Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εξετάσεις νεογνού


chis.

Recommended Posts


Διαφημίσεις


Τα πρώτα του αντανακλαστικά

Τα «πρώτα του αντανακλαστικά»: ένας όρος που θα ακούτε συχνά από τον παιδίατρο τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας. Περισσότερες λεπτομέρειες -φυσικά- παρακάτω...

 

Μόλις ένα μωράκι έρθει στον κόσμο, ο νεογνολόγος του κάνει ορισμένες εξετάσεις και μετρήσεις που δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για την υγεία του. Για παράδειγμα, μετράει την περιφέρεια του κεφαλιού του, το ύψος και το βάρος του, ελέγχει το χρώμα του κλπ. Το πρώτο κιόλας λεπτό της γέννησής του γίνεται το «Τεστ Άπγκαρ», με το οποίο ελέγχονται και βαθμολογούνται ο μυϊκός τόνος του νεογνού (αν είναι κανονικός ή χαλαρός), ο ρυθμός της αναπνοής του (πώς αναπνέει), ο ρυθμός της καρδιάς του (αν έχει κανονικό ρυθμό, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία), κλπ.

Αυτά καταγράφονται και η εξέταση επαναλαμβάνεται μερικά λεπτά αργότερα κι αν όλα είναι καλά το μωρό μεταφέρεται στο θάλαμο παρακολούθησης. Εκεί, αμέσως μετά, ο παιδίατρος του κάνει μια νευρολογική εξέταση, δηλαδή εξετάζει εάν το μωράκι εκδηλώνει ορισμένα νεογνικά αντανακλαστικά. Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μέρα που το νεογέννητο παραμένει στο μαιευτήριο και κατόπιν από τον παιδίατρο που το παρακολουθεί στο σπίτι, κάθε φορά που το εξετάζει, καθώς είναι σημαντική, γιατί φανερώνει αν εξελίσσεται σωστά ο εγκέφαλός του.

Ποια είναι τα πρώτα αντανακλαστικά του μωρού;

Οι κινήσεις, οι αντιδράσεις που κάνει το μωρό χωρίς τη βούλησή του, τα πρώτα δηλαδή βασικά αντανακλαστικά του εκδηλώνονται όταν ο παιδίατρος ερεθίζει με ορισμένες κινήσεις το σώμα του και είναι τα εξής:

Αντανακλαστικό του αδράγματος

Ο γιατρός βάζει τα δάχτυλά του στις παλάμες του μωρού κι αυτό αμέσως τις κλείνει και τα κρατάει σφιχτά. Σφίγγοντας τα δάχτυλα του γιατρού, εκείνος σιγά-σιγά το σηκώνει όρθιο με τη δύναμη που βάζει το ίδιο το μωράκι, δηλαδή σηκώνει μόνο του το βάρος του σώματός του.

Αντανακλαστικό της αναζήτησης της θηλής

Ο παιδίατρος ακουμπάει κάτι κοντά στο στόμα του μωρού ή στο μάγουλό του κι εκείνο αμέσως στρέφει το κεφαλάκι του προς αυτή τη μεριά και προσπαθεί να το πιπιλίσει, κάνει δηλαδή με το στοματάκι του κινήσεις σαν να θηλάζει.

Αντανακλαστικό του πιασίματος της πατούσας (Babinsky)

Ο γιατρός γαργαλάει, πιέζει ελαφρά το πέλμα του ποδιού του μωρού και η αντίδρασή του είναι να κλείσει τα δαχτυλάκια του προς τα μέσα, σαν να θέλει δηλαδή να πιάσει αυτό που το ακουμπάει.

Αντανακλαστικό του περπατήματος

Ο παιδίατρος κρατάει το μωράκι όρθιο, ακουμπώντας τα ποδαράκια του σε μια σταθερή επιφάνεια κι εκείνο αμέσως κάνει κινήσεις σαν να περπατάει, ανοίγει δηλαδή τα ποδαράκια του σαν να κάνει βήματα.

Αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (Moro)

Καθώς το μωράκι είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, ο παιδίατρος προσπαθεί να φέρει το κεφαλάκι του μπροστά προς το στήθος του μωρού. Η αντίδρασή του σε αυτή την «απότομη» κίνηση είναι το μωράκι να ανοίξει συμμετρικά τα χεράκια του, την αγκαλιά του και τα μάτια του.

Αντανακλαστικό του βαδίσματος του σκύλου

Ο παιδίατρος κρατάει το μωρό γερμένο μπροστά, έχοντας δηλαδή το χέρι του στην κοιλίτσα του, κι εκείνο κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του σαν να βαδίζει ένα σκυλάκι, ενώ το κεφαλάκι του δεν πέφτει προς τα κάτω κι ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη δε λυγίζουν, έχουν δηλαδή πολύ καλό μυϊκό τόνο.

Στη συνέχεια, ο γιατρός κρατάει το μωρό αντίθετα από πριν, έχοντας δηλαδή το χέρι του στην πλάτη του μωρού, σαν να είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, κι εκείνο μαζεύει τα χεράκια και τα ποδαράκια του προς τα επάνω, σαν να κάνει δηλαδή έναν εναγκαλισμό, χωρίς το κεφαλάκι του να πέφτει προς τα κάτω, φανερώνοντας πάλι καλό μυϊκό τόνο.

Τέλος, ο γιατρός κρατάει το μωρό από το ένα ποδαράκι του με το κεφάλι προς τα κάτω και τα ποδαράκια του προς τα πάνω και το μικρούλι δεν έχει το ελεύθερο πόδι του χαλαρό, δεν πέφτει δηλαδή προς τα κάτω, αλλά αντίθετα κρατάει κι αυτό το ποδαράκι του λυγισμένο ή τεντωμένο προς τα πάνω.

Εμφανίζονται και... εξαφανίζονται

Τα πρώτα νεογνικά αντανακλαστικά είναι ένας δείκτης υγείας του μωρού, καθώς έχουν σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, φανερώνουν ένα μικρό μέρος της λειτουργίας του, καθώς ο εγκέφαλος ενός νεογνού είναι ακόμα ανώριμος. Έτσι, ένα μωρό που έχει φυσιολογικά νεογνικά αντανακλαστικά δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει άψογη εγκεφαλική λειτουργία ή ότι κάποιο που δεν τα έχει ότι είναι παθολογικό.

Οι πληροφορίες για τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, δηλαδή για τα ανώτερα μέρη, με τα οποία κάνουμε εκούσιες κινήσεις, σκεπτόμαστε, παίρνουμε αποφάσεις, αρχίζουν να φαίνονται μετά τον 3ο μήνα της ζωής ενός μωρού.

Τον 3ο-4ο μήνα περίπου ενός μωρού, τα νεογνικά αντανακλαστικά εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν οι εκούσιες κινήσεις, δηλαδή οι κινήσεις που κάνει το μωρό επειδή το θέλει, καταλαβαίνει και αποφασίζει. Έτσι, για παράδειγμα, εάν σʼ ένα μωρό 5 μηνών ο παιδίατρος διαπιστώσει ότι εξακολουθεί να έχει ορισμένα αντανακλαστικά που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουν εκλείψει στον 3ο-4ο μήνα περίπου, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε. Λόγου χάρη, ένα μωράκι στους τρεις μήνες περίπου αρχίζει σιγά-σιγά να ανοίγει τα χεράκια του και στους τέσσερις μήνες να πιάνει την κουδουνίστρα του ή ένα άλλο παιχνιδάκι επειδή το θέλει το ίδιο, κάνοντας δηλαδή μια εκούσια κίνηση κι όχι επειδή κάποιος το ακούμπησε στο χέρι του, όπως γινόταν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του με το αντανακλαστικό του αδράγματος.

Παρόμοια, στους 7-8 μήνες, ένα μωράκι που μπορεί να κάθεται πια μόνο του, εάν κάποιος το «σπρώξει» ελαφρά όταν κάθεται σε μια σταθερή επιφάνεια χωρίς να στηρίζεται, η φυσιολογική αντίδρασή του θα πρέπει να είναι να βάλει το χεράκι του στο πλάι για να στηριχθεί. Να κάνει δηλαδή μια προστατευτική, προχωρημένη αντανακλαστική κίνηση. Αντίθετα, αν το μωράκι αντιδράσει εκδηλώνοντας το αντανακλαστικό του Moro, δηλαδή του ξαφνιάσματος, αυτό φανερώνει ότι υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Δείτε τα και μόνοι σας

Ορισμένα βασικά αντανακλαστικά του μωρού σας μπορείτε εύκολα να τα δείτε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του και να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές αντιδράσεις του.

Το αντανακλαστικό της αναζήτησης της θηλής

Αν χαϊδέψετε το ένα μαγουλάκι του μωρού σας, τότε εκείνο θα γυρίσει αμέσως το κεφαλάκι του προς αυτή την πλευρά και θα ανοίξει το στοματάκι του προσπαθώντας να αναζητήσει τη θηλή στο στήθος της μαμάς του για να πάρει το γάλα του. Επίσης, εάν αγγίξετε το στοματάκι του με το δάχτυλό σας, το μικρό σας θα το ανοίξει αμέσως και θα αρχίσει να κάνει κινήσεις σαν να θηλάζει, με αρκετή δύναμη και για αρκετή ώρα. Ακόμα κι αν τραβήξετε αμέσως το δάχτυλό σας, εκείνο θα συνεχίσει τις κινήσεις με το στόμα του, προσπαθώντας να πάρει την τροφή του.

Το αντανακλαστικό του αδράγματος

Αν ακουμπήσετε το δάχτυλό σας στην παλάμη του νεογέννητου μωρού σας, εκείνο θα το γραπώσει και θα το σφίξει στη χούφτα του με «αξιοσημείωτη» δύναμη. Το ίδιο θα συμβεί αν αγγίξετε με το δάχτυλό σας τα πατουσάκια του, θα δείτε αμέσως να γυρίζει προς τα μέσα τα δαχτυλάκια των ποδιών του, σαν να προσπαθεί δηλαδή να πιάσει αυτό που το ακουμπάει.

Το αντανακλαστικό του περπατήματος

Αν κρατήσετε το νεογέννητο μωράκι σας από τις μασχάλες του σε όρθια θέση και ακουμπήσετε τα ποδαράκια του πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια, θα διαπιστώσετε ότι το μικρούλι σας προσπαθεί να κάνει κινήσεις περπατήματος, δηλαδή σηκώνει και κουνάει τα ποδαράκια του σαν να προσπαθεί να κάνει βηματάκια.

Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος

Εάν την ώρα που σηκώνετε το μωράκι σας οι κινήσεις σας είναι λίγο αδέξιες, για παράδειγμα του αλλάξατε απότομα θέση ή το κεφαλάκι του έπεσε προς τα πίσω ή γενικά εάν το μικρούλι σας δέχτηκε ένα ξαφνικό ερέθισμα ή τρόμαξε από κάποιο δυνατό θόρυβο δίπλα του, τότε θα δείτε αμέσως να αντιδρά τεντώνοντας το λαιμό του, απλώνοντας τα χεράκια του, με τα δάχτυλά του τεντωμένα, καθώς και τα ποδαράκια του, σαν να προσπαθεί δηλαδή να πιαστεί από κάπου, και στη συνέχεια να μαζεύει τα χεράκια και τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του, ενώ θα κλαίει έντονα.

(πλαίσιο)

 

πηγη:http://archive.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=38464&lngChapterID=49810&lngItemID=55151

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Γεια σας!!!!!

 

Πρώτη φορά γράφω στο φόρουμ, αν και επί 12μηνο έμπαινα και διάβαζα τα post. Ομολογουμένως είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι εμπειρίες και να νιώθεις ότι δεν είσαι ο μοναδικός που περνάει δυσκολίες. Ήθελα να σας διηγηθώ την δικιά μου εμπειρία που αφορά το μαιευτήριο ΙΑΣΩ.

 

Μετά από μια εγκυμοσύνη με αρκετή ταλαιπωρία και προβλήματα γέννησα με καισαρική στο ΙΑΣΩ. Ο τοκετός ήταν χωρίς επιπλοκές , αν εξαιρέσεις μια κυστίτιδα από τον καθετήρα που κράτησε 45 μέρες. Γυρνώντας στο σπίτι με την κοράκλα πανευτυχείς, σημειωτέον είναι το πρώτο μας παιδί, μας ανακοινώνουν μέσω της γυναικολόγου μου ότι μια εξέταση του παιδιού για κυστική ίνωση βγήκε θετική , αλλά να μην ανησυχούμε απλά να επαναλάβουμε την ίδια εξέταση μετά από 15 μέρες. Όπως καταλαβαίνετε μόλις μάθαμε τι εστί ινοκυστική( νόσος με θνησιμότητα) τρελαθήκαμε!!! Κόντεψαμε να πεθάνουμε…. Όταν ρωτήσαμε τον υπεύθυνο παιδίατρο του ΙΑΣΩ σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης μας ανέφερε ότι βγήκε θετικό το πρώτο δείγμα αλλά να μην ανησυχούμε διότι κατά 60% η επανάληψή της εξέτασης μετά από 25 μέρες βγαίνει αρνητική. Αν όμως βγεί και αυτή θετική, θα πρέπει να κάνουμε μοριακή εξέταση DNA ώστε να ήμαστε σίγουροι για την ύπαρξη ή όχι της νόσου. Τα αποτελέσματα εντωμεταξύ της κάθε εξέτασης θέλουν γύρω στις είκοσι μέρες να βγούν. Απευθυνθήκαμε στο τμήμα γενετικής του Παίδων όπου και κάναμε κατευθείαν την μοριακή και τελικά μετά από 20 εργάσιμες μάθαμε ότι η εξέταση ήταν αρνητική δηλ όλα καλά!!! Δεν περιγράφονται βέβαια οι μέρες της αναμονής όπου ήταν πραγματικά κόλαση….

Ήμαστε απίστευτα θυμωμένοι με την πρακτική του ΙΑΣΩ όπου σε βάζει σε μια διαδικασία τόσο ψυχοφθόρα βασιζόμενοι σε εξετάσεις αναξιόπιστες ( πιθανότητα ύπαρξης ψευδούς θετικού αποτελέσματος 60%). Επίσης και με την γυναικολόγο όπου δεν ήθελε να εμπλακεί καθόλου , μας πέταξε ένα ξερό -μην ανησυχείς- δεν απαντούσε σε λεπτομέρειες σχετικά με την νόσο και μας παρέπεμψε στο ΙΑΣΩ. Εξάλλου δεν έχει κάποια ηθική ευθύνη για όλα αυτά ? Η κυστική ίνωση δεν είναι νόσος γενετική που προλαμβάνεται από τον σωστό προγεννητικό έλεγχο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα και Καλή Χρονιά

 

Θα ήθελα να ενημερώσω τους αγαπητούς φίλους του site σχετικά με την κυστική ίνωση.

 

Δυστυχώς στον προγεννητικό έλεγχο όπως αναρωτήθηκε η φίλη zouzounini δεν γίνεται ο έλεγχος για κυστική ίνωση ενω θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένος όπως γίνεται με την μεσογειακή αναιμία. Δυστυχώς όμως δεν ενημερώνουν και οι γιατροί για το σχετικό τεστ. Μπορείτε να ρωτήσετε όποιο μαιευτήριο θέλετε, θα δείτε ότι στον προγεννητικό έλεγχο δεν έχουν το τέστ, μόνο αν το ζητήσετε εσείς Μάλιστα πρόσφατα σε ένα blog ένας γιατρός, αν ειναι δυνατόν, έλεγε ότι το τεστ είναι ακριβό και δεν πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά !!! Αν είναι δυνατόν γιατροί να λένε τέτοια πράγματα.

 

Σχετικά με τη διαδικασία στο ΙΑΣΩ. Το ΙΑΣΩ ακολουθεί το διεθνές πρωτόκολλο για τον νεογνικό έλεγχο. Δηλαδή αρχικά γίνεται σε όλα τα νεογνά έλεγχος για μία πρωτεϊνη την IRT (Immunoreactive trypsinogen) η οποία είναι δείκτης που σχετίζεται με την κυστική ίνωση. Αν ο δείκτης αυτός βγεί θετικός τότε απαιτείται δεύτερη αιμοληψία σε 15 ημέρες. Εαν ο δείκτης επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα το οποίο ισχύσει στο 99% των περιπτώσεων, τότε όλα ειναι οκ. Εαν βγει και πάλι υψηλός τότε το ΙΑΣΩ προχωράει σε μοριακό έλεγχο ΔΩΡΕΑΝ των 32 πιο κοινών μεταλλάξεων και δίνει το αποτέλεσμα σε 5 ημέρες και όχι σε 20 ημέρες όπως το Αγία Σοφία το οποίο χρεώνει επιπλέον τους γονείς. Τα τελευταία 3 χρόνια το ΙΑΣΩ έχει κάνει εκατοντάδες μοριακούς ελέγχους κυστικής ίνωσης ΔΩΡΕΑΝ και οχι μόνο. Εχει κάνει ΔΩΡΕΑΝ μοριακούς ελέγχους για: υπερπλασία επινεφιδίων, ανεπάρκεια βιοτινιδάσης, MCAD, προσχολικής ασυμπτωματικής κώφωσης.

 

Το παραπάνω πρωτόκολλο ισχύει όπως είπα διεθνώς και μπορείτε να το βρείτε εύκολα στο internet. Το πρωτόκολλο αναφέρεται ως IRT-IRT-DNA. Δηλαδή δύο επαναληπτικές μετρήσεις IRT και κατόπιν έλεγχος DNA. Εαν θέλετε στείλτε μου email να σας στείλω σχετικές βιβλιογραφίες.

 

Συμπέρασμα. Μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα πριν ενημερωθείτε. Κατανοώ την αγωνία του γονιού αλλά ότι γίνεται γίνεται για το καλό του παιδιού σας.

 

Το λάθος για μένα είναι που οι γιατροί του ΙΑΣΩ και άλλων μαιευτηρίων δεν προτείνουν το τεστ στον προγεννητικό έλεγχο.

 

Ευχαριστώ

Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη, το ότι το Ιασώ κάνει κατόπιν εορτής δωρεάν τον έλεγχο δεν λέει κάτι. Γιατί όσοι γιατροί εργάζονται στο Ιασώ και γενικότερα οι γιατροι δεν ενημερώνουν τον κόσμο είναι το θέμα. Η πρόληψη είναι το ζητούμενο στον προγεννητικό έλεγχο. Το να μου πουν ότι το παιδί μου διαγνώστηκε με κυστική ίνωση αλλά εμείς κάναμε δωρεάν τον έλεγχο δεν θα με βοηθήσει. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι τα ταμεία δεν καλύπτουν αυτή την εξέταση και επειδή είναι ακριβή οι γιατροι δεν την προτείνουν. Κανονικά θα έπρεπε να σου αφήνουν την επιλογή και αν θέλεις να την κάνεις. Εγώ ενημερώθηκα τυχαία. Πριν μείνω έγκυος έκανα μια εξέταση DNA στο Χωραίμειο για άλλη πάθηση. Εκεί ένας καθηγητης νευρολογιας με ενημέρωσε για την Κυστική Ινωση. Αποφάσισα λοιπον να δώσω τα 150 ευρώ που έκανε η εξέταση και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. ¨οταν πήγα λοιπόν να μου πάρουν αίμα η κοπέλα στη γραμματεία έμεινε έκπληκτη που έκανα προληπτικά την έξέταση. μου είπε ότι το 99% των γυναικών έρχονται να εξεταστούν αφού υπάρξει κρούσμα στο οικογενειακό τους κύκλο, αφού δηλαδή μοια αθώα ψυχούλα διαγνωστει με τνη νόσο.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Το γεγονός οτι η ο έλεγχός για την κυστική ίνωση δεν είναι υποχρεωτικός στους υποψηφιους γονείς είναι απαράδεκτο.

Η κυστική ίνωση είναι μια αρρώστια που μπορεί να προληφθεί. Απο το ιστορικό καμία φορά δεν βρίσκεις άκρη γιατί μπορεί π.χ να είχε πεθάνει το αδερφάκι της μητέρας ή του πατέρα σε μικρή ηλικία και τότε να μην ήξεραν απο τι .:-D

tnDpp3.png

77l3p3.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 χρόνια μετά...

και μεις γεννησαμε στην Βιοκλινικη Θεσ/νικη και καναμε για να μεταβολικα νοσίματα.. τωρα το μωρακι ειναι 2 μηνων και με πειραν τηλ απο την βιοκλινικη οτι αντι να ειναι 60 βγηκε 62 για την Κυστικη Ίνωση και για τυπικους λογους θα κανουμε επανεξεταση, πηρα τον παιδιατρο οπου ειναι της κλινικης και με ειπε μην ανχωνεσε κατα 99,9% δεν ειναι τπτ και ολα καλα!!! τωρα περιμενουμε αποτελεσματα και εχουμε σκασει!!! !%#!$^@# αν δεν μπορουν να τα κανουν τι το αναλαμβανουν τοτε? για να σκανε τους γονεις? και στην τελικη γιατι το προτεινουν αυτο? τελος παντων... η κατασταση θελει υπομονη... ο παιδιατρος ειπε κατα 99.9% δεν ειναι τπτ και σαυτο θα μεινουμε!!!

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...