Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τι να του πω όταν μου λέει ότι τον χτύπησε ένα παιδάκι;;

Recommended Posts

Καλημέρα!!

Ο γιος μου μόλις έκλεισε τα τέσσερα και είναι ένα θέμα που με έχει προβληματίσει.

Πολλές φορές μου λέει στον παιδικό η δασκάλα του ότι κάποιο παιδάκι τον δάγκωσε, τον χτύπησε κλπ. Ή, πάλι, ότι ο δικός μου δάγκωσε, χτύπησε κλπ.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Δεν θέλω να μάθω το παιδί μου να είναι "καρπαζοεισπράκτορας" άρα δεν μπορώ να του λέω ότι όταν τον βαράνε να μην βαράει. Από την άλλη, ξέρω ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να του λέω "βάρεσε κι εσύ το παιδάκι". Αλλά θέλω να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Είμαι πολύ μπερδεμένη!!

Εσείς τι κάνετε; τι μαθαίνετε στα παιδάκια σας; καμία ιδέα;

ZS95p3.png  hcT0p3.png

Διαφημίσεις

• Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

απλα πεστου οτι δεν κανει να χτυπαμε τα αλλα παιδακια και δεν εινια σωστο....αυτο που εκανε ο συμμαθητης του δεν ειναι σωστο και να κανει παρεα με αλλα παιδακια αν τον βλεπει και συνεχιζει αυτη τη συμπεριφορα....

μεγαλο προβλημα! κι ο δικος μου κατι τετοια λεει (δεν ξερω αν ειναι παντα αληθεια). αλλά το κυριοτερο ειναι οτι τον εχω δει να μην αμυνεται, ουτε καν να αποφευγει αυτον που τον χτυπαει. δεν εχω λυση να σου προτεινω.

απλα πεστου οτι δεν κανει να χτυπαμε τα αλλα παιδακια και δεν εινια σωστο....αυτο που εκανε ο συμμαθητης του δεν ειναι σωστο και να κανει παρεα με αλλα παιδακια αν τον βλεπει και συνεχιζει αυτη τη συμπεριφορα....

Συμφωνώ. Και εγώ αυτό του έχω πει. Δεν μπορείς να τον ενθαρρύνεις να ανταποδίδει, γιατί θα του δώσεις λάθος μηνύματα.

Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ.Ο γιος μου είναι πολύ ντροπαλός και δισταχτικός.Δε χτυπούσε ποτέ πρώτος ούτε στο σχολείο ούτε στο σπίτι.Κάποια παιδάκια όμως τον χτυπούσαν και τον έσπρωχναν και του φέρονταν άσχημα.Εγώ προκειμένου να τις τρώει συνέχεια του είπα να ανταποδίδει.Προσοχή!Όχι, να χτυπάει πρώτος, αλλά απλώς να ανταποδίδει.Και πάλι του είπα όχι στο κεφάλι,αλλά σε χέρια και πόδια.Δεν έχει γίνει επιθετικός, απλά δε κάθεται να τις τρώει απο τον κάθε νταή.

Διαφημίσεις

Συμφωνώ με την klouzeau. Κι εμένα ο γιος μου είναι πολύ ντροπαλός και αν τον χτυπήσουν βάζει απλά τα κλάματα. Ακόμη κι αν του πάρουν ένα παιχνιδι από τα χέρια. Ευτυχώς δεν πάμε ακόμη παιδικό και προστοπαρόν την γλυτώνουμε, αλλά αν πάμε, νομίζω πως θα τρώει πολύ ξύλο! Κι αυτό για το παιδί μου δεν μου αρέσει καθόλου! Συγνώμη αλλά εγώ θα του λέω να χτυπάει κι εκείνος, όποιο παιδάκι τον χτυπάει. Σιγά μην του πω να κάθετε να τις τρώει. Σε ένα τόσο ντροπαλό και ευαίσθητο παιδί, αυτό είναι το χειρότερο, γιατί θα στεναχωριέται μέσα του με αυτό που συμβαίνει. Θα του πω, πως είναι πολύ κακό να χτυπάμε, αλλά αν είναι για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, επιτρέπεται!!!!

Γιατί βλέπω παιδιά και στις κούνιες και γενικά που είναι πολύ επιθετικά..αυτά γιατί δεν τα "μαζεύουν" λίγο οι γονείς τους? Δεν πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να χτυπάνε τα άλλα παιδάκια?

y9qxp2.pngGgOLp3.png

Προσοχή!Όχι, να χτυπάει πρώτος, αλλά απλώς να ανταποδίδει.Και πάλι του είπα όχι στο κεφάλι,αλλά σε χέρια και πόδια.Δεν έχει γίνει επιθετικός, απλά δε κάθεται να τις τρώει απο τον κάθε νταή.

αυτο θελω κι εγω να πετυχω, γιατι φοβαμαι πλεον μη καμια φορα τον χτυπησουν πολυ (ξερετε τα παιδακια δεν εχουν αισθηση του κινδυνου). πχ αμα ειναι πανω στην τσουληθρα και ο πισω τον κλοτσαει στην πλατη...? τι να πω? κατσε παιδι μου να του εξηγησεις? μακαρι να γυριζε και να τον κλοτσαγε κι αυτος! αλλά δυστυχως...

Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ.Ο γιος μου είναι πολύ ντροπαλός και δισταχτικός.Δε χτυπούσε ποτέ πρώτος ούτε στο σχολείο ούτε στο σπίτι.Κάποια παιδάκια όμως τον χτυπούσαν και τον έσπρωχναν και του φέρονταν άσχημα.Εγώ προκειμένου να τις τρώει συνέχεια του είπα να ανταποδίδει.Προσοχή!Όχι, να χτυπάει πρώτος, αλλά απλώς να ανταποδίδει.Και πάλι του είπα όχι στο κεφάλι,αλλά σε χέρια και πόδια.Δεν έχει γίνει επιθετικός, απλά δε κάθεται να τις τρώει απο τον κάθε νταή.

Εξαρτάται απ' την ηλικία του παιδιού και πως θα το καταλάβει αυτό. Όταν το παιδί είναι στην ηλικία των 6-7 ετών , μπορεί να το καταλάβει αυτό που λες. Όταν όμως είναι πιο μικρό, του περνάς λάθος μήνυμα, λέγοντάς του ότι όταν σε χτυπάνε να χτυπάς. Αυτή είναι η άποψή μου βέβαια.

Μην παροτρύνεις το παιδί να χρησιμοποιήσει βία είναι λάθος.

Το μήνυμα που θα πρέπει να μεταδίδουμε είναι ότι η βία δεν είναι αποδεκτή κ ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να διαχειριστούμε το θυμό μας δημιουργικά.

Αν βρεθεί αντιμέτωπο με το παιδί που το χτυπά ή το δαγκώνει πες του να πει δυνατά: Σταμάτα με πονάς! Δε σου επιτρέπω να με χτυπάς! κ αμέσως μετά να φωνάξει τη δασκάλα. Ίσως φαίνεται απλό αλλά μπορεί να εμποδίσει την επιθετικότητα αν γίνει με δυναμικό τρόπο.

Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων μαζί. Εσύ θα κάνεις το παιδάκι που χτυπά κ θα σου δείξει πώς θα αντιδρούσε. Έτσι θα προετοιμαστεί σιγά σιγά στο να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το επιθετικό παιδί.

Πες του να αποφεύγει να βρίσκεται μαζί του κ να επιλέγει άλλα παιδάκια για παρέα στο παιχνίδι.

Ενθάρρυνε το να συνεχίσει να σου μιλά για ότι του συμβαίνει κ πες του ότι εκτιμάς το θάρρος του.

Μην αντιδράς υπερβολικά μπροστά του. Αν π.χ πεις άμα το πιάσω στα χέρια μου θα γίνει χαμός αύριο στο σχολείο! ίσως το παιδί βρεθεί στη θέση να θέλει να σε προστατεύσει, μη λέγοντας τίποτα.

Να είσαι σε επαφή με τη δασκάλα κ να συζητήσετε αναλυτικά για τον τρόπο αντιμετώπισης ώστε να ενισχυθεί κ στο σχολείο αντίστοιχα. Η δασκάλα θα πρέπει να το βοηθήσει κ να το ενθαρρύνει να αντιδρά σωστά. Επίσης η δασκάλα πρέπει να επικεντρωθεί ώστε να βοηθήσει κ το επιθετικό παιδί.

Δες κ εδώ

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=20262

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

εγώ στην κόρη μου που γενικά είναι τσαούσα....και παρόλο που είναι 3 ξέρει να προστατευει τον εαυτό της....πρωτα απο όλα της έχω μάθει πως αν την χτυπήσει κάποιος δεν γκρινιάζει με κλαματα και υστερίες....α....με χτύπησε....δεν χτυπάει....αλλά εξηγεί στο άλλο παιδί πως δεν χτυπάμε...και δεν μαλώνουμε με κανέναν......την έχω δει να το εφαρμόζει στην παιδική χαρά να την χτυπήσει μεγαλύτερο παιδί 6 χρονο βάζει τα χέρια στην μέση σκυβει μπροστά στο προσωπο και καλά θυμωμένη να λέει εγω...δεν μαλώνω μαζί σου και τα καλά παιδάκια δεν χτυπάμε τους άλλους....του πετάει και ένα ντροπή σου στο τέλος και τελικά εξαφανίστηκε το άλλο....

1129643tvsq1yiqpw.gif

Διαφημίσεις

ανοιξατε θεμα μεγαλο και πονεμενο...

εμενα ο μικρος μου ειναι περιπου 2,5ετων και φυσικα του εμαθα σα μαμα οτι "δε χτυπαμε αλλα παιδια" ελα μου ντε που αυτος το πηρε τοσο σοβαρα που δε χτυπαει ποτε αλλα παιδια ακομα και οταν αυτα το χτυπανε:cry:

και οταν μου περιγραφουν σκηνικα απο το σταθμο εγω λιωνω και στεναχωριεμαι και μετα οταν το ρωταω εγω μου λεει "μαμουλα δε χτυπαμε αλλα παιδια":?

οκ αλλα αν μας χτυπησουν γιωργακη μου τοτε και εμεις πρεπει να σπρωξουμε τον αλλον να φυγει μακρυα μας.

μπορουμε να φωναξουμε καποιον μεγαλο που ειναι κοντα μας.

και εχω αρχισει τωρα να κανουμε προβες του στυλ,δειξε ποσο δυνατα μπορεις να σπρωξεις,δειξε μου ποσο δυνατα μπορεις να φωναξεις κλπ

για να δουμε θα τα καταφερουμε;

εγω το μονο που θελω ειναι να μαθει να υπερασπιζεται τον εαυτο του,οποτε ελπιζω.

Δεν ξέρω αν ειναι σωστή η αντιμετωπιση που θα ειχα εγω αλλα πολυ απλα θα του ελεγα πως οπως υπαρχουν στο σπιτι καποιοι κανονες που πρεπει να ακολουθουμε ετσι και στο σχολειο. δεν χτυπαμε ποτε ενα παιδακι. επειδη ομως οι κανονες ισχυουν ΓΙΑ ΟΛΟΥς ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ αν λοιπον μας χτυπησει καποιο παιδακι την πρωτη φορα το αναφερουμε στην δασκαλα αν δεν μπορει να συμμορφωσει με τον τροπο της και συμβει 2η φορα απλα υπερασπιζομαστε τον εαυτο μας και ανταποδιδουμε.

M6bap3.png

cik1p3.png

εγώ θα συμφωνήσω με τη μελίνα. μαθαίνουμε στο παιδί πως να υπερασπίζεται τον εαυτό του όχι πως να γίνει ίδιο με τα παιδάκια που "δεν τα μαζεύουν οι γονείς τους". ανάλογα βέβαια με το τι χαρακτήρα θέλουμε να πλάσουμε...

vyLxp3.pngG7Azp3.png

Και γω μ'αυτή τη φιλοσοφία ξεκίνησα αλλά αναθεώρησα όταν είδα τον γιο μου να κλαίει με παράπονο γιατί κάποιο παιδάκι τον είχε του κλώτσου και του μπάτσου.

Και γω μ'αυτή τη φιλοσοφία ξεκίνησα αλλά αναθεώρησα όταν είδα τον γιο μου να κλαίει με παράπονο γιατί κάποιο παιδάκι τον είχε του κλώτσου και του μπάτσου.

Εσύ πρέπει να διδάξεις το παιδί σου σωστά, για να έχεις μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι αυτό που θέλεις είναι να κάνεις στο μέλλον ένα παιδί ή έναν έφηβο ισορροπημένο, έναν σωστό οικογενειάρχη και γενικά έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Θα πρέπει να τον μάθεις να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις και τις πιο δύσκολες που θα έρθουν στο μέλλον, με ψυχραιμία και θάρρος. Θα πρέπει να του μάθεις ότι τους ανθρώπους που δεν φέρονται σωστά τους απορρίπτουμε, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν χειροδικούμε.

Διαφημίσεις

Εσύ πρέπει να διδάξεις το παιδί σου σωστά, για να έχεις μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι αυτό που θέλεις είναι να κάνεις στο μέλλον ένα παιδί ή έναν έφηβο ισορροπημένο, έναν σωστό οικογενειάρχη και γενικά έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Θα πρέπει να τον μάθεις να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις και τις πιο δύσκολες που θα έρθουν στο μέλλον, με ψυχραιμία και θάρρος. Θα πρέπει να του μάθεις ότι τους ανθρώπους που δεν φέρονται σωστά τους απορρίπτουμε, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν χειροδικούμε.

πολυ μου αρεσουν αυτα που εγραψες,εχεις δικιο!!!

Σίγουρα συμφωνώ.Όμως δε μιλάμε για κάποιο παιδάκι που απλά δε φέρεται σωστά,

αλλά για κάποιο παιδάκι που δέρνει το δικό μου.Δε νομίζω οτι θα τον ωφελήσει να μάθει

να υποχωρεί και να σκύβει το κεφάλι σε κάθε τέτοια πρόκληση.Και πάλι λέω οτι δεν έχει

γίνει επιθετικός αλλά αμυντικός.

εμάς πάλι η νηπιαγωγός (μου το έχει πει), σε παιδάκια που χτυπάν άλλα παιδάκι συνέχεια και δεν καταλαβαινουν ουτε απο τιμωρια ουτε οταν το έχει πει στους γονεις πολλες φορες, τους λεει να απομακρυνονται και στην εσχατη γιατί οχι να ανταποδιδουν το χτυπημα.

Καλημέρα!!

Ο γιος μου μόλις έκλεισε τα τέσσερα και είναι ένα θέμα που με έχει προβληματίσει.

Πολλές φορές μου λέει στον παιδικό η δασκάλα του ότι κάποιο παιδάκι τον δάγκωσε, τον χτύπησε κλπ. Ή, πάλι, ότι ο δικός μου δάγκωσε, χτύπησε κλπ.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Δεν θέλω να μάθω το παιδί μου να είναι "καρπαζοεισπράκτορας" άρα δεν μπορώ να του λέω ότι όταν τον βαράνε να μην βαράει. Από την άλλη, ξέρω ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να του λέω "βάρεσε κι εσύ το παιδάκι". Αλλά θέλω να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Είμαι πολύ μπερδεμένη!!

Εσείς τι κάνετε; τι μαθαίνετε στα παιδάκια σας; καμία ιδέα;

εγώ του έλεγα και συνεχίζω να του λέω, ότι πρώτα συζητάνε και δίνουμε ευκαιρίες στον άλλον αλλά αν δεν καταλαβαίνει μπορείς και εσύ να βαρέσεις ή να φωνάξεις, μαλώσεις κ.τ.λ

rQGhp3.png

Πάντως παιδιά όσες λέτε ότι δεν χτυπάμε είμαι σίγουρη ότι δεν έχετε εμπειρίες από φίλες, συγγενείς κ.τ.λ. με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας από τα δικά σας, δηλ. πρώτες τάξεις δημοτικού...

Τα παιδιά που έχουν μάθει να είναι καρπαζοεισπράκτορες έχουν πόλύ σοβαρό πρόβλημα σε νηπιαγωγειο και πρωτες ταξεις του δημοτικού...

rQGhp3.png

Επειδη κι εμενα ο μικρος μου ειναι αρκατα καλοβολο παιδακι, εχει υπαρξει "θυμα" του κατα 45 ημερων μικροτερου ξαδερφου του, ο οποιος αρχικα του τραβουσε τα μαλλια και επειτα απο καποιο διαστημα τον εσπρωχνε και μαλιστα καποιες φορες μπροστα και στα δικα μου ματια αλλα και της συνυφαδας μου. Πραγματικα πονεσε η ψυχη μου να τον βλεπω ετσι ανυπερασπιστο και δεν κρατηθηκα αλλα αντρεδρασα εγω για λογαριασμο του και δειχνοντας παραλληλα θελω να πιστευω πως... αντιμετωπιζουμε αναλογες καταστασεις. Ετσι λοιπον, απομακρυνα το ξαδερφακι του, λεγοντας του "ΠΟΤΕ - ΠΟΤΕ" δεν τραβαμε τα μαλλια του Δημητρακη, γιατι ποναει και δεν θελουμε να ποναει και να κλαει ο Δημητρακης, ε? Βεβαια αυτο συνεχιστηκε και καποιες φορες ακομη, οποτε περασαμε στο σταδιο του σπρωξιματος αλλα τωρα ευτυχως ολα καλα. Παντα μα παντα ομως, καθε φορα που τον ρωτουσα πως περασε με τον ξαδερφο του και μου ελεγε οτι π.χ του τραβηξε τα μαλλια ή τον εσπρωξε του υπενθυμιζα τον τροπο που αντιδρουμε. Βεβαια η αληθεια ειναι οτι του εχω εξηγησει πως θα ειναι καλο να αντιδρουμε, αλλα σε περιπτωση που καποιο παιδακι επιμενει, του εχω πει κι εγω να ανταποδωσει το σπρωξιμο κτλ.

Βεβαι ακομη δεν εχουμε φτασει σε αυτο το σημειο, να χρειαστει να ανταποδωσουμε, αλλα θα συμφωνησω με τα κοριτσια προηγουμενως που εγραψαν οτι θελουν τα παιδια τους να μπορουν να υπερασπιζονται τον εαυτο τους.

Αυτο ακριβως κι εγω, δεν θελω σε καμμια περιπτωση να γινει ο "καρπαζοεισπρακτορας" της... παρεας και ενδεχομενως φοβικος και φοβιτσιαρης και σε αλλες πτυχες της ζωης του στο μελλον, υπερασπιση και μονο λοιπον.

Δε νομίζω οτι θα τον ωφελήσει να μάθει

να υποχωρεί και να σκύβει το κεφάλι σε κάθε τέτοια πρόκληση.Και πάλι λέω οτι δεν έχει

γίνει επιθετικός αλλά αμυντικός.

Συμφωνω απολυτα.

Είπες τη λέξη κλειδί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει μακροπρόθεσμα αποτέλεσμα η μέθοδος κ όχι περιστασιακό δίνοντας ταυτόχρονα λάθος μήνυμα. Το να φωνάξει ένα παιδί κ το να υπερασπίσει τον εαυτό του με τον τρόπο που προανέφερα δεν είναι καθόλου μα καθόλου υποχωρητική μέθοδος αν εφαρμοστεί όπως πρέπει...είναι διαφορετικό απ' το να μάθει ότι με το ξύλο λύνει τις διαφορές ή τα προβλήματά του.

Αν μεθαύριο αρχίσει να το χρησιμοποιεί κ με άλλα παιδιά με αδέρφια ή ξαδέρφια κ παιδιά φίλων δεν θα είναι καθόλου περίεργο αφού αυτό του μαθαίνουμε.

Εξαρτάται λοιπόν τι θέλουμε να μάθει κ τη φιλοσοφία θέλουμε να αποκτήσει γενικότερα για το θέμα ξύλο.

Η δασκάλα έκανε λάθος στη συμβουλή της αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δυστυχώς δεν ξέρει κάθε παιδαγωγός τον σωστό τρόπο...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Είπες τη λέξη κλειδί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχει μακροπρόθεσμα αποτέλεσμα η μέθοδος κ όχι περιστασιακό δίνοντας ταυτόχρονα λάθος μήνυμα. Το να φωνάξει ένα παιδί κ το να υπερασπίσει τον εαυτό του με τον τρόπο που προανέφερα δεν είναι καθόλου μα καθόλου υποχωρητική μέθοδος αν εφαρμοστεί όπως πρέπει...είναι διαφορετικό απ' το να μάθει ότι με το ξύλο λύνει τις διαφορές ή τα προβλήματά του.

Αν μεθαύριο αρχίσει να το χρησιμοποιεί κ με άλλα παιδιά με αδέρφια ή ξαδέρφια κ παιδιά φίλων δεν θα είναι καθόλου περίεργο αφού αυτό του μαθαίνουμε.

...

άλλο αυτοάμυνα με κάθε δυνατό τρόπο και άλλο επίθεση χωρίς λόγο και ουσία..

rQGhp3.png