Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ?

Recommended Posts

Γεια σας!εγω δεν εχω παιδι ακομα ειμαι ομως παιδαγωγος.πως ειναι οι σχεσεις σας με τις δασκαλες?τυπικες ή φιλικες?υπαρχει συνεργασια μεταξυ σας?

Διαφημίσεις

Θα μιλησω για την πρωτη δασκαλα που ειχε η κορη μου 2 χρονιες (και τωρα την εχουν τα διδυμα)

Ειναι ενας ανθρωπος με αγαπη για τα παιδια και διαθεση να δουλεψει μεσα στην ταξη πολυ. Καθε εβδ ειχε ορισει μια μερα (συγκεκριμενη ωρα) που μπορουσαμε ειτε να την παρουμε τηλ ειτε να παμε απ το σχολειο και να μιλησουμε για τα παιδια μας.

Η σχεση μας ηταν σχεση συνεργασιας για το καλο του παιδιου...

Η δασκαλα που εχει στην γ δημοτικου φετος η μεγαλη μου κορη δεν εχει δειξει καλα στοιχεια ..οχι απεναντ στους γονεις (καθως δεν την εχουμε γνωρισει και καλα μεσα σε 10 μερες) αλλα στα παιδια οπου προσπαθει να καλλιεργησει ενα αισθημα φοβου και κατωτεροτητας με διαφορες εκφρασεις που χρησιμοποιει )

Οποτε πιστευω οτι περα απ τους γονεις..πρεπει και ο εκπαιδευτικος ν αγαπα αυτο που κανει... ωστε να υπαρχει αξογη συνεργασια

Οταν πηγαινε παιδικο ο γιος μου η δασκαλα του μας ελεγε οτι ο Δημητρης μου ειναι ενα απο τα καλυτερα παιδια αλλα ειναι εσωστρεφης δε μπορει να ζωγραφισει δε μπορει να καταλαβει τα παραμυθια δε συμμετεχει ,δεν ξερει τους αριθμους που το μαθημα της μου φαινοταν λιγο παραλογο απο τηναποψη οτι περιμενε παρα πολλα απο παιδακια 3 ετων αλλα οταν φυγαμε απο τον παιδικο ξαφνικα αρχισε να ενδιαφερεται για το διαβασμα ,τη γραφη και το αρμονιο και απο εκει που με ειχε κανει κουρελι ξαφνικα απεκτησα ενα παιδι διανοια που ξερει να διαβαζει , εμαθε να γραφει και να παιζει πιανο περιπου 3μιση με 4 χρονων και μεχρι τωρα εχει δωσει και 2 συναυλιες που αλλα παιδακια αρχιζουν τωρα μουσικη προπαιδεια.

Τα παιδακια μου ειναι η ζωη μου ολη.

Σαν μητερα δεν ειχα και ιδιαιτερες σχεσεις με τις δασκαλες του γιου μου.. τυπικες την πρωτη χρονια, και περυσι ανυπαρκτες.. τον πηγαινε η μαμα μου στον παιδικο και εκτος απο καποιες που τις ηξερα απο παλια ως συναδελφους τις υπολοιπες κοπελες δεν τις ηξερα.

Σαν παιδαγωγος ομως παντα ειχα πολυ καλες σχεσεις με τους γονεις.. Το ποσο στενες θα ηταν εξαρτιοταν απ΄οτι ειχα παρατηρησει, απο το χρονο που εχει η καθε μητερα διαθεσιμο την ωρα που φερνει και παιρνει το παιδι της..

Καποιες ειχαν ελαχιστο χρονο και καποιες αλλες μπορει να καθοταν με τις ωρες.. Πχ ειχαμε μαμα η οποια επιανε δουλεια στις 10 αλλα ηταν υποχρεωμενη απ΄το ωραριο του σταθμου να φερνει το παιδι στις 9.. και η δουλεια της ηταν διπλα στο σταθμο, ενω το σπιτι της σχετικα μακρυα..

Αυτη παντα καθοταν..

Αν εσυ εισαι ανοιχτη και δεν ενοχλησε με την παρουσια του γονιου μεσα στην ταξη δεν υπαρχει λογος να μην τον αφησεις να καθισει..

Με καποιους γονεις ειχα κ αναπτυξει και φιλικες σχεσεις.. υπηρχε οικογενεια που πηγαιναμε 2 χρονια μαζι διακοπες και μετα καναμε για χρονια παρεα.

Και αλλες που απλα με καλουσαν στα γενεθλια του παιδιου τους, η απλα πηγαιναμε για καφε με αλλες μαμαδες μαζι.

Στανταρ ολοι οι γονεις ειχαν το τηλεφωνο του σπιτιου μου κ το κινητο και μπορουσαν να με παρουν ανα πασα στιγμη, εστω αν πχ ηθελαν να ρωτησουν αν εφαγε το παιδι τους μεσημεριανο γιατι η γιαγια που το πηρε ξεχασε να ρωτησει..

Παντως απο σενα εξαρταται κυριως. Τι περιθωρια θα τους αφησεις..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

εμενα οι σχεσεις μου με τους περισσοτερους γονεις ειναι πολυ καλες.υπαρχουν και 2-3 μαμαδες που μπορουμε να συζητησουμε και θεματα ασχετα με το παιδι. απο την αλλη ομως υπαρχουν και γονεις που ουτε καν καλημερα δεν λενε.ανοιγουν την πορτα αφηνουν το παιδι και φευγουν.υπηρχε μαμα που ειχα το παιδι της για 2 συνεχομενες χρονιες και ουτε ειχε ερθει μια φορα να ρωτησει πως ειναι το παιδι πως τα παει μεσα στην ταξη και ηταν και νηπιαγωγος απο οτι ελεγε.θεωρω απαραδεκτη συμπεριφορα να μην ενδιαφερεσαι να γνωρισεις τισ δασκαλες του παιδιου σου η να μαθεις πως περναει το παιδι σου στο σταθμο εστω και τυπικα και σε αντιθεση με αυτην την μαμα εβλεπες μαμαδες να ερχονται καθημερινα να ρωτανε για το παιδακι τους εστω και αν εφαγε.

Διαφημίσεις

.θεωρω απαραδεκτη συμπεριφορα να μην ενδιαφερεσαι να γνωρισεις τισ δασκαλες του παιδιου σου η να μαθεις πως περναει το παιδι σου στο σταθμο εστω και τυπικα και σε αντιθεση με αυτην την μαμα εβλεπες μαμαδες να ερχονται καθημερινα να ρωτανε για το παιδακι τους εστω και αν εφαγε.

Συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτο να μην έρχεται ο γονιός να ρωτήσει για την προοδο του παιδιού του ή για να ρωτήσει πράγματα που θα βοηθήσουν το παιδί να προοδευσει. Η συνεργασία μεταξύ δασκάλας κ οικογένειας κάνει τον τέλειο συνδυασμό.

Από την άλλη δεν αντέχω να βλέπω μαμάδες να "τρελαίνονται" με το παραμικρό κ σε καθημερινή βάση να επικοινωνούν με την δασκάλα για το τί γίνεται στο σχολειο. Θεωρώ ότι η δασκάλα κουράζεται με αυτή την συνεχή παρέμβαση. Εξάλλου ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί μπορεί να είναι παροδικό γι' αυτό κ πρέπει εμείς οι γονείς να παρατηρούμε κ μετά να ρωτάμε.

Κατα τη γνωμη μου οι "δασκαλες" (ας τις πουμε ετσι γιατι δεν θεωρω δασκαλες αυτες που ασχολουνται με παιδια προσχολικης ηλικιας) δεν πρεπει να κουραζονται ακομα και απο αυτο που μπορει να φαινεται πολυ χαζο και ρωτανε οι γονεις..

Ειχα μαμα που με ρωτουσε καθημερινα "ποσες κουταλιες εφαγε?"(αφου ειχε ζητησει να δει με τι κουταλι ταιζουμε..

Ναι ακουγεται χαζο.. εγω τοτε της απαντουσα και μαλιστα ειχα πει στην βοηθο που ειχα στην ταξη σε περιπτωση που λειπω να εχει το νου της γιατι η μαμα της ταδε θα την ρωτησει.

Πραγματικα δεν μπορουσα να καταλαβω τι σημασια ειχε να ξερει αν το παιδακι της εφαγε 10 κουταλιες ή το μισο φαγητο του ή απλα λιγο ή πολυ..

Το παιδακι ηταν οντως κακοφαγο..

Τωρα που εγινα μαμα με κακοφαγο παιδι ξερω οτι τελικα εχει διαφορα το παιδι σου να φαει 7 ή 9 κουταλιες.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

καλυτερα να υπαρχει ενδιαφερον απο τους γονεις εστω κι αν αυτο ειναι υπερβολικο παρα να ειναι τελειως αδιαφοροι και οταν γινει κατι οχι σοβαρο βεβαια να ερθουν να σου ζητησουν τον λογο.

Κατα τη γνωμη μου οι "δασκαλες" (ας τις πουμε ετσι γιατι δεν θεωρω δασκαλες αυτες που ασχολουνται με παιδια προσχολικης ηλικιας) δεν πρεπει να κουραζονται ακομα και απο αυτο που μπορει να φαινεται πολυ χαζο και ρωτανε οι γονεις..

Ειχα μαμα που με ρωτουσε καθημερινα "ποσες κουταλιες εφαγε?"(αφου ειχε ζητησει να δει με τι κουταλι ταιζουμε..

Ναι ακουγεται χαζο.. εγω τοτε της απαντουσα και μαλιστα ειχα πει στην βοηθο που ειχα στην ταξη σε περιπτωση που λειπω να εχει το νου της γιατι η μαμα της ταδε θα την ρωτησει.

Πραγματικα δεν μπορουσα να καταλαβω τι σημασια ειχε να ξερει αν το παιδακι της εφαγε 10 κουταλιες ή το μισο φαγητο του ή απλα λιγο ή πολυ..

Το παιδακι ηταν οντως κακοφαγο..

Τωρα που εγινα μαμα με κακοφαγο παιδι ξερω οτι τελικα εχει διαφορα το παιδι σου να φαει 7 ή 9 κουταλιες.

αληθεια dora τι θεωρεις οτι ειναι οι κοπελες που ασχολουνται με παιδια προσχολικης ηλικιας?απο οτι καταλαβα κανουμε το ιδιο επαγγελμα!

εγω πηγαινω και εγω περνω καθημερινα την κορη μου απο το σχολειο

αν και ιδιωτικο και υπαρχει η ευκολια του σχολικου προτιμω να την πηγαινω εγω για να εχω την καθημερινη επαφη με την δασκαλα της

αναλογως πως την βλεπω αν εχει χρονο η οχι συμπεριφερομαι

παντως θεωρω αδιανοητο αυτο που αναφερατε παραπανω οτι φερνουν τα παιδια και δεν λενε ουτε καλημερα

για μενα αυτοι οι γονεις ειναι αδιαφοροι

Διαφημίσεις

εμενα ο μικρος παει βρεφικο,εχω την σχεση που θεωρω εγω οτι πρεπει να εχω με την βρεφοκομο του και την υπευθυνη του σταθμου.τηλεφωνω καθημερινα να δω πως ειναι ο μικρος και μεσω του βιβλιου επικοινωνιας μου γραφει και της γραφω οτι χρειαζεται για καποια απλα πραγματα.κανω την επισκεψη μου στο σταθμο και εγω και ο αντρας μου 2 φορες την εβδομαδα χωρις να εχουμε ειδοποιησει να δουμε πως ειναι ο μικρος.επειδη χρησιμοποιουμε σχολικο θεωρω οτι η παρουσια μου και η επικοινωνια μου πρεπει να ειναι καθημερινη εστω και μεσω τηλεφωνου.δεν τις κουραζω με υπερβολες αλλα εχω τον ελεγχο και επεμβαινω σε λεπτομερειες ετσι εστω να ξερουν οτι ειμαι εκει για τον μικρο.και φυσικα να ξερω και εγω πως περναει ο ταλιμπαν μου.πιστευω οτι μπορεις να συνεργαστεις αψογα με ωραιο τροπο χωρις να γινεσαι κουραστικη.

• 1 month later...

Ως πρώην παιδαγωγός, είχα την τύχη να μην πέσω σε ΄ παράξενους' γονείς. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ενημέρωνα και εγώ όταν υπήρχε λόγος αλλά και όταν ο γονιός ερχόταν να πάρει το παιδί του, πάντα έβρισκα λίγο χρόνο να τους μιλήσω. Υπήρξαν βέβαια μερικές φορές που υπήρξαν υπερβολικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα γιατί μαλώσατε το παιδί μου κλπ....αλλά τίποτα το σοβαρότερο.

Ως μαμά τώρα.

Στον προηγούμενο παιδικό σταθμό όπως ήδη έχω προαναφέρει η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καμία επαφή με την δασκάλα του παιδιού γιατί δεν μου το έβγαζε πρώτον περισσότερο ο χαρακτήρας της και δεύτερον δεν ήμουν ευχαριστημένη. Παρόλο που αισθανόμουν ότι δεν είμαι ευχαριστημένη, και πάλι δεν τηλεφωνούσα για να μην ενοχλήσω πρώτον και δεύτερον αισθανόμουν ότι και να πάρω δεν έχει νόημα διότι θα μου έλεγε κάτι ίσα ίσα για να με "ξεφορτωθεί'. Δεν της είχα εμπιστοσύνη. αλλά και όταν πήγαινα να πάρω το παιδί με το ζόρι να της έπαιρνα δυό κουβέντες και αυτές απότομες.

Τώρα έχω αλλάξει παιδικό σταθμό. Αυτήν την στιγμή αισθάνομαι ότι υπάρχει μία υγιής σχέση με την δασκάλα. Με έχει πλησιάσει η ίδια περισσότερο, βλέπω το παιδί μου πολύ πιο χαρούμενο και αλλαγμένο, οπότε πλέον παρόλο που κάποτε σκεφτόμουν να μην 'ενοχλήσω' , τώρα παίρνω μία με δύο φορές την εβδομάδα ενδιάμεσα και ρωτάω πως είναι ο μικρός και τι χρειάζονται από μένα για να τους βοηθήσω κλπ. Δεν αισθάνομαι πια ότι ενοχλώ. Ισα ίσα το θεωρώ υποχρέωσή μου γιατί πάντα έχουν να μου πούν κάτι ώστε να προχωρήσουν σε επόμενο βήμα στην ανάπτυξή του. Και το έχω συζητήσει και με άλλους γονείς αυτό. Κάνουν επισκέψεις σε διάφορα μέρη και από τις προηγούμενες μέρες μας λένε πώς να τα προετοιμάζουμε και εμείς στο σπίτι για αυτά που θα δούν αλλά και μετά τις επισκέψεις για αυτά που είδαν κλπ κλπ.

Τελικά εκεί που έχω καταλήξει είναι ότι είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα της δασκάλας καιπιθανόν και θέμα διάθεσης και εμπειρίας. Και επίσης πλέον έχω καταλάβει ότι μπορείς να συνεργαστείς χωρίς να γίνεσαι κουραστική και πιεστική βοηθώντας και το έργο των δασκάλων.

φιλάκια σε όλες