Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Υπερπαραγωγή: μπορώ να την προκαλέσω με το θήλαστρο???

Recommended Posts

Καλημέρα!

Θα εκτιμήσω πολύ τις απαντήσεις από τις "ειδικές" του θέματος (Κορίτσια σας ευχαριστούμε πολυ!!!) και από τις μαμαδοέμπειρες....

Έχουμε τα διδυμάκια μας:P:p από 31/12 στην εντατική και αντλώ συστηματικά με νοσοκομειακό θήλαστρο, γιατί ήθελα μετά να προσπαθήσω αποκλειστικό θηλασμό...

Κάνω συστηματικές αντλήσεις με διπλό θήλαστρο κάθε 3 ωρο περίπου, και βραδυνές, 8 περίπου τη μέρα...αλλά από την αγωνία μου μη και μειωθεί το γάλα και δεν φτάνει για τα δίδυμα μετά, αφήνω το θήλαστρο από 20' έως ακόμη και 40', μέχρι να βγάλει περίπου 100ml ή και παραπανω από κάθε στήθος...Ακόμη και όταν αδειάζει το στήθος, περιμένω αρκετά να "ξαναρχίσει" η ροή αν δεν έχω φτάσει τα 100ml...

Υπερβάλλω??? Πόσο θα έπρεπε να βγάζω? Υπάρχει περίπτωση αυτό να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή και να παίρνουν μετά συνέχεια το "ελαφρύ" γάλα ???

Μήπως έχω κάνει βλακεία?:?

Διαφημίσεις

να σου ζησουν τα μωρα σου!!!

απο εμπειρια θα σου πω

και εμενα το μωρο ηταν εντατικη για 5 μερες.εμενα μου επετρεψαν να μπω την τριτη μερα μεσα και να αρχισω τον θηλασμο.ετσι αρχισα με το θηλαστρο ανα 2μιση ωρες να κανω αντλησεις.

ξεκινουσα για παραδειγμα απο τον αριστερο μαστο μεχρι να αδειασει καλα,μετα συνεχιζα στον δεξιο μαστο και τελειωνα παλι με τον αριστερο.ετσι μου ειπαν ετσι εκανα.το αποτελεσμα?την πεμπτη μερα καθε μαστος εγβαζε 250 γραμ και δεν αδειαζε!

το 'καλο' ηταν οτι δεν χαθηκε ο θηλασμος,ισα ισα μεχρι σημερα τα παμε τελεια.η παραγωγη ρυθμιστηκε καπου στον 4 μηνα.

σιγουρα με τις ανλησεις θα αυξησεις την ποσοτητα.

στην θεση σου το ιδιο εκανα και θα ξαναεκανα απο φοβο να μην χαθει ο θηλασμος.

οσο για το ελαφρυ γαλα που λες,εμενα το μωρο παρολο που ειχα ΥΠΕΡπαραγωγη δεν εκανε ποτε πρασινα κακα και πηρε τους δυο πρωτους μηνες απο ενα κιλο...:mrgreen::mrgreen:

ελπιζω να βοηθησα,καλη συνεχεια!!!!

:-D:grin::-D:grin:

0GFrp3.png

Καλημέρα!

Θα εκτιμήσω πολύ τις απαντήσεις από τις "ειδικές" του θέματος (Κορίτσια σας ευχαριστούμε πολυ!!!) και από τις μαμαδοέμπειρες....

Έχουμε τα διδυμάκια μας:P:p από 31/12 στην εντατική και αντλώ συστηματικά με νοσοκομειακό θήλαστρο, γιατί ήθελα μετά να προσπαθήσω αποκλειστικό θηλασμό...

Κάνω συστηματικές αντλήσεις με διπλό θήλαστρο κάθε 3 ωρο περίπου, και βραδυνές, 8 περίπου τη μέρα...αλλά από την αγωνία μου μη και μειωθεί το γάλα και δεν φτάνει για τα δίδυμα μετά, αφήνω το θήλαστρο από 20' έως ακόμη και 40', μέχρι να βγάλει περίπου 100ml ή και παραπανω από κάθε στήθος...Ακόμη και όταν αδειάζει το στήθος, περιμένω αρκετά να "ξαναρχίσει" η ροή αν δεν έχω φτάσει τα 100ml...

Υπερβάλλω??? Πόσο θα έπρεπε να βγάζω? Υπάρχει περίπτωση αυτό να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή και να παίρνουν μετά συνέχεια το "ελαφρύ" γάλα ???

Μήπως έχω κάνει βλακεία?:?

Στάσου, δηλαδή βγάζεις ήδη 200ml από κάθε άντληση, δηλαδή 1.600ml. την ημέρα; Είσαι πάρα πολύ καλά, ειδικά για την ημέρα που είσαι. Σκέψου ότι ένα μωρό μπορεί να πίνει και ένα λίτρο την ημέρα, οπότε εσύ σίγουρα θα καλύπτεις τις ανάγκες των μωρών σου (δεν πίνουν 1 λίτρο από τις 10 πρώτες μέρες).

Για να μην ταλαιπωρείσαι και κυρίως να μην ταλαιπωρείς το στήθος τόση ώρα με το θήλαστρο/χοάνη καλύτερα βάλε μία ακόμα άντληση (αν προλαβαίνεις εννοείται) ώστε συνολικά μέσα στη μέρα να βγάζεις την ίδια ποσότητα αλλά με λιγότερη καταπόνηση του στήθους.

Αν και η υπερπαραγωγή δεν είναι το ζητούμενο, είναι προτιμότερο να είσαι παραπάνω από τις ανάγκες των παιδιών παρά παρακάτω.

Αυτό θα το δεις όταν βάλεις τα μωρά στο στήθος.

Αν όντως έχεις -τότε- υπερπαραγωγή καλό είναι να τη ρυθμίσεις τότε.

Ο λόγος είναι γιατί πέρα από το φορτωμένο στήθος και τον κίνδυνο απόφραξης πόρου/μαστίτιδας για σένα, από την υπερπαραγωγή υποφέρουν και τα μωρά. Όχι λόγω μειωμένης πρόσληψης βάρους μια και το γάλα είναι άφθονο, αλλά λόγω τυχόν ερεθισμού του εντέρου (εξ ου και τα πράσινα κακά που μπορεί να γίνουν και αιματηρά, καθώς το πρώτο γάλα οδηγεί σε πολλές και εκκρηκτικές κενώσεις), λόγω υπερβολικής για ένα βρεφάκι ροής (το μωρό πνίγεται, δυσανασχετεί, ενδεχομένως δεν μπορεί να ηρεμήσει στο στήθος απλά πιπιλώντας) κλπ.

Γι' αυτό και θα διαφωνήσω -μόνο ως προς αυτό το σημείο- με την Eleni-volos στο να αφήσεις την (τυχόν) υπερπαραγωγή να διορθωθεί μόνη της με το χρόνο, ειδικά γιατί σε κάποιες γυναίκες αν δεν πάρουν μέτρα, δεν ρυθμίζεται σχεδόν ποτέ...

Α, και φυσικά, ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που κάνεις για τα μωρά σου!

Εύα, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες...

Όντως, ήμουν τα 200 ml αλλά από χθες μάλλον πέφτουμε λίγο-στα 150 με 180...έχασα και 1-2 αντλήσεις...προσπαθώ να επανακάμψω...

Τα μωράκια είναι 15 ημερών τώρα, ο ένας τρώει ήδη 55-60 ml ανα γεύμα (δικό μου γάλα σε μπουκαλι στη ΜΕΝΝ) ό άλλος 5-10 ml...ευτυχώς μάλλον παίρνουμε τον ένα τη Δευτέρα, οπότε θα ξεκινήσω να δω πως θα κάτσει στο στήθος...

Πως να το χειριστώ? Να του δίνω ένα στήθος σε κάθε γεύμα και να αντλώ το άλλο στήθος για το άλλο μωρό που θα είναι στο μαιευτήριο ??? :roll:

Όντως, ήμουν τα 200 ml αλλά από χθες μάλλον πέφτουμε λίγο-στα 150 με 180...έχασα και 1-2 αντλήσεις...προσπαθώ να επανακάμψω...

Να ξέρεις ότι όταν αντλείς θα έχεις διακυμάνσεις (φυσιολογικά) στην απόδοση. Ωστόσο μέχρι να εγκατασταθεί η γαλουχία σου (περίπου στις 40 μέρες) είναι σημαντικό να είσαι τακτική στις αντλήσεις για να είναι σταθερή (και αυξανόμενη) η παραγωγή σου. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι στην περίπτωσή σου αυτό απαιτεί υπερπροσπάθεια κάποιες φορές, απλά στο λέω για να το έχεις κατά νου.

Τα μωράκια είναι 15 ημερών τώρα, ο ένας τρώει ήδη 55-60 ml ανα γεύμα (δικό μου γάλα σε μπουκαλι στη ΜΕΝΝ) ό άλλος 5-10 ml...ευτυχώς μάλλον παίρνουμε τον ένα τη Δευτέρα, οπότε θα ξεκινήσω να δω πως θα κάτσει στο στήθος...

Σου εύχομαι από καρδιάς να πάρεις τουλάχιστον το ένα μωράκι στο σπίτι. Λέγεται ότι τα μωρά που βγαίνουν από την εντατική δέχονται το στήθος ως μάννα εξ ουρανού - ελπίζω να συμβεί στην περίπτωσή σου. Φυσικά μπορεί από τη ΜΕΝΝ να σου συστήσουν να συνεχίσεις (και) το μπιμπερό για κάποια μίνιμουμ ml την ημέρα.

Πως να το χειριστώ? Να του δίνω ένα στήθος σε κάθε γεύμα και να αντλώ το άλλο στήθος για το άλλο μωρό που θα είναι στο μαιευτήριο ???

Για το άλλο μωράκι και επειδή τρώει πολύ λίγο θα σου πρότεινα να ακουλουθήσεις τη μέθοδο που προτείνουν εντατικές νεογνών στο εξωτερικό και βασίζεται στην αρχιτεκτονική του μητρικού γάλακτος: η μέθοδος αυτή στηρίζεται στο ότι το μητρικό προς το τέλος του (θηλασμού/άντλησης) έχει πάρα πολύ λίπος (περίπου 13% σε σχέση με το 2% περίπου που έχει στην αρχή, άρα και πολύ περισσότερες θερμίδες. Για πρόωρα λοιπόν και μωρά που νοσηλεύονται προτείνεται π.χ αν η μαμά αντλεί 200ml, να "πετάει" (στην ουσία αποθηκεύεις για το μέλλον, δεν πετάς) τα πρώτα 120-150ml (ανάλογα και με το πόσο τρώει το μωρό που νοσηλεύεται) και να δίνει στο μωρό τα τελευταία 80-50ml της άντλησης (δηλαδή αντλείς, σταματάς στα πρώτα 120-150ml, τα αφαιρείς ή αλλάζεις δοχείο, ξαναξεκινάς την άντληση και δίνεις στο μωρό που νοσηλεύεται τα τελευταία ml.) Έτσι, ενώ το μωρό μπορεί να πίνει πάλι την ίδια ποσότητα παίρνει πολύ περισσότερες θερμίδες.

Εσύ τώρα μπορείς να το πετύχεις αυτό θηλάζοντας το μωρό που θα έχεις στο σπίτι (πχ) από το ένα στήθος και αφού το μωρό τελειώσει το θηλασμό θα αντλήσεις από εκείνο το στήθος για να πας γάλα στο μωρό που νοσηλεύεται. Αν χρειαστεί να προσφέρεις στο μωρό και το άλλο στήθος, πάλι θα αντλήσεις μετά (και από τα δύο στήθη, με έμφαση εκείνο που "άδειασε").

Φυσικά αυτό που σου λέω, στην πράξη (τη δική σου) μπορεί να είναι λίγο πιο σύνθετο αλλά νομίζω καταλαβαίνεις πoιο είναι το ζητούμενο για το μωρό που νοσηλεύεται.

Το γάλα σου είναι πολύ για τα μωρά (εννοείται ότι θα πρέπει να το διατηρήσεις τόσο γιατί μέρα με τη μέρα οι ανάγκες τους θα αυξάνουν), οπότε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τέτοια "κόλπα" με τις αντλήσεις.

Στο μωρό που θα έχεις στο σπίτι, το τι θα κάνεις ακριβώς με το στήθος, έχει να κάνει και με τις οδηγίες από τη ΜΕΝΝ. Αν πχ σου πουν ότι πρέπει να αντλείς και να δίνεις τουλάχιστον χ ml (το πιθανότερο σενάριο) τότε μάλλον θα το βάζεις στο ένα στήθος για όσο θηλάσει και μετά θα δίνεις μπιμπερό με αντλημένο. Νομίζω ότι δεν θα σε παίρνει ο χρόνος να δίνεις και δεύτερο στήθος (προκειμένου να του δώσεις και μπιμπερό αλλά και γιατί θα έχεις τις αντλήσεις και να πηγαίνεις και στη ΜΕΝΝ για το άλλο νινί...).

Το σημαντικό θα είναι να προλαβαίνεις να κάνεις τις αντλήσεις για να έχεις γάλα αρκετό για να δίνεις στα μωρά με μπιμπερό και για να διατηρείς την παραγωγή σου. Το μωρό που θα έχεις στο σπίτι στην αρχή μπορεί να μην θηλάζει πολύ καλά (το στήθος μπορεί να είναι απλά πιπίλα για κείνο και ίσως να μην μετράς τα όποια ml παίρνει από το στήθος σ' αυτά που θα σου πουν από τη μονάδα), οπότε είναι σημαντική η άντληση για την εγκατάσταση της γαλουχίας σου.

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα με όλα αυτά...

Εύχομαι αύριο να έχεις το πρώτο μωράκι στο σπίτι!!!

Διαφημίσεις

Εύα, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες...

Πως να το χειριστώ? Να του δίνω ένα στήθος σε κάθε γεύμα και να αντλώ το άλλο στήθος για το άλλο μωρό που θα είναι στο μαιευτήριο ??? :roll:

Η παραγωγή που έχεις είναι αυτή που χρειάζεται. Γενικά είναι καλό να υπάρχει παραγωγή περίπου 800 ml για κάθε μωρό τη 10η μέρα, ανεξάρτητα από τις ανάγκες του μωρού. Η ποσότητα αυτή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η εδραίωση της γαλουχίας την 5η-6η εβδομάδα, πάλι ανεξάρτητα από το βάρος και τις ανάγκες του μωρού.

Θα δεις πώς βολεύει το μωρό σου να θηλάζει.

Αν θηλάζεις από το ένα στήθος και αντλείς από το άλλο, θα φροντίσεις να εναλλάσεις τη διαδικασία στο επόμενο γεύμα (θηλαδή στο επόμενο θα αντλείς από αυτό που πριν θήλασες και θα θηλαζεις από αυτό που πριν άντλησες).

Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές!

Σας σημειώνω πως κατεληξα, μήπως ενδιαφέρει και καμιά άλλη μανούλα ή μήπως κάνω κανένα τρομερό λάθος ...

Ο μπέμπης που είναι σπίτι θηλάζει κανονικά, απλά κουράζεται ακόμη και λαγοκοιμάται οπότε αναγκάζομαι να τον τσιγκλάω συνέχεια...κάθεται περίπου 50-60 λεπτά βέβαια στο στήθος για να φάει αρκετά...και δεν δίνω καθόλου μπιμπερό.

Μετά φαινεται χορτάτος και ευχαριστημένος, ξυπνάει στις 3-4 ακόμη και 4,5 ώρες μόνος του, συνήθως τη μέρα τον ξυπνάω εγώ μόλις κλείσει 3ώρο...ή και λίγο παραπάνω, να ξεχαστώ...

Τελικά κάνω το εξης: τον βάζω στο ένα στήθος (κάμποση ώρα,είπαμε), τον αλλάζω και αν θέλει μετά, αν γκρινιάξει ή αν έχει λοξυγγα τον βάζω 5-10 λεπτά στο άλλο.Μόλις κοιμηθεί αντλώ και από τα δύο στήθη με το διπλό θήλαστρο: από το στήθος που δεν έφαγε βγάζω λιγότερο, βέβαια, αλλά βγάζω (άλλωστε έχει περάσει και μια ώρα τουλάχιστον, με τούτα και με κείνα...) και, μια που είναι το πιό παχύ γάλα, το κρατάω για το μικρό στη ΜΕΝΝ... και φυσικά κρατάω και αυτό από το άλλο στήθος για κατάψυξη...

Αυτά!

Ευχαριστώ και πάλι!

Ο μπέμπης που είναι σπίτι θηλάζει κανονικά, απλά κουράζεται ακόμη και λαγοκοιμάται οπότε αναγκάζομαι να τον τσιγκλάω συνέχεια...κάθεται περίπου 50-60 λεπτά βέβαια στο στήθος για να φάει αρκετά...και δεν δίνω καθόλου μπιμπερό.

Μετά φαινεται χορτάτος και ευχαριστημένος, ξυπνάει στις 3-4 ακόμη και 4,5 ώρες μόνος του, συνήθως τη μέρα τον ξυπνάω εγώ μόλις κλείσει 3ώρο...ή και λίγο παραπάνω, να ξεχαστώ...

Από τη ΜΕΝΝ έκριναν ότι το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά και μπορείς να μην δίνεις και αντλημένο με μπιμπερό;

Δυστυχώς το πόση ώρα κάθεται το μωρό στο στήθος δεν είναι κριτήριο του πόσο τρώει, ούτε και το πόσο κοιμάται (πχ ένα μωρό που υποσιτίζεται κοιμάται πολύ για οικονομία δυνάμεων).

Θα πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον 8 φορές τη μέρα, θα πρέπει να έχει 5-6 βρεγμένες πάνες και 3-4 κενώσεις το 24ωρο και να ξαναζυγιστεί σε μία εβδομάδα (καλύτερα στον ίδιο ζυγό με πριν).

Μόλις κοιμηθεί αντλώ και από τα δύο στήθη με το διπλό θήλαστρο: από το στήθος που δεν έφαγε βγάζω λιγότερο, βέβαια, αλλά βγάζω (άλλωστε έχει περάσει και μια ώρα τουλάχιστον, με τούτα και με κείνα...) και, μια που είναι το πιό παχύ γάλα, το κρατάω για το μικρό στη ΜΕΝΝ... και φυσικά κρατάω και αυτό από το άλλο στήθος για κατάψυξη...

Εύγε!

Καλή συνέχεια. Με το καλό να πάρεις και το άλλο νινί στο σπίτι!