Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

αποκλειστικός θηλασμός.αντλήσεις πότε?φύλαξη γάλατος?

Recommended Posts

Γεια σας, παρακολουθώ το φόρουμ εδώ και λίγους μήνες.

Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το θηλασμό και θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Προσπάθησα να στείλω και π.μ. στην Αγλαία αλλά δεν τα κατάφερα! ¨Οποια ξέρει ας μου πει παρακαλώ!

Καταρχήν να σας δώσω κάποια στοιχεία για να καταλάβετε καλύτερα την κατάστασή μας!

Α. Γεννήθηκε 6/6/09, στις 38εβδ. και 4ημ.

Β. Κορίτσι

Γ. Καισαρική (ΚΤ)

Δ. Επισκληρίδιος

Ε. Δεν εμφάνισε ίκτερο

Ζ. Δεν νοσηλεύτηκε

1. Γεννήθηκε 3510, έχασε περίπου 200-300γρ τις 2 πρώτες μέρες, βγήκαμε από την κλινική(11/6/09) 3430. Τον πρώτο μήνα(6/7/09)ζύγιζε 4380 και τον δεύτερο μήνα(3/8/09) ζύγιζε 5195.

2. Τρώει περίπου ανά τρίωρο, δηλαδή περίπου 6-7 γεύματα το 24ωρο.

3. θηλάζει αποκλειστικά, συνήθως 10 λεπτά από το ένα μαστό και 3-10 λεπτά από τον άλλο.Υπάρχουν όμως πολλές φορές που τρώει μόνο 10-12 λεπτά μόνο από τον ένα και δεν θέλει άλλο.

4. Συπλήρωμα πήρε μόνο τις 2 πρώτες μέρες στην κλινική και από την 9η μέρα και για μια βδομάδα λόγω φαρμάκων που έπαιρνα(είχα πάθει αλλεργικό σοκ).Την βδομάδα αυτή έκανα αντλήσεις με το θήλαστρο ανά τρίωρο και έβγαζα από τον κάθε μαστό περίπου 60-70 ml (περίπου 10 λεπτά στον καθένα).

5. Έχω το χειροκίνητο θήλαστρο της medela, harmony.

6. Της αλλάζω την πάνα πριν από κάθε γεύμα και είναι πάντα βρεγμένη, άλλες φορές λιγότερο, άλλες περισσότερο.

9. Οι κενώσεις δεν είναι σταθερές. Συνήθως περνάνε 2-3 μέρες για να τα κάνει μία με δύο φορές το πολύ.Τις τελευταίες μέρες βέβαια λερώνει λίγο μία φορά τη μέρα.Αλλά είναι ελάχιστο!

10. Περάσαμε κολικούς με έντονους πόνους που διαρκούσαν συνήθως 11 το βράδυ με 3-4 ξημερώματα.Την προηγούμενη βδομάδα όμως ξεκινούσαν πάλι 11 περίπου και ήταν ανήσυχη μέχρι 7-8 το πρωί(και άυπνη!)! Εδώ και μερικές μέρες όμως ηρέμησε το βράδυ, ξυπνάει μόνο για να φάει και δείχνει να πονάει σαφώς λιγότερο!

11. Άντλησα χτες 03:15 από τον μαστό που δεν έφαγε περίπου 55 ml(σε δέκα λεπτά) και πάλι στις 14:00 70ml(σε δέκα λεπτά)

Και περνάω στις κρίσιμες ερωτήσεις!

1: Πρέπει να αντλώ κάθε φορά από τον μαστό που δεν έχει φάει?(ως χτες δεν το έκανα)Και αν ναι για πόση ώρα?

2: Το γάλα πόσο αντέχει στο ψυγείο και πόσο στην κατάψυξη?

3: Φυλάζω το γάλα σε ειδικά πλαστικά μπωλάκια.Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να αποψύξω το γάλα για να το ζεστάνω μετά?Πρέπει να το βάλω σε γυάλινο ή πλαστικό μπιμπερό?

4: Αν θέλω να πάω κάπου όπου δεν μπορώ να θηλάσω μπορώ να πάρω από το γάλα που έχω αντλήσει και πόση ώρα μένει καλό?

Αυτά τα....ολίγα! :roll:

Ελπίζω να έδωσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να σας μπέρδεψα ώστε να με βοηθήσετε! :lol:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Φιλικά

Ζαχαρένια

4BMSp3.pngzHf1p3.png

Διαφημίσεις

Ζαχαρένια, να σου ζήσει η μικρούλα!

Για τη διατήρηση του μητρικού γάλακτος δες εδώ:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=24675

Πρέπει να το φυλάς σε κατάλληλα για τρόφιμα σκεύη, αποστειρωμένα. Μπορείς να το βάλεις από την προηγούμενη στην ψύξη για να αποψυχθεί σιγά σιγά ή να το αποψύξεις πιο γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ζεσταίνεις σε μπαιν μαρί. Το τι μπιμπερό θα χρησιμοποιήσεις είναι θέμα επιλογής σου, τα γυάλινα είναι πιο ασφαλή γιατί δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, αλλά υπάρχουν και πλαστικά που είναι ελεύθερα από αυτές.. δεν ξέρω όμως πώς λέγονται οι ουσίες αυτές για να σε βοηθήσω, πρέπει όμως να έχει συζητηθεί εδώ , οπότε ψάξ' το στην αναζήτηση...

Καλό είναι να μη δίνεις εσύ η ίδια γάλα από μπιμπερό στο μωρό σου, γιατί υπάρχει κίνδυνος σύγχισης θηλής.

Για να δώσεις αν είσαι κάπου έξω γάλα δικό σου στο μωρό, πρέπει να πάρεις μαζί σου το γάλα σε θερμομωνοτικό τσανάκι με παγοκύστες, θερμός με ζεστό νερό, ώστε να ζεστάνεις το γάλα και να προσπαθείς να το ζεστάνεις την ώρα που το μωρό θα κλαίει και θα πεινάει ενώ είναι πολύ πιο εύκολο απλά να σηκώσεις διακριτικά την μπλούζα σου και να το θηλάσεις. Έχω θηλάζει σε πάρα πολλά μέρη, ποιό είναι αυτό το μέρος που σε αγχώνει και πιστεύεις πως δεν θα μπορούσες να θηλάσεις εκεί; Αν θέλεις μπορείς να γράψεις εδώ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=31898 όπου έχει συζητηθεί το θέμα, ώστε να σε βοηθήσουμε, να σου δώσουμε ιδέες και συμβουλές για το πώς μπορεί να γίνει αυτό διακριτικά, χωρίς να έρχεσαι σε δύσκολη θέση.

Όσο για το πρώτο ερώτημα... εννοείς αν πρέπει να αντλείς κάθε φορά μετά τον θηλασμό από τον άλλο μαστό; Δεν κατάλαβα ακριβώς... :oops:

Εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο αντλείς... Αν απλά θέλεις να έχεις μια μικρή τράπεζα στην κατάψυξη σε περίπτωση που λείψεις για μερικές ώρες, τότε θα αντλείς όποτε σε βολεύει και μπορείς να αντλείς από όποιο στήθος θέλεις ή και από τα δύο στη σειρά.

Αν υπάρχει λόγος να αντλείς καθημερινά (αν πχ. εράζεσαι ή λείπεις σταθερά ορισμένες ώρες κάθε μέρα, τότε θα φτιάξεις ένα βολικό για σένα πρόγραμμα αντλήσεων και θα χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο θήλαστρο (δηλαδή νοσοκομειακό).

Αν χρειάζεσαι μόνο λίγα γεύματα για να νιώθεις ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να αντλείς καθημερινά, ούτε φυσικά και να αδειάζεις το στήθος από το οποίο δεν έχει φάει η μικρή.

Θα αφήνεις τη μικρή να θηλάζει από το ένα στήθος όσο θέλει μέχρι να το αφήσει από μόνη της, χωρίς να χρονομετράς πόση ώρα κάνει. Όταν θα το αφήνει, θα τη σηκώνεις να ρευτεί και θα τη βάζεις στο άλλο και αν χρειαστεί και δεν έχει χορτάσει θα επαναλαμβάνεις τη διαδικασία. Πολλά μωρά χορταίνουν μόνο από το ένα στήθος. Άφησε το μωρό να σε καθοδηγήσει σε αυτό!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Sofuka σ'ευαχαριστώ καταρχήν για την απάντησή σου.

Αλλά μπερδεύτηκα πάλι...:roll: (μάλλον δεν τα πιάνω και τόσο γρήγορα!):lol:

Σχετικά με τη φύλαξη, οκ, τα κατάλαβα!

Σχετικά με την άντληση...όπως είπα,ως τώρα δεν αντλούσα.Αλλά με αυτά που διάβασα, δεν ξέρω, μάλλον κατάλαβα λάθος...νόμιζα ότι όταν το μωρό τρώει από τον ένα μαστό και χορταίνει και δεν θέλει από τον άλλο, πρέπει να αδειάζω τον άλλο με το θήλαστρο! Λάθος?:roll:

Οκ, θέλω να φυλάζω που και που,σε περίπτωση που θέλω να βγω και λείψω την ώρα που θέλει να φάει η μικρή.Αλλά γενικά δεν υπάρχει ανάγκη εφόσον δε δουλεύω.

Τελικά λοιπόν ποιο είναι το σωστό?Να αντλώ από το στήθος που δεν τρώει ή δε χρειάζεται?Δε μειώνεται όμως έτσι η ποσότητα του γάλατος όταν τρώει μόνο από τον ένα μαστό?

Όσο για το να θηλάσω κάπου έξω....:oops: ομολογώ ότι ντρέπομαι!Όσες φορές έχω βγει με το μωρό, το κανόνιζα έτσι ώστε να τρώει, να φεύγουμε αμέσως και μετά από 3 ώρες να είμαστε πάλι σπίτι για να φάει και πάλι.

Δεν κατάφερα να διαβάσω ακόμα τις σελίδες όπου αναλύετε το σχετικό θέμα...

Για παράδειγμα,όμως, σε δύο βδομάδες βαφτίζω ένα παιδάκι και ξέρεις,εκκλησία, κέντρο κ.τ.λ. ίσως να μην μπορώ να τη θηλάσω όλες τις ώρες και σκεφτόμουν να πάρω γάλα(δικό μου φυσικά)στο μπουκάλι.

Όπως λες και εσύ βέβαια (και έχεις απόλυτο δίκιο) είναι μεγάλη βαβούρα....παγοκύστες-ζέσταμα κ.τ.λ. Ειδικά όταν η μικρή μου θα ουρλιάζει για να φάει!(είναι και φαγανούλι!:lol:)

Αυτα!

Ευχαριστώ και πάλι!:-)

4BMSp3.pngzHf1p3.png

Zαχαρένια, το μωρό σου θα κανονίσει την παραγωγή σου ανάλογα με το γάλα που χρειάζεται. Άρα δεν υπάρχει λόγος αν φάει μόνο από το ένα στήθος να αδειάσεις εσύ το άλλο με θήλαστρο. Απλά στο επόμενο γεύμα να αρχίσεις από το στήθος που δεν έχει φάει, ή που έχει φάει λιγότερο. Αν κάθε φορά βγάζεις με το θήλαστρο από το άλλο στήθος, θα αυξήσεις την παραγωγή σου υπερβολικά και τότε δημιουργούνται άλλα προβλήματα (βλέπε υπερπαραγωγή). Άσε που δεν θα σου μένει καθόλου χρόνος με θηλασμό και αντλήσεις κάθε φορά!;)

Άρα, μην αγχώνεσαι, το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζει το μωρό, οπότε το μωρό σου θα τραβάει όσο γάλα χρειάζεται και η παραγωγή σου θα ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αν θέλεις να φτιάξεις μια μικρή τράπεζα θα βγάζεις όποτε σου είναι εύκολο.

Τώρα, για τις εξόδους με το μωρό, αν μελετήσεις τα ρούχα σου έτσι ώστε να είναι "φιλικά προς το θηλασμό", μπορείς άνετα να θηλάσεις το μωρό και μέσα στην εκκλησία λίγο πριν και αμέσως μετά το μυστήριο (πχ στο γυναικωνίτη ή στο γραφείο ή κάπου διακριτικά), το έχω κάνει στη βάφτιση της κόρης μου. Όσο για το κέντρο, πάλι θα μπορέσεις να το θηλάσεις, αν δεν αισθάνεσαι άνετα στο τραπέζι που θα κάθεσαι, σίγουρα θα υπάρχει κάπου ένα τραπέζι πιο απόμερο να καθίσεις να θηλάσεις. Υπάρχει και η λύση να καλυφθείς με ένα σεντονάκι (προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ, αν φοράς μια κάπως φαρδιά μπλούζα, ή ελαστική, που να σηκώνεται εύκολα, μπορείς να βάλεις το χέρι να ξεκουμπώσεις το σουτιέν ή να το κατεβάσεις-σηκώσεις αν δεν είναι θηλασμού, να βάλεις το μωρό μπροστά σου και μετά να σηκώσεις διακριτικά την μπλούζα και να το τοποθετήσεις, τακτοποιώντας την μπλούζα ώστε να μη φαίνεται τίποτα. Κάνε δοκιμές στο σπίτι, να δεις με τι είδους ρούχα βολεύεσαι. Είναι απελευθέρωση να μπορείς να θηλάσεις παντού. Στο γάμο της αδελφής μου θήλαζα κανονικά στο τραπέζι και ταυτόχρονα έτρωγα, μίλαγα με τους υπόλοιπους και είχα το νου μου και στα άλλα μου παιδιά, να τα σερβίρω, να τους κόψω το φαγητό κλπ.

Και πάλι, δικό σου θέμα είναι και έχει να κάνει με το πώς αισθάνεσαι εσύ, αλλά είναι και θέμα συνήθειας. Ίσως σε βοηθούσε να το δοκιμάσεις πιο πριν πχ σε μια καφετέρια, ώστε να συνηθίσεις και να νιώθεις φυσιολογικά εκείνη τη μέρα όπου θα είναι μπροστά και φίλοι κλπ.

HXuSp2.pngaS46p2.png

Sofuka μου σ'ευχαριστώ και πάλι! :D

Προχτές πήγαμε για καφέ με τον άντρα μου και τη μικρή και το είχα πάρει απόφαση να την ταίσω εφόσον το ζητήσει(και θα το ζητούσε...:lol:) αλλά φύγαμε άρων-άρων γιατί είχε κάνει κακάκια της και είχε ξεχυλήσει! :lol:

Πάντως στην επόμενή μας έξοδο δεν θα το σκεφτώ να φύγω....

Κάτι άλλο: τέσσερις μέρες τώρα κοιμάται το βράδυ 6-7 ώρες συνεχόμενα.Δεν την ξυπνάω για να φάει(εννοείται) αλλά μήπως πρέπει να βγάζω με το θήλαστρο κάπου στο ενδιάμεσο?:roll:

Τρέμω και μόνο στην ιδέα ότι θα μειωθεί το γάλα....:?

Χτες είχε ποναλάκια και έπινε μια γουλιά και έβγαζε τη θηλή με νευρικότητα, χτυπιόταν, ούρλιαζε!:shock:

Σκέφτηκα μήπως δεν είχα γάλα.Πιέζα όμως με το χέρι και έβγαινε.Τελικά κοιμήθηκε (το καημένο μου κατα ταλαιπωρημένο) χωρίς να φάει.Και σκέφτηκα να βγάλω με το θήλαστρο. Δεν έβγαζα τίποτα!:shock: Ενώ με το χέρι βγαίνανε σταγόνες. Πως γίνεται αυτό? Έπεσα για ύπνο με το άγχος...

σήμερα όμως το πρωί έφαγε κανονικότατα!:-D

Τι να συμβαίνει?:roll:

4BMSp3.pngzHf1p3.png

Διαφημίσεις

Ζαχαρένια, να βάζεις την πάνα πολύ ψηλά στη μέση και να φέρνεις το μπροστινό μέρος πάλι ψηλά, να την κλείνεις σφιχτά (είναι ελαστικές, μη φοβάσαι) και μετά να γυρίζεις λίγο το πάνω μέρος μπροστά και πίσω. Έτσι ίσως να γλιτώσεις τα ατυχήματα ανάμεσα από τα ποδαράκια! :)

Τη νύχτα εκμεταλλεύσου την τύχη σου και κοιμήσου, δεν χρειάζεται να ξυπνάς για να βγάζεις γάλα! Μακάρι να κρατήσει πολύ αυτή η φάση, όμως ίσως και όχι, οπότε ξεκουράσου λίγο τώρα που μπορείς. Αν οι πάνες που βρέχει και λερώνει το μωρό είναι αρκετές, σημαίνει ότι παίρνει όσο γάλα χρειάζεται με τους θηλασμούς που κάνει και δεν χρειάζεται να την ξυπνάς ή να βγάζεις γάλα τη νύχτα.

Για την ανησυχία, βοηθάνε οι βόλτες με το μωρό ακουμπισμένο στον ώμο σου με την κοιλίτσα του, ή να του κάνεις γυμναστική ανεβοκατεβάζοντας τα πόδια του λυγίζοντας και τεντώνοντας τα γόνατα κοντά στην κοιλιά. Όταν ηρεμήσει, το ξαναβάζεις στο στήθος!

Τα θήλαστρα δεν μας δείχνουν ούτε αν η μαμά έχει γάλα ούτε πόσο έχει. Μπορεί μια μαμά να έχει πολύ γάλα και να μη βγάζει καθόλου με το θήλαστρο. Το μωρό πάντα είναι πιο αποτελεσματικό από κάθε θήλαστρο. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να δεις σταγόνα, ούτε πιέζοντας με το χέρι, το μωρό σου θα καταφέρει να βγάλει γάλα!

Καλή συνέχεια και καλές βόλτες!:D

HXuSp2.pngaS46p2.png