Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Γιατί δεν έχουμε μάθει να συζητάμε στο Parents;

Recommended Posts

Ναι...βασικά δεν ειναι οτι δεν εχουμε μαθει να μιλάμε...

Ουτε οτι δεν εχουμε μαθει να ακουμε...

Ειναι οτι δεν εχουμε μαθει να δεχομαστε την αντιθετη αποψη...πρεπει ντε και καλα να πεισουμε τον εκαστοτε συνομιλητη οτι εχουμε δικιο και αυτός αδικο...και αν με ηρεμο τροπο δεν κατορθωσουμε να τον πεισουμε..τοτε απλα πρεπει να τον κατηγορησουμε γιατι σιγουρα καποιο κουσουρι εχει για να μη πειθεται οτι εχουμε δικιο.

Διαφημίσεις

• Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

και αν με ηρεμο τροπο δεν κατορθωσουμε να τον πεισουμε..τοτε απλα πρεπει να τον κατηγορησουμε γιατι σιγουρα καποιο κουσουρι εχει για να μη πειθεται οτι εχουμε δικιο.

:lol::lol:

rQGhp3.png

ξαναλεω....

(επειδη εχετε την ταση να μην με παιρνετε σοβαρα, πρεπει να το κοιταξω αυτο!! :lol::lol: )

ολα εξαρτωνται απο το θεμα συζητησης....

αμα πεσει τοπικ με τιτλο "με πλακωνει ο αντρας μου αλλα εγω ανησυχω - δεν μου φουσκωνει καλα το κεηκ", ε... εκει τι να κατσεις να συζητησεις...

οπως και στο αλλο, καιριο θεμα.. "οι αλλοδαποι φταινε για τον πελοπονησσιακο πολεμο, και για το οτι δε μου πετυχε το κεηκ"

σορρυ, δεν καθομαι να συζητησω.........

Κορίτσια, πετροβολήστε με την ψωνάρα ξενόγλωσση (όπως χιουμοριστικά διάβασα σε προηγούμενο σχόλιο), όντως σπάνια διαβάζω ξένες εφημερίδες, μία φορά το μήνα, αλλά εχθές έπεσα πάνω σε αυτό http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/mar/28/motherhood-parenting-debate-stayathome-lucy-cavendish που θίγει ακριβώς το θέμα της οξείας αντιπαράθεσης στα αγγλικά φόρουμ που ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών. Βέβαια οι Αγγλίδες έχουν και το βασανιστικό δίλημμα παιδιά ή δουλειά (γιατί αν έβγαινες από τη αγορά εργασίας 5-10 χρόνια δεν είχες γενικά πρόβλημα να ξαναμπεις) που εδώ το έχουμε λύσει σε μεγάλο ποσοστό υπέρ της δουλειάς βέβαια.

Είναι μεγάλο, και εγώ ζορίστηκα, αλλά βγάζει κανά δυο συμπεράσματα ότι είμαστε πια παιδοκεντρική κοινωνία, ότι κυριαρχεί η κουλτούρα να τα έχω όλα άρα θέλουμε να είμαστε καλές μάνες με την έννοια ότι δεν στερούμε τα παιδιά μας και ότι είμαστε πιο ανταγωνιστικές ως πιο μορφωμένες και ενημερωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Το βρήκα αρκετά ειλικρινές σε σχέση με ότι διαβάζω στις ελληνικές εφημερίδες και μπορεί κάποια στηγμή και οι αντιπαραθέσεις στο parents να γίνουν άρθρο.

Νομίζω καμία δεν μπορεί να κρίνει μία άλλη μάνα. Ίσως οι χρηστικές πληροφορίες είναι οι μόνες χρήσιμες τελικά και η πλάκα που κάνουμε μεταξύ μας. Μόνο στις πολύ προβληματικές περιπτώσεις, αμέλειας, εγκατάλειψης, κατάχρησης ουσιών βοηθάει να πεις τη γνώμη σου. Τώρα σε θέματα ανατροφής η καθεμία έχει το χαρακτήρα της και με αυτόν μεγαλώνει τα παιδιά της. Τα ίδια τα παιδιά μπορούν να επηρεάσουν το χαρακτήρα μας από την άποψη ότι όλες σίγουρα γινόμαστε πιο υπεύθυνες. Βέβαια σε θέματα όπως το ξύλο είναι καλό που σαν κοινωνία περιορίστηκε σε σχέση με παλιότερες γενιές

• 7 months later...

Αναβίωση θέματος.....

Να συμπεριλάβουμε και την αιτία:

Βλέπουμε (γενικώς μιλώντας) στους άλλους αυτά που ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ... ή θα θέλαμε να δούμε (καλά ή κακά)....... Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άρα... αγαπτητό φυστίκιον....

έχεις δίκιο...

πέφτουμε πάλι στο... είναι θέμα χαρακτήρος!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Δεν έχουμε μάθει να συζητάμε γιατί δεν έχουμε μάθει καν να διαβάζουμε

παίρνουμε μία άποψη και προσπαθούμε να

την προσαρμόσουμε με τα δικά μας μέτρα και σταθμά και βγάζουμε

αυθαίρετα συμπεράσματα για τον συνομιλητή μας και καταλήγουμε

σε συμπεράσματα αβάσιμα χωρίς καν να μπούμε στον κόπο να ζητήσουμε

επεξηγήσεις.

Το διαφορετικό ακόμη και αν είναι απλά μία άποψη μας αποσυντονίζει

και μας τρομάζει μιας και μπορεί να διαταράξει τον μικρόκοσμο μας και

να μας φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας και με αυτά που γνωρίζουμε.

ένα παράδειγμα κάνω παράθεση στα γραφόμενα του Rasta (με καλοπροαίρετη διάθεση, χωρίς παρεξήγηση Rasta)και βγάζω τα συμπεράσματα μου που δεν έχουν καμία σχέση με το τι έγραψε το μέλος.

Ο Rasta είναι ξενομανής ντρέπετε που είναι έλληνας ,υποβιβάζει το επίπεδο

μου θεωρεί τον εαυτό του

και τους ξένους ανώτερο από μένα και όλους τους συνομιλιτές που

περιορίζονται στα ελληνικά forums άρα θίγει το ΕΓΩ ΜΟΥ οπότε κι εγώ

ύστερα από τέτοιο συνειρμό της σκέψης μου είμαι αρνητικά τοποθετημένη

απέναντι του αλλά δεν έχω και επιχειρήματα για να στηρίξω την άποψη μου

και προσπαθώ ή να παραποιήσω τα γραφόμενα του για να σώσω την κακώς

θιγμένη υπόληψη μου οδηγώντας την συζήτηση εκτός θέματος ή τον προσβάλλω και τον θίγω.

Με λίγα λόγια καμία σχέση με την διαλεκτική:lol::lol:

ΕΤΣΙ ακριβως!!!!!:mrgreen::mrgreen: εγω με το φτωχο μου μυαλο μια χαρα διαλογο βλεπω πως ξερουμε να κανουμε.κ ας μην εχουμε βγαλει ολοι πανεπιστημια... εξαλλου ξερω πολλους που διαφωνουν μεχρι θανατου με τον συνομιλητη κ την επομενη σε αλλη παρεα την υποστηριζουν με σθενος την δικια τους κατα τ' αλλα ιδεα κ αποψη........!!!!:lol::lol:

age.png

το παιδι σου δεν ειναι η συνεχεια της ζωης σου,

ειναι η αφετηρια της δικης του ζωης!

Ωραίο θέμα! Ήταν να κοιμηθώ νωρίς αλλά το αναβιώσατε και μου στερήσατε μία ώρα ύπνου. Γι' αυτό και μόνο σας μισώ και κυρίως τη Μαρία Στυλιανάκη που γράφει τα ενδιαφέροντα κατεβατά :lol:

Έχω δει ανθρώπους εδώ μέσα να "σφάζονται" στο ένα θέμα και να "παίζουν μαξιλαρόπολεμο" σε κάποιο άλλο (θέλω να πιστεύω ότι ανήκω σε αυτούς). Έχω δει ανθρώπους να πετάγονται από το πουθενά και να διαλύουν μια ωραιότατη συζήτηση από την οποία θα μπορούσαμε όλοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να βρούμε λύσεις αντιμετώπισης και λοιπά. Και έχω δει και θέματα που από ένα σημείο και μετά δεν οδηγούν πουθενά το κατανοούν και οι συμμετέχοντες και το εκφυλίζουν μόνοι τους για να ξεδώσουν.

Σε όλα τα παραπάνω βρίσκω ενδιαφέρον γιατί μ' αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο στον οποίο ζω. Σε αυτό το θέμα πάντως έχω ανοίξει 6 νέα παράθυρα στον mozilla για να μελετήσω οπότε θα με ξαναδείτε μετά από 3 μερές αν έχω να προσθέσω κάτι :lol:

Συμφωνώ πάντως στο ότι ο κόσμος θα αλλάξει αν εμείς οι ίδιοι αλλάξουμε. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως θα βιώσει το παιδί που έχει μάθει συγκεκριμένο τρόπο σκέψης από το σπίτι του την αλλαγή που θα του έρθει σαν χαστούκι μόλις μπει στο σχολείο "βασικής εκπαίδευσης"... εκεί συμμερίζομαι την απαισιοδοξία της Sam και δεν φταίει η αϋπνία ή η νύστα.

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Καλώς ή κακώς, η ανταλλαγή απόψεων είναι διαφορετική από την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η δεύτερη είναι ουδέτερη και απλά παρέχει πληροφορίες.

Ενώ η πρώτη ενέχει και το προσωπικό στοιχείο του καθενός, πλεγμένο με πληροφορίες. Είναι αρκετά πιθανό λοιπόν μια κουβέντα που λέγεται να μπορεί να πάρει διαστάσεις ακριβώς επειδή το μέλος έδωσε ένταση στα λεγόμενά του.

Αυτό γίνεται συνήθως όταν για ποικίλους λόγους νομίζει κάποιος πως θίγεται κάποιο θέμα που πιστεύει και στηρίζεται σε αυτό.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο βρίσκουμε τέτοιες συμπεριφορές σε κατ'εξοχήν

"εσωτερικά" ζητήματα όπως θρησκεία, ανατροφή παιδιών, ανθρώπινες σχέσεις κτλ.

Συνήθως όταν κάποιος είναι "παθιασμένος" με ένα θέμα/τομέα, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνεται απόλυτος. Επομένως οποιαδήποτε παρέκλιση στη σκέψη ή σε αυτό που συζητιέται, μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα "ακύρωσης", χωρίς αυτό όμως να υφίσταται πραγματικά από το συνομιλητή. Οι συνέπειες είναι -εφόσον βοηθά και ο χαρακτήρας- να κλιμακωθεί ένταση.

Συνήθως επιθέσεις ξεκινούν ... με το να δηλώσει κάποιος πως δε θέλει καβγά... ή πως είναι "υπεράνω", ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αφήσει αιχμές για να θίξει την αξιοπιστία ή το πρόσωπο του άλλου, ευχόμενος να ανταποκριθεί ο έτερος.... έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο εγωισμός του θιγόμενου. Έτσι η συζήτηση μεταφέρεται στα πρόσωπα αντί για την πληροφορία.

Αυτό όλο υποβοηθείται σε μεγάλο βαθμό και από τον γραπτό λόγο, απουσία φυσικής αλληλεπίδρασης. Έτσι τα μη λεκτικά σήματα που θα οδηγούσαν στην αποφόρτηση της έντασης απουσιάζουν.

Γι' αυτό όταν κάποιος επιλέγει ένα τέτοιο μέσο επικοινωνίας οφείλει να γνωρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τυχόν "διαφορές" που υπάρχουν ή φαίνεται να υπάρχουν, είναι η άμεση, κατ'ιδίαν και ψύχραιμη συνομιλία, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως οι εμπλεκόμενοι θέλουν να αποφορτίσουν το κλίμα. Αν ένας εκ των δύο αρνείται πεισματικά κάτι τέτοιο, δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.

Aeriko... όσο για το θέμα των παιδιών και της "βασικής εκπαίδευσης"...

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας (γονείς, οικογένεια, φιλικός κύκλος, γνωστοί, σχολείο... ΟΛΑ). Επομένως.... θα κάνουν ό,τι τους δείξουμε. Ο μόνος λόγος που με κάνει να ελπίζω είναι γιατί ως ανεξάρτητες προσωπικότητες.... καμιά φορά σκέφτονται και λειτουργούν καλύτερα από εμάς.... και έχουν το δικό τους τρόπο για να βρίσκουν λύσεις! ;)

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Αυτό που γράφεις για το προσωπικό στοιχείο, ειδικά σε ένα φόρουμ όπως αυτό που βρισκόμαστε, με προβλημάτισε χθες το βράδυ όταν έφυγα από τον υπολογιστή. Είναι δύσκολο να βγάλεις στην απ' έξω τον εαυτό σου και άρα και τα βιώματά σου που τα ξέρεις καλά, απο διάφορες συζητήσεις εδώ μέσα και όταν βρίσκεται κάποιος που με πλάγιο τρόπο ή και άμεσο τα αμφισβητεί τότε είναι σα να σου κουνάει κόκκινο πανί μπροστά στα μάτια σου. Νομίζω πως εκεί χάνουμε την μπάλα συνήθως.

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Διαφημίσεις

Η αμφισβήτηση είναι μοχλός για παραγωγικό διάλογο.

Η ειρωνία και ο διαπληκτισμός υποβαθμίζουν, αποσυντονίζουν και αποπροσανατολίζουν μια συζήτηση.

Άρα πριν αρχίσει κάποιος να βλέπει κόκκινα πανιά, θα πρέπει να αναλογίζεται, για ποιο λόγο γράφει. ;)

και χαρακτηρως βεβαιως, βεβαιως..

και επισης, εχει να κανει με το τοπικ...

οκ, σε μερικα θεματα εγω ας πουμε χανω την υπομονη μου... τι διαλογο να κανεις με τον φανατισμενο... ή τον ρατσιστη, ή τον μπουφο...

ή, τον γαβρο... :mrgreen:

fistikaki εχεις πιασει μαμουνια χαχαχαχα προσπαθουσα να διωξω το μυγακι απο την οθονη μου χαχαχαχαχα τελειο!!!!!!!!!!!!!

κοριτσια επι της ευκαιριας θα πω και εγω τη γνωμη μου και εδω μια μικρη κοινωνια ειμαστε και λογω του οτι οταν διαβαζεις κατι το μεταφραζεις λιγο διαφορετικα απο οτι θα το ακουγες ειναι πιο ευκολες οι παρεξηγησεις, ετσι λοιπον θα παρεξηγηθουμε, θα βριστουμε και στο τελος θα τα βρουμε :wink:

• 3 months later...

Τελικά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις συζητήσεις που κάνουμε σε "καυτά" θέματα, αυτό βλέπω τελαυταία στο Parents και είναι κρίμα.

Γιατί είναι κρίμα (για να μην πώ κάτι πιό χοντρό) να μην μπορούμε να συζητάμε λόγο φανατισμού ή δόγματος.

"Δεν ξέρω κάτι άλλο, για το οποίο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται τόσο πολύ, όσο για το πώς θα γίνουν τα παιδιά του καλύτερα απ' αυτόν και τους όμοιούς του"

Πλάτωνας

chmod 777 world

Τελικά ο γονεϊκός ρόλος δε συνοδεύεται πάντα από "ανοιχτό" μυαλο και ενσυναίσθηση του πόνου του άλλου.

Συχνά δίνει την αίσθηση της παντοδυναμίας και του "μικρού θεού"... που μπορεί να εκδικείται, να τιμωρεί, να κριτικάρει και να λοιδορεί.

Αυτό.... σε συνδυασμό με δόγματα και "πιστεύω"... δημιουργεί έναν δυναμικό "σκληρό" μείγμα.... που δεν μπορεί να προάγει διάλογο.....

κανενα προβλημα αν δεν θελει καποιος να συζητησει, αν ομως ερχεται εκει που υπαρχει συζητηση για να χλευασει, υπαρχουν κ συνεπειες, πως να το κανουμε; κ οταν εχεις θεμα με τις συνεπειες, ε, τοτε καταληγεις σε αυτο:

αίσθηση της παντοδυναμίας και του "μικρού θεού".

(αλκυονη ελευθερο συνειρμο εκανα, δεν σε πειραζει πιστευω; )

Διαφημίσεις

Τι να με πειράξει...;; Απλά... συζητάμε! ;)

Επίσης... μονός καβγάς δε γίνεται.

Άρα, αν έρθει κάποιος με σκοπό να καβγαδίσει, να χλευάσει κτλ... δεν μπορεί να το κάνει αν εγώ δεν του δώσω "αέρα".

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, μα αν απλά αγνοήσω τα σχόλια αυτά, τότε σύντομα θα βαρεθεί και θα φύγει.

Δεν μου αρέσει όταν οι ακραίες απόψεις εκφράζονται με τρόπο που να προσβάλλουν τους αλλους και αυτό προσπαθώ να σκέφτομαι όταν λέω τη γνώμη μου εδώ.

Αλλά δυστυχώς πολύ συχνά στο φόρουμ διαβάζουμε προσβλητικά σχόλιο. Τουλάχιστον όταν γίνονται με χιούμορ, δείχνει ότι δεν υπάρχει κακή διάθεση!!

Θα συμφωνήσω με την alcyon ότι πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας για ποιό λόγο γράφουμε εδώ: Ολοι θέλουμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες των άλλων γονιών με τα παιδιά τους για να βρίσκουμε λύσεις σε δικά μας θέματα όταν έχουμε την ίδια ανάγκη ή να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας για το πως θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο που ζούμε για τα παιδιά μας !!

• 4 months later...

Ψιτ... παιδιά....

.. ωραία η "ειλικρίνια", αλλά αυτό δε σημαίνει και.... έλλειψη τακτ!

Ας σκεφτόμαστε πριν γράψουμε. Ειδικά όταν η ερώτηση έμμεσα προσβάλει τη νοημοσύνη, την ηθική ή την ακεραιότητα του άλλου.

Και μην ξεχνάτε.... κάποιες απόψεις/σκέψεις... καθρεφτίζουν τον τρόπο της δικής μας σκέψης. Εμάς χαρακτηρίζουν και όχι τον συνομιλούντα με εμάς.

Χμ...

Να ήταν μόνο στο parents που δεν ξέρουμε να συζητάμε....

Το πρόβλημα είναι γενικότερο.

Βέβαια ας μην παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι δεν έχουμε μπροστά μας τον άλλο ώστε με τη βοήθεια της γλώσσας του σώματος η οποία συμπληρώνει το λόγο, πολλές παρεξηγήσεις μπορεί να προκύψουν.

Σαφέστατα μετράει και η ευγένεια που μας χαρακτηρίζει ως λαό.......

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

....

Βέβαια ας μην παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι δεν έχουμε μπροστά μας τον άλλο ώστε με τη βοήθεια της γλώσσας του σώματος η οποία συμπληρώνει το λόγο,..........

Υπάρχουν μερικά πράγματα, που δεν τα "σώζει" τίποτα.... :lol: Απλά δεν πρέπει να λέγονται!

Υπάρχουν μερικά πράγματα, που δεν τα "σώζει" τίποτα.... :lol: Απλά δεν πρέπει να λέγονται!

Ω ναι. Αλλά έχουν προκύψει και παρεξηγήσεις εξαιτείας αυτού που λέω.

Απλώς, μην στεκόμαστε στο ένα νύχι για καυγά βρε παιδί μου.

Σίγουρα υπάρχουν δημοσιεύσεις που πραγματικά όσο καλοπροαίρετος και να είσαι.....

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

Χμ...

Να ήταν μόνο στο parents που δεν ξέρουμε να συζητάμε....

Το πρόβλημα είναι γενικότερο.

Αυτο πιστευω κι εγω δυστυχως...

που χαθηκες καλε εσυ???

Αυτο πιστευω κι εγω δυστυχως...

που χαθηκες καλε εσυ???

Χαχααχα.

Το ίδιο αναρωτιόμουν και εγώ για κάτι άλλες ψυχές...

Εδώ είμαι, αλλά πλέον πιο πολύ δίπλα.....;)

Για να μην είμαι off topic.

Δυστυχώς έτσι είναι... Οι περισσότεροι ξέρουμε να μιλάμε, αλλά δεν ξέρουμε να ακούμε....

TbSdp2.png

Πολυκοσμία = πολυφωνία = ποικιλια αποψεων = πολυ ευκολος τροπος να γινονται παρεξηγησεις. Ειδικα χωρις την γλωσσα του σωματος............

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Πολυκοσμία = πολυφωνία = ποικιλια αποψεων = πολυ ευκολος τροπος να γινονται παρεξηγησεις. Ειδικα χωρις την γλωσσα του σωματος............

σωστηηηη και να προσθεσω και την χροια της φωνης που ειναι το βασικοτερο πιστευω στο πως θα εκλαβεις μια φραση...

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...