Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η αληθεια συγχωρει το λαθος? κλπ

Recommended Posts

Τελικα η επαρχια δεν ειναι τοσο αθωα και ακινδυνη οσο νομιζα :?.

Ενα 10χρονο μαζεψε μερικα αλλα 10χρονα, τον Βασιλη, ενα 6 1/2 και ενα 4+ και τους αναβε τσιγαρο (γιατι τα μικρα δεν ξεραν να αναψουν). Ευτυχως ο Βασιλης ειπε οχι και ο 4+ εκανε παντα οτι και ο Βασιλης και την σκαπουλαρε αλλα οι υπολοιποι εκαναν 1-2 τζουρες (παιδικο φυσημα υποθετω αλλα και παλι.....) . Εμενα μου το ειπε ο Βασιλης αμεσως μολις μπηκε σπιτι σε απαντηση στο πως περασες (επαιζε στο δρομο 10 η ωρα το πρωι με τα παιδακια της γειτονιας του χωριου μου).

Επειδη εγω επεμενα στο αν εκανε εκεινος ή οχι παρολο που μου ειχε πει απο την αρχη την ιστορια φυσικοτατα σαν να ελεγε επαιξα μπαλα και ειχε πει οτι εκεινος και ο αλλος μικρος δεν ηθελαν μου απαντησε καποια στιγμη " αν εκανα θα εμπαινα τιμωρια που στο ειπα?" και κοκαλωσα.

Τιμωρεις καποιον που σου λεει εκανα αυτο και ειναι ειλικρινης (που δεν το εκανε τελικα και χαιρομαι πολυ γι αυτο αλλα λεμε αν το ζησω και αυτο). Και μηπως το αποτελεσμα ειναι να μην το μαθεις αν ξαναγινει?

Επισης μου ειπε να μην το πω στους γονεις καποιων φιλων του κατι που εννοειτε πως εκανα αλλα τους ξεκαθαρισα οτι δεν το εμαθαν απο εμενα. Αλλα ενοιωθα να τον προδιδω τοσο πολυ οταν το εκανα γμτ. Μου εμπιστευτηκε κατι, μου ειπε να μην το πω αλλα ηταν πολυ σοβαρο για να μην το κανω. Ο Βασιλης θα εφευγε απο εκει αλλα εκεινοι δεν επρεπε να προστατευσουν τα παιδια τους απο εκεινο το παιδακι?

Πωπω νωρις δεν ειναι ακομα γι αυτα? :-(

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

Καλα εκανες και δεν τον τιμωρησες και επισης καλα εκανες και το ειπες στους γονεις των αλλων παιδιων.

καλο ειναι να ξερουν ποια ειναι η κακη συναναστροφη.. στους γονεις του 10χρονου το ειπες?

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Καλα εκανες και δεν τον τιμωρησες

Ειπε οχι και δεν αναψε καν τσιγαρο οποτε δεν υπηρχε λογος. Απλα αναρωτιεμαι για το αν ζησω ποτε το "εκανα και εγω " τι θα κανω. Τον τιμωρω τοτε ή οχι?

στους γονεις του 10χρονου το ειπες?

Επειδη η μητερα ειναι εγκυος και δεν ηθελα να την ταραξω (τον πατερα δεν τον ηξερα) προβληματιστηκα αρχικα.

Μετα απο παρατηρηση της ομως οτι κοιταω τον γιο της καπως (του εκανα παρατηρησεις αν πειραζε τον δικο μου και γενικα ημουνα στην τσιτα για να ειμαι ειλικρινης) ... το εφαγε στο δοξα πατρυ και ηρθε στα ισα της . :oops::oops: . Ο γιος της πηγε να το χρεωσει οτι το πακετο το εφερε ενα απο τα κοριτσακια και ευτυχως ολα τα πιτσιρικια πεταχτηκαν και διαβεβαιωσαν οτι το εκανε εκεινος και οχι το κοριτσακι. Παντως για να ειμαι ειλικρινης δεν ιδρωσε και ιδιαιτερα το αυτι της και ουτε μια τιμωρια δεν τον εβαλε (το ειπα βραδυ και το πρωι παλι εξω ηταν ο μικρος της και επαιζε σαν να μην τρεχει τιποτα).:roll::roll:

Γειά...

Μια φορά ο γιος μου, μου εκμυστηρεύθηκε ότι στο φίλο του που μένει δίπλα είχαν βάλει ταινία με ακατάλληλο περιεχόμενο. Επαθα σοκ...

Δεν τους είπα κάτι γιατί ξέρω ότι θα ένιωθαν και περηφανοι από πάνω!!!!και σίγουρα θα έλεγαν στο γιο μου ότι είναι καρφί...

Δεν τον άφησα όμως να ξαναπάει...

εγω ειμαι της αποψης επιβραβευση της ειλικρινιας....και οχι τιμωρια ....ακολουθουμενη απο πολυυυυυυυ κουβεντα!

ετσι θα μπορεσει το παιδι στο μελλον να σου απευθυνθει ξανα ...

και ειναι κατι που το θελεις ... εγω τουλαχιστον το θελω

Διαφημίσεις

Μερικές φορές η αλήθεια προλαμβάνει το λάθος...

Αν ένα παιδί ξέρει πως μπορεί να μας πει τα πάντα χωρίς να φοβάται τις τιμωρίες και τις φωνές τότε θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό.

Θα είμαστε κοντά στα παιδιά μας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο και θα μπορούμε να προστατεύσουμε από κινδύνους, λάθη και παγίδες...

Μόνο αν ξέρεις μπορείς να προστατεύσεις και να προλάβεις καταστάσεις...

Καλύτερα να γνωρίζεις κι ας μην είναι και τόσο ευχάριστα όσα θα μάθεις παρά να ζεις στε ένα κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο που μόνο έτσι δεν είναι στην πραγματικότητα...

*

...εγω ειπα δεν εχω λογια και δεν θελω να εχω λογια απο τωρα.....στην εφηβεια ελπιζω και θελω να πιστευω οτι θα τα συζητησουμε αυτα ρε γμτ οχι απο τωρα...

πολυ νωρις δεν ειναι??:roll:

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

Στην εφηβεία μπορεί κάποιος να έχει επικοινωνία μόνο αν την έχει καλλιεργήσει από νωρίς. Η επικοινωνία με τους εφήβους και γενικά με τους ανθρώπους δε γίνεται ξαφνικά. Δεν ξυπνάει μια μέρα το παιδί μας ή εμείς και να πούμε.. "οκ σήμερα θα μιλήσουμε ανοιχτά!" Θέλει δουλειά, από νωρίς. Να μάθουμε να μπαίνουμε στη θέση του και να του μιλάμε στη γλώσσα που καταλαβαίνει..

----------

Μάλλον στην περίπτωση που περιγράφεις θα τόνιζα την ειλικρίνεια. Υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα που είναι καλύτερα να γνωρίζουμε ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας και να λάβουμε τα μέτρα μας αν χρειαστεί.

Χρειάζεται -κατά τη γνώμη μου πάντα- να ξέρουν πως μπορούν να μας εμπειστευθούν κάποια πράγματα κι ας νιώθουν ένοχα (ακόμα και χωρίς να ξέρουν το γιατί).

Ίσως είναι και μια ευκαιρία να καλλιεργήσεις το αίσθημα της "συμμαχίας" μεταξύ σας. Πως δεν είσαι εκεί κριτής, αλλά σύμμαχος και βοηθός. Πως σε κάτι που έγινε και σου εμπιστεύτηκε στάθηκες στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης για το ότι το είπες στους γονείς του άλλου παιδιού ενώ σου είχε πει να μην το κάνεις. Εκεί ίσως μπορούσες να το συζητήσεις. Δηλαδή, να πεις πως αφού έγινε μια φορά οκ δε θα πεις κάτι, αλλά αν ξαναγίνει είναι κάτι επικίνδυνο που πρέπει να ειδοποιηθούν οι άλλοι γονείς. Κι εκεί στο θέμα επικινδυνότητας να κοιτάξεις μήπως με τη συζήτηση, του αποσπάσεις τη συγκατάθεση για να μιλήσεις διακριτικά με τους άλλους γονείς. Αυτά με πολύ συζήτηση...

Και όλα αυτά τα λέω ... έξω από το χορό. Δηλαδή όλα εξαρτώνται από την εμπειρία και την περίσταση. Απ' όσα περιέγραψες... μάλλον κάτι τέτοιο θα έκανα.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Πιστεύω προσωπικά ότι απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει.

Το αν θα 'συγχωρεθεί' το λάθος είναι κατά τη γνώμη μου συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα:

-πόσων χρονών είναι το παιδί –πάααρα πολύ σημαντικό-

-αν ήξερε ότι κάνει κάτι κακό

-αν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε κ.τ.λ.

Γενικά ωστόσο πιστεύω ότι εκτός από ακραίες περιπτώσεις -και εδώ δεν συζητάμε για αυτές-,

η ειλικρίνεια, ναι συγχωρεί το λάθος αλλά και γενικά τα λάθη συγχωρούνται από τους γονείς.

Το θέμα της τιμωρίας, από την άλλη, είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτό το θέμα.

Εξαρτάται βασικά από το πως εννοεί ο κάθε γονιός την τιμωρία τιμωρία –γιατί καμιά φορά με τον ίδιο όρο εννοούμε διαφορετικά πράγματα-

καθώς η τιμωρία καθεαυτή δεν μαθαίνει στο παιδί συμπεριφορές και συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτα΄που παριμένουμε.

Όταν λέμε 'τιμωρία'

-Την εννοούμε με την κλασική έννοια του όρου ή ως φυσική συνέπεια μιας πράξης;

-Το παιδί είναι ενήμερο για το ότι η πράξη ʽαπαγορεύεταιʼ

και για τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό;

-Έχουν συζητηθεί οι συνέπειες της πράξης με το παιδί;

(στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει ενημερωθεί ότι απειλείται και η υγεία του;)

-Έχει ζητηθεί η γνώμη του παιδιού για την αντιμετώπιση της ʽαταξίαςʼ του;

-Ποιο είναι το σύστημα διαπαιδαγώγησης και ανατροφής που ακολουθούν οι γονείς;

.........

Η λέξη τιμωρία και συγχώρεση είναι δυστυχώς πολύ γενικές και οι απαντήσεις δεν είναι απλές.

Απορρέουν από τη σοβαρότητα του γεγονότος, την ηλικία του παιδιού και την μέθοδο ανατροφής του.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ σημαντική θεωρώ την επιβράβευση του παιδιού που είπε αμέσως τι έγινε.

Η πράξη του αυτή δείχνει ότι έχει εμπιστοσύνη στη μαμά του και τη θεωρεί σύμμαχο.

Επίσης πιστεύω ότι στην ερώτησή του αν θα έμπαινε τιμωρία που το είπε θα ήταν καλό να ακολουθήσει μία συζήτηση ανάλογη της ηλικίας και της προσωπικότητας του παιδιού που να εξηγεί

-τους κινδύνους του καπνίσματος,

-του να κάνουμε πράγματα που κάνουν οι άλλοι και που δεν θεωρούμε σωστά,

-το ότι όχι, δεν θα έμπαινε τιμωρία

-και κλείνοντας θεωρώ πολύ σημαντικό το να πείτε στο παιδί

ότι ήταν πολύ σπουδαίο που σας το είπε και ότι δεν πιστεύετε ότι θα έκανε κάτι που θα το έβλαπτε επειδή το κάνουν οι άλλοι –με τα δικά σας λόγια, βέβαια- και γενικά να δείξετε την εμπιστοσύνη που έχετε στο παιδί σας, δείχνοντάς του όμως ότι και να κάνει κάποια στιγμή κάτι ʽκακόʼ δεν θα πρέπει να φοβηθεί να σας το πει γιατί θα είστε δίπλα του.

Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί το ότι ο γονιός είναι σύμμαχος και καθοδηγητής -και ο γονιός όντως να είναι- !!

Ότι το αγαπάει ότι και αν κάνει.

Ότι άλλο το ʽσου εξηγώ το λάθος και βάζω όριαʼ

και άλλο το ʽθα σε τιμωρήσω αν δεν με ακούςʼ.

Πιστεύω ότι το παιδί που επιβραβεύεται για την ειλικρίνεια του δεν θα φοβάται ποτέ να πει τι έκανε .

Και αυτό είναι που θέλουμε. Τα παιδιά μας να μας εμπιστεύονται.

Μέσα από την δημιουργία μιας σχέσης επικοινωνίας μαζί του το βοηθάμε να μιλάει μαζί μας για τα θέματα που το απασχολούν, να μας λέει τους προβληματισμούς του και να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τον κόσμο.

Άλλωστε, όλα τα παιδιά κάνουν καμιά φορά ʽαπαγορευμένα πράγματαʼ!!

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τα ξέρουν και να ενισχύουν την ειλικρίνεια και την επικοινωνία και με τον κατάλληλο τρόπο και με συζήτηση,

ώστε να προσπαθήσουν να κάνουν τα παιδιά τους ανεξάρτητα, αυτόνομα και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να θυμόμαστε ότι οι καταστάσεις «κρίσης» είναι καταλληλότερες ευκαιρίες για να διδάξουμε αξίες στα παιδιά μας και να τους μάθουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων και των προβλημάτων που προκύπτουν στη ζωή τους

(στη συγκεκριμένη περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το πρόβλημα του «να κάνω αυτό που κάνουν οι άλλοι»!)

:)

Οταν λεω τιμωρια, εννοω στερηση της απογευματινης βολτας , μεσημεριανο ξαπλωμα χωρις την αγαπημενη του σειρα, ή στην χειροτερη -οταν ειμαι εκτος εαυτου - στο δωματιο του να σκεφτει για καποια λεπτα (βασικα για να ηρεμησω εγω ειναι αυτο αλλα λεμε τωρα) .

Τονιζω παντα οτι τον αγαπαω αλλα απλα με στεναχωρησε η συμπεριφορα του και γι αυτο και θελω να σκεφτει αυτα που θα εχουμε πει (εκτος της τριτης περιπτωσης που πρωτα παει για 5 λεπτα στο δωματιο του ωστε να εχω τον χρονο που χρειαζεται να ηρεμησω και να να επανελθει το αιμα που θα μου εχει κοπει και να φερθω οπως πρεπει και να μιλησω ηρεμα).

Η αναλυση περι κακου του καπνισματος ειναι το δυσκολο κοματι καθοτι καπνιστρια (δεν ειναι ομως ο χωρος να αναλυθει το καπνιστης γονιος).

Εξηγησα με δικα μου λογια οτι ειναι μια κακια συνηθεια που δεν μπορω να κοψω , ειπα οτι οσοι το κανουν ειναι χαζοι και εξαρτονται απο αυτο χανοντας απολαυσεις της ζωης (οπως δεν εχουν γευση, αντοχες - τονιζοντας οτι με περναει στο τρεξιμο γιατι εγω καπνιζω κλπ ), οτι ειναι χαμενα χρηματα (και αν καπνιζε δεν θα ειχε λεφτα για παιχνιδια, βολτες κλπ)και τελος η χαζες δικαιολογιες του στυλ οταν ξεκινησεις να καπνιζεις δεν ψηλωνεις αλλο.:oops::oops:

Το σιγουρο ειναι οτι ο Βασιλης ξερει οτι τον εμπιστευομαι απολυτα και ξερω οτι αυτο θα μου πει αυτο θα πιστεψω εφοσον δεν μου εχει πει ποτε ψεματα δεν εχω καν λογο για το αντιθετο. Αν μου πει ομως θα ειναι πιο δυσκολο να νοιωσω ξανα τοσο ασφαλης και θα πρεπει να το ξανακερδισει.

(για να ειμαι απολυτα ειλικρινης εβαλα και μια φιλη ανιχνευτη καπνου να μου πει φιλοντας τον για καλο μεσημερι :oops::oops: - ειχα πανικοβληθει )

Διαφημίσεις

(στη συγκεκριμένη περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το πρόβλημα του «να κάνω αυτό που κάνουν οι άλλοι»!)

:)

Πανω σε αυτο υπαρχει κανενα βιβλιο-παραμυθι? Να το καλλιεργησουμε καλα και σιγουρα?

Επισης μου ειπε να μην το πω στους γονεις καποιων φιλων του κατι που εννοειτε πως εκανα αλλα τους ξεκαθαρισα οτι δεν το εμαθαν απο εμενα. Αλλα ενοιωθα να τον προδιδω τοσο πολυ οταν το εκανα γμτ. Μου εμπιστευτηκε κατι, μου ειπε να μην το πω αλλα ηταν πολυ σοβαρο για να μην το κανω.

Σκέφτομαι μήπως πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά πως το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται και μας εκμυστηρεύονται πράγματα δεν θα σημαίνει αυτόματα πως δεν θα μαθευτεί. Δηλαδή καλύτερα ίσως να του έλεγες μπράβο για την ειλικρίνειά του και ότι το εκτιμάς και τον αγαπάς ακόμα περισσότερο αλλά πως είναι κάτι που εκτιμάς ότι πρέπει να μάθουν οι μαμάδες, αν και θα προσπαθήσεις να τον καλύψεις να μη φανεί ότι το έμαθες απ'αυτόν (όσο γίνεται). Να ξέρει όμως πως υπάρχει περίπτωση να έχει επιπτώσεις, όχι αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία

Η αναλυση περι κακου του καπνισματος ειναι το δυσκολο κοματι καθοτι καπνιστρια (δεν ειναι ομως ο χωρος να αναλυθει το καπνιστης γονιος).

Το έχασες το παιχνίδι... Τα παιδιά ότι κι αν τους πούμε θα μελετήσουν την γλώσσα του σώματός μας. Όταν του λες τα χίλια μύρια κακά του καπνίσματος και την άλλη στιγμή καπνίζεις, πραγματικά περιμένεις ένα τόσο μικρό παιδί να πιστέψει ή έστω να κατανοήσει τον εθισμό και να αντιληφθεί ότι όντως είναι κακό το κάπνισμα; Άσε δε που παίρνει και λάθος πρότυπο, δηλαδή όποιος εθιστεί σε κάτι δεν θα έχει δύναμη να ξεκόψει, θα είναι αιώνιος υπόδουλος του εθισμού του. Συγγνώμη, δεν θέλω να σε προσβάλλω, κι εγώ έκοψα το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και τώρα κάνω κάνα δυο τη μέρα κρυφά στο μπαλκόνι, έχοντας στο μυαλό ότι κι αυτά θα κοπούν μόλις συνέλθω λίγο ψυχολογικά. Τα λέω για να τα ακούσουμε κι οι δυο μας... Άλλωστε κι εμένα μπλα μπλα οι δικοί μου αλλά κάπνιζαν. Η δε αδερφή μου ήταν φανατική αντικαπνίστρια μικρή. Αποτέλεσμα; Καπνίζουμε κι οι δύο μας (θέλω να πιστεύω ότι "κάπνιζα"...).

--

You came and changed the way I feel, no one could love you more

.......

Το έχασες το παιχνίδι... .

Θα μου επιτρέψεις διαφωνήσω....

Δεν μπορεί κανείς να προδικάσει αν "έχασε το παιχνίδι ή όχι".

Την καλύτερη αντικαπνιστική εκστρατεία την έκανε ο βαρύς καπνιστής πατέρας μου.

Η μαμά μου πάντα του έλεγε "κόψ'το, τι παράδειγμα δίνεις στα παιδιά" κτλ.

Μπουρ μπουρ μπουρ η μάνα μου... όλα τα αρνητικά του καπνίσματος.

Μια μέρα έγινε το εξής (ήμουν 9 ετών):

Μαμά: Κόψε πια αυτό το τσιγάρο! Τι παράδειγμα δίνεις στα παιδιά!

Πατέρας: Αν θέλει να καπνίσει, να εδώ είναι! (και δείχνει το πακέτο που ήταν μπροστά μου). Θα δει πόσο άσχημο είναι και θα καταλάβει μόνη της!

Αυτό με έκανε να καταλάβω-σκεφτώ τα εξής (εκείνη τη στιγμή...):

Το τσιγάρο είναι χάλια.

Το τσιγάρο κάνει κακό.

Ο μπαμπάς μου για κάποιο λόγο (δεν κατανοούσα το γιατί) δεν μπορεί να το σταματήσει.

Ο μπαμπάς μου όμως πιστεύει πως δεν πρέπει κάποιος να καπνίζει.

Το τσιγάρο είναι ελεύθερο μπροστά μου να το δοκιμάσω ακόμα και τώρα.

... Μα αν είναι χάλια... ποιος ο λόγος;! Άρα... άστο... δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί του.

Τι θέλω να πω; Κανείς δεν μπορει να προδικάσει το πώς θα σκεφτεί ένα παιδί και τι θα θεωρήσει σημαντικό και τι ασήμαντο. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. ;)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Αγαπητή μου Alcyon, ο χρόνος μπορεί να δείξει τι θα θεωρήσει σημαντικό ή όχι ένα παιδί. Αν όμως το παιδί μου μεγαλώνοντας κρίνει ότι το τσιγάρο δεν είναι κακό και το αρχίσει, εγώ δεν θα του έχω δώσει το κακό παράδειγμα πρώτη; Πως λοιπόν να αφήσω τον χρόνο να τρέχει εμπιστευόμενη την κρίση ενός παιδιού;

Το ότι ο πατέρας σου έδρασε έτσι, δηλ.δεν στο απαγόρεψε, είχε επί του προκειμένου θετική έκβαση, δεν καπνίζεις. Όμως το ότι κάπνιζε και δεν το απαγόρεψε σε σένα (παρότι αντιλαμβάνομαι καλά γιατί το έκανε) δεν σημαίνει ότι είχε και σίγουρο αποτέλεσμα. Γιατί όπως είπες κι εσύ, το τι θα θεωρήσει σημαντικό ένα παιδί ή όχι ο χρόνος θα το δείξει. Κι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει όσο μπορούμε να είμαστε τα καλύτερα μοντέλα ανθρώπων για τα παιδιά μας.

Και μη στέκεσαι στην φράση που είπα, άστη, πες ότι ήταν βαριά ή άστοχη. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια.

--

Σκέφτομαι μήπως πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά πως το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται και μας εκμυστηρεύονται πράγματα δεν θα σημαίνει αυτόματα πως δεν θα μαθευτεί. Δηλαδή καλύτερα ίσως να του έλεγες μπράβο για την ειλικρίνειά του και ότι το εκτιμάς και τον αγαπάς ακόμα περισσότερο αλλά πως είναι κάτι που εκτιμάς ότι πρέπει να μάθουν οι μαμάδες, αν και θα προσπαθήσεις να τον καλύψεις να μη φανεί ότι το έμαθες απ'αυτόν (όσο γίνεται). Να ξέρει όμως πως υπάρχει περίπτωση να έχει επιπτώσεις, όχι αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία

Εχει λογικη το σκεπτικο σου αλλα πιστευω οτι αν ηξερε οτι το εμαθαν οι αλλοι γονεις και θα τιμωρουσαν τους φιλους του δεν θα το ξαναελεγε απο φοβο μην χασει τους φιλους του. Στην μαμα του παιδιου που τους τα εδωσε ηταν συμφωνος να το πω αλλα στις μαμαδες τον φιλων του οχι. Ευτυχως παντως οι υπολοιποι γονεις κινηθηκαν πολυ διακριτικα και εμαθαν αυτο που επρεπε και ο μικρος μου δεν ενοιωσε καρφι.

Όταν του λες τα χίλια μύρια κακά του καπνίσματος και την άλλη στιγμή καπνίζεις, πραγματικά περιμένεις ένα τόσο μικρό παιδί να πιστέψει ή έστω να κατανοήσει τον εθισμό και να αντιληφθεί ότι όντως είναι κακό το κάπνισμα;

Προσωπικα ειμαι παιδι μη καπνιστων και ειδικα φανατικου μη καπνιστη πατερα. Θελω να πιστευω οτι δεν ειναι αυτο το μονο που θα επηρεασει την κριση του πανω στο θεμα. Λυπαμαι αλλα ειναι κατι πανω απο μενα. Ξερω οτι το καλυτερο θα ηταν να μην καπνιζω αλλα προτιμω να ειμαι ηρεμη και σωστη μητερα παρα μια υστερικη που εχει στερητικο συνδρομο (και μιλαω μονο για μενα και ετσι εχω γινει σε παλιοτερες αποτυχημενες ολιγοημερες προσπαθειες διακοπης ).Στην εγκυμοσυνη το εκοψα αλλα μονο εκει (στον θηλασμο εκανα λιγα). Ημουνα 8 μηνες χωρις τσιγαρο αλλα δεν εφυγε στιγμη απο το μυαλο μου (γι αυτο και μασαγα οτι υπηρχε οποτε +25 κιλα). Ειμαι εξαρτημενο ατομο και το ξερω.

Άσε δε που παίρνει και λάθος πρότυπο, δηλαδή όποιος εθιστεί σε κάτι δεν θα έχει δύναμη να ξεκόψει, θα είναι αιώνιος υπόδουλος του εθισμού του.

Σ αυτο ναι. Θα συμφωνησω απολυτα. Αλλα ειναι περα απο εμενα. Ελπιζω να παιρνει το παραδειγμα οτι αν ξεκινησεις θες αλλα δεν μπορεις να σταματησεις- οχι τοσο ευκολα οσο πολλοι το παρουσιαζουν παντως- και να μην δοκιμασει καν. Απλα ελπιζω...:oops:

Διαφημίσεις

αχ elenik το ίδιο πράγμα με γύριζε στο μυαλό από χθες.Βέβαια όχι για τόσο σημαντικό λόγο όπως για'σενα...

εμείς όμως ήμαστε και μικρότεροι..

χθες πέταξε και έκανε σμπαράλια το κινητό του παππού του...

και πάει και του λέει " παππού εγώ το έκανα αυτό, συγνώμι " ο μπαμπάς μου κατουρήθηκε πάνω του από αυτή του την ειλικρίνεια...εγώ προβληματίστηκα διότι βιώνοντας με παιδάκια συνομίλικα τους αυτό που βλέπω είναι " δεν το έκανα εγώ ο Τάδε..."

Το κακό με τον δικό μου είναι το εξής...πάντα έρχετα και μου λέει ότι έχει κάνει αυτός και φταίει αλλά ποτέ ότι σκανταλιά κάνουν οι άλλοι...:?

και πάει και του λέει " παππού εγώ το έκανα αυτό, συγνώμι "

καλε τι γλυκο παιδι ειναι αυτο. Μπραβο του και μπραβο σε σενα γι αυτο που εχεις καταφερει.:D Δωστου ενα φιλακι απο εμενα (αλοιφη με εκανε ο μπομπιρας )

Το κακό με τον δικό μου είναι το εξής...πάντα έρχετα και μου λέει ότι έχει κάνει αυτός και φταίει αλλά ποτέ ότι σκανταλιά κάνουν οι άλλοι...:?

Μηπως απλα δεν τον αφορα? Τοτε δεν νομιζω οτι εχει λογο να το κανει.

Δλδ αν πχ του σπασει καποιος κατι δικο του ή τον χτυπησει θα στο πει?

και μπραβο σε σενα γι αυτο που εχεις καταφερει.:D

δεν ξέρω αν σκέφτομαι σωστά αλλά δε νομίζω ότι έχω καταφέρει εγώ κάτι, θεωρώ ότι ευθύνεται ο χαρακτήρας του γι'αυτό...

Μηπως απλα δεν τον αφορα? Τοτε δεν νομιζω οτι εχει λογο να το κανει.

Δλδ αν πχ του σπασει καποιος κατι δικο του ή τον χτυπησει θα στο πει?

κοίτα να δεις τι εννοώ...τη φάση με το τσιγάρο και το γιο σου δεν θα μου την έλεγε...

αν κάποιος του σπάσει παιχνίδι του λέει " αμα έρθεις αλλη φορά σπίτι μου δεν θα σου δώσω τίποτα" αν κάποιος τον χτυπήσει, θα χτυπήσει και εκείνος και αν πάω να ρωτήσω τι συμβαίνει θα πει "φταίμε όλοι"....και συνήθως ειδικά όταν είναι πολλά παιδάκια το έχει σλόγκαν

"..όλοι μαζί το κάναμε"

Σ αυτο ναι. Θα συμφωνησω απολυτα. Αλλα ειναι περα απο εμενα. Ελπιζω να παιρνει το παραδειγμα οτι αν ξεκινησεις θες αλλα δεν μπορεις να σταματησεις- οχι τοσο ευκολα οσο πολλοι το παρουσιαζουν παντως- και να μην δοκιμασει καν. Απλα ελπιζω...:oops:

Κι εγώ το σκεφτόμουν συχνά στην εγκυμοσύνη. Και δεν το ήθελα στην πραγματικότητα, αηδίασα όταν δοκίμασα μια τζούρα μέσα στην τρέλλα μου που είχαμε εντατική τη μαμά. Αλλά το μυαλό ήθελε πολύ να καπνίσει! Ξέρεις τι, τουλάχιστον να μην καπνίζουμε μπροστά στα παιδιά μωρέ, δεν είναι σωστό ούτε τον καπνό μας να εισπνέουν ούτε και να μας βλέπουν να κάνουμε κάτι που αργότερα θα τους πούμε να μην το κάνουν.

και πάει και του λέει " παππού εγώ το έκανα αυτό, συγνώμι"

Πολύ ώριμο εκ μέρους του

--

Πανω σε αυτο υπαρχει κανενα βιβλιο-παραμυθι? Να το καλλιεργησουμε καλα και σιγουρα?

εχει πετυχει το ματι διαφορα....για διαφορες ηληκιες ....να πας να ρηξεις μια ματια σε ενα βιβλιοπωλειο να αδεις πιο τεριαζει και στην δικη σου ιδεολογια ....

ενα ομως βιβλιο- παραμυθι που τονιζει την διαφορετικοτητα και κατεπεκταση ...δε κανω οτι κανουν οι αλλοι εππιδη ανοικω σε μια ομαδα

ειναι : οι περιπετειες της λορετας της ποοντικηνας της ευης ψαλτη εκδ ελληνικα γραμματα(η ευη ψαλτη ειναι κληνικη συστημικη ψυχολογος που ασχολειτε με την συγγραφη παιδικων παραμυθιων αλλα και λογοτεχνικων βιβλων)

δεν ξέρω αν σκέφτομαι σωστά αλλά δε νομίζω ότι έχω καταφέρει εγώ κάτι, θεωρώ ότι ευθύνεται ο χαρακτήρας του γι'αυτό...

Για να αναπτυχθει ενα λουλουδι χρειαζεται πανω απο ολα να ειναι καλος ο σπορος. Αλλα πρεπει να του επιτρεψεις να αναπτυχθει για να ανθισει και να του προσφερεις τις καλυτερες συνθηκες για να δειξει ολη την ομορφια του :wink: .

κοίτα να δεις τι εννοώ...τη φάση με το τσιγάρο και το γιο σου δεν θα μου την έλεγε...

αν κάποιος του σπάσει παιχνίδι του λέει " αμα έρθεις αλλη φορά σπίτι μου δεν θα σου δώσω τίποτα" αν κάποιος τον χτυπήσει, θα χτυπήσει και εκείνος και αν πάω να ρωτήσω τι συμβαίνει θα πει "φταίμε όλοι"....και συνήθως ειδικά όταν είναι πολλά παιδάκια το έχει σλόγκαν

"..όλοι μαζί το κάναμε"

Αφου τα χειριζετε μονος του μια χαρα χωρις να σε χρειαζεται καν δεν πιστευω οτι ειναι να ανησυχεις. Εμενα μικροτερος ελεγε οτι φταιει εκεινος χωρις να φταιει παντως. Εκει να δεις πανικο εγω. :roll:

ενα ομως βιβλιο- παραμυθι που τονιζει την διαφορετικοτητα και κατεπεκταση ...δε κανω οτι κανουν οι αλλοι εππιδη ανοικω σε μια ομαδα

ειναι : οι περιπετειες της λορετας της ποοντικηνας της ευης ψαλτη εκδ ελληνικα γραμματα(η ευη ψαλτη ειναι κληνικη συστημικη ψυχολογος που ασχολειτε με την συγγραφη παιδικων παραμυθιων αλλα και λογοτεχνικων βιβλων)

http://www.greekbooks.gr/BooksList.aspx?ListType=9&id=2403

αυτο λες? το εχεις διαβασει? Χρονο για μεγαλα βιβλιοπωλεια δεν εχω οποτε βολευομαι παραγγελνοντας στο συνοικιακο αυτα που διαβαζω γενικα οτι αξιζουν. Ειναι καλο? Το εχεις διαβασει?

Αφου τα χειριζετε μονος του μια χαρα χωρις να σε χρειαζεται καν δεν πιστευω οτι ειναι να ανησυχεις. Εμενα μικροτερος ελεγε οτι φταιει εκεινος χωρις να φταιει παντως. Εκει να δεις πανικο εγω. :roll:

αχ κοριτσάκι μου, δυστυχώς του αρέσουν τα συνωμοτικά:? και τα συμοριακά:?, γι'αυτό στεναχωριέμαι...

http://www.greekbooks.gr/BooksList.aspx?ListType=9&id=2403

αυτο λες? το εχεις διαβασει? Χρονο για μεγαλα βιβλιοπωλεια δεν εχω οποτε βολευομαι παραγγελνοντας στο συνοικιακο αυτα που διαβαζω γενικα οτι αξιζουν. Ειναι καλο? Το εχεις διαβασει?

Nai αυτα ειναι τα βιβλια της

ειναι εξεραιτηκα βιβλια.... ειχαν και κασσετα παλια (τωρα λογικα cd) με τραγουδια και αφηγηση των παραμυθιων αυτων.....! θα ΣΑΣ βοηθησουν ολους (με το σας εννοω και γονεις και παιδια....με εναν δημιουργηκο ουσιοδη και ευχαριστο τροπο )