Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πρόκληση τοκετού 2 ημέρες πριν την ΠΗΤ και ΚΤ

Recommended Posts

Γεια σε όλους-ες.

Γέννησα στις 25/2/2009 ένα αγοράκι με καισαρική τομή μετά από ανεπιτυχή πρόκληση τοκετού δύο ημέρες πριν την ΠΗΤ. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Στις τελευταίες επισκέψεις στην γυναικολόγο μου, δηλαδή τον τελευταίο μήνα, δεν έβλεπε καμία εξέλιξη στον τράχηλο, το παιδί ήταν ψηλά και το αμνιακό υγρό έλεγε ότι μειωνόταν. Άρχισε να με προετοιμάζει για ΚΤ, λέγοντάς μου ότι αν το αμνιακό υγρό πέσει κάτω από 10mm (δεν ξέρω ακριβώς τι μονάδα μέτρησης είναι αυτή), τότε θα πάμε για πρόκληση τοκετού. Εγώ όντας απογοητευμένη και φοβισμένη, πείστηκα στις 23/2/2009, δύο δηλαδή ημέρες πριν την ΠΗΤ μου ότι έπρεπε να μπω για πρόκληση τοκετού, αφού μου έλεγε ότι παρόλο που τελείωνε ο χρόνος, δεν έβλεπε καμία εξέλιξη, δηλ ο τράχηλος ήταν ακόμη σκληρός, δεν τον έφτανε καν στην κολπική εξέταση και το παιδί ήταν πολύ ψηλά. Συγκεκριμένα στις 23/2, και ενώ όλες οι άλλες ενδείξεις του βιοφυσικού προφίλ (εμβρυικός τόνος, εμβρυικές κινήσεις, εμβρυικές αναπνευστικές κινήσεις, πλακούντας) ήταν άριστες, η μέτρηση του αμνιακού υγρού (AFI) μετά βίας (όπως μου είπε) 10,8 mm. Πράγματι μπήκα για πρόκληση στις 6 το πρωί. Μου χορήγησαν αρχικά κολπικά υπόθετα για να μαλακώσει ο τράχηλος και έτσι κατάφερε να τον ανοίξει και να κάνει διαστολή 1. Στη συνέχεια μου χορήγηση ωκυτοκίνη και άρχισαν να οργανώνονται λίγο οι πόνοι, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν ακανόνιστοι. Στην συνέχεια κατάφερε να μου σπάσει τα νερά και τότε οι πόνοι πήραν τον δρόμο τους. Οργανώθηκαν, παρόλο που πονούσα πολύ υποφερτά ακόμη και χωρίς επισκληρίδιο.Ωστόσο, επειδή η διαστολή είχε κολλήσει στο 1 (μόνο εξάλειψη είχα στο 50%) με έπεισε να κάνω επισκληρίδιο (παρόλο που ήθελα να το αποφύγω), επειδή όπως μου είπα βοηθά στο να μαλακώσει ο τράχηλος. Έκανα και την επισκληρίδιο και η διαστολή στο 1 ακόμη. Η ώρα είχε φτάσει 3 το μεσημέρι περίπου και όπως μου είπε η ίδια θα με έβαζε για καισαρική από τις 11 το πρωί, αλλά μόνο επειδή μέχρι τότε έβλεπε μια μικρή εξέλιξη σε κάθε βήμα και επειδή εγώ δεν ήθελα καισαρική με κράτησε έως τις 3. Τότε όμως, αφού μου είχε σπάσει και τα νερά μου, μου είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και με έβαλε χειρουργείο και γεννησα στις 4.15 μμ. Και όλα καλά βρε παιδιά. Και το αγοράκι μου μια χαρά (εκτός από μια ήπια ραιβοιπποποδία στο αριστερό ποδαράκι που την ξέραμε από το β επιπέδου), και εγώ και όλοι μας. Αλλά έχω μια απορία από τότε και δεν θα ησυχάσω. Πράγματι η πρόκληση δεν απέδωσε, η διαστολή είχε κολλήσει στο 1 και το παιδί ήταν ψηλά. Όλα αυτά είναι αλήθεια. Αλλά ήταν αρκετά σοβαρός λόγος το 10,8 του αμνιακού για να με βάλει για πρόκληση δύο ημέρες πριν την ΠΗΤ, με δεδομένο μάλιστα ότι ο τοκετός είναι αναμενόμενος από τις 38-42 εβδομάδες; Αν έχει καμία/κανείς παρόμοια εμπειρία ή/και τις ιατρικές γνώσεις ας με διαφωτίσει, γιατί θέλω να ξέρω αν θα πάω στην ίδια γιατρό σε επομενη εγκυμοσύνη. Είναι πολύ κατά των αναίτιων καισαρικών και στην ιδέα ότι μπορεί να έπεσα θύμα "εκφοβισμού" εξοργίζομαι.

Διαφημίσεις

Και γω γεννησα το πρωτο με προκληση τοκετου γιατι μειωνοταν το υγρο. Μαλιστα ο παιδιατρος ηθελε και υπερηχο νεφρων. Παντως εγω γεννησα χωρις καισαρικη 10 ωρες μετα την εισαγωγη στο νοσοκομειο και τα φαρμακα φυσικα. Και εμενα το παιδι ηταν ψηλα και ο τραχηλος κλειστος. Γεννησα 4 μερες πριν την ΠΗΤ.

Τωρα για το αν θα ξαναπας στην ιδια γιατρο αν δεν θελεις ξανα καισαρικη πρεπει να βρεις γιατρο που να δεχεται VBAC..

Δε γνωρίζω από νούμερα αμνιακού υγρού, αλλά από την περιγραφή σου καταλαβα ότι το παιδί ήταν οκ. Και μου φαίνεται απόλυτα λογικό γιατί ήσουν πριν την ΠΗΤ. Τα προβλήματα συνήθως δεν εμφανίζονται μετά την ΠΗΤ;

Μάλλον θα έπρεπε να πάρεις και μία δεύτερη γνώμη πριν αποφασίσεις να ακολουθήσεις τις οδηγίες της συγκεκριμένης ιατρού. Ξέρω είναι πολύ δύσκολο και αγχωτικό εκείνη την ώρα να το ψάξεις αλλά δυστυχώς έτσι είναι σήμερα τα πράγματα "αμφισβητήσιμα" όσον αφορά πολλούς γυναικολόγους. Πώς και δεν πήγες σε κάποιο δημόσιο γυναικολογικό που να εφημερεύει για μια δεύτερη γνώμη;

Τέλοσπάντων, σε αυτή τη φάση πιστεύω πως πραγματικά δεν αξίζει να το σκέφτεσαι και να στεναχωριέσαι. Να χαίρεσαι το μωράκι σου. Και όταν με το καλό έρθει και ένα δεύτερο ψάξτο καλύτερα (αφού ενδιαφέρεσαι και για VBAC).

A! σου βρήκα και στα γρήγορα στο ιντερνετ ένα ιατρικό άρθρο που άν το διαβάσεις και εσύ θα δεις ότι μάλλον διαψεύσει όσα σου είπε η συγκεκριμένη ιατρός. Σου παραθέτω την εξής πρόταση: "Υπολογίστηκε έτσι ότι ο δείκτης αμνιακού υγρού για φυσιολογική εγκυμοσύνη για την 36η-42η εβδομάδα είναι από 8,3 έως 17,5 cm (μέση τιμή 12,9 ( 4,6 cm). Δείκτης αμνιακού υγρού ίσος ή μικρότερος των 5,0 cm θεωρήθηκε ως ολιγάμνιο και δείκτης μεγαλύτερος από 20,0 cm θεωρήθηκε υδράμνιο." Και θα το βρεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=392

Ελπίζω να σε βοήθησα. Αλλά ρώτα και κάποιον πιο ειδικό γιατί εμείς υποθέσεις κάνουμε, δεν είμαστε γυναικολόγοι.

• 1 year later...

όντως, αν υπάρχει πρόβλημα με το αμνιακό οι γιατροί δεν το ρισ΄κάρουν να περιμένουν. Στην ίδια φάση είμαι και εγώ,έχω περισσότερο αμνιακό υγρό και αν δεν δούμε μείωση μέχρι την άλλη βδομάδα θα πάμε για πρόκληση και ας είμαι στην 38η βδομάδα...

5o64p3.png

CQZ6p3.png

Διαφημίσεις

η προκληση δεν σχετιζεται με την καισαρικη.γενησα με προκληση 3 μερες πριν την πητ,για δικους μου λογους οχι ιατρικους.γεννησα φυσιαολογικα.θελω να μω οτι κανοντας προκληση,γεννας φυσιολογικα αν μπορεις.τωρα αν χρειαζοσουν καισαρικη δεν το ξερω.αλλα εκεινη την ωρα δεν το διακινδυνευεις αν σου λενε οτι δεν εχεις αμνιακο.δυστυχως ειμαστε στα βχερια των γιατρων εκεινη την ωρα.

Γεια σε όλους-ες.

Γέννησα στις 25/2/2009 ένα αγοράκι με καισαρική τομή μετά από ανεπιτυχή πρόκληση τοκετού δύο ημέρες πριν την ΠΗΤ. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Στις τελευταίες επισκέψεις στην γυναικολόγο μου, δηλαδή τον τελευταίο μήνα, δεν έβλεπε καμία εξέλιξη στον τράχηλο, το παιδί ήταν ψηλά και το αμνιακό υγρό έλεγε ότι μειωνόταν. Άρχισε να με προετοιμάζει για ΚΤ, λέγοντάς μου ότι αν το αμνιακό υγρό πέσει κάτω από 10mm (δεν ξέρω ακριβώς τι μονάδα μέτρησης είναι αυτή), τότε θα πάμε για πρόκληση τοκετού.Όπως είπε και κάποια κοπέλα πιο πάνω, από 5 και κάτω ανησυχούμε. Εγώ όντας απογοητευμένη και φοβισμένη, πείστηκα στις 23/2/2009, δύο δηλαδή ημέρες πριν την ΠΗΤ μου ότι έπρεπε να μπω για πρόκληση τοκετού, αφού μου έλεγε ότι παρόλο που τελείωνε ο χρόνος, δεν έβλεπε καμία εξέλιξη, δηλ ο τράχηλος ήταν ακόμη σκληρός, δεν τον έφτανε καν στην κολπική εξέταση και το παιδί ήταν πολύ ψηλά.Μέχρι τις 42 έχουμε περιθώριο. Η εμπέδωση μπορεί να συμβεί και σε 1 μέρα μέσα. Συγκεκριμένα στις 23/2, και ενώ όλες οι άλλες ενδείξεις του βιοφυσικού προφίλ (εμβρυικός τόνος, εμβρυικές κινήσεις, εμβρυικές αναπνευστικές κινήσεις, πλακούντας) ήταν άριστες, η μέτρηση του αμνιακού υγρού (AFI) μετά βίας (όπως μου είπε) 10,8 mm.Μια χαρά υγιέστατο έμβρυο! Πράγματι μπήκα για πρόκληση στις 6 το πρωί. Μου χορήγησαν αρχικά κολπικά υπόθετα για να μαλακώσει ο τράχηλος και έτσι κατάφερε να τον ανοίξει και να κάνει διαστολή 1. Στη συνέχεια μου χορήγηση ωκυτοκίνη (η οποία είναι δύσκολο να προκαλέσει διαστολή αν αυτή από μόνη της δεν έχει στα 5-6cm) και άρχισαν να οργανώνονται λίγο οι πόνοι, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν ακανόνιστοι. Στην συνέχεια κατάφερε να μου σπάσει τα νερά και τότε οι πόνοι πήραν τον δρόμο τους. Οργανώθηκαν, παρόλο που πονούσα πολύ υποφερτά ακόμη και χωρίς επισκληρίδιο.Ωστόσο, επειδή η διαστολή είχε κολλήσει στο 1 (μόνο εξάλειψη είχα στο 50%) με έπεισε να κάνω επισκληρίδιο (παρόλο που ήθελα να το αποφύγω), επειδή όπως μου είπα βοηθά στο να μαλακώσει ο τράχηλος.Μετά από 5cm βοηθάει. Πριν από 5, μπορεί και να μπλοκάρει τη διαστολή. Έκανα και την επισκληρίδιο και η διαστολή στο 1 ακόμη. Η ώρα είχε φτάσει 3 το μεσημέρι περίπου και όπως μου είπε η ίδια θα με έβαζε για καισαρική από τις 11 το πρωί, αλλά μόνο επειδή μέχρι τότε έβλεπε μια μικρή εξέλιξη σε κάθε βήμα και επειδή εγώ δεν ήθελα καισαρική με κράτησε έως τις 3. Τότε όμως, αφού μου είχε σπάσει και τα νερά μου, μου είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και με έβαλε χειρουργείο και γεννησα στις 4.15 μμ. Και όλα καλά βρε παιδιά. Και το αγοράκι μου μια χαρά (εκτός από μια ήπια ραιβοιπποποδία στο αριστερό ποδαράκι που την ξέραμε από το β επιπέδου), και εγώ και όλοι μας. Αλλά έχω μια απορία από τότε και δεν θα ησυχάσω. Πράγματι η πρόκληση δεν απέδωσε, η διαστολή είχε κολλήσει στο 1 και το παιδί ήταν ψηλά. Όλα αυτά είναι αλήθεια. Αλλά ήταν αρκετά σοβαρός λόγος το 10,8 του αμνιακού για να με βάλει για πρόκληση δύο ημέρες πριν την ΠΗΤ, με δεδομένο μάλιστα ότι ο τοκετός είναι αναμενόμενος από τις 38-42 εβδομάδες;ΚΑΘΟΛΟΥ. Αν έχει καμία/κανείς παρόμοια εμπειρία ή/και τις ιατρικές γνώσεις ας με διαφωτίσει, γιατί θέλω να ξέρω αν θα πάω στην ίδια γιατρό σε επομενη εγκυμοσύνη. Είναι πολύ κατά των αναίτιων καισαρικών και στην ιδέα ότι μπορεί να έπεσα θύμα "εκφοβισμού" εξοργίζομαι.

Γλυκιά μου, να σου ζήσει! Κι εγώ είχα παρόμοια...τύχη, δυστυχώς. Διαστολή 2, Π.Η.Τ., ανεμπέδωτο, πάνω από 4 κιλά στον υπέρηχο, μου είπε να κάνουμε πρόκληση την επομένη...Τί την άκουσα η η$!*!@; Ούτε η διαστολή μου προχώρησε, ούτε το μωρό κατέβηκε...όμως μη στεναχωριέσαι και θα σου πω το γιατί. Αν δεν είχε γίνει αυτό το περιστατικό, ίσως να μη σου ανοιγόταν ο δρόμος να ψάξεις για περισσότερες πληροφορίες πάνω σ'αυτό το θέμα, για τις ενδείξεις κλπ. Είναι κάτι που έγινε και το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να βρεις αξιόπιστο γιατρό την επόμενη φορά κι αν θέλεις να διαβάσεις Michele Odent, που πραγματεύεται θέματα φυσικού τοκετού και καισαρικής. Θα σε βοηθήσει πραγματικά. Ψάξε όσο περισσότερο μπορείς για να είσαι προετοιμασμένη την επόμενη φορά και να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ! Αν σ'ενδιαφέρει, έλα κι από το τόπικ του φτ μετά από κτ!

I believe in miracles, they happen every day:mrgreen:

η προκληση δεν σχετιζεται με την καισαρικη.γενησα με προκληση 3 μερες πριν την πητ,για δικους μου λογους οχι ιατρικους.γεννησα φυσιαολογικα.θελω να μω οτι κανοντας προκληση,γεννας φυσιολογικα αν μπορεις.τωρα αν χρειαζοσουν καισαρικη δεν το ξερω.αλλα εκεινη την ωρα δεν το διακινδυνευεις αν σου λενε οτι δεν εχεις αμνιακο.δυστυχως ειμαστε στα βχερια των γιατρων εκεινη την ωρα.

Τι εννοεις αν μπορεις?Φυσικα και σχετιζεται η προκληση με την καισαρικη.

Αν το παιδι δεν εχει κατεβει το πιθανοτερο ειναι οτι θα καταληξεις με καισαρικη...η προκληση δε σου εξασφαλιζει οτι το μωρο θα κατεβει.Επισης σε πολλες περιπτωσεις τα μωρακια με την χορηγηση του φαρμακου(σορρυ αλλα δε θυμαμαι την ουσια)...ριχνουν παλμους.

η προκληση δεν σχετιζεται με την καισαρικη.

Η πρόκληση σχετίζεται άμεσα με την καισαρική.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Παντως και εγω εκανα 2 φορες προκληση και καμια φορα καισαρικη.. Δεν σημενει ντε και καλα οτι οποια κανει προκληση θα κανει και καισαρικη..

Διαφημίσεις

Παντως και εγω εκανα 2 φορες προκληση και καμια φορα καισαρικη.. Δεν σημενει ντε και καλα οτι οποια κανει προκληση θα κανει και καισαρικη..

Όχι δε σημαίνει ότι θα κάνει οπωσδήποτε καισαρική απλά αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να κάνει.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

συμφωνω.η προκληση θελει χρονο δηλ μπορει ν αφτασει και 12ωρο.εκανα δυο μια στις 39w και 3ημερες χωρις καθολουσυνθηκες αν με αφηναν για φυσιολογικο ηθελα τουλαχιστον μια εβδομαδα ακομη ξεκινησαμε στις 9:30 το πρωι και γεννησα στις 10:20 το βραδυ.και στο δευτερο 35w6d απο τις 11 το πρωι γεννησα 9:15 το βραδυ με δυο χαλαρες περιτυληξεις και εδω μηδενικες συνθηκες. η προκληση ειναι της υπομονης .και απο τις δυο πλευρες γιατρου και γυναικας για να την αντεξεις θελεις και τη βοηθεια---επισκληριδιο

,,,,,,,?

Όχι δε σημαίνει ότι θα κάνει οπωσδήποτε καισαρική απλά αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να κάνει.

Δεν ξερω αν υπαρχουν επιστημονικα στοιχεια ή αν ετυχε σε πολλες κοπελες μετα απο προκληση να γεννησουν τελικα με καισαρικη. Παντως η πεθερα της κουνιαδας μου που ειναι μαια λεει οτι μετα την προκληση μπορουν να περιμενουν μεχρι και 24 ωρες.. Η αληθια ειναι οτι απο οσα εχω διαβσει εδω δεν νομιζω οτι περιμεναν καμια 24 ωρες αλλα πολυ νωριτερα εκαναν καισαρικη. Ισως η εμπειρια μου ειναι διαφορετικη γιατι στο Βελγιο η διαρκεια του τοκετου δεν επηρεαζει το ωραριο των μαιων (κανουν την βαρδια τους και ερχετε η επομενη) και γιατρος σου ερχετε λιγο πριν γεννησεις δεν καθεται διπλα σου για να αγωνεται για τα ραντευου που χανει και να βιαζεται..

Γνωστή μου Αμερικανή ήταν στην πρόκληση 3 μέρες, δεν αντέδρασε ο οργανισμός της και την έστειλαν σπίτι. Γέννησε μετά από βδομάδα και βάλε. (Να διευκρινίσω ότι δεν ξέρω αν γέννησε κολπικά ή με καισαρική). Υποθέτω, όμως, ότι δεν της έσπασαν τα νερά στην πρόκληση, γιατί μπορείς να περιμένεις μόνο 48 ώρες μετά το σπάσιμο...

I believe in miracles, they happen every day:mrgreen:

Διαφημίσεις

Απο περιεργια.. Τι κανετε μετα την προκληση. Δηλάδη απο την στιγμη που μπαινει το φαρμακο γιατι και εμενα ηταν ψηλα το μωρο αλλα ειχε παρει τον ορο μου και περπαταγα πανω κατω στο διαδρομο. Μονο μετα την επισκλιριδιο δεν με αφησαν να περπατησω αλλα ειχα ηδη διαστολη 7 εσπασαν τα νερα και γεννησα σε 2 ωρες περιπου (τη δευτερη φορα την πρωτη δεν προλαβα να κανω επισκληριδιο)

Εγω την πρωτη φορα μπαινοβγαινα στην μπανιερα και ειχαν αδιαβροχο ντοπλερ...

Με εβαζαν να περπαταω για να κατεβει το μωρο.

Δεν ειναι αυτο.. Εγω νομιζω οτι σε πολλα πραγματα εδω ειναι πιο χαλαροι απο οτι στην Ελλαδα. Με βαση αυτα που διαβαζω...

Κι εγω πιστευω παιζει καθοριστικο ρολο ο γιατρος...δεν ειναι τυχαιο που στην Ελλαδα τους αποκαλουν καισαριακηδες.Λιγοι ειναι αυτοι που θα κατσουν να περιμενουν τοσες ωρες.Εγω το εχω ξαναπει ...ο γιατρος που με παρακολουθουσε ηθελε να με παει με προκληση χωρις λογο κι αιτια γιατι ειχε κανονισει Χριστουγεννιατικο ταξιδακι και του χαλαγα τα σχεδια.Δεν ειναι λογοι αυτοι να οδηγουνται οι γυνακες σε προκληση.Αρνηθηκα να το κανω ...τελικα γεννησα μονη μου χωρις το γιατρο με δικους μου πονους.Παροτι ομως μπηκαμε φυσιολογικα επειδη το μωρο δεν ειχε κατεβει και δεν κατεβαινε και με τπτ μου βαλαν και τεχνιτους καποια στιγμη μπα και το βοηθησουν να κατεβει και με τη μια ο μικρος εριξε παλμους και τους σταματησαν.Τελικα γεννησα φυσιολογικα με αρκετο κοπο.

Ετσι και ειχα δεχτει να μπω με προκληση οπως προτινε ο γιατρος δεν υπηρχε πιθανοτητα να γλυτωσω την καισαρικη.

Τουλαχιστον τη μερα που γεννησα εγω ημουνα η μονη που γενναγα με δικους μου πονους...ολες οι αλλες ηταν με προκληση.Και φυσικα ολες γεννησαν πριν απο μενα και εμεινα τελευταια εγω.