Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ


Recommended Posts

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!!!!!!!!!!!

ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ

 

Οι πρώτοι άνδρες βρεφονηπιαγωγοί έπιασαν δουλειά, θραύοντας το στερεότυπο χρόνων στη χώρα μας

 

Στον κύριό μας με αγάπη

 

Έπεσε ένα κατ' εξοχήν γυναικείο οχυρό

 

 

«Νιώθω ότι με τον αυθορμητισμό και την παιδική αφέλεια των τετράχρονων μαθητών μου, γίνομαι ξανά παιδί. Άλλωστε, για να είσαι καλός παιδαγωγός, πρέπει πρώτα απ' όλα να μπεις στη θέση των παιδιών και να γυρίσεις πολλά χρόνια πίσω».

 

 

Βασίλης Σαλωνίδης, βρεφονηπιαγωγός (ένας από τους τρεις άνδρες...), σε παιδικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, με γυναίκες συναδέλφους του. Περιτριγυρίζονται από τα πιτσιρίκια ντυμένα με αποκριάτικες στολές που ποζάρουν για τον φακό των «ΝΕΩΝ»

Ο κ. Βασίλης Σαλωνίδης αποφοίτησε από το ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας Αθήνας το 2003 και έπιασε αμέσως δουλειά ως βρεφονηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, αναλαμβάνοντας παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών. Ένα από τα τελευταία γυναικεία επαγγελματικά οχυρά, όπως αυτό της βρεφονηπιαγωγού, φαίνεται ότι «έπεσε», αφού υπάρχουν άνδρες, όπως ο κ. Σαλωνίδης, που επιλέγουν μία ανάλογη επαγγελματική καριέρα, φροντίζοντας παιδιά μικρής ηλικίας.

Άνδρες νηπιαγωγοί. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, από το 1983, χρονιά κατά την οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το ΤΕΙ Βρεφο-νηπιοκομίας στην Αθήνα, έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει 25 άνδρες παιδαγωγοί και άλλοι 20 από τα αντίστοιχα Τμήματα Θεσσαλονίκης και Ηπείρου. Από αυτούς άλλοι έχουν απορροφηθεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ πολλοί εργάζονται ως καθηγητές στα ΤΕΕ Βρεφονηπιοκομίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, υπάρχει μια σταθερότητα στον μικρό αριθμό των ανδρών που επιλέγουν τη Σχολή Βρεφονηπιοκομίας. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι σε κάθε έτος δεν ξεπερνούν τους δύο.

 

 

 

Λίζα Βάρβογλη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η προσχολική ηλικία απαιτεί πλέον επιστημονική γνώση την οποία κατέχουν οι άνδρες το ίδιο καλά με τις γυναίκες. Εξάλλου ο άνδρας βρεφονηπιαγωγός μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά που ζουν μόνο με τη χωρισμένη μητέρα τους, ένα πρότυπο πατέρα.

Συνηθισμένο αλλού. Σε αντίθεση πάντως με την Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία, η φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι ένα πολύ συνηθισμένο επάγγελμα για τους άνδρες. Στην Αμερική και στη Μεγάλη Βρετανία μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί και μια νέα μόδα που θέλει όλο και περισσότερους άνδρες να γίνονται επαγγελματίες μπέιμπι σίτερς.

Ένας από τους τρεις. «Πριν καν τελειώσω το Λύκειο είχα αποφασίσει ότι θα ακολουθήσω το επάγγελμα του παιδαγωγού και μάλιστα προσχολικής ηλικίας. Μου άρεσε η ιδέα να περιτριγυρίζομαι από μικρά παιδιά», λέει ο κ. Σαλωνίδης, ένας από τους τρεις άνδρες βρεφονηπιαγωγούς σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Στην τάξη γίνεται ένα με τα παιδιά, όπως λέει, ενώ κάνει ό,τι ακριβώς κάνουν και οι γυναίκες συνάδελφοί του. «Καθημερινά παίζω μαζί με τα παιδιά με τις πλαστελίνες, τα χρώματα και τα παζλ, ενώ όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα έρχονται σε μένα για να τα ηρεμήσω».

Τα στερεότυπα. Σύμφωνα με την κ. Λίζα Βάρβογλη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πολλές φορές και για διάφορους λόγους δημιουργούνται κοινωνικά στερεότυπα. «Στην περίπτωση του άνδρα βρεφονηπιαγωγού, η κοινωνία χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η γυναίκα είναι καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη θέση επειδή είναι πιο γλυκιά και τρυφερή». Όπως τονίζει όμως, η προσχολική ηλικία απαιτεί πλέον επιστημονική γνώση, την οποία κατέχουν οι άνδρες το ίδιο καλά με τις γυναίκες. «Το γεγονός ότι ο άνδρας είναι από τη φύση του πιο σκληρός και δυνατός, δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση πως δεν μπορεί να είναι παράλληλα τρυφερός και γλυκός με τα παιδιά».

Όπως λέει ο κ. Σαλωνίδης, το πρώτο τρίμηνο στον παιδικό σταθμό ήταν αρκετά δύσκολο για εκείνον γιατί τα παιδιά δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν έναν άνδρα στη θέση της δασκάλας τους κι έπρεπε πάνω απ' όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, πράγμα που ήθελε μεγάλη προσπάθεια. Ο άνδρας βρεφονηπιαγωγός πάντως μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία προέρχονται από διαζευγμένες ή μονογονεϊκές οικογένειες, ένα πρότυπο πατέρα, λέει η κυρία Βάρβογλη. Όσο για τους γονείς, αυτοί δεν είναι 100% έτοιμοι, σύμφωνα με την κ. Βάρβογλη, να αποδεχθούν τον ρόλο του άνδρα παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας. «Η ιδέα αρχικά τους "ξενίζει", όταν όμως δουν πως πρόκειται για ανθρώπους εκπαιδευμένους, ανταποκρίνονται θετικά».

 

ΤΑ ΝΕΑ , 17/02/2007 , Σελ.: N22

Κωδικός άρθρου: A18768N221

ID: 558173

2eaW.jpg.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...