Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ο Εθνικός Υμνος παίρνει "απουσία" (?)

Recommended Posts

Σήμερα πηγαίνοντας στη δουλειά, έβαλα ραδιόφωνο και έτυχε να ακούσω τον Υμνο Εις Την Ελευθερία του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού... και μάλιστα... ολόκληρο!

Την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο, λέγαμε τον εθνικό ύμνο κάθε Δευτέρα πρωί υψώνοντας την Ελληνική Σημαία και κάθε Παρασκευή την τελευταία ώρα κάνοντας υποστολή της Σημαίας. Αυτά σε ιδιωτικό σχολείο.

Στο δημόσιο εκείνη την περίοδο δεν γινόταν τίποτα τετοιο.

Ποια είναι η γνώμη σας; Θα ήταν καλό να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος στα σχολεία; Έχει επιπτώσεις (στο τι αισθάνονται και πιστεύουν οι μαθητές) η ύπαρξη ή όχι του Εθνικού Ύμνου στο σχολείο;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

• Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Καλό είναι να ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος ακόμη κ στα σχολεία.

Εγώ μόνο στην κατασκήνωση τον άκουγα σαν παιδί.

Τώρα πλέον μόνο στα γήπεδα ακούγεται!!!!!

ΤΑΣΟΣ 9/2/09

ΧΡΗΣΤΟΣ 21/7/10

ΘΑΝΟΣ 21/7/10

Eγώ νομίζω ότι θα έχει τόση επιρροή σε αυτό που θα αισθάνονται οι μαθητές όσο και η προσευχή που λέγεται κάθε πρωί... καμία δηλαδή (αν δεν με απατά η μνήμη μου).

Άσχετο, τώρα θυμήθηκα ότι τον Ύμνο τον έβαζε και η ΕΡΤ στην αρχή και το τέλος του προγράμματος, εκεί γύρω στις αρχές του 80.

Στο σχολείο δεν τον ακούγαμε ποτέ, στο μοναδικό μέρος που ακούγαμε - τραγουδούσαμε τον εθνικό ύμνο ήταν στους προσκόπους!

Μου αρέσει να χαμογελώ να να βλέπω τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά..!Μου φτιάχνει τη διάθεση

Eγώ νομίζω ότι θα έχει τόση επιρροή σε αυτό που θα αισθάνονται οι μαθητές όσο και η προσευχή που λέγεται κάθε πρωί... καμία δηλαδή (αν δεν με απατά η μνήμη μου).

Εμείς στο δημοτικό τραγουδούσαμε τον εθνικό ύμνο στην τάξη στην αρχή ή στο τέλος του μαθήματος, δεν θυμάμαι ακριβώς έχουν περάσει και χρόνια :roll:

Αλλά αυτό που δεν ξεχνώ είναι ότι είχαμε βρει μια χαζή παραλλαγή και αντί "και σαν πρώτα αντρίωμένη" λέγαμε "και σαν πρώτα, φάε καρότα, σέληνο και μάιντανόοοοο". Και η μισή τάξη τραγουδούσε το κανονικό και η άλλη μισή τη διασκευή ταυτόχρονα!

Εννοείται ότι σε τέτοιες ηλικίες η υγιέστερη αντίδραση είναι να πας κόντρα στο κατεστημένο και να τραγουδήσεις για τα καρότα παρά να αντιληφθείς το μεγαλείο του εθνικού ύμνου. :cool:

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

Ε

Αλλά αυτό που δεν ξεχνώ είναι ότι είχαμε βρει μια χαζή παραλλαγή και αντί "και σαν πρώτα αντρίωμένη" λέγαμε "και σαν πρώτα, φάε καρότα, σέληνο και μάιντανόοοοο". Και η μισή τάξη τραγουδούσε το κανονικό και η άλλη μισή τη διασκευή ταυτόχρονα!

Κλασικά πράγματα :lol::lol: Εμένα ακόμα μου έρχεται να τραγουδήσω τη διασκευή όταν τον ακούω (έχω παραμείνει στα μαθητικά χρόνια, φαίνεται χεχε)

Πάντως... θα μου άρεσε να υπήρχε... :)

Αλήθεια γιατί σταμάτησε; Ή μήπως δεν υπήρχε ποτέ;

(Καμιά φορά δε γνωρίζω ποιο είναι το σύνηθες αφού εκείνη την περίοδο ήμουν σε ιδιωτικό με διαφορετικές συνήθειες από τα δημόσια της χώρας).

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο, λέγαμε τον εθνικό ύμνο κάθε Δευτέρα πρωί υψώνοντας την Ελληνική Σημαία και κάθε Παρασκευή την τελευταία ώρα κάνοντας υποστολή της Σημαίας. Αυτά σε ιδιωτικό σχολείο.

Στο δημόσιο εκείνη την περίοδο δεν γινόταν τίποτα τετοιο.

Εγω πηγαινα σε δημοσιο γυμνασιο πριν 20 χρονια κι ειχαμε την ιδια διαδικασια,υψωση και υποστολη με τον εθνικο υμνο.Βεβαια τωρα με την αφορμη της πολυπολιτισμικης κοινωνιας μπορει να θεωρηθει ακομα και παρανομο κατι τετοιο.Ηδη αρχισαν τα οργανα.Σε μια χωρα που πανω απο το 95% των κατοικων ειναι βαπτισμενοι Χ.Ο μας ενοχλει το μαθημα των θρησκευτικων γιατι υπαρχουν πολλοι αλλοδαποι που ανηκουν σε αλλες θρησκειες κι οι υπερ του δεοντος προοδευτικοι νεοελληνες φοβουνται μηπως τους κανουν να αισθανθουν ασχημα.Σε σχολειο της Αθηνας διευθυντρια αντικατεστησε(χωρις να νομιμοποιειται για κατι τετοιο) την προσευχη με ποιημα για να μπορουν να προσευχονται ολοι.Σε λιγο θα πουν το ιδιο και για τη σημαια και τον εθνικο υμνο.Υπαρχουν πολλοι αλλοδαποι,αρα μπορει ο υμνος μας να αντικατασταθει μ αυτον της χωρας καταγωγης των περισσοτερων μαθητων του καθε σχολειου.Φοβομαστε να πουμε κατι για τη σημαια ή τον υμνο γιατι θα θεωρηθουμε φασιστες και γραφικοι-εκει εχουμε φτασει.

Προεδοποίηση για οφφ τόπικ (είμαι επιρρεπής τελικά :-))

Resident, φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στην Ελευθερία Πρωτονοταρίου, την πρώην διευθύντρια σχολείου της Γκράβας που τόλμησε να κάνει βήματα για την καλύτερη ενσωμάτωση των αλλοδαπών, μαθητών και γονιών, στο σχολείο και αντί να επαινεθεί, τελικά βρέθηκε και κατηγορούμενη για υπέρβαση καθήκοντος...

Κάπου εδώ κλείνει η παρένθεση...

Μια που το έθεσες όμως, θεωρώ ότι ο ύμνος και η σημαία διαφέρουν από την προσευχή και τα θρησκευτικά. Άλλο που δεν έζησα ποτέ τη σχολική πρακτική της ύψωσης και υποστολής της σημαίας υπό τον ήχο του Ύμνου (πήγα και σε ιδιωτικό και σε δημόσιο σχολείο). Και δεν πιστεύω ότι αν γινόταν αυτό θα είχα γίνει λιγότερο ή περισσότερο πατριώτισσα. Οπότε μου είναι μάλλον αδιάφορο αν ακούγεται ή όχι ο Ύμνος στο σχολείο - δεν θα με ενοχλούσε, αλλά ούτε θα μου προκαλούσε καμία αίσθηση.

Πιστεύετε πως θα άλλαζε κάτι στα παιδιά μια τέτοια διαδικασία έπαρσης-υποστολής σημαίας και Εθνικού Ύμνου;

Διαφημίσεις

Το πολυ το κυρ ελεησον το βαριεται και ο παππας..δεν χρειαζεται να ακουγεται καθε μερα ο εθνικος υμνος λες ειμαστε στην Β.Κορέα.Υπαρχουν αλλοι τροποι να εμφυσηθει η εθνικη συνείδηση.

Τα θρησκευτικα πρεπει να φυγουν τελειως απο το σχολειο,και απορω πως ο κοσμος δεν τους εχει παρει ακομα με τις πετρες...πανε με χαρτια απο τον Σουλτανο και διεκδικουν την μιση Ελλαδα...δηλαδη μας λενε οτι τα ειχαν κανει πλακακια με τον κατακτητη για να μας κρατανε υποδουλους και θελουν και τα ρεστα!

Το πολυ το κυρ ελεησον το βαριεται και ο παππας..δεν χρειαζεται να ακουγεται καθε μερα ο εθνικος υμνος λες ειμαστε στην Β.Κορέα.Υπαρχουν αλλοι τροποι να εμφυσηθει η εθνικη συνείδηση.

Τα θρησκευτικα πρεπει να φυγουν τελειως απο το σχολειο,και απορω πως ο κοσμος δεν τους εχει παρει ακομα με τις πετρες...πανε με χαρτια απο τον Σουλτανο και διεκδικουν την μιση Ελλαδα...δηλαδη μας λενε οτι τα ειχαν κανει πλακακια με τον κατακτητη για να μας κρατανε υποδουλους και θελουν και τα ρεστα!

Τι σχέση έχουν τα θρησκευτικά με τον Σουλτάνο;:confused:

• 1 month later...

Είναι πασιφανές ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία έχει μορφή αφελούς κατήχησης. Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από χρόνια. Εξη χρόνια "κατήχησης" αναπληρώνονται με εξη συμμετοχές στην λειτουργία της Μεγ. Πέμπτης. Left.

εμεις τον λεγαμε στο σχολειο καθε παρασκευη που κατεβαζαμε τη σημαια κ καθε δευτερα που την ανεβαζαμε.εννοειται πως πρεπει να ακουγεται...

τον εθνικο υμνο θυμαμαι τον λεγαμε μονο στις γιορτες δηλαδη δεν τον λεγαμε εμεις η χορωδια τον ελεγε...δεν ειχαμε ουτε ανεβοκατεβασμα σημαιας ουτε τετοια πραγματα...τελειωσα το λυκειο το 1998...ακομη και την προσευχη την βαριομασταν...δεν νομιζω οτι θα αλλαζε τιποτα στα παιδια αν τον ακουγαμε καθε μερα ...εμενα δε θα μου αρεσε παντως να βαζουν το παιδι μου με το ζορι να το λεει καθεμερα...μου θυμιζει αλλες πρακτικες παλιοτερων χρονων και φιλοσοφιες που εφεραν το κακο στο κοσμο...γενικα οτι επιβαλλεται φερνει τα αντιθετα αποτελεσματα....

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Διαφημίσεις

Κι εγω η γιαγιουλα το προλαβα σε δημοσιο σχολειο. Δευτερα πρωι επαρση σημαιας με ολο το σχολειο να τραγουδαει τον εθνικο υμνο και παρασκευη στο τελευταιο διαλλειμα υποστολη σημαιας , ενας μαθητης επαιρνε τη σημαια στο σπιτι και την εφερνε τη δευτερα το πρωι πλυμενη και σιδερωμενη.

lcWup3.png

συγνωμη, τι εννοεις τον ακουσες 'ολοκληρο'?

ολοκληρο το ποιημα, δεν ειναι απειροι στιχοι?

ολη μερα, σολωμο απηγγειλαν?

Tο ποίημα Ύμνος στην Ελευθερία του Σολωμού έχει όντως πάνω από 100 στροφές . Όμως ο εθνικός μας ύμνος δεν είναι όλες αυτές οι στροφές του ποιήματος αλλά μόνο οι δύο πρώτες.

.....δε νομίζω τάκη....

Να πω την αλήθεια, ως επαναπατριζόμενη μετανάστης, βλέπω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα ούτε τρέφεται το πατριωτικό συναίσθημα στην Ελλάδα. Δε λέω να φανατίσουμε τον κόσμο, αλλά, όπως περιέγραψα σε ένα άλλο νήμα πέρυσι, εδώ δεν χειροκροτούμε τα παιδιά που παρελαύνουν και κρατούν τη σημαία στις εθνικές μας εορτές.

Θυμόμαστε την πατρίδα μόνο όταν τη χάσουμε ή βρισκόμαστε μακριά από αυτήν.

Στην Αυστραλία, πάντως, στα δημόσια σχολεία τραγουδούν το εθνικό τους ύμνο μια φορά την εβδομάδα και, ενώ δεν κάνουν παρελάσεις, τα σχολεία εμπνέουν την εθνική περηφάνεια στους μαθητές ως μέρος του εκπαιδευτικού τους προγράμματος.

Εδώ εξαρτάται από το δάσκαλο ή το δ/ντή του σχολείου και μπορεί να τον παρεξηγήσουν κι όλας και να τον "εντάξουν" σε μια πολιτική πεποίθηση.

Συγνώμη.. έχετε δίκιο!

Δεν ήταν ολόκληρος ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν".

Ήταν όμως περισσότερες στροφές από τον εθνικό μας Ύμνο. Αυτός έχει 2, κι εγώ νομίζω πως η εκτέλεση που άκουσα είχε 4.

Κάθε πρωί, στις 8:00 στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας βάζει "προσευχή και εθνικό ύμνο" (στην εκτέλεση τη μεγαλύτερη).

Η προσευχή λέγεται από παιδική φωνή, ενώ ο ύμνος από χορωδία.

Δεν ξέρω... μου θυμίζει κάτι από αθωότητα...

Αξίζει τον κόπο να το ακούσετε αν τύχει. (Εγώ πηγαίνω στη δουλειά εκείνη την ώρα και το πετυχαίνω μάλιστα στο ίδιο σημείο της διαδρομής... ;) )

εγω θυμαμαι οτι παντα ελεγα εγω την προσευχη κ αλλη μια κοπελα στο λυκειο...μαλλον ηταν ντροπη να πουν οι αλλοι την προσευχη..οταν ηρθε το πασχα η αλλη κοπελα φυσικα δεν ηξερε το Χριστος Ανεστη και την ελεγα εγω...μια μερα ηρθε κ μου ζητησε να της το γραψω....γιατι στο σχολειο ειχαμε μικροφωνο και οσο να ειναι αμα εχεις το ψωνιο....με μια προσευχη θα σε κοιταζουν ολοι...

τωρα για τον εθνικο υμνο...ποιοι θα τον πουν?Όπως κ με τις σημαιες στις παρελασεις καθε φορα που γινετε ο χαμος...

τουλαχιστον ο εθνικος υμνος μας χαρακτηριζει σαν λαο κ πρεπει να τον προστατευουμε...

προσφατα (πριν 1,5 χρονο) ξανακάθησα στα θρανία του Λυκείου.

Οφείλω να πω οτι οποτε ακουγόταν προσευχές και εθνικός ύμνος ηταν η ώρα για τα 17 χρονα της πλάκας και του χαβαλέ. Δεν λέω οτι τα παιδιά το έκανα επιτηδες απο την νεανική τους αφέλεια το έκαναν είμαι βεβαιη διότι γνωρίζω τα συγκεκριμένα παιδιά.

Θα πώ όμως οτι προτιμώ να μην ακούγετια καθόλου παρα την ώρα που ακούγεται να ακούω σχολιάκια του τύπου "κοφτερός είναι ο ........ του Δημήτρη" και χαχαχαχα τα υπόλοιπα!

Οφείλω επίσης να πω οτι τα παιδιά δεν γνώριζαν ουτε εξ' όψεως τον Παπαδόπουλο (σε αλλες σχολικές γιορτές δεν πήγα το δήλωσα και στον διευθυντη οτι προτιμώ να παρω απουσία παρά να παθω εγκεφαλικό καθώς την ωρα που έδειχε το βιντεο την πορτα του Πολυτεχνείου να πέφτει τα πιτσιρίκια να κάνουν την πλάκα της αρκούδας)

ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ.

Αυτά (παλι πολλά είπα)