Jump to content
Clear Cache: αν κάτι δεν λειτουργεί στην οθόνη σας, καθαρίστε την μνήμη cache στους περιηγητές σας (chrome/firefox)! Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία εκ νέου μετά απο λίγη ώρα! ×
Αλλαγή hosting/Το φόρουμ άνοιξε! Για κάποιες ώρες ή και 24ωρα ίσως παρατηρήσετε δυσλειτουργίες σχετικές με την μνήμη cache (server,software,browser) που διαχειρίζονται τα δεδομένα & απαιτείται να συγχρονιστούν. ×
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ

Recommended Posts

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ

Αναδημοσιευση απο το http://www.paremvasis.gr/

Παρέλαση, μια επινόηση του Φρειδερίκου της Πρωσίας όταν ήταν υπό διαμόρφωση τα εθνικά κράτη, που αποθεώθηκε στη χιτλερική Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη από τον Μεταξά και το εθνικό πρόταγμα της δικτατορίας του.

Από τότε, γενεές και γενεές παρατάσσονται σε γραμμές με το γνωστό ιεραρχικό, μιλιταριστικό μοντέλο, που απαιτεί ομοιομορφία, τους άριστους να προηγούνται και τους υπόλοιπους χωρισμένους σε φύλα, ύψη, ικανότητα ρυθμού βηματίζοντας υπό τους άχαρους ρυθμούς των τυμπάνων και των εμβατηρίων και χαιρετίζοντας επισήμους που διακρίνονται σε εξέδρα, προκειμένου να αναπαραχθεί συνείδηση ξενοφοβική, ρατσιστική και ταυτότητα εθνικόφρονη.

Είναι τραγελαφικό ότι ακόμη και σʼ αυτό το «προνόμιο» υπάρχουν αποκλεισμοί μαθητών, όταν αυτοί δεν έχουν το ανάλογο παράστημα ή τα απαιτούμενα ελληνορθόδοξα πιστοποιητικά. Ενώ, από την άλλη όσοι επιλεγούν, ή όλοι οι μαθητές σε περιπτώσεις ολιγάριθμων σχολείων, δεν έχουν την ελευθερία της άρνησης στην παρέλαση. Κάτι που ισχύει και για τους καθηγητές φυσικής αγωγής (βλ. πειθαρχική δίωξη της καθηγήτριας Ρωμανού Φ. που δεν θέλησε να παρελάσει).

Τι προσδοκούν κοινωνία και κράτος από τις παρελάσεις; Μαθητές και γονείς ίσως το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να αισθανθούν περήφανοι για κάτι, αφού κοινωνικά το αίσθημα αυτό είναι πλέον δυνατό μόνο κατ΄επίφαση μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις . Είναι γεγονός επίσης πως απέχει χιλιόμετρα από την απόδοση των ευσήμων και των τιμών σε ήρωες και αγωνιστές. Αυτούς μπορούμε να τους τιμούμε χωρίς τυμπανοκρουσίες και βηματισμούς μέσα από άλλες φόρμες και με άλλο περιεχόμενο…, αναζητώντας πρώτα απ΄όλα την ιστορική αλήθεια και καλλιεργώντας την ιστορική συνείδηση και γνώση σε ένα μάθημα ιστορίας περισσότερο κριτικό, ερευνητικό και ανυπόκριτο.

Το κράτος από την πλευρά του ανατροφοδοτεί και διαιωνίζει την αναχρονιστική και παρωχημένη αισθητική της παρέλασης, με σκοπό να διατηρήσει τα σύμβολα της εθνικής ιδεολογίας, των δήθεν εθνικών συμφερόντων την ίδια στιγμή που η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, τα «ιδεώδη» των πολυεθνικών εταιριών για το κέρδος και οι αρνητικές της συνέπειες θριαμβεύουν, την ίδια στιγμή που η ιστορία είναι δεμένη στα μάγια των ισχυρών και των κυρίαρχων.

Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, διανύουμε μια ιστορική συγκυρία, που λόγω της συρροής ανθρώπων από διάφορα μέρη, ένα δέκα περίπου τοις εκατό (10%) των μαθητών που παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο είναι παιδιά μεταναστών από διαφορετικές χώρες και ηπείρους. Οι κοινωνίες, ως εκ τούτου χρειάζεται να αξιοποιούν και να εμπλουτίζονται από τα πολυπολιτισμικά στοιχεία και κρίνεται αναγκαίο τα σύμβολα να μην χωρίζουν αλλά να συνδέουν τους ανθρώπους και τους λαούς.

Στους κόλπους της κοινωνίας και της πολιτικής οι απόψεις πάνω στο θέμα διίστανται άλλοτε από σκοπιμότητες και άλλοτε από ελαφρά πίστη σε μύθους. Ωστόσο το ζήτημα, αν και όχι μείζον (κάτι που φανερώνεται από το γεγονός ότι σύγχρονα κράτη που δεν «παρελαύνουν»… προκαλούν ή εμπλέκονται σε πολέμους) για την ποιότητα και το χαρακτήρα της παιδείας, είναι πάντα επίκαιρο και από κάποια διάσταση επείγον να τεθεί και να αμφισβητηθεί με λόγο και δράση, αν θέλουμε ένα σχολείο για όλους, ελεύθερο από διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενοι, και ευτυχώς όχι μόνο εμείς, επιζητούμε να βάλουμε ένα φρένο στην έκπτωση της ιστορίας, να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία του εθνικισμού και να διεκδικήσουμε την κατάργηση των παρελάσεων.

Καλούμε τους συναδέλφους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη δημόσια εκπαίδευση να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Η συλλογή υπογραφών είναι ο τρόπος που επιλέξαμε ώστε να ακουστεί η αντίθεσή μας σε ό,τι προσπαθεί να μας «φοβίσει» και να μας χαλιναγωγήσει.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ, ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Διαφημίσεις

Η παρέλαση σήμερα γίνετε για λόγους παράδοσης σε γιορταστικές επετείους προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος. Παρελάσεις γίνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στο Λονδίνο, στο Παρίση, στη Βιέννη, στη Μαδρίτη. Γνώμη μου οτι όποιος δεν θέλει να κάνει παρέλαση ας μη κάνει. Αυτός όμως που το νιώθει και νιώθει οτι αποδίδει την ελάχιστη τιμή που μπορεί ας το κάνει. Υποχρεωμένος να μην είναι κανείς. λλά απο το να υποχρεώνω κάποιον να παρελαύνει μέχρι του οτι εισηγούμαι να καταργηθεί και αυτοί που θέλουν να παρελαύνουν ας κόψουν το λαιμό τους το βρίσκω το ίδιο. Οσο σε εισαγωγικά φασιστικό είναι το ένα τόσο είναι κα το άλλο. Επίσης μιας και το κείμενο αναφέρεται στο κράτος κάνει παρελάσεις με σκοπό να διατηρήσει τα σύμβολα της εθνικής ιδεολογίας, ενώ η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, τα «ιδεώδη» των πολυεθνικών εταιριών για το κέρδος και οι αρνητικές της συνέπειες θριαμβεύουν, την ίδια στιγμή που η ιστορία είναι δεμένη στα μάγια των ισχυρών και των κυρίαρχων θα πώ οτι οι μαθητές παρελαύνουν και όχι το κράτος και κάποιοι μαθητές νιώθουν όμορφα με αυτο που κάνουν. Αν το κράτος με τις μισελληνικές κυβερνήσεις που το δοιικούσαν δε φοβόταν την αντίθεση μερίδας λαού θα είχε κόψει και τις μαθητικές και τις στρατιωτικές παρελάσεις. Απο την άλλη οι καθηγητές νομίζω οτι δεν θα μπορούσαν να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Την πρώτη άποψη στο θέμα την έχουν τα ελληνόπουλα στο αν θέλουν να κατεβαίνουν σε παρέλαση ή όχι. Θα μπορούσε να γίνει ένα είδος δημοψηφίσματος στους έλληνες μαθητές όλων των βαθμήδων και να βγεί απο κει το αποτέλεσμα.

Αλήθεια,σ'αυτό το δημοψήφισμα να πάρουν μέρος και τα

νήπια(νη+έπος=χωρίς λόγο) που τα κοτσάρουν μια ,από νάυλον,σημαιούλα και τα βγάζουν στη μαγάλη πασαρέλα να καμαρώνουν οι μανούλες και οι πατερούληδες;

Και επιτέλους ας σκεφτούμε διαλεκτικά,όπως διαλεκτικά είναι τα κοινωνικά φαινόμενα.

Ούτε άκριτα μπορούμε να είμαστε υπέρ των παρελάσεων,ούτε άκριτα υπέρ.

Άραγε-για τους υπέρμαχους της κατάργησης- οι πορείες για την Πρωτομαγιά και το Πολυτεχνείο δεν είναι ,εν τη ευρεία έννοια,ένα είδος παρελάσεων;

Να καταργηθούν κι αυτές;

Η ειδοποιός διαφορά,η ελευθερία συμμετοχής (κατά το πλείστον),εν αντιθέσει με τον υποχρεοτικό χαρακτήρα(επίσης κατά το πλείστον) των εθνικών παρελάσεων.

Μια άλλη διαφορά,εξίσου σημαντική,ο φορμαλιστικός χαρακτήρας των δύο ειδων παρέλασης.

Στο δια ταύτα,γνώμη μου,ελεύθερη συμμετοχή σε κάθε είδους παρέλαση,χωρίς οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις και κυρίως χωρίς εθνικιστικά και στρατοκρατικά σύμβολα και ιδέες.

Αλλά όλα αυτά προυποθέτουν ένα άλλο είδος εκπαίδευσης,ένα άλλο είδος σχολείου, ώστε τα αντιφασιστικά ύψιστα γεγονότα να μη μετατρέπονται σε φασιστικές γιορτές και φασιστικά επινίκεια.

Συγνώμη αλλά μιλάμε για μαθητική και όχι για στρατιωτική παρέλαση και δεν νομίζω σε αυτές τις παρελάσεις να υπάρχουν εθνικιστικά σύμβολα ή στρατοκρατικά, εκτός αν ητο να κρατούν τα παιδιά τη σημαία μας ή να τραγουδούν κάποιο τραγούδι της Βέμπο ίσως (αν και δεν νομίζω οτι γίνεται κάτι τέτοιο στις παρελάσεις) είναι εθνικιστικό.

Ναι,μαθητικές παρελάσεις,στα πρότυπα στρατιωτικών,με ομοιόμορφες στολές,συντεταγμένο βηματισμό,στροφή κεφαλής στην εξουσία,υποχρεωτική παρουσία,ώρες προβών κλπ κλπ.

Για το δημοψήφισμα μια απάντηση;

Διαφημίσεις

Ω ναι...είδες καθόλου ειδήσεις με τις μαθητικές; Τη έχουν καταργήσει την ομοιομαρφία και το βηματισμό. Μόνο το Λυκειο Ελληνίδων "κρατάει" ακόμα. Για το δημοψίφισμα θα σου απάντήσω με αυτό που σκεφτόμουν ως μαθήτρια. Στεναχωριόμουν που δεν έκανε το σχολείο μας παρέλαση γιατι δεν είχε τύχει να κληρωθούμε. Οταν μια φορά μας έκατσε πάλι λυπήθικα που δε παρέλαυσα την 28η. Οταν λοιπόν πριν την 25η με βρήκε μια κοπέλα και μου λέει πάιρνεις τη θέση μου, δε θέλω να συμμετέχω, το δέχθηκα με τόση χαρά που δε φαντάζεσαι. Αρα ειδού η απάντησή μου.

Ω ναι...είδες καθόλου ειδήσεις με τις μαθητικές; Τη έχουν καταργήσει την ομοιομαρφία και το βηματισμό. Μόνο το Λυκειο Ελληνίδων "κρατάει" ακόμα. Για το δημοψίφισμα θα σου απάντήσω με αυτό που σκεφτόμουν ως μαθήτρια. Στεναχωριόμουν που δεν έκανε το σχολείο μας παρέλαση γιατι δεν είχε τύχει να κληρωθούμε. Οταν μια φορά μας έκατσε πάλι λυπήθικα που δε παρέλαυσα την 28η. Οταν λοιπόν πριν την 25η με βρήκε μια κοπέλα και μου λέει πάιρνεις τη θέση μου, δε θέλω να συμμετέχω, το δέχθηκα με τόση χαρά που δε φαντάζεσαι. Αρα ειδού η απάντησή μου.

Βρε (συγγνώμη) τα νήπια να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα ,αφού ...τα συμμετέχουν στις παρελάσεις;

Σημερινοχθεσινές παρελάσεις δεν παρακολούθησα ούτε δια ζώσης ούτε τηλεοπτικώς,αλλά δεν το πιστεύω να καταργήθηκαν.

Αύριο θα ξέρω.

Βρε (συγγνώμη) τα νήπια να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα ,αφού ...τα συμμετέχουν στις παρελάσεις;

Σημερινοχθεσινές παρελάσεις δεν παρακολούθησα ούτε δια ζώσης ούτε τηλεοπτικώς,αλλά δεν το πιστεύω να καταργήθηκαν.

Αύριο θα ξέρω.

Οκ λίγο άστοχο περι νηπίων εκ μέρους μου. Πάντως δε είπα οτι καταργήθικαν οι παρελάσεις είπα οτι δεν υπάρχει βηματισμός και ιδιαίτερη ομοιομορφία. Αντε να πάμε για καναν ύπνο γιατι μόνες μας μείναμε να τα λέμε. Καληνύχτα.

Διαφημίσεις

Ναι,μαθητικές παρελάσεις,στα πρότυπα στρατιωτικών,με ομοιόμορφες στολές,συντεταγμένο βηματισμό,στροφή κεφαλής στην εξουσία,υποχρεωτική παρουσία,ώρες προβών κλπ κλπ.

Για το δημοψήφισμα μια απάντηση;

λοιπον, βασει του Ελληνικου Συνταγματος δημοψηφισμα μπορει να διεξαχθει (εφοσον εχει προηγηθει σχετικο προεδρικο διαταγμα) : 1)για κρισιμα εθνικα ζητηματα , 2)για σοβαρο κοινωνικο ζητημα. ενδεικτικα αναφερω το αρθρο 44 παραγραφος 2(αργοτερα θα συμπληρωσω και αλλα στοιχεια).

λεω εγω τωρα... ζηταμε να γινει δημοψηφισμα για την καταργηση η οχι των μαθ.παρελασεων, αλλα σιωπουμε για αλλα κρισιμα εθνικα ζητηματα..?

λοιπον, βασει του Ελληνικου Συνταγματος δημοψηφισμα μπορει να διεξαχθει (εφοσον εχει προηγηθει σχετικο προεδρικο διαταγμα) : 1)για κρισιμα εθνικα ζητηματα , 2)για σοβαρο κοινωνικο ζητημα. ενδεικτικα αναφερω το αρθρο 44 παραγραφος 2(αργοτερα θα συμπληρωσω και αλλα στοιχεια).

λεω εγω τωρα... ζηταμε να γινει δημοψηφισμα για την καταργηση η οχι των μαθ.παρελασεων, αλλα σιωπουμε για αλλα κρισιμα εθνικα ζητηματα..?

Α,επειδή η παραμπομπή αφορά εμένα,αν διαβάσεις τα παραπάνω θα δεις πως δε ζήτησα εγώ δημοψήφισμα για αυτό. :)

παντως εγω χθες ειδα αλλους με τζινακι, αλλους με μαυρο παντελονι, κοπελες με τακουνια, αλλους με μποτακι, αλλους με αθλητικα, με τα πουκαμισα εξω, με σακακια, με μαλλι μακρυ, με ξυρισμενο μοικαν στυλ...

ολοι οι καλοι χωρανε! καμια σχεση με παλιοτερα και το χαρηκα. κανουν παρελαση σχεδον οπως ντυνονται καθημερινα. καλα κανουν δεν ειναι στρατιωτες. προς τι λοιπον η αναστατωση για την ομοιομορφια?

παιζουν και ωραια τα τυμπανα! γιορτουλα.

ειδα και κοπελα με καποιες ειδικες αναγκες στην πρωτη γραμμη χερι χερι με μια καθηγητρια της να οδηγει το σχολειο της. μπραβο λοιπον.

οι "πρωτοποροι" αυτοι καθηγητες μηπως ενοχλουνται που χανουν την αργια? δηλ με τη λογικη οτι δεν μπορουν να φυγουν εκδρομουλα. εχουν τοσες αλλες αργιες...

παντως εγω χθες ειδα αλλους με τζινακι, αλλους με μαυρο παντελονι, κοπελες με τακουνια, αλλους με μποτακι, αλλους με αθλητικα, με τα πουκαμισα εξω, με σακακια, με μαλλι μακρυ, με ξυρισμενο μοικαν στυλ...

ολοι οι καλοι χωρανε! καμια σχεση με παλιοτερα και το χαρηκα. κανουν παρελαση σχεδον οπως ντυνονται καθημερινα. καλα κανουν δεν ειναι στρατιωτες. προς τι λοιπον η αναστατωση για την ομοιομορφια?

παιζουν και ωραια τα τυμπανα! γιορτουλα.

ειδα και κοπελα με καποιες ειδικες αναγκες στην πρωτη γραμμη χερι χερι με μια καθηγητρια της να οδηγει το σχολειο της. μπραβο λοιπον.

οι "πρωτοποροι" αυτοι καθηγητες μηπως ενοχλουνται που χανουν την αργια? δηλ με τη λογικη οτι δεν μπορουν να φυγουν εκδρομουλα. εχουν τοσες αλλες αργιες...

Μαζί σου,κι εμένα μ'αρέσουν τα καρναβάλια.

κοιτα σεραφινο, επειδη παραθετεις και αποσπασμα απο το ριζοσπαστη (οχι οτι συμφωνω σε ολα) να σου θυμισω πως εβγαιναν να πολεμησουν οι ανταρτες στα βουνα. εκει να δεις "καρναβαλια"! απο αποψη οπλισμου, ομοιομορφιας (τι?), παραστηματος, γενειαδας κτλ. δεν ειχε να κανει ομως το αξιομαχο με το ευπαρουσιαστο!

Διαφημίσεις

Δεν ξερω αν πρεπει να καταργηθουν ή οχι οι παρελασεις......αν ξυπνουν ή οχι το ...εθνικο μας φρονημα...και αν για αλλους ειναι ενα πανυγηρακι ή οχι......ο καθενας εχει την προσωπικη του αποψη και..τερμα.....

Οταν ομως στην επαρχια που ειναι λιγα τα σχολεια και η συμμετοχη στην παρελαση ειναι υποχρεωτικη στα δημοτικα (για αυτα ξερω.....για αυτα μιλαω....) και πρεπει για δυο παιδια εγω που εχω στο δημοτικο να σταξω 150με 200 ευρω για να τα ντυσω(ρουχα και παπουτσια στα αναλογα χρωματα και σχεδια) .....οχι για μενα να καταργηθουν.....

και αν θελουν να γινονται παρελασεις να μας δινει το σχολειο τις στολες και οχι να επιβαρυνονται οικονομικα οι γονεις....

:)

Μα δεν διαφωνώ,προτιμώ τις πολύχρωμες γιορτές από τις ατσαλάκωτες,αλλά μη συγκρίνουμε μπρόκολα με γλειφιτζούρια.

Ας έχουμε υπόψιν μας και τις ιστορικοκοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Ούτως η άλλως είμαι φαν και των μαλλιών και των γενειάδων :)

Δεν ξερω αν πρεπει να καταργηθουν ή οχι οι παρελασεις......αν ξυπνουν ή οχι το ...εθνικο μας φρονημα...και αν για αλλους ειναι ενα πανυγηρακι ή οχι......ο καθενας εχει την προσωπικη του αποψη και..τερμα.....

Οταν ομως στην επαρχια που ειναι λιγα τα σχολεια και η συμμετοχη στην παρελαση ειναι υποχρεωτικη στα δημοτικα (για αυτα ξερω.....για αυτα μιλαω....) και πρεπει για δυο παιδια εγω που εχω στο δημοτικο να σταξω 150με 200 ευρω για να τα ντυσω(ρουχα και παπουτσια στα αναλογα χρωματα και σχεδια) .....οχι για μενα να καταργηθουν.....

και αν θελουν να γινονται παρελασεις να μας δινει το σχολειο τις στολες και οχι να επιβαρυνονται οικονομικα οι γονεις....

Κλάρα μαζί σου. Αυτο είναι ένα θέμα.