Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ντροπαλη δεν ξερω τι να κανω.

Recommended Posts

:(:(

παει νηποια,δεν παιζει με αλλα παιδακια τησ ταξη ενω στα αλλα ειναι καλη..ακουει,ζωγραφισει.απλα και η κυρια της στεναχωριεσαι:(

πχ.χτες στολισανε δεντρο...ουτε μια μπαλα εβαλε..τπτ.

σημερα πειγαν σε κατι παιδακια με ειδικες αναγκες,θα ζωγραφιζανε και θα τα δινανε στα παιδακια,,,παλι τπτ:(

ενω στο σπιτι ειναι αλλοσ ανθρωπος! τι να κανω ρε παιδια:confused:

την μιλαω με το καλο...οτιπρεπει να εχουμε φιλους,,,να παιζουμε,ναι μαμα παντα λεει αλλα σχολειο τπτ.

ε σημερα δεν αντεξα και την φωναξα...γιατιδεν παιζει..κτλ.

αχχχχ δεν ξερω τη να κανω αλλο....:oops:στεναχωριεμε πολυ που ειναι ετσι στο σχολειο...

Διαφημίσεις

Αν έλεγε η δασκάλα στα άλλα παιδάκια να την πλησιάζουν και να την παίζουν?

Για παράδειγμα με το δέντρο, της προσφεραν μπάλες και η μικρούλα τι έκανε? Δεν τις έπαιρνε? Ή απλώς την άφησαν να πάρει μόνη της πρωτοβουλία?

Εγώ ας πούμε ήταν αδύνατον να πάρω πρωτοβουλίες σε αυτή την ηλικία και ήθελα ιδιαίτερη μεταχείριση.. Να έρθεις να μου δείξεις δηλαδή πως αυτό θέλεις να το κάνω εγώ.. Από μόνη μου δεν το έκανα.. Δεν ήμουν βέβαια ντροπαλή απλώς πελάγωνα πολύ..

Nothing you would take... Everything you gave...

Αν έλεγε η δασκάλα στα άλλα παιδάκια να την πλησιάζουν και να την παίζουν?

Για παράδειγμα με το δέντρο, της προσφεραν μπάλες και η μικρούλα τι έκανε? Δεν τις έπαιρνε? Ή απλώς την άφησαν να πάρει μόνη της πρωτοβουλία?

Εγώ ας πούμε ήταν αδύνατον να πάρω πρωτοβουλίες σε αυτή την ηλικία και ήθελα ιδιαίτερη μεταχείριση.. Να έρθεις να μου δείξεις δηλαδή πως αυτό θέλεις να το κάνω εγώ.. Από μόνη μου δεν το έκανα.. Δεν ήμουν βέβαια ντροπαλή απλώς πελάγωνα πολύ..

οχι και αυτο το καναμε...πανε τα παιδακια.ελα αρετη να παιξουμε,οχι η αρετη...ε μια δυο.τα παιδακια δεν θα την ξαναπουν....και η κυρια ειναι μαλαμα!ευτυιχως που εχουμε αυτη την δασκαλα,γιατι αλλες δεν θα ασχολιοταν τοσο πολυ με την κορη μου...παντα την παροτρινει να κανουν κατι.

στεναχωριεμαι ρε κοριτσια...τη θα κανει του χρονου που θα παει δημοτικο:cry:

Διαφημίσεις

Το παιδάκι σου έχει ξαναπάει σχολείο πρίν? Γενικά έχει επαφή με παιδάκια εκτός σχολείου?Πως είναι μ'αυτα?

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

:(:(

παει νηποια,δεν παιζει με αλλα παιδακια τησ ταξη ενω στα αλλα ειναι καλη..ακουει,ζωγραφισει.απλα και η κυρια της στεναχωριεσαι:(

πχ.χτες στολισανε δεντρο...ουτε μια μπαλα εβαλε..τπτ.

σημερα πειγαν σε κατι παιδακια με ειδικες αναγκες,θα ζωγραφιζανε και θα τα δινανε στα παιδακια,,,παλι τπτ:(

ενω στο σπιτι ειναι αλλοσ ανθρωπος! τι να κανω ρε παιδια:confused:

την μιλαω με το καλο...οτιπρεπει να εχουμε φιλους,,,να παιζουμε,ναι μαμα παντα λεει αλλα σχολειο τπτ.

ε σημερα δεν αντεξα και την φωναξα...γιατιδεν παιζει..κτλ.

αχχχχ δεν ξερω τη να κανω αλλο....:oops:στεναχωριεμε πολυ που ειναι ετσι στο σχολειο...

Μην τη μαλώνεις γιατί θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις να καταφέρεις. Είναι καλό γι' αυτήν να σεβαστούν όλοι γύρω της το γεγονός ότι είναι συνεσταλμένη κ ότι θέλει το χρόνο της για να νιώσει ασφαλής. Δεν το κάνει από επιλογή έτσι νιώθει. Και ναι είναι καλό να έχουμε φίλους αλλά όχι να το νιώθει σαν κάτι υποχρεωτικό κ εξαναγκαστικό. Έχει μεγάλη σημασία αυτό κ θέλει λεπτό χειρισμό κ απ' τη δασκάλα της.Προσπάθησε να τη βοηθήσεις με άλλους τρόπους να νιώσει καλά...

Με άλλα παιδιά εκτός σχολείου πως είναι; Είχε ξαναπάει σχολείο κ πέρσι ή είναι πρώτη φορά; Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε ένα τέτοιο θέμα...θέλει ψάξιμο.

(Φέτος για να καταλάβεις είχα ένα παιδάκι πολύ ντροπαλό στα νήπια πιο ντροπαλό κ από όλα τα προνήπια. Δεν είχαμε ακούσει τη φωνή του. Δεν το πίεσα καθόλου. Όποτε κάναμε κάτι π.χ στην παρεούλα απλά ρωτούσα "θέλεις κ εσύ να ....; Και έδειχνα ότι κ εγώ θα ήθελα κ θα χαιρόμουν να το κάνει. Προσπαθούσα να τον ενθαρρύνω. Αν δεν ήθελε έλεγα δεν πειράζει όποτε είσαι έτοιμος. Τώρα έχουμε φτάσει σε σημείο να μη συμμαζεύεται! :mrgreen:)

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Ηταν ερώτηση ;) ήθελα να πω,

ομαδικές εργασίες κάνουν στην τάξη?

αχ ολα τα κανουνε..μεσα στην ταξη ασχολειτε λιγο με τα παιδακια...αλλε ειναι αρκετα ντροπαλη...αφου η κυρια μου λεει,,,θελω να δω την αρετη να σπρωχνει κανα παιδακι!!να παρει αυτο που τησ ανηκει..!!!

Το παιδάκι σου έχει ξαναπάει σχολείο πρίν? Γενικά έχει επαφή με παιδάκια εκτός σχολείου?Πως είναι μ'αυτα?
πηγε προνηποια.αλλα σε αλλο παιδικο.γενικοσ ειναι παιδι ντροπαλο...πχ,ενα παιδακι που το ξερει απο της κουνιες εδω και 2 χρονια,ειναι μια χαρα!!αλλα νομιζω οτι οταν ειναι λιγα η ενα παιδακι ειναι ολα οκ...πρεπει να τα γνωριζει πολυ καλα για να παιξει...αλλα να 2μηνεσ τωρα δεν θα επρεπε να παιζει με τα παιδακιααπο το σχολειο:confused:

Διαφημίσεις

Μην τη μαλώνεις γιατί θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις να καταφέρεις. Είναι καλό γι' αυτήν να σεβαστούν όλοι γύρω της το γεγονός ότι είναι συνεσταλμένη κ ότι θέλει το χρόνο της για να νιώσει ασφαλής. Δεν το κάνει από επιλογή έτσι νιώθει. Και ναι είναι καλό να έχουμε φίλους αλλά όχι να το νιώθει σαν κάτι υποχρεωτικό κ εξαναγκαστικό. Έχει μεγάλη σημασία αυτό κ θέλει λεπτό χειρισμό κ απ' τη δασκάλα της.Προσπάθησε να τη βοηθήσεις με άλλους τρόπους να νιώσει καλά...

Με άλλα παιδιά εκτός σχολείου πως είναι; Είχε ξαναπάει σχολείο κ πέρσι ή είναι πρώτη φορά; Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε ένα τέτοιο θέμα...θέλει ψάξιμο.

(Φέτος για να καταλάβεις είχα ένα παιδάκι πολύ ντροπαλό στα νήπια πιο ντροπαλό κ από όλα τα προνήπια. Δεν είχαμε ακούσει τη φωνή του. Δεν το πίεσα καθόλου. Όποτε κάναμε κάτι π.χ στην παρεούλα απλά ρωτούσα "θέλεις κ εσύ να ....; Και έδειχνα ότι κ εγώ θα ήθελα κ θα χαιρόμουν να το κάνει. Προσπαθούσα να τον ενθαρρύνω. Αν δεν ήθελε έλεγα δεν πειράζει όποτε είσαι έτοιμος. Τώρα έχουμε φτάσει σε σημείο να μη συμμαζεύεται! :mrgreen:)

αχ σαν να μιλασ για την κορη μου!!:oκαι η δασκαλα της την βοηθαει αρκετα!!ευτηχως......

Θα σου πώ ένα πρόσφατο παράδειγμα με το γιό μου και ξέροντας το χαρακτήρα του παιδιού σου ίσως σε βοηθήσει.

Μια μέρα μου 'πε ότι η κυρία έβαλε μερικά αγόρια κι εκείνον μαζί στο καρεκλάκι της σκέψης επειδή ανεβαίνανε σ'ενα τοιχάκι που υπάρχει στο σχολείο και πηδούσανε.

Του εξήγησα ότι η κυρία είχε δίκιο επειδή αυτό που κάνατε ήταν επικύνδυνο και μπορεί να χτυπούσε κάποιο παιδάκι.Έτσι σας έβαλε να το σκεφτείτε για να το θυμάστε και να μην το ξανακάνετε ,του είπα.

Σε μερικές μέρες η κυρία του μου είπε ότι ξαφνικά εκεί που ήτανε κοινωνικός και ζουζούνι μαζέυτηκε.

Δε συνέβαινε κάτι που να το δικαιολογεί κι έτσι στο παιχνίδι τον ρώτησα αν όταν κάνουνε κάτι στην τάξη εκείνος συμμετέχει (όχι μ'αυτά τα λόγια).

Η απάντηση ήταν " Όχι δεν κάνω τίποτα!" στη συζήτηση προέκυψε ότι μετά το καρεκλάκι ένοιωσε πως απογοήτευσε την κυρία του την οποία λατρέυει κι έτσι δεν έκανε τίποτα για να μη τη στενοχωρήσει.

Παρ'όλο που τον ξέρω σα χαρακτήρα δεν το είχα φανταστεί αυτό.

Μίλησα με τη δασκάλα του λοιπόν και της είπα τι έγινε.

Δεν ξέρω πως ακριβώς το χειρίστηκε αλλά απο την επόμενη ημέρα το παιδί ξαναέγινε όπως πρίν.

Μήπως κάτι ανάλογο υπάρχει και με το κοριτσάκι σου?

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Θα σου πώ ένα πρόσφατο παράδειγμα με το γιό μου και ξέροντας το χαρακτήρα του παιδιού σου ίσως σε βοηθήσει.

Μια μέρα μου 'πε ότι η κυρία έβαλε μερικά αγόρια κι εκείνον μαζί στο καρεκλάκι της σκέψης επειδή ανεβαίνανε σ'ενα τοιχάκι που υπάρχει στο σχολείο και πηδούσανε.

Του εξήγησα ότι η κυρία είχε δίκιο επειδή αυτό που κάνατε ήταν επικύνδυνο και μπορεί να χτυπούσε κάποιο παιδάκι.Έτσι σας έβαλε να το σκεφτείτε για να το θυμάστε και να μην το ξανακάνετε ,του είπα.

Σε μερικές μέρες η κυρία του μου είπε ότι ξαφνικά εκεί που ήτανε κοινωνικός και ζουζούνι μαζέυτηκε.

Δε συνέβαινε κάτι που να το δικαιολογεί κι έτσι στο παιχνίδι τον ρώτησα αν όταν κάνουνε κάτι στην τάξη εκείνος συμμετέχει (όχι μ'αυτά τα λόγια).

Η απάντηση ήταν " Όχι δεν κάνω τίποτα!" στη συζήτηση προέκυψε ότι μετά το καρεκλάκι ένοιωσε πως απογοήτευσε την κυρία του την οποία λατρέυει κι έτσι δεν έκανε τίποτα για να μη τη στενοχωρήσει.

Παρ'όλο που τον ξέρω σα χαρακτήρα δεν το είχα φανταστεί αυτό.

Μίλησα με τη δασκάλα του λοιπόν και της είπα τι έγινε.

Δεν ξέρω πως ακριβώς το χειρίστηκε αλλά απο την επόμενη ημέρα το παιδί ξαναέγινε όπως πρίν.

Μήπως κάτι ανάλογο υπάρχει και με το κοριτσάκι σου?

μπα οχι...γενικος ειναι ντροπαλη...παιζει με παιδακια που ξερει αρκετα...απλα καταλαβα οτι οταν ειναι πολλαα ατομα παιδακια η μεγαλοι...κλεινετε.\αν ειναι 1 ι 2 παιδακια ειναι νομιζω πιο καλα για αυτην:-)αλλα να μωρε θα θελα λιγο να ειναι πιο κοινωνικη....αλλα μαλλον μονο εγω το θελω:mrgreen:

αλλα στο σπιτι αλλον ανθρωπος!!και θα φωναξει και τα μαλωσει και θα χτυπησει και τον αδερφο της....

πρεπει να το σεβαστω...θελει μαλλον τον χρονο της.

Λοιπόν, η κόρη μου είναι φέτος στο Νήπιο και είναι κι αυτή αρκετά ντροπαλή. Το είχε εντοπίσει η δασκάλα της από τον παιδικό και μου το είχε επισημάνει. Πέρυσι που ήταν στο προνήπιο, λίγο πρίν τα Χριστούγεννα μου είχε πει η δασκάλα της ότι είχε συμμετάσχει πρώτη φορά σε ομαδικό παιχνίδι. Είχα ρωτήσει παιδοψυχολόγο γιατί και εγώ είχα ανησυχήσει. Η συμβουλή της ήταν να μη χάνουμε ευκαιρία να βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο και να μιλάμε, εμείς οι γονείς της, σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Αρχισαμε να χαιρετάμε το μανάβη, την κοπέλα στο ΣΜ, ένα - δυό γείτονες, έτσι για να παραδειγματίζεται. Δεν την πιέσαμε όμως να χαιρετάει και κείνη. Και ενώ φροντίζουμε να βρισκόμαστε με άλλα παιδάκια, δεν την πιέζουμε να παίξει ή να μιλήσει μαζί τους. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το παιδί θέλει να νοιώσει απόλυτη ασφάλεια για να επικοινωνήσει και εντάξει της παίρνει λίγο παραπάνω. Πάντως, ακολουθόντας αυτή την τακτική, έχει βελτιωθεί κάπως. Αν θέλεις δοκίμασε το και συ.

WGVKp2.png<a COGYp2.png

... Είχα ρωτήσει παιδοψυχολόγο γιατί και εγώ είχα ανησυχήσει. Η συμβουλή της ήταν να μη χάνουμε ευκαιρία να βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο και να μιλάμε, εμείς οι γονείς της, σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Αρχισαμε να χαιρετάμε το μανάβη, την κοπέλα στο ΣΜ, ένα - δυό γείτονες, έτσι για να παραδειγματίζεται. Δεν την πιέσαμε όμως να χαιρετάει και κείνη. Και ενώ φροντίζουμε να βρισκόμαστε με άλλα παιδάκια, δεν την πιέζουμε να παίξει ή να μιλήσει μαζί τους. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το παιδί θέλει να νοιώσει απόλυτη ασφάλεια για να επικοινωνήσει και εντάξει της παίρνει λίγο παραπάνω. Πάντως, ακολουθόντας αυτή την τακτική, έχει βελτιωθεί κάπως. Αν θέλεις δοκίμασε το και συ.

Εγώ σαν παιδί ήμουν συνεσταλμένη και σαν έφηβη (και λίγο μετά...) ήμουν εσωστρεφής και κυκλοθυμική. (Αυτό συνέβαινε και΄λόγω προσωπικότητας και λόγω ανατροφής.)

Μετά, ήρθα στα ίσα μου...

Όταν απέκτησα παιδί, δεν ήθελα το παιδί μου με τίποτα να είναι σαν και μένα. Γιατί, πρώτον -ως ενήλικη πια- κατάλαβα πως είχα χάσει πολλές από τις χαρές της ζωής. Και δεύτερον γιατί μου ήταν αφόρητα κουραστικό (και επώδυνο) όλοι να προσπαθούν να με πείσουν ν' αλλάξω και εγώ να εξηγώ συνέχεια ότι δεν είμαι "κακιά", "λυπημένη", "μουτρωμένη", "μουντρούχα", "ακοινώνητη", κ.λ.π.

Έτσι, από ένστικτο ακολούθησα τον τρόπο της vag. Βοήθησε βέβαια κι ο άντρας μου που είναι "γέννημα-θρέμμα" κοινωνικός :-P! Το τι χαιρετούρα έχει πέσει από μας, το τι αγκαλιά τον έχουν πάρει φούρναρης - χασάπης - ταμίες σούπερ μάρκετ - κουμπαροσυμπεθέρια - και λοιπό ... συναπάντημα, δεν περιγράφεται! Η δόση βέβαια μας βγήκε λίγο παραπάνω γιατί έγινε υπερ-κοινωνικός αλλά ... εντάξει, όλα καλά :-D!

aretiagelos, μην την πιέζεις - θα "κλειδώσει περισσότερο". Δως της τον χρόνο της, την ασφάλεια και τις αφορμές ν' ανοιχτεί.

Διαφημίσεις

Ένα πράγμα που ξέρω οπωσδήποτε ότι δεν πρέπει να κάνετε είναι να συζητάτε το χαρακτηριστικό αυτό του παιδιού μπροστά του, σαν να μην είναι εκείνο εκει. Πχ σε παιδότοπο με άλλες μαμάδες ή στο σπίτι μεταξύ σας, όταν σας ακούει.

Κι όταν κάποιος το πει μπροστά της, "είναι ντροπαλή η κόρη σας, ε?" καλό είναι να απαντήσετε "μπα όχι, σήμερα την έπιασε" ή κάτι ανάλογο. Να μη μεγαλώνει τοπαιδί με αυτό το στερεότυπο μέσα στο μυαλό του, γιατί θα είναι δυσκολότερο να το ξεπεράσει στην πορεία.

Πάντως κι εγώ ήμουν συνεσταλμένο, εσωστρεφές παιδί, και ποτέ δεν με συγκινούσαν οι πολλές κοινωνικότητες. Άλλαξα άρδην...στο πανεπιστήμιο!

Κακά τα ψέματα όμως, για μένα, ο άνθρωπος γεννιέται, δεν γίνεται. Με το δίκιο σου προβληματίζεσαι και θέλεις να της δώσεις μια ώθηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά μην περιμένεις και πλήρη μεταστροφή στο χαρακτήρα της-κι οπωσδήποτε όχι από τη μια μέρα στην άλλη.

Μήπως απλά η κόρη σου είναι εσωστρεφείς; Σε ρωτάω γιατί και εγώ είμαι εσωστρεφές άτομο, αλλά νιώθω πολύ καλά με αυτό. Πάντα είχα 1-2 κολλητές φίλες και μόνο με αυτές έκανα παρέα, αλλά ένιωθα πολύ καλά με αυτό. Να πω την αλήθεια με τον περισσότερο κόσμο βαριόμουνα να μιλήσω, γιατί ένιωθα οτι δεν έχουμε να πούμε τίποτα, οτι θα είναι πολύ επιφανειακές οι σχέσεις. Όταν μεγάλωσα ασχολήθηκα με δουλειά που απαιτεί πολλές δημόσιες σχέσεις και να πω την αλήθεια τα καταφέρνω αρκετά καλά, αλλά εξακολουθώ να είμαι εσωστρεφείς, εξακολουθώ και έχω 2 μόνο εγκάρδιες σχέσεις φιλίας και νιώθω πολύ ευτυχισμένη με αυτό.

• 4 months later...

εχω κι εγω ενα ντροπαλο παιδακι...

ο μικρος μου εχει ξεκινησει παιδικο απο το σεπτεμβρη. εκει, απ'οτι λενε οι δασκαλες του, ειναι κοινωνικος και παιζει μια χαρα με τα αλλα παιδια.

εκτος σχολειου ομως, οταν δει παιδακι που δεν ξερει, αμεσως μαζευεται, σαν να φοβαται ενα πραγμα. και δεν εχει σημασια αν το παιδακι ειναι μικροτερο ή μεγαλυτερο.

χθες στις κουνιες, την ωρα που πηγαινε να κανει τσουληθρα, ανεβηκε κι ενα μικρακι 14-15 μηνων. ε, ο δικος μου κοντεψε να μπουρδουκλωθει προκειμενου να κατεβει γρηγορα απο την τσουληθρα. ή παει ας πουμε προς ενα παιχνιδι και αν δει και αλλο παιδακι να πηγαινει προς τα εκει, πισωγυριζει...

επισης, δεν πολυθελει να του μιλανε ανθρωποι που δεν ξερει καλα. π.χ. οι γειτονες ή καποιος που θα συναντησουμε στο δρομο. ετσι και γινει αυτο, κολλαει πανω μου και δεν ξεκολλαει με τιποτα...!

με γνωστα μας παιδακια βεβαια δεν κανει ετσι, ουτε με συγγενεις ή φιλους μας... αν και γενικα, θελει το χρονο του. μολις εξοικειωθει, μετα μπορει ας πουμε και να κλαιει που φευγουμε απο ενα μερος και θα αποχωριστει το παιδακι που παιζανε μαζι...

φανταζομαι πως θα του περασει, απλα φοβαμαι μηπως κανω κανενα λαθος και του ενισχυσω αυτην την "φοβια". ας πουμε, διαβασα οτι καλο ειναι να μην λεμε "ναι, ειναι ντροπαλος". ε εγω το κανω αυτο...