Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τα μαιευτήρια «σαμποτάρουν» τον θηλασµό


poukis

Recommended Posts

Ο µητρικός θηλασµός χάνει έδαφος στη χώρα µας, καθώς τα περισσότερα μαιευτήρια δεν τον υποστηρίζουν. Tο µητρικό γάλα, σύµφωνα µε τους επιστήμονες, κατά τους πρώτους µήνες ζωής των βρεφών διαδραματίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία τους.

 

Ο µητρικός θηλασµός φαίνεται να προστατεύει τα µωρά και μελλοντικά ενηλίκους από λοιµώξεις, άσθµα, εµφάνιση διαβήτη, ακόµη και από την ανάπτυξη καρκίνου.

 

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, σε δείγµα 1.800 γυναικών, το 89,7% των νέων µητέρων αρχίζει τον θηλασµό αµέσως µετά τον τοκετό. Το ποσοστό αυτό όμως ύστερα από έναν µήνα πέφτει στο 60% και µετά τους έξι µήνες κατρακυλά στο 22%.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τµήµατος του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» και µέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασµού Γιώργος Λιόσης, «κρίνεται απαραίτητο τα µωρά να τρέφονται αποκλειστικά µε µητρικό γάλα τους πρώτους έξι µήνες της ζωής τους και συµπληρωµατικά µε άλλες τροφές, µέχρις ότου να κλείσουν το πρώτο έτος».

 

Σημειώνεται πως στην Τουρκία λειτουργούν 80 «baby friendly» µαιευτήρια και στην Αλβανία πέντε. Αντίθετα, στην Ελλάδα, εκτός από τα δηµόσια νοσοκομεία «Έλενα» και «Αττικόν», όπου γίνονται τα πρώτα βήµατα για την προώθηση του µητρικού θηλασµού µε τα νεογέννητα να βρίσκονται 24ώρες το 24ωρο δίπλα στη µητέρα τους, τα µαιευτήρια στην πλειονότητά τους προωθούν το γάλα του εµπορίου, παρόλο που η διαφήµισή του απαγορεύεται στους χώρους του νοσοκομείου.

 

Είναι ενδεικτικό, σύµφωνα µε τα στοιχεία έρευνας που δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «Clinical and Εxperimental Οbstetrics & Gynecology» την οποία υπογράφει ως υπεύθυνη µελέτης η Μαρία Δάγλα, καθηγήτρια Εφαρµογών στο Τµήµα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, ότι το 68,3% των γυναικών δήλωσε πως στο µαιευτήριο τους πήγαιναν γάλα εµπορίου για να ταΐσουν τα βρέφη, ενώ µία στις δύο νέες µητέρες έφυγε από το νοσοκοµείο µε συνταγή γιατρού για γάλα του εμπορίου.

 

Πηγή:Τα Νέα

 

 

Το έχουμε ζήσει όλοι μας σχεδόν αυτή την κατασταση...

Ο υιός μου:20/03/08 H κόρη μου:17/12/09

Μωράκι μου σε περιμένουμε...25/09/2012

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Aκόμη και μόνη σου να είσαι στο δωμάτιο σε -συμβουλεύουν- να μην έχεις το μωρό μαζί σου για να ξεκουραστείς.

Με άλλα λόγια να το πάρεις τη μέρα που βγεις και να πας στο σπίτι σου και να πελαγώσεις και να μην έχεις καμιά βοήθεια στο θηλασμό ενώ αντίθετα να έχεις το δειγματάκι του τυποποιημένου γάλακτος, ως δειγματάκι-δωράκι, στο οποίο μπορείς να καταφύγεις.

Κρύβονται μέγαλα οικονομικά συμφέροντα και γι αυτό υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...