Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ: τοκετός και αγοραφοβία

Recommended Posts

ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ,ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ.ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΜΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ,ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟΝ ΕΠΡΧΟΜΕΝΟ ΤΟΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΧΩΝΟΜΑΙ,ΠΟΛΥ ΑΓΧΟΣ!!!!!!!!!!ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ???ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΩ?????ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ?ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΞΑΡΧΗΣ...ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ...

my baby was my reborn...

Διαφημίσεις

Καταλαβαίνω τους φόβους σου, Ιοκάστη! Όμως, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, όσο τα περιμένεις. Εγώ έκανα καισαρική και τις δύο φορές και τη δεύτερη μάλιστα είχα και εγώ πολύ άγχος ... τις τελευταίες όμως μέρες μόνο (πήγα προγραμματισμένα). Εσύ κακώς αγχώνεσαι από τώρα... έχεις καιρό να αγχωθείς :wink: (πλάκα κάνω).

Η αλήθεια είναι ότι θα τα πας μιά χαρά, όπως και να γεννήσεις. Μην προτιμήσεις όμως την καισαρική μόνο και μόνο από ανασφάλεια (άσε που δεν είναι και θέμα "προτίμησης"). Όσες έχουν κάνει και τα δύο δηλώνουν ότι είναι καλύτερα να γεννήσεις φυσιολογικά. Και να έχεις υπόψη σου ότι όλοι ακολουθούν τους ρυθμούς σου και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι όσο γίνεται πιο άνετα. Αυτό που θα σε βοηθήσει πιστεύω, γιατί και μένα με βοήθησε, είναι να σκέφτεσαι πως όλα αυτά , πού θα πάει, σε λίγες ώρες θα τελειώσουν και εσύ θα κρατάς το ζουζουνάκι σου, γερό και υγιές στην αγκαλιά σου. Επικεντρώσου σε αυτή τη στιγμή και όλα θα πάνε καλά! Και να έχεις υπόψη σου ότι τα δύσκολα έρχονται μετά- ξενύχτια, κλάματα, άγχος, αγωνίες, αρρώστιες, αλλά και πόσες στιγμές ευτυχίας!

Όσο για την αγοραφοβία, δε βλέπω τι σχέση έχει με το άγχος της γέννας, που όλες μα όλες το έχουμε περάσει, ακόμα και οι πολυτόκες!

Επίσης, ίσως σε βοηθήσει να πληροφορηθείς τι ακριβώς θα συμβεί μόλις μπεις στην κλινική μέχρι να γεννήσεις... ίσως και όχι, δεν ξέρω... πάντως άν θέλεις ρώτησε :wink:

ioakasti γλυκειά μου, όπως το αντιμετωπίζεις μέχρι σήμερα χωρίς φάρμακα (μπράβο μπράβο) έτσι η φύση θα σου δώσει την δύναμη να το αντιμετωπίσεις και τότε....ξέρεις γιατί??? γιατί εκέινη την στιγμή...όλα έχουν να κάνουν με το νινί σου...όχι άμεσα με σένα.΄πίστεψέ με αν σου πουν....φτου φτου μαρκριά...να δώσεις την ζωή σου για να γεννηθεί αυτό...θα το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη....ίσως ακούγομαι υπερβολική...αλλά απλά θέλω να σου δωσω την ¨γεύση" του τοκετού συναισθηματικά. η λέξη πληρότητα....είναι αστεια για να το περιγράψει!!!

μην αγχώνεσαι λοιπόν - η φύση ξέρει!!!! εσύ να σκέφτεσαι θετικά..και πάνω από όλα το νινί σου!!! :lol:

καταρχήν θέλω να σου πω μπράβο που έχεις την δύναμη να πείς αυτό το πράγμα γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ντρεπόντουσαν να το γράψουν.

Μπράβο σου που κιόλας έχεις βρεί τρόπους να το καταπολεμήσεις.

Εδώ θα ήθελα να πώ ότι εάν κάποιος δεν μπορεί να το καταπολεμήσει μόνος του και χρειαστεί να πάρει κάποια φάρμακα αυτό δεν θεωρείται μείον, μιάς και μπορεί να είναι αναγκαία σε μία περίοδο μετάβασης.... - το θεμα είναι το αποτέλεσμα. (όπως και επίσης υπάρχουν φαρμακα και φάρμακα δεν είναι όλα το ίδιο βαριά όπως ίσως νομίζουμε- το θέμα είναι πάντα ότι πρέπει να τα δίνει κάποιος ειδικός και όχι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς :wink: )

η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι καταστάσεις που σίγουρα επιβαρύνουν συναισθηματικά, καλά κάνεις και ρωτάς, μιάς και μπορεί οι ορμόνες να σε επηρεάσουν όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά.

Για αυτό το λόγο όλες οι μαμάδες είναι καλό να είναι ενήμερες και συνειδητές για το τί τους συμβαίνει έτσι ώστε να αναγνωρίσουν κατά πόσο αισθάνονται καταβεβλημένες απο αυτές τις καταστάσεις και κατά πόσο αυτές τις εμποδίζουν απο το να απολαύσουν τις χαρές της μητρότητας ή να λειτουργούν στην καθημερινότητα.

θα είναι καλό να ενημερώσεις τον γιατρό σου και να του το θυμίσεις πρίν και στον τοκετό, έτσι ώστε και εκείνος αλλά και οι μαίες να μπορέσουν να σε υποστηρίξουν και σε αυτό το γεγονός.

Δηλαδή να τους πείς τι σε έχει οδηγήσει σε κρίσεις πανικού στο παρελθόν, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στον τοκετό κτλ.

Απο τη στιγμή που το ξέρεις και έχεις το θάρρος να το πείς είσαι στην καλύτερο δρόμο για να το καταπολεμήσεις. Αλλά και αν αισθανθείς ότι δεν μπορείς να το καταπολεμήσεις, πάλι μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και απο έναν ειδικό έτσι ώστε να έχεις την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια.

Ο τοκετός είναι κάτι μαγικό αλλά μπορεί και να φοβίσει πολύ ακόμα και κάποιον χωρίς αγοραφοβία ή κάποια άλλη φοβία.

Εσύ έχεις ίσως μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώσεις άσχημα...

όμως επειδή εγώ δεν είμαι ειδική, θα είναι καλό έτσι και αλλιώς να συμβουλευτείς κάποιον για να σου πεί και συμβουλές και κόλπα αλλά και να σου πεί και εμπειρίες άλλων μαμάδων που έχουν αγοραφοβία και πως αισθάνθηκαν στον τοκετό.

Αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει στο να ξέρεις τι να περιμένεις.

Όμως γενικά, όλα εξαρτιούνται απο κατά πόσο είσαι προκατειλημένη για το ότι θα φοβηθείς.

Σε αυτό θα σε βοηθήσουν ίσως και τα βίντεο που υπάρχουν με τους τοκετούς http://www.babycenter.com/videos/.. και οτιδήποτε σου δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα - όχι ωραιοποιημένη αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα με τα θετικά και τα όποια αρνητικά της.

βρες οπωσδήποτε μια καλή μαία που να συνεργαζεται με το γιατρό σου και προβάρετε απο πρίν (και απο τώρα αν θέλεις) όλη ΟΛΗ την διαδικασία σαν να γίνεται πραγματικά. Όλα όσα θα σε ρωτήσει, θα της πείς, θα της φωνάξεις κτλ..

Για πες μας τι ήταν στο παρελθόν αυτό που σε είχε οδηγήσει σε κρίσεις?

(γνώριζα κάποτε μία γνωστή που είχε αγοραφοβία αλλά δεν την ήξερα καλά και έτσι δεν ξέρω λεπτομέρειες)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Γειά σου Ιοκάστη,

έψαξα χτές στο ίντερνετ και είδα απλώς ότι δυνατές καταστάσεις όπως πχ και ο τοκετός(ή θάνατος συγγενικού προσώπου, θλίψη έντονο στρές κτλ) , συνηθως (βάση ερευνών) είναι έναυσμα για την πρώτη κρίση πανικού.

Δεν έλεγε κάτι άλλο για περεταίρω εκτός δηλαδή της πρώτης κρίσης πανικού.

Σίγουρα όμως θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτά που ανέφερα πιό πάνω, σαν πρόληψη.

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

δεν θεωρω τον εαυτο μου ηρωαπου μπορω και μιλαω ανοιχτα για το θεμα της αγοραφοβιας μου,απλα συνειδητοποιημενη...εχω περασει δυσκολες στιγμες και υσηχες περιοδους ,οσο ομως αγχος εχεις τοσο επιδεινωνεται αυτη η κατασταση...

θα ηθελα πολυ να μπορω να ελεγξω τον εαυτο μου οταν με πιανει κριση πανικου ομως ειναι αδυνατο..μαρια η κριση πανικου ηρθε στην ζωη μου πριν 6 χρονια μετα απο ενα τρακαρισμα.

οσο για τον τοκετο το μονο που με νοιαζει ειναι να ειμαι συνεργασιμη για την υγεια του παιδιου μου και την δικη μου κι οχι να δημιουργησω επιπλεον προβληματα..

my baby was my reborn...

να ξέρεις πάντως ότι υπάρχουν πολλοί/πολλές που έχουν αγοραφοβία,...οι περισσότεροι δεν το λένε. Εγώ συνεχίζω να σε επιβραβεύω που μας ανοίγεσαι :).

..πραγματικά όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάπου κάτι για μητέρα που να γεννάει και να παθαίνει κρίση πανικού πχ...

δεν πρέπει να είναι τυχαίο.

Οι ορμόνες και οι ουσίες που το γυναικείο σώμα απελευθερώνει είναι τόσο δυνατές που σίγουρα προκαλούν στην γυναίκα ηρεμία και γαλήνια συναισθήματα την στιγμή του τοκετού.

οπότε,.. όσο πιό σίγουρη είσαι ότι θάσαι μιά χαρά, τόσο καλύτερα. το σώμα σου κιόλας, θα σε προστατέψει. ..

Όταν είχε συμβεί τότε αυτό, δεν είχες σκεφτεί να μιλήσεις με κάποια/ο συμβουλευτικό ψυχολόγο ή δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα ?

βοηθάει πάρα πολύ πάντως να ξέρεις, όταν κάποιος μπορεί και να σου εξηγήσει όλους τους μηχανισμούς που οδηγούν στο να δημιουργηθεί η αγοραφοβία. (αλλά και γενικά τους μηχανισμούς των σκέψεων και συναισθημάτων μας)

Επίσης θα σε βοηθήσει κιόλας, για να δείς πως θα αντιδράσει το παιδί σου αργότερα, μιάς και θα σε μιμείται σε ενδεχόμενες συμπεριφορές πχ εάν δεν αντέχεις σε αίθουσες με πολύ κόσμο, θα τις αποφεύγει και αυτό και θα τις φοβάται ,... και τέτοια.

Αυτό θα έλεγα ότι θα είναι καλό να το κάνεις, για το μέλλον.

Προς το παρόν όμως, με βάση όλα αυτά που γνωρίζουμε για τον τοκετό (και χωρίς αυτά που λέω να αντικαθιστούν φυσικά την γνώμη οποιουδήποτε γιατρού), το σώμα δεν είναι όπως είναι τώρα αλλά κάπως σαν να σου έχουν κάνει ένεση ηρεμιστικού...

Τώρα σίγουρα η αναμονή και ο φόβος ότι κάτι μπορεί να συμβεί, σε αγχώνει, αλλά εκείνη τη στιγμή όλα δουλεύουν στο σώμα σου, για σένα.

Δεν είπες αν ρώτησες τον γιατρό σου και τι σου είπε για αυτό - ? Η γνώμη του είναι επίσης πολύ σημαντική.

R.I.P. Michael Jackson.

να ξέρεις πάντως ότι υπάρχουν πολλοί/πολλές που έχουν αγοραφοβία,...οι περισσότεροι δεν το λένε. Εγώ συνεχίζω να σε επιβραβεύω που μας ανοίγεσαι :).

..πραγματικά όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάπου κάτι για μητέρα που να γεννάει και να παθαίνει κρίση πανικού πχ...

δεν πρέπει να είναι τυχαίο.

Οι ορμόνες και οι ουσίες που το γυναικείο σώμα απελευθερώνει είναι τόσο δυνατές που σίγουρα προκαλούν στην γυναίκα ηρεμία και γαλήνια συναισθήματα την στιγμή του τοκετού.

οπότε,.. όσο πιό σίγουρη είσαι ότι θάσαι μιά χαρά, τόσο καλύτερα. το σώμα σου κιόλας, θα σε προστατέψει. ..

Όταν είχε συμβεί τότε αυτό, δεν είχες σκεφτεί να μιλήσεις με κάποια/ο συμβουλευτικό ψυχολόγο ή δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα ?

βοηθάει πάρα πολύ πάντως να ξέρεις, όταν κάποιος μπορεί και να σου εξηγήσει όλους τους μηχανισμούς που οδηγούν στο να δημιουργηθεί η αγοραφοβία. (αλλά και γενικά τους μηχανισμούς των σκέψεων και συναισθημάτων μας)

Επίσης θα σε βοηθήσει κιόλας, για να δείς πως θα αντιδράσει το παιδί σου αργότερα, μιάς και θα σε μιμείται σε ενδεχόμενες συμπεριφορές πχ εάν δεν αντέχεις σε αίθουσες με πολύ κόσμο, θα τις αποφεύγει και αυτό και θα τις φοβάται ,... και τέτοια.

Αυτό θα έλεγα ότι θα είναι καλό να το κάνεις, για το μέλλον.

Προς το παρόν όμως, με βάση όλα αυτά που γνωρίζουμε για τον τοκετό (και χωρίς αυτά που λέω να αντικαθιστούν φυσικά την γνώμη οποιουδήποτε γιατρού), το σώμα δεν είναι όπως είναι τώρα αλλά κάπως σαν να σου έχουν κάνει ένεση ηρεμιστικού...

Τώρα σίγουρα η αναμονή και ο φόβος ότι κάτι μπορεί να συμβεί, σε αγχώνει, αλλά εκείνη τη στιγμή όλα δουλεύουν στο σώμα σου, για σένα.

Δεν είπες αν ρώτησες τον γιατρό σου και τι σου είπε για αυτό - ? Η γνώμη του είναι επίσης πολύ σημαντική.

μαρακι καταρχην σε ευχαριστω παρα πολυ για την πολυτιμη βοηθεια σου και που ασχολεισαι με το προβλημα μου.εχω απευθυνθει σε ψυχολογο και εκανα θεραπεια 1μιση χρονο που σταματησα γιατι αποφασισα πως δεν θελω να παιρνω φαρμακα.απο τοτε το παλευω μονη μου και μπορω να πω πως τα εχω καταφερει μολονοτι αυτο ερχεται και φευγει...στην γιατρο μου τωρα θα το πω διοτι μου διεφυγε εντελως μεσα στην χαρα μου ολες αυτες τους μηνες παραμερισα λιγο το εγω,τωρα ομως που αρχισαν οι κρισεις παλι το βρισκω απαραιτητο..

οταν γεννηθει με το καλο και την ευχη του θεου ο μπεμπης θα κανω τα αδυνατα δυνατα να μην επηρεασει την ζωη του το δικο μου προβλημα..πρωταγωνιστης ειναι εκεινος....

my baby was my reborn...

με τη βοηθεια του Θεου θα τα καταφερεις :D εκεινη την ωρα το μονο που θα σκεφτεσαι ειναι αυτο που λεει η υπογραφη σου *να τον παρεις αγκαλια*,να δεις τον θυσαυρο που ειχες μεσα σου τοσους μηνες....εχοντας αυτα στο μυαλο σου θα τα πας μια χαρα....μονο να εισαι συγκεντωμενη στο σκοπο σου :)

εχε πιστη και ολα θα πανε καλα :wink:

Υρ.πες το και στο γιατρο σου για να το εχει στα υποψην.

Ο ειδικός στον οποίο απευθύνθηκες θυμάσαι μήπως τι θεραπεία χρησιμοποιούσε? ήταν ψυχανάλυση ή και συνδυασμός με συμβουλευτική κτλ?

Γιατί είναι πολύ χρήσιμο όταν συνδυάζονται πολλές μεθόδοι κατά την θεραπεία.

σου είχε πεί ότι μόνο με φάρμακα μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σου?

Ξέρεις παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο η προσωπικότητα του κάθε ειδικού και η φιλοσοφία του,...Θέλω να πώ ότι ίσως αξίζει να το ξαναψάξεις, ...αν δηλαδή ο λόγος ήταν τα φάρμακα ίσως βρείς κάποιον που να μπορεί να βοηθήσει χωρίς να σου συστήσει απαραιτήτως φάρμακα, να ξέρει άλλες μεθόδους κτλ.

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Ο ειδικός στον οποίο απευθύνθηκες θυμάσαι μήπως τι θεραπεία χρησιμοποιούσε? ήταν ψυχανάλυση ή και συνδυασμός με συμβουλευτική κτλ?

Γιατί είναι πολύ χρήσιμο όταν συνδυάζονται πολλές μεθόδοι κατά την θεραπεία.

σου είχε πεί ότι μόνο με φάρμακα μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σου?

Ξέρεις παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο η προσωπικότητα του κάθε ειδικού και η φιλοσοφία του,...Θέλω να πώ ότι ίσως αξίζει να το ξαναψάξεις, ...αν δηλαδή ο λόγος ήταν τα φάρμακα ίσως βρείς κάποιον που να μπορεί να βοηθήσει χωρίς να σου συστήσει απαραιτήτως φάρμακα, να ξέρει άλλες μεθόδους κτλ.

η συγκεκριμενη γιατρος μου εκανε ψυχαναλυσεις μια την εβδομαδα σε συνδιασμο με χαπια .στην επαρχια σημειωτεον.τωρα ομως και μετα την γεννηση του γιου μου θα το ψαξω πιο πολυ...

βαλεντινα σε ευχαριστω παρα πολυ...

my baby was my reborn...

H ψυχανάλυση μόνη της είναι - απο ότι ξέρω- πλέον ξεπερασμένη σαν τεχνικη ψυχοθεραπείας, - χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα μαζί με την συμβουλευτική πχ. αλλά όχι μόνη. ...

ξέρεις τι, πάρε στο 801 801 1177 ( http://parents.org.gr/news/?sid=148 ) πες τους την κατάσταση και όλα - με το νί και με το σίγμα, όλο και κάποιον θα έχουν να σου συστήσουν.

R.I.P. Michael Jackson.