Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Νερό στη διάρκεια των γευμάτων...

Recommended Posts

Ο μικρούλης μας είναι 9 μηνών και η σύζυγος θηλάζει ακατάπαυστα! ;)

Από τον 6ο μήνα προσθέσαμε μία φρουτόκρεμα, από τον 7ο βάλαμε και μία χορτόκρεμα και από τον 8ο έγινε εναλλάξ με κρεατό-κοτοπουλόκρεμα...

Καθημερινό σύνολο: 4-5 θηλασμούς, 1 φρούτο, 1 κρέμα.

Μέσα σ' όλα αυτά τα γευματάκια (των στερεών τροφών) του δίνουμε που και που και λίγο νεράκι στη μέση του γεύματος (γιατί σαν να σφίγγεται ο μικρός καμιά φορά...) και μία στο τέλος του γεύματος.

Προχθές, έρχεται μία φίλη μας (που έχει ένα συνομίληκο μωράκι) και λέει στη δικιά μου ότι το νερό που του δίνουμε στα γέυματα κάνει κακό στο πεπτικό σύστημα του μικρού διότι οξειδώνει (?) την τροφή και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα το μωρού ...κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Δεν ήμουν και παρόν να το ακούσω ο ίδιος και η δικιά μου δεν το συγκράτησε και καλά...

(Αν και μου φαίνεται παπάρα...) Ισχύει κάτι τέτοιο?! Ή έχετε ξανακούσει κάτι παρόμοιο?...

Oqa1p2.png

Διαφημίσεις

ουουου πολλά παρόμοια...:lol: ότι πχ θα χαλάσουν τα δοντια του μωρού (χελοουουου δεν εχει δοντια!!!)

ο παιδίατρος μας ειπε ότι νερό πινουμε. μεχρι τωρα βεβαια μονο θηλαζει (πολυ) οπότε νερακι θα πιει όταν βαλουμε κι αλλο γευμα (συντομα δηλαδη..)

ουουου πολλά παρόμοια...:lol: ότι πχ θα χαλάσουν τα δοντια του μωρού (χελοουουου δεν εχει δοντια!!!)

A... κατάλαβα... Να το λάβω τις μετρητοίς δηλαδήζ!.... :cool:

Oqa1p2.png

Μερικές γουλιές κατά τη διάρκεια του γεύματος επιτρέπονται και ενδείκνυνται. Όμως υπερβολικό νερό μπορεί να αραιώνει τα πεπτικά υγρά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η πέψη.

Επίσης, υπερβολικό νερό μπορεί να παρεμβαίνει στους θηλασμούς (να τους μειώνει μιας και το μωρό δεν διψάει, για να θελήσει να θήλάσει). Ένας τρόπος είναι να διατηρείτε θηλασμούς ή/και πριν ή/και μετά το γεύμα. Το μητρικό γάλα περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη.

Για ένα μωρό που θηλάζει ανεμπόδιστα, μέχρι 100μλ ημερησίως γενικά θεωρείται ασφαλές για να μην παρεμποδίζεται ο θηλασμός.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Εμάς ο παιδίατρος μας είπε μετά το γεύμα να τη θηλάζω για συμπλήρωμα κ μεταξύ των γευμάτων να της δίνω νεράκι!

Βέβαια θα συμφωνήσω με την amaretto πως λίγο νεράκι κατά τη διάρκεια δεν βλάπτει! ;)

Διαφημίσεις

Το μητρικό γάλα είναι η κύρια τροφή για τον πρώτο χρόνο και οι τροφές δίνονται συμπληρωματικά. Ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο, ο συχνός και ανεμπόδιστος θηλασμός είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του μωρού. Με αυτή τη λογική, το νερό ανάμεσα στα γεύματα μπορεί να παρεμβαίνει στην ομαλή διατήρηση του θηλασμού, όταν η ποσότητα του είναι ικανή να καθυστερήσει ή να προκαλέσει την παράλειψη των θηλασμών.

• 6 months later...

επαναφερω το θεμα....

σημερα εδωσα πρωτη φορα στον νικολα μου νερο,εμφιαλωμενο και βρασμενο,σε θεμοκρασια δωματιου.

εχουμε αρχισει φρουτα εδω και 2 εβδομαδες,αλλα πατατα του εδωσα χθες πρωτη φορα.να πω την αληθεια,δεν μου ειχε περασει απο το μυαλο πως μπορει να διψουσε,ηξερα πως καποια στιγμη θα του εδινα νερακι,αλλα στο μελλον....:)

η ερωτηση μου ειναι η εξης:

εσεις με τι το δινετε το νερο;εγω του το εδωσα με κουταλακι....

μπορω και με εκπαιδευτικο ποτηρακι ή ειναι νωρις ακομα;

fBaep3.png

uwK7p3.png

H mikri mou pinei apo to eidiko potiraki apo ton 6o mina kai twra pou einai sxedon 8 minwn katafernei kai pinei kai moni tis. Pira ena apo auta me malako stomio, kai ebgala tin valvida pou exei giati tin diskoleue stin arxi. Bazw mesa ligo neraki 1 daxtilo peripou gia na min einai bari kai den mporei na to sikwsei. Arxika tis edina nero egw otan eniwtha oti den ithele na fai allo kai twra pou pinei moni tis, pianei to potiraki san endeiksi oti exei teleiwsei. Exei poli plaka, alla min nomisete oti den rixnei nero katw, tis foraw auti tin terastia plastiki saliara.

There is no patch for human stupidity.

Ναι στο εκπαιδευτικό ποτηράκι. Δοκίμασα ένα με ρύγχος σιλικόνης για το γάλα γιατί ο δικός μου δεν παίρνει μπιμπερό και χρειάστηκε να λείψω. Τότε ήταν πέντε μηνών, οπότε το μπεμπάκι σου θα τα καταφέρει σιγά σιγά.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Και μεις με κουταλάκι αρχίσαμε, συνεχίσαμε με ένα μικρο μπιμπερό και σήμερα 19 μηνών από ποτύρι ή από ένα παγουρίνο με καλαμάκι μπάρμπι. Απλα θα δοκιμάσεις τι βολεύει το μωράκι σου.

κι εγω που νομιζα οτι ειναι νωρις....θα του παρω αμεσα το ποτηρακι,και θα εχω στο μυαλο μου και τις τροποποιησεις που εκανες..:)

ευχαριστω πολυ!

fBaep3.png

uwK7p3.png

• 4 weeks later...

Ο μπεμπούλης μου, 6 1/2 μηνών έχει ξεκινήσει τα φρούτα.

Η παιδίατρος μου είπε πως δε χρειάζεται να πίνει νερό εφόσον θηλάζει αποκλειστικά.

Έλα όμως που ο μπέμπης κάνει σαν τρελός για το νερό.

Μη με δει να πίνω, ανοίγει το στόμα και μουτσοκλαίει μέχρι να του δώσεις κι αυτουνού. Χθες δε βούτηξε το ποτηράκι του και μετά από μερικές προσπάθειες το φέρε στο στόμα του κι έπινε, έπινε, έπινε!!!

Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι με το νερό; Πώς γίνεται παρ'όλο που θηλάζει να μην πίνει καθόλου νερό; Υπάρχει ανώτατο όριο στην ποσότητα του νερού που θα του δίνω;

Το παιδί μπαίνει στη ζωή σου & κάνει τόση φασαρία, που δεν αντέχεις.

Το παιδί φεύγει και αφήνει τόση ησυχία, που νομίζεις θα τρελαθείς.

Εφόσον τρώει τροφές, μπορείς να προσφέρεις νερό, λίγες γουλιές μαζί/μετά το φαγητό.

Για να μην παρεμβαίνει το νερό στο θηλασμό, καλό είναι να μην ξεπερνάς τα 100μλ ημερησίως, με την προϋπόθεση ότι το μωρό θηλάζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα και προσφέρεις το στήθος συχνά.

Διαφημίσεις

Εφόσον τρώει τροφές, μπορείς να προσφέρεις νερό, λίγες γουλιές μαζί/μετά το φαγητό.

Για να μην παρεμβαίνει το νερό στο θηλασμό, καλό είναι να μην ξεπερνάς τα 100μλ ημερησίως, με την προϋπόθεση ότι το μωρό θηλάζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα και προσφέρεις το στήθος συχνά.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Θηλάζει ελεύθερα κι ανεμπόδιστα ολημερίς και ολονυχτίς.

Σήμερα το πρωί πάντως, έβλεπε το μπουκαλάκι με το νερό μου κι έκλαιγε κι αρνιόταν το στήθος. Του έδωσα μια γουλιά με το ποτηράκι του και ήθελε κι άλλο. Έπρεπε όμως να θηλάσει κι έτσι έκρυψα όλα τα ποτηρο-μπουκάλια. Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό για το γάλα και τις ανάγκες του παιδιού; (παχύ γάλα, να αραιώσω τους θηλασμούς π.χ.)...;

Το παιδί μπαίνει στη ζωή σου & κάνει τόση φασαρία, που δεν αντέχεις.

Το παιδί φεύγει και αφήνει τόση ησυχία, που νομίζεις θα τρελαθείς.

Δεν έχω να σου δώσω μια δοκιμη απάντηση για το "τι πρέπει". Έχω όμως κι εγώ ένα μωρό που τρελαίνεται για νερό.

Να φανταστείς ότι πριν ξεκινήσει στερεές και αρχίσω να της δίνω έπινε από τη μπανιέρα της την ώρα του μπάνιου:shock:

Γενικά ποτέ δεν της αρνήθηκα το νερό, εφόσον το ζητούσε. Ούτε το μέτραγα αφού οι θηλασμοί καλά κρατούσαν.

Τώρα που είναι πλέον 1 έτους μου ζητάει "νεν" πάρα πολύ συχνά ακόμα και αμέσως μετά το θηλασμό:confused:

Δοκίμασε να βάλεις 100μλ νερό στο μπουκαλάκι του και δώσε του να πίνει από το ίδιο -στη διάρκεια της μέρας- μέχρι να τελειώσει για να μετρήσεις. Γενικά χλωμό να πίνει περισσότερο από 20-30μλ. Για τσέκαρέ το.:wink:

KbCJp2.pngEYukp3.png

• 3 weeks later...

To μωρακι μου ειναι επτα μηνων και κατι και θηλαζει.Το πρωι τρωει και ελαχιστη φρουτοκρεμα-περιπου μια κουταλια της σουπας.Το ερωτημα μου ειναι αν χρειαζεται να πινει νερο.Οι γονεις μου με πιεζουν πολυ να δωσω νερο στο μωρο,το πανε βολτα στο παρκο μονοι τους καθονται πανω απο ωρα και καθε φορα λενε οτι το μωρο διψασε παρα πολυ και επρεπε να ειχαν νερο να του δωσουν.Πρεπει να δινω νερο στο μωρο αν λειπω απο κοντα του για μια ή δυο ωρες την ημερα.Ολες τις υπολοιπες ωρες ειμαι με το μωρο και θηλαζει ανεμποδιστα.

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Εμενα η σύμβουλος θηλασμού μου έιχε πει από την ώρα που θα του ξεκινήσω τις στέρεες να του δίνω κ λίγο νεράκι. Άλλωστε το μωρό σου αφού είνια 7 μηνων θα είναι ήδη αρκετά δραστήριο φαντάζομαι κ τώρα έχει και αρκετή ζέστη είναι πιθανό να διψάει. Όταν λοιπόν δεν είσαι εσύ κοντά του να του προσφέρεις στήθος δεν είναι κακό να πιει νεράκι.

iTLNp3.pnguQzNp3.png

If my heart can become pure and simple, like that of a child, I think there probably can be no greater happiness than this. -- Kitaro Nishida

Eυχαριστω πολυ για την απαντηση σου!!:D

Αυριο θα του δωσω λιγο νερακι.Να σε ρωτησω κατι ακομα,το νερο της βρυσης το βραζουμε σε αυτη την ηλικια ή δε χρειαζεται?

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Εγώ δεν το έβραζα και η παιδίατρος μου ηταν σύμφωνη. Έτσι και αλλιως φανταζομαι ότι είστε σε φάση που το μωρό βάζει τα πάντα στο στόμα του η αποστείρωση έχει γίνει παρελθόν...

iTLNp3.pnguQzNp3.png

If my heart can become pure and simple, like that of a child, I think there probably can be no greater happiness than this. -- Kitaro Nishida

και εμεισ ειμαστε 6μιση μηνων και εχουμε ξεκινησει φρουτα και ρυζαλευρο και πινουμε και νερακι γιατι μασ αρεσει πολυ...απλα προσπαθω να μην δινω μετα το φαγητο γιατι προτιμω να θηλασει και να παρει απο κει το νερο ετσι περιμενω λιγη ωρα (κανα μισαωρο μια ωρα μετα το γευμα /θηλασμο και του δινω αν θελει)

και γω δεν το βραζω πια εχω ωελει ενα φιλτρο στη βρηση και πινουμε ολοι απο εκει οικογενειακος...οντος δεν εχει ουσια πια η αποστειρωση...

• 2 weeks later...
To μωρακι μου ειναι επτα μηνων και κατι και θηλαζει.Το πρωι τρωει και ελαχιστη φρουτοκρεμα-περιπου μια κουταλια της σουπας.Το ερωτημα μου ειναι αν χρειαζεται να πινει νερο.Οι γονεις μου με πιεζουν πολυ να δωσω νερο στο μωρο,το πανε βολτα στο παρκο μονοι τους καθονται πανω απο ωρα και καθε φορα λενε οτι το μωρο διψασε παρα πολυ και επρεπε να ειχαν νερο να του δωσουν.Πρεπει να δινω νερο στο μωρο αν λειπω απο κοντα του για μια ή δυο ωρες την ημερα.Ολες τις υπολοιπες ωρες ειμαι με το μωρο και θηλαζει ανεμποδιστα.

Εχω ακριβως την ιδια ερωτηση.Κι εμενα οι γονεις μου επηρεασμενοι απο τα παιδια που δε θηλαζουν δινουν συνεχεια στο μωρο νερο να πιει.Καθε φορα που το κρατανε ή το πανε βολτα του δινουν πολυ νερο.Μπορει αυτο να επηρεασει το θηλασμο??

Εχω ακριβως την ιδια ερωτηση.Κι εμενα οι γονεις μου επηρεασμενοι απο τα παιδια που δε θηλαζουν δινουν συνεχεια στο μωρο νερο να πιει.Καθε φορα που το κρατανε ή το πανε βολτα του δινουν πολυ νερο.Μπορει αυτο να επηρεασει το θηλασμο??

Τελικα μαλλον οι ανθρωποι ειχαν δικιο και εγω αδικο που δεν εδινα πολυ νερο.Ειχα παρατηρησει τις τελευταιες μερες οτι οι βρεγμενες πανες του παδιου ηταν λιγες και τα ουρα του ειχαν αλλαξει λιγο χρωμα,ειχαν γινει πιο σκουρα.Σημερα ειδα στην πανα και πορτοκαλι χρωμα που διαβασα οτι ειναι κρυσταλλοι και μαλλον το παιδι δεν παιρνει αρκετα υγρα.Μα γιατι?Αφου θηλαζει οποτε θελει και για οσο θελει.Αν χρειαζοταν κι αλλα υγρα δε θα ζηταγε παραπανω?Τωρα ειναι επτα μηνων και κατι και τρωει φρουτοκρεμα και χορτοσουπα.Ειμαι πολυ στεναχωρημενη γιατι μαλλον το αφυδατωσα το μωρο με την εμμονη μου οτι το καλυπτει ο θηλασμος απο υγρα.:( Υπαρχει περιπτωση να μειωθηκε το γαλα μου?

Τελικα μαλλον οι ανθρωποι ειχαν δικιο και εγω αδικο που δεν εδινα πολυ νερο.Ειχα παρατηρησει τις τελευταιες μερες οτι οι βρεγμενες πανες του παδιου ηταν λιγες και τα ουρα του ειχαν αλλαξει λιγο χρωμα,ειχαν γινει πιο σκουρα.Σημερα ειδα στην πανα και πορτοκαλι χρωμα που διαβασα οτι ειναι κρυσταλλοι και μαλλον το παιδι δεν παιρνει αρκετα υγρα.Μα γιατι?Αφου θηλαζει οποτε θελει και για οσο θελει.Αν χρειαζοταν κι αλλα υγρα δε θα ζηταγε παραπανω?Τωρα ειναι επτα μηνων και κατι και τρωει φρουτοκρεμα και χορτοσουπα.Ειμαι πολυ στεναχωρημενη γιατι μαλλον το αφυδατωσα το μωρο με την εμμονη μου οτι το καλυπτει ο θηλασμος απο υγρα.:( Υπαρχει περιπτωση να μειωθηκε το γαλα μου?

Δεν εχει μειωθει το γαλα σου εκτος αν εχεις αφυδατωθει και εσυ. Παντως το νερακι κανει καλο. Ποσο πολυ δηλαδη μπορει να πιει ολη την ημερα που ανυσηχεις μηπως δεν πινει γαλα??? Εχετε και πολυ ζεστη..

wQjhp2.png f6fAp2.png