Recommended Posts

  Σκέφτηκα να γραφουμε εδώ φοβίες που έχουν τα τέκνα μας και ίσως τρόπους και συμβουλές για να τις αντιμετωπίσουμε!!!

   

  Μέχρι στιγμής (αν και η δικιά μου είναι μικρή ακόμη) φοβάται τα εξής:

  1. Το τρελό μπαλοζωάκι που με το που το έβαζα σε λειτουργεία έκλαιγε με μαύρο δάκρυ.-Λύση: Παύση του παιχνιδίου και απόκρυψη του στη ντουλάπα.

  2.Τους ξένους,αλλά όχι πάντα- Λύση:?? προσπαθώ να την έχω αγκαλιά για να νοιώθει ασφαλής και φαντάζομαι ότι θα της φύγει σιγά σιγά ε?

  3.Τα μούσια και τα γένια (φοβία που όπως φαίνεται είναι στο dna μας γιατί το ίδιο φοβούμουν και εγώ μικρή)-Λύση: Να ξυρίζω τους επισκέπτες :lol::lol:

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  για τους ξένους, είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά και θέμα απλώς χαρακτήρα.

  Καλά κάνεις και την κρατάς κοντά σου για να αισθανθεί ασφάλεια.

  Εξάλλου όταν γνωρίζει σιγά σιγά τον κόσμο, τότε είναι καλό να αισθανθεί ασφάλεια, πρίν για ποιό λόγο - για να ικανοποιεί τον καθένα που ίσως θέλει να την πιάσει επειδή είδε ένα γλυκούλικο παιδάκι? όχι :)

  Ακόμα και με παιδαγωγούς - (μια παιδαγωγός που σέβεται το παιδί ποτέ πχ δεν θα το πιέσει να κάνει κάτι απο την πρώτη μέρα εάν εκείνο δεν θέλει).

   

  Το θέμα είναι πχ να μην την πιάνεις αγκαλιά με πίεση και φόβο και τρόμο γιατί έτσι βαθμολογείς με μεγαλύτερο "ποσοστό" την κατάσταση. (εάν δεν υπάρχει δηλαδή λόγος για φόβο και τρόμο)

   

  Παράδειγμα με σκύλους:

  Kάποιοι γονείς μερικές φορές, επειδή οι ίδιοι φοβούνται τους σκύλους, αρπάζουν το παιδί με φόρα και το κρατάνε σφιχτά πάνω τους λέγοντας με τρεμάμενη φωνή "προσοχή σκύλος" το πιο πιθανό είναι να μεταβιβάσουν τον φόβο τους στο παιδί ανεξαιρέτως κατάστασης.

  Το καλύτερο είναι απλώς να τους λέμε πχ

  "τους σκύλους που δεν τους ξέρουμε δεν τους χαιδεύουμε αν δεν μας πεί το αφεντικό ότι είναι ήρεμα σκυλακια. Υπάρχουν ήρεμα και άγρια σκυλιά - τα άγρια μπορεί και να δαγκώσουν αν φοβηθούν ή αν τους τραβήξεις την ουρά ή αν τους πάρεις το παιχνίδι ή αν τους κλοτσήσεις. "

   

  Αυτό βέβαια είναι για τις πιό μεγάλες ηλικίες.

   

  Πρίν, απλώς αγκαλιάζουμε και τα ηρεμούμε λίγο. Δεν είναι κακό το να φοβούνται κάτι, δηλαδή δεν προσπαθούμε να εξαφανιστεί ο φόβος αυτός αλλά απλώς να δούν ότι αυτό το ερέθισμα μπορεί μεν να τους είναι άγνωστο αλλά δεν είναι ακόμα απειλή, αφήνοντας και να καταλαβουν/αισθανθούν και λίγο μόνα τους ότι δεν υπάρχει απειλή. Μια αγκαλιά και φιλάκι είναι μιά χαρά.

  Με αυτό το τρόπο ενισχύουμε την ευαισθητοποίηση του δικού τους ένστικτου, και διαίσθησης, δεν προσπαθούμε δηλαδή να επιβάλλουμε κάτι, αλλά απλώς τα βοηθάμε να αναγνωρίσουν και μόνα τους το ότι όλα έιναι οκ.

   

  Για τα γένια ίσως θα ήταν καλό να πάρεις μία κούκλα με γένια! έτσι ώστε να συνηθίσει ότι δεν είναι κάτι κακό! Η μία κούκλα αγόρι που να έχετε να ζωγραφίσεις γένια. Ένα παραμύθι με ένα χαρακτήρα που να έχει γένια κτλ.

  φωτογραφίες απο εφημερίδα με ανθρώπους με γένια, να τις κόψεις, κανεις κολλάζ και να τις κολλήσεις σε παραμύθι πάνω και να τους χρωματίσεις να φαίνονται πιο αστείοι.


  ...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

  (If You Wanna Make The World A Better Place)

  Take A Look At Yourself And Then Make A Change

  R.I.P. Michael Jackson.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  επίσης, είναι και ένα στάδιο αυτό με τους ξένους - όταν κοινωνικοποιηθεί λίγο δηλ πάει παιδικό ή έχεις μια σταθερή ομάδα playgroup ας πούμε μια φορά την εβδομάδα, που να συνηθίσει σε ομάδα άλλων παιδιών και γονιών όπου να νιώθει σταδιακά όλο περισσότερη εμπιστοσύνη αυτό θα μειωθεί σχετικά.

   

  επίσης έχει συζητηθεί και εδώ

  "Τρομάζει, φοβάται... ( 1 έτους )" : http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?p=55851#55851


  ...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

  (If You Wanna Make The World A Better Place)

  Take A Look At Yourself And Then Make A Change

  R.I.P. Michael Jackson.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Ευχαριστω για τις συμβουλές Μαρία :D:D

  έχω παρατηρήσει πάντως ότι οι πληοψηφία αυτών που φοβάται σε ένα ποσοστό 99% είναι άντρες και βέβαια μόνο μεγάλους ανθρώπους.Επειδή έχει και τον ανηψιό μας κάθε μέρα σχεδόν μαζί και κούνιες πάμε και έρχεται σε επαφή με παιδάκια σχεδόν καθημερινά βλέπω ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με άλλα παιδάκια, ίσα -ίσα γελάει και χαίρεται.Συμφωνώ 1000% μαζί σου , ότι δεν θα της επιβάλλω ποτε να πάει σε άλλου αγκαλια όταν δεν θέλει η ίδια.

   

  Η ιδέα για τα μούσια είναι πολύ καλή,θα την εφαρμόσω :D:D

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΦΟΒΙΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..... Η ΕΥΗ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ :!::!::!: ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΥΨΗ, ΟΥΤΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΖΩΑ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ. Τ Ι Π Ο Τ Α!!!

  ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ, ΕΓΩ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΙΧΕ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ. :roll: ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΟΥΣΕ "ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ". ΑΠΟΣΤΗΘΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΡΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΛΕΜΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ, ΕΞΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΩΡΟ. ΟΤΑΝ ΘΥΜΩΝΕΙ Η' ΝΕΥΡΙΑΖΕΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΓΕΝΙΚΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΠΙΟ ΗΣΥΧΗ ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2 ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟΖΥΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΑΡΖΑΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΧΑΙΔΕΥΕ ΟΠΟΙΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ. ΤΟ "Ο ΦΟΒΟΣ ΦΙΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ!!! ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.


  Dwnjp2.png

  O ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 4/4/09

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  υπάρχουν και τα παιδιά τα οποία δεν φοβούνται τίποτε.

  εκεί αντί του καθησυχάσματος, χρειάζονται ευαισθητοποίηση για το ποιά είναι τα όρια που είναι καλό να ακολουθούν...για να προστατέψουν το σώμα τους. (και να καταλάβουν και τί είναι το σώμα τους)

  Κρατάει πολύ μέχρι να γίνει... αλλά και αυτό ρυθμίζεται με τον καιρό..

   

  (εγώ νομίζω ήμουν έτσι μικρή - η καημένη η μητέρα μου... - έχω πατήσει βελόνες, κόψει το δάχτυλο με το ηλεκτρικό μαχαίρι :? - 5 ετών - όταν βγήκε μια στιγμή απο το σπίτι να δώσει ψωμί στην γειτόνισσα, βγάλει νύχια, σπάσει δόντια - γέφυρα μπροστά..., παραλίγο βγάλει μάτι σε αγορίστικα παιχνίδια...)

   

  παίζει σημαντικό ρόλο εκεί η ευαισθητοποίηση για το ίδιο τους το σώμα.. ότι το προσέχουμε, το φροντίζουμε και το αγαπάμε... ενασχόληση με την προσωπική φροντίδα κτλ...κάντε τα λίγο θέμα όλα αυτά. όπως και παιχνίδια και ζωγραφική με όλο το σώμα - για να υπάρξει μεγαλύτερη συνειδητότητα/σεβασμός για το σώμα της. Σε μεγάλο χαρτί να ξαπλώσει να την ζωγραφίσεις, το πόδι, το χέρι κτλ. Βιβλία με θέμα το σώμα..

   

  Στην δική μου περίπτωση πχ η μητέρα μου όλο έκανε κριτική για το τι έκανα με το σώμα μου (ότι καθόμουν στραβά, ότι περπατούσα στραβά,για το τι ρούχα διάλεγα, για το ότι έβαζα το δάχτυλο στο στόμα άσε :?:? ) με αποτέλεσμα και εγώ να μήν έχω τόσο σεβασμό για το σώμα μου.

  Είναι και αυτό πολύ πολύ σημαντικό.

   

  Δεν τα λέω ότι εσύ τα κάνεις αυτά ε / απλώς λέω ότι να το προσέξεις έτσι ώστε να αποφύγεις αυτά που πχ η έρμη η μητέρα μου δεν ήξερε πώς να τα αποφύγει.. :)


  ...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

  (If You Wanna Make The World A Better Place)

  Take A Look At Yourself And Then Make A Change

  R.I.P. Michael Jackson.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εμείς είμαστε στο άλλο άκρο. Είναι πολύ προσεκτικός.. Δεν μου δίνει την αίσθηση οτι φοβάται αλλά δεν επιχειρεί παράτολμα πραγματα.. πρώτα τα ζυγίζει.. και σκαρφαλώνει και ανεβαίνει αλλά έχει αίσθηση του κινδύνου και ζητάει βοηθεια όταν νομίζει ότι δεν μπορεί.. Ξεκίνησε να κανει πλεον ποδήλατο σε κανονικο με βοηθητικές και προχτές μου λεει μαμα θελω παρεις κράνος, μη χτυπήσω αμα πέσω.... (σημείωση δεν έχουμε μηχανή) Στην τσουλήθρα π.χ. οταν είναι πολλά παιδιά πανω με το που ανέβει τις σκάλες κάθεται στα γόνατα ή στα 4 και πηγαίνει να κυλήσει σαν να νιωθει πιο μεγάλη ασφαλεια μην τον σπρωξουν ίσως δεν ξέρω...


  Οι θησαυροί μου:

  Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  δεν μπορώ να πώ ότι έχει κάποια ιδιαίτερη φοβία δηλ να φοβάται το σκοτάδι, κάποιο ζώο κλπ. Αν διαπιστώσω ότι αισθάνεται κάπως περίεργα για κάτι/κάποιον προσπαθώ να του εξηγήσω πχ γιατί δεν πρέπει να φοβάται το σκοτάδι, ή όταν βροντάει. Εντάξει τους ξένους ή άτομα που δεν γνωρίζει δεν πλησιάζει αλλά αυτό δεν με απασχολεί, νομίζω ότι είναι φυσιολογικό. Βέβαια ούτε και εγώ έχω κάποια ιδιαίτερη φοβία για να του την μεταφέρω πχ για τα σκυλιά και σε αυτό που έγραψε η Μαρία παραπάνω σχετικά με τη "μεταφορά" προς τα παιδιά είναι το σημαντικότερο.

  Πιστεύω ο Ιωακείμ να συνεχίσει έτσι! :wink:


   

  Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  το καλύτερο είναι να μην προσπαθούμε να τα πείσουμε ότι δεν πρέπει να φοβούνται.

  είναι υγιές πράγμα ο φόβος, μέχρι ενός σημείου -

  το σημείο αυτό μπορεί να είναι ο πανικός - τα πανικόβλητα ουρλιαχτά ενός παιδιού.

  όμως, ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση δεν βγάζει πουθενά να προσπαθήσουμε να τα πείσουμε ότι δεν πρέπει να φοβούνται -

  το καλύτερο είναι να δεχτούμε το φόβο τους, και να τα βάλουμε σε επαφή με αυτό που φοβούνται σε πιό ήπιες καταστάσεις λίγο λίγο, έτσι ώστε σιγά σιγά να τους φανεί οικείο.

   

  τα λόγια δηλαδή δεν κάνουν κάτι θα έλεγα καλό - μιάς και το παιδί εκείνη τη στιγμή ίσως δεν ξέρει και το ίδιο τι το φοβίζει... και λειτουργούν συνολικά οι προσπάθειες, κάνοντας το παιδί να νιώσει ένοχο που φοβάται γενικά.

   

  άρα, προσπαθούμε σιγά σιγά, άλλες μέρες δηλαδή όχι την ίδια στιγμή απαραίτητα, να τα εξοικοιώσουμε με αυτο που τους προκάλεσε τον φόβο.

   

  όταν φοβούνται, απλώς αγκαλίτσα.


  ...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

  (If You Wanna Make The World A Better Place)

  Take A Look At Yourself And Then Make A Change

  R.I.P. Michael Jackson.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Bizelaki και μένα φοβόταν ακριβώς τα ίδια! Είχα πάει με μια χαρά να της πάρω το μπαλοζωάκι και κλάαααμα η κυρία!.. Μετά όμως από λίγο καιρό δεν το αποχωριζόταν! Μετά που την πήγαινα να την κρατάει η μαμά μου και ο παππούς της έχει γένεια, σιγά σιγά εξοικιώθηκε και μ αυτά. Με τους ξένους είναι γενικά ντροπαλούλα. Τώρα φοβάται κάτι κουφά. Τη ντουσιέρα του μπάνιου όταν τρέχει νερό (ντόινγκ!), τους συναγερμούς των αυτοκινήτων και τις σειρήνες, και το πιστολάκι των μαλλιών! Έχει πολύ θάρρος με τα άλλα παιδάκια και δεν φοβάται καθόλου τα ζώα και τα σκυλιά (όπως η μαμά της.. :oops: )

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Μαρία δηλ αν δούμε ότι πχ κλαει γιατί φοβάται όταν αστράφτει και βροντάει να μην προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε γιατί γίνεται αυτό; Δεν εννοώ την στιγμή που κλαίει, αλλά όταν είναι ήρεμο.

  Πχ ο Ιωακείμ όταν κάποια στιγμή συνέβαινε αυτό, χωρίς να κλαίει ήταν κάπως μαγκωμένος και με κοίταζε σα να περίμενε την αντιδρασή μου για να κλαψει ή όχι. Ετσι λοιπόν τον πήρα αγκαλιά και του είπα ότι τα συννεφάκια παίζουν και κάνουν φασαρία. Αυτό ήταν, την επόμενη φορά δεν είχε κανέναν ενδιασμό, μάλιστα μου το έλεγε και ο ίδιος.


   

  Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  :lol::lol:

  όντως ώρες-ώρες φοβούνται κάτι κουφά, αλλά μετά σκέφτομαι πόσο μαγικά ή τρομακτικά μπορει να βλέπουν κάποια πράγματα που είναι τελείως απλά και ασήμαντα για εμας.

  έχω παρατηρήσεις και το εξής: όταν της κάνω φωνές με μπάσα ψεύτικη φωνή πεθαίνει τα γελια, μόλις της κάνω ψιλή φωνούλα εκνευρίζεται και βάζει της φωνές ή κλαίει :shock::shock:

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Αστο τότε bizelaki πρέπει να έχεις προβλημα στις ψιλές.... μην το κουφάνεις το παιδί ντε!!! :wink:


  Οι θησαυροί μου:

  Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Σε παρακαλώ πάρα πολύ...μιλαμε για φωνή φωνάρα!!!!Θα σας τραγουδήσω στη συνάντηση...και άμα μείνει κανείς ... :lol::lol:

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  "To παιδι και το σκυλι οπως το μαθεις" σε πολλά πραγματα πιστευω ενα εκ των οποιων ειναι η φοβιες.....

   

  Και προσοχή.. οι ΣΥΝΔΙΑΣΜΕΝΕΣ φοβιες των γονεων οχι μονο του ενος...

  Περαν λοιπον απο τις εμφυτες μας φοβιες αλλος τα σκυλια, αλλος τα εντομα, αλλος τα μπουμπουνητα και λοιπα..

  Μην ξεχνατε τις φοβιες που εμεις οι ιδιοι καλιεργουμε... τυπου "Μπαμπουλα", "ροζαλιας" :wink::wink::wink::wink:

  Τα οποια αφηνουν διαφορα κουσουρια, απο "της πλακας" οποως 32 αναμενα φωτακια το βραδυ, εως δεν μπορω να κοιμηθω μονος μου οταν μπουμπουνιζει....

   

  Γι αυτο λοιπον προσοχη..

  Αν εμεις οι ιδιοι αναγνωριζουμε ποιες ειναι οι χαζες φοβιες μας μην τις μεταδιδουμε ΟΣΟ μπορουμε στα παιδια μας.....

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Θα συμφωνήσω με τον Φωκίων.... και θα προσθέσω ότι μπορεί εμείς σαν νέα γενιά να μην χρησκιμοποιούμε τέτοιου είδους εκφοβισμούς: μπαμπούλας, γύφτισσα κ.τλ. αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ στις γιαγιάδες και στους παππούδες που παλιότερα τα χρησιμοποιούσαν....

  Εμείς ευτυχώς είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε τέτοια κρούσματα...

   

  Η δικιά μας όραν ήταν μικρή φοβόταν την ηλεκτρική σκούπα, μέχρι που της πήρα μία παιχνίδι σχεδόν ίδια με την αληθινή, και ξεπέρασε τον φόβο της....

  Και φοβόταν και τον Fyrby (κάτι τριχωτά κουκλάκια που μιλάνε που είχαν βγει πριν καμιά δεκαριά χρόνια).... αλλά δεν τον εξαφανίσαμε, απλά τον αφήσαμε στο οπτικό της πεδίο και αφήσαμε στην ίδια την επιλογή να τον πλησιάζει ή όχι .... κι έτσι σιγά σιγά εξεικοιώθηκε....

   

  Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι (χωρίς να έχει φοβίες) είναι ένα πολύ μετρημένο και προσεκτικό παιδί... Ξέρω ότι συνήθως (99%) δεν κάνει παράτολμα πράγματα γιατί καταλαβαίνει την αίσθηση του κινδύνου....


  Όσο ζω... μαθαίνω

  --------------------------

  Μαρία (γέννηση 5/6/2004)

  Σωτήρης (γέννηση 30/7/2007)

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  ναι αλοίμονο δεν πειράζει να πεις δύο λόγια :) απλώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη και πολλών λεπτών προσοχή γιατί ή απλώς να το θεωρήσει σημαντικό (τόσο ώστε όταν ξαναγίνει να θυμηθεί ότι είχε φοβηθεί και ότι το είχες κάνει θέμα και να φοβηθεί επειδή το "έμαθε") - εάν τα λόγια πχ που θα πεις δεν τα καταλάβει μπορεί και να το κάνει θέμα, και να "φοβάται" και επίτηδες (υπάρχει και αυτό :) ), , άλλη φορά απλώς για να του κάνεις αγκαλίτσες και διάφορα - πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε αυτό που λέει ο fokion.

   

  εγώ στον παιδικό έχω παρατηρήσει ότι όποτε τα παιδιά φοβούνται κάτι χωρίς να υπάρχει κάποιος "σοβαρός" λόγος, εάν δεν κλαίνε ή βρίσκονται σε πανικό, τα αφήνω απο μόνα τους να περιμένουν να δουν αν συμβεί όντως κάτι φοβερό, και απο μόνα τους απο την δική μου αντίδραση (απλά συνεχίζω την δραστηριότητα έτσι ώστε να δουν ότι δεν τρέχει τίποτε), βλέπουν ότι "α- δεν είναι τελικά τίποτα" με σκεπτικισμό και μετά τους φεύγει - ακόμα και παιδιά 2 - 2,5 ετών.

  Φυσικά εάν κλαίνε σταματάω ότι κάνω και τα ρωτάω και τους δίνω αγκαλίτσα και απομακρύνω ή σταματάω αυτό που τα τάραξε και συνεχίσω μετά την δραστηριότητα.

   

  Έχει τύχει ας πούμε να φοβηθεί ένα παιδί κατά την διάρκεια της ομάδας όταν όλοι οι γονείς φωναζουν και κάνουν ήχους σε κάποιο παιχνίδι, να φοβηθεί απο την ένταση του ήχου, - εκεί χαμηλώνουμε την ένταση. Μετά απο κανένα μήνα έχει συνηθίσει τον ήχο, και διαπιστώνει ότι όλα είναι οκ - και εξαφανίζεται ο φόβος για τον ήχο. Εκεί ας πούμε δεν έχει νόημα να πείς κάτι. Απλώς σταδιακή επαφή μέχρι την εξοικοίωση.

   

  Στα μπουμπουνητά δεν είναι κακό να κάνετε ότι πχ πάτε να κρυφτείτε σαν παιχνίδι - σε μία καταιγίδα που πχ διαρκεί αρκετά και το παιδί συνεχίζει να φοβάται - να βάλετε ένα σεντόνι πάνω απο ένα τραπέζι πχ και να κάνετε ότι πάτε στο "καταφύγιο" - με γέλια και μυστικισμό ε?

  έτσι ώστε η όλη εμπειρία απο φόβο να συνδυαστεί με κάτι άλλο εντυπωσιακό και ευχάριστο για το παιδί - και ίσως να πάρετε ένα κουτί να κάνετε και εσείς τα δικά σας "μπουμπουνητά" - τον μικρό κάδο απορριμάτων του γραφείου πχ, ανάποδα -.

  Έτσι εάν ξαναακούσει μπουμπουνητά στο μέλλον θα θυμηθεί την ευχάριστη άλλη δραστηριότητα και πιθανώς να θέλει να την ξανακάνει, αντί να φοβηθεί.

  αυτό πχ δεν θεωρείται "αρνητικού είδους" προσοχή αλλά ίσα ίσα βοηθάει το παιδί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πράγμα που φοβάται - με το να το χρωματίζει θετικά αντί αρνητικά, με τρόπο κιόλας που μπορεί και μόνο του να επαναλάβει.

  (ενώ όταν η παρηγοριά συμπεριλαμβάνει πχ μόνο τον γονιό, τότε θα θέλει πάλι μετά τον γονιό αν ξαναγίνει και ίσως να μην το παρηγορεί κάτι άλλο)

   

  ανήκει αυτή η διαδικασία στο problemsolving που είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνετε στα παιδια.

  =στο πως να αντιμετωπίζει και απο μόνο του (όχι μόνο του εντελώς ε?) κάποια πράγματα. υπάρχει άρθρο για αυτό το θέμα -

  http://parents.org.gr/psych/?sid=43 δεν αναφέρεται στον φόβο αλλά και ο φόβος είναι ένα πρόβλημα που και τα παιδιά θα κληθούν να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο, αξιολογώντας κιόλας με κατάλληλο τρόπο μια κατάσταση.


  ...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

  (If You Wanna Make The World A Better Place)

  Take A Look At Yourself And Then Make A Change

  R.I.P. Michael Jackson.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Τώρα που λέτε για μπουμπουνητά το Σαββατο που έγινε ο κακός χαμός απο τη βροχή ήμουν στην κουζίνα και κάτι έπλενα, ο Δημήτρης στο σαλόνι είναι στην ευθεία ο χώρος ενιαίος, πίσω μου έχω την τζαμαρία και κάνει μια αστραπή φοβερή φώτησε όλη η κουζίνα... του λέω λοιπόν κλεινοντας τη βρύση και ξεκινώντας ήρεμα να πηγαίνω προς τα εκεί... Δημήτρη μου τώρα θα ακούσουμε ένα πολύ μεγάλο μπουμπουνητό μην φοβηθείς... και πραγματικά εκανε μια βροντή απίστευτη ομοιά της δεν έχω ξανακούσει.. ευτυχώς το πήρε πολύ καλά.. άλλωστε την ώρα που ακούστηκε σχεδόν είχα φτάσει δίπλα του και όλα καλα...


  Οι θησαυροί μου:

  Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Αν ομως και ΕΣΥ ετραιμες ( λεμε...) τα μπουμπουμητα????

   

  Το παιδι δε φοβαται τιποτα.. γιατι του λειπει η εμπειρια..

   

  ΠΧ το μωρο 4,5 μηνων... σχεδον ουτε που ξυμπνησε.... ο θοθυβος την ενοχλουσε απλά.....

   

  ( το ανωτερω σαν παραδειγμα οπου μπουμπουνητα βαλτε σκυλια κ.λ.π.)

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Το Σάββατο έβαλα μπροστά το μπλέντερ για να του ετοιμάσω τα φρούτα του σκαρφάλωσε επάνω μου και άρχισε να τρέμει σαν το ψάρι και να κλαίει φοβήθηκα αρκετά γιατί δεν σταματούσε με τίποτα δεν ήθελε να πάμε ούτε στη κουζίνα ούτε στο δωμάτιο του τα πόδια του έτρεμαν και καθόμασταν στην κρεβατοκάμαρα με το μικρό γαντζωμένο επάνω μου ευτυχώς το μαγαζί είναι κοντά στο σπίτι και ήρθε ο μπαμπάς μας και τον πήρε για να μπορέσω να μαζέψω το τρομερό αυτό μηχάνημα.

  Το βράδυ κοιτούσε συνεχώς τον πάγκο της κουζίνας ανήσυχος ....


  Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Φοβίες μέρος δεύτερο χθες το βράδυ πήγαμε στο πάρκο και τον έβαλα να πατήσει στο γρασίδι δεν μπορείτε να φανταστείτε πως μάζευε τα πόδια του και κρεμόταν επάνω μου και :oops::oops: συγνώμη παιδί μου ξέσπασα σε γέλια αλήθεια σας λέω ήταν απίστευτο το θέαμα...


  Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Και η δικια μου μεχρι 2 χρονων καθε φορα που εβαζα την ηλεκτρικη σκουπα εβαζε τα κλαμματα!Οταν ομως με δικη μου προτροπη της την εδωσα στα χερια της να "σκουπισει"αυτη και να την επεξεργαστει σταματησε να την φοβαται!Το ιδιο και με το multi...οταν της εβαλα το χερακι στο κουμπι και το πατησε μονη της και καταλαβε οτι ειχε τον "ελεγχο" του θορυβου....ο φοβος περασε! :D


  yHVLp3.png G2Hmp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Και η δικια μου μεχρι 2 χρονων καθε φορα που εβαζα την ηλεκτρικη σκουπα εβαζε τα κλαμματα!Οταν ομως με δικη μου προτροπη της την εδωσα στα χερια της να "σκουπισει"αυτη και να την επεξεργαστει σταματησε να την φοβαται!Το ιδιο και με το multi...οταν της εβαλα το χερακι στο κουμπι και το πατησε μονη της και καταλαβε οτι ειχε τον "ελεγχο" του θορυβου....ο φοβος περασε! :D

  Το δοκίμασα αλλά συνέχισε να τρέμει οπότε σεβάστηκα το φόβο του...θα δοκιμάσουμε πάλι σε λίγες μέρες.


  Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Σ'αυτη την περιπτωση Στελλα μου καλα κανεις και δεν τον πιεζεις.....

  πιστευω οτι οσο μεγαλωνει και καταλαβαινει τοσο καλυτερα θα ειναι! :D


  yHVLp3.png G2Hmp3.png

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  καθόλου πίεση, πήγαινε με τα νερά του, προσπαθώντας που και που να εντάσσεις κάτι που τον φοβίζει με παιχνίδια.

   

  πχ όταν παίζετε συμβολικά να κάνετε μαζί ζζζζζζζζζζζζζζζζζζ

  σαν να κάνετε το μίξερ, ή βιβλίο παιδικής μαγειρικής. ή

  για το γκαζόν

  να δείτε ενα παραμύθι που κάπως έχει γκαζόν.

  ή ένα βιβλίο για τον κήπο πχ... ΄

  υπάρχουν και άλλοι τρόποι δηλαδή να γνωρίσει ένα παιδί κάτι νέο, χωρίς να χρειαστεί να φοβηθεί, και δεν χρειάζεται να είναι ένα παιδί "αθεόφοβο".

  ο φόβος είναι κάτι υγιές, και δεν χρειάζεται καθόλου να πιεστεί να τους ξεπεράσει.

  οπότε:

  καθησύχασμα,

  και επεξεργασία του γεγονότος που το κάνει να φοβάται με άλλους τρόπους αρχικά, όχι κατευθείαν άμεσα.


  ...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

  (If You Wanna Make The World A Better Place)

  Take A Look At Yourself And Then Make A Change

  R.I.P. Michael Jackson.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

  • Σύνδεση/Εγγραφή

   Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν! 

  • Similar Content

   • Από HelenPap,
    Γεια σας κορίτσια και με το καλό τα μωράκια σας.
     
    Γράφω πρώτη φορά και πήρα το θάρρος γιατί δεν έχω κανέναν στον κύκλο μου που να έχει εμπειρία από εγκυμοσύνη.
     
    Είμαι 24 χρονών και μπαίνω στον ένατο στις 3 Σεπτεμβρίου.
     
    Έχω μεγάλο πρόβλημα με τον ύπνο μου. Δεν κοιμάμαι σχεδόν καθόλου και όταν κοιμάμαι βλέπω εφιάλτες πως έχει γεννηθεί το μωρό και εγώ είμαι μονή μου και δε μπορώ να το φροντίσω. Μπορεί να μην ακούγετε τόσο δραματικό, αλλά έχει επηρεαστεί πάρα πολύ η ψυχολογία μου και νιώθω πολύ μεγάλη κόπωση.
    Θέλω τόσο πολύ να κοιμηθώ αλλά φοβάμαι ότι θα έχω πάλι εφιάλτες και δε με πιάνει ύπνος. Ο γιατρός μου μου ειπε να προσπαθώ να κάνω πράγματα μέσα στην ημέρα για να ξεχνιέμαι και να συζητάω για άλλα θέματα που δεν αφορούν την εγκυμοσύνη.
     
     Το θέμα μου όμως είναι ότι εγώ δεν έχω κανέναν να μιλήσω για τη γέννα και το μωρο και νομίζω πως για αυτό αγχώνομαι. Δυστυχώς δεν έχω γονείς, μεγάλωσα με τη γιαγιά και τον παππού που τους έχω χάσει τώρα. Οι φίλες μου είναι σε τελείως άλλη φάση στη ζωή τους και δε μπορούν να καταλάβουν. Επίσης δεν έχω πεθερά γιατί ο άντρας μου έχασε τη μαμά του όταν ήταν πολύ μικρός και αν και ο πεθερός μου τον μεγάλωσε μόνος του και με βοηθάει πάρα πολύ με τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια δεν έχει εμπειρία από τα της εγκυμοσύνης.
    Επίσης ο αντρούλης μου ταξιδεύει συνέχεια με τη δουλειά του και λείπει συνέχεια από 2 μέρες εως και μια βδομάδα.
    Είμαι τόσο κουρασμένη και φοβάμαι ότι θα επηρεάσω και το μωρό μου.
     
    το Σάββατο πήγαμε με τον άντρα μου και είδαμε κάποια πράγματα για το παιδικό δωμάτιο και για το μωρό και ένιωσα μια παρηγοριά ότι τουλάχιστον θα ήμαστε έτοιμοι από αγορές, αλλά ήταν σταγόνα στον ωκεανό.
    Περνάει κάποια άλλη κοπέλα τόσο άγχος; Έχετε και εσείς εφιάλτες και τι κάνετε για να κοιμάστε καλύτερα;
     
   • Από Μ και Ν,
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑ ΕΓΚΥΟΣ , ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ 7 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 2 ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΑΚΟΥΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ( ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΝΟΜΕ ΧΑΛΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ 9 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑΩ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ. ΞΕΡΩ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΧΑΖΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
   • Από candy1234,
    Είμαι σίγουρη πως δεν άνοιξα στη σωστή κατηγορία το θέμα μου...αλλά δεν ήξερα που να το εντάξω. Ζητώ συγνώμη λοιπόν και συνεχίζω:
    Έχω δίπλωμα απο το 2004 αλλά λόγω του ότι δεν είχα αυτοκίνητο,κλπ, κλπ...δεν έχω οδηγήσει παρά μόνο 3-4 φορές και αυτό για κανένα 10λέπτο την κάθε φορά..σε μικρές, γνωστές αποστάσεις. Το θέμα είναι πως πλέον με το παιδί ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να οδηγώ. Αισθάνομαι πως είμαι με δεμένα χέρια...μην μπορώντας να πάρω το αυτοκίνητο μας και να πάω εκεί που θέλω. Εντάξει, στη δουλειά, δεν λέω, με εξυπηρετεί πολύ το λεωφορείο, αλλά το απόγευμα που μπορεί να θέλω να πάω σούπερ μάρκετ ή για ψώνια ή για βόλτα με τον μικρό...εκεί μου κακοφαίνεται πάρα πολύ και νιώθω άχρηστη και νιώθω ανίδεη...και ντρέπομαι που το λέω...ώρες ώρες πιάνω τον εαυτό μου να φθονεί τις φίλες μου...που οδηγούν και είναι ανεξάρτητες είτε από το σύζυγο, είτε από την απόσταση, είτε απο τα καιρικά φαινόμενα...ειτε απο οτιδήποτε βρε παιδί μου...!
    Από την άλλη...δεν με βοηθάει και ο άντρας μου...Δηλαδή, μου λέει.."Πάρτο...αλλά αν το καταστρέψεις...να δω πόσα θα πληρώνουμε...και αν φτιάχνεται κιόλας....και αντε...καλά...αν σκοτώσεις κανέναν φουκαρά;;; Ή το οτι θα θέσεις σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού μας...αυτά δεν τα σκέφτεσαι;" Καλύτερα να μου έλεγε νέτα σκέτα...ΟΧΙ παρά αυτό που μου κάνει...μου πετάει το μπαλάκι...και εγώ το πιάνω...και το μπαλάκι πάνω γραφει: ΑΧΡΗΣΤΗ στην οδήγηση!!! ενώ θα επρεπε να γράφει...ξέρω κι εγώ..ΑΒΟΗΘΗΤΗ ...αφου δεν με βοηθάει να πάρω τον αέρα του...Αφήστε που έχουμε Jeep...τρέχα γύρευε δηλαδή...πώς θα την κουμαντάρω αυτή τη μαούνα;;; Αλλά απο την άλλη...τι σημασία έχει το μέγεθος..μήπως είναι υπεκφυγές δικές μου...ασυνείδητες...μήπως τελικά είμαι Ανεπιδευτη μαθήσεως; Σαν οδηγός..με την ελάχιστη αυτή πείρα μου...δεν έκανα και τίποτα τραγικό..ούτε το αμάξι μου εσβηνε, ούτε τιποτα...απλά ήθελα λίγο υποστήριξη και βοήθεια στο θέμα "παρκάρισμα" ...που δεν την είχα από πουθενά...
    Αχ, δεν ξέρω...Σκέφτομαι να προτείνω στον άντρα μου...να κάνουμε για αυτό το 6 μηνο (με την ευκαιρία που λήγει σε λίγες μερες η ασφάλεια) μεικτή ασφάλιση...για να είμαι πιο σίγουρη και καλυμένη..Θα δώσουμε καμια 200ρια ευρώ παραπάνω..αλλά θα ξέρω πως ο,τι κι αν γίνει..(εκτος αν φάω κανέναν λάχανο) θα το φτιάξουν....Δεν ξέρω..δεν ξέρω...τι λέτε; Είχε κανεις απο εσάς παρόμια φοβία;;;;; Ουφ...ουφ...ουφ.....αγχόνομαι μόνο στην ιδεα...
   • Από cronut,
    Καλησπερα σας! ελπιζω να σας βρισκω οσο γινεται σε καλη ψυχολογια με ολα οσα συμβαινουν αυτο το καιρο.
     
    Αυτο το φορουμ με εχει βοηθησει απο τη πρωτη μερα που εκανα παιδια και ειλικρινα ειναι μεγαλο βαλσαμο για μενα αυτο μιας και ειμαι μια μοναχικη μαμα , ειδικα το τελευταιο χρονο της πανδημιας.
     
    Για να ξεκινησω θα σας πω οτι ειμαι με το παιδι μου σε μια περιοδο που ειναι αρκετα εντονη σε μενα αλλα δε του το δειχνω.Μην εχοντας ΚΑΝΕΝΑΝ με παιδι γυρω μου ουτε , στο παρελθον δεν εχω ιδεα απο πολλα πραγματα και ετσι επειδη δεν ξερω αν οι λεξεις και οι προτασουλες που κανει ειναι αρκετες εχω το μεγαλο αγχος αν ειναι καλα η αν θα θελει βοηθεια και σε αυτο το μεγαλο αγχος μεχρι να ερθει το ραντεβου με την αναπτυξιολογο προσθεθηκε ξαφνικα και κατι αλλο που μπορει να ειναι νορμαλ , να το εχουν και αλλα παιδια αλλα εγω παλι δεν ξερω! δεν εχω κανεναν να ρωτησω εκτος απο τη μανα μου που δεν θυμαται τι εκανα πριν 39 χρονια!.
     
    Και μπαινω στο θεμα το παιδακι μου ειναι 2 ετων και 9 μηνων.Τον ενα χρονο απο αυτο το περασε αποκλειστικα με εμενα και λιγες ωρες το βραδυ το πατερα του .Δεν εχει αλληεπιδραση με αλλα παιδια ουτε και με αλλους ενηλικες εκτος απο τη παιδιατρο μια φορα το μηνα και κανεναν περαστικο που θα του πει δυο γλυκα λογια.Επισης εδω που ζω ο κοσμος δεν κρατουσε τα μετρα , οι πλατειες ειναι μικρες ο φοβος μεγαλος και ετσι εμεινε αρκετο καιρο μεσα.
     
    Ομως δεν ειχε βγαλει καποιο θεμα , καποια κινηση περιεργη εκτος ισως απο το λογο που και παλι δεν ξερω αν εχει θεμα η οχι.....πριν 5 μερες τον ντυνω να παμε βολτα γυρω γυρω και ξαφνικα αρχισε να κλαιει δεν καταλαβα τι εγινε αλλα δεν εβγαινε απο το σπιτι ?!....γυρισε το κεφαλι του προς τη πορτα και τοτε ειδα οτι ΦΟΒΟΤΑΝ.Του μιλησα γλυκα τον πηρα αγκαλια τον σηκωσα τον κατεβασα κατω βγηκαμε εξω και ηταν μια χαρα! δεν ειχε κανενα θεμα...ετρεχε επαιζε καναμε εκει τα παιχνιδια μας γυρναμε σπιτι μπαινει μεσα αγκαλια με ολα τα παιχνιδια που του πηρα απο το περιπτερο χαρουμενος οκ λεω θα ηταν τυχαιο......την επομενη μερα , παλι δεν εβγαινε απο το διαμερισμα μονο αν τον εβγαζα αγκαλια....
     
    5 μερες τωρα δεν βγαινει μονος του απο το διαμερισμα.......ενω δεν εχει προβλημα να μπει σε αλλο κτιριο (πχ στο βιβλιοπωλειο) δεν εχει προβλημα να ανεβει και να κατεβει σκαλες σε ολες τις πλατειες πεζοδρομια κλπ γενικα ΠΟΥΘΕΝΑ και σε ΤΙΠΟΤΑ δεν εκδηλωνει φοβια εκτος απο το να βγει απο το διαμερισμα.....να κανει το βημα να βγει εξω......περπαταει μεχρι τη πορτα και εκει σταματα και γυρνα πισω και αν του πω ελα ελα παμε τον βλεπω οτι πιεζετε και παει να βαλει τα κλαμματα....αν τον σηκωσω και τον βγαλω εξω ολα καλα. (?).
     
    Προσπαθω να καταλαβω τι συμβαινει αλλα δεν βγαζω καμμια ακρη , δεν εγινε ποτε τιποτα ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΦΩΣ αρα δεν ειναι πχ σκοταδι (αλλα θα το φοβοταν και σπιτι το βραδυ , που δεν το φοβαται) δεν χτυπησε ποτε εκει , δεν υπαρχει ορατος λογος για αυτο που συμβαινει....εκτος αν ειδε καποιο παιδικο που φοβοταν κατι τετοιο  , η εγινε κατι σε καποια πορτα και του εμεινε ! ειναι το μονο που μπορω να σκεφτω! .Απο την αλλη παιζει στο μυαλο μου. μην εχει καποιο σοβαρο προβλημα το παιδι ....και δεν το καταλαβαινω.
     
    Μπηκα και διαβασα οτι γενικα τα παιδια εχουν διαφορες φοβιες παραλογες η μη και οι οποιες εν καιρω φευγουν , σας εχει τυχει κατι τετοιο.?
    σας ευχαριστω.
     
   • Από maria_tweety,
    Έχω ένα αγοράκι 3 χρόνων και φοβάμαι ρε παιδιά μέχρι και τις απλές ιωσεις. Μήπως πρέπει να παω σε ειδικό; για να γίνω πιο συγκεκριμένη, σκέφτομαι συνέχεια μην αρρωστήσει, απογευγω να συναντάμε οικογένειες που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο μη τυχόν και κολλήσει κάτι ο δικός μου, στην παιδική χαρά αν δω κάποιο παιδάκι να έχει μύξα η να βήχει απομακρύνω τον δικό μου και γενικά στο μυαλό μου υπάρχει πάντα η φοβία. Να σημειώσω πως δεν πάει βρεφικό ο δικός μου. Έχω και το άγχος πως θα πιει το αντιπυρετικο όταν αρρωστήσει γιατί δεν το θέλει με τίποτα. Τι να κάνω για να απαλλαγώ απ όλο αυτό; δεν χαίρομαι τίποτα κ είμαι συνέχεια Μ ένα άγχος που με φθείρει. Υπάρχει άλλη μανούλα με τέτοιο άγχος; Α, και ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι μη τυχόν και χρειαστεί να νοσηλευτέι
   • Από dimmi,
    Ακόμα καλά καλά δεν κοντεύει ο πρώτος υπέρηχος και νομίζω ότι το σώμα μου έχει βαλθεί να με τρελάνει! Σωματικά εκτός από την κούρασηκαι το στήθος, όπως και κάτι πονάκια στην αρχή, δεν έχω κανένα σύμπτωμα, η ψυχή μου όμως ξέρει τί τραβάω!
    Εχω τόσο άγχος!
    Αγχος για το πώς θα θηλάσω μόλις γεννηθεί το παιδί ώστε να έχω γάλα, ποιός θα μου δείξει, πότε θα γυρίσω στην εργασία μου συνδιάζοντας και τον θηλασμό, και πως θα αντέχω να αφήνω το παιδί μόνο, τί γάλα θα πίνει το παιδί ενώ λείπω, πώς θα πλένω το παιδί τις ώρες που μας κόβεται το νερό, τί απορρυπαντικό θα χρησιμοποιώ για αποστείρωση του πάγκου της κουζίνας, αν το καθάρισμα που κάνει η γυναίκα είναι σωστό για μωρό, που θα σιδερώνω να μην αναπνέει το μωρό σκόνη, που θα βάζω το καρότσι να μη λερώνεται, που θα κοιμάται το μωρό το β΄ραδυ αφού θα το ήθελα δίπλα μου αλλά είναι στριμωγμένη η κρεβατοκάμαρα και Τ Ο Σ Α άλλα!
    Και το κουφό είναι πως έχω πολύ σημαντικά προβλήματα αυτό το καιρό και εδώ και καιρό, στο ίδιο μου το σπίτι με τους αποκάτω ενοίκους-ζώα, στην ίδια μου την οικογένεια με δάνειο που μας βαραίνει νέο και παλιό τόσα άλλα. Και εγώ τοχαβά μου! Κυρίως σκέφτομαι το αγγένητο μωρό και όλα τα άλλα τα...ξεχνάω!
    Τις τελευταίες ημέρες είχα υπνηλία, ξαφνικά επί δύο νύχτες ήταν αδυνατο να κοιμηθώ. Χθες κοιμήθηκα 8 το πρωί αφού και ξέσπασα στον άντρα μου και κάπως ηρέμησα.
    Σήμερα τα ίδια (ξέσπασμα πάλι) και αναρωτιέμαι αν το μωρό όλο αυτό το άγχος το επηρεάζει.
    Δηλαδή έχω και άγχος για το αν το μωρό αγχώνεται από το άγχος μου!
    Μόλις μάθαμε για την εγγυμοσύνη ο άνδρας μου δεν μου την έλεγε που στεναχωριόμουν με διάφορες καταστάσεις σημαντικές, πλέον όμως με αγχώνει και αυτός και μου λέει κακώς αγχώνομαι, εκνευρίζομαι, κλαίω κτλ γιατί κάνω κακό στο μωρό.
    Ουφ τα είπα και ηρέμησα, συγνώμη για το κατεβατό. Εϊμαι μόνη, ή δεν είναι περίεργο να γίνεται όλο αυτό το μπάχαλο ορμονών?
   • Από DALIA,
    ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΕΜΕΝΑ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 2,5 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ, ΑΦΟΥ ΟΤΑΝ ΝΥΧΤΩΝΕ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΒΡΑΧΟΥΝ.ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΕΓΩ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΠΑΝΙΟ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΑΜΠΟΥΝΑ ΚΤΛ.ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΑΣ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.