Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ποιός διαβάζει το παιδί στο σπίτι?

Recommended Posts

Ήθελα να ρωτήσω εάν διαβάζετε εσείς τα παιδιά σας στο σπίτι ή τα στέλνετε σε μελετητήριο.

Επειδή εγώ εργάζομαι (και φυσικά πολλές μητέρες σαν κι εμένα)και γυρνάω στο σπίτι μετά τις 6 το απόγευμα, το έχω πραγματικά άγχος όταν έρθει η ώρα να πάει η μικρή στο δημοτικό, με τι κουράγιο θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στο διάβασμά της (ο άντρας μου δεν θα μπορεί λόγω του οτι δουλεύει μέχρι αργά). Και τις απαραίτητες δουλειές του σπιτιού ποιός θα τις κάνει? (πχ μαγείρεμα,σίδερο κλπ)

Έχω ακούσει λοιπόν για τα ιδιωτικά "μελετητήρια " και μου φάνηκε καλή ιδέα!

Δεν μιλάω για την κράτηση που κάνουν στά δημόσια σχολεία, γιατί εκεί είναι αποδεδειγμένο οτι δεν κάνουν τίποτα...

Διαφημίσεις

Εδώ και 10 χρόνια διαβάζω παιδάκια του δημοτικού. Αποψή μου είναι ότι το παιδί πρέπει να μάθει να διαβάζει μόνο του. Σίγουρα χρειάζεται βοήθεια και παρακολούθηση αλλά όλα με μέτρο. Το χειρότερο είναι να τα βρίσκει έτοιμα. Κατανοώ απόλυτα ότι όταν εργάζεται μια μητέρα είναι δύσκολο να τα προλαβαίνει όλα. Το παν είναι να μην αφήνουμε κενά και να προέχει η ατομική προσπάθεια του παιδιού. Σε περίπτωσή που δεν θα προλάβαινα να παρέχω τη βοήθεια που θα χρειαζόταν το παιδί μου ( είτε από άποψη χρόνου είτε από άποψη γνώσεων) σίγουρα θα διάλεγα να βοηθηθεί από κάποιον.

Εμάς ο μεγάλος πάει φέτος στην πρώτη δημοτικού και τον στέλνω σε ιδιωτικό σχολείο όπου μετά από το κανονικό ωράριο κάνει και μελέτη και έρχεται σπίτι διαβασμένος. Το μόνο που κάνω όταν έρχεται είναι να κοιτάω τα τετράδιά του να δω αν είναι γραμμένος για την επόμενη (πράγμα το οποίο έχει κάνει και η δασκάλα της μελέτης) και το Σαββατοκύριακο κάνουμε μία επανάληψη όλων των πραγμάτων που έκαναν μέσα στην εβδομάδα για να δω τι έχει εμπεδώσει και αν δω ότι κάτι δεν το έχει κατανοήσει επιμένω με παραπάνω ασκησούλες μόνο σε αυτό. Πραγματικά μου έλυσε τα χέρια η μελέτη γιατί δουλεύω καθημερινά μέχρι τις τρεις όπου παραλαμβάνω το μικρό μου γιο από τον παιδικό, και ειλικρινά με τον άντρα μου να λείπει 7-8 μήνες το χρόνο από το σπίτι και να έχω επωμιστεί όλο το σπίτι πάνω μου (από το να καλέσω τον υδραυλικό μέχρι να φτιάξω όλο το σπίτι) δεν προλαβαίνω όχι να τον διαβάσω αλλά ούτε να τα ρωτήσω πως πέρασαν τη μέρα τους ...

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι στο ολοήμερο του σχολείου, συνήθως, δεν κάνουν πολλά, λόγω του ότι είναι πολλά παιδιά και λίγοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να βοηθήσουν το κάθε παιδί να μάθει να μελετά.

Τα ολοήμερα διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο. Αλλού λειτουργούν απλά σα μια υποτυπώδη φύλαξη, αλλού γίνεται δουλειά.

Και πιστεύω ότι η Sophie07 έχει δίκιο, ότι το παιδί θα πρέπει να μάθει να μελετάει μόνο του και δε θα πρέπει να αφήνουμε κενά.

Επίσης, δε συνίσταται να κάθεται το παιδί της Α' Δημοτικού πάνω από μία ώρα γράφοντας τις εργασίες που έχει για την επόμενη μέρα. Στην Α' και Β' δημοτικού έχουν πιο πολύ εργασίες και όχι διάβασμα. Από την Γ' δημοτικού ξεκινά το διάβασμα της ιστορίας, των θρησκευτικών, κτλ. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχει μπει στο ρυθμό της διαδικασίας των εργασιών στο σπίτι, για να περάσει στο άλλο επίπεδο του διαβάσματος.

Θα πάρει, αρχικά, λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να μάθει το παιδί να συγκεντρώνεται και να στρώνεται στην εργασία, διότι συνήθως η αδυναμία των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι να συγκεντρωθούν και να καθήσουν σε ένα τραπέζι για παραπάνω από 10 λεπτά. Άλλα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα κι άλλα όχι.

Προσωπικά, θεωρώ ότι τα μελετητήρια είναι κουραστικά για τα παιδιά, ειδικά της Α' Δημοτικού. Ήδη προσπαθούν να προραμοστούν στις καινούριες απαιτήσεις του σχολείου. Το να στέλνονται και σε φροντιστήριο μετά...

Με 1-1.5 ώρες απασχόλησης τη μέρα (και όχι συνέχεια από πάνω, απλά υπόδειξη) αξίζει, πιστεύω κι ας μείνει κάποια δουλειά του σπιτιού πίσω.

Αλλά αυτό είναι προσωπική μου γνώμη.

Ο γιος μου συνήθως ξεκινά τις εργασίες του στις 7.30 το βράδυ. Έχει ξεκουραστεί, έχει φάει, έχει παίξει. Στρώνεται για μια ώρα και μετά τα μαζεύει. Για να φτάσουμε εκεί, όμως, χρειάστηκε αρκετή επιμονή και υπομονή.

Υ.Γ. Η δική μου εμπειρία με μελετητήριο είναι ότι ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά απλά να αντιγράφουν τις λύσεις από τον πίνακα, παρά να μάθουν να σκέφτονται και να μαθαίνουν πραγματικά.

• 4 months later...

Συγγνωμη αλλα δεν εχω ιδεα τι ειναι το μελετητηριο. μηπως εννοειτε την ωρα μελετης που γινεται μετα το φαγητο στα ιδιωτικα δημοτικα; Γιατι μου μπηκαν ιδεες μηπως απλα τους βαζουν να κανουν αντιγραφη τις λυσεις απο τον πινακα εκει belfaccino, αντι να τους μαθαινουν να κανουν τις εργασιες τους. Αν ξερει καποιος, ας μου λυσει την απορια σας παρακαλω. Ευχαριστω

Διαφημίσεις

Ειναι φροντιστηρια για μικρα παιδια....αντι να διαβασουν σπιτι με τη μαμα,κανουν τα μαθηματα τους εκει με τη βοηθεια παιδαγωγων....Συνηθως λειτουργουν αμεσως μετα το ωραριο του σχολειου ....Η ποιοτητα τους εξαρταται απο τους παιδαγωγους που εργαζονται εκει....

ΒΑΣΙΛΙΚΗ....ΛΑΤΡΕΙΑ ΜΟΥ!!!!!!29.11.03

ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙ ΜΟΥ...ΑΝΤΡΑΚΙ ΜΟΥ !!!!!!04.08.10

το αν αντιγράφουν απλά τις λύσεις από τον πίνακα μπορείς να το ελέγξεις πολύ εύκολα και άμεσα , ρωτώντας το παιδί και μόνο να σου πει με τη μορφή παιχνιδιού ένα μέρος της λύσης της άσκησης , της γραμματικής , της ορθογραφίας κλπ. Εγώ μπορώ να πω πάντως ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την μελέτη που γίνεται στο σχολείο αφού όταν κατεβάζω ασκήσεις από το internet για να δω αν έχει κατανοήσει αυτά που έχει κάνει στο σχολείο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τη λύση τους .Επίσης προτιμώ την μελέτη στο σχολείο, και για ένα άλλο λόγο: όσα παιδάκια διαβάζουν στο σπίτι , τις ασκήσεις τις κάνουνε μαζί με τους γονείς τους και όταν υπάρχει ένα λάθος εκείνοι το διορθώνουν προκειμένου να μην πάει το παιδί με τη λάθος άσκηση στο σχολείο. Στην περίπτωσή μας όμως δεν γίνεται αυτό με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να έχω σαφή εικόνα το που υστερεί το παιδί μου και τι δεν έχει κατανοήσει με αποτέλεσμα να επιμένω σε αυτά.

το αν αντιγράφουν απλά τις λύσεις από τον πίνακα μπορείς να το ελέγξεις πολύ εύκολα και άμεσα , ρωτώντας το παιδί και μόνο να σου πει με τη μορφή παιχνιδιού ένα μέρος της λύσης της άσκησης , της γραμματικής , της ορθογραφίας κλπ. Εγώ μπορώ να πω πάντως ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την μελέτη που γίνεται στο σχολείο αφού όταν κατεβάζω ασκήσεις από το internet για να δω αν έχει κατανοήσει αυτά που έχει κάνει στο σχολείο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τη λύση τους .Επίσης προτιμώ την μελέτη στο σχολείο, και για ένα άλλο λόγο: όσα παιδάκια διαβάζουν στο σπίτι , τις ασκήσεις τις κάνουνε μαζί με τους γονείς τους και όταν υπάρχει ένα λάθος εκείνοι το διορθώνουν προκειμένου να μην πάει το παιδί με τη λάθος άσκηση στο σχολείο. Στην περίπτωσή μας όμως δεν γίνεται αυτό με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να έχω σαφή εικόνα το που υστερεί το παιδί μου και τι δεν έχει κατανοήσει με αποτέλεσμα να επιμένω σε αυτά.

Δηλαδή τα παιδάκια που μελετούν σε φροντηστήριο πηγαίνουν στο σχολείο με λανθασμένες εργασίες ή απλά δεν τις διορθώνουν (στο φροντηστήριο) για να δουν οι γονείς τα λάθη και από εκεί και πέρα ο κάθε γονιός επιλέγει αν θέλει να τα διορθώσει ή όχι?

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Αν μπορεις να το κανεις εσυ και αντι να δινεις τα χρηματα για την μελετη να τα δίνεις σε μια κυρία που θα φορντίζει το σπιτι σου για 1-2φορες 2ωρα ή 3ωρα την εβδομάδα???

Αλλιώς βρες εναν ανθρωπο μορφωμενο, γλυκό που με παιχνιώδη τροπο θα βοηθήσει το παιδί να οργανωθεί και να του λυσει οποια απορία εχει ωστε να μπει σε μια σειρα σιγα σιγα.

Αν μπορεις να το κανεις εσυ και αντι να δινεις τα χρηματα για την μελετη να τα δίνεις σε μια κυρία που θα φορντίζει το σπιτι σου για 1-2φορες 2ωρα ή 3ωρα την εβδομάδα???

Είναι κάπως δύσκολο αυτό που λες alan ...

Τις δουλειές του σπιτιού ας τις παραβλέψουμε... ΟΚ!

...υπάρχει όμως κι ενα άλλο πρόβλημα

πολύ πιο σημαντικό:

Κατά πόσο ποιοτικό θα μπορούσε να είναι το μάθημα που θα έκανα εγώ στο παιδί μου?

Εγώ... (και πολλές άλλες μαμάδες φαντάζομαι) δεν το κατέχουμε το "διδασκαλίκι"!....

Με τι προσόντα θα "ελέγξουμε" τα μαθήματά του?

Και δεν μιλάω για την Α και Β δημοτικού που είναι εύκολα και απλά τα μαθήματα....

μιλάω για μεγαλύτερες τάξεις που τα μαθήματά τους θα θέλουν μια σχετική προ-μελέτη και προετοιμασία.

Ας παραβλέψουμε και το γεγονός οτι εγώ προσωπικά όταν γυρνάω απο την δουλειά μου (είμαι λογίστρια)

έχω ένα κεφάλι καζάνι απο τους υπολογισμούς και τους αριθμούς

και εαν μου πεις να κάτσω και να μελετήσω

έστω και ένα περιοδικό θα σαλτάρω απ το μπαλκόνι!...

Όταν άκουσα για αυτά τα "μελετητήρια" ένιωσα κάπως πιο ανακουφισμένη...

...γιαυτό ήθελα να δω εαν όντως είναι μια καλή επιλογή

αυτή η λύση -των μελετητηρίων ή...

θα πρέπει να αρχίζω να αγχώνομαι?? :|

Διαφημίσεις

Είναι κάπως δύσκολο αυτό που λες alan ...

Τις δουλειές του σπιτιού ας τις παραβλέψουμε... ΟΚ!

...υπάρχει όμως κι ενα άλλο πρόβλημα

πολύ πιο σημαντικό:

Κατά πόσο ποιοτικό θα μπορούσε να είναι το μάθημα που θα έκανα εγώ στο παιδί μου?

Εγώ... (και πολλές άλλες μαμάδες φαντάζομαι) δεν το κατέχουμε το "διδασκαλίκι"!....

Με τι προσόντα θα "ελέγξουμε" τα μαθήματά του?

Και δεν μιλάω για την Α και Β δημοτικού που είναι εύκολα και απλά τα μαθήματα....

μιλάω για μεγαλύτερες τάξεις που τα μαθήματά τους θα θέλουν μια σχετική προ-μελέτη και προετοιμασία.

Ας παραβλέψουμε και το γεγονός οτι εγώ προσωπικά όταν γυρνάω απο την δουλειά μου (είμαι λογίστρια)

έχω ένα κεφάλι καζάνι απο τους υπολογισμούς και τους αριθμούς

και εαν μου πεις να κάτσω και να μελετήσω

έστω και ένα περιοδικό θα σαλτάρω απ το μπαλκόνι!...

Όταν άκουσα για αυτά τα "μελετητήρια" ένιωσα κάπως πιο ανακουφισμένη...

...γιαυτό ήθελα να δω εαν όντως είναι μια καλή επιλογή

αυτή η λύση -των μελετητηρίων ή...

θα πρέπει να αρχίζω να αγχώνομαι?? :|

Κοιτα μορφωμένος ανθρωπος είσαι, μια χαρα θα τα καταφέρεις. Μην ξεχνάς οτι σιγα-σιγα το παιδί μαθαινει να διαβαζει και να προετοιμάζεται μονο του. Παντως προσφατα επεσε στα χερια μου το βιβλιο της 4ης δημοτικου γλωσσα και της αριθμιτικης: μια χαρα θα τα καταφέρεις. :wink:

Το θέμα της ποιότητας καλείται να το καλύψει η δασκάλα οχι εσύ. Ειδικα σε αυτες τις τάξεις το ζητουμενο είναι το παιδί να αγαπήσει την μαθηση και οχι να γινει ο τελειος παπαγαλος, που θα τα ξερει και θα τα θυμαται ολα (δλδ εσυ ολα τα θυμασαι???). Οποτε για τουτο μην αγχωνεσαι :-D

Βεβαια το γεγονος οτι τα εχεις παιξει είναι θέμα, βασικα ΑΥΤΟ είναι το θεμα. Υπομονή και κουράγιο και οπωσδηποτε ΟΧΙ αγχος (οσο μπορεις φυσικα διότι ειμαι και εγω του μαυρου αγχους :mrgreen::rolleyes:)

Για να είμαι ειλικρινής....μου ακούγεται βουνό! :?

Αν χρειαστεί βέβαια "θα βουτήξω" και θα κολυμπήσω...

Ξέρω οτι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει κατά πολύ

σε σχέση με τη δική μας εποχή!

Και σκέφτομαι οτι το να αναλάβει κάποιος πιό ειδικός απο εμένα

σίγουρα θα είναι καλύτερα....

Αυτό που με ενδιαφέρει πάντως είναι να γίνει το σωστότερο για το παιδί...

προς το παρόν.... συλλέγω γνώμες. ;)

Μην ξεχνάς οτι σιγα-σιγα το παιδί μαθαινει να διαβαζει και να προετοιμάζεται μονο του. Παντως προσφατα επεσε στα χερια μου το βιβλιο της 4ης δημοτικου γλωσσα και της αριθμιτικης: μια χαρα θα τα καταφέρεις. :wink:

Το εφάρμοσα στην κόρη μου στα μέσα της Β' δημοτικού και σταμάτησα να την διαβάζω παρά μόνο πολύ πολύ περιστασιακά γιατί ήθελα να αναλάβει την ευθύνη μόνη της. Ήταν ένα ήσυχο και τακτικό παιδί και κανένα πρόβλημα σε όλο το δημοτικό τα έβγαλε πέρα μόνη της επιτυχώς. Όταν πήγα φέτος να το εφαρμόσω στο γιο μου δεν πέτυχε. Άρα παίζει ρόλο και το παιδί πόση προσοχή θέλει. Αλλά θα επιμείνω ξανά του χρόνου στην Γ' γιατί και εγώ πιστεύω στη διαδικασία αλλιώς θα σου βγάλει τα σκώτια όταν μεγαλώσει και μουλαρώσει.

Ειδικα σε αυτες τις τάξεις το ζητουμενο είναι το παιδί να αγαπήσει την μαθηση και οχι να γινει ο τελειος παπαγαλος, που θα τα ξερει και θα τα θυμαται ολα (δλδ εσυ ολα τα θυμασαι???). Οποτε για τουτο μην αγχωνεσαι :-D
Πλέον η εμπειρία μου είναι ότι ευτυχώς δεν αποστηθίζουν στο δημοτικό και οι απαιτήσεις είναι σχετικά απλές

Βεβαια το γεγονος οτι τα εχεις παιξει είναι θέμα, βασικα ΑΥΤΟ είναι το θεμα. Υπομονή και κουράγιο και οπωσδηποτε ΟΧΙ αγχος (οσο μπορεις φυσικα διότι ειμαι και εγω του μαυρου αγχους :mrgreen::rolleyes:)
Αν το παιδί έχει ένα πρόβλημα συγκέντρωσης όπως π.χ. ο μικρός μου το διάβασμα μπορεί να είναι όντως εξοντωτικό. Οι απαιτήσεις είναι απλές σε όλο το δημοτικό το θέμα είναι η διαδικασία, πως στρώνεται το παιδί να τα κάνει. Και μιλάμε ότι ο δικός μου δεν έχει πρόβλημα κατανόησης γιατί μόνος του τα κάνει όλα. Αν είχε και τέτοιο θα είχα πάρει τις κορφές γιατί τα βουνά τα έχω πάρει έτσι κι αλλιώς.

Πιο ωραίος είναι ο σύζυγος που μου τη λέει ότι συτός ποτέ δεν διάβασε στο δημοτικό και πέταγε την τσάντα του και πήγαινε για παιχνίδι και άλλα ωραία. Και φαντάσου ότι ο μικρός δεν διαβάζει ούτε ανάγνωση ούτε ορθογραφία. Έχουμε παραδώσει τα όπλα. Απλά ελπίζω να ωριμάσει του χρόνου.

Ξέρω οτι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει κατά πολύ

σε σχέση με τη δική μας εποχή!

Αυτό είναι μύθος.

Το σωστότερο, που αναγκάστηκα να καταλάβω μετά από τόση ένταση που είχαμε στο σπίτι, είναι να πηγαίνεις με το ρυθμό του. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια ωριμότητα στην ίδια ηλικία. Και νομίζω ότι ο καλύτερος για να το κατανοήσει είναι ο γονιός.

Δηλαδή τα παιδάκια που μελετούν σε φροντηστήριο πηγαίνουν στο σχολείο με λανθασμένες εργασίες ή απλά δεν τις διορθώνουν (στο φροντηστήριο) για να δουν οι γονείς τα λάθη και από εκεί και πέρα ο κάθε γονιός επιλέγει αν θέλει να τα διορθώσει ή όχι?

Συγνώμη, αν δεν έγινα κατανοητή-η μέθοδος που ανέφερα και οι παρατηρήσεις μου αφορούσαν το μάθημα της μελέτης στο σχολείο (στην προκείμενη περίπτωση ιδιωτικό) που λειτουργεί σαν φροντιστήριο δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν μελετήσει για την επόμενη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν τα λάθη τους διορθώνονται επιτόπου από την δασκάλα της μελέτης.

Διαφημίσεις

Δεν θα εστελνα ποτε τοσο μικρο το παιδι μου σε φροντιστηριο. Εαν, λεω εαν, ειχε το παιδι μου καποιες δυσκολιες και δεν μπορουσα εγω να ανταποκριθω, θα επαιρνα δασκαλα στο σπτι.

Φανταστειτε εναν παιδι που καθεται ολοημερο, να πρεπει να παει και φροντιστηριο, να πηγαινει και αγγλικα και καποια αλλη δραστηριοτητα. Ποτε θα ηρεμησει αυτο το παιδι? Ποτε θα παιξει?

Δεν θα εστελνα ποτε τοσο μικρο το παιδι μου σε φροντιστηριο. Εαν, λεω εαν, ειχε το παιδι μου καποιες δυσκολιες και δεν μπορουσα εγω να ανταποκριθω, θα επαιρνα δασκαλα στο σπτι.

Φανταστειτε εναν παιδι που καθεται ολοημερο, να πρεπει να παει και φροντιστηριο, να πηγαινει και αγγλικα και καποια αλλη δραστηριοτητα. Ποτε θα ηρεμησει αυτο το παιδι? Ποτε θα παιξει?

Kαλή και αυτή η λύση...για όποιον θα το άντεχε οικονομικά! :?