Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Μια βοήθεια για το θηλασμό της μικρής Ζωής

Recommended Posts

Τελικά έχω μάλλον όλα τα στοιχεία για να ανοίξω το ποστ για την βοήθεια που χρειαζόμαστε. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιεκτικός γίνεται..και ας είναι 1:30...:)

=========================

Πληροφορίες:

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος [40+1 Ημέρα]

Β. Το φύλο του βρέφους [Κορίτσι]

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ) [ΚΤ]

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. [Επισκληρίδιος]

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. [ΟΧΙ]

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. [ΟΧΙ]

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Wed 20/04/2011 3260 Γέννηση

Thu 21/04/2011 3180

Fri 22/04/2011 3090

Sat 23/04/2011 3060

Sun 24/04/2011 3100

Mon 25/04/2011 3140

Tue 26/04/2011 3140 Εξοδος από μαιευτήριο

Wed 27/04/2011 3180

Fri 29/04/2011 3180

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

Τα έχουμε χάσει, είναι συνέχεια στα στήθη τα οποία στο τέλος "αδειάζουν"

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

Σε όλα.

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

Δεν παίρνει συμπλήρωμα σε κάθε γεύμα, όμως μπορεί μια η δύο φορές τη μέρα να πάρει 90ml ΑΦΟΥ έχει θηλάσει εξαντλητικά (από όσο καταλαβαίνουμε)

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

90-180ml

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

Το έχουμε νοικιάσει αλλά το έχουμε χρησιμοποιήσει 1 φορά στο ένα στήθος για δοκιμή όπου έβγαλε 30ml στα 17 λεπτά στη μέση της δύναμης και ταχύτητας.

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

Σήμερινή μέτρηση περι τις 7-8 φορές

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

9-10

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

-Οποτε μπαίνει στο στήθος θηλάζει με όρεξη αν και κοιμάται και ξυπνάει.

-Θηλάζουμε με θήλαστρο σιλικόνης γιατί είχαν τραυματιστεί οι θηλές στο νοσοκομείο και ακόμα πονάνε για να μπει κατευθίαν.Βάζει και purelan και λίγο γάλα από το στήθος στις θηλές.

-Αν και θηλάζει αρκετή ώρα και από τα 2 στήθη, νομίζω προοδευτικά με το χρόνο καταλήγει να θέλει συμπλήρωμα. Οποτε της δίνω είναι frisolac.Πριν της δώσω το συμπλήρωμα βεβαιωνόμσατε ότι δεν τρέχει κάτι άλλο (να μην είναι καθαρή ας πούμε ή να ηρεμεί με μια βόλτα αγκαλιά).

-Θηλάζει 20 και 20 λεπτά από τα 2 στήθη , στο τέλος αυτά φαίνεται να έχουν αδειάσει. Εστω και τότε η μικρή μπορεί να αρχίσει να κλαίει απαρηγόρητα και κατεβάζει και 60-90ml ξένο γάλα.

-Δεν έχει δείξει μείωση της όρεξης της για την θηλή ακόμα και μετά το μπιμπερό.

-Χρησιμοποιούμε μόνο μπιμπερό DR BROWNS και μέχρι τώρα δεν έχω δει φουσκάλες μέσα στην θηλή του μπιμπερό.

=======================

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι προς το παρόν. Αν μπορεί κάποιος να δώσει κάποια χρήσιμη πληροφορία θα είμασταν υπόχρεοι. Αν θυμηθώ κάτι θα το αναφέρω εδώ.

Ευχαριστούμε για την όποια βοήθεια σας.

Ηλίας

3260gr @ 20/4/2011 - female angel named...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 76
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

να σε ρωτησω..θηλαζει 20 και 20 λεπτά από τα 2 στήθη και μετα σταματαει απο μονη της και κλαιει?? ή εσεις την σταματατε?? επειδη απο οτι καταλαβα και απο αλλο ποστ που ανοιξες οτι διαβαζεις και το ψαχνεις πολυ, εχεις διαβασει πιστευω οτι δεν πρεπει να την σταματατε εσεις απο το στηθος? για να εδραιωθει η γαλουχια μπορει να παρει ωωωρες ατελειωτες..την μικρη μου μεχρι 2 μηνων την ειχα στο στηθος πολλες φορες και 18 ωρες το 24ωρο..ακομη και τωρα που ειναι 7 μηνων την νυχτα εχουμε μαραθωνιους θηλασμους!

φανταζομαι επισης εχεις διαβασει πως το στηθος δεν "αδειαζει" ποτε! οσο θηλαζει, τοσο παραγει! σκεψου πως αν η κορη σου χρειαζεται ακομη 90 μλ γαλα, δινοντας την ξενο, το στηθος δεν θα το παραγει πια.. οποτε καλο ειναι να το αποφευγεται.. βεβαια εξαρταται και απο τις αντοχες τις γυναικας σου..

θελει δυναμη και υπομονη ο θηλασμος!!!

οι πανες της παντως δειχνουν πως τρωει ικανοποιητικα..στηθος γιατι την αλλαζει στο 20λεπτο?? δειχνει ανησυχη η μικρη? εγω την αλλαζα στηθος μονο οταν εδειχνει πολυ ανησυχη, αρχιζε το κλαμα και δεν ηρεμουσε με τιποτα..συνηθως αυτο συνεβαινε στο 60λεπτο...μετα αλλαγη στηθους, μετα ξανα στο πρωτο...κοκ..το θεμα ειναι πως τα πραματα ειναι ζορικα μεχρι να εδραιωθει ο θηλασμος..μετα οκ.. ας οπλιστει με δυναμη η γυναικα σου και θα τα καταφερει..τοσες και τοσες τα καταφερουμε, αλλες με λιγες και αλλες με πολλεεεες δυσκολιες..

γνωμη μου ειναι ας αποφυγετε οσο μπορειτε την σκονη..ο,τι χρειαστειτε εδω ειμαστε

F2ETp3.png

Καλημέρα,

-Οχι δεν την σταματάμε εμείς. Κάποια στιγμή γύρω στο 15-20 λεπτο γκρινιάζει και τότε την βάζουμε στο άλλο.

-Χτες το βράδυ ειδικα ,ενώ όλα ήταν καλά είμασταν σαλόνι και θήλαζει από της 9 και γύρω στης 12 μετά από άπειρες ενναλαγές στα στήθη αυτά είχαν μαλακώσει πάρα πολύ και η μικ΄ρη με το που έμπαινε πάνω μετά από 5δευτερόλεπτα γκρίνιαζε. Οπότε λέμε είναι κάτι άλλο..Κάναμε τα πάντα..Στο τέλος της δώσαμε και ήπιε σκόνη 90ml και το σάπισε..Μετά κοιμήθηκε 1:24 - 4 :29!!!!!!

Σκόνη παίρνει ΜΟΝΟ όταν μετά από πολύ ώρα θηλασμού και στα 2 στήθη γίνεται αυτό που λες: "αρχιζε το κλαμα και δεν ηρεμουσε με τιποτα"

Ηλίας

μηπως κλαιει γιατι θελει να ρευτει??οπως ομως ειπε και η nooka το στηθος δεν αδειαζει και οσο πιο πολυ αφηνεις το μωρο στο στηθος σου τοσο περισοτερο θα παραγει

τωρα γιαστις επομενες 40 μερες το μωρο θελει συνεχεια στο στηθος αν το βραδυ κουραζεσαι μπορεις να κοιμασε μαζι του για να θηλαζει οσο θελει και να ξεκουραζεσαι

Η οικογενοια μου ειναι ολη μου η ζωη

328e.jpg328ep3.png

Οχι δε νομίζω γιατί γενικά ρεύεται λίγο και σύντομα...Οταν κλαίει την βάζουμε στήθος κατευθίαν και για κάνα 10λεπτο είναι οκ...

Στις περιπτώσεις που έχει κάτσει πολλές φορες από λίγο στο στήθος αρχίζει να γκρινιάζει στα ορλώτα 5 δεύτερα στο στήθος...Εκεί -συνήθως βράδυ - της δίνω συμπλήρωμα το κατεβάζει όλο και ηρεμεί..Πως να το εξηγήσω αυτο;

Ηλίας

Διαφημίσεις

εγω παντως θα σε συμβουλευα να σταματησεις το συμπληρωμα τωρα γιατι αμα το συνηθισει δεν θα μπορεσετε να της το κοψετε,εμεις καταφεραμε να το κοψουμε τωρα που αρχισε τις κρεμες, ισως επειδη θηλαζει οσο και πριν + ενα γευμα κρεμα το βραδυ δεν το θελει αλλο το συμπληρωμα.

υπομονη!!! και θα στρωσει το μωρακι σας, δωσε κουραγιο στην γυναικα σου!!!

Η Ζωηρούλα μου μας άλλαξε την ζωή!!!!

Ξέρεις κάτι; Σήμερα δεν έχει πάρει συμπλήρωμα και και δεν έχει σταματήσει να να είναι στο βυζί , μπαινοβγαίνει και τρώει..Ομως δεν έχει κοιμηθεί καθόλου γιατί κλαίει..

Αφού βλέπουμε ότι δεν είναι βρώμικη την ξαναβάζουμε στο στήθος τρώει και σταματάει , και ξανακλαίει μέσα σε 3 λεπτά..

Εμένα αυτό χωρίς να έχω καμία πείρα, απλά όπως το βιώνω το βλέπω σαν να πεινάει η πιτσιρίκα....

Χωρίς να είμαι παρανοικός την ξαναζύγισα σήμερα και νομίζω ότι έχει χάσει 20γραμμαρικάκια από προχτές...

Θέλουμε να θηλάσουμε αποκλειστικά εννοείται αλλά αν έχω να διαλέξω μεταξύ να κάνω όσο πιο τέλεια τα πράγματα και να υποφέρει από το να συμβιβαστώ σε κάποια πράγματα θα προτιμούσα το δεύτερο..

Δηλαδή από το να καταλήξω ή να διακόψω το θηλασμό είτε να πάω μόνο σε συμπλήρωμα, θα προτιμούσαμε να βγάζω με θήλαστρο και να του δίνω για όσο μπορούμε 4-6 μήνες...

Αυτό που μας στεναχωρεί τώρα είναι ότι δείχνει να είναι πεινασμένη όλη την ώρα και ας είναι πάνω στα στήθη τα οποία είναι μαλακά και "αδεια" (το ξέρω ότι δεν αδειάζουν)....

υ.γ. Ας πούμε τώρα αυτή τη στιγμή , κλαίει γοερά, την βάζουμε πάνω στο στήθος, ορμάει με τρελή ορμή και μετά από 5 δευτερόκεπτα πεταγεται πισω και κλαίει..Την πάω βόλτα, την βάζω να ρευτεί τίποτα....

Ηλίας

υ.γ. Ας πούμε τώρα αυτή τη στιγμή , κλαίει γοερά, την βάζουμε πάνω στο στήθος, ορμάει με τρελή ορμή και μετά από 5 δευτερόκεπτα πεταγεται πισω και κλαίει..Την πάω βόλτα, την βάζω να ρευτεί τίποτα....

Καλησπέρα!!! το κυριότερο που πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε, είναι υπομονή!!!!

Κατά πάσα πιθανότητα, έχει συμβεί αυτό που συνέβη και στον μικρό μου όταν θήλαζα και συγχρόνως αντλούσα το γάλα μου και του το έδινα με μπιμπερό σε κάποια γεύματα για να συντομεύσω τον χρόνο του ταίσματος ή για να κοιμηθώ και να τον ταίσει ο σύζυγος. Δηλαδή, το μωρό έχει μάθει τώρα την ευκολία του μπιμπερό-το γάλα ρέει πιο εύκολα και σε μεγαλύτερη ποσότητα- και δεν χρειάζεται να ρουφάει τόσο έντονα όσο στο στήθος, οπότε όταν την βάζετε στο στήθος και δεν λαμβάνει την ίδια ποσότητα με την ίδια ευκολία, εκνευρίζεται και κλαίει. Θυμάμαι ξεκάθαρα το σκηνικό που σταδιακά με οδήγησε στο να τον ταίζω μόνο με μπιμπερό (το γάλα μου) και τελικά στον αποθηλασμό και το τεχνητό γάλα. (καθώς δεν καθόταν πια στο στήθος ούτε λεπτό και με το θήλαστρο δεν γινόταν καλή δουλειά και δεν έβγαινε πια πάνω απο 30ml γάλα...);)

Νομίζω πως αν θέλετε να συνεχίσετε τον θηλασμό, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να μην δώσετε μπιμπερό. Είναι γεγονός ότι θα κλάψει και θα εκνευριστεί. Γι'αυτό λέω υπομονή. Μόλις ξεχάσει την ευκολία του μπιμπερό, την κόψει και η λόρδα :lol::lol::lol: θα καθήσει και θα θηλάσει παραπάνω και το στήθος θα κατεβάσει κι άλλο γάλα που θα την καλύπτει. Μπορεί επίσης η σύζυγος, να κάνει ενδιάμεσες αντλήσεις όσο το μωρό κοιμάται, για να αυξήσει την παραγωγή της.

Επίσης, κάπου διάβασα ότι μια μέθοδος είναι να μειώσετε τα ml που δίνετε με μπιμπερό σταδιακά. Δηλαδή στη φάση που έχει εκνευριστεί απίστευτα και δεν δέχεται στήθος (το βράδυ στην προκειμένη) αντί να της δώσετε 90ml, να το κάνετε 60ml. Θα ικανοποιηθεί σχετικά, θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει πιο νωρίς για να θηλάσει.

Αν τυχόν κάνω κάπου λάθος σε αυτά που προτείνω ας με διορθώσουν οι πιο "ειδικοί" :D

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια....ο Θεός γελάει!

Λογικά αυτά που λες , για πες μου λες να την επηρεάζει πιο πολυ αρνητικά το ότι εχουμε θηλή σιλικόνης που τρέφεται;

Υ.γ Στον πόσο καιρό σταμάτησες να θηλάζεις τελικά;

Ηλίας

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, δεν μπορώ να έχω απόλυτη άποψη, καθώς δεν τις έχω δει ούτε απο κοντά τις θηλές σιλικόνης. :P Εγώ είχα μόνο μικροπροβλήματα, που τα αντιμετώπισα με purelan, μητρικό γαλατάκι, καλό καθαρισμό του στήθους και καλό στέγνωμα επίσης.

Πιστεύω όμως ότι δεν είναι και το καλύτερο για το μωρό.

Αυτό που ξέρω πάντως είναι, ότι καλό είναι η σύζυγος σου να αφήνει εκτεθειμένο το στήθος της για πολλές ώρες... Ναι, είναι αρκετά άβολο και γελοίο ίσως, αλλά βοηθάει στην γρήγορη επούλωση. Μια φίλη μου έλεγε ότι κυκλοφορεί και κάνει τις δουλειές του σπιτιού με τα "μεμέ" εκτεθειμένα και γελούσε μόνη της με το χάλι της, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος... :P

Υ.Γ. Αποθήλασα στους 3 μήνες περίπου. Μπήκα στο πάρεντς για να πουλήσω το θήλαστρο και μετά ήρθε η γνώση, αλλά ήταν αργά πια...

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια....ο Θεός γελάει!

Διαφημίσεις

Earthdog, στη θέση σου θα συμβουλευόμουν έναν πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού, άλλωστε έχεις την τύχη να μένεις σε πόλη που υπάρχουν πολλοί

http://pediatros-thes.gr/?page_id=653

θα δει το μωρό από κοντά, αν θηλάζει αποτελεσματικά, και μπορεί να συστήσει κάποιο συμπλήρωμα αύξησης της παραγωγής αν χρειαστεί

jv42p3.png

DfUyp2.png

Eίναι πολύ σωστά αυτά που σου λένε οι κοπέλες παραπάνω!

Εγώ θέλω να σταθώ λίγο στο γεγονός ότι χρησιμοποιείτε θηλές σιλικόνης γιατί υπάρχει πόνος! Ο πόνος δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχει και συνήθως μας δείχνει ότι το μωρό δεν πιάνει καλά τη θηλή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει αρκετή ποσότητα γάλακτος και ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος όπου το μωρό θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος, δεν χορταίνει όμως, δεν παίρνει καλό βάρος κλπ κλπ.

Το μωρό πρέπει να έχει στο στήθος όλη τη θηλαία άλω (το σκούρο του στήθους).

Ξεκινάμε κρατώντας το μωρό κοιλιά με κοιλιά με τη μαμά, το κεφάλι του στην ευθεία με το σώμα του και όχι να στρίβει. Όταν ανοίγει καλά το στόμα, η μαμά φέρνει το κεφάλι του μωρού στο στήθος και δεν σκύβει αυτή προς το μωρό! Στην αρχή μπορεί να βολεύεται καλύτερα να κρατάει το κεφάλι του μωρού με την παλάμη της και αφού το μωρό πιάσει σωστά τότε μπορεί να το ακουμπήσει στον αγκώνα. Όταν το μωρό έχει πιάσει σωστά, το πηγούνι του μωρού ακουμπάει στο στήθος, ενώ η μύτη του είναι ελεύθερη! Ρίξτε μια ματιά στα βιντεάκια εδώ http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=6&Itemid=13

Σίγουρα μια σύμβουλος θηλασμού θα σας βοηθούσε, γιατί θα δει τον τρόπο που θηλάζει το μωρό και θα προτείνει βελτιώσεις αν χρειάζονται.

Εντβωμεταξύ, πραγματικά θα μπορούσατε να μειώνετε σιγά σιγά το συμπλήρωμα, πχ φτιάχνεις 60 μλ αντί για 90 και αν το μωρό πεινάει κι άλλο αφού αδειάσει το μπιμπερό το ξαναβάζεις στο στήθος. Μπορείς να μειώσεις εκ νέου μετά από 3-4 μέρες, όταν ο οργανισμός της μαμάς θα παράγει την επιπλέον ποσότητα που χρεάζεται το μωρό.

Πάντως οι πάνες του μωρού δείχνουν ότι τρέφεται πάρα πολύ καλά! http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1341770&postcount=43

Περιμένουμε και την εβδομαδιαία μέτρηση του βάρους (οι ζυγίσεις γίνονται περίπου την ίδια ώρα της ημέρας με το μωρό γυμνό)

Υπομονή, προσπαθήστε να απαλλαχθείτε από τις ψευδοθηλές (αν το μωρό μπει σωστά στο στήθος δεν θα πονάει, ακόμα και αν είναι πληγωμένο γιατί τα σημεία που έχουν πληγωθεί θα βρίσκονται στο μαλακό τμήμα του ουρανίσκου του μωρού, προς το βάθος και όχι μπροστά στο σκληρό και δεν θα πιέζονται)

HXuSp2.pngaS46p2.png

Ευχαριστώ πολύ..

Οντως δοκιμάσαμε χωρίς τις θηλές και αν πιάσει καλά το παιδί δνε πονάνε..Απλά αν λόγω απειρίας ξεπιάσει του βάζουμε δάκτυλο και ξαναγαντζώνουμε όπως πρέπει πάνωστο στήθος....Επίσης κάθε φορά που σταματάει να τρώει του ενοχλούμε την θηλή λες και θέλουμε να του την πάρουμε...

Με τα παραπάνω , για πρώτη φορά μετά από μέρες έφτασε η μικρή να κοιμηθεί από το πολύ φαί χωρίς συμπλήρωμα βέβαια....

Ελπίζω και μέσα στο βράδυ να το καταφέρουμε..

Επίσης το βάλαμε για ύπνο και όταν στο 15λεπτο άρχισε λίγο να κλαίει κρατηθήκαμε με μαύρη καρδιά για 3 λεπτά και σταματησε μονο του!!!!! το εκανε 3 φορες ανα 10 λεπτά και δεν πήγαμε να το σηκώσουμε....

Ε τώρα κοιμάται κοντα 1,5 ώρα και είναι ήσυχο!!!!!!!!

Αντε να δούμε κυρίες και κύριοι...ευχαριστούμε πολύ...θα ενημερώσω...ελπίζω να μην ήταν η τύχη του πρωτάρη...!

Ηλίας

Ευχαριστώ πολύ..

Επίσης το βάλαμε για ύπνο και όταν στο 15λεπτο άρχισε λίγο να κλαίει κρατηθήκαμε με μαύρη καρδιά για 3 λεπτά και σταματησε μονο του!!!!! το εκανε 3 φορες ανα 10 λεπτά και δεν πήγαμε να το σηκώσουμε....

Ε τώρα κοιμάται κοντα 1,5 ώρα και είναι ήσυχο!!!!!!!

Earthdog όλα καλά, όλα αισιόδοξα αλλά για ποιο λόγο ακριβώς αφήσατε το μωρό να κλαίει και δεν πήγατε να το σηκώσετε;

Μέχρι πριν από λίγη ώρα είχατε ενδιασμούς για το αν χορταίνει και του δίνατε συμπλήρωμα... Είναι πολύ μικρό ακόμα και η κατάσταση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν καλύπτεται ή όχι από το γάλα της μαμάς για να το αφήνετε να κλαίει και να αποκοιμιέται μ' αυτόν τον τρόπο. Καλύτερα να μην το κάνετε αυτό, αν το σκεφτείς και μόνος σου ψύχραιμα, θα καταλάβεις ότι δεν έχει κάποια λογική αυτό που κάνατε.

Κατά τα άλλα, μπράβο σου που αν και άντρας ασχολείσαι τόσο με το θέμα του θηλασμού. Αποτελείς αισιόδοξο παράδειγμα. Να σας ζήσει η μικρούλα και εύχομαι όλα να πάνε καλά.:wink:

.....δε νομίζω τάκη....

Earthdog, μου θυμίζεις το σύζυγό μου, με υποστήριξε απίστευτα στο θέμα του θηλασμού, όταν οι πάντες τριγύρω μου είχαν άποψη και προσπαθούσαν να με πείσουν να δώσω στην κορούλα μου συμπλήρωμα ξένου γάλακτος...

Θα συμφωνίσω με την Palladin, η σύμβουλος θηλασμού θα σας βοηθήσει πολύ, έρχεται άμεσα στο σπίτι (τουλάχιστο έτσι είχε γίνει με εμένα, που είχα μεγάλη ανάγκη διότι είχα πληγωμένες θηλές και υπέφερα) και το κόστος είναι φυσιολογικό, νομίζω πως ο κάθένας μας μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για μία τέτοια επίσκεψη που θα επηρεάσει τόσο θετικά την όλη εξέλιξη του θηλασμού και κατ΄επέκταση την καλή υγεία του μωρού σας.

Όπως και να έχει, να έχετε υπομονή. Αν η σύζυγος έχει θέληση και υπομονή, όλα θα πάνε καλά.

Από τη μικρή μου εμπειρία (θηλάζω 15 μήνες την κόρη μου), καλό θα ήταν να καταργήσετε σταδιακά το συμπλήρωμα. Δεν γνωρίζω ούτε μία περίπτωση κοπέλας που να έδινε συμπλήρωμα και να κατάφερε τελικά να θηλάσει όσο θα ήθελε.... Όσο για το πως θα το κάνετε, δεν έχω άποψη. Έχω διαβάσει σχετικά ποστ της Αγλαϊας, νομίζω πως το καταργείτε σταδιακά, αλλά δε θυμάμαι λεπτομέρειες... Ψάξτο για να βοηθήσεις τη γυναίκα σου.

Ολόψυχα, καλή σας επιτυχία!

Πεινάμε περισσότερο από την έλλειψη αγάπης και εκτίμησης σ΄αυτό τον κόσμο, παρά από την έλλειψη τροφής. Η αγάπη καρπίζει όλες τις εποχές και ο καρπός της είναι προσιτός σε όλους. (Mother Tereza)

Διαφημίσεις

.Στο τέλος της δώσαμε και ήπιε σκόνη 90ml και το σάπισε..Μετά κοιμήθηκε 1:24 - 4 :29!!!!!!

καθως οι γονεις δεν ξερουν κατι πολυ σημαντικο , θα σε ενημερωσω για το εξης:

η σκονη σε γαλα ειναι παρα πολυ βαρια για το στομαχακι του μωρου με αποτελεσμα καθε φορα που το πινει να πεφτει σε ληθαργο! ειναι σαν να φας εσυ ενα αγριογουρουνο!!να σαι σιγουρος οτι θα ξεραθεις! το μητρικο γαλα ειναι πολυ ελαφρυ και ευκολοχωνευτο,ειναι απλα το καταλληλο για το στομαχακι του!

μην νομιζεις λοιπον οτι το επειδη πεφτει σε ληθαργο -με το ξενο γαλα- ειναι επειδη ξαφνικα χορτασε, ενω πριν δεν χορταινε -με το μητρικο-..

επισης στα περισσοτερα μωρα που θηλαζουν μολις τελειωσουν τον θηλασμο, εαν τους δωσεις ενα μπιμπερο με καποιο υγρο μεσα (χαμομηλι,γαλα) θα το πιουνε..αυτο δεν σημαινει οτι δεν τα καλυπτει ο θηλασμος..απλα τους ειναι κατι πολυ ευκολο να πινουν απο το μπιμπερο, καθως δεν καταβαλλουν προσπαθεια οπως στο στηθος και ουσιαστικα μπουκωνουν με το επιπλεον..

οι πανες σας ειναι παραπανω απο ικανοποιητικες!!!!και αυτες ειναι ο οδηγος σας!

οσο για το βαρος πρεπει να ξερεις οτι :

''Μια αρχική απώλεια βάρους κατά 5-8% σε σύγκριση με το βάρος γέννησης είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη. Επιπλέον, στα όρια του φυσιολογικού είναι το μωρό να συνεχίζει να μη βάζει βάρος έως την όγδοη ημέρα της ζωής του και να μην επανακτά το βάρος της γέννησής του έως την 14η ημέρα της ζωής του. Από εκεί κι έπειτα, η παρακολούθηση της αύξησης γίνεται τοποθετώντας τις μετρήσεις στις ενδεδειγμένες καμπύλες αύξησης για βρέφη, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό από τα άλλα, αναπτύσσεται με τον δικό του ιδιαίτερο ρυθμό και μόνο γενικές εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Είναι αυθαίρετο να λέμε στους γονείς ότι το μωρό τους αυτόν το μήνα έπρεπε να βάλει 500 γραμμάρια ή ένα κιλό. Η μητέρα είναι απαραίτητο να απαιτεί το πέρασμα των μετρήσεων σε σωστές καμπύλες αύξησης. Εκεί, με τη βοήθεια του ειδικού, διαπιστώνουμε κατά πόσο το μωρό μας ακολουθεί τη δική του καμπύλη, όπως είναι το φυσιολογικό, ή, σπανιότερα, είτε πέφτει κατά δύο ή περισσότερες γραμμές με την πάροδο του χρόνου, είτε βρίσκεται κάτω από την τελευταία, κατώτερη γραμμή του σχεδιαγράματος, πράγμα που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση...''

http://pediatros-thes.gr/?page_id=623

οποτε ειναι φυσιολογικες οι ζυγισεις που αναφερεις..

83hKp3.png

Δεν γνωρίζω ούτε μία περίπτωση κοπέλας που να έδινε συμπλήρωμα και να κατάφερε τελικά να θηλάσει όσο θα ήθελε....

Να σου συστηθώ εγώ, για να λες από εδώ και πέρα ότι γνωρίζεις μία περίπτωση.:cool:

Μην είσαι πάντως τόσο απόλυτη, νομίζω ότι κι εδώ στο φόρουμ να κάνεις έναν γύρο, θα βρεις αρκετές κοπέλες που θήλασαν επιτυχώς αποκλειστικά αλλά για κάποιον λόγο χρειάστηκε για ένα χρονικό διάστημα να δώσουν συμπλήρωμα στο μωρό.

Κι εδώ στην περίπτωση του φίλου Earthdog δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν χρειάζεται το συμπλήρωμα σ' αυτή τη φάση ή όχι, εφόσον δεν έχουν δει κάποια σύμβουλο θηλασμού.

.....δε νομίζω τάκη....

Παιδιά συγνώμη νόμιζα ότι το έγραψα παραπάνω....

Ηρθε σήμερα μια μαία που μας την πρότεινε ο γιατρός και μας βοήθησε.

-Κόψαμε την θηλή σιλικόνης αφού είδαμε πως να το βάζουμε κατευθίαν να θηλάζει χωρίς να περνά από τη ρώγα.

-Κατά την διάρκεια του θηλασμού κάναμε το λάθος να την αφήνουμε να κοιμάται και να ξυπνά. Αυτή την φορά είχε συνεχή θηλασμό και όταν χόρτασε το έδιεξε η ίδια! Απλά ξεράθηκε όπωε ξερενόταν όταν έπειρνε συμπλήρωμα....!!! Μεγάλη επιιτυχία γιατί καταλάβαμε ότι το παιδί έφαγε..

-Την βάλαμε για ύπνο και 2 φορές ανά 15 λεπτα έκλαψε για 2 λεπτά με το ρολόι.Εκεί ήταν που δεν π[ήγα. Και δεν πήγα γιατί την είχαμε κακομάθει λίγο με πιπίλα και με αγκαλιά όλη την ώρα και πιστεύουμε ότι ήταν από αυτό.

Ε από τότε κοιμάται..Δηλαδή από 8:30 (αφού τελιωσε το μισάωρο που έκλαψε για 2 φορές) μέχρι τώρα 22:47!!!

Σε λίγο θα πάμε μέσα και θα δούμε πως θα συνεχίσει η βραδυά..!

Ηλίας

Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να δώσεις συμπλήρωμα τον μπερδεύεις το θηλασμό. Το ότι πίνει το συμπλήρωμα μπορεί να μη σημαίνει και πολλά. Μόνο οι πάνες και το εβδομαδιαίο βάρος είναι οι σωστές ενδείξεις ότι τρέφονται ικανοποιητικά. Ο μικρός μου έπαιρνε 1,5 κιλό το μήνα με το θηλασμό. Όποτε τον έβαζα στο στήθος έτρωγε. Ήταν τόσο πεινασμένος; Όχι τους αρέσει να θηλάζουν και να πίνουν γάλα. Και συμπλήρωμα να του έδινα θα το έπινε. Ιδίως με τους κολικούς 1,5 μηνών έπαιρνε 1,5 κιλό το μήνα και έκλαιγε κάθε απόγευμα στην αγκαλιά μας γοερά 1-2 ώρες.

Φυσικά αν οι πάνες δεν είναι ικανοποιητικές και η μαμά δεν έχει αρκετό γάλα θα δώσουμε συμπλήρωμα, δεν θα αφήσουμε το μωρό να υποσιτιστεί και η μαμά με αντλήσεις θα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή της. Οι δικές σας πάνες είναι ικανοποιητικές οπότε το μωρό πρέπει να παίρνει μία ποσότητα γύρω στα 450 μλ ημερησίως. Άρα αν το συμπλήρωμα είναι 180 μλ, τα υπόλοιπα 270-300μλ θα είναι από τη μαμά του που είναι μία καλή ποσότητα αλλά θα πρέπει να αυξηθεί γιατί οι αναγκες του μωρού αυξάνονται. Πιο άμεσος τρόπος οι μαραθώνιοι θηλασμοί και παρακολουθείτε πάνες κάθε μέρα. Ίσως πάρει 2-3 μέρες για να πιάσει η μαμά την απαιτούμενη ποσότητα. Όταν το μωρό κοιμάται 3 ώρες, μειώνεται η διέγερση του στήθους και η ποσότητα που παράγει η μαμά μειώνεται ενώ το ζητούμενο είναι να αυξηθεί άμεσα. Η πρώτη εβδομάδα στο σπίτι είναι η πιο κρίσιμη.

Ακόμη και τα 20 και 20 λεπτά σε κάθε στήθος πώς κρίνεται ότι είναι αρκετά; Στην κόρη μου την 1η εβδομάδα στο σπίτι, ενάλλασα κάθε 20 λεπτά αλλά από δύο φορές στο καθένα και έφθανα την 1,5 ώρα θηλασμό. Φυσικά είχε χωνέψει το αρχικό γάλα :rolleyes:, μετά ρέψιμο, αλλαγή πάνας, βάλε άλλο ένα 20', κοιμόταν καμιά ώρα (λέμε τώρα) και μετά πάλι από την αρχή. Είπε κανείς ότι είναι διαφορετικά; Φυσικά και είναι άδειο το στήθος. Πολύ λίγες έχουν γάλα από την αρχή. Το μωρό στο κατεβάζει το γάλα με τους μαραθώνιους θηλασμούς. Η κόρη μου την 1η εβδομάδα στο σπίτι είχε μια υστέρηση στην πρόσληψη βάρους μέχρι να καταλάβω και εγώ ότι δεν θα θηλάζει 10' και μετά θα κοιμάται 3 ώρες, αλλά στο τέλος του μήνα είχε πάρει ένα κιλό.

Καταρχάς μπράβο σου που ασχολείσαι τόσο:D!Αυτό που μπορώ να πω όσον αφορά το θέμα σας είναι ότι στην αρχή το μωρό θηλάζει πολλές πολλές πολλές και ατελείωτες ώρες:lol:.Θέλει υπομονή από τη μεριά της συζύγου και θετική σκέψη.Η αρχή είναι δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο!Αυτό που μου είχε πει μια φίλη μου σύμβουλος θηλασμού ήταν όχι θηλές σιλικόνης και για το ερεθισμένο στήθος σοδόνερο και καλό αερισμό:wink:.Καλή επιτυχία σας εύχομαι σε αυτή σας την προσπάθεια.Σε λίγο καιρό δεν θα το πιστεύετε πόσο καλάθα θηλάζει το μικράκι σας.Α και μην την ζυγίζεται κάθε μέρα.Μια φορά τη βδομάδα μόνο για να μην αγχώνεστε με τις αυξομειώσεις του βάρους:wink:.

-Κόψαμε την θηλή σιλικόνης αφού είδαμε πως να το βάζουμε κατευθίαν να θηλάζει χωρίς να περνά από τη ρώγα.

-Κατά την διάρκεια του θηλασμού κάναμε το λάθος να την αφήνουμε να κοιμάται και να ξυπνά. Αυτή την φορά είχε συνεχή θηλασμό και όταν χόρτασε το έδιεξε η ίδια! Απλά ξεράθηκε όπωε ξερενόταν όταν έπειρνε συμπλήρωμα....!!! Μεγάλη επιιτυχία γιατί καταλάβαμε ότι το παιδί έφαγε..

To σωστό πιάσιμο είναι πολύ σημαντικό! Όμως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά μετά από κάθε γεύμα θα κοιμάται το μωρό πάρα πολύ! Είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα που θα ξυπνάει λίγο μετά από έναν πολύωρο θηλασμό και θα χρειάζεται να ξαναθηλάσει! Να μην την καθυστερείτε, γιατί θα εκνευρίζεται και δεν θα πιάνει καλά. Όσο θα μεγαλώνει θα θηλάζει όλο και πιο αποτελεσματικά και θα βάλει σιγά σιγά ένα στοιχειώδες πρόγραμμα.

-Την βάλαμε για ύπνο και 2 φορές ανά 15 λεπτα έκλαψε για 2 λεπτά με το ρολόι.Εκεί ήταν που δεν π[ήγα. Και δεν πήγα γιατί την είχαμε κακομάθει λίγο με πιπίλα και με αγκαλιά όλη την ώρα και πιστεύουμε ότι ήταν από αυτό.

Ε από τότε κοιμάται..Δηλαδή από 8:30 (αφού τελιωσε το μισάωρο που έκλαψε για 2 φορές) μέχρι τώρα 22:47!!!

Δεν ήταν αυτό! Έχεις αναφέρει σε προηγούμενα μηνύματα τι ήταν! Το μωρό δεν χόρταινε, πείναγε και έκλαιγε για να θηλάσει και πολύ σωστά ανταποκρινόσασταν με θηλασμό (όχι με βόλτες, ούτε με πιπίλα -δεν κατάλαβα αν δίνετε πιπίλα ή αν εννοείς ότι έκανε το στήθος πιπίλα, κάτι πολύ συνηθισμένο και όχι απαραίτητα κακό, μια που ακόμα και το πιπίλισμα δίνει ερέθισμα για παραγωγή γάλακτος και καλύπτει και συναισθηματικά το μωρό). Αν δίνετε πιπίλα, να ξέρεις ότι δεν είναι ασφαλές πριν την εδραίωση της γαλουχίας (περίπου 40 μέρες με αποκλειστικό θηλασμό) γιατί μπορεί το μωρό να ξεγελιέται και να χάνει γεύματα.

Μόλις διορθώθηκε η στάση του θηλασμού, το μωρό άρχισε να χορταίνει πιο γρήγορα και να κοιμάται καλύτερα!

Τα μωρά ιδιαίτερα σ' αυτή την ηλικία δεν κακομαθαίνουν. Ο μόνος τρόπος που έχουν για να επιβιώσουν είναι το κλάμα. Όταν η μαμά ανταποκρίνεται άμεσα στο κλάμα, αφενός εξασφαλίζει πρακτικά την επιβίωση του μωρού και αφετέρου καλύπτει συναισθηματικά το μωρό ώστε όσο περνάει ο καιρός τόσο να αισθάνεται αυτό ασφάλεια και να είναι πιο ήρεμο.

(Για να μη σε πάρω και από τα μούτρα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να ήταν μια μικρή γκρίνια από αέρια πχ ή κάτι τέτοιο και πραγματικά να μην πεινούσε, οπότε και ξανακοιμήθηκε και μάλλον αυτό δείχνει και το γεγονός ότι κοιμάται ακόμα, όμως γενικά, μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε ότι το μωρό σας χειρίζεται ή κακομαθαίνει ή ζητάει κάτι που δεν έχει ανάγκη!) Εσείς που το ζείτε θα καταλαβαίνετε σιγά σιγά τι εκφράζει το κλαμα και αναλόγως θα ανταποκρίνεστε.

Φυσικά κάνετε πάρα πολύ καλά που τη διακόπτετε μόλις χάνει το σωστό πιάσιμο της θηλής, έτσι πρέπει, να διακόπτετε και να τοποθετείτε πάλι σωστά άμεσα!

Επίσης καλά κάνετε και την τσιγκλάτε ώστε να μην κοιμάται πολύ εύκολα και να θηλάζει όσο γίνεται περισσότερο. Σε κάποια μωρά αυτό πετυχαίνει και καταφέρνουν να παίρνουν αρκετή ποσότητα γάλακτος και να κοιμούνται καλά μετά, εύχομαι να συνεχίσει έτσι και η δικιά σας τώρα που βρήκατε τη σωστή στάση θηλασμού!:D

Αν πάλι όχι, απλά θα κοιμάται λίγο και θα θηλάζει πιο σύντομα, όμως μεγαλώνοντας θα θηλάζει καλύτερα και για περισσότερη ώρα και πάλι θα φτιάξουν τα πράγματα!

Σε λίγο θα πάμε μέσα και θα δούμε πως θα συνεχίσει η βραδυά..!

Εύχομαι να κυλήσει ήρεμα και ικανοποιητικά και για τους τρεις σας!

Να σου δώσω κι εγώ από τη μεριά μου συγχαρητήρια που στηρίζεις τόσο πολύ μαμά και κόρη! Θα θέλαμε αν το θέλει και η ίδια η μαμά να κρατήσεις για λίγο τη μικρή και να μας γράψει και η ίδια. Μια χαρά μας μεταφέρεις εσύ τις απορίες σας για τα τεχνικά ζητήματα, όμως στο θηλασμό, ειδικά σε μια πρωτάρα μαμά και ιδιαίτερα στην εποχή μας που έχουμε μεγαλώσει χωρίς να έχουμε παραστάσεις μωρών που θηλάζουν αλλά μόνο μωρών που τρώνε 5 λεπτά από το μπουκάλι και μετά κοιμούνται ευχαριστημένα για κανένα τρίωρο, μπορεί η μαμά να έχει μέσα της έντονες συγκρούσεις, να αμφισβητεί τον εαυτό της και την ικανότητά της να τα καταφέρει, να θεωρεί αφύσικο το να είναι κολλημένη τόση ώρα με ένα μωρό, να θεωρεί ακόμα και ενοχλητικό το γεγονός ότι εσύ θέλεις τόσο πολύ να θηλάσει (κι εκείνη θέλει, αλλά στην πράξη και με τις ορμόνες να οργιάζουν και έχοντας στο υποσυνείδητο διαμορφωμένη μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα νεογέννητα, είναι πολύ εύκολο να κλονιστείς).

Με την έγκαιρη παρέμβασή σου της έδωσες όλα τα "εργαλεία" ώστε να θηλάσει όπως θέλει και να το ευχαριστηθεί. Αν τώρα έχει ανάγκη κι αυτή να εκθέσει κάποια δικά της θέματα εδώ, είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη. είναι κι αυτός ο παράγοντας εξίσου σημαντικός για τον επιτυχή θηλασμό όπως και το "τεχνικό μέρος"

HXuSp2.pngaS46p2.png

Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να δώσεις συμπλήρωμα τον μπερδεύεις το θηλασμό. Το ότι πίνει το συμπλήρωμα μπορεί να μη σημαίνει και πολλά. Μόνο οι πάνες και το εβδομαδιαίο βάρος είναι οι σωστές ενδείξεις ότι τρέφονται ικανοποιητικά. Ο μικρός μου έπαιρνε 1,5 κιλό το μήνα με το θηλασμό. Όποτε τον έβαζα στο στήθος έτρωγε. Ήταν τόσο πεινασμένος; Όχι τους αρέσει να θηλάζουν και να πίνουν γάλα. Και συμπλήρωμα να του έδινα θα το έπινε. Ιδίως με τους κολικούς 1,5 μηνών έπαιρνε 1,5 κιλό το μήνα και έκλαιγε κάθε απόγευμα στην αγκαλιά μας γοερά 1-2 ώρες.

Φυσικά αν οι πάνες δεν είναι ικανοποιητικές και η μαμά δεν έχει αρκετό γάλα θα δώσουμε συμπλήρωμα, δεν θα αφήσουμε το μωρό να υποσιτιστεί και η μαμά με αντλήσεις θα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή της. Οι δικές σας πάνες είναι ικανοποιητικές οπότε το μωρό πρέπει να παίρνει μία ποσότητα γύρω στα 450 μλ ημερησίως. Άρα αν το συμπλήρωμα είναι 180 μλ, τα υπόλοιπα 270-300μλ θα είναι από τη μαμά του που είναι μία καλή ποσότητα αλλά θα πρέπει να αυξηθεί γιατί οι αναγκες του μωρού αυξάνονται. Πιο άμεσος τρόπος οι μαραθώνιοι θηλασμοί και παρακολουθείτε πάνες κάθε μέρα. Ίσως πάρει 2-3 μέρες για να πιάσει η μαμά την απαιτούμενη ποσότητα. Όταν το μωρό κοιμάται 3 ώρες, μειώνεται η διέγερση του στήθους και η ποσότητα που παράγει η μαμά μειώνεται ενώ το ζητούμενο είναι να αυξηθεί άμεσα. Η πρώτη εβδομάδα στο σπίτι είναι η πιο κρίσιμη.

Ακόμη και τα 20 και 20 λεπτά σε κάθε στήθος πώς κρίνεται ότι είναι αρκετά; Στην κόρη μου την 1η εβδομάδα στο σπίτι, ενάλλασα κάθε 20 λεπτά αλλά από δύο φορές στο καθένα και έφθανα την 1,5 ώρα θηλασμό. Φυσικά είχε χωνέψει το αρχικό γάλα :rolleyes:, μετά ρέψιμο, αλλαγή πάνας, βάλε άλλο ένα 20', κοιμόταν καμιά ώρα (λέμε τώρα) και μετά πάλι από την αρχή. Είπε κανείς ότι είναι διαφορετικά;

Συμφωνώ και με αυτά! Να έχετε το νου σας τις πρώτες μέρες μέχρι την εδραίωση του θηλασμού ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κοιμάται πάνω από 3 ώρες την ημέρα και πάνω από 4 ώρες τη νύχτα! Αργότερα που θα έχει μεγαλώσει, μπορείτε να αφήσετε να κανονίζει μόνη της τα γεύματά της!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Εγώ πάντως προληπτικά στο δίωρο τον 1ο μήνα τα τάιζα, μέρα ή νύχτα. Στον 2 μήνα στο 2,5ωρο. Στον 5ο μήνα είχα φτάσει 3ωρο τη μέρα και 4ωρο τη νύχτα. Δεν το ρίσκαρα. Τόσο κόπο είχα κάνει να εδραιώσω θηλασμό.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...