Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Νονα σε καθολικη βαπτιση

ΣοφιαΔ

Recommended Posts

Γεια σας. Ειμαι νεο μελος. Με λενε Σοφια κ θα γινω νονα σε καθολικη βαπτιση. Ηθελα να ρωτησω αν γνωριζετε τις υποχρεωσεις μιας νονας στους καθολικους. Να τονισω οτι εγω ειμαι Χ.Ο . Εχω παραβρεθει σε καθολικη βαπτιση. Δεν τα λαδωνουν τα μωρα. Δεν εχουν τα μαρτυρικα σταυρουδακια. Γνωριζει καποιος κατι παραπανω?? Ευχαριστω εκ των προτερων.:)

Διαφημίσεις

Υποθέτω ότι επειδή οι καθολικοί είναι από διάφορα μέρη εξαρτάται από τα τοπικά έθιμα της οικογένειας. Από που είναι οι γονείς; Που θα γίνει η βάφτιση;

There is no patch for human stupidity.

Η μαμα ειναι απο Πολωνια κ ο μπαμπας απο Αλβανια. Η βαπτιση θα γινει εδω. Οι καθολικοι δεν εχουν προβλημα αν ο νονος δεν ειναι καθολικος αρκει να ειναι Χριστιανος. Οσο για εμας τους Χ.Ο ξερω περιπτωσεις οπου ο παπας εχει δεχτει καθολικο για νονο.

Θα μπορούσες να ψάξεις για Polish christening customs στο google ή να ρωτήσεις την μαμά πως γίνονται οι βαφτίσεις στην χώρα της και τι περιμένει από την νονά ( το ξέρω δεν βοήθαω πολύ)

There is no patch for human stupidity.

Διαφημίσεις

Βοηθας αρκετα, δινοντας μου την ιδεα να το αναζητησω κ ετσι στο google. Ρωτησα τη μαμα του μωρου κ ειπε πως δε θυμαται καθολου. Παντως τα Χριστουγεννα που βαφτισε η ξαδερφη μου το παιδι της καθολικα, μιας κ ο αντρας της ειναι Ιταλος, η νονα του μικρου του πηρε μονο το σταυρο κ στη βαπτιση καθοταν απλως διπλα στην ξαδερφη μου που κραταγε το παιδι.

εχω παει σε δυο καθολικες βαφτισεις.. ξερω πως το ρουχο του παιδιου πρεπει να ειναι καταλευκο, χωρις πολλα πολλα..

Ομως αντι να ψαχνεις στο γκουγκλ, θα σου προτεινα να πας στην εκκλησια να ρωτησεις τον ιδιο τον παπα..

ειναι φοβερες αυτες οι βαφτισεις.. τετοια κατανηξη δεν εχω νιωσει ποτε σε καμια καθολικη βαφτιση.. με το καλο..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

στο γκουγκλ που εψαξα ειδα οτι στους Πολωνους τουλαχιστον το ρουχο το παιρνει καποιος συγγενης του μωρου. Δεν ξερω. Σημερα που θα βρεθω με τη μαμα του μωρου θα της πω να παρει τη μανα της για να προετοιμαστω. Οι δικες μας οι βαφτισεις ομως εχουν αλλη χαρη, ισως επειδη εχουμε μαθει ετσι. Λογικα η βαφτιση θα γινει στην ελληνικη γλωσσα θελω να πιστευω, μιας κ οι γονεις του παιδιου εχουν διαφορετικες εθνικοτητες. Μολις μαθω περισσοτερα, θα σας πω.

Requisiti del padrino e madrina:http://www.parrocchie.it/torino/nomemaria/documenti.htm

Anche se la designazione delle persone viene effettuata da voi genitori, vi invito a considerare seriamente il ruolo dei padrini e madrine: essi rappresentano un punto di riferimento nel campo della Fede per il/la proprio/a figlio/a.

Starà a voi porre le premesse,con una scelta adeguata, al fatto che tale testimonianza cristiana possa poi essere offerta. i tratta di una scelta di cui dovete rendere conto unicamente al Signore ed alla vostra stessa coscienza.

Ben lungi dalla presunzione di esprimere dei giudizi sulle persone, la Chiesa pone in evidenza alcune situazioni di vita che si pongono oggettivamente in contrasto con le indicazioni del Vangelo e, come tali, determinano un impedimento per il ruolo di padrino o madrina:

- persone conviventi

- coniugi sposati solo civilmente

- persone separate o divorziate che si siano nuovamente sposate (solo in civile)

Credo sia quanto mai logico dare per scontato che i padrini e le madrine debbano professare la fede cattolica e non appartenere ad altri gruppi o sette religiose.

Una condizione indispensabile per l'idoneità a svolgere tale ruolo sta pure nell'aver ricevuto il Sacramento della Cresima.

Per quanto riguarda la documentazione richiesta, essa si riduce al modulo di autocertificazione sottoscritta dagli interessati e vidimata dal proprio parroco di residenza (tale vidimazione è richiesta unicamente a coloro che risiedono al di fuori del territorio diocesano di Torino).

Δεν καταφερα να βρω το αντιστοιχο στα Ελληνικα αλλα αναφερεται ρητα πως ο νονος δεν μπορει να ανηκει σε κανενα αλλο δογμα και να εχει λαβει το χρισμα συμφωνα με τους κανονες της καθολικης εκκλησιας(μαλιστα θα υπογραψεις και υπευθυνη δηλωση)και αν και ειναι θεμα συνειδησης των γονιων,να μην συζει,να μην ειναι παντρεμενος μονο με πολιτικο γαμο,η διαζευγμενος και ξαναπαντρεμενος μονο με πολιτικο γαμο.Μου φαινεται απιστευτο που οι γονεις του παιδιου δεν τα ΄"γνωριζουν" αυτα.Θα σου προτεινα να επισκευτεις τον εφημεριο του Ναου που θα τελεστει το μυστηριο για να ξεκαθαρισουν καποια πραγματα.Μπορω αν θες να σε ενημερωσω για τις τυπικες υποχρεωσεις του νονου αλλα προεχει να ξεκαθαρισεις το δογματικο κολημα.

φιλικα

Μήπως στην Ιταλία είναι λίγο πιο αυστηροί; Γιατί εγώ θα γίνω νονά στην Ισπανία και δεν υπάρχει κανένα κώλυμα με το δόγμα. Από όσο ξέρω σταυρό δεν φοράν (εμείς θα ζητήσουμε να της περάσει ο ιερέας ένα σταυρουδάκι). Θα κρατάω εγώ το μωρό σε όλη τη βάφτιση και ο νονός θα κρατάει τη λαμπάδα. Και θα πρέπει να πω και κάτι λόγια, όπως το "απεταξάμην" που λέμε οι ορθόδοξοι. Αυτά και με το καλό!

Διαφημίσεις

Μήπως στην Ιταλία είναι λίγο πιο αυστηροί; Γιατί εγώ θα γίνω νονά στην Ισπανία και δεν υπάρχει κανένα κώλυμα με το δόγμα. Από όσο ξέρω σταυρό δεν φοράν (εμείς θα ζητήσουμε να της περάσει ο ιερέας ένα σταυρουδάκι). Θα κρατάω εγώ το μωρό σε όλη τη βάφτιση και ο νονός θα κρατάει τη λαμπάδα. Και θα πρέπει να πω και κάτι λόγια, όπως το "απεταξάμην" που λέμε οι ορθόδοξοι. Αυτά και με το καλό!
Το συγκεκριμενο μυστηριο οπως τουλαχιστον το περιγραφεις δεν ειναι βαπτιση της Ρωμαιοκαθολικης(τουλαχιστον)εκκλησιας.:-P

Δεν ειναι θεμα χωρας αλλα δογματος και τελετουργικου.....

Γεια σας. Ειμαι νεο μελος. Με λενε Σοφια κ θα γινω νονα σε καθολικη βαπτιση. Ηθελα να ρωτησω αν γνωριζετε τις υποχρεωσεις μιας νονας στους καθολικους. Να τονισω οτι εγω ειμαι Χ.Ο . Εχω παραβρεθει σε καθολικη βαπτιση. Δεν τα λαδωνουν τα μωρα. Δεν εχουν τα μαρτυρικα σταυρουδακια. Γνωριζει καποιος κατι παραπανω?? Ευχαριστω εκ των προτερων.:)

ΣοφακιΔ, νομίω ότι μπορώ να σε βοηθήσω, ειμαι χριστιανή καθολική και εχω βαφτισει και τα δυο παιδια μου καθολικα οποτε μαλλον κατι μπορω να κανω για σενα.Καταρχην να σου πω οτι τουλαχιστον στη δικια μου ενορια ο παπας θελει να υπαχουν και τα δυο φυλλα ως νονοι(γιατι θεωρουνται πνευματικοι γονεις)και νομιζω ενας απο τους δυο θα πρεπει να ειναι καθολικος.Οπως ηδη γνωριζεις δεν εχουμε λαδοπανα κουτια και τα σχετικα οποτε αυτα που πρεπει να αγορασεις ειναι τα εξη ,εσωρουχα και ρουχα παιδιου (τα βαφτιστικα λεγομενα, καθως το παιδι δεν αλλαζει ρουχα κατα τη διαρκεια του μυστηριου), τη λαμπαδα , τα μαρτυρικα για τις μπομπονιερες ,το σταυρο και κατοπιν συννενοησεως το στολισμο της εκκλησιας για οποιαδηποτε διευκρινηση ειμαι στη διαθεση σου:D

οχι δε νομιζω να ειναι κ στους Ιταλους τοσο αυστηρα, διοτι η ξαδερφη μου Χ.Ο βαπτισε το παιδι της Ιταλιδας φιλης της. Απλως ο αλλος νονος ηταν καθολικος. Δεν μπορω να καταλαβω που κολλαμε, γιατι κ εμεις κ οι καθολικοι Χριστιανοι ειμαστε. Ναι Ιταλιανα, αν θες πες μου κ για τα υπολοιπα.

dhmhtrianna+ σε ευχαριστω πολυ. Ναι ξερω οτι πρεπει να ειναι 2 οι νονοι, αντρας κ γυναικα. ηξερα επισης οτι σε καθολικη βαπτιση το παιδι πρεπει να φοραει ασπρα ρουχα, αλλα η μανα του μου ειπε πως σε εκεινους τουλαχιστον δεν ισχυει κατι τετοιο ( κ ειχα δει ενα φοβερο συνολακι). Οταν λες τα μαρτυρικα για τις μπομπονιερες τι εννοεις?

:P Λοιπον καταρχην με το καλο η βαπτιση σου.Για να μιλησω για τα μερη μου,η νονα παιρνει ενα λευκο ρουχο στο παιδι που η του το φορανε απο το σπιτι η το πανε με ενα φορμακι στην εκκλησια(βαπτιζονται συνηθως πολυ μικρα)κι ο εφημεριος μετα το ακουμπαει πανω στο μωρο και το βαζει μετα στο τραπεζι.Και ενα κοσμημα χρυσο συνηθως που σχεδον παντα ειναι ο σταυρος η αν το εχουν παρει η γονεις ειναι καποιο μενταγιον με την Παναγια η καποιον αγιο η στα αγορια μια πλακα που γραφει ονομα κ ημερομηνια βαπτισης.Αλλα και οποιοδηποτε αλλο χρυσο οπως βραχιολι πχ κατι που θα βαλει μεγαλο.Επισης η νονοι σε συννενοηση με τους γονεις η μονοι τους κανουν καποια δωρεα στην εκκλησια(δεν ειναι βεβαια υποχρεωτικο αλλα συνηθως το κανουμε).Μαρτυριες,λαδοπανα,κουτες δεν υπαρχουν,ουτε στολισμος κολυμπιθρας αφου δεν υπαρχει ουτε στολισμο εχω δει ποτε.Οι γονεις κανουν το τραπεζι,προσκλητηρια,μπομπονιερες,δωρο της νονας και οτι αλλο εξτρα θελουν.Αυτα καναμε και στην βαπτιση της ανηψιας μου.Ο ρολος των νονων ειναι η πνευματικη ανατροφη του παιδιου και η καθοδηγηση του μεχρι να παρει το χρισμα και την πρωτη θ.κοινωνια γι αυτο και δεν φαινονται πολυ στο μυστηριο ουτε συμμετεχουν ιδιαιτερα οικονομικα.Ελπιζω λιγακι να σε βοηθησα(δεν ξερω τι διαφορες μπορει να υπαρχουν με Ελλαδα).Με το καλο!:P

οχι δε νομιζω να ειναι κ στους Ιταλους τοσο αυστηρα, διοτι η ξαδερφη μου Χ.Ο βαπτισε το παιδι της Ιταλιδας φιλης της. Απλως ο αλλος νονος ηταν καθολικος. Δεν μπορω να καταλαβω που κολλαμε, γιατι κ εμεις κ οι καθολικοι Χριστιανοι ειμαστε. Ναι Ιταλιανα, αν θες πες μου κ για τα υπολοιπα.

dhmhtrianna+ σε ευχαριστω πολυ. Ναι ξερω οτι πρεπει να ειναι 2 οι νονοι, αντρας κ γυναικα. ηξερα επισης οτι σε καθολικη βαπτιση το παιδι πρεπει να φοραει ασπρα ρουχα, αλλα η μανα του μου ειπε πως σε εκεινους τουλαχιστον δεν ισχυει κατι τετοιο ( κ ειχα δει ενα φοβερο συνολακι). Οταν λες τα μαρτυρικα για τις μπομπονιερες τι εννοεις?

Τουλαχιστον ο δικος μας παπας δεν μας περιορισε ποτε στο χρωμα ,η κορη μου φορουσε ροζ με ασπρο και ο γιος μου θαλλασσι.Οταν λεω μαρτυρικα εννοω το σταυρουδακι που φοραμε στο πετο σε οσους παρευρισκονται ή διαφορετικα τα βαζεις πανω στις μπομπονιερες

Διαφημίσεις

Ωραια, σας ευχαριστω πολυ, γιατι μαλλον με τη μαμα του μωρου δε βγαζω ακρη, απανταει πως δεν ξερει, ενω εχει ηδη βαφτισει 2 παιδια εκεινη. Αλλα θελω κ εγω να ξερω τι πρεπει να κανω.

χθες μιλησα με τη μαμα του μωρου κ μου ειπε οτι οσον αφορα τη βαπτιση εμενα δεν πρεπει να με αγχωνει τιποτα κ ο,τι ολα θα τα βρουμε την καταλληλη ωρα. δε με βοηθαει πολυ, γιατι κ εγω θελω να κανω τα κουμαντα μου. Τελος παντων.

• 4 weeks later...

τελικα αυτο που εχω εγω να κανω για τη βαπτοση, ειναι απλως να βρισκομαι εκει. τιποτα αλλο, ουτε ενα σταυρο, ουτε ρουχαλακια ουτε τιποτα, τι νονα θαμαι, δεν ξερω ( δε μιλαω για τη σχεση μου με το μωρο, αλλα για τις υλικες υποχρεωσεις)