Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ύπνος-μια μικρή καθημερινή τελετουργία


DESPOINA.GER

Recommended Posts

Καθιερώστε μια μικρή καθημερινή τελετουργία για τον ύπνο του μωρού σας τώρα, για να «καθαρίσετε» με τις τσιριμόνιες του στο κρεβάτι μετά...

 

 

Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Αλημαντήρη, παιδίατρος

 

Κάθε μέρα, εκεί ανάμεσα στις 6 το απόγευμα με 10 το βράδυ είναι, ίσως, οι χειρότερες σας ώρες. Γιατί; Γιατί περνάτε όλο το χρόνο σας προσπαθώντας απεγνωσμένα να ηρεμήσετε και να κοιμίσετε το μωράκι σας. Όλες οι νέες μαμάδες το έχουν βιώσει και ξέρουν τι λέμε. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να μάθει πότε έρχεται η ώρα του ύπνου...

Γύρω στους 2 μήνες της ζωής του, το μωρό είναι έτοιμο να πάρει τα πρώτα «μαθήματα ύπνου». Κάθε βράδυ, την ίδια ώρα, θα κάνετε τις ίδιες κινήσεις, όπως το χαμήλωμα της φωνής και του ηλεκτρικού φωτός. Αυτόματα θα αρχίσει να συνδέει τέτοιες κινήσεις με τον ύπνο και μέχρι τους τρεις μήνες θα έχει μάθει την ώρα του!

Αυτές τις πρώτες λίγες εβδομάδες θα μάθετε και εσείς να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό κουράστηκε και θέλει να κοιμηθεί. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι νιώθει κούραση μπορείτε να κάνετε τις κινήσεις που δηλώνουν ότι είναι ώρα για ύπνο. Αρχικά, μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα, το βραδινό μπάνιο μπορεί να του προκαλεί εγρήγορση αντί να το χαλαρώνει.

Αν από νωρίς καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λιγότερα προβλήματα και κατά τη νηπιακή περίοδο, καθώς το παιδάκι σας και τότε θα συνδέει το μπάνιο, μια ιστορία ή το χαμήλωμα του φωτός με την ώρα του ύπνου.

Στόχος είναι να επαναλαμβάνετε τη ρουτίνα κάθε βράδυ, ώστε να γίνει τρόπος ζωής για το παιδί σας. Προφανώς και θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον κανόνα, όπως η περίοδος των διακοπών ή μια βραδινή έξοδος. Παρ’ όλα αυτά, αν διατηρείτε τη ρουτίνα ακόμη κι όταν δεν κοιμίζετε το παιδί στο σπίτι, θα είναι ευκολότερο να κοιμηθεί.

Μια κανονισμένη ρουτίνα ύπνου θα διευκολύνει τα πράγματα και για το σύντροφό σας, ώστε να περνάει χρόνο με το μωράκι σας, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό αν θηλάζετε. Η ώρα του μπάνιου και του παραμυθιού πριν κοιμηθεί είναι σπουδαίες ευκαιρίες για να δεθούν ο πατέρας με το παιδί. Δίνοντάς τους κάποιες ιδιαίτερες στιγμές μαζί θα επιτρέψετε στον εαυτό σας ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης που τόσο χρειάζεστε.

Κάποιοι γονείς ξεκινούν τη ρουτίνα του ύπνου παίζοντας με το παιδί μέχρι να το κουράσουν. Παρόλο που καλό είναι για αρχή, πρέπει να περάσετε ώρα με το παιδί και στο υπνοδωμάτιο πριν πέσει για ύπνο. Διαβάστε του ένα παραμύθι, τραγουδήστε ένα νανούρισμα ή παίξτε ένα ήσυχο παιχνίδι. Ό,τι κι αν κάνετε, ο απώτερος σκοπός είναι να συνδυάσει το παιδί την ιδέα του υπνοδωματίου με την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση κι όχι με ένα μέρος που το αφήνουν μόνο του στο τέλος της ημέρας.

 

Δραστηριότητες που «αποκοιμίζουν»...

Μπορείτε να εντάξετε στη ρουτίνα του ύπνου μια σειρά από δραστηριότητες. Σίγουρα θα βρείτε μόνες σας τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση. Στο μεταξύ, σας προτείνουμε κάποιες ιδέες.

 

Ας παίξουμε!

Το διάστημα μεταξύ βραδινού και ύπνου είναι καλή ώρα για παιχνίδι. Το παιδί μπορεί να ενθουσιαστεί για κανένα μισάωρο και να παίξει με έντονο ρυθμό κι έτσι να κουραστεί και να πέσει για ύπνο.

 

Ένα ζεστό μπανάκι

Μετά το παιχνίδι, μάλλον δε θα θέλει να πάει κατευθείαν για ύπνο. Ένα μπανάκι θα το χαλαρώσει. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο στο παιδί καθημερινά, ωστόσο είναι κάτι που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή ρουτίνα, καθώς το βοηθάει να χαλαρώσει.

 

Ένα «μασαζάκι»

Μετά απ’ όλο αυτό παιχνίδι, το μωράκι σας μπορεί να έχει υπερένταση. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με απαλές κινήσεις στην πλάτη και στην περιοχή της κοιλιάς. Η ήρεμη ατμόσφαιρα θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και η ανακουφιστική αίσθηση του αγγίγματός σας θα του προσφέρει ασφάλεια και θα το κάνει να νυστάξει.

 

Προπάντων ηρεμία

Παρόλο που το μωράκι σας τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες θα ξυπνάει για βραδινό τάισμα, μπορείτε από πολύ νωρίς να του δείξετε τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Διατηρήστε ατμόσφαιρα ηρεμίας τη νύχτα, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για ύπνο, σε αντίθεση με τη μέρα που είναι η ώρα για δραστηριότητα. Μιλάτε χαμηλόφωνα, χρησιμοποιείτε πορτατίφ κι όχι δυνατά φώτα και προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε τύπου ενοχλήσεις.

 

Κλασικά, νανούρισμα...

Όταν είναι έτοιμο για ύπνο, αφού το ξαπλώσετε στο κρεβατάκι του, διαβάστε του ένα παραμύθι ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Η οικειότητα και η απαλότητα της φωνής σας θα το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και θα αποβάλλει το συναίσθημα ότι το αφήνουν μόνο του.

 

Μην ξεχνάτε τα αρκουδάκια

Πολλά μωράκια έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο, όπως μια κουβερτούλα ή ένα μαλακό παιχνίδι. Βάλτε το στην κούνια μαζί του πριν κοιμηθεί. Θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως δε αν φεύγετε απ’ το δωμάτιο πριν αποκοιμηθεί.

 

Πεινάω, μαμά!

Θα περάσει λίγος καιρός πριν κόψει το βραδινό τάισμα. Προσπαθήστε να το ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ. Το ιδανικό θα ήταν δίπλα στο μέρος που κοιμάται. Κάντε όσο το δυνατό λιγότερη φασαρία και μην το αφήσετε να αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει, καθώς δε θέλετε να συνδέσει τον ύπνο με το φαγητό. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μετά το τάισμα. Ένα μωρό με κοιλόπονο δεν κοιμάται ποτέ.

 

Τελευταία λέξη

Το μωρό σας πιθανόν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, να κάνει φασαρία για να σας τραβήξει την προσοχή. Μη βιαστείτε να επιστρέψετε. Θα μάθει σύντομα ότι ένα μέρος της ρουτίνας είναι να αποκοιμιέται αφού βγείτε από το δωμάτιο. Αν κλαίει, δείτε αν ηρεμεί μετά από λίγο. Αν συνεχίζει, μπορεί να σημαίνει ότι φοβάται και χρειάζεται ένα καθησυχαστικό χάδι. Αφήνετε ένα φωτάκι ανοιχτό για να μην είναι στο απόλυτο σκοτάδι.

 

Αλλάγες στο «τυπικό» καθώς μεγαλώνει

Η ρουτίνα που καθιερώνετε με το παιδί σας βοηθάει εξαρχής να μπούνε καλές βάσεις και για τη μετέπειτα περίοδο. Ωστόσο, καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές.

 

Νεογέννητα

Τις πρώτες εβδομάδες είναι αδύνατο να καθιερώσετε οποιαδήποτε ρουτίνα. Απλώς χαλαρώστε και αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν καθώς ξυπνάει συνεχώς για τάισμα και χάδια.

 

1-3 μηνών

Μέχρι τους τρεις μήνες ένα είδος ρουτίνας θα έχει καθιερωθεί. Από τις οχτώ εβδομάδες μπορείτε να επισημαίνετε τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας δημιουργώντας ήρεμη ατμόσφαιρα τη νύχτα.

 

3-6 μηνών

Το μωρό μπορεί να κλαίει περισσότερο όταν το αφήνετε στο κρεβατάκι του τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλαβαίνει ότι φεύγετε χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι θα επιστρέψετε και αγχώνεται εξαιτίας του αποχωρισμού. Αν αναστατώνεται όταν φεύγετε, να επιστρέφετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βλέπει ότι είστε εκεί γύρω.

 

6-12 μηνών

Από τον έκτο μήνα περίπου τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρη τη νύχτα. Από τον ένατο μήνα και μετά καταλαβαίνουν ότι η ώρα του ύπνου είναι μόνο για ύπνο! Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει το δικό του δωμάτιο πια. Αν ξυπνάει τη νύχτα, σκεπάστε το και καθησυχάστε το, αλλά μην το σηκώνετε. Στόχος σας είναι να ξανακοιμηθεί από μόνο του.

 

12 μηνών+

Το ενός χρόνου παιδάκι σας θα είναι πολύ δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλο που θα κοιμάται μέσα στη μέρα, το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα του αρέσει η ρουτίνα του ύπνου του, είτε είναι μπάνιο είτε παραμύθι ή ακόμα και κουβεντούλα μαζί σας.

 

Από πρώτο χέρι...

Ακολουθούν μαρτυρίες και γνώμες μαμάδων από τις δικές τους προσπάθειες να «δρομολογήσουν» τον ύπνο των μωρών τους.

 

«Ποτέ δε θα ξεχάσω τις προσπάθειές μου να κάνω μπάνιο το γιο μου τις πρώτες εβδομάδες. Απεχθανόταν το νερό, τσίριζε και χτυπιόταν. Ήταν φοβερά αγχωτικό, προσπαθούσα όμως να του επιβάλλω μια ρουτίνα ύπνου από νωρίς. Ο παιδίατρος μού είπε να μην τον πιέζω αλλά να του δώσω χρόνο. Μετά από ένα μήνα όλα ήταν μια χαρά. Χαίρομαι πολύ που τον άκουσα.»

Κλέλια, μητέρα του Χάρη, 8 μηνών

 

«Η κόρη μου ανυπομονεί για την τελετή του ύπνου της και με ρωτάει αν έχει έρθει η ώρα για το παραμύθι της. Έχει φτάσει στην ηλικία που προσπαθεί βέβαια να επιμηκύνει την ώρα αυτή με άλλο ένα παραμύθι, άλλο ένα χάδι και φιλί. Μερικές φορές καταφέρνει να την επιμηκύνει ακόμη και είκοσι λεπτά. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί συνήθως κοιμάται κατευθείαν.»

Σωτηρία, μητέρα της Άννας, 2 ετών

 

«Στους έξι μήνες, η κόρη μου συνδέθηκε μ’ ένα περίεργο παιχνίδι που έμοιαζε με πετσέτα. Μέρος της ρουτίνας της ήταν να το τρίβει στο πρόσωπό της. Αν το έχανε, γινόταν χαμός. Το έψαχνα για ώρες. Ευτυχώς, φαίνεται ότι τώρα το ξέχασε.»

Νικολέτα, μητέρα της Χριστίνας, 1 έτους

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


καλημερα το παραπανω το βρηκα στο in.gr αν και μαμα μεγαλυτερων παιδιων το βρηκα χρησιμο γιατι ακομη και τωρα κοιμομαστε αστατα.καλη τυχη στις νεες μαμαδες

Link to comment
Share on other sites

  • 1 χρόνο μετά...

"Θα περάσει λίγος καιρός πριν κόψει το βραδινό τάισμα. Προσπαθήστε να το ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ. Το ιδανικό θα ήταν δίπλα στο μέρος που κοιμάται. Κάντε όσο το δυνατό λιγότερη φασαρία και [B]μην το αφήσετε να αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει, καθώς δε θέλετε να συνδέσει τον ύπνο με το φαγητό. [/b]

 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Γιατί το 2 μηνών μωράκι μου κοιμάται κ στο στήθος. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοιμηθεί κοιμάται κ στην αγκαλιά μας αλλά απ΄οσο διαβάζω ούτε κ αυτό είναι θετικό....:? Γενικά έχω προβληματιστεί με το θέμα του ύπνου...Υπάρχει κανένα τόσο μικρό μωρό που να κοιμάται χωρίς να εξαρτάται από τίποτα; (πχ πιπίλα, στήθος, αγκαλιά...) Γιατί το να το βάλω ενώ έχει νυστάξει στο κρεβάτι του κ να αφήσω να το πάρει ο ύπνος μόνο του, όπως προτείνεται από τους ειδικούς, δεν το βλέπω να πετυχαίνει εύκολα...κλαίει όποτε το έχω δοκιμάσει... Καμια συμβουλή από τους πιο έμπειρους; Κάνω κάτι λάθος; :confused: Κοιμάται δεν έχει πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι να μην κάνουμε λάθος πράγματα σε σχέση με την διαδικασία αυτή κ μας βγουν προβλήματα στο μέλλον...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

"Θα περάσει λίγος καιρός πριν κόψει το βραδινό τάισμα. Προσπαθήστε να το ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ. Το ιδανικό θα ήταν δίπλα στο μέρος που κοιμάται. Κάντε όσο το δυνατό λιγότερη φασαρία και [B]μην το αφήσετε να αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει, καθώς δε θέλετε να συνδέσει τον ύπνο με το φαγητό. [/b]

 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Γιατί το 2 μηνών μωράκι μου κοιμάται κ στο στήθος. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοιμηθεί κοιμάται κ στην αγκαλιά μας αλλά απ΄οσο διαβάζω ούτε κ αυτό είναι θετικό....:? Γενικά έχω προβληματιστεί με το θέμα του ύπνου...Υπάρχει κανένα τόσο μικρό μωρό που να κοιμάται χωρίς να εξαρτάται από τίποτα; (πχ πιπίλα, στήθος, αγκαλιά...) Γιατί το να το βάλω ενώ έχει νυστάξει στο κρεβάτι του κ να αφήσω να το πάρει ο ύπνος μόνο του, όπως προτείνεται από τους ειδικούς, δεν το βλέπω να πετυχαίνει εύκολα...κλαίει όποτε το έχω δοκιμάσει... Καμια συμβουλή από τους πιο έμπειρους; Κάνω κάτι λάθος; :confused: Κοιμάται δεν έχει πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι να μην κάνουμε λάθος πράγματα σε σχέση με την διαδικασία αυτή κ μας βγουν προβλήματα στο μέλλον...

 

 

 

 

Ειναι πολυ μικρουλη ακομα!!!!!!

Θα ακουσεις πολλες ιστοριες, αλλα κοιμουνται ευκολα(οπως τα δικα μου,), αλλοι γονεις δεινοπαθουν.........

Εγω στην αρχη κοιμομουν με τα μικρα στο σαλονι(να κοιμαται ο συζυγος για τη δουλεια)...τα εβαζα στο παρκοκρεββατο---κουνιεται ευκολα οποτε τα νανουριζα.......

Ο μικρος ευκολα κοιμαται συνηθως....τιποτα ομως δεν ειναι απολυτο....κ αγκαλιτσα το νανουριζω τωρα που γκρινιαζει λογω δοντιων....

Με πιπιλα, αλλιως δεν μπορει να κοιμηθει....

 

Αφου ακολουθεις μια ρουτινα (μπανακι, μασας, γαλατακι, χαμηλος φωτισμος), ολα θα παρουν το δρομο τους......

Εγω φροντιζω να κουραζονται το απογευμα (παιχνιδια κλπ).....οποτε ρουτινα κ νανι (κουρασμενα νυσταζουν ετσι κ ΄αλλιως .....

Το βραδυνο ταισμα εννοειται με χαμηλο φωτισμο, οχι θορυβοι κλπ, αλλα αν το 2 μηνων αποκοιμηθει πως το ξυπνασ?

Να το αφηνεις να ρευεται καλα,.....

Οσο μεγαλωνει θα μπειτε σε μια ρουτινα....

Link to comment
Share on other sites

Ειναι πολυ μικρουλη ακομα!!!!!!

Θα ακουσεις πολλες ιστοριες, αλλα κοιμουνται ευκολα(οπως τα δικα μου,), αλλοι γονεις δεινοπαθουν.........

Εγω στην αρχη κοιμομουν με τα μικρα στο σαλονι(να κοιμαται ο συζυγος για τη δουλεια)...τα εβαζα στο παρκοκρεββατο---κουνιεται ευκολα οποτε τα νανουριζα.......

Ο μικρος ευκολα κοιμαται συνηθως....τιποτα ομως δεν ειναι απολυτο....κ αγκαλιτσα το νανουριζω τωρα που γκρινιαζει λογω δοντιων....

Με πιπιλα, αλλιως δεν μπορει να κοιμηθει....

 

Αφου ακολουθεις μια ρουτινα (μπανακι, μασας, γαλατακι, χαμηλος φωτισμος), ολα θα παρουν το δρομο τους......

Εγω φροντιζω να κουραζονται το απογευμα (παιχνιδια κλπ).....οποτε ρουτινα κ νανι (κουρασμενα νυσταζουν ετσι κ ΄αλλιως .....

Το βραδυνο ταισμα εννοειται με χαμηλο φωτισμο, οχι θορυβοι κλπ, αλλα αν το 2 μηνων αποκοιμηθει πως το ξυπνασ?

Να το αφηνεις να ρευεται καλα,.....

Οσο μεγαλωνει θα μπειτε σε μια ρουτινα....

 

Αυτή την απορία έχω κ εγώ... γιατί απ΄ ότι έχω καταλάβει είναι καλό να το βοηθήσεις να κοιμάται χωρίς εξαρτήσεις. Γίνεται όμως αυτό σε τόσο μικρή ηλικία ή εννοούν για αργότερα; ΑΠ' την άλλη όσο περνάει ο καιρός δε συνηθίζει πιο πολύ; Πώς θα μάθει ξαφνικά να κοιμάται μόνο του(χωρίς στήθος ή χωρίς αγκαλιά); Η μήπως δεν χρειάζεται τελικά; Ρουτίνα έχουμε κ έχει καταλάβει από πολύ νωρίς τη διαφορά μέρας νύχτας αλλά φτάνει μόνο αυτό; Γιατί υποτίθεται ότι τώρα χτίζονται οι συνήθειες ύπνου...

 

 

Κ με το ρέψιμο προβληματίζομαι γιατί αν έχει αποκοιμηθεί κ το σηκώσω να ρευτεί ξυπνάει, οπότε δεν το κάνω πάντα. Μετά θέλει πάλι στήθος κ φτου κ απ' την αρχή. Βέβαια θηλάζει ευτυχώς οπότε δεν είναι κ τόσο απαραίτητο πάντα να ρεύεται. Εσένα μετά το ρέψιμο δεν ξύπναγαν; Αναρωτιέμαι τα τόσο μικρά μωράκια που τρώνε με μπιμπερό πως καταφέρνουν οι γονείς κ δεν τα ξυπνάνε στο ρέψιμο...

 

Έχω πολλές απορίες απ' οτι βλέπεις ίσως φταίνε κ αυτά που διαβάζω..

 

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου!:D

 

Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή από έμπειρους γονείς ευπρόσδεκτη...:P

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κ κάτι άλλο σχετικό με τη ρουτίνα του ύπνου. Μασάζ στα μωράκια με τι κάνετε; Εννοώ τι υλικό χρησιμοποιείτε; Το ελαιόλαδο που το θεωρώ αγνό για το δέρμα του δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ μετά το μπάνιο γιατί θα χρειαστεί μπάνιο ξανά...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

αχ...καλημερα..λεω αχ γιατι εχω κι εγω ενα προβλημα με τον υπνο...ενω εχουμε ρουτινα καθημερινα ,μπανακι,μασαζ,ηρεμη ατμοσφαιρα και ταισμα,αποκοιμιεται αμεσωσ μετα το γαλα ..τον κραταω καμμια ωριτσα γιατι πινει ξενο και αργει να ρευτει και επισησ εχουμε και προβλημα αναγωγων....τον βαζω στο κρεβατι και κοιμαται...ξυπναει ομωσ το βραδυ 2-3 φορεσ ...δεν τρωμε το βραδυ,η γιατροσ μασ ειπε να του κοψουμε το βραδυνο γιατι ειναι 4 μηνων και γυρω στα 9 κιλα οποτε μασ ειπε ειναι παραπανω απο καλα και δε χρειαζεται πλεον να τρωει την νυχτα!!τρωει καλα τη μερα....τισ δυο πρωτεσ μερεσ ηθελε φαι τωρα οχι πια αλλα ξυπναει μαλλον απο ανασφαλεια??τι να πω...ειμαι συνεχεια κοντα του αγκαλιτσεσ,παιχνιδια....και το βραδυ οταν ξυπνησει παω κοντα του,τον νανουριζω,πιπιλα,χαδακια....αν κλαψει τον παιρνω αγκαλιτσα για να τον νανουρισω....ετσι ξυπνανε και τα δικα σασ??ειμαι νεα μανουλα και νομιζω πωσ κατι δεν κανω εγω σωστα!!!

Link to comment
Share on other sites

"Θα περάσει λίγος καιρός πριν κόψει το βραδινό τάισμα. Προσπαθήστε να το ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ. Το ιδανικό θα ήταν δίπλα στο μέρος που κοιμάται. Κάντε όσο το δυνατό λιγότερη φασαρία και [B]μην το αφήσετε να αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει, καθώς δε θέλετε να συνδέσει τον ύπνο με το φαγητό. [/b]

 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Γιατί το 2 μηνών μωράκι μου κοιμάται κ στο στήθος. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοιμηθεί κοιμάται κ στην αγκαλιά μας αλλά απ΄οσο διαβάζω ούτε κ αυτό είναι θετικό....:? Γενικά έχω προβληματιστεί με το θέμα του ύπνου...Υπάρχει κανένα τόσο μικρό μωρό που να κοιμάται χωρίς να εξαρτάται από τίποτα; (πχ πιπίλα, στήθος, αγκαλιά...) Γιατί το να το βάλω ενώ έχει νυστάξει στο κρεβάτι του κ να αφήσω να το πάρει ο ύπνος μόνο του, όπως προτείνεται από τους ειδικούς, δεν το βλέπω να πετυχαίνει εύκολα...κλαίει όποτε το έχω δοκιμάσει... Καμια συμβουλή από τους πιο έμπειρους; Κάνω κάτι λάθος; :confused: Κοιμάται δεν έχει πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι να μην κάνουμε λάθος πράγματα σε σχέση με την διαδικασία αυτή κ μας βγουν προβλήματα στο μέλλον...

Κοιτα το καθε παιδακι ειναι διαφορετικο,με διαφορετικες αναγκες κλπ...αρα εμεις αυτο που κανουμε ειναι να αφουγκραζομαστε το μωρακι μας οσο γινεται για να καλυψουμε τις αναγκες του....μην διαβαζεις πολλα και μπερδευεσαι....κανε αυτο που πιστευεις πως ειναι καλο για το παιδακι σου,ολα τα παραπανω που μας παρεθεσε η φιλη ειναι σωστα αλλα δεν ειναι οι κανονες...αν το μωρακι σου κοιμαται στο στηθος ειναι λογικο γιατι θηλαζει και αυτο εχει σαν παρηγορια εκεινη τηνωρα...αλλα εχουν την πιπιλα,αλλα αγκαλια,αλλα παλι τιποτα,τα ξαπλωνεις και αυτο ηταν...αυτο δεν σημαινει πως αυτα τα παιδακια θα ειναι οκ και το δικο οσυ θα εχει θεμα στο μελλον η και αντιστροφα...μην αγχωνεσαι δεν ειναι αυτα που θα το χαλασουν στο μελλον...δωσε στο μωρακι αυτο που θελει,ειναι ακομα πολυ μικρο για να ξερεις στανταρ τι θελει αρα αστο να σε καθοδηγησει,να χαλαρωσεις και θα δεις πως ολα θα ειναι πιο ευκολα....σιγα σιγα θα βρειτε τους ρυθμους σας....να σου ζησει και να ειναι γερο και τυχερο και ολα τα αλλα θα τα βρειτε στην πορεια;):P
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Σίγουρα όσο πιο σίγουρη κ χαλαρή νιώθεις είναι καλύτερα γιατί το μωράκι το εισπράττει...

 

Σε γενικές γραμμές θέλω να πιστεύω ότι είμαι χαλαρή, είναι κάτι που με χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο ασχέτως μωρού. Απλά είναι τόσα πολλά αυτά που δεν ξέρω κ στα οποία προφανώς δεν υπάρχουν σαφείς κ στάνταρ απαντήσεις, οπότε όπως λες βλέποντας κ κάνοντας σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση κ θα δείξει...

 

Το μωρό μας καθοδηγεί εξαρχής κ προσπαθούμε να το αφουγκραζόμαστε κ να ερμηνεύουμε την συμπεριφορά του όπως λες, ώστε να καλύπτουμε όσο καλύτερα τις ανάγκες του. Επειδή όμως σε πολλά θέματα που σχετίζονται με παιδιά κ ανατροφή, η πρόληψη είναι σημαντική γι' αυτό ρωτάω μήπως κάνουμε κάποιο λάθος που δύσκολα θα διορθωθεί μελλοντικά.

 

Σ ευχαριστώ πολύ κ για την απάντηση κ για τις ευχές!:D

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ενώ εμείς έχουμε ρουτίνα ύπνου βραδινό-παιχνιδι-μπανάκι πάντα αποκοιμιέται στο στήθος...δεν υπάρχει κανένας αλλος τρόπος να την κοιμίσει κάποιος...έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα αλλά τζίφος. Πάντως μέχρι στιγ΄μης δεν μου έχει δημιουργήσει ποτε πρόβλημα το κοιμισμα καθώς αποκοιμιέται μέσα σε λίγα λεπτά (με σπάνιες εξαιρέσεις)...

 

Απλά αναρωτιέμαι πως θα αλλάξει συνήθεια..

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites

Πάντως ενώ εμείς έχουμε ρουτίνα ύπνου βραδινό-παιχνιδι-μπανάκι πάντα αποκοιμιέται στο στήθος...δεν υπάρχει κανένας αλλος τρόπος να την κοιμίσει κάποιος...έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα αλλά τζίφος. Πάντως μέχρι στιγ΄μης δεν μου έχει δημιουργήσει ποτε πρόβλημα το κοιμισμα καθώς αποκοιμιέται μέσα σε λίγα λεπτά (με σπάνιες εξαιρέσεις)...

 

Απλά αναρωτιέμαι πως θα αλλάξει συνήθεια..

 

Κ εγώ το σκέφτομαι αυτό...

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ενώ εμείς έχουμε ρουτίνα ύπνου βραδινό-παιχνιδι-μπανάκι πάντα αποκοιμιέται στο στήθος...δεν υπάρχει κανένας αλλος τρόπος να την κοιμίσει κάποιος...έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα αλλά τζίφος. Πάντως μέχρι στιγ΄μης δεν μου έχει δημιουργήσει ποτε πρόβλημα το κοιμισμα καθώς αποκοιμιέται μέσα σε λίγα λεπτά (με σπάνιες εξαιρέσεις)...

 

Απλά αναρωτιέμαι πως θα αλλάξει συνήθεια..

Κ εγώ το σκέφτομαι αυτό...

 

και εμένα έτσι τον έπαιρνε ο ύπνος όταν θήλαζα, μόλις άρχισα σιγά σιγά να κόψω το θηλασμό, τον έβαζα στο στήθος, μόλις έβλεπα ότι ήταν μισοκοιμησμένος, τον έβγαζα απο το στήθος και του έβαζα πιπίλα, μερικές μέρες έτσι του έκανα, μέχρι που ξέχασε τελείως οποτέ κοιμόταν με πιπίλα, τώρα που είμαστε 18 μηνών κόψαμε και τη πιπίλα έχουμε 6 μέρες και κοιμόμαστε έτσι, ξαπλώνουμε μαζί και αφού κάνει τα δικά του, παιχνίδια χαδια και φιλιά τον παίρνει ο ύπνος.

Link to comment
Share on other sites

Αχ εμένα δεν την ήθελε ουτε την θελει καθολου την πιπιλα....:?

 

Δοκιμάζω τώρα αυτο που ειπε η Little monkey σε αλλο post για κουκλακι με μουσική μαζί με τον θηλασμο..

 

Εντάξει οχι πως καιγομαι κ θελω να αλλάξει ρουτίνα ίσα ίσα που το απολάμβανω κιόλας...απλά 2,3 φορες που έπρεπε να λειψω απο το σπιτι δεν κοιμήθηκε μεχρι που γυρισα πολυ αργά:(

Yugup3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλησπέρα,

Θα ήθελα και εγώ την γνώμη σας γιατί αγχώνομαι πολύ! 2 μηνών είναι ο γιός μου και απο τότε που έπαθε βροχίτιδα έχει ανησυχίες. Και φυσιολογικά αφού έβηχε πάρα μα πάρα πολύ!

Τώρα ήμαστε πολύ καλύτερα αλλά έχει 3 μέρες που το βράδυ ξυπνάει και δεν ξανακοιμάται για δύο ώρες. Για παράδειγμα εχθές ξύπνησε στις 3 και ξανακοιμήθηκε στις 5 - 5:30!!! Και δεν κάθεται ήσυχος κλαίει! Είχε φάει στις 2 και δεν ήθελε να ξαναφάει....

Μήπως φταίει που τον αλλάζω πάνα? Αλλά σχεδόν κάθε φορά που θηλάζει κάνει και κακά του... Δεν μπορώ να τον αφήσω λερωμένο. Πείτε μου την γνώμη σας μήπως και δεν κάνω κάτι καλά....

Link to comment
Share on other sites

Μελινα σχετικα με το ρεψιμο.. τον θηλαζεις ξαπλωμένο? Αν ναι δοκιμασε στην αγκαλια σου! Μετα ειναι πιο ευκολο να τον σηκωσεις να ρευτει. Εμενα τουλαχιστον ετσι δεν ξυπναει ενω οταν θηλαζει ξαπλωμενος και τον σηκωνω ξυπναει.

s-age.pngs-age.png

Link to comment
Share on other sites

Μελινα σχετικα με το ρεψιμο.. τον θηλαζεις ξαπλωμένο? Αν ναι δοκιμασε στην αγκαλια σου! Μετα ειναι πιο ευκολο να τον σηκωσεις να ρευτει. Εμενα τουλαχιστον ετσι δεν ξυπναει ενω οταν θηλαζει ξαπλωμενος και τον σηκωνω ξυπναει.

 

Ναι συνήθως το βράδυ έτσι τον θηλάζω...βολεύει πολύ γιατί μισοκοιμάμαι κ εγώ..Ευχαριστώ για την ιδέα, θα το δοκιμάσω.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Μελίνα έχω και εγώ παρόμοιους προβληματισμούς με σένα. Έχω ένα αγοράκι ~3 μηνών ο οποίος αν και κοιμάται πολύ καλά και δεν ξυπνάει το βράδυ παρά μόνο για φαί μία φορά κ αυτό όχι πάντα... τον μάθαμε να κοιμάται πάνω μας με περπάτημα (κυρίως επειδή ρευόταν δύσκολα και δώστου πάνω κάτω). Ως τους 2 μήνες έλεγα ότι δεν πειράζει γιατί είναι μικρούλης και έχει ανάγκη και την αγκαλίτσα και το κούνημα. Τώρα που έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του βλέπω ότι του έγινε εξάρτηση και δεν θέλω να το συνεχίσω γιατί και ο μικρούλης πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνος του (για να μπορεί να ξανακοιμηθεί αν ξυπνήσει το βράδυ) και εγώ δεν θα μπορώ όταν πάει 9 κιλά να τον περπατάω μισή ώρα κάθε βράδυ. Ότι βιβλίο έχω διαβάσει πάνω στο θέμα μιλάει για τη ρουτίνα που λένε και οι άλλες κοπέλες τα οποία εφαρμόζω και να μην μαθαίνουμε στα μωράκια να κοιμούνται με τη βοήθεια μας.. Έλα πες μου εσύ όμως πώς να κοιμήσω 3 μηνών μωράκι χωρίς αγκαλιά, στήθος, κάτι ...

 

Αυτό που εφαρμόζω εδώ και λίγες μέρες είναι ότι τον βάζω νυσταγμένο μεν (μετά από λίγη αγκαλίτσα και λογάκια) αλλά ξύπνιο στην κούνια.. φυσικά κλαίει κατευθείαν. Έχει δε αρχίσει να κάνει πιπίλα με το χέρι του αλλά δεν το βρίσκει πάντα και δώστου κλάμα όταν το χάνει. Την πιπίλα δεν του την έδινα ως τώρα και δεν την έχει μάθει αλλά αν του την κρατάω αποκοιμιέται σχετικά εύκολα.

 

Το θέμα είναι να μάθει με πιπίλα οκ (και τα βιλία λένε κουκλάκι, πιπίλα, κουβερτούλα ότι δηλαδή μπορεί να έχουν το βράδυ χωρίς να μας χρειάζονται) αλλά θα τη φτύνει και θα κοιμάται ή θα μου τη ζητάει κλαίγοντας;;;; οπότε δημιουργώ νέα εξάρτηση;;

 

Και το άλλο που θέλω να ρωτήσω είναι αν είναι νωρίς να μάθει μόνος του να κοιμάται; Από την άλλη οι συνήθειες κόβονται μετά τον 6ο ή θα ναι πολύ δύσκολο;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

shoebox λες κ διάβασε κάποιος τις σκέψεις μου...μα ακριβώς τα ίδια!

 

Και εμείς με βόλτες τον κοιμίζουμε (όταν δεν κοιμάται με στήθος) χωρίς να τον κουνάμε απλά περπατάμε ή στεκόμαστε (κάποιες φορές καθόμαστε) κ τον έχουμε αγκαλιά.. σε λίγο καιρό όμως αυτό θα είναι όλο κ πιο δύσκολο γιατί θα γίνεται όλο κ πιο βαρύς...:?

 

Κ εγώ πιπίλα γι' αυτό δεν έχω δώσει ακόμα. γιατί σκέφτομαι ότι θα είναι κ πάλι εξαρτημένος από εμένα όπως λες. :?

 

Μιας κ αναφέρθηκε κ το ρέψιμο αν κ κάθε μωρό διαφέρει, πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα μωρό θέλει να ρευτεί; Πέρα από τις φορές που το κάνουμε από μόνοι μας ούτως ή άλλως, υπάρχουν κ σημάδια που μας βοηθούν να το καταλάβουμε;

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι να μάθει με πιπίλα οκ (και τα βιλία λένε κουκλάκι, πιπίλα, κουβερτούλα ότι δηλαδή μπορεί να έχουν το βράδυ χωρίς να μας χρειάζονται) αλλά θα τη φτύνει και θα κοιμάται ή θα μου τη ζητάει κλαίγοντας;;;; οπότε δημιουργώ νέα εξάρτηση;;

Αυτό εξαρτάται από το παιδί. Ο δικός μου (που του έμαθα την πιπίλα επί τούτου, γιατί στην αρχή δεν την ήθελε με τίποτα) τώρα πια τη βάζει και τη βγάζει μόνος του. Καμιά φορά την πετάει από την κούνια, ξυπνάει μες τη νύχτα και την αναζητάει. Αν κλάψει και ξυπνήσω, απλά παίρνω μια άλλη και του τη δίνω, οπότε ξανακοιμάται αμέσως. Δεν θέλει πάντα την πιπίλα για να κοιμηθεί, μερικές φορές την φτύνει μόλις αρχίσουν να κλείνουν τα μάτια του. Πάντως για μας, ο υπνόσακος, η πιπίλα και το κουκλάκι-κουβερτάκι είναι συμβολισμοί ύπνου. Συνήθως αποκοιμιέται μέσα σε μερικά λεπτά από τη στιγμή που θα τον βάλω στην κούνια του και χωρίς καθόλου κλάμα. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό να περιμένεις από ένα μωρό να κοιμηθεί χωρίς καμία βοήθεια, όσο για το αν δημιουργείς εξάρτηση, ε και λοιπόν; Ξέρεις εσύ κανέναν ενήλικα που να μην μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να πιπιλίσει το δάχτυλό του ή να αγκαλιάσει το κουκλάκι του; Όχι βέβαια. Όλοι κάποτε μεγαλώνουμε και βρίσκουμε άλλους τρόπους "παρηγοριάς".

 

Και το άλλο που θέλω να ρωτήσω είναι αν είναι νωρίς να μάθει μόνος του να κοιμάται; Από την άλλη οι συνήθειες κόβονται μετά τον 6ο ή θα ναι πολύ δύσκολο;

Είναι πιο δύσκολο να κόψεις συνήθειες (ή να δημιουργήσεις καινούριες) στους 6 μήνες, παρά στους 3. Προσωπική μου άποψη, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να του μαθαίνεις το βραδυνό ύπνο, τόσο καλύτερο και για το παιδί και για σένα. Κυρίως μην του μαθαίνεις πράγματα που δεν μπορείς να συντηρήσεις μακροπρόθεσμα π.χ. βόλτες με το αυτοκίνητο ή το καρότσι, αγκαλιές με κούνημα, νανουρίσματα οοοο και αααα. Η πιπίλα είναι πολύ πιο ανώδυνη, μπορείς να πάρεις 10 πιπίλες και να τις έχεις στο κομοδίνο σου (αν υποθέσουμε ότι το μωρό κοιμάται στο δωμάτιό σου) ή να του τις βάλεις στην κούνια για να τις παίρνει μόνος του. Επιπλέον, όποιος και να του δώσει την πιπίλα, δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ άμα έχει μάθει στην αγκαλιά ΣΟΥ, θα θέλει πάντα εσένα δίπλα του για να (ξανα)κοιμηθεί. Φυσικά το μωρό χρειάζεται τη μαμά του όσο είναι μικρό, αλλά αν ο βασικός παράγοντας ηρεμίας για να αποκοιμηθεί είναι ένα κουκλάκι ή μια πιπίλα, και όχι η βόλτα στην αγκαλιά της μαμάς ή στο καροτσάκι, αυτό σημαίνει ότι μετά από λίγο καιρό θα μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε, πράγμα πολύ σημαντικό για την ηρεμία όλων.

 

Είναι πολύ καλή τακτική να τον βάζεις στην κούνια του μόλις έχει γλαρώσει αλλά πριν κοιμηθεί, ώστε να συνηθίζει το περιβάλλον της κούνιας. Επίσης αν ξυπνάει το βράδυ, να προσπαθείς να τον κοιμίζεις στην κούνια του και όχι στο κρεβάτι σου ή στην αγκαλιά σου, εκτός αν είναι άρρωστος και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα.

 

Για το ρέψιμο που είπε η Μελίνα, με τον καιρό μαθαίνεις τα χούγια του παιδιού. Ο δικός μου όταν ήθελε να ρευτεί έκανε ένα ιιιιιιιι και το καταλάβαινα. Ήξερα επίσης ότι το ένα ρέψιμο δεν ήταν αρκετό, έπρεπε να ρευτεί 2 ή 3 φορές για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό εξαρτάται από το παιδί. Ο δικός μου (που του έμαθα την πιπίλα επί τούτου, γιατί στην αρχή δεν την ήθελε με τίποτα) τώρα πια τη βάζει και τη βγάζει μόνος του. Καμιά φορά την πετάει από την κούνια, ξυπνάει μες τη νύχτα και την αναζητάει. Αν κλάψει και ξυπνήσω, απλά παίρνω μια άλλη και του τη δίνω, οπότε ξανακοιμάται αμέσως. Δεν θέλει πάντα την πιπίλα για να κοιμηθεί, μερικές φορές την φτύνει μόλις αρχίσουν να κλείνουν τα μάτια του. Πάντως για μας, ο υπνόσακος, η πιπίλα και το κουκλάκι-κουβερτάκι είναι συμβολισμοί ύπνου. Συνήθως αποκοιμιέται μέσα σε μερικά λεπτά από τη στιγμή που θα τον βάλω στην κούνια του και χωρίς καθόλου κλάμα. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό να περιμένεις από ένα μωρό να κοιμηθεί χωρίς καμία βοήθεια, όσο για το αν δημιουργείς εξάρτηση, ε και λοιπόν; Ξέρεις εσύ κανέναν ενήλικα που να μην μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να πιπιλίσει το δάχτυλό του ή να αγκαλιάσει το κουκλάκι του; Όχι βέβαια. Όλοι κάποτε μεγαλώνουμε και βρίσκουμε άλλους τρόπους "παρηγοριάς".

 

Μηπως εχουμε το ιδιο παιδι??κ ο δικος ετσι ακριβως!!!!!

Είναι πιο δύσκολο να κόψεις συνήθειες (ή να δημιουργήσεις καινούριες) στους 6 μήνες, παρά στους 3. Προσωπική μου άποψη, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να του μαθαίνεις το βραδυνό ύπνο, τόσο καλύτερο και για το παιδί και για σένα. Κυρίως μην του μαθαίνεις πράγματα που δεν μπορείς να συντηρήσεις μακροπρόθεσμα π.χ. βόλτες με το αυτοκίνητο ή το καρότσι, αγκαλιές με κούνημα, νανουρίσματα οοοο και αααα. Η πιπίλα είναι πολύ πιο ανώδυνη, μπορείς να πάρεις 10 πιπίλες και να τις έχεις στο κομοδίνο σου (αν υποθέσουμε ότι το μωρό κοιμάται στο δωμάτιό σου) ή να του τις βάλεις στην κούνια για να τις παίρνει μόνος του. Επιπλέον, όποιος και να του δώσει την πιπίλα, δεν υπάρχει πρόβλημα,

ενώ άμα έχει μάθει στην αγκαλιά ΣΟΥ, θα θέλει πάντα εσένα δίπλα του για να (ξανα)κοιμηθεί. Φυσικά το μωρό χρειάζεται τη μαμά του όσο είναι μικρό, αλλά αν ο βασικός παράγοντας ηρεμίας για να αποκοιμηθεί είναι ένα κουκλάκι ή μια πιπίλα, και όχι η βόλτα στην αγκαλιά της μαμάς ή στο καροτσάκι, αυτό σημαίνει ότι μετά από λίγο καιρό θα μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε, πράγμα πολύ σημαντικό για την ηρεμία όλων.

Πολυ σημαντικο αυτο που λες!

Είναι πολύ καλή τακτική να τον βάζεις στην κούνια του μόλις έχει γλαρώσει αλλά πριν κοιμηθεί, ώστε να συνηθίζει το περιβάλλον της κούνιας. Επίσης αν ξυπνάει το βράδυ, να προσπαθείς να τον κοιμίζεις στην κούνια του και όχι στο κρεβάτι σου ή στην αγκαλιά σου, εκτός αν είναι άρρωστος και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα.Αν ειναι αρρωστο, οκ τοτε ολα αλλαζουν, θελουν ειδικη φροντιδα....

 

Για το ρέψιμο που είπε η Μελίνα, με τον καιρό μαθαίνεις τα χούγια του παιδιού. Ο δικός μου όταν ήθελε να ρευτεί έκανε ένα ιιιιιιιι και το καταλάβαινα. Ήξερα επίσης ότι το ένα ρέψιμο δεν ήταν αρκετό, έπρεπε να ρευτεί 2 ή 3 φορές για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

 

 

 

Συμφωνω απολυτα!!!!!!!!κ ο δικος μου ο μπεμπης, θελει την πιπιλα κ μολις γλαρωνει τη φτυνει.....1 φορα ξυπναει, τη ζηταει κ του δινω.....οσο για την αγκαλια της μαμας, μια φιλη μου ακομα κοιμηζει τη μεγαλη(4 ετων )αγκαλια....:confused::confused::confused::confused:..κ την ξανακοιμηζει καθε φορα που ξυπνα.....αγκαλια...ο μεγαλος μου εκοψε τη πιπιλα εδω κ καιρο, εχει ομως την κουβερουλα του.....αρκετα ανωδυνο σε συγκριση με τη ταλαιοπωρια της φιλης μου.

Απλα να συμπληρωσω οτι εγω τους απασχολω αρκετα το απογευμα, ωστε το βραδυ να ειναι τοσο κουρασμενοι κ να κοιμουνται χωρις πολλες προσπαθειες...

Link to comment
Share on other sites

Απλα να συμπληρωσω οτι εγω τους απασχολω αρκετα το απογευμα, ωστε το βραδυ να ειναι τοσο κουρασμενοι κ να κοιμουνται χωρις πολλες προσπαθειες...

Πολύ σημαντικό αυτό που είπες! Όσο πιο πολλά πράγματα δουν και κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο καλά κοιμούνται. Ο ύπνος δεν είναι μόνο για ξεκούραση αλλά και για επεξεργασία πληροφοριών. Η βόλτα με το καρότσι είναι ό,τι καλύτερο, γιατί τα ερεθίσματα είναι πολλαπλά, αρκεί βέβαια να μην βγεις όταν το παιδί είναι νυσταγμένο και με το που μπει στο καρότσι το πάρει ο ύπνος. Αλλιώς, επισκέψεις σε φίλους ή πολύ παιχνίδι στο σπίτι :-D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πάλι εδώ κ αυτή τη φορά έχω προβληματιστεί ακόμα περισσότερο γιατί το μωράκι μας πλέον έχει βαρύνει πολύ (4μηνών) κ είναι δύσκολο να το κοιμίζουμε στην αγκαλιά μας. Κοιμάται κ στο στήθος αλλά κυρίως αυτό γίνεται τη νύχτα. Γενικά δεν είναι δύσκολος, κοιμάται όλη τη νύχτα (ξυπνάει μόνο για φαγητό κ ξανακοιμάται αυτόματα) κ την ημέρα αλλά ο τρόπος είναι πλέον πολύ δύσκολος γιατί δεν αντέχουμε λόγω βάρους. Το ξέραμε ότι θα συμβεί αλλά δεν ξέραμε τι άλλο να κάνουμε. :(

Όσο διαβάζω βλέπω ότι είναι λάθος να κοιμίζουμε τα μωρά με μεθόδους που να μας έχουν ανάγκη κ αναρωτιέμαι πως θα τα καταφέρουμε τώρα να κόψουμε αυτές τις συνήθειες; Και δεν ξέρω αν ξεκινούσα κ πάλι από την αρχή κ εφόσον το μωρό έκλαιγε πώς θα κατάφερνα εξαρχής να κοιμηθεί μόνο του...:confused:

Σίγουρα κάποια λύση θα υπάρχει απλά δεν τη γνωρίζω. Τι να πω...

 

Υπάρχουν πιο έμπειροι γονείς που τα κατάφεραν σταδιακά (χωρίς να αφήνουν το μωρό να σπαράζει) να κόψουν αυτές τις συνήθειες, να μας δώσουν τα φώτα τους;

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...