Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και αισχροκέρδεια

marandnik

Recommended Posts

Από τη Δευτέρα ισχύουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ και σήμερα το πρωί συνάντησα (κιόλας) την πρώτη περίπτωση αισχροκέρδειας.:evil:

Από συνοικιακό κατάστημα που αγοράζω διάφορα είδη καθημερινά, βρήκα σήμερα τις εξής διαφορές τιμών:

1. Προϊόν φαγώσιμο (που υπόκειται σε συντελεστή 10% από 9% που ήταν την Παρασκευή) από 1 ευρώ -> 1,10! Το προϊόν όταν έκανε 1 ευρώ (δηλαδή την Παρασκευή) αναλογούσε λογικά σε 92 λεπτά αξίας με 8 λεπτά ΦΠΑ. (προσοχή το ΦΠΑ το υπολογίζουμε ως ποσοστό πάνω στην αξία του προϊόντος και όχι πάνω στην τελική τιμή). Με 10% ΦΠΑ σε 92 λεπτά αξίας, έχουμε 9,2 λεπτά ΦΠΑ, δηλαδή τελική τιμή 1,01 ευρώ. Το οποίο με τη στρογγυλοποίηση έγινε 1,10!

2. Προϊόν καθαρισμού (συντελεστής ΦΠΑ 21% από 19% που ήταν την Παρασκευή): από 2,60 -> 2,80!

Η αξία του προίοντος ήταν λογικά 2,18 με ΦΠΑ 42,2 λεπτά. Με την αύξηση του συντελεστή σε 21%, ο ΦΠΑ γίνεται 45,8 λεπτά. Οπότε το τελικό προϊόν θα έπρεπε να κοστίζει 2,64 λεπτά!

Εννοείται ότι ΔΕΝ πρόκειται να ξαναψωνίσω από το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουμε όλοι, αν αυτό το φαινόμενο της συμφέρουσας στρογγυλοποίησης εφαρμοστεί από όλους τους εμπόρους.:evil:

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

Να τους το πεις ομως γιατι δεν θα ξαναψωνισεις.......

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Ένα δίκιο τό'χεις...:roll:

Απλά βαριέμαι αφόρητα τις δικαιολογίες που θα ακούσω και θα συγχιστώ.

Κατά τα άλλα καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι για το μέγεθος της αύξησης λόγω του ΦΠΑ, ώστε να μην πιανόμαστε κότσοι. Καθώς την ώρα που τα αγόρασα, κοντοστάθηκα και σκέφτηκα "όντως τόση είναι η αύξηση ή τα δίνει όσο θέλει;". Στο σπίτι που έκανα τους υπολογισμούς, βεβαιώθηκα.:evil:

.....δε νομίζω τάκη....

Μπορει να πει οτι αυξηθηκε και η βενζινη......αυτη ανεβαζει παντα το κοστος........καλο ειναι να ξερουν οτι χανουν πελατες ομως, αλλιως δεν εχει νοημα......

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Δεν είναι τα μόνα. Το ψωμί που έπαιρνα μισόκιλο 60 λεπτά πήγε στα 70 λεπτά δηλ. πάνω από 15% αύξηση ενώ ο φπα αυξήθηκε 2% μόνο.

όση δύναμη και να λένε ότι έχουμε ως καταναλωτές, έχουμε παιδάκια και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις αγορές τελείως και ούτε να αγοράζουμε αμφιβόλου ποιότητας πράγματα.

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Διαφημίσεις

Καθώς την ώρα που τα αγόρασα, κοντοστάθηκα και σκέφτηκα "όντως τόση είναι η αύξηση ή τα δίνει όσο θέλει;". Στο σπίτι που έκανα τους υπολογισμούς, βεβαιώθηκα.:evil:

Mα που θυμάσαι πόσο κάνουν; Εγώ πρέπει να τα διπλασιάσουν για να το καταλάβω. Μόνο το ψωμί θυμάμαι, 60 λεπτά και το απορρυπαντικό πλυντηρίου 30 λεπτά η μεζούρα. Πάντως αντί να μετράω έκοψα σταδιακά από το εβδομαδιαίο καλάθι πράγματα για διάφορους λόγους, πχ. το γιαούρτι γιατί είναι πανάκριβο (1 ευρώ για 200γρ γάλα;), τον τόνο για τoν υδράργυρο, τα δημητριακά γιατί είναι και άχρηστα και πανάκριβα, τη μαρμελάδα γιατί κάνω δίαιτα, τα μπισκότα γιατί είναι ανθυγιεινά, το κασέρι γιατί παχαίνει. Αυτά τα έκοψα σε διάστημα 3 ετών και το καλάθι μου ελάφρυνε σημαντικά όπως και η ζυγαριά μου γιατί δήθεν τα έπαιρνα για τα παιδιά και τα σαβούρωνα εγώ.

Mα που θυμάσαι πόσο κάνουν; Εγώ πρέπει να τα διπλασιάσουν για να το καταλάβω. Μόνο το ψωμί θυμάμαι, 60 λεπτά και το απορρυπαντικό πλυντηρίου 30 λεπτά η μεζούρα.

Εκτός του ότι είναι είδη που παίρνω τακτικά, είχε ακόμα επάνω στα προϊόντα κολλημένα τα καρτελάκια με τις τιμές. Αλλά χτυπούσε τις νέες στο ταμείο.

Πάντως αντί να μετράω έκοψα σταδιακά από το εβδομαδιαίο καλάθι πράγματα για διάφορους λόγους, πχ. το γιαούρτι γιατί είναι πανάκριβο (1 ευρώ για 200γρ γάλα;), τον τόνο για τoν υδράργυρο, τα δημητριακά γιατί είναι και άχρηστα και πανάκριβα, τη μαρμελάδα γιατί κάνω δίαιτα, τα μπισκότα γιατί είναι ανθυγιεινά, το κασέρι γιατί παχαίνει. Αυτά τα έκοψα σε διάστημα 3 ετών και το καλάθι μου ελάφρυνε σημαντικά όπως και η ζυγαριά μου γιατί δήθεν τα έπαιρνα για τα παιδιά και τα σαβούρωνα εγώ.

:mrgreen: Πίστεψέ με και εγώ θα ήθελα να αδειάσω σιγά - σιγά το καλάθι. Αλλά έχω 5 στόματα να θρέψω και μάλιστα όλα τους φαγανά! Αυτά που λες και εγώ προσπαθώ να τα αποφεύγω αλλά θα πρέπει με κάτι να τα αντικαταστήσω. Και συνήθως η υγιεινή εναλλακτική είναι και πολύ ακριβότερη. Π.χ. αντί για δημητριακά συμβατικά, βιολογικά δημητριακά = μιαμιση φορά πάνω η τιμή. Αντί για μπισκότα, βιολογική σοκολάτα ή βιολογικές μπανάνες = δύο φορές πάνω η τιμή, κ.ο.κ.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη πικραμένη ιστορία...:rolleyes:

.....δε νομίζω τάκη....

Από τη Δευτέρα ισχύουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ και σήμερα το πρωί συνάντησα (κιόλας) την πρώτη περίπτωση αισχροκέρδειας.:evil:

Από συνοικιακό κατάστημα που αγοράζω διάφορα είδη καθημερινά, βρήκα σήμερα τις εξής διαφορές τιμών:

1. Προϊόν φαγώσιμο (που υπόκειται σε συντελεστή 10% από 9% που ήταν την Παρασκευή) από 1 ευρώ -> 1,10! Το προϊόν όταν έκανε 1 ευρώ (δηλαδή την Παρασκευή) αναλογούσε λογικά σε 92 λεπτά αξίας με 8 λεπτά ΦΠΑ. (προσοχή το ΦΠΑ το υπολογίζουμε ως ποσοστό πάνω στην αξία του προϊόντος και όχι πάνω στην τελική τιμή). Με 10% ΦΠΑ σε 92 λεπτά αξίας, έχουμε 9,2 λεπτά ΦΠΑ, δηλαδή τελική τιμή 1,01 ευρώ. Το οποίο με τη στρογγυλοποίηση έγινε 1,10!

2. Προϊόν καθαρισμού (συντελεστής ΦΠΑ 21% από 19% που ήταν την Παρασκευή): από 2,60 -> 2,80!

Η αξία του προίοντος ήταν λογικά 2,18 με ΦΠΑ 42,2 λεπτά. Με την αύξηση του συντελεστή σε 21%, ο ΦΠΑ γίνεται 45,8 λεπτά. Οπότε το τελικό προϊόν θα έπρεπε να κοστίζει 2,64 λεπτά!

Εννοείται ότι ΔΕΝ πρόκειται να ξαναψωνίσω από το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουμε όλοι, αν αυτό το φαινόμενο της συμφέρουσας στρογγυλοποίησης εφαρμοστεί από όλους τους εμπόρους.:evil:

Αυτα τα προιοντα λογικά τα ειχε προμηθευτει πριν την αυξηση του φπα ή αντε έστω και με την αυξηση, αλλα απο τον χονδρεμπορα που τα παίρνει, ο οποίος δεν ειχε προλάβει να αυξήσει και αυτός τον φπα γιατι δεν ισχυε την προηγουμενη εβδομάδα, αρα δεν έπρεπε να κανει τοση αυξηση. Εκτος απο του να του την πεις, που πρεπει να το κανεις να του πεις οτι θα τον καταγγειλεις και αν μπορεις να το κανεις.

0b8bfa6eaf.png

Εκτός του ότι είναι είδη που παίρνω τακτικά, είχε ακόμα επάνω στα προϊόντα κολλημένα τα καρτελάκια με τις τιμές. Αλλά χτυπούσε τις νέες στο ταμείο.

:shock::shock::shock: Αυτό και αν είναι θράσος. Δεν ψάχνουν για πελάτες αλλά για θύματα.

Και συνήθως η υγιεινή εναλλακτική είναι και πολύ ακριβότερη. Π.χ. αντί για δημητριακά συμβατικά, βιολογικά δημητριακά = μιαμιση φορά πάνω η τιμή. Αντί για μπισκότα, βιολογική σοκολάτα ή βιολογικές μπανάνες = δύο φορές πάνω η τιμή, κ.ο.κ.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη πικραμένη ιστορία...:rolleyes:

Εδώ δεν έχουμε μαγαζί με βιολογικά. Βιολογικά είναι ότι παράγουμε στον κήπο και ότι μας δίνουν οι φίλοι. Αντί για δημητριακά τρώνε κουάκερ η κόρη μου και ψωμί με κάτι ο γιος μου. Μα είναι πανάκριβα στην Ελλάδα και τα πουλάνε και σε πολύ μικρές συσκευασίες που ανεβάζουν το κόστος. Από τότε που τους έκοψα μπισκότα, γιαούρτια, κλπ. σαν σνακ άρχισαν να τρώνε φρούτα και κάνω το σταυρό μου. Βασικά τρώνε φαγητό 2 φορές την ημέρα μεσημέρι και βράδυ οπότε δεν χρειάζονται και πολλά ενδιάμεσα.

Αυτα τα προιοντα λογικά τα ειχε προμηθευτει πριν την αυξηση του φπα ή αντε έστω και με την αυξηση, αλλα απο τον χονδρεμπορα που τα παίρνει, ο οποίος δεν ειχε προλάβει να αυξήσει και αυτός τον φπα γιατι δεν ισχυε την προηγουμενη εβδομάδα, αρα δεν έπρεπε να κανει τοση αυξηση. Εκτος απο του να του την πεις, που πρεπει να το κανεις να του πεις οτι θα τον καταγγειλεις και αν μπορεις να το κανεις.

Μπα, δεν παίζει καταγγελία. Γιατί έχουμε ελεύθερη αγορά, οπότε ο καθένας είναι ελεύθερος να πουλάει όσο νομίζει, δεν υπάρχει διατίμηση (εκτός μιας πολύ μικρής λίστας προϊόντων, όπως το μικρό μπουκάλι νερό που είναι υποχρεωμένοι όλοι να το πουλούν 50 λεπτά). Κατα τα άλλα, το προϊόν που ο άλλος την Παρασκευή το πουλούσε 2,60 μπορεί θεωρητικά να το πουλήσει και 26 ευρώ τη Δευτέρα, χωρίς να είναι παράνομος. Το θέμα είναι ποιος θα το αγοράσει φυσικά. :roll:

Γι' αυτό η αύξηση του ΦΠΑ δρα ως "άλλοθι" για αυτούς που θέλουν να αισχροκερδούν. Καθώς σου λένε ότι δεν ακρίβηναν αυτοί το προϊόν αλλά ακρίβηνε αναγκαστικά λόγω του ΦΠΑ.:rolleyes:

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

Εδώ δεν έχουμε μαγαζί με βιολογικά. Βιολογικά είναι ότι παράγουμε στον κήπο και ότι μας δίνουν οι φίλοι.

Μεγάλη υπόθεση ο κήπος.:wink:

.....δε νομίζω τάκη....