Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

Recommended Posts

Κοριτσια καλησπερα.Θα ηθελα να γραψω για την αγανακτηση που ενιωσα βλεποντας στην τηλεοραση το διαφημιστικο σποτ γνωστης εταιριας σταθερης τηλεφωνιας στην οποια υποτιθεται οτι ενα κοριτσακι προσπαθει να γραψει γραμμα στον Αη Βασιλη και αναρωτιεται τι δωρα να ζητησει για την οικογενεια της.Ακουγεται λοιπον να λεει μεταξυ αλλων: "...γι΄αυτο θελω να μας φερεις το καλυτεροοοοοοτερο δωρο κλπ κλπ" .Φανταζομαι οτι οι περισσοτεροι καταλαβατε για ποια διαφημιση μιλαω.Δε θελω να φανω μιζερη και παραξενη ουτε εχω κανενα ιδιαιτερο κολλημα με θεματα φιλολογιας και ελληνικης γραμματικης,αλλα θεωρω απαραδεκτο σε μια διαφημιση,στην οποια μαλιστα υποτιθεται οτι μιλαει ενα παιδι και που φυσικα θα τη δουνε ΚΑΙ παιδια να κατακρεουργειται ετσι η ελληνικη γλωσσα.Η λεξη "καλυτεροτερο" φυσικα δεν υπαρχει και λογικα η διαθεση του συγκεκριμενου σποτ ηταν και καπως χιουμοριστικη.Που ειναι ομως το αστειο ή το εξυπνο στο να δινεις ενα τοσο κακο παραδειγμα κατακρεουργημενων ελληνικων στα παιδια?Ή μηπως υπαρχει καποιου ειδους "ποιητικη αδεια" και στις διαφημισεις τωρα?Λες και δε μας φτανει που η γλωσσα μας μιλιεται χαλια απο τα παιδια πλεον,να γινεται η εξοντωση της πια και επισημα μεσα απο την τηλεοραση κι απο ενα-λογικα-ακριβοπληρωμενο σποτακι?

Διαφημίσεις

Πάντως και εγώ το χρησιμοποιώ χάρην αστεισμού.....

Το ακούω από τα παιδιά στο σχολείο άλλωστε κάθε μέρα από τα μικρά λόγω άγνοιας και από τα μεγάλα χαρην αστεισμού...

Δεν είναι κάτι τραγικό όσον αφορά τη διαφήμιση πιστεύω!

Κοριτσάκι μου απο τη μια συμφωνώ μαζί σου απο την άλλη για να έχει η διαφήμιση μια δόση αληθοφάνειας το κοριτσάκι θα πρέπει να μιλάει όπως μιλάει ένα κοριτσάκι της ηλικίας της.Εμένα θα μου χτυπούσε άσχημα ας πούμε αν το παιδί στο γράμμα του χειριζόταν άπταιστα την ελληνική γλώσσα, θα μου έμοιαζε ψεύτικο...

κοιτα, θα σου απαντησω ως (καπως εξτριμ για τον μεσο ορο) φιλολογος :η ελληνικη γλωσσα ειναι πολυ συντηρητικη κ ετσι δεν εχει να φοβαται τιποτα:lol:. θελω να πω οτι πολυ δυσκολα δημιουργουνται νεολογισμοι και προστιθενται λεξεις ή φρασεις... ακομα κ τις μεταφρασεις των λεξεων φοβομαστε. (εχω πολλα παραδειγματα για την παιδαγωγικη επιστημη σε θεματα γλωσσας στο μυαλο μου)

το καλυτεροτερο λεγεται για πλακα συνηθως, αλλα αν σκφτεις οτι λεμε:

1.καλο

2.καλυτερο

3.καλλιστο

το πιο κοντινο στη νεα ελληνικη ειναι οχι το καλλιστο, αλλα το καλυτεροτερο. θα εχει κ αλλη αναλυση σιγουρα γιατι επιλεχθηκε αυτη η καταληξη αλλα ειναι αργα κ νυσταζω για να σκεφτω:lol:

τι νομιζω:τα παιδια μαθαινουν μια χαρα ελληνικα στο σχολειο. μια γλωσσα ειναι ζωντανη οσο εξελισσεται.

ε, στην ελλαδα μας φοβιζει ο,τι ξεφευγει απο τους γραμματικους κανονες, αλλα μια γλωσσα που μαθαινεται μονο απο κανονες και δεν εξελισσεται, ειναι μια γλωσσα νεκρη. βλ.τα λατινικα.

υπαρχουν απειρα αρθρα διαμαχης γλωσσολογων για το θεμα της καταστροφης της νεας ελληνικης.

πεφτουν -κατα τη γνωμη μου-σε παγιδες οπως αυτο που λες εσυ "αυτη η λεξη δεν υπαρχει" ..μα υπαρχει!!!αφου λεγεται, εξυπηρετει καποιο σκοπο, γι'αυτο λεγεται!!:-) και ότι "τα παιδια μιλανε χαλια" :τα παιδια δημιουργουν λεξεις και φρασεις, κανουν απιστευτες συνδεσεις και μαλιστα τωρα με την πολυγλωσσια στα σχολεια δημιουργουν πανεμορφους , πρωτοτυπους γλωσσικα,διαλογους (στηνω αυτί στις στασεις λεωφορειων:mrgreen:) οποτε ...τζαμπα φοβομαστε, το αντιθετο συμβαινει, οχι καταστροφη, αλλα δημιουργια!

θα επανέλθω (αν με προκαλεσετε:D) και με αρθρα κ μελετες!

Όχι, στα Νέα ελληνικά δε λέμε

Καλό,

καλύτερο

κάλλιστο

αλλά

καλό

καλύτερο

το καλύτερο

Αυτό έμαθα εγώ στο σχολείο, πριν από πολλά πολλά χρόνια, αυτό μαθαίνουν σήμερα και τα παιδιά. Το κάλλιστο δεν είναι δόκιμη νέα ελληνική λέξη και καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να ... κατακρεουργείται η γλώσσα.

Απαντώ λοιπόν ότι δεν μαθαίνουν τα παιδιά ελληνικά μέσα από τις διαφημίσεις. Ή διαφήμηση έχει ως σκοπό να προκαλέσει και η συγκεκριμένη έχει ήδη εκπληρώσει το σκοπό της. όπως λοιπόν τους εξηγούμε ότι ο λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας είναι πλάσμα της φαντασίας μας, έτσι πρέπει να τους διευκρινίζουμε ότι η λέξη αυτή (μοδάτη μεν)... απλά είναι λάθος.

Τώρα, αν την χρησιμοποιούμε εμείς, σημαίνει ότι δεν μας νοιάζει να την χρησιμοποιήσει και το παιδί, οπότε..... γούστα είναι αυτά!

Διαφημίσεις

Καλό,

καλύτερο

κάλλιστο

αλλά

καλό

καλύτερο

το καλύτερο

Αυτό έμαθα εγώ στο σχολείο, πριν από πολλά πολλά χρόνια, αυτό μαθαίνουν σήμερα και τα παιδιά. Το κάλλιστο δεν είναι δόκιμη νέα ελληνική λέξη και καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να ... κατακρεουργείται η γλώσσα.

Απαντώ λοιπόν ότι δεν μαθαίνουν τα παιδιά ελληνικά μέσα από τις διαφημίσεις. Ή διαφήμηση έχει ως σκοπό να προκαλέσει και η συγκεκριμένη έχει ήδη εκπληρώσει το σκοπό της. όπως λοιπόν τους εξηγούμε ότι ο λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας είναι πλάσμα της φαντασίας μας, έτσι πρέπει να τους διευκρινίζουμε ότι η λέξη αυτή (μοδάτη μεν)... απλά είναι λάθος.

Τώρα, αν την χρησιμοποιούμε εμείς, σημαίνει ότι δεν μας νοιάζει να την χρησιμοποιήσει και το παιδί, οπότε..... γούστα είναι αυτά!

και όμως, υπάρχει και το

καλός

καλύτερος

άριστος (και για τους αρχαίους και για τους νέους :wink:)

Ωστόσο, το καλυτερότερο, αν και νομίζω ότι είχε βγει ως σλογκαν από κάποια σειρά της τηλεόρασης και όχι από την καθημερινή χρήση της γλώσσας, ως νεολογισμός δεν με ξενίζει καθόλου. Γιατί το θεωρώ ως "χαριτωμενιά" που για να την καταλάβεις και να χαμογελάσεις, οφείλεις να γνωρίζεις καλά τους κανόνες της γλώσσας.

Η έκφραση "Ο καλυτερότερος" είναι υπερθετικός που σχηματίστηκε από τον συγκριτικό με την προσθήκη του άρθρου. Ο συγκριτικός "καλυτερότερος" δημιουργήθηκε από την λέξη καλός με την προσθήκη της κατάληξης "-τερός" κατά τα γνωστά. Η προσθήκη δεύτερης φοράς της ίδιας κατάληξης δίνει απλά έμφαση στη λέξη. Τόσο καλύτερος που έγινε "καλυτερότερος".

Για κάποιον που δεν γνωρίζει τους κανόνες γραμματικής της ελληνικής γλώσσας, δεν θα φανεί έξυπνο ή αστείο. Οπότε, μακάρι τα παιδιά μας να γνωρίζουν να φτιάχνουν σωστά τους συγκριτικούς και τους υπερθετικούς και ας κάνουν και τέτοιου είδους νεωτερισμούς.:wink:

.....δε νομίζω τάκη....

καλημερα!

εμενα προσωπικα δεν με ενοχλει καθολου. αντιθετως καθε φορα που την βλεπω χαμογελαω :D γιατι ο τροπος που το λεει το κοριτσακι ειναι πολυ κοντα στην πραγματικοτητα και μου φερνει στο νου μια σκηνη που θα μπορουσε να συμβει σε καθε σπιτι με μικρα παιδακια... (συμφωνω με την mama xrysa)

παρολα αυτα η εννοια της διαφημισης ειναι ακριβως αυτη!

να μας τραβηξει την προσοχη...και πιστευω πως το κανει με πολυ γλυκο και χιουμοριστικο τροπο...:wink:

ps...εξαλλου βρε κοριτσια ποσες και ποσες διαφημισεις δεν χρησιμοποιουν μια πιο χαλαρη γλωσσα για να τραβηξουν την προσοχη μας?

pasxalitsa v

το καλύτερο δώρο της ζωής μας...είναι ΕΔΩ!!!

kALOp3.png

Καλό,

καλύτερο

κάλλιστο

αλλά

καλό

καλύτερο

το καλύτερο

Το κάλλιστο δεν είναι δόκιμη νέα ελληνική λέξη και καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να ... κατακρεουργείται η γλώσσα.

σωστη η πρωτη παρατηρηση, ειδες, τα δεινα της φιλολογιας!!:lol:

οσο για τη 2η, ειναι αρχαιοπρεπης λεξη και μια χαρα χρησιμοποιειται.... καλλιστα, θα ελεγα!;)το παρακατω με το αλλοθι δεν το πιασα:confused:

Η έκφραση "Ο καλυτερότερος" είναι υπερθετικός που σχηματίστηκε από τον συγκριτικό με την προσθήκη του άρθρου. Ο συγκριτικός "καλυτερότερος" δημιουργήθηκε από την λέξη καλός με την προσθήκη της κατάληξης "-τερός" κατά τα γνωστά. Η προσθήκη δεύτερης φοράς της ίδιας κατάληξης δίνει απλά έμφαση στη λέξη. Τόσο καλύτερος που έγινε "καλυτερότερος".

Για κάποιον που δεν γνωρίζει τους κανόνες γραμματικής της ελληνικής γλώσσας, δεν θα φανεί έξυπνο ή αστείο. Οπότε, μακάρι τα παιδιά μας να γνωρίζουν να φτιάχνουν σωστά τους συγκριτικούς και τους υπερθετικούς και ας κάνουν και τέτοιου είδους νεωτερισμούς.:wink:

α γεια σου!:mrgreen:

Εμενα παντως μου θυμισε την εκφραση " ο καλυτεροτερος φιλος μου " που λεει ο τιμον και μπουμπα στα κινουμενα σχεδια . Ελα βρε joe δεν τρεχει και τιποτα , οπως ειπε και η αλλη κοπελα , μαλλον χαριτωμενο ακουγετε παρα ασχημο , μακαρι τα παιδια μας να τα μαθουμε εμεις τα σωστα Ελληνικα και απο και επειτα ειναι στο χερι τους να αποριπτουνε ή οχι αυτα που ακουνε και ειναι λαθος .

Συμπεθερα που χαθηκες καιρο ειχα να σε δω ???? περιμενεις βλεπω και 2ο παιδακι , τι γινετε βρε τελικα με το προ3ενιο ? ο γιος μου κοντευει τα 3 :) χαχαχαχαχαχα

Διαφημίσεις