Recommended Posts

    Μάλιστα λοιπόν. Δεν το γνώριζα ότι υπάρχει συσχέτιση αλλά έτσι όπως το γράφεις στη συγγενή σκολιωση είναι διαφορετικά απ ότι στην ιδιοπαθη. Επομένως πολύ καλά έκανε ο γιατρός και έγραψε τις ανάλογες εξετάσεις και ειλικρινα σου ευχομαι τα αποτελέσματα να είναι καλά. Βρες γιατρό εξειδικευμενο που να παρακολουθεί το παιδί και όλα καλά θα πάνε. Ευτυχως η σκολιωση αντιμετωπιζεται. Καλή συνέχεια :)

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    Ναι υπαρχουν διαφορες....στη συγγενη σκολιωση στις 25 μοιρες χειρουργουν συνηθως.εχω βρει ενα παιδορθοπεδικο χειρουργο σπονδυλικης στηλης διευθυντης του τμηματος ορθοπαιδικης του metropolitan, μου τον συστησαν σαν κορυφη κ οντως εμεινα ικανοποιημενη ωστοσο θα παωκ για δευτερη γνωμη.απλα επειδη ειναι σπανιο μακαρι να εβρισκα κ αλλη μαμα που να το εχει περασει να μ προτεινει..σε ευχαριστω παααρα πολυ...😘💖

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Αυτό οτι στη συγγενή σκολιωση χειρουργουν από τις 25 μοίρες δεν το ήξερα και μου έκανε λίγο εντύπωση . Στην ιδιοπαθη πάντως οι ενδείξεις για χειρουργειο είναι από 40 και πάνω. Αλλά όπως σου έγραψα αν υπάρχει παρακολουθηση και σωστή συντηρητική αντιμετώπιση παίζει να μη χρειαστεί και ποτέ. Καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις ευχομαι και δύναμη :)

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα και απο εμενα Billian. Καταρχην θα ηθελα να σε ενημερωσω πως ειμαι φυσικοθεραπευτης που εξειδικευομαι στην σκολιωση, οποτε αυτα που θα διαβασεις δεν ειναι λογια απο καποιον πατερα ή μητερα που εχει ακουσει να του εχουν πει ή εχει διαβασει καπου κτλ...αυτα που θα διαβασεις ειναι αυτα που ισχυουν απο τις διεθνεις επιστημονικες κοινοτητες για την αντιμετωπιση της συγγενους σκολιωσης.

     

    Πρωτα απο ολα η συγγενης σκολιωση προκαλειται απο κακο σχηματισμο των σπονδυλων κατα την εμβρυικη περιοδο. όμως υπαρχουν διαφορες κατηγοριες συγγενους σκολιωσης και να ξερεις οτι δεν εχουν ολες την ιδια προγνωση και δεν απαιτουν ολες την ιδια θεραπεια και κυριως χειρουργειο. Εξαρταται λοιπον αν προκειται για block σπονδυλων, για bar σπονδυλων, για ημισπονδυλο.

     

    Οποτε για να μπορω να σου εξηγησω πιο αναλυτικα καποια πραγματα αν θελεις μπορεις να μου δωσεις περισσοτερες πληροφοριες.

     

    Γενικα παντως για να ξερεις,

    Οι συγγενείς σκολιώσεις δεν είναι δεδομένο ότι θα μεγαλώσουν, καθώς το 25% δεν πρόκειται να επιδεινωθεί συνεπώς δεν θα χρειαστεί καμία θεραπεία, το 25% θα παρουσιάσει μικρή επιδείνωση αλλά ενδεχομένως να μην χρειαστεί καμία θεραπεία, ενώ το 50% θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση και σίγουρα θα χρειαστεί θεραπεία. Η πρόγνωση και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο της ανωμαλίας των σπονδύλων και οχι τοσο απο την γωνια της σκολιωσης.

     

    Επισης να ξερεις πως δεν υπαρχουν διεθνεις επισημες οδηγιες απο ποσες μοιρες κ πανω χειρουργεις μια συγγενη σκολιωση. υπαρχουν αρκετες περιπτωσεις απο δημοσιευμενες ερευνες που η ΣΩΣΤΗ συντηρητικη θεραπεια εχει σταθεροποιησει την σκολιωση και δεν χρειαστηκε χειρουργειο. Η αντιμετωπιση της συγγενους σκολιωσης ειναι ενα λιγακι αμφιλεγομενο ζητημα στους κυκλους των επιστημονων που ασχολουνται με την θεραπεια της σκολιωσης.

     

     

     

    Αυτο που σιγουρα πρεπει να κανεις ειναι να το παρακολουθεις τακτικα και σιγουρα να μην τρομοκρατεισαι. Σημασια εχει να επιλεχθει η καταλληλοτερη θεραπεια για το παιδι σου. Περιμενω απαντηση σου για να μπορεσω να σου εξηγησω ακομα καλυτερα καποια πραγματα, ελπιζω προς το παρον να ελυσα καποιες απο τις αποριες σου.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα Νικόλα!! Αυτά που μ έγραψες τα γνωρίζω στις άκρες ,εχει σφηνοειδους σπονδύλους κ νομιζω μας είπε ότι εχει συνδυασμό μπλοκ μπαρ.σε λίγες μέρες θα κάνουμε αξονική όπου ο γιατρός θα δει λεπτομερώς.επισης ένα πλευρό δεν εχει ολοκληρωθεί κ απο την άλλη μεριά ειναι κοντά το ένα στο άλλο.ευχομαι να μη χρειαστεί χειρουργείο...εχω αγχωθεί παρά πολυυυυ!!!!!!! Οτιδήποτε μ πεις θα μ φανεί χρήσιμο..

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    Απο οτι καταλαβαινω μαλλον υπαρχουν αρκετοι σπονδυλοι που δεν εχουν σχηματιστει σωστα, ενω υπαρχει μαλλον και μη φυσιολογικος σχηματισμος των πλευρων.

    Οταν λες σφηνοειδεις σπονδυλους, μαλλον εννοεις τους ημισπονδυλους.

    Γενικως κοιτα να δεις τι ισχυει. Σε περιπτωση ημισπονδυλων, η προγνωση δεν ειναι τοσο κακη και ισως αποφευχθει το χειρουργειο (εδω υπαρχουν ερευνες που στηριζουν την χρηση κηδεμονα ωστε να αποφευχθει). Αυτο λεγεται αποτυχια σχηματισμου των σπονδυλων.

    Η αλλη περιπτωση, η αποτυχια διαχωρισμου των σπονδυλων (δηλαδη τα μπαρ και μπλοκ σπονδυλων), δυστυχως εχει χειροτερη προγνωση και στατιστικα μεγαλυτερες πιθανοτητες να επιδεινωθει η σκολιωση.

    Η πρόγνωση είναι χειρότερη για τα μπαρ σπονδυλων καθώς η φυσιολογική ανάπτυξη από την μία μεριά σε συνδυασμό με την μειωμένη ανάπτυξη από την άλλη οδηγεί σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Στα μπλοκ σπονδύλων δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και για αυτό πολύ σπάνια προκαλούν επιδεινούμενη παραμόρφωση.

    Αποτι αντιλαμβανομαι το παιδι σου εχει εναν συνδυασμο των παραπανω τυπων και η υπαρξη μπαρ σπονδυλων μαλλον κανει χειροτερη την προγνωση. Η βιβλιογραφια αναφερει πως σε συνδυασμο μπαρ και ημισπονδυλων μαλλον προτιμαται η χειρουργικη επεμβαση να γινει πριν την αναπτυξη του παιδιου.Η συνήθης τεχνική είναι η μερική σπονδυλοδεσία των ανώμαλων σπονδύλων ή ακόμα και η αφαίρεση του ημισπονδύλου με επακόλουθη σπονδυλοδεσία των άνωθεν και κάτωθεν σπονδύλων.

    όμως η καθε περιπτωση ειναι ξεχωριστη και με την σκολιωση ποτε δεν μπορεις να γνωριζεις την εξελιξη της με σιγουρια.

    Οπως και να εχει θα πρεπει να αναμενεις την αξονικη που θα δειξει με πολυ μεγαλυτερη ακριβεια τι τυπος συγγενους σκολιωσης ειναι. Θα ηθελα να με ενημερωσεις οταν εχεις τα αποτελεσματα και να σου πω την αποψη μου.

    Ψυχραιμια και υπομονη προς το παρον....ολα αντιμετωπιζονται!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα!κ ο γιατρός αυτό μας είπε ότι μάλλον υπαρχει συνδυασμός κ των δυο τύπων συγγενους σκολιωσης. Αρχικά θα φορέσουμε κηδεμόνα μάλλον.Αυτο κατα ποσο μπορεί να βοηθήσει ώστε να μη χρειαστεί χειρουργειο.?στο μεταξύ ουτε που καταλαβαίνει κανεις ότι εχει σκολιωση .ειναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος η πλάτη του κ το κορμί του ειναι ίσιο.απο ότι καταλαβαίνω το κηδεμόνα θα τον φορέσουμε για να κερδίσουμε χρονο.εσυ θα μπορούσες να μου προτείνεις γιατρό?αν και ειμαι παρά πολυ ευχαριστημένη απο τον κο Λυκισσα κ απο ότι εχω μάθει ειναι απο τους καλύτερους απλά επειδή θα κατέβω Αθήνα για μια δεύτερη γνώμη..ευχαριστω για το ενδιαφέρον κ κρατάω αυτό που είπες: ευτυχώς ολα αντιμετωπίζονται...εχω τρελαθεί!επισης θα ήθελα να μάθω κατα ποσο γίνονται τέτοια χειρουργεία στην Ελλάδα .?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημερα!

    Κοιτα σου ειπα οτι υπαρχουν καποιες ερευνες που δειχνουν οτι ο κηδεμονας μπορει σε καποιο βαθμο να φρεναρει την εξελιξη της συγγενους σκολιωσης, αλλα αυτο κυριως αφορα την περιπτωση ημισπονδυλων. Ενα ποσοστο περιπου 25% των συγγενων δεν θα μεγαλωσουν ποτε ετσι κι αλλιως παντως, οποτε δεν ξερω αν ειναι ισως λιγο προωρο το να βαλεις κηδεμονα. Στο λεω αυτο γιατι γενικοτερα η αναπτυξη των παιδιων εχει συγκεκριμενες περιοδους που το παιδι αναπτυσσεται πολυ εντονα η λιγοτερο εντονα. Η φαση της μεγιστης αναπτυξης ειναι η πιο κρισιμη, αυτη στα αγορια ειναι συνηθως 13-16 ετων. Τωρα ο μικρος σου ειναι μολις 6.... αλλα εξαρταται και τι θα δει ο γιατρος σου απο την αξονικη κ τι θα σου προτεινει τελικα. Ο συνδυασμος των τυπων συγγενους σκολιωσης παντως μαλλον δυσκολευει την προγνωση.

     

    Το σιγουρο ειναι πως πρεπει να το παρακολουθεις τακτικα. Ο γιατρος σου το πιθανοτερο ειναι να σου ζηταει ανα τακτα διαστηματα ακτινογραφια. Αυτο ειναι αναποφευκτο καποιες φορες, ομως βαλε στο μυαλο σου οτι μεχρι να ολοκληρωθει θα χρειαστει πολλες φορες επανελεγχο και η συνεχης εκθεση σε ακτινοβολια θετει αλλους κινδυνους. Να ξερεις πως υπαρχουν πολλοι τροποι να αξιολογει καποιος την εξελιξη της σκολιωσης, αλλα δυστυχως οι γιατροι χρησιμοπποιουν μονο την ακτινογραφια. Αλλωστε δεν στελνουν το δικο τους παιδι για ακτινοβολια αλλα αλλουνου. Τελος παντων, αλλο κεφαλαιο αυτο.

    Υπαρχει ενα συστημα που λεγεται Formetric 4D, που κανει επιφανειακη τοπογραφια του σωματος και ειναι χωρις ακτινοβολια. Αυτο το χρησιμοποιουν πολυ λιγα κεντρα στην Ελλαδα, αν θελεις μπορω να σου δωσω παραπανω πληροφοριες με ιδιωτικο μηνυμα, οχι εδω. Επισης, ενας επιστημονας που ασχολειται με την θεραπεια της σκολιωσης οφειλει να χρησιμοποιει σκολιωμετρο για την στροφη της σκολιωσης, αλλες κλιμακες αξιολογησης της στασης σωματος, ερωτηματολογια, φωτογραφιες και αλλα πολλα ωστε να εχει μια πιο σαφη εικονα για την εξελιξη της. Μονο οταν υποπτευομαστε οτι κατι δεν παει καλα στελνουμε για ακτινογραφια για να ειμαστε 100% σιγουροι....αρα μειωνουμε σημαντικα την εκθεση στην ακτινοβολια.

    Τελος, οσον αφορα αν εχω να σου προτεινω καποιον γιατρο για δευτερη γνωμη θα προτιμουσα να σου απαντησω ιδιωτικα, για να μην αναφερθω δημοσια και παρερμηνευτει. Εγω στην θεση σου σιγουρα θα ζητουσα και δευτερη και τριτη γνωμη παντως.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Nikolas280285, εγώ πάλι έχω την εξής απορία. Αν ένα παιδακι που έχει συγγενή σκολιωση ( η ιδιοπαθη η άλλου τύπου), κάνει επέμβαση ( σπονδυλοδεσια) σε μικρή ηλικία και προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του, αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στο ύψος του? Πώς αφού θα ακινητοποιηθει ένα τμήμα της σπονδυλικης στήλης θα ρίξει μετά το παιδί ύψος? Απο ότι έχω διαβάσει υπάρχει στο εξωτερικό μια μέθοδος με μαγνητικές ραβρους magnetic growing rods κάπως έτσι λέγεται νομίζω αλλα δεν είναι και ταλαιπωρια αυτό για το παιδί? Γιατι πρέπει ανά διαστήματα να γίνεται επιμηκυνση των ραβδων αρα πολλαπλά χειρουργεια έτσι δεν είναι? Δεν είναι μια και έξω και ξεμπεδεψες όπως η τυπική σπονδυλοδεσια. Επίσης ένα παιδί σε μικρή ηλικία που έχει και μικρότερη σωματική ανάπτυξη προφανώς, δεν θα είναι πιο δύσκολο να ορισει το σώμα του μετά από επέμβαση, σε σχέση με έναν ενήλικα η έναν έφηβο?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ναι εχεις δίκιο σχετικα με τα growing rods,ειναι μια επίπονη διαδικασία με επαναλαμβάνομενα χειρουργεία κάθε 6-8 μηνες για επιμήκυνση των ράβδων μεχρι νς ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και να γινει μόνιμη σπονδυλοδεσια.Παρομοια ειναι και τα VEPTR που χρησιμοποιούνται τελευταια.ομως κάποιες περίπτωσεις αντιμετωπίζονται μονο με αυτο τον τροπο γιατι η επιδεινωςη της σκολιωσης σε πολυ μικρη ηλικία μπορει να προκαλέσει σοβαρά καρδιοαναπνευστικα προβληματα.

    Ειναι δύσκολη η αντιμετώπιση της συγγενούς σκολιωσης οταν επιδεινώνεται...ομως δεν μεγαλώνουν ολες.συνηθως παντως οι γιατροί προτιμάνε να το πανε συντηρητικά οσο γινεται για να αναπτυχθεί κανονικα το παιδι κ η σπονδυλοδεσια να γινει συο τελος της ανάπτυξης και ει δυνατόν να αποφευχθεί.

    Αλλα εξαρτάται απο τον τύπο της συγγενούς σκολιωσης και το πως θα εξελιχθεί...δεν υπάρχει κατι στάνταρ...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις

    Linaki αυτά διαβάζω κ τρελαίνομαι .... Ελπίζω να είμαστε στο 25% όπου μένει στάσιμη η σκολιωση.. Εχω τρελαθεί απο το άγχος μου..όλο το ψάχνω κ περισσότερο αγχώνομαι.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα θα ηθελα να μιλησουμε αν γινεται και θελεις αντιμετωπιζω και εγω συγγενης σκολιωση.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Ο γιος Μ 4 ετών έχει συγγενή σχολιωση 16 μοίρες ΟΜ . Πέρσυ είχαμε 12 μοίρες . Σε ένα χρόνο μεγάλωσε. Κάποιοι μας πρότειναν κηδεμόνα κάποιοι άλλοι επανέλεγχο και βλέπουμε. Οποιαδήποτε παρόμοια ιστορία θα με βοηθήσει. ευχαριστώ πολύ.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 5/4/2021 at 10:43 PM, Ebwin said:

    Καλησπερα θα ηθελα να μιλησουμε αν γινεται και θελεις αντιμετωπιζω και εγω συγγενης σκολιωση.

    Θα με ενδιαφέρει να μιλήσουμε . Γιατί έχει ο γιος Μ 4 ετών.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα

    • Σύνδεση/Εγγραφή

      Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν! 

    • Similar Content

      • Από xanthippi,
        Καλημέρα κορίτσια,
         
        κάναμε τον υπέρηχο Β' επιπέδου στις 22/2 και μας είπαν για ενδεχόμενο "συγγενή καταρράκτη". Τα χάσαμε όπως καταλαβαίνετε! Ουσιαστικά βλέπουν υπερηχογένεια στα ματάκια του μωρού και το εξηγούν έτσι. Βέβαια λόγω του ότι ο μικρός έχει λίγο πιο μικρά μάτια από τον μέσο όρο (αλλά μέσα στα φυσιολογικά όρια) κάναμε διάφορες εξετάσεις (μαγνητική εμβρύου και αμνιο όπου περιμένουμε τα αποτελέσματα) για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο συνδρόμων. Όλες οι υπόλοιπες μετρήσεις είναι εξαιρετικές όπως και η ανάπτυξη του παιδιού. Όπως καταλαβαίνετε ήταν μια εβδομάδα πάρα πολύ δύσκολη για εμάς και ελπίζουμε για το καλύτερο!
        Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια μανούλα ή μελλοντική μανούλα που να έχει αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.
        Μας είπαν ότι ναι μεν είναι κάτι σπάνιο και γίνεται τυχαία... αλλά δεν είναι και το πιο σπάνιο... τι να πω;
        Περιμένω κορίτσια τη βοήθειά σας..
        Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
      • Από cristin,
        Καλησπέρα κι από μένα! Είμαι η Χριστίνα νέα στο site,και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια κοπέλα που να έχει κάνει περίδεση τραχήλου..εγώ την έκανα πριν δύο εβδομάδες και τελευταία αισθάνομαι σαν βάρος,σαν πίεση,σαν ενόχληση τέλος πάντων. ..δεν είναι συνεχόμενη μπορεί να κρατήσει για λίγη ώρα,να μου περάσει και μετά πάλι τα ίδια.Είμαι τώρα στην 16η εβδομάδα λέτε να είναι το μωρό και να μην έχει σχέση με την περίδεση;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!Ελπίζω να βρεθεί καποια να μου απαντήσει!
      • Από ΡΕΑ,
        Αντιμετωπίζοντας κάποια προβλήματα με το γιο μου, ιδίως στο σχολείο, απευθυνθήκαμε σε ένα κέντρο για μαθησιακές δυσκολίες (ιδιωτικό) και μας είπαν ότι ο γιος μου έχει διάσπαση προσοχής και παρορμητικότητα.Μας είπαν ότι ο μικρός πρέπει να κάνει εργοθεραπείες. Επειδή θέλουμε μια δεύτερη γνώμη αφενός και από δημόσιο φορέα αφετέρου (για να μπορούμε να καλύψουμε κάποια έξοδα μέσω του ασφαλιστικού μας φορέα) μήπως ξέρει κανείς που πρέπει να απευθυνθούμε (στη Θεσσαλονίκη); Σε νοσοκομείο; που; Ξέρει κανείς κάποιον καλό εργοθεραπευτή να μου συστήσει, πάντα στη Θεσσαλονίκη;
      • Από barbielemonia,
        στην 19 εβδομαδα ανακαλυψαμε οτι εχω υποθυρεοειδισμο και συγκεκριμενα TSH 9 απο τοτε εχω ξεκινησει θεραπεια και τωρα ειμαι 27 εβδομαδα και ειναι ρυθμισμενος ο θυρεοειδης,απλα φοβαμαι μηπως συνεβη κατι στο εμβρυο πριν.αν καποιος-α γνωριζει ας μου πει!ευχαριστω
      • Από ROARY,
        Έχει τύχει σε κανένα; Είχα την κόρη μου 1 μήνα στο Παίδων με πολύ βαριά συμπτώματα. Τώρα έχει μείνει πρόβλημα στα νεφρά και είμαστε με θεραπεία. Πολλές παρενέργειες έχει από την κορτιζόνη όμως ανησυχώ για τα νεφρά. Σας έχει τύχει;;;
      • Από mimika,
        Το μικρο μου γεννηθηκε με υδροκηλη στον αριστερο ορχη (υγρο μαζεμενο) και ο παιδοχειρουργος που τον κοιταξε στο μαιευτηριο μας ειπε οτι συνηθως το απορροφα ο οργανισμος μεχρι το πρωτο εξαμηνο αλλιως θελει ενα μικρο χειρουργιο για να διορθωθει.
         
        Η παιδιατρος μας παρεπεμψε σε καποιον για να το δει και καλο ειναι να το κανουμε τωρα που κλεινουμε τους εξι μηνες.
        Θα κλεισω ραντεβου την Δευτερα αλλα με εχει φαει το αγχος τι θα γινει κι αν το κανουμε αν θα νοσηλευτει, πως γινεται κλπ.
         
        Ξερει καμια σας να μου πει?
      • Από administrator,
        πηγη
        http://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/ajr.182.3.1820719
         
         
         
         
        Διαθέσιμες συζητήσεις με tag:
         
         
         
        θεραπεία χωρίς φαρμακευτική ουσία: φύλλα λάχανου τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες (τυλίξτε ένα φύλλο γύρω απο το σημείο που σας πονάει , με μεμβράνη - αφήστε το όλη την μέρα/νύχτα.) + πάγος πολλές φορές την ημέρα για λίγα λεπτά.
         
        θεραπεία με φαρμακευτική ουσία: o θεράπων ιατρός συστήνει συνήθως ανάλογα με την περίπτωση κάποιο μή στεροειδές αντιφλεγμωνόδες. Υπάρχουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που είναι συμβατά με τον θηλασμό, ζητήστε απο τον γιατρό σας να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα  
        https://www.e-lactancia.org/

         
        https://hhma.org/healthadvisor/aha-dequerva-rex/    ( McKesson Corporation)