Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ποτε παμε τα τσουρεκια στις νονες?

Franklin

Recommended Posts

Οσες ειστε απο Β.Ελλαδα που εχουμε εθιμο να παμε τσουρεκι και αυγα στους νονους των παιδιων μας...ποτε τα παμε? Τα δινουμε τη μερα που θα μας φερουν τις λαμπαδες των παιδιων ή τα παμε σε χωριστη επισκεψη για να τους τιμησουμε?

Διαφημίσεις

Οσες ειστε απο Β.Ελλαδα που εχουμε εθιμο να παμε τσουρεκι και αυγα στους νονους των παιδιων μας...ποτε τα παμε? Τα δινουμε τη μερα που θα μας φερουν τις λαμπαδες των παιδιων ή τα παμε σε χωριστη επισκεψη για να τους τιμησουμε?

Οσο θυμαμαι τον εαυτο μου,πηγαινα το τσουρεκι στην νονα μου την Μ.Πεμπτη.

Α καλα το θυμαμαι λοιπον κι εγω ετσι θυμαμαι οτι ο βαφτισιμιος της μαμας μου της το εφερνε τη Μ.Πεμπτη...

Το εχετε ολες οι Β.Ελλαδιτισσες αυτο? Γιατι η μαμα ενος απο τα βαφτιστηρια μου που ειναι απο Σέρρες μου ειπε οτι δεν το εχει ξανακουσει και οτι η νονα παει τσουρεκι στο βαφτισημι ... :shock:

Δεν ξερω αν το τηρουν παντου.

Εδω στην Εδεσσα οι περισσοτεροι το τηρουν.

Υποτιθεται μεχρι το παιδι να αρραβωνιαστει ή να παντρευτει(δεν θυμαμαι καλα :oops: )

Εγω παντως το "εκοψα" νωριτερα αυτο το εθιμο :P

η μητερα μου ειναι απο της Σερρες και εχουμε αυτο το εθιμο το ιδιο και η κουμπαρα μου που ειναι απο την Λαρισα. Την Μ.Πεμπτη μου φερνει τσουρεκι, αυγα κοκκινα, αυγα σοκολατενια και παντα ενα δωρο :D

Διαφημίσεις

Ο νονός μου μου έφερνε λαμπάδα και δώρο,εμείς του δίναμε αυγά κόκκινα και τσουρέκι.Όλα αυτά σε μια επίσκεψη (εμείς πηγαίναμε στο νονό) και όποια μέρα μας βόλευε πριν την Ανάσταση φυσικά.

Δεν ξερω βρε παιδια μου... εμεις εδω στην Αθηνα σιγα σιγα τα ξεχναμε όλα... Δωρακι πηραμε για τη νονα αλλα ειναι φιλη μου και παντα της επερνα κατι το Πασχα.. Τωρα δεν ξερω για τσουρεκια κι αβγα.. (μπορω και ετοιμα η πρεπει να τα φτιαξω?)

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Εμένα η κουμπάρα μου ποτέ δεν μου έχει πάρει τίποτα ως νονά....

Ωραίο έθιμο πάντως! Η μαμά μου πάντα έπαιρνε στην νονά μου κάτι για όσο έρχονταν μέχρι τα 6 μου! :cry:

Love me or Hate me!

I'm still gonna shine!

συνηθως σε μια επισκεψη.εγω που εχω βαφτισιμια και θεσ/νικη και καρδιτσα στην ιδια επισκεψη μου δινουν τα τσουρεκια και καποια δωρακια.το εθιμο ειναι η "ανταλλαγη" να γινεται Μ.πεμπτη που βαφουν τα αυγα ή Μ.σαββατο.

rQGhp3.png

Διαφημίσεις

Εμείς εδώ νομίζω ότι το έχουμε η νονά να πηγαίνει στο βαφτηστήρι τσουρέκι. Τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω...........

και εγώ έτσι το ξέρω και η νονά του έτσι κάνει!!!

Εγω είμαι από Σέρρες και το έχουμε αυτό με το τσουρέκι. Αλλα εμείς το έχουμε το βαφτιστήρι πάει στην νουνά τσουρέκι και η νουνά δίνει την λαμπάδα και το δώρο.

Εμάς φέτος που η νουνά μας μετακόμισε Πειραιά θα της κάνω ενα πακετό την Δευτέρα για να το έχει μέχρι την Πέμπτη...

.png

Διαφημίσεις

Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΝΟΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗ ΛΑΜΠΑΔΑ, ΤΑ ΔΩΡΑ ΜΕ ΔΕΜΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙ ΚΑΙ ΑΥΓΑ. ΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ Μ.ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΜΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ? ΘΕΩΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΩΣΤΟ ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑ "ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΑ" ΔΩΡΑ ΝΑ ΤΗΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΕΣ ΑΠΟ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.

Η άσχετη μάνα!!!!!!! Εμείς στην αθήνα τι κάνουμε για τους νονούς;;;;; κάνουμε κάτι; Καλά είμαι τελείως άσχετη με αυτά... :oops::oops::oops:

Ελα ντε! τόσα χρόνια κι ακόμα προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω!!! :lol::lol::lol:

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

γειας κοριτσια ειμαι απο θεσσαλονικη το εθιμο μας ειναι να πηγαινει η νονα την Μ.ΠΕΜΠΤΗ στο βαφτιστηρι της την λαμπαδα και το δωρακι του συνηθως παπουτσακια ή ρουχαλακια,η μαμα του παιδιου ανταποδιδει με τσουρεκι και αυγα.Αυτο θυμαμαι εκανε και η δικη μου νονα και ακολουθω την παραδοση μιας και εχω δυο βαφτηστηρια.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

.png

.png

Η καταγωγή μου είναι από Σέρρες και μένω Θεσ/νίκη αυτό που γνωρίζω είναι

ότι η νονά πάει τα δώρα και την λαμπάδα την Μ.Πέμπτη για να μπορέσει να δώσει

και κόκκινα αυγά και μάλιστα σε ορισμένα χωριά τα πηγαίνουν με κοφίνια ανταποδίδεις την ίδια μέρα με τσουρέκι και αυγά!!!

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

• 11 months later...

Καλησπέρα και απο μένα. Εγώ είμαι απο Χανιά, και χωρίς να ξέρω αν είναι έθιμο ή όχι, φτιάχνουμε κάτι με τον Παντελή μου και το δίνουμε στην νουνά του. Της δίνουμε κάθε χρόνο λαμπάδα που την φτιάχνουμε μόνοι μας, πρόπερυσι της είχαμε φτιάξει και έναν διακοσμητικό σταυρό με κανελόξυλα, και φέτος λέμε μαζί φυσικά με την λαμπάδα να της φτιάξουμε ένα καλαθάκι, που ο Παντελής θα βάψει ένα αυγό ξεχωριστό για την νουνά του. Της τα δίνουμε Μ. Πέμπτη . Και εδώ που τα λέμε , και η δική μου η βαφτιστήρα, πάντα μου κάνει ένα πασχαλινό δώρο!!!Τελικά, δεν είναι μόνο θέμα εθίμου, αλλά πως νοιώθεις και με τους κουμπάρους! :P

• 11 months later...

καλησπερα και απο μενα. και εμεις εχουμε το εθιμο να πηγαινουμε στην νονα τσουρεκι, αυγα και δωρο, και πανω σ αυτο θελω να σας ρωτησω τι δωρο θα παρετε κατι για την ιδια ή για τα παιδια της? συνηθως τι παιρνετε?