Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΩΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Recommended Posts

ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΑΤΕ. ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ, ΕΡΩΤΗΣΗ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΕΛΕΤΕ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΑΠ' ΟΤΙ ΕΙΔΑ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Ποτέ δεν μας δίνεται κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε...

Διαφημίσεις

σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή σου την πρωτοβουλία, είμαι σίγουρη ότι θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

• 2 weeks later...

με χαρα διαβασα οτι μπορειτε να μασ δωσετε καποιες συμβουλες. εχω μια μοναχοκορη 5,5 χρ. και η αληθεια ειναι οτι ειναι αρκετα ζωηρη. οταν βαριεται, πραγμα πολυ συχνο, ειναι συνεχεια μεσα στη γκρινια και φυσικα καταληγουμε να μαλλωνουμε πολλες φορες, αφου θελει την προσοχη μας ολη την ωρα. ολο μου λεει μαμα δεν ξερω τι να κανω και οτι και αν της προτινω το απορριπτει. βοηθηστε με

Καλή σου μερα και ελπιζω να μην σου καθυστερησα πολυ την απαντηση. Διάβασα αυτά που μου έγραψες και θα σου πρότεινα τα εξής: κατ' αρχάς μου έγραψες ότι η μικρή σου βαριέται συχνά και εύκολα. Αυτό ίσως να οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα, τα οποία έχει συνηθίσει και δεν της παρακινούν πλέον το ενδιαφέρον. Προσπάθησε να μην κεντρίζεις τόσο το ενδιαφέρον της μόνο με παιχνίδια υλικά, αλλά περισσότερο με δραστηριότητες.Προσπάθησε να καταλάβεις αν υπάρχει κατι που να της λείπει, για παράδειγμα μπορεί να έχει ανάγκη από κινητικό παιχνίδι. Δραστηριότητες που έχουν κίνηση δίνουν την ευκαιρία για σωματική επαφή, κάτι που ευχαριστεί τα παιδιά και τα δένει με τους ανθρώπους. Ρώτησέ την, ακόμα, τι θα ήθελε να κάνετε. Αν νιώθεις ότι ουτε εκείνη δεν ξέρει ακριβώς, προσπάθησε να την παρακινήσεις εσύ. Κάνε την να νιώσει ότι σε βοηθάει. Για παράδειγμα, μπορείς να πάρεις ένα puzzle και να το απλώσεις στο τραπέζι και να της ζητήσεις να σε βοηθήσει να το φτιάξετε, από το να της προτείνεις να φτιάξετε κάποιο puzzle. Θα μπορούσατε να κάνετε και κατασκευές. Υπάρχουν στο εμπόριο κατασκευές για λουλούδια, κοσμηματάκια, αυτοκόλλητα και πολλά άλλα. Προσπάθησε κάθε φορά να της δίνεις λίγες επιλογές, έτσι ώστε να μην "χάνεται". Τέλος, ξεκίνα εσύ κάτι και παρέσυρέ την στο παιχνίδι.

Ελπίζω να σε βοήθησε. Δοκιμασε τα και αν εχεις καποια απορια σε αυτά, επικοινωνησε πάλι μαζί μου. Ελπίζω να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Θα χαρώ να μάθω νέα σου και τι εξέλιξη υπάρχει.

Καλή τύχη! Φιλιά! :)

Διαφημίσεις

αχ, μην μου μιλας στον πληθυντικο! ελπιζω να σταθω διπλα σουόχι μονο σαν θεραπευτρια, αλλα και σαν φιλη. περιμενω αποτελεσματα

• 2 weeks later...

Καλημέρα

θα ηθελα κ εγω με την σειρα μου μια συμβουλη σχετικα με τον γιο μου 2,5 χρονων

απο μωρο ασχολειται με οτι εχει ροδες κ μόνο , ενδιαφέροντα του ειναι να αγοράζει μικρα αυτοκινητάκια να απστηθιζει τις μάρκες τους κ να παίζει με αυτα ''φανταστικα'' παιχνιδια , ειτε οτι παρκαρουν ειτε οτι πάνε συνεργειο ετε οτι συγκρούονται κοκ

σε παιδοτοπους ή παιδικες χαρες θα ενδιαφερθει για οτι ειναι παρκαρισμενο εξω απο αυτες, θελει συνεχει να καθεται μεσα στ αυτοκινητο να προσποιειται οτι οδηγαει

του εχω αγοράσει καθε λογης διαφορετικο παιχνιδι απο οχημα , όπως τουβλάκια παζλ , ζωγραφικη , πλαστελινη , παιχνιδια ταξινομησης κλπ ασχολειται για 5 λεπτα μαζι τους κ μετα συνεχιζει με τις ''ροδες '' κ πάλι

Παει παιδικο σταθμο απο 2 χρονων , οπότε εχει κ αλλες δημιουργικες ασχολίες εκει και επαφη με παιδια, εχει πολυ καλη μνημη απταιστη ομιλια και εχει μεγαλη αντιληψη , αλλα η εμμονη του ειναι αυτη με τα αυτοκινητα

Αναρωτιέμαι επειδη ασχολειται τοσο μονοδιαστατα με αυτα μηπως υπάρχει κανενα αιτιο που δεν αντιλαμβάνομαι , ελλειψη απο εμας τους γονεις του διοτι προσφατα αναγκαστηκαμε να δουλευουμε κ οι δυο πανω απο 12 ωρες την ημερα η απλα ειναι μια φυσιολογκη προσκοληση που θα περασει?

ευχαριστω

δεν είμαι εργοθεραπεύτρια αλλά θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την γνώμη μου.

σας έχουν πεί κάτι στον παιδικό σταθμό όσον αφορά το πως δρά με τα άλλα παιδιά? δείχνει ενδιαφέρον για αυτά ή και στον παιδικό σταθμό ασχολείται μόνο με τα αυτοκίνητα?

σαφώς η αλλαγή αυτή είναι πολύ μεγάλη, και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις. Σας έχει ανάγκη, οχι μόνο συναισθηματικά αλλά και εξαιτίας της ηλικίας της οποίας βρίσκεται. Μία πολύ ευαίσθητη ηλικία....

Αν δεν σας βλέπει καθόλου πιθανώς να έχει κλειστεί στον εαυτό του έτσι ώστε να παρηγορηθεί.

Και ο καλύτερος παιδικός σταθμός με τα καλύτερα ερεθίσματα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επαφή με τους γονείς ακόμα και αν αυτή είναι για κάποιες ώρες. απο ότι περιγράφεις δεν έχετε μάλλον καμία επαφή χρονικά?

Εάν είναι κάτι που έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, ελπίζω να βρείτε μια λύση έτσι ώστε να σας βλέπει περισσότερο γιατί είναι κάτι που αποκλείεται να μην αφήσει σημάδια αργότερα, αν συνεχιστεί σε καθημερινή βάση.

επίσης το να κλείνεται στον εαυτό του ένα παιδί, έχει πολλούς κινδύνους πάλι ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία.

ρωτήστε στον παιδικό να σας πουν με λεπτομέρεια, και επίσης το αν υπάρχει εποπτεία απο ψυχολόγο η οποία να μπορεί να βοηθήσει σε κάποια πράγματα σε συνεννόηση μαζί σας.

αν δεν, γράψε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σου είπαν στον σταθμό. είναι πολυ βασικό αυτό, ζήτα τους πριν σου απαντήσουν,

να κάνουν μια εβδομάδα καταγραφή. μην τους πεις απλώς να σου πουν εκείνη την στιγμή.

ζήτα συγκεκριμένα πράγματα.

φυσική προσκόλληση υπάρχει με την μαμά.

πρώτα με την μαμά. μετά ίσως με το μπαμπά ή άλλο πολύ οικείο άτομο.

όταν υπάρχει προσκόλληση σε κάποιο υλικό αγαθό, τότε αυτό σημαίνει ίσως κάτι.

Το πιο βασικό πιστεύω έιναι να έχετε γνώμη απο τον παιδικό και απο ψυχολόγο που να πάει εκεί και να τον δεί. αν δεν έχουν να βρούν. μην το αφήσετε.

αν είναι όλα εντάξει τότε θα έχετε κάνει μια καλή προσπάθεια να προσεγγίσετε το παιδάκι σας και θα έχετε χάσει απλώς λίγες ώρες.

εάν αποδειχτεί όμως ότι υπάρχει κάτι το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπίσετε και να λύσετε, έτσι ώστε να βοηθηθεί, ο χρόνος που θα έχετε αφιερώσει θα του έχει κάνει μεγάλο καλό....

R.I.P. Michael Jackson.

ευχαριστω Μαρια για την απαντηση

η αλλαγη ισχυει εδω και εναν μηνα μεχρι τοτε η προσπάθεια μου ηταν για ποιοτικο χρόνο πάντα με το παιδι , ειχε καθιερωμένη ρουτινα αλλα η προσκοληση με τα αυτοκινητα ηταν απο ενους ετους σχεδον

Στον παιδικο μου έχουν πεί οτι ειναι αψογος κοινωνικός και ''εγκληματιστηκε' σχεδον αμέσως , μονο λίγο αφηρημένος ενιοτε κ πολυ ομιλητικος

Παρολαυτα εχω αμφιβολίες περι παιδκού σταθμου κ κατα πόσο ειναι αρτια εκπεδευμένες οι βρεφονηπιαγωγοι , αυτο όμως ειναι άλλο θέμα και δυστηχως ειναι ενα αναγκαίο κακο μεσα κ στα καλα που προσφέρει ενα περιβάλλον με παιδια κ ερεθίσματα.

Χρονικα εχουμε επαφη απλα ειναι για εμενα πολυ ελαχιστη ενας μέσος όρος 3 ωρες την ημέρα

Σαν παιδι όμως όπως προείπα αντικειμενικά ειναι κοινωνικότατος με αρκετα μεγαλη αντιληψη χωρου χρονου παραγματων συσχεστισμους συναισθημάτων.......Ειναι χαρούμενος 95% την ημέρα και εχω επενδυσει πολυ σε αυτο όπως κ στο να ειναι συναισθηματικος κ εκδηλωτικος το βρίσκω βασικό ενα λογο παραπάνω για αγορια διοτι δεν θέλω να γαλουχιθει με την ιδέα του αντρα εστι σκληρος και κλειστος συναισθηματικα

Με την προσκοληση τουαπλα δενξέρω εαν πρεπει να τηνπαροτρύνω η να αδιαφορω

Και μια ερώτηση εαν γνωρίζεις , μπορει να υπαρχει κλιση η δεξιοτητα απο τόσο μικρή ηλικια ?

εξαρτάται απο το πως εννοείς την κλίση.

απο τέτοιες ηλικίες σαφώς φαίνεται το αν ένα παιδί είναι περισσότερο οπτικο, ακουστικό ή τέλος πάντων που έχει την δύναμή του.

αν έχει πολύ μεγάλες ικανότητες ενσυναίσθησης, ή πολύ καλή οπτική μνήμη,

ή τα χέρια του "πιάνουν", ή λεκτικά έχει μεγάλη ευχέρεια,

όλα αυτά φαίνονται απο τώρα, ειδικά αν το δεί μια παιδαγωγός με πολυετή εμπειρία.

αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και αλλού αργότερα να αναπτύξει ταλέντα. Αργότερα οι κλίσεις αυτές αλλάζουν και διαμορφώνονται, και δίνουν και χώρο σε νέες.

υπάρχουν πάντως ΠΑΡΑ πολλοί τομείς, και το κάθε παιδί, έχει αλλού το ενδιαφέρον του και αλλού τις κλίσεις του.

αν ρωτάς για αυτό, για τα αυτοκίνητα δηλαδή, ....

τα αυτοκίνητα, ειναι κάτι που εχει σχεση με την φυσική. το σπρώχνεις κυλάει. δηλαδή έχει και σχέση με τις επιστήμες και τις μαθηματικές έννοιες.

Πολλά παιδιά μπορεί να παίζουν με τις ώρες με παιχνίδια, που λειτουργούν βάση καποιων κανόνων, είτε αυτοί είναι κουμπιά, ψευτικα εργαλεία,

ή άλλα παιδιά με συμβολικό παιχνίδι.

σαφώς ένα παιδί που παίζει πολύ συμβολικό παιχνίδι, ίσως δείχνει ευαισθησία σε κοινωνικούς τομείς, και αργότερα πχ να στραφεί σε κοινωνικες επιστήμες

και ούτω καθεξής,

συγκεκριμένα τα αυτοκίνητα όμως, είναι αγαπημένο παιχνίδι πολλών αγοριών.

απο την στιγμή που σου έχουν πει αυτά στον παιδικό,

συγκεκριμένα ότι είναι κοινωνικός, (=ότι νοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων)

ότι είναι ομιλητικός ( = ότι θέλει να συνομιλεί με τα παιδιά ότι όταν συναντιέστε έχετε ανταλλαγή φράσεων)

ότι ειναι συναισθηματικός (=ότι εκφράζει τα συναισθήματά του )

δεν βλέπω λόγο ανησυχίας για αυτό,

και θα σου έλεγα να το λάβεις υπόψη σαν μια προτίμηση. μην την αποθαρρύνεις, ούτε και να την μεγαλοποιείς, έτσι ώστε όταν με το καλό θέλει, να μπορει να στραφεί και σε κάτι άλλο, για ποικιλία ενασχολήσεων...

όση κλίση και να έχει ένα παιδί σε κάτι, στην προσχολική ηλικία αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ολόπλευρη ενασχόληση πολύ περισσότερο απο ότι μια κλίση σε κάτι.

δηλαδη

γνωσιακός τομέας, γλωσσικός τομέας, συναισθηματικός τομέας, λεπτή κινητικότητα, αδρή κινητικότητα, κοινωνικότητα, κτλ κτλ κτλ.

δηλαδή δεν είναι κακό ΄το να είναι συνε΄χεια με τα αυτοκινητάκια αυτό, καθαυτό,

αλλά κλέβει χρόνο ίσως απο άλλα πράγματα που θα βοηθήσουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη.

αν απο την άλλη είναι όπως τα λές, στον παιδικό, δεν υπαρχει ανησυχία.

όμως, αυτά πρόσεξε εάν τα βλέπεις και στην παιδική χαρά ή σε χώρους με παιδιά.

εάν αυτά που σου λένε απο τον παιδικό σταθμό, με αυτά που βλέπεις στην πράξη έχουν πολύ μεγάλη διαφορά όσον αφορά την κοινωνικότητα, ομιλία με τα άλλα παιδιά, συναισθηματική έκφραση, τοτε ξαναμιλάμε.

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Μαρια σ ευχαριστω πολυ γα την απαντηση

Συμφωνω απολυτα στην ολοπλευρη αναπτυξη γιαυτο κ ειχα ανυσηχια οτι παρολο που του δινω ερεθισματα διαφορετικα δειχνει προσκολημένος εκει

αλλα οπως ειπες σωστα τα αυτοκινητα ειναι το αγαπημενο παιχνιδι των αγοριων κ σιγουρα καποια στιγμη αυτο θα το διαδεχτει κατι αλλο η θα λειτουργησει παραλληλα με κατι αλλο

Το όλο θέμα ειναι να διοχετευω σωστα τα ερεθισματα, όχι πιεστικα σε καποια ουτε απαγορευτικα σε καποια αλλα

Ισως ειναι κ ανυσυχια μου απο προσωπικη πειρα που δεν ειχα κλιση σε κατι κ αυτο λειτουργισε ανασταλτικα και στον επαγγελματικο μου προσανατολισμο οντας μαθητρια

Σευχαριστω για τον χρονο σου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ STEP ΕΘΕΣΕΣ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ. ΑΠΟΥΣΙΑΣΑ ΑΡΚΕΤΑ ΛΟΓΩ ΕΝΟΣ ΞΑΦΝΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΑ ΜΑΤΙΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΑ ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 2,5 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕ ΕΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΑ, ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ, Ο ΧΩΓΡΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ...

ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ, Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ. Η ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ, ΑΠ'ΟΤΙ ΕΙΠΕΣ, ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ. ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΤΣΙ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕΣ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΔΡΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΑΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΟΠΤΙΚΉ, ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ή ΛΕΚΤΙΚΗ) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙΑ, ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΒΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΣΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΕ. ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ (ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ) ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ Η ΘΕΛΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΜΗΝΥΜΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΟΥ ΞΑΝΑ

• 2 months later...

Mariadi geia sou kai apo mena. Polu eugeniko apo sena na voithas miteres pou pi8ana na exoun provlimata me ta paidia tous. Sixaritiria. Egw ithela na rwtisw kati an kai den xerw aneinai polu noris na kanw tetoies erwtiseis. Exw ena agoraki 11 minwn. Den leei kamia lexoula stin ilikia tou paramono tsirizei. Alla paidia stin ilikia tou lene kana duo lexoules opws mpamba kai mama. To diko mou tipota akoma. Kai kati allo. Einai polu neuriko. Otan neuriasei rixnei oti paixnidaki vriskei mprosta tou kai kleei..

Καλημέρα! Συγνωμη που αργησα να απαντησω αλλα ειχα προβλημα με το δικτυο. Κοιτα, οσον αφορα την εξελιξη του λογου, καλο ειναι να απευθυνθεις σε μια λογοθεραπευτρια. Αυτο το οποιο μπορω να σου πω εγω ειναι οτι πραγματι στην ηλικια των 11 μηνων θα επρεπε να λεει "μαμα", "μπαμπα", όπως και αλλες απλες λεξουλες "μαμ", "νανι"... Βεβαια, το καθε παιδακι εχει τους δικους του ρυθμους. Επίσης, το μικρουλι σου σε αυτη την ηλικια πρεπει να μπορει να ανταποκρινεται στο καλεσμα του ονοματος του, να ειναι ικανο να εντοπιζει την πηγη προελευσης του ηχου, οπως και να αντιδρα σε ηχους, να αναγνωριζει γνωριμες και οικειες φωνες, να ανταποκρινεται συναισθηματικα οταν του μιλας και να κανει βελαμματικη επαφη κατα την ομιλια.

Θα σου προτεινα να κανεις εναν ακοολογικο ελεγχο, να βεβαιωθεις οτι δεν υπαρχει κατι με τα αυτακια του.

Για την εξελιξη του λογου, βοηθαει πολυ η μιμηση (φωνων, ζωων, μιμηση συναισθηματων) και το να μιλας στο μωρο σε καθε δραστηριοτητα. Επελεγε να εισαι παντα απεναντι για να σε βλεπει και να βλεπει πως κινειται η στοματικη περιοχη. Τραγουδησε του, πες μικρα παραμυθακια και προσπαθησε να μην του δινεις πραγματα χωρις να προσπαθησει να στα ζητησει, π.χ αστο να σου ζητησει ενα παιχνιδι η λιγο νερα. Μην βιαστεις να τα δωσεις, ακομη και αν ξερεις τι ειναι αυτο που θελει.

Τωρα, οσον αφορα το κλαμα, αν δεν εχει γινει κατι που το εχει αναστατωσει, οπως μια αλλαγη στο περιβαλλον του, η δεν ειναι καποιος αλλος παραγοντας (δοντακια ή καποιο προβλημα με την κοιλιτσα του..), τοτε αυτο ισως να ειναι μια χειριστικη συμπεριφορα να να κερδισει την προσοχη και να του γινουν τα χατιρια. Ισως η Μαρια Στυλιανακη να ειναι η πιο καταλληλη να σε βοηθησει σε αυτο.

Ελπιζω να σε καλυψα, εστω και λιγο. Αν χρειαστεις οτιδηποτε αλλο, μην διστασεις να επικοινωνησεις παλι!

Φιλακια

• 2 weeks later...

θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να κάνω μια ερώτηση.

το πάσχα βρέθηκα σε μια παρέα στην οποία ήταν και μια δασκάλα. είδε τον βασίλη μου και μου είπε ότι είναι πολύ μπροστά για την ηλικία του και πραγματικά πολύ έξυπνος. όμως μου είπε να του κάνω κάποιες ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για να μην έχω αργότερα πρόβλημα στο σχολείο γιατί είναι αρκετά υπερκινητικό παιδί.

τι μου προτείνεις?

Διαφημίσεις

Καλημέρα και από μένα. Αυτό που θα μπορούσα να σου προτείνω είναι όλες αυτές οι δραστηριότητες που είναι δομημένες, δηλ. που έχουν αρχή, μέση και τέλος. Για παράδειγμα, ένα ελεύθερο παιχνίδι με τα αυτοκινητάκια δεν είναι δομημένο. Αντιθέτως, το να δημιοργήσεις΄μια ιστορία συμβολικού παιχνιδιού με τα αυτοκινητάκια του είναι μια δομημένη δραστηριότητα. Ακόμη, το να του διαβάζεις παραμύθια, το παιχνίδι με την πλαστελίνη, τα puzzle, τα επιτραπέζια παιχνίδια, διάφορες κατασκευές με τουβλάκια, αλλά και τώρα το καλοκαίρι ενδείκνυται για πολλές κατασκευές και χειροτεχνίες. Όλα αυτά είναι δραστηριότητες που "απαιτούν" από το παιδί να είναι συγκεντρωμένο. Επίσης, διάφορες ασκήσεις μνήμης βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση, όπως το να βρίσκετε ζευγαράκια όμοιων αντικειμένων, διάφορες ασκήσεις οπτικής μνήμης, αλλά και ακουστικής. Τέλος, καλό θα ήταν όταν του δώσεις μια δραστηριότητα που απαιτεί την συγκέντρωση προσοχής, να υπάρχουν όσο λιγότερα ερεθίσματα γύρω του. Δηλαδή, ένας χώρος γεμάτος από παιχνίδια, χρώματα, πολλά πρόσωπα, ήχους, δεν βοηθάει το παιδί να μείνει συγκεντρωμένο. Δημιούργησε μια ήσυχη, φωτεινή και τακτοποιημένη γωνιά στο δωμάτιό του ή σε οποιο σημείο του σπιτιού έχει λιγότερα ερεθίσματα και κάτσε εκεί μαζί του για τις όποιες δραστηριότητες.

Ελπίζω να σε κατατόπισα!

καλημέρα. όλα αυτά τα έχω κάνει. η κοπέλα αυτή μου είπε ότι καλό θα ήταν να τον βάζω σε έναν καναπέ ή στο κρεβάτι και να κάθομαι κι εγώ μαζί του και να του λέω να κλείσουμε τα μάτια για ένα λεπτό χωρίς να μιλάμε και μέρα με την ημέρα να αυξάνω το χρόνο.

αυτό θα βοηθήσει?

Ναι, αυτό θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε. Επίσης, κάνοντας κάτι τέτοιο, θα μπορούσες αργότερα να επικεντρωθείτε και σε κάτι άλλο, π.χ να προσπαθήσει να αφουγκραστεί κάτι, π.χ το χτύπο της καρδιάς του, ή να συγκέντρωθει μονο σε ένα σημείο του σώματός του. Ακόμη, μια χαλαρωτική μουσική θα βοηθούσε να μειωθεί η υπερδιέγερση

• 2 years later...

Καλησπέρα.

Η 3χρονη κόρη μου έχει ένα σύνδρομο (που παιδευτήκαμε πολύη να το βρούμε τι είναι και τελικά που έχει ως συνέπεια τη δυσπλασία του δεξίου αντίχειρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δεξί χεράκι να μην μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις π.χ. να πιάσει ένα ποτήρι γιατί δεν έχει δύναμη μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.

Έτσι ενώ είναι "δεξιόχειρας" (κλωτσάει τη μπάλα με το δεξί) για να ζωγραφίσει ή να γράψει χρησιμοποιεί το αριστερό. Αφού ψακτήκαμε πολύ αποφασίσαμε να αποφύγουμε επεμβάσεις και άλλα σχετικά με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Τώρα σκέφτομαι μήπως να κάνουμε εργοθεραπεία για να δυναμώσει το δεξί χεράκι. Όταν ήταν 10 μηνών μας είχαν πει όχι. Τι να κάνω. Ποιος θα μου δώσει μια σωστή απάντηση χωρίς να πάρω πάλι σβάρνα τους γιατρούς; Να περιοριστώ σε ασκήσεις στο σπίτι;

Ευχαριστώ

Ειδική δεν είμαι αλλά επειδή αντιμετωπίζω παρεμφερή προβλήματα, δηλαδή και οι δύο αντίχειρες του γιού μου όταν γεννήθηκε ήταν διπλώμένοι προς τα μέσα, σύγκαμψη ονομάζεται, βέβαια σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα που μας οδήγησαν πλέον μετά από 6 χρόνια να πάρουμε την διάγνωση, σύνδρομο KLIPPEL FEIL, ωστόσο το πρώτο πράγμα που έκανα εγώ με τον μικρό μου ήταν οι φυσιοθεραπείες και μάλιστα από 45 ημερών και στην συνέχεια φυσικά εργοθεραπείες για να βοηθήσουν και με την λεπτή κινητικότητα, στην δική μας περίπτωση βοήθησαν αφάνταστα καθώς οι αντίχειρες έχουν ανοίξει όσο γινόταν βέβαια και είναι πλήρως λειτουργικοί παρόλο που υπάρχουν κάποιες δυσκολίες ακόμη στην λεπτή κινητικότητα που στο μέλλον ελπίζουμε να τις ξεπεράσουμε με την βοήθεια κάποιων επανορθωτικώ εξετάσεων που σκοπεύοουμε να κάνουμε.

Ειδική δεν είμαι αλλά επειδή αντιμετωπίζω παρεμφερή προβλήματα, δηλαδή και οι δύο αντίχειρες του γιού μου όταν γεννήθηκε ήταν διπλώμένοι προς τα μέσα, σύγκαμψη ονομάζεται, βέβαια σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα που μας οδήγησαν πλέον μετά από 6 χρόνια να πάρουμε την διάγνωση, σύνδρομο KLIPPEL FEIL, ωστόσο το πρώτο πράγμα που έκανα εγώ με τον μικρό μου ήταν οι φυσιοθεραπείες και μάλιστα από 45 ημερών και στην συνέχεια φυσικά εργοθεραπείες για να βοηθήσουν και με την λεπτή κινητικότητα, στην δική μας περίπτωση βοήθησαν αφάνταστα καθώς οι αντίχειρες έχουν ανοίξει όσο γινόταν βέβαια και είναι πλήρως λειτουργικοί παρόλο που υπάρχουν κάποιες δυσκολίες ακόμη στην λεπτή κινητικότητα που στο μέλλον ελπίζουμε να τις ξεπεράσουμε με την βοήθεια κάποιων επανορθωτικώ εξετάσεων που σκοπεύοουμε να κάνουμε.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και εύχομαι όλες οι δυσκολίες σας σύντομα να εξελιχθούν σε προταρήματα. Μια αγκαλια απο εμένα και για τα τρια σου αγγελούδια.

'Ισως σου φανεί κάπως, αλλά να σου πω την αλήθεια έχω απογοητευτεί απο την ανικανότητα των γιατρών (όχι όλων χωρίς να θέλω να θήξω κάποιον). Απο 40 ημερών ψάχνομαι για τα πάντα. Ένας οφθαλμίατρος και τελικά όλοι οι οφθαλμίατροι κατέληξαν ότι το παιδάκι μας έχει σύνδρομο duane στο μάτι και ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ γιατρός όλων των ειδικοτήτων δεν μπόρεσε να μας πει ότι αυτό το σύνδρομο σε ένα ποσοστό 10% συνδέεται με δυσπλασία των άκρων. Και το βρήκα εγώ η άσχετη χάρη στο ιντερνετ σε σημείωσεις της οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου αλλά και στη βοήθεια μιας μαμας μπλόγκερ απο το Βέλγιο.

Χθες αποφάσισα πριν την εργοθεραπεία να λάβω εκ νέου δραστικα μέτρα η ίδια και να αρχίσω να την ενθαρρύνω να χρησιμοποιεί το δεξί χεράκι για τη γραφή. Τα αποτελέσματα χάρη στους λεπτούς μαρκαδόρους ήταν θεαματικά. Λόγω των ημερών θα ακολουθήσω συμβουλές που διάβασα στο φορουμ και στη συνέχεια θα πάω και σε κάποιον ειδικό.

Και πάλι ευχαριστώ. Μου έδωσες ελπίδα και πίστη ότι δεν πρέπει να το αφήσω.

Καλές γιορτές με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία πάνω απο όλα.

Για να πώ την αλήθεια κανείς μα απολύτως κανείς δεν με καθοδήγησε μόνη μου έβλεπα, μόνη μου έτρεχα όπυ έκρινα σωστό και τελικά αποδείχθηκε οτι έκανα και το σωστότερο και μένα ο δικός μου έχει προβλήματα στα μάτια και φοράει γυαλιά και τώρα πλέον το συνέδεσα με το klippel feil. Kαι αυτό πάλι μόνη μου το διέγνωσα και απλά το είπα στην γεννετίστρια η οποία πολύ απλά συμφώνησε μαζί μου. Ολα αυτά τα χρόνια έχω ρίξει ατελείωτο ψάξιμο στο internet Και έχει χρειαστεί να πάω σε πάρα πολλούς ειδικούς, κάποιοι με απογοήτευσαν κάποια άλλοι όμως παρότι δεν με κατεύθυναν προς τα εκεί που έπρεπε τουλάχιστον με βοήθησαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ο καθένας είχε κάποια θεωρία για το τι μπορούσε να έχει ο γιός μου αλλά κανείς δεν τον έλεγε γιατί πίστευε οτι αυτά ήταν χωράφια του γεννετιστή και δεν έπρεπε να επέμβουν κι εγώ στην μέση να μεταφέρω πληροφορίες από τον ένα στον άλλο με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση και έτσι να καθυστερήσει η διάγνωση. Αυτή είναι και η κατάρα των Ελλήνων γιατρών θέλουν να δουλεύουν ο καθένας μόνος και όχι ως ομάδα και αυτό σε περιπτώσεις σύνθετες σαν την δική μας είναι το λιγότερο ανεπαρκές, τουλάχιστον ΄τωρα που οι κόποι μου στέφονται με επιτυχία και γνωρίζω οτι έχω κάνει ακριβώς οτι έπρεπε και ας μην είχα γνώση τι έπρεπε να παλέψω έχω τουλάχιστον μια ηθική ικανοποίηση για τις επιλογές μου.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΑΤΕ. ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ, ΕΡΩΤΗΣΗ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΕΛΕΤΕ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΑΠ' ΟΤΙ ΕΙΔΑ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Καλημέρα,

θα ήθελα και εγώ την συμβουλή σας αν είναι εύκολο. Απο το Σεπτέμβρη ο γιος μου κάνει λογοθεραπεία και είναι 4,5 ετών. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και είμαι ενθουσιασμένη. Η λογοθεραπεύτρια μου έιπε ότι μάλλον θα χρειαστεί και εργοθεραπεία διότι αφερείται πολύ εύκολα, κάτι που το έχει παρουσιάσει τώρα τελευταία, κατά την γνώμη της. Επίσης ότι όταν ζωγραφίζει ανθρωπάκια ξεχνά να βάλει μάτια, στόμα και μύτη. Τώρα τελευταία αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε μαζί ανθρώπους και λογικό - θεωρώ - ότι είναι να ξεχνά διάφορα. Επίσης έχω παρατηρήσει μια δυσκολία με το ψαλίδι, δηλαδή δεν μπορεί εύκολα να το χειριστεί.

Με έχει ρωτήσει επίσης αν ντύνεται μόνος του και όντως το παιδί μπορεί μόνο του να ντυθεί και να φορέσει και τα παπούτσια του. Αναρωτιέμαι αν όντως χρειάζεται εργοθεραπεία ή απλά είναι απλά δυσκολίες της ηλικίας, διότι να φανταστείτε γνωρίζω παιδάκια τα οποία είναι εφτά ή οκτώ ετών και δεν μπορούν να ντυθούν, πόσο μάλλον να δέσουν τα κορδόνια τους...αλλά εργοθεραπεία δεν χρειάζονται.

Μήπως απλά τα παιδί χρειάζεται χρόνο;

Σας ευχαριστω για το χρόνο σας και συγνώμη για το μακροσκελές γράμμα .

Ιωάννα