Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Σχολή γονέων σε παιδότοπο ?

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες τις μανούλες εδώ!:P

Κορίτσια χρειάζομαι τη βοήθειά σας για κάτι πολύ σημαντικό!Προσπαθώ να οργανώσω μια ανανεωμένη σχολή γονέων,με θέματα επίκαιρα και ουσιαστικά μέσα στο χωρο του δικού μου παιδότοπου.Από πέρσυ βάλαμε τις βάσεις με όμορφα θέματα αλλά με μειωμένη συμμετοχή και γι'αυτό τώρα προβληματίζομαι.Πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε πολύ όμορφα πράγματα στο παιδότοπο αλλά ως τώρα δεν έχουμε δει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Να σημειωθεί ότι η σχολή γονέων είναι δωρεάν για τους γονείς και αν είχαμε το ενδιαφέρον που έπρεπε θα πληρώναμε μέχρι και ψυχολόγο,ανάλογα το θέμα.Δώστε τις ιδέες σας γιατί θα πελαγώσω!!!!:confused:

Διαφημίσεις

Το θέμα μας δεν είναι τόσο η διαφήμιση γιατί και φυλλάδια μοιράσαμε και ανακοίνωση στο χώρο βάλαμε αλλά και στους γονείς που έρχονται στον παιδότοπο το είπαμε...Και είναι κρίμα γιατί έχουμε απίστευτη όρεξη για προσφορά στα παιδιά αλλά και στους γονείς :-(

Ελπίζω να αλλάξει αυτό...

Δεν το ακούω πρώτη φορά αυτό. Το έχω βιώσει και εγώ. Ζω σε επαρχία. Εϊμαι εκπαιδευτικός. Και εμείς προσπαθούσαμε να οργανώσουμε Σχολή Γονέων και η συμμετοχή μας απογοήτευσε. Τελικά ΔΕΝ έγινε ποτέ.

Ο λόγος? Δηλαδή ποιοί είναι αυτοί που θα μας πουν τι πρέπει να κάνουμε ΕΜΕΙΣ με τα παιδιά μας? Δεν είμαστα άξιοι γονείς?

Αχ! Μην το ψάχνεις..... Βέβαια μιλάω για επαρχία. Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα στην Αθήνα.

Κρίμα........

και εγώ νηπιαγωγός είμαι και βιώνω αυτό ακριβώς που λες αλλά εδώ στην Αθήνα υπάρχουν γονείς που τα ψάχνουν πολύ αυτά και μάλιστα γράφονται σε ομάδές πληρώνοντας συνδρομές...Μήπως έχετε καμιά ιδέα για τα θέματα γιατί θέλω να το παλέψω λίγο ακόμα....?

Διαφημίσεις

Πιστεύω πως πρέπει να κεντρίσεις το ενδιαφέρον και την περιέργεια των γονιών με ένα τρόπο που δε θα τους κάνεις να νιώσουν απολογητικά. Επίσης παίζει, νομίζω ρόλο και η τοποθεσία του παιδότοπου. Τα σεμινάρια φυσικά πρέπει να γίνονται ώρες που οι περισσότεροι δεν εργάζονται και να γίνεται συγχρόνως η απασχόληση των παιδιών, για τις μαμάδες που δεν έχουν που να αφήσουν τα μικρά τους. Παράδειγμα μια μέρα που συνήθως έχεις κόσμο στον παιδότοπο κάνε το πρώτο σεμινάριο με ένα θέμα που αγγίζει όλους τους γονείς πχ βραδυνός ύπνος, παιχνίδι και μάθηση, διατροφή, φοβίες και αντιμετώπιση, ανυπακοή και τιμωρία, ζήλια ανάμεσα σε αδέρφια.... Επίσης καλά είναι και playgroup με γονείς και παιδιά μαζί. Κατασκευές ή παραμύθια. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να ανταποδωθεί το ενδιαφέρον σου. Έλα και από Θεσσαλονίκη μεριά!!;)

74Qtp3.png2SeRp3.png

Ναι, συγνώμη που θα το πω αλλά όντως η νοοτροπία είναι αυτή. Το ποιος θα πει σε εμένα τι να κάνω με το παιδί μου. Και πράγματι η "σχολή γονέων" μου χτυπάει άσχημα... Αν παρ ολα αυτά θέλετε να το παλέψετε, πλασάρετέ το κάπως αλλιώς και στο φυλλάδιο θα πρότινα να αναφέρατε τα θέματα για να καταλάβει ο κόσμος πως δεν σκοπεύετε να τους αλλάξετε τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους αλλά να τους δώσετε συμβουλές για κάποια σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά και τρόπους να τα χειριστούν

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Προσπαθώ με τα θέματα να προσεγγίσω τις ανάγκες των περισσότερων πχ αυτή την εβδομάδα έχουμε θέμα τη ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια.Η νοοτροπία δεν είναι έλα να σου μάθω τι να κάνεις με το παιδί σου αλλά να κάνουμε ανοιχτή κουβέντα και να μοιραστούμε απόψεις πάνω στο θέμα.Ο όρος σχολή γονέων είναι απλά το ραντεβού μας και στο φυλλάδιο αναφέρεται πιο ανάλαφρα και χαρούμενα,όπως και στο link μας στο fb.

Ωραία η ιδέα σας για τα βιωματικά εργαστήρια μαζί με τους γονείς!

Μακάρι να μπορούσα να έρθω Θεσσαλονίκη!:-P

Καλημέρα κορίτσια,

και εμένα θα ενδιεφερε να μάθω κάτι περισσότερο για την ανατροφή..

Αν είναι εύκολη η πρόσβαση θα ήθελα να συμμετέχω και εγώ..

Πάντως δεν πρέπει να ξεχναμε ότι όσο περισσότερο μαθαίνουμε τόσο καλύτερα για μας

1gGKp3.png

Διαφημίσεις

χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά με την επίγνωση ότι μαλλον θα σε στεναχωρήσω,

βασικά στον παιδότοπο καταφεύγουν οι γονείς σαν λύση ανάγκης

(αν είναι όντως παιδότοπος και όχι χώρος δημιουργικής απασχόλησης)

και είναι συνηθως "περαστικοί".

Στη ουσία ο παιδότοπος είναι λύση ανάγκης και όχι χώρος που απο επιλογή πηγαίνει κανείς το παιδί του.

Πχ εγώ απο επιλογή θα πηγαινε το παιδί μου στο δάσος, στην παιδική χαρά (ακόμα και με γαλότσες και αδιαβροχα το χειμώνα όπως μας πηγαινε ημητέρα μου στο καταχείμωνο στην γερμανία) σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης , θεατρικό παιχνίδι ή αν δεν με έπαιρνε οικονομικά, τότε σε σπίτια φίλων. κτλ. Θα απέφευγα να πάω στον παιδότπο, και θα πηγαινα μόνο αν ήταν αναγκαίο.

Οπότε θα είμαι περαστική στον παιδότοπο - και εκεί που ο γονιός είναι περαστικός σπάνια θα λάβει κάτι στα σοβαρά απο αυτά που του δείχνεις.

και νομίζω ότι δυστυχώς, ακόμα και αν δεί το φυλλάδιό σου, σε βιβλιοπωλείο δίπλα σε βιβλία ψυχολογίας κτλ και τον ενδιαφέρει,

κατά πάσα πιθανότητα αν δεί οτι το διοργανώνει παιδότοπος, θα θεωρήσει ότι α - θέλουν να βρούν κάποιο τρόπο να με προσελκύσουν να πάω εκεί.

Απο μονο του δηλαδή το φυλλάδιο δεν αρκεί.

Τα θέματα ψυχολογίας είναι και αρκετά θέματα εμπιστοσύνης πιστεύω, όπου οι γονείς θα πάνε αν τα διοργανώνει ένας χώρος τον οποίο γνωρίζουν,

εμπιστεύονται και μπορούν να αξιολογήσουν σαν αξιόπιστο.

Τον παιδότοπο απλώς και μόνο εξαιτίας του οτι είναι συνήθως αναγκαστική λύση, λίγοι θα μπούν στην διαδικασία να τον αξιολογήσουν ή να βαθμολογήσουν αυτή τη κλίμακα που θα τους έκανε να πάνε στο σεμινάριο....

Γενικά, πιστεύω ότι για να σε ακούσει κάποιος γονέας πρέπει να χτίσεις μια εμπιστοσύνη πρώτα που να βασίζεται σε πράξεις, να εχει δει ο άλλος στην πράξη στον παιδότοπό σου,

αν έχεις κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με την διαπαιδαγώγηση (ταμπελίτσες αφίσες, / βιβλιαράκια σχετικά με τα συναισθήματα για τα παιδιά, γωνιά διαβάσματος ... για γονεις και παιδιά. κτλ κτλ)

και τότε θα έρθει να ακουσει αυτό που θες να του πεις

γιατί θα σταματήσει να είναι περαστικός, αφού θα του κεντρίζουν αυτά περισσότερο το ενδιαφέρον.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

το ανάλαφρα και χαρούμενα δε ταιριάζει με σχολη γονέων...

πρέπει να είναι κάτι εντελώς ουδέτερο και στεγνό κατά τη γνώμη μου.

σε σχολη γονέων πας γιατί μπορεί να αιθάνεσαι προβληματισμούς που θέλεις να σου απαντηθούν, και σχεδόν ποτέ αυτά τα συναισθήματα δεν είναι ανάλαφρα και χαρούμενα!!:|:-|:|:idea::idea::wink: είναι συναισθήματα άγχους και ανησυχίας!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

δεν θέλω κάλη μου να σε στενοχωρήσω μιας και καταλαβαίνω οτι οι προθέσεις σου είναι πολύ καλές και μπράβο σου

αλλλααααααα.......................

Περιστέρι είσαι? εγω παλιά Νικαιώτησα και νυν κέντρο Αγιος Παντελεήμονας και μπορώ να σου πώ οτι στις περιοχές αυτές δεν έχουν το κουράγιο λόγω της εργασίας του μεροκάματου μα και τις αγνοιας να ασχολούνται με αυτα τα θέματα (ενω στην πραγματικότητα τους απασχολούν οπως όλους μας)

Πάντως επειδη είμαι σχετικά κοντά μπορείς να μου στείλεις την δ/νση του παιδότοπου?

Καλή επιτυχία :-D

Για μενα ο χωρος και μονο ειναι αποτρεπτικος..

Αν παρακολουθουσα καποια στιγμη μια σχολη γονεων καταρχην δεν θα ηθελα να ειναι το παιδι μου παρον. Πως θα μιλησω για ενα θεμα που με απασχολει σε σχεση με το παιδι μου οταν αυτο ειναι μπροστα , οταν καθεται στην αγκαλια μου ή με τραβαει να παω να παιξω μαζι του?

Νομιζω αλλωστε οτι ο Νο1 κανονας στις σχολες γονεων ειναι "χωρις παιδια"

Δεν νομιζω οτι μπορει να συνδιαστει με παραλληλη απασχοληση των παιδιων κ αλλα που αναφερθηκαν πιο πανω. Δεν ειναι σωστο.

Οποτε θα πρεπει να κρατησεις την ημερα που αποφασιζεις να κανεις αυτη την κινηση κλειστο τον παιδοτοπο για τις ωρες που θα διαρκει το σεμιναριο. Εισαι διατεθειμενη να το κανεις??

Η διαθετεις καποιο χωρο ανεξαρτητο, ωστε πχ να παρακολουθηση η μαμα το σεμιναριο κ ο μπαμπας να πιει καφε οσο θα παιζει το παιδι περιμενοντας κ τη μαμα?

Το αλλο παλι που με ξενισε ειναι αυτο που ειπες οτι "αν υπηρχε ενδιαφερον θα πληρωνεμε μεχρι κ ψυχολογο"

Μεχρι στιγμης ποιος κανει τα σεμιναρια?? Αν ο ανθρωπος που θα φερεις να αναλαβει τη σχολη δεν ειναι αρτια καταρτισμενος κ με ειδικες γνωσεις στο αντικειμενο ο αλλος τι να ερθει να ακουσει? Την αποψη της μαμας στο διπλανο τραπεζακι? Εμενα προσωπικα δεν με ενδιαφερει η αποψη καμιας αλλης μαμας, ειδικα αν εχω καποιο συγκεκριμενο προβλημα με το παιδι μου. Θελω την αποψη του ειδικου.. Γιατι η καθε μαμα κρινει αναλογα με την εμπειρια της κ τα δικα της βιωματα, κ οχι αντικειμενικα ουτε επιστημονικα τεκμηριωμενα.

Δεν νομιζω οτι οταν λεμε "σχολη γονεων" εννοουμε συζητηση γονεων με καποιον εμψυχωτη να δινει το λογο..

Δωσε μας πιο σαφη πληροφοριες, ωστε να μπορεσουμε να εχουμε μια πιο ολοκληρωμενη αποψη..

μας λες απλα οτι διοργανωνεις "σχολη γονεων" κ οτι δεν υπαρχει ενδιαφερον.

Για μενα το "σιγα μην μου πουνε τι θα κανω με το παιδι μου" δεν παιζει..

Πιστευω πως καπου αλλου ειναι το προβλημα.

πχ δωσε μας ενα παραδειγμα απο μια αφισουλα σου η του φυλλαδιου (χωρις ονοματα διευθυνσεις κλπ) Μονο το βασικο κειμενο του ενημερωτικου.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Πολύ σωστά όλα τα σχόλια και δικαιολογώ τις όποιες ασάφειες γιατί μέσα σε 5 αράδες δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς κάνεις.

Το πρώτο και το σπουδαιότερο είναι ότι εμείς είμαστε ένας μικρός παιδότοπος δημιουργικής απασχόλησης και όχι ένας χώρος που έρχονται περαστικοί,απόδειξη γι'αυτό η συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής στο δημιουργικό-καλλιτεχνικό εργαστήρι κάποια πρωινά.Η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί με όλους τους γονείς γιατί κανουμε πράγματα διαφορετικά και γιατί είμαστε μια γειτονιά όλοι.

Η σχολή γονέων ήταν η δική μου πρόταση γιατί επειδή ακριβώς οι περισσότεροι γονείς είναι δικοί μας άνθρωποι πάντα συζητάμε κάποιες ανησυχίες τους.Και έτσι θέλησα μια μέρα να την αφιερώσουμε σ'αυτό,η προτροπή μας στην πρόσκληση είναι να μην έχουν τα πιτσιρίκια κοντά τους αν γίνεται για να μπορούμε να συζητήσουμε πιο άνετα.

Η υπεύθυνη των συζητήσεων είμαι εγώ που τυχαίνει να είμαι νηπιαγωγός,με μεταπτυχιακές σπουδές,έχω δουλέψει πολύ με παιδιά και έχω οργανώσει ξανά σχολές γονέων στα πλαίσια σχολείου που εργαζόμουν τότε.Άλλωστε οι γνώσεις δεν σταματούν στο θρανίο-έδρανο.

Οι συζητήσεις δεν είναι μόνο ανταλλαγή απόψεων των μαμάδων,ούτε εγώ παίζω το ρόλο του συντονιστή και μόνο.Γίνεται μια κουβέντα με ουσιαστικό τρόπο ώστε να μας μείνει και κάτι για προβληματισμό και αξίζει να σας πω ότι όλες οι μαμάδες παίρνουν και σημειώσεις συμβουλευτικής που πριν έχουμε κουβεντιάσει.

Μην βιαστείτε να απαξιώσετε μια προσπάθεια γιατί έχω μάθει να δίνω πολλά στη δουλειά μου και συνήθως χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα.Επειδή παρακολουθώ αρκετό καιρό το forum ξέρω ότι αντίστοιχες συζητήσεις γίνονταν και σε άλλο παιδότοπο και μάλιστα με επιτυχία άρα μάλλον δεν φταίει ο χώρος.:D

Διαφημίσεις

Εγω παντως, ως απλη μαμα, το βρισκω αρκετα καλη ιδεα. Παμε συχνα σε παιδοτοπους τη κορη μας κ οι γονεις μεταξυ μας παντα μιλαμε κ ανταλασουμε αποψεις κ ιδεες σε διαφορα θεματα που αφορουν τα παιδια μας. Δε θα με πειραζε καθολου να γινοταν κατι πιο οργανωμενο, ωστε να περναει κ η ωρα των γονιων πιο ευχαριστα κ αποτελεσματικα..

Πολύ σωστά όλα τα σχόλια και δικαιολογώ τις όποιες ασάφειες γιατί μέσα σε 5 αράδες δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς κάνεις.

Το πρώτο και το σπουδαιότερο είναι ότι εμείς είμαστε ένας μικρός παιδότοπος δημιουργικής απασχόλησης και όχι ένας χώρος που έρχονται περαστικοί,απόδειξη γι'αυτό η συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής στο δημιουργικό-καλλιτεχνικό εργαστήρι κάποια πρωινά.Η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί με όλους τους γονείς γιατί κανουμε πράγματα διαφορετικά και γιατί είμαστε μια γειτονιά όλοι.

Η σχολή γονέων ήταν η δική μου πρόταση γιατί επειδή ακριβώς οι περισσότεροι γονείς είναι δικοί μας άνθρωποι πάντα συζητάμε κάποιες ανησυχίες τους.Και έτσι θέλησα μια μέρα να την αφιερώσουμε σ'αυτό,η προτροπή μας στην πρόσκληση είναι να μην έχουν τα πιτσιρίκια κοντά τους αν γίνεται για να μπορούμε να συζητήσουμε πιο άνετα.

Η υπεύθυνη των συζητήσεων είμαι εγώ που τυχαίνει να είμαι νηπιαγωγός,με μεταπτυχιακές σπουδές,έχω δουλέψει πολύ με παιδιά και έχω οργανώσει ξανά σχολές γονέων στα πλαίσια σχολείου που εργαζόμουν τότε.Άλλωστε οι γνώσεις δεν σταματούν στο θρανίο-έδρανο.

Οι συζητήσεις δεν είναι μόνο ανταλλαγή απόψεων των μαμάδων,ούτε εγώ παίζω το ρόλο του συντονιστή και μόνο.Γίνεται μια κουβέντα με ουσιαστικό τρόπο ώστε να μας μείνει και κάτι για προβληματισμό και αξίζει να σας πω ότι όλες οι μαμάδες παίρνουν και σημειώσεις συμβουλευτικής που πριν έχουμε κουβεντιάσει.

Μην βιαστείτε να απαξιώσετε μια προσπάθεια γιατί έχω μάθει να δίνω πολλά στη δουλειά μου και συνήθως χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα.Επειδή παρακολουθώ αρκετό καιρό το forum ξέρω ότι αντίστοιχες συζητήσεις γίνονταν και σε άλλο παιδότοπο και μάλιστα με επιτυχία άρα μάλλον δεν φταίει ο χώρος.:D

Κοριτσακι μου δεν απαξιωνουμε καμια προσπαθεια κ να ξερεις οτι ειδικα σε αυτο το φορουμ παντα τα σχολια ειναι καλοπροαιρετα.. Μα ζητησες να βοηθησουμε κ προσπαθουμε να καταλαβουμε γιατι δεν παει καλα.. Μπορει να ειναι κ μια μικρη λεπτομερεια.. Αν ομως δεν ξερουμε λεπτομερειες της προσπαθειας σου, δεν θα την εντοπισουμε..

Πχ εγω τωρα προσεξα κατι σε αυτα που λες.. (το κοκκινησα).

Οταν λες μια μερα εννοεις μια ολοκληρη μερα?? Δηλαδη εβγαλες αφισουλα που μιλουσε για ολοκληρη την ημερα?? Χωρις να εχεις συγκεντρωσει προυγουμενως συμμετοχες κ να εχεις κανει γκρουπακια??

Πως ακριβως προσπαθησες να το οργανωσεις? Πες μας περισσοτερες λεπτομερειες, μηπως τελικα εφταιγε αυτο.

Απο την αλλη παλι λες οτι η υπευθυνη των συζυτησεων θα εισαι εσυ..

Και χωρις να εχω καμια αμφιβολια οτι μπορεις να το κανεις τελεια αυτο, εφοσον εχεις κ εμπειρια στο συγκεκριμενο ειδος, κ χωρις να αμφισβητω τις γνωσεις σου πανω στο αντικειμενο, μηπως και αυτο ηταν ενας αποτρεπτικος παραγοντας?? Οι ανθρωποι αυτοι ερχονται σε επαφη μαζι σου καθημερινα κ εκ των πραγματων μπορουν να σου μιλησουν κ να συζητησουν μαζι σου την καθε τους απορια. Μηπως δεν τους κινησε τοσο το ενδιαφερον γιατι ουτως η αλλως εσενα σε βλεπουν??

Το σεμιναριο αυτο ειχε συγκεκριμενη θεματολογια ή ηταν μια γενικη προταση? Υπηρχε προγραμμα??

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Dora γεια σου!

Όταν λέω ότι αφιερώνουμε μια μέρα για τη σχολή γονέων εννοώ ότι υπάρχει σταθερό πρόγραμμα ημέρας και ώρας,Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα.Βέβαια βάλαμε και αφισάκι-ανακοίνωση στη πόρτα του παιδότοπου με το θέμα της συζήτησης και βέβαια υπήρχε και το όνομα της ψυχολόγου εκτός του δικού μου,η οποία βοηθάει στην προσπάθεια.Να αναφέρω επίσης ότι έκανα και προσωπικές προσκλήσεις τηλεφωνικές στις μαμάδες που μπορούσα να επικοινωνήσω και ήταν όλες θετικές-δήλωσαν συμμετοχή για τη συγκεκριμένη μέρα.Ομαδούλες συγκένρωσης δεν έχω κάνει ούτε τις έβαλα να συμπληρώσουν φόρμες συμμετοχής γιατί το θεώρησα υπερβολικό.Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά δεν χρειάζεται πίεση για να έρθει.

Το αποτέλεσμα γλυκά μου κορίτσια μετά από τόση προσπάθεια και προετοιμασία και χαμένα χρήματα,γιατί τελικά πλήρωσα τη ψυχολόγο για τις σημειώσεις,ήταν ότι ήρθαν 2 μαμάδες και αυτές ήταν φίλες μου.

Απογοητεύτηκα,αναρωτήθηκα γιατί και τι έπρεπε να αλλάξω αλλά το συμπέρασμα είναι ένα....δεν τους ενδιαφέρει και προτιμούν μια ανησυχία να γίνει πρόβλημα πραγματικό και να τους το λύσει ο ειδικός επί πληρωμή.Δυστυχώς στο επάγγελμα αυτό το έχω αντιμετωπίσει αρκετά συχνά σαν νοοτροπία και τώρα τελικά την αποδέχομαι.