Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συνταγές για γλυκά του κουταλιού


katerina@!!

Recommended Posts

Θεωρώ ότι τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα πιο ‘αθώα’ γλυκά… έχουν μόνο ζάχαρη και καθόλου λίπος…

Μερικοί ίσως νομίζουν ότι είναι δύσκολο και χρονοβόρο το να τα ετοιμάσεις αλλά κάνουν λάθος!!!! :D:D

Μερικές συνταγές για γλυκά του κουταλιού, που είναι νηστίσιμα και τρώγονται το ίδιο ευχάριστα όλες τις εποχές… είτε μαζί με γιαούρτι ή παγωτό είτε συνοδεύοντας ένα ελληνικό καφεδάκι,παραθέτω από κάτω!!

Αν έχετε κάποια καλή συνταγή για γλυκό του κουταλιού γράψτε την. :wink:

 

Γλυκό του κουταλιού Πορτοκάλι

Συστατικά

2 κιλά πορτοκάλια

2 κιλά ζάχαρη

Λίγη σόδα

Χυμός 3 κανονικών λεμονιών

1 ποτήρι νερό

 

Ετοιμασία

 

Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα ολόκληρα με μπόλικο νερό και τα κάνουμε 2 νερά (τα βράζουμε για λίγο δηλαδή, χύνουμε το νερό και ξανά βράζουμε για λίγο) , στο τρίτο βάζουμε λίγη σόδα για να γίνουν μαλακά (το καταλαβαίνουμε τρυπώντας τα με μια οδοντογλυφίδα)

Χύνουμε και το τελευταίο νερό και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό. Στο μεταξύ, κόβουμε τα πορτοκάλια σε ημικυκλικές φέτες με το μαχαίρι και με ψαλίδι αφαιρούμε τις χοντρές ίνες. Αν τα πορτοκάλια είναι ακόμα ζεστά να είναι ζεστό και το νερό. Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά στο σιρόπι και δοκιμάζουμε αν έχει δέσει.

 

Γλυκό του κουταλιού Κυδώνι

Συστατικά

1 κιλό κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη

1 1/2 - 2 ποτήρια νερό

2-3 φύλλα αμπαρρόριζα για άρωμα (ή βανίλια)

Προαιρετικά και στο τέλος ασπρισμένα αμύγδαλα

 

Ετοιμασία

 

Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τους σπόρους και τα κομματιάζουμε με μαχαιράκι "σαν φιδέ". (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ευκολία τον κόφτη για τηγανιτή πατάτα και να δοκιμάσουμε το πάχος της αρεσκείας μας).

Τα βράζουμε απευθείας και αφήνουμε το γλυκό 24 ώρες. Εάν αφήσει νερά το ξαναδένουμε. Εάν τα κυδώνια τα ξεπλύνουμε σε νερό, επειδή απορροφούν εύκολα, προσοχή στο νερό που θα προσθέσουμε. Επίσης, για την ποσότητα νερού, παίζει ρόλο και το είδος του κυδωνιού, αφράτο ή πιο σφικτό.

Σημείωση: Εάν θέλουμε το κυδώνι μας ανοιχτόχρωμο, περνάμε με λεμόνι το φρούτο, για να διακόψουμε το κοκκίνισμά του (την οξείδωσή του) και το βυθίζουμε σε λεμονόνερο, έως ότου ετοιμασθούν όλα.

 

Γλυκό του κουταλιού Φράουλα

Συστατικά

1 1/2 κιλό φράουλες

1 κιλό ζάχαρη

1/2 λεμόνι

Ετοιμασία

 

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και πλένουμε τις φράουλες

Τις βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα σε στρώσεις με την ζάχαρη

Τις αφήνουμε έτσι για 12 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Έπειτα θα βράσουμε το γλυκό για 3 λεπτά, ξαφρίζοντας το, το βγάζουμε από την φωτιά, και το αφήνουμε έτσι άλλες 12 ώρες.

Μετά στραγγίζουμε, και βράζουμε μόνο το σιρόπι για 10 λεπτά μέχρι να δέσει...

Προσθέτουμε τις φράουλες και το χυμό από μισό λεμόνι, ξαφρίζουμε πάλι, και το βγάζουμε από την φωτιά. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βαζάκια.

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Συστατικά

2 κιλά σταφύλια

2 κιλά ζάχαρη

1 φλ. νερό

χυμός 1 λεμονιού

1 βανίλια

100 γρ. αμύγδαλα κομμένα στα τέσσερα

Ετοιμασία

 

Πλένετε καλά τα σταφύλια και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Βάλτε το σταφύλι μαζί με τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε τη με μια υφασμάτινη πετσέτα και αφήστε τη έτσι για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα ξαναβάλτε την κατσαρόλα να βράσει σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να "δέσει" το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ο χυμός λεμονιού δρα ως αντισηπτικό και συντηρητικό, γιαυτό είναι απαραίτητος.

Αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά και βάλτε το σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα.

 

Γλυκό του κουταλιού Κάστανο

Συστατικά

 

1 1/2 κιλό κάστανα

1 1/2 κιλό ζάχαρη

λίγο αλάτι

4 ποτήρια του νερού νερό

1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή και λίγο παραπάνω

 

Ετοιμασία

 

Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε - χωρίς να λιώσουν. Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι. Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα. Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού. Το βράζουμε μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Αφού στεγνώσουν καλά τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο(το χαρτί που τυλίγουν τις σοκολάτες). Μπορούμε φτιάχνοντας περισσότερο σιρόπι να αφήσουμε τα κάστανα μέσα σε βάζο και να τα προσφέρουμε ως γλυκό του κουταλιού.

 

Καλή επιτυχία

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


ΒΥΣΣΙΝΟ

 

 

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλο βυσσινο

1 κιλο ζαχαρη

 

 

Πλενετε το βισσυνο κ αφαιρειται τα κουκουτσια κ τα κοτσανια.Βραζετε τα κουκουτσια σε 2 φλυτζανια του τσαγιου νερο κ κατοπιν τα σταγγιζετε.

Βαζετε σε μια κατσαρολα το βυσσινο, τη ζαχαρη κ το νερο απο το στραγγισμα κ αφηνετε τα βυσσινα να βγαζουν το υγρο τους. Κατοπιν βραζετε το γλυκο για 10 λεπτα.Στραγγιζετε το σιροπι κ το βαζετε να βρασει για 10 λεπτα αφαιρωντας τον αφρο. Προσθετετε το βυσσινο κ τα αφηνετε να παρουν ακομα 2-3 βρασεις.

Αποσυρετε την κατσαρολα απο την φωτια κ οταν κρυωσει το γλυκο το βαζετε σε γυαλιναα βαζα.

Link to comment
Share on other sites

Γλυκό του κουταλιού Μελιτζανάκι

 

Συστατικά

 

30-40 μελιτζανάκια

1 κιλό και 100 γρ. ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας μέλι

3 ποτήρια νερό

Μασούρια κανέλλα

Χυμό λεμονιού

Αμύγδαλα ασπρισμένα κατά βούληση

Ετοιμασία

 

Διαλέγουμε περίπου ομοιόμορφα μελιτζανάκια, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά (το ειδικό εργαλείο βοηθάει) και τα περνάμε στο λεμόνι.

Βράζουμε τα μελιτζανάκια (μέχρι να τσιμπιούνται με το πιρούνι), τα ξεπλένουμε και τα σουρώνουμε.

Δένουμε τέλος το γλυκό ξαφρίζοντας το σιρόπι.

Προσθέτεις 1/2 φλιτζανάκι λεμόνι και τελευταία τα αμύγδαλα.

Φυλάσσουμε σε αποστειρωμένες γυάλες.

 

Γλυκό του κουταλιού σύκο

 

Συστατικά

 

2 κιλά ώριμα σύκα κατά προτίμηση άσπρα

1/5 του κιλού ζάχαρη

1 μικρή χούφτα γαρύφαλλα

Ενα χαρτάκι βανίλια

 

Ετοιμασία

 

Πλένουμε καλά τα σύκα, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα την ζάχαρη, ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε τα σύκα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά.

Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα, την βανίλια και αφήνουμε το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Καλή επιτυχία

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ανάμεικτο γλυκό του κουταλιού

 

Πώς διαλέγουμε τα φρούτα

 

Για κίτρινο: λεμόνι ή κολοκύθι ή καρπούζι

Για κόκκινο: ντοματάκι

Για κόκκινο ανοιχτό: κυδώνι

Για πορτοκαλί: καρότο

Για ροζ: μήλο

Για πράσινο: σύκο ή μελιτζανάκι

 

Η επιλογή των φρούτων για το ανάμεικτο γλυκό του κουταλιού γίνεται με κριτήριο τη γεύση που θέλουμε να έχει το γλυκό και κυρίως, με κριτήριο την όμορφη εναλλαγή των χρωμάτων. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η φαντασία της κυρίας που το φτιάχνει.

 

Ετοιμασία

 

Διαλέγουμε τα φρούτα και τα καθαρίζουμε. Τα φρούτα καθαρίζονται ανάλογα με ποια κομμάτια τους είναι άχρηστα, όπως κουκούτσια και φλούδες. Έτσι, το μήλο καθαρίζεται και από έξω και από μέσα, το πορτοκάλι και το ακτινίδιο απλώς ξεφλουδίζονται, το κυδώνι κόβεται σε μικρά κομματάκια κ.ο.κ.

 

Πλένουμε τα φρούτα.

 

Βάζουμε το κάθε είδος σε διαφορετική κατσαρόλα, ώστε να μην πάρει κανένα φρούτο γεύση από κάποιο άλλο.

 

Προσθέτουμε ζάχαρη στις κατσαρόλες. Βάζουμε πάντα ίδια ποσότητα φρούτου και ζάχαρης. Εάν κάποιο φρούτο είναι πιο ξινό, τότε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη παραπάνω. Δεν βάζουμε καθόλου νερό.

 

Το σιρόπι του γλυκού δημιουργείται από το χυμό που βγάζουν τα ίδια τα φρούτα σε συνδυασμό με τη ζάχαρη. Δεν προστίθεται κάτι άλλο.

 

Αφήνουμε τα φρούτα να βράσουν με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Για παράδειγμα, το κυδώνι στην αρχή είναι κίτρινο, αλλά σιγά σιγά το χρώμα του γίνεται κόκκινο ανοιχτό.

 

Όταν δούμε ότι τα φρούτα στέκονται πάνω σε ένα κουτάλι και δε χύνονται, το γλυκό μας είναι έτοιμο.

 

Αφήνουμε τα φρούτα στις κατσαρόλες για να κρυώσουν.

 

Στη συνέχεια, τα βάζουμε στα βάζα. Για το ανάμεικτο γλυκό κουταλιού τοποθετούμε διαφορετικά φρούτα σε στρώσεις, για να πετύχουμε τη χρωματική εναλλαγή που θέλουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά στα βάζα για να δώσουμε μια διαφορετική γεύση. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε μικρές φλούδες πορτοκαλιού.

 

«Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 weeks later...

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ...

 

 

1 κιλό από τα φρούτα που θέλετε

1 κιλό ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

2 βανίλλιες

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

 

-Καθαρίζετε τα φρούτα από κουκούτσια

 

-Από τα εσπεριδοειδή κρατάτε μόνο τα φλούδια

 

-Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι να δέσει η ζάχαρη

 

-Ρίχνετε τα φρούτα και αφήνετε να βράσει μέχρι να ξαναδέσει το γλυκό

 

-Προσθέτετε το χυμό λεμονιού

 

-Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά

 

-Αφήνετε να κρυώσει και βάζετε το γλυκό σε βάζα

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ

Ροδάκινα αγουρωπά

Ζάχαρη

Φύλλα αρμπαρόριζας (σμύρνο)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες (όσο μέγεθος θέλουμε). Στη συνέχεια βάζουμε τα ροδάκινα σε Βάζα του κιλού , ρίχνουμε μέσα στο βάζο ένα κρασοπότηρο ζάχαρη και ένα φύλλο αρμπαρόριζας. Κλείνουμε τα Βάζα με τα καπάκια (να είναι καινούργια), τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (να σκεπάζει το νερό τα Βάζα) και τα βράζουμε για ½ της ώρας.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites

Γλυκό κουταλιού Tριαντάφυλλο

 

Υλικά

Μισό κιλό περίπου φύλλα απο κόκκινα τριανταφυλλα, κατά προτίμηση μπακαρά που έχουν θεσπέσιο άρωμα.

Δύο κιλά ζάχαρη

Πέντε κουτ. με κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού

Δυο κανονικά ποτηρια νερο΄με ποτήρι του νερού

 

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσετε τα φύλλα απο τα τριαντάφυλλα, τα πλένετε και τα βάζετε στο τρυπητό να στραγγίξουν.

Κατόπιν τα βάζουμε σε μια χύτρα και τα περιχύνουμε με τη ζάχαρη και τα τρίβουμε με τα χέρια μας .

Μετά αφήνουμε μέσα στη χύτρα το μείγμα για 3 περίπου ώρες και μετά αφού προσθέσουμε το νερό ,βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Αφού δέσει το σιρόπι ,ρίχνουμε μέσα στο γλυκό το χυμό λεμονιού και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφού κρυώσει , το βάζουμε σε γυάλινα βάζα και το διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites

μια σημειωση κοιτσια!!!!

τα βαζα πρεπει να ειναι αποστειρωμενα για να διατηρηθει το γλυκο οσο το δυνατον πιο πολυ!!!!

επισης,μετα που θα βαλουμε το γλυκο και μεχρι να το ανοιξουμε τα βαζα πρεπει να ειναι αναποδα.

9a7bp2.pngIm47p2.png
Link to comment
Share on other sites

Το γλυκό τριαντάφυλλο θα το φτιάξω στα σίγουρα !! Θα σας πώ εντυπώσεις !! :P:P

093213ff39.png02e275ffa8.png

η κάθε μέρα είναι σαν τη γομολάστιχα σβήνει την προηγούμενη και πάει...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 weeks later...
ΒΥΣΣΙΝΟ

 

 

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλο βυσσινο

1 κιλο ζαχαρη

 

 

Πλενετε το βισσυνο κ αφαιρειται τα κουκουτσια κ τα κοτσανια.Βραζετε τα κουκουτσια σε 2 φλυτζανια του τσαγιου νερο κ κατοπιν τα σταγγιζετε.

Βαζετε σε μια κατσαρολα το βυσσινο, τη ζαχαρη κ το νερο απο το στραγγισμα κ αφηνετε τα βυσσινα να βγαζουν το υγρο τους. Κατοπιν βραζετε το γλυκο για 10 λεπτα.Στραγγιζετε το σιροπι κ το βαζετε να βρασει για 10 λεπτα αφαιρωντας τον αφρο. Προσθετετε το βυσσινο κ τα αφηνετε να παρουν ακομα 2-3 βρασεις.

Αποσυρετε την κατσαρολα απο την φωτια κ οταν κρυωσει το γλυκο το βαζετε σε γυαλιναα βαζα.

 

Θα ήθελα να κάνω γλυκό του κουταλιού κεράσι και αναρωτιέμαι:

 

Ποια ποικιλία θεωρείται καλύτερη;

 

Έχω μία συνταγή με 750 γρ ζάχαρη για κάθε κιλό κεράσια, δοκιμάσατε κάποια με λιγότερη ζάχαρη;

 

Η ίδια συνταγή έχει 1 κσ λεμόνι για ένα κιλό κεράσια και καθόλου νερό.

 

(συνταγές έχω βρει μερικές στο διαδίκτυο αλλά προτιμώ κάποια που έχετε δοκιμάσει)

 

Ευχαριστώ! :)

Link to comment
Share on other sites

η γιαγιά μου έφτιαχνε γλυκό κεράσι απο την ποικιλία : Βοδενό , το μεγάλο χοντρό κατακόκκινο κεράσι , το ίδιο ακολουθούμε και οι επόμενες γενιές ! :)

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

η γιαγιά μου έφτιαχνε γλυκό κεράσι απο την ποικιλία : Βοδενό , το μεγάλο χοντρό κατακόκκινο κεράσι , το ίδιο ακολουθούμε και οι επόμενες γενιές ! :)

και εμεις και εμεις!!!!!

ειναι πεντανοστιμα...αν θες κερασια με λιγοτερη ζαχαρη δοκιμασε πετροκέρασα!!!!! :wink:

tRGJp2.png1054268gj3rg6cc5t.gif
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συνταγη με λιγοτερη ζαχαρη που βρηκα στο ιντερνετ...

http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/06/blog-post_04.html

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Αυτή τη συνταγή έχω κι εγώ αλλά από τη Βέφα!

 

Την έχω βρει σε διάφορα site, μάλλον έχει κάνει μεγάλο κύκλο εδώ και χρόνια!!! :wink:

 

Η ποικιλία βοδενών λέγεται και τραγανά Εδέσσης (Βοδενά είναι το παλιό όνομα της Έδεσσας).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Σταφίδα ποιο εννοείς ? Ετσι λεγεται ?

 

Για γλυκο κουταλιού συνηθως χρησιμοποιείται η σουλτανίνα ή γενικα ποικιλιες λευκού χωρις κουκούτσια σταφυλιού :)

 

Καλή επιτυχία :D

 

η σταφίδα ναι, είναι κι αυτή ποικιλία λευκού χωρίς κουκούτσι

απλά αναρωτιέμαι πιο είναι πιο γλυκό για να γίνει γλυκό κουταλιού :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

sikoredwine320nl1.jpg

 

Γλυκό σύκο με κόκκινο κρασί

 

Υλικά:

1500 γρ. φρέσκα σύκα

650 γρ. ζάχαρη

250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί.

2 κουτ. της σούπας ξύδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)

2- 3 γαρύφαλλα

2 ξυλάκια κανέλα

 

Εκτέλεση:

 

Καθαρίζουμε τα σύκα και τα τρυπάμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε αρκετά σημεία. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το ξύδι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά εώς ότου γίνει πηχτό σιρόπι. Ρίχνουμε τα σύκα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Στην αρχή τα σύκα δεν θα καλύπτονται από το σιρόπι, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά αφού βγάλουν τα υγρά τους. Βράζουμε για περίπου 2- 2,5 ώρες εώς ότου το σιρόπι πήξει. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Η συνταγή είναι του Κου Παλιάρου.

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Τριαντάφυλλο

 

 

Υλικά:

250 γρ. τριαντάφυλλα καθαρισμένα

1 κιλό ζάχαρη

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 κουταλιά γλυκερίνη

1 κούπα νερό

 

Εκτέλεση:

Στα τριαντάφυλλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε δύο με τρείς ώρες και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με μία κούπα νερό και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν δέσει το γλυκό το κατεβάζουμε από τη φωτιά και του ρίχνουμε μέσα το χυμό του λεμονιού και τη γλυκερίνη.

 

 

 

Μήλο

 

 

Υλικά:

1 κιλό μήλα σφιχτά

1 κιλό ζάχαρη

3 κούπες νερό

1/2 κούπα γλυκόζη

2 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τους αφαιρούμε την καρδιά (τα κουκούτσια). Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τα μήλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντάς τα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε για μία μέρα. Την επομένη αφού βγάλουμε μέσα από το σιρόπι τα μήλα, ξαναβράζουμε το σιρόπι ξαφρίζοντάς το για άλλη μια φορά. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι που βράζει τα μήλα, τη γλυκόζη και τη βανίλια και τα βράζουμε για πέντε λεπτά.

 

 

 

Κυδώνι

 

 

Υλικά:

3 κιλά κυδώνια

2 κιλά ζάχαρη

1 λεμόνι

Κλωναράκια αρμπαρόριζας

 

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε λεπτές λωρίδες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη και τα κυδώνια. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως ότου αρχίσει το σιρόπι να δένει. Εν τω μεταξύ έχουμε στύψει το λεμόνι και προσθέτουμε το χυμό του στο γλυκό. Αφού πάρει μια βράση, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την αρμπαρόριζα. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και αφού αφαιρέσουμε την αρμπαρόριζα, το βάζουμε στα γυάλινα βάζα που θα το φυλάξουμε.

 

 

 

Κυδωνόπαστο (κυδωνόπαστα)

 

 

Υλικά:

3 κιλά κυδώνια

2 κιλά ζάχαρη (περίπου)

Αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια

Αρμπαρόριζα

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Στη συνέχεια τρίβουμε τα κυδώνια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα αυτό. Παίρνουμε τον πολτό που έχει μείνει στο σουρωτήρι μας και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνοντας ζάχαρη ίση με την μισή ποσότητα του πολτού. Δηλαδή για κάθε φλιτζάνι πολτού, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα και την αρμπαρόριζα και το βράζουμε ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν το μείγμα πήξει και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, την κατεβάζουμε από την φωτιά και το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί, στρώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς και το αφήνουμε για ένα περίπου τέταρτο έως ότου στεγνώσει εντελώς. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε ρόμβους και πάνω από κάθε ρόμβο βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα καρύδι.

Το κυδωνόπαστο είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό που δεν λερώνει και μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τα κυδωνόπαστα και να τα προσφέρουμε εκτός σπιτιού, ένας πολύ όμορφος τρόπος είναι να κόψουμε τετράγωνα κομμάτια αλουμινόχαρτου και σε κάθε κομμάτι να βάλουμε ένα κυδωνόπαστο γυρίζοντας τις άκρες του αλουμινόχαρτου προς τα πάνω.

 

 

 

Βύσσινο

 

 

Υλικά:

2 κιλά βύσσινα

2 κιλά ζάχαρη

1/2 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου, ή μιας φουρκέτας, βγάζουμε το κουκούτσι από τα βύσσινα. Καλό είναι την εργασία αυτή να την κάνουμε πάνω από ένα μπωλ ώστε να μαζέψουμε τον χυμό από τα βύσσινα, που θα τρέξει κατά το ξεκουκούτσιασμά τους. Προσοχή επίσης πρέπει να δείξουμε στα ρούχα που φοράμε γιατί ο χυμός από το βύσσινο βάφει και δεν ξεβάφει! Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα βύσσινα, τη ζάχαρη, το χυμό που έχουμε μαζέψει από το καθάρισμά τους και ένα ποτήρι νερό. Τα βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, δημιουργείται ένας αφρός τον οποίο και αφαιρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το σιρόπι μας έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε γυάλινα βάζα. Ταυτόχρονα με το γλυκό μας, δημιουργείται και το σιρόπι, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε βυσσινάδα. Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερο σιρόπι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για βυσσινάδα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε περισσότερη ζάχαρη στο γλυκό μας.

 

 

 

Σταφύλι

 

 

Υλικά:

2 κιλά σταφύλια σταφίδα

1 κιλό ζάχαρη

1/4 λεμόνι

3 βανίλιες

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα σταφύλια και ξεχωρίζουμε τις ρόγες από τα κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ρόγες των σταφυλιών, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι, τις βανίλιες και τα αφήνουμε να πάρουν άλλη μία βράση. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει. Όταν κρυώσει το φυλάμε σε γυάλινα βάζα.

 

 

 

 

Κυδώνια στο φούρνο

 

Υλικά:

4 κυδώνια

2 φλιτζάνια ζάχαρη

8 κουταλάκια βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο

Κανέλα και μοσχοκάρφια

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους. Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και με προσοχή αφαιρούμε τα κουκούτσια καθώς επίσης και κάθε άλλο σκληρό μέρος τους. Αλείφουμε με το βούτυρο τα κυδώνια καλά. Όσο βούτυρο περισσέψει το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί και προσθέτουμε τα κυδώνια με το καθαρισμένο από τα κουκούτσια μέρος τους προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, και ρίχνουμε μέσα στο ταψί μισό ποτήρι νερό προσθέτοντας και τη ζάχαρη που μας περίσσεψε. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλλα και καρφώνουμε σε κάθε κυδώνι ένα μοσχοκάρφι. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς έως ότου καραμελώσει η ζάχαρη και μαλακώσουν εντελώς τα κυδώνια.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είμαι φανατική του γλυκού του κουταλιού, ιδιαίτερα σταφύλι και βύσσινο (μια χρονιά κόντεψα να πάθω σάκχαρο...) θα επισημάνω δυο πράγματα.

 

Πρώτον και στα δυο μπορείτε να βάλετε την ώρα που βράζει ένα κλωναράκι φρέσκια αλμπαρόριζα. Η αλμπαρίζα είναι ένα ωραιότατο φυτό, που μπορείτε να το έχετε στο μπαλκόνι σας.

 

Δεύτερον το βύσσινο πάει όσο βύσσινο τόσο και ζάχαρη,

ενώ το σταφύλι ακριβώς την μισή ζάχαρη, γιατί είναι ήδη γλυκό από μόνο του.

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είμαι φανατική του γλυκού του κουταλιού, ιδιαίτερα σταφύλι και βύσσινο (μια χρονιά κόντεψα να πάθω σάκχαρο...) θα επισημάνω δυο πράγματα.

 

Πρώτον και στα δυο μπορείτε να βάλετε την ώρα που βράζει ένα κλωναράκι φρέσκια αλμπαρόριζα. Η αλμπαρίζα είναι ένα ωραιότατο φυτό, που μπορείτε να το έχετε στο μπαλκόνι σας.

 

Δεύτερον το βύσσινο πάει όσο βύσσινο τόσο και ζάχαρη,

ενώ το σταφύλι ακριβώς την μισή ζάχαρη, γιατί είναι ήδη γλυκό από μόνο του.

Έχω αμπαρόριζα αλλά... δεν θα χάσει την μυρωδιά και την γεύση του αν τη βάλουμε στο γλυκό;

Δεν ξέρω γι'αυτό ρωτάω...

Χρήστο γιέ μου είσαι αυτός που με κρατά στην ζωή28895neov1jnyq0.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...