Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Nόσος Αλτσαχάιμερ την αντιμωτωπίζουμε <<βήμα_βήμα>>

Recommended Posts

Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer

Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα είδη Άνοιας

αυξάνονται αλματωδώς σε όλο τον κόσμο. Σήμερα

υπάρχουν 28.000.000 ασθενείς παγκοσμίως, 7.300.000

στην Ευρώπη και 150.000 στην Ελλάδα. Σχεδόν όλα τα

ευρωπαϊκά κράτη ήδη εφαρμόζουν ή εκπονούν σχέδια

δράσης για την Άνοια. Στην Ελλάδα υπάρχει δραματική

έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους. Πρέπει όλοι οι

εμπλεκόμενοι, ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας

και κρατικοί φορείς να αγωνιστούμε για να γίνει η Άνοια

προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.

Είναι ανάγκη να προωθηθούν άμεσα τα παρακάτω σημεία:

1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου

2. Πρόσβαση για όλους στην καλύτερη δυνατή φαρμακευτική θεραπεία

3. Άμεση πρόσβαση σε μη φαρμακευτικές θεραπείες παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή

4. Σεβασμός στα δικαιώματα και στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών

5. Διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των λίγων υπαρχόντων υπηρεσιών και δομών

6. Δημιουργία υπηρεσιών και δομών βραχείας και μακροχρόνιας παραμονής ασθενών

7. Επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών

8. Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο

9. Θέσπιση σαφούς νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα των ασθενών

10. Συνεργασία των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και

πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ικανοποίηση των

αιτημάτων των ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών

τους

Καλούμε όλους τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ στην Ελλάδα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

moto.png

Οι υπογραφές σας, με πρωτοβουλία της Εταιρείας

Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Αθηνών, θα παραδοθούν στους αρμόδιους

κρατικούς φορείς, για να ξεκινήσει η διαδικασία

εκπόνησης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης

για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

YΠΟΓΡΑΦΕΣ : http://alzheimerathens.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=51

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Διαφημίσεις

Eυχαριστούμε για την ενημέρωση Sam!

Nα προσθέσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα site για τη Νόσο Alzheimer

http://www.alzheimer-hellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=14

Δυστυχώς είναι κάτι που μας αφορά όλους - και είναι απαραίτητη η ενημέρωση...

*

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

Κάθε άνθρωπος που πάσχει από νόσο του Alzheimer ή άλλη άνοια έχει τα ακόλουθα δικαιώματα:

1. Να πληροφορείται για τη διάγνωση της νόσου που έχει

2. Να έχει κατάλληλη συνεχή φροντίδα

3. Να εργάζεται και να διασκεδάζει για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί

4. Να αντιμετωπίζεται όπως ένας ενήλικας και όχι όπως ένα παιδί

5. Να λαμβάνονται σοβαρά τα αισθήματα που εκφράζει

6. Να είναι ελεύθερος από ψυχοτρόπα φάρμακα, όσο είναι δυνατόν

7. Να ζει σε ένα ασφαλές, καλά δομημένο και προβλάψιμο περιβάλλον

8. Να απολαμβάνει σημαντικές δραστηριότητες που γεμίζουν κάθε ημέρα

9. Να βγαίνει έξω σε τακτά χρονικά διαστήματα

10. Να έχει σωματική επαφή όπως αγκαλιά, χάιδεμα, και κράτημα από το χέρι

11. Να είναι με άτομα που ξέρουν την ιστορία της ζωής του περιλαμβανομένης της κουλτούρας και των θρησκευτικών του πεποιθήσεων

12. Να φροντίζεται από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί καλά στη φροντίδα της άνοιας

The Best Friends Approach to Alzheimer's Care , by Virginia Bell and David Troxel, Copyright 1997, by Health Professions Press, Inc., Baltimore

Translation from English to Greek by Magda Tsolaki

Πηγή Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

• 4 months later...

καλημερα. Θα ηθελα να σας περιγραψω την περιπτωση της μητερας μου με οσα λιγοτερα λογια μπορω,για να σας δωσω μια εικονα της ελληνικης πραγματικοτητας. Ειχε φυσικα αλτσχαϊμερ. Επειδη δουλευουμε κι εγω,κι ο αδερφος μου,στην αρχη που ηταν πιο καλα της εφερνα γυναικα πενθημερο πενταωρο για να της κανει τις βασικες δουλειες,μαγειρεμα και ντουζ. Αργοτερα,οταν ηθελε περισσοτερη φροντιδα αλλα ακομα σηκωνοταν,της φεραμε εσωτερικη. Φυσικα πηγαινα κι εγω μερα παρα μερα. Πριν σκεφτειτε γιατι δεν την αναλαβα εγω,σας λεω πως δουλευω 7ημ τη βδομαδα,ενω η μητερα μου χρειαζοταν 24ωρη επιτηρηση. Ειχα παει στο ταμειο της να δω αν δικαιουμαστε επιδομα συνοδου η καποιο αλλο,και η απαντηση ηταν αρνητικη. Την κυριακη της εφερνα αλλη γυναικα. Το οικονομικο ηταν πολυ υψηλο,χαλαλι της ομως. Η συνταξη της εφτανε ισα ισα για την αμοιβη της εσωτερικης. Απο κει και περα,εξοδα σπιτιου,χαρτικα,ΙΚΑ, αμοιβη κυριακατικης,εξοδα εξτρα,δικα μας. Αλλα 700 μεσο ορο. Ευτυχως δεν ειχε νοικι και τα φαρμακα ηταν καλλυμενα απ το ταμειο. Ομως ειναι μεγαλο ποσο για τους περισσοτερους ελληνες αυτο,θαπρεπε να υπαρχει επιδομα. Εναν αυγουστο,που ηταν η γυναικα να παρει αδεια,την ειχα παρει μαζι μου στις διακοπες και στο σπιτι μου,οπου την προσεχαμε εναλλαξ ολοι. Οπως και διαστηματα εορτων ομως δεν ειχε βαρυνει πολυ ακομα. Τον επομενο αυγουστο που ειχε βαρυνει καπως,την πηγα για ενα μηνα σε εναν οικο κατ ευφημισμο ευγηριας. Τοκανα με τη σκεψη πως μες τον αυγουστο,που οι γιατροι γινονται δυσευρετοι,θαχει γιατρο. Κι επειδη δεν ειχα αδεια. Καθε μερα πηγαινα και την εβλεπα. Εκει δεν υπηρχε μπαλκονι ουτε για δειγμα. Οι υπερηλικες νοημονες και μη,ηταν καταδικασμενοι να μη βλεπουν τον ηλιο. Ανδρες γυναικες ανακατοι. Αυτο δεν ειναι καλο κυριως σε ασθενεις με αλτσχαιμερ,γιατι καμμια φορα κανουν αθελα τους βεβαια σεξουαλικες παρενοχλησεις αλλα και μαλωνουν. Ελλειπης καθαριοτητα. Η σακκουλα με τα σκουπιδια εκει,αναμεσα τους. Ανοργανωσια στα φαρμακα. Χαος. Ο μηνας αυτος μου φανηκε αιωνας. Πηγαινα καθε μερα και καθε βραδυ εκλαιγα. Μια φορα ειδα μια νοσοκομα να μιλα αγενεστατα μπροστα μου σε τροφιμο υπερηλικη. Μια φορα,μες τον αυγουστο,ειχαν βαλει στη μανα μου φανελενια μακρυμανικη νυχτικια! Ενω την προηγουμενη ειχα παραδωσει 6 καλοκαιρινες! Παντα διαμαρτυρομουν και παντα γελοιες δικαιολογιες απ την διευθυντρια! Οταν επιτελους περασε ο μηνας,πηγε σπιτι της η μητερα μου. Τον επομενο αυγουστο,μετα απο μεγαλη ερευνα,την εβαλα σε εναν αλλο οικο ευγηριας. Εκει μειναμε ολοι ευχαριστημενοι,και η ιδια ηταν σε καλη ψυχικη κατασταση, και μιας και ειχε βαρυνει παρα πολυ, την αφησαμε εκει. Ειχε και ιατρικη και νοσηλευτικη φροντιδα,μα κυριως ανθρωπια. Στη διαθεση σας στοιχεια που θα μου ζητησετε. Οι δυο οικοι ευγηριας ειναι στη Νικαια,για οποιον ενδιαφερεται.

Βοηθηστε τους γιατρους να βοηθησουν οπου υπαρχει αναγκη. Γιατροι της καρδιας, 2103317288. Γιατροι του κοσμου,2103213150Στελνουμε φαρμακα,ειδη πρωτης αναγκης και κουβερτες,στελνουμε αγαπη...

Ενα μηλο την ημερα...

• 6 months later...

wakabanka, σου εστειλα πμ. Αν ελαβες και το δευτερο,απαντησε μου με πμ. Αλλιως να στο ξαναστειλω.

Βοηθηστε τους γιατρους να βοηθησουν οπου υπαρχει αναγκη. Γιατροι της καρδιας, 2103317288. Γιατροι του κοσμου,2103213150Στελνουμε φαρμακα,ειδη πρωτης αναγκης και κουβερτες,στελνουμε αγαπη...

Ενα μηλο την ημερα...

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Επειδή το Alzheimer πλήττει πολλές οικογένειες κάθε χρόνο, υπογράψτε στη σελίδα www.alzheimerathens.gr, για να βελτιωθεί η κατάσταση για κάποιους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την κατανόησή μας (ασθενείς) και τη συμπαράστασή μας (συγγενείς)!

Η σελίδα είναι ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

19 Σεπτεμβρίου είναι η μέρα για το Alzheimer!

Είμαστε συνυπεύθυνοι για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας!

Ας μάθουμε να απαιτούμε για εμάς και τους άλλους!

Η προσπάθεια συνεχίζει και φέτος!