Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

πως αντιδράμε οταν τα "ζουζουνάκια" μας κάνουν ζημ

Recommended Posts

Το αστείο είναι πως του εξηγώ και του εξηγώ και φαίνεται ότι συμφωνει. αλλά ο άντρας μου δείχνει να είναι το βασικό πεντάχρονο, δηλαδή συμφωνεί και ,,,αποχωρεί νοητικά! ουφφφφφφφφφ

κοριτσια, το θεμα δεν ειναι τι κανουν τα μικρα τερατακια , ουτε τι κάνουμε μεις που λιγο πολυ την ψαχνουμε, αλλά το τι κανουν οι λοιποι συγγενεις!!!! αυτοι χαλάνε την μαγιονεζα!

Μια απο τα ιδια περναμε κι εμεις!!!Κι εγω ανησυχω πολυ για το πως θα μεγαλωσει το παιδακι μου οταν ο μπαμπας μας κανει οτι του καπνισει καθε φορα!!!!! :( Φοβαμαι οτι η ψυχολογια του παιδιου θα θυμιζει το γιοφυρι της αρτας:"Ολιμερις το φτιαχνουμε το βραδυ γκρεμιζοταν"!!!!!!!!

και σε μας ακριβως τα ιδια!!! εντωμεταξυ ειναι και ξεροκεφαλος!δεν εχει διαβασει τιποτα για τα παιδια και εχει αποψη! αν του πω κατι μου λεει και ποιος το λεει αυτο?? :shock::shock: ἅν του πω σε καποιο εγκριτο περιοδικο απο τον ταδε επιστημονα θα πει υπερβολες εμεις πως μεγαλωσαμε???

τι να του πω δες πως εγινες?? :shock::shock::shock:

Να σου πώ τί κάναμε εμείς;

Αρχικά αποφασίσαμε να έχουμε κοινή γραμμή και οι δύο σε οποιοδήποτε θέμα... έτσι όταν ο μπομπιράς μας κάνει κάτι εμείς αποσυρώμαστε για ένα συμβούλιο.. αποφασίζουμε τί πρέπει να κάνουμε και ξεκινάμε τις ενέργιες... επειδή και οι 2 είμαστε νέοι γονείς θεωρούμε ότι τίποτε δεν ξέρουμε... άρα δοκιμάζουμε διάφορες ενέργιες και ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα.. τώρα για παράδειγμα ξεκινήσαμε να τον βάζουμε τιμωρία (στο πάρκο του για κάποιο χρόνο5'-10') ότανκάνει κάτι επικίνδυνο... αυτό το αποφασίσαμε απο κοινού και το κάνουμε και οι 2 είτε είμαστε μαζί είτε ο καθένας μόνος του.. Βέβαια πρίν κάνουμε κάτι τέτοιο πήραμε αρκετά βιβλιαράκια και "Ανοίξαμε τα μάτια μας" έτσι δοκιμάζουμε τεχνικές απο εκεί... Βέβαια και στο Ιντερνετ μπορείς να βρείς πολλά άρθρα για το πώς να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις... Πάντως αυτό που σου προτείνω είναι να κάνεις τον Καλό σου συμμέτοχο!!!! Κανείς δεν θέλει ο άλλος να του λέει τί να κάνει και τί όχι... Βάλτον στην διαδικασία να ψάξει να βρεί και να προτείνει κάτι που τελικά θα ακολουθείτε αλλά και θα έχει μία βάση...έτσι μάλλον θα του είναι πιο εύκολο να κάνει κάποιοες σωστές κινήσεις διαπαιδαγώγισης...

καλή επιτυχία

ΥΓ. Υπάρχουν βιβλία ειδικά για Μπαμπάδες!!! Δές τα !

Κάθε μέρα ένα μικρό "Θαύμα" κάνει τη ζωή μου ομορφότερη!!!

NMvop3.png

Διαφημίσεις

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Το αστείο είναι πως του εξηγώ και του εξηγώ και φαίνεται ότι συμφωνει. αλλά ο άντρας μου δείχνει να είναι το βασικό πεντάχρονο, δηλαδή συμφωνεί και ,,,αποχωρεί νοητικά! ουφφφφφφφφφ

κοριτσια, το θεμα δεν ειναι τι κανουν τα μικρα τερατακια , ουτε τι κάνουμε μεις που λιγο πολυ την ψαχνουμε, αλλά το τι κανουν οι λοιποι συγγενεις!!!! αυτοι χαλάνε την μαγιονεζα!

Μια απο τα ιδια περναμε κι εμεις!!!Κι εγω ανησυχω πολυ για το πως θα μεγαλωσει το παιδακι μου οταν ο μπαμπας μας κανει οτι του καπνισει καθε φορα!!!!! :( Φοβαμαι οτι η ψυχολογια του παιδιου θα θυμιζει το γιοφυρι της αρτας:"Ολιμερις το φτιαχνουμε το βραδυ γκρεμιζοταν"!!!!!!!!

και σε μας ακριβως τα ιδια!!! εντωμεταξυ ειναι και ξεροκεφαλος!δεν εχει διαβασει τιποτα για τα παιδια και εχει αποψη! αν του πω κατι μου λεει και ποιος το λεει αυτο?? :shock::shock: ἅν του πω σε καποιο εγκριτο περιοδικο απο τον ταδε επιστημονα θα πει υπερβολες εμεις πως μεγαλωσαμε???

Αρχικά αποφασίσαμε να έχουμε κοινή γραμμή και οι δύο σε οποιοδήποτε θέμα... έτσι όταν ο μπομπιράς μας κάνει κάτι εμείς αποσυρώμαστε για ένα συμβούλιο.. αποφασίζουμε τί πρέπει να κάνουμε και ξεκινάμε τις ενέργιες... επειδή και οι 2 είμαστε νέοι γονείς θεωρούμε ότι τίποτε δεν ξέρουμε... άρα δοκιμάζουμε διάφορες ενέργιες και ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα.. τώρα για παράδειγμα ξεκινήσαμε να τον βάζουμε τιμωρία (στο πάρκο του για κάποιο χρόνο5'-10') ότανκάνει κάτι επικίνδυνο... αυτό το αποφασίσαμε απο κοινού και το κάνουμε και οι 2 είτε είμαστε μαζί είτε ο καθένας μόνος του.. Βέβαια πρίν κάνουμε κάτι τέτοιο πήραμε αρκετά βιβλιαράκια και "Ανοίξαμε τα μάτια μας" έτσι δοκιμάζουμε τεχνικές απο εκεί... Βέβαια και στο Ιντερνετ μπορείς να βρείς πολλά άρθρα για το πώς να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις... Πάντως αυτό που σου προτείνω είναι να κάνεις τον Καλό σου συμμέτοχο!!!! Κανείς δεν θέλει ο άλλος να του λέει τί να κάνει και τί όχι... Βάλτον στην διαδικασία να ψάξει να βρεί και να προτείνει κάτι που τελικά θα ακολουθείτε αλλά και θα έχει μία βάση...έτσι μάλλον θα του είναι πιο εύκολο να κάνει κάποιοες σωστές κινήσεις διαπαιδαγώγισης...

καλή επιτυχία

NMvop3.png

καλή επιτυχία

NMvop3.png

Διαφημίσεις

• 8 months later...

εγω αναλογως τι κανει -αν τον εχω προειδοποιησει, αν ξερει οτι ειναι κακο αυτο που θα κανει, ή αν γινει κατα λαθος- φορτωνω αναλογως! ή που θα φωναξω, ή που θα τον πιασω και θα τον βαλω τιμωρια στο δωματιο του χωρις να μιλησω, ή θα ριξω καμια στον ποπο... αναλογα το σοβαρο της υποθεσης... τωρα εχει χαλαρωσει, στα 2-2,5 ηταν τα ζορια που η κουβεντα "μη" εμοιαζε με

"καντο σε δευτερολεπτα!"... ο ασπρος σιφουνας!

τωρα αυτο που με εκνευριζει αφανταστα -οχι με τον μικρο- και που ειναι λες και μιλαω στον τοιχο, ειναι οταν ο μικρος παει στην πεθερα μου... καλη, χρυση, αγια, αλλα αυτο το "αστον δεν πειραζει, μικρος ειναι ακομα θα μαθει", ή το "ελα μωρε δεν το ηθελε" μου βαραει εγκεφαλικο! βρε καλη μου αφου εγω θελω να τον μαλωσω εκεινη την ωρα γιατι πχ εκανε το ταδε στο σπιτι ΣΟΥ ή μπροστα σε τρίτους και εφοσον του εχω κανει ολοκληρη διδασκαλια σπιτι μου, τι πας και με ακυρωνεις μπροστα του? :evil: οτι και να πω, ντουβαρι... στον αερα ολα... χτες τα πηρα παλι και γυρναω και της λεω "μα μην τον παρακαλατε αφου τον εχω τιμωρια!"... αρχιζε μετα και το γυρναγε.. πρρεπει να ειμαι η σκυλα της παρεαας δηλ. για να γινεται αυτο που θελω? και οχι τιποτα παραλογο, αυτα που εγω και ο πατερας του, του δινουμε...και στην τελικη ακομα και λαθος να ειμαι την ωρα που τον μαλωνω ΜΗΝ λες τιποτα μπροστα του! δηλ. η λογικη "μην ακους την μανα σου" ειναι ενταξει? ο μικρος εχει καταντησει -επειδη ολη την ωρα κατι θα βρει να τσιμπησει στο σπιτι της, και εκεινη απλα θα πει "ε, αφου το'δε...", "ε, αφου εκλαψε..." ΝΤΟΙΝΓΚ! αφου πριν 1 λεπτο εγω τον ειχα ταισει πχ το πρωινο, το μεσημεριανο, το γιαουρτι του, επιτηδες, για να μην φαει εκει...- να λεει "μην πεις στην μαμα οτι εφαγα θα με μαλωσε..." ή το ακομα χειροτερο, να μπω στο σπιτι και να ακουσω την πεθερα μου να πει αστειευομενη -γκρρρ- "ωχ ηρθε η μαμα, μας επιασε που τρωμε!"... ελεος!

σορρυ για το μεγεθος!

me and my men...

• 2 months later...

Επαναφέρω το θέμα...

Διάβασα τα όσα έγραψε η Μαρία Σ και εύχομαι να τα είχα διαβάσει νωρίτερα. Εγώ στο μεταξύ, είχα αναγκαστεί να βάλω τάιμ άουτ το δικό μας Ταλιμπανάκι (το αλλο μου παιδί είναι ήσυχο), 4-5 φορές συνολικά. Τη μια φορά ήταν επειδή ήθελε να ρίξει την τηλεόραση κάτω. Είχε ανεβεί πάνω στο έπιπλο της τηλεόρασης για πολλοστή φορά. Άλλη φορά ξυπνούσε την αδερφή του παρόλο που του είχα πει επανειλημμένα να μην το κάνει (καταλαβαίνει γενικά πολλά πράγματα και χρησιμοποιεί ο ιδιος το μη ολόσωστα για να εκφράσει όσα τον απωθούν, πχ ο παιδίατρος με τα εμβόλια :roll: ). Άλλες φορές δεν βάζω τιμωρίες, αλλά μαλλιάζει η γλώσσα μου (και διάβασα ότι καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε το "μη").

Οπότε, πρακτικά...Ποιος είναι ο προτεινόμενος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις εξής ταρζανιές/ανεπιθύμητες συμπεριφορές; Χωρίς να συμπεριλάβουμε κάποια μορφή ποινής ή "μή";

Όταν το παιδί παίρνει στα χέρια, κινητό, υπολογιστή, τηλεκοντρόλ; Να τους δωσουμε ψεύτικα δεν πιάνει, ξέρουν τη διαφορά!

Ανεβαίνει στο έπιπλο της τηλεόρασης και προσπαθεί να τη ρίξει κάτω; Για τα δύο παραπάνω, με άπειρες επαναλήψεις ίσως έχει αρχίσει να το εμπεδώνει... Αλλά υπάρχει άλλος τρόπος;

Κοπανάει την αδερφή του στο κεφάλι με ένα παιχνίδι; Εδω δεν θέλω να επιχειρήσει να το επαναλάβει ούτε μία φορά!

Προσπαθεί να ξυπνήσει την αδερφή του, όταν πχ εκείνη παίρνει υπνάκο; Να τον αποπροσανατολίζω όλη την ώρα που κοιμάται εκείνη δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν...

:|

Αν ίσως του το εξηγούσες? Εφοσον καταλαβαινει μηπως το κανει για να σας τραβαει την προσοχη?Μηπως θελει παραπανω σημασια και σας προκαλει ετσι ωστε να ασχοληθειτε μαζι του?Αλλωστε εφοσον δεν εχει κάποια ποινη το μονο που κερδιζει καθε φορα ειναι αυτο..Απο την άλλη αν του δειχνατε αδιαφορια ισως ηταν επικυνδινο..Μηπως να αλλαξεις τακτικη και να του επιβαλλεις καποιες μικρες τιμωριες?ΔΕν μπορω να σκεφτω καποια λυση...Εμαι απολυτα κατα των φονων και φυσικα της βιας, ωστοσο κάποιες συμβολικες θα ελεγα ποινες ισως τελικα να ειναι χρησιμες..

Πεταλουδιτσα μου εισαι η ζωη μου!!!!

Τώρα που διαβάζω την απάντησή σου βλέπω ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στα όρια που μπήκαν ή δεν μπήκαν εξαρχής... Ας πούμε, αφού τα κατέβασα άπειρες φορές από τα έπιπλα, εδώ και πολλούς μήνες, όταν το ξεκίνησαν το σπορ, στο τέλος χαλάρωσα αρκετά με το θέμα. Είδα ότι δεν θα έπεφταν και κάπου τα λυπόμουν, γιατί δεν είχαν άλλες διεξόδους να ξοδεύουν την ενέργειά τους, μας είχε φάει το σπίτι εκείνο τον καιρό. Πρόβλημα είναι όμως όταν επιχειρεί κάποιο να ρίξει κάτω την τηλεόραση, για πολλούς και διάφορους λόγους!

Στα ξένα σπίτια καταλαβαίνουν τη διαφορά και δεν απασχολούνται με το σπορ της αναρρίχησης. Έτσι και αλλιώς συνήθως όταν είμαστε έξω έχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν.

Για το θέμα της προσοχής, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Αλλά δεν είναι δυνατό έτσι και αλλιώς κάποιος να κρατάει την προσοχή δύο μωρών σε κάτι συγκεκριμένο συνεχώς, τουλάχιστον δεν μου βγαίνει εμένα αυτό. Στο πλαίσιο του ελεύθερου παιχνιδιού τα κάνουν αυτά. Προσπάθησα να βάλω και γω κάποιες ποινές στις περιπτώσεις που άλλα ήπια μέτρα δεν είχαν αποτέλεσμα... Δεν ξέρω... Θα δούμε...

Τώρα που διαβάζω την απάντησή σου βλέπω ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στα όρια που μπήκαν ή δεν μπήκαν εξαρχής... Ας πούμε, αφού τα κατέβασα άπειρες φορές από τα έπιπλα, εδώ και πολλούς μήνες, όταν το ξεκίνησαν το σπορ, στο τέλος χαλάρωσα αρκετά με το θέμα. Είδα ότι δεν θα έπεφταν και κάπου τα λυπόμουν, γιατί δεν είχαν άλλες διεξόδους να ξοδεύουν την ενέργειά τους, μας είχε φάει το σπίτι εκείνο τον καιρό. Πρόβλημα είναι όμως όταν επιχειρεί κάποιο να ρίξει κάτω την τηλεόραση, για πολλούς και διάφορους λόγους!

Στα ξένα σπίτια καταλαβαίνουν τη διαφορά και δεν απασχολούνται με το σπορ της αναρρίχησης. Έτσι και αλλιώς συνήθως όταν είμαστε έξω έχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν.

Για το θέμα της προσοχής, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Αλλά δεν είναι δυνατό έτσι και αλλιώς κάποιος να κρατάει την προσοχή δύο μωρών σε κάτι συγκεκριμένο συνεχώς, τουλάχιστον δεν μου βγαίνει εμένα αυτό. Στο πλαίσιο του ελεύθερου παιχνιδιού τα κάνουν αυτά. Προσπάθησα να βάλω και γω κάποιες ποινές στις περιπτώσεις που άλλα ήπια μέτρα δεν είχαν αποτέλεσμα... Δεν ξέρω... Θα δούμε...

Για να καταλαβαινουν τη διαφορα σε αλλα σπιτια αυτο που μου ερχεται τωρα ειναι οτι νιωθουν οτι στο σπιτι τους εχουν το δικαιωμα να κανουν οτι θελουν! :wink: Δεν φταις εσυ σε αυτο γιατι απ οτι καταλαβαινω προσπαθεις να εισαι φιλελευθυερη και να μην τα καταπιεζεις..Και καλα κανεις. Γνωμη μου βεβαια παντα, δεν ειμαι ειδικος. Οσον αφορα την προσοχη δεν εννοω να τους τραβας εσυ την προσοχή, αλλα να τραβουν αυτα τη δικη σου. Να βαριουνται πχ μεσα στο σπιτι και να θελουν να σου τραβιξουν την προσοχή για να ασχοληθεις μαζι τους..Οπως και να εχει να τα χαιρεσαι!!

Πεταλουδιτσα μου εισαι η ζωη μου!!!!

Διαφημίσεις

• 11 months later...

καλημερα κοριτσια κ αγορια,εγω λοιπον το αποφασισα θα αρχισω να φοραω και εγω πανα και θα κοψω την τουαλετα...:?το σαββατο ενω ημουν με το μικρο στο σπιτι και αφου ειχα κανει τις καθιερωμενες δουλειες γεματη χαρα του λεω κατσε μια στιγμουλα στο δωματιο σου και εγω μπηκα στο μπανιο και μετα θα παμε βολτα...εεε τι το ηθελα οταν βγηκα παω στη κουζινα και βλεπω ολο το λαδι στο πατωμα...:shock: και ο γιωργος με ενα πανακι κουζινας να εχει πεσει στο πατωμα και να προσπαθει να καθαρισει πασαλειβοντας τα ντουλαπια της κουζινας με λαδια...:?:|εγω επαφα σοκ και του λεω βρε γιωργο τι εκανες...:-(:?:και εκεινο μοπυ λεει μαμα κακο,και παω να τον παρω να τον κανω μπανιο που ειχα γινει σα λαδωμενο ποντικακι και αυτο να κλαει και να μην ξεκολαει απο το πατωμα και να προσπαθει να καθαρισει...:?:shock:αφου τον εβαλα τελικα στη μπανιερα και τον καθαρισα του λεω θα κατσεις τωρα στο δωματιο σου να παει η μαμα να καθαρισει.

παιδια οση ωρα σαπουνιζα σηκωνα μοκετες και καθαριζα ο γιωργος στο δωματιο του.(σχεδον μια ωρα).αφου τελειωσα παω στο δωματιο και εκανε κατι που με ελιωσε...εκανε ευχαριστω με το χερακι του και με πηρε αγκαλια...:wink:εγω παντως δεν τον μαλωσα μου αρκει που καταλαβε ετσι θελω να πιστευω τουλαχιστον,εξαλλου μεχρι τωρα συνειδητα δεν μου εχει κανει ζημιες.βεβαια βολτα δε πηγαμε γιατι του εξηγησα οτι τον εκανα μπανιο και θα κρυωνε και οτι ειχε περασει η ωρα με τη ζημια που εγινε.θελω να πιστευω οτι επραξα σωστα για το δικο μου το παιδι.

Αχ βρε τιγράκη το έχω παθει όταν ήταν πιο μικρή αλλά ευτυχώς καλοκαίρι και δεν είχα χαλιά οπότε καθάρισα σφουγγάρισα κτλ.φώναζα απο ότι θυμάμαι αλλά απο τότε τις έχει γίνει μάθημα και όποτε με βλέπει με το λάδι φωνάζει προσέχε μαμά πρόσεχε το λάδι.:roll:Υπομονή απλά ήταν τυχερός ο μικρός που ήσουν ήρεμη.

ΤΙΓΡΑΚΙ ειμαι μαζι σου στο πως συμπεριφερθηκες.

εμενα παλι πριν κανα μηνα δεν μου εριξε ενα μπουκαλι λαδι στο πατωμα αλλα ενα 5κιλο λαδι στο πατωμα. επαθα συγκοπη μολις το ειδα γιατι ημουν στραμενη στο νεροχυτη, νευριασα αλλα κρατηθηκα κ δεν εβαλα τις φωνες γιατι σκεφτηκα στιγμιαια οτι δεν εφταιγε αυτος αλλα εγω που κ δεν το ειχα κλεισει καλα τον τενεκε κ που τν ειχα αφησει σε σημειο που τον εφτανε. απλα επειδη ημουν νευριασμενη λογω καταστασης του ειπα αυστηρα να ανεβει στον καναπε κ να μην κατεβει μεχρι να του πω. λοιπον καθησε πανω απο 3 τεταρτα με τα παιχνιδια του κ δεν εβγαλε κιχ κ επαναλαμβανε απλα οχ λαλι στραει ( ωχ λαδι γλιστραει) που μουρμουραγα εγω...

γενικα σε ζημιες που κανει αλλα ειναι απο δικια μου υπαιτιοτητα θυμωνω αλλα δεν του φωναζω. στην τελικη ας προσεχα. αν ξερει ομως οτι ειναι κακο κ το κανει επιτηδες για να δει τις αντιδρασεις μου, κ θα τον μαλωσω κ θα του φωναξω κ θα τον παω στο δωματιο του για λιγο, σαν τιμωρια.

πιστευω παντως οτι αφου περασα το "τεστ" με το λαδι κ δεν βγηκα εκτος ευατου, ειμαστε σε καλο δρομο...:-P

Μετα την καταιγίδα, έρχεται πάντα η λιακάδα.

Αχ εμένα κορίτσια το Σάββατο με έστειλε ο μικρός! εκεί που είχαμε ετοιμαστεί να βγούμε τον βλέπω σε κάποια στιγμή στο μπάνιο να είναι γυρισμένος πλάτη και να γελάει:-D γυρίζει να με κοιτάξει και τι να δω;

είχε πασαλείψει το προσωπό του και τη μύτη του με λευκο μανό! :shock::shock:

Τι να κάνω η γυναίκα; να συνέλθω απο το εγκεφαλικό;να αρχίσω να φωνάζω; ή να προσπαθήσω να τον καθαρίσω που είχε στεγνώσει σχεδόν το μανό πάνω στη μούρη του; κάνω πρώτα αυτό το σπαστικό ηηηηηηηη ! τι έκανες εκεί βρε εκεί του λέω; που το βρήκες το μανό;τι είναι αυτά;δεν έβγαλε κιχ όση ώρα τον καθάριζα γιατί κατάλαβε ότι κάτι έκανε. Είναι πολύ ζωηρός! αλλά πέρα απο την γωνία για τα άτακτα που τον βάζω και τις συνεχείς συζητήσεις (όσο κάθεται ένα δίχρονο να ακούσει), μερικές φορές τα περνάω στο ντούκου.

γενικα σε ζημιες που κανει αλλα ειναι απο δικια μου υπαιτιοτητα θυμωνω αλλα δεν του φωναζω. στην τελικη ας προσεχα. αν ξερει ομως οτι ειναι κακο κ το κανει επιτηδες για να δει τις αντιδρασεις μου, κ θα τον μαλωσω κ θα του φωναξω κ θα τον παω στο δωματιο του για λιγο, σαν τιμωρια.

πιστευω παντως οτι αφου περασα το "τεστ" με το λαδι κ δεν βγηκα εκτος ευατου, ειμαστε σε καλο δρομο...:-P

και εγω ετσι σκεφτηκα,απλα το μονοο που με προβληματιζει ειναι οτι υπαρχουν μερες που μπορει να θυμωσω με το παραμικρο...:?

αλλα οπως λες και εσυ αφου περασαμε το "τεστ" με το λαδι και ειμαστε καλα ειμαστε souper...:-P:wink:

Διαφημίσεις

• 1 year later...
Χθες το βράδυ ο μικρός μου έκανε την πρώτη μεγάλη ζημιά! Τράβηξε ένα καρέ και έριξε ένα κρυστάλλινο διακοσμητικό το οποίο έγινε χίλια κομμάτια. Ευτυχώς δεν χτύπησε κανείς αλλά γέμισε όλο το σπίτι θρύψαλα και εγώ αναγκάστηκα να σηκώσω χαλια καναπέδες κτλ για να μαζέψω όσο καλύτερα γίνεται.

Οταν το έριξε και μετά αυτος κοκκάλωσε και με κοιταξε.Κατάλαβε ότι εκανε κάτι. Εγω δεν έκανα τιποτα . Δεν τον μάλωσα, δεν του φώναξα απλά μάζεψα απο το πατωμα τα γυαλιά.

Δεν ξέρω αν έπραξα σωστά. Οσες φορές του έχω πει όχι , μη , προσεξε κτλ δεν έχει λειτούργήσει αποτρεπτικά. Δηλ το κάνει ξανα και ξανά επίτηδες. Η κόρη μου άκουγε με το όχι και το μη και δεν μου έκανε καμία ζημιά.

Πως πρέπει να αντιδράμε στην ηλικια του 1 + έτους που ειναι στην φάση καταλαβαίνω και δεν καταλαβαίνω?

Πως μπορουμε να δωσουμε να καταλαβει ότι θα χτυπήσει,θα καει κτλ?

Ιδιαίτερα αν είναι αγόρι?????

επειδη τα παιδια αποζητουν προσοχη και θελουν ολα να περιστρεφονται γυρω απο αυτα, φανταζομαι πως και το μαλωμα ή οι συμβουλες να εχουν λεξεις/κλειδια που να καταλαβαινει το παιδι οτι το μονο που θελει η μανα ειναι το καλο του.

ας πουμε στη προκειμενη περιπτωση με το βαζο-γνωμη μου- μπορουσες να πεις:....μπλα μπλα μπλα.....ειδες οτι μπορουσες να τραυματιστεις και μετα θα ποναει οπως τοτε που...[...]? η μαμα πουλακι μου το μονο που θελει ειναι να μη παθεις κακο και πονεσεις γιαυτο θα την ακους! για σενα νοιαζομαι,οχι για το βαζο! ετσι θα φυγει και η αμφιβολια οτι το βαζο ειναι που φρικαρε η μαμα. γιατι με το παιδικο μυαλουδακι μπορει να σκεφτει τι εχει αυτο το βαζο και ειναι τοσο σημαντικο? και να ξανακανει ζημια μηπως και σου τραβηξει τη προσοχη αυτος και οχι ενα αντικειμενο!