Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον


Recommended Posts

Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον

«Κλείστε τα φώτα. Μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δένδρο», παροτρύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο «Κλείστε τη Συμφωνία» ( «Seal the Deal» ).

 

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

 

«Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να «κλείσουν τη συμφωνία» για το κλίμα», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Η πρωτοβουλία του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) «CoolPlanet2009» αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα της εκστρατείας «Κλείστε τη Συμφωνία». Στόχο έχει τόσο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, όσο και τη συμμετοχή του σε δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Στο «CoolPlanet2009» συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες, όπως ο Γιαν Αρτίς Μπερτράν και η οργάνωσή του Good Planet, η Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιοργκ, οι τρεις πρόεδροι τού «Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη» Μάργκοτ Βάλστρομ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και Μαίρη Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας.

 

Μήνυμα Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

 

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική θύελλα που σαρώνει τον κόσμο, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αλλάξουμε τον παλαιό τρόπο ανάπτυξης και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, μιας πιο πράσινης και καθαρής ανάπτυξης. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ``Ο πλανήτης σε χρειάζεται``, έχει στόχο να μας εμπνεύσει προκειμένου να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και προσθέτει:

 

«Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αν και όλες οι χώρες θα πληγούν, οι φτωχότερες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών. Μας παρουσιάζεται ωστόσο η ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα συζητηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να ``κλείσουν τη συμφωνία`` για το κλίμα.

 

Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία ``Νέα Πράσινη Συμφωνία`` που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Αν επενδύσουμε ακόμη και ένα μέρος των ποσών που διατίθεται για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση σε αυριανή βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, οι χώρες που υιοθετούν το μοντέλο ``χαμηλού άνθρακα`` δεν θα αποκομίσουν μόνο σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά θα είναι σε θέση να μοιραστούν με άλλους τη νέα τους τεχνολογία».

 

Η δράση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων δεν αρκεί, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι «ο πλανήτης μας χρειάζεται τον κάθε ένα από μας» και ότι όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό, τότε μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

 

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

 

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/06/2009_283074

 

Η υποκριτική περιβαλλοντική πολιτική...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Άντε γιατί συγχίστηκα πρωί-πρωί...

 

Παρακολούθησα τις ειδήσεις στην τηλ. προχθές. Τι το θελα η έρμη...Παρέλαση πολιτικών, να μιλάνε για το περιβάλλον, για το τι πρέπει να κάνουμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας (!) μπλα, μπλα, μπλα...

 

Ναι, είναι αυτοί που υπογράφουν τις διάφορες συνθήκες. Τι είπατε; Αν εφαρμόζονται; Βεβαίως. Με τη μέθοδο των πόντων. Ξέρετε, οι χώρες που δεν ρυπαίνουν, ανταλλάσουν τους πόντους τους με τις ρυπαίνουσες χώρες και ...όλα καλά.

Link to comment
Share on other sites

Στα παπούτσια μας το δάσος του Αμαζονίου

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

 

«Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καταστρέφεται για να κάνει χώρο στο μοσχαρίσιο κρέας που θα φάτε στο δείπνο και στο δέρμα των αθλητικών παπουτσιών σας.

 

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποψίλωση και κλιματική αλλαγή είναι το τεράστιο τίμημα που πληρώνουμε για την κατασκευή των παπουτσιών που θα φορέσουμε για τζόκινγκ».

 

Το απόσπασμα από την έκθεση της Γκρινπίς που επιγράφεται «Η σφαγή του Αμαζονίου» είναι ενδεικτικό του περιεχομένου της. Υστερα από έρευνα τριών ετών στην ανθούσα βιομηχανία εκτροφείων βοοειδών της Βραζιλίας, η οργάνωση διαπίστωσε ότι «μεγάλες εταιρείες τροφίμων, μόδας και αθλητικών ειδών προκαλούν άθελά τους την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου». Ευθύνες όμως φέρει και η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία «χρηματοδοτεί την καταστροφή και υπονομεύει τις δικές της προσπάθειες για αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης». Το δάσος αποψιλώνεται για να δημιουργηθούν εκτροφεία και να ενισχυθεί η συγκεκριμένη βιομηχανία που έχει καταστήσει τη Βραζιλία τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εξαγωγό χώρα βοοειδών και βοείου κρέατος. Η αποψίλωση των τροπικών δασών όμως ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η Βραζιλία είναι η 4η πιο ρυπογόνα χώρα παγκοσμίως.

 

«Σιωπηλοί συνεργοί στην παράνομη αποψίλωση, την εισβολή σε εδάφη ιθαγενών και τη σκλαβιά στη Βραζιλία, γράφει η Γκρίνπις, είναι κορυφαίες φίρμες όπως οι Adidas/Reebok, Timberland, Geox, Carrefour, Eurostar, Honda, Gucci, ΙΚΕΑ, Kraft, Clarks, Nike, Tesco και Wal Mart». Επίσης στην άκρη της αλυσίδας που ξεκινά στη Βραζιλία από τρεις γιγάντιες φάρμες -Bertin, JBS και Marfig- φέρεται να είναι και ο δημόσιος τομέας δυτικών χωρών.

 

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που ρωτήθηκαν από τους «Financial Times» δήλωσαν ότι έχουν συμβόλαια με τους Βραζιλιάνους προμηθευτές τους, που εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από εκτροφές στον Αμαζόνιο.

 

Η Unilever ανέφερε ότι μολονότι υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς των προμηθευτών της θα ξεκινήσει και πρόγραμμα ανίχνευσης πρώτων υλών. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose δεσμεύτηκε να εξετάσει τα ευρήματα της Γκρίνπις.

 

Η Tesco υποστήριξε ότι τα προϊόντα της έρχονται από περιοχή 3.000 χλμ. μακριά από τον Αμαζόνιο. Η Marks and Spencer δήλωσε ότι διασφαλίζει προμήθεια κρέατος μόνο από φάρμες όπου τα ζώα έχουν σήμανση.

 

Η Kraft Foods διεκρίνισε ότι αγοράζει κρέας Βραζιλίας από Ιταλούς προμηθευτές και οι αγορές της φτάνουν μετά βίας το 0,2% της συνολικής παραγωγής βοείου κρέατος της Βραζιλίας. Η Prada αρνήθηκε ότι αγοράζει δέρμα Βραζιλίας. «Είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και οι ειδικοί μας μπορούν να το ξεχωρίσουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=51273

 

Τώρα, να πω τίποτα για τον Λούλα;;;

Link to comment
Share on other sites

Τα αίτια της καταστροφής

Τα μέλη της φυλής των Ινδιάνων που φωτογραφήθηκε πρόσφατα δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που αμφισβητούν την δικαιοδοσία και την εξουσία της κυβέρνησης της Βραζιλίας στην περιοχή του Αμαζονίου.

 

Πηγή: The Economist, επιμέλεια, Δημήτρης Θωμάς 10/06/2008 | 14:51 Τελευταία Ενημέρωση 19:10 19/06/2008

 

Τον περασμένο μήνα, το πρακτορείο ειδήσεων των Ινδιάνων στη Βραζιλία, δημοσίευσε αεροφωτογραφίες ινδιάνων με βέλη και τόξα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο. Αν κρίνουμε από την επιθετική τους στάση προς τους “εισβολείς” με τα ελικόπτερα, μάλλον επιθυμούν, η κατάσταση τους να παραμείνει ως έχει. Όμως η περιοχή του Αμαζονίου ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του κυρίου Κάρλος Μινκ, του υπερδραστήριου υπουργού περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

 

Τις πρώτες ημέρες της υπουργικής του θητείας, πέταξε στη Γερμανία όπου και είχε συνομιλίες με τον Αμαζόνιο, και από εκεί πίσω στην πόλη Μπελέμ της βόρειας Βραζιλίας, για να συναντήσει τους κυβερνήτες των ομοσπονδιακών πολιτειών, στις οποίες εκτείνεται το δάσος του Αμαζονίου. Από εκεί επέστρεψε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια όπου και εξήγησε σε πλήθος δημοσιογράφων γιατί εντείνεται ο ρυθμός καταστροφής του τροπικού δάσους.

 

Από το 2003, όταν ο πρόεδρος Λούλα ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία, προσπαθεί να συμβιβάσει τις ορέξεις εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν τον Αμαζόνιο σε μια γιγαντιαία φάρμα, και εκείνων που θέλουν τον Αμαζόνιο ένα τεράστιο πάρκο και καταφύγιο των γηγενών φυλών Ινδιάνων. Στη θέση του υπουργού περιβάλλοντος της κυβέρνησης του είχε διορίσει το “ίνδαλμα” των οικολογικών οργανώσεων και των ακτιβιστών, την κυρία Μαρίνα Σίλβα. Κάποιες φορές ο πρόεδρος Λούλα υπήρξε πρόθυμος να εφαρμόσει το νόμο και να διακόψει τις παράνομες δραστηριότητες των υλοτόμων. Τον Φεβρουάριο έστειλε το στρατό στην περιοχή Ταϊλάνδια, της Πολιτείας Παρά, που αποτελεί το επίκεντρο της παράνομης δραστηριότητας των υλοτόμων. Και όπου εργάτες των εταιρειών υλοτομίας προπηλάκισαν και απώθησαν από την περιοχή τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Όμως η κυβέρνηση του προέδρου Λούλα έχει δώσει την έγκριση της και προωθεί μεγάλα έργα υποδομής στην περιοχή του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένων και δύο μεγάλων υδροϋλεκτρικών φραγμάτων, για τα οποία οι οικολόγοι ανησυχούν πάρα πολύ. Για την δρομολόγηση των έργων αυτών, αντί να δώσει την αρμοδιότητα στην κυρία Μαρίνα Σίλβα, επέλεξε τον καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ρομπέρτο Μανγκαμπέϊρα, ο οποίος από φιλόσοφος έγινε υπουργός. Ο κύριος Μανγκαμπέϊρα αισθάνεται ιδιαίτερα προσβεβλημένος όταν αισθάνεται “ότι η Βραζιλία δέχεται μαθήματα από ξένους”. Οι Ευρωπαίοι, είπε πρόσφατα ο κύριος Λούλα, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στο χάρτη της δικής τους ηπείρου και να μας πουν πόσα δάση έχουν απομείνει, “πριν συνεχίσουν να κάνουν διαλέξεις στη Βραζιλία για τα δικά της δάση”.

 

Μετά από αυτό το ποτήρι για την κυρία Μαρίνα Σίλβα ξεχείλισε. Μεγάλωσε μέσα στο δάσος, έμαθε να διαβάζει όταν ήταν έφηβη, και εργάστηκε με τον Τσίκο Μεντέζ, ακτιβιστή που δολοφονήθηκε από ιδιοκτήτες ράντσων το 1988, αργότερα δε έγινε γερουσιαστής. Η κυρία Σίλβα κουράστηκε να δανείζει την αξιοπιστία της και να νομιμοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης Λούλα, μόνο για να χάνει τις μάχες με τα υπόλοιπα υπουργεία, για το δάσος του Αμαζονίου. Παραιτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και την θέση της ανέλαβε ο κύριος Μινκ, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε υπουργός Περιβάλλοντος με συγκεκριμένους όρους, και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει “βάλει νερό στο κρασί του”. Μένει να αποδειχθεί αν θα τηρηθεί η συμφωνία την οποία έκανε με τον πρόεδρο Λούλα.

 

Η Βραζιλία χρειάζεται την τήρηση αυτής της συμφωνίας ώστε να σταματήσει η πρόσφατη άνοδος των ρυθμών καταστροφής του δάσους. Στις 2 Ιουνίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, που παρακολουθεί την έκταση και την ταχύτητα καταστροφής του τροπικού δάσους, ανακοίνωσε ότι η καταστροφή του αυξήθηκε κατακόρυφα το μήνα Απρίλιο. Η μερική εξήγηση για τις διαπιστώσεις αυτές μπορεί να είναι ότι οι νεφώσεις ήταν πολύ περισσότερες το Μάρτιο από τον Απρίλιο, οπότε και οι δορυφόροι κατέγραψαν όλη την έκταση της καταστροφής. Συνολικά, από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο καταστράφηκαν 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους, ενώ οι καταστροφές αναμένεται να είναι μεγαλύτερες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με την εξάπλωση των πυρκαγιών από την ξηρασία.

 

Τα αίτια για την διεύρυνση της καταστροφής είναι πολλά, και η απομόνωση ενός οι δύο δεν επιτρέπει την διαμόρφωση ολοκληρωμένων απόψεων για το ζήτημα. Πάντως αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια είναι ότι η αύξηση των τιμών διαφόρων προϊόντων που διακινούνται στις διεθνείς αγορές, όπως το πετρέλαιο, η ξυλεία, τα ορυκτά και τα μέταλλα, οδηγεί σε ενίσχυση των ρυθμών καταστροφής του τροπικού δάσους. Η Βραζιλία έγινε το 2004 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος. Κρέας από την περιοχή του Αμαζονίου τρώγεται στην Βραζιλία αλλά δεν εξάγεται, γιατί δεν έχει πιστοποιηθεί διεθνώς ότι τα ζώα στη Βραζιλία δεν μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Γι αυτό και ο συσχετισμός ενός χάμπουργκερ που τρώγεται στο Παρίσι, και ενός δένδρου που πέφτει στη Βραζιλία είναι μόνον έμμεσος.

 

Ο συσχετισμός της σόγιας με την καταστροφή του δάσους είναι ακόμη πιο έμμεση. Οι μεγαλύτερες φυτείες σόγιας βρίσκονται μακριά από τον Αμαζόνιο. Όμως οι φάρμες μεγαλώνουν, και οι αγελάδες εισβάλλουν όλο και βαθύτερα στο δάσος του Αμαζονίου. Μεγάλοι εμπορικοί οίκοι επέβαλλαν πρόσφατα εμπάργκο στις πωλήσεις σόγιας που προέρχονται από την περιοχή του Αμαζονίου. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Ο κύριος Μινκ, υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας ξεκίνησε “πόλεμο” με τον Μπλέρο Μάτζι, κυβερνήτη του Μάτο Γκρόσο, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εκτάσεις όπου καλλιεργείται σόγια. Ο κύριος Μάτζι αμφισβητεί τα στοιχεία για την έκταση της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου.

 

Όμως οι υψηλές τιμές των προϊόντων στο διεθνές εμπόριο είναι μόνον μέρος της ιστορίας. Η καταστροφή του δάσους λαμβάνει χώρα όταν υλοτόμοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων “συνωμοτούν” για να “καθαρίσουν” λωρίδες γης στον Αμαζόνιο. Αυτοί που έχουν φάρμες και εκτρέφουν ζώα, “ιδιοποιούνται” ένα κομμάτι γης και μετά πωλούν τα δικαιώματα κοπής δένδρων στους υλοτόμους. Αυτοί παίρνουν αυτό που θέλουν και μετά φεύγουν, αφήνοντας τις εκτάσεις γης ελεύθερες. Οι εκτροφείς ζώων, καινε ότι απέμεινε και σπέρνουν χορτάρι με το οποίο τρέφονται οι αγελάδες. Όταν η γη εξαντλείται και δεν μπορεί να αποδώσει, οι φάρμες φεύγουν και άλλες εκτάσεις του τροπικού δάσους καταστρέφονται. Αυτός είναι ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο κάποιοι αποκτούν δικαιώματα εκμετάλλευσης της γης του Αμαζονίου. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους γιατί, ενώ το 36% του τροπικού δάσους ανήκει σε ιδιώτες, υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι, μόνον για το 4% των δασικών αυτών εκτάσεων.

 

Ο νυν υπουργός περιβάλλοντος της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες ράντσων που δεν θα κατέχουν και δεν καταθέσουν επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας εκτάσεων γης τις οποίες διεκδικούν θα στερηθούν κάθε χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Αν δε δεν συνεργαστούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η γη τους θα κατασχεθεί. Στην πράξη όμως είναι σχεδόν αδύνατον για την κυβέρνηση Λούλα να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της, ακόμη και αν θέλει. Τα μέλη της φυλής των Ινδιάνων που φωτογραφήθηκε πρόσφατα δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που αμφισβητούν την δικαιοδοσία και την εξουσία της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

 

http://www.skai.gr/articles/news/views/Τα-αίτια-της-καταστροφής/

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 

Κάθε χρόνο, για την επόμενη δεκαετία, 175 εκατομμύρια παιδιά θα πλήττονται από αιφνίδιες κλιματικές καταστροφές ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλες αιτίες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τα παιδιά. Όχι μόνο οι νέοι άνθρωποι είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά επίσης επωμίζονται το κύριο βάρος των συνεπειών της.

 

Αυτά επισημαίνει η UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Σχεδόν 262 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υπόκειντο τις συνέπειες κλιματικών καταστροφών, από το 2000 έως το 2004, πάνω από το 98% των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ακριβώς οι πόροι και οι υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών είναι περισσότερο περιορισμένοι. Στις χώρες αυτές τα παιδιά είναι τα περισσότερο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών.

 

Πολλές από τις βασικές αιτίες για την παιδική θνησιμότητα στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της ελονοσίας, της διάρροιας και του υποσιτισμού, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

 

Η έλλειψη νερού και οι μεταβολές στα αγροτικά πρότυπα θα σημάνουν μια μαζική ελάττωση της διαθέσιμης τροφής σε ορισμένες χώρες και κατά συνέπεια οι ανθρωπιστικές κρίσεις θα αυξηθούν.

 

Τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα σχετίζονται με μια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λιγότερο από 1 βαθμό Κελσίου από το 1850. Ακόμα και με υπεύθυνη δράση θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα επόμενα χρόνια μια αύξηση ακόμα 1 ή 2 βαθμών Κελσίου.

 

Η UNICEF επισημαίνει ότι η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές είναι εξίσου σημαντική με την άμβλυνση των συνεπειών τους, αλλά συχνά παραβλέπεται. Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη αλλά αναπόφευκτη και θα είναι έχει υψηλό κόστος, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Για τους λόγους αυτούς η UNICEF εργάζεται για να βοηθήσει κοινότητες και παιδιά να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις περισσότερο ευάλωτες χώρες, με έμφαση την περίοδο αυτή στην ενίσχυση των μέτρων ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των φυσικών καταστροφών τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση.

 

Επίσης η UNICEF βοηθάει τις κοινότητες να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής σε περισσότερες από 150 χώρες μέσα από μια σειρά δράσεων που συμπεριλαμβάνουν:

Προγράμματα νερού και υγιεινής, συμπεριλαμβανόμενης της συλλογής όμβριων υδάτων, δημιουργίας πηγαδιών και παροχής αντλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μολυσμένων ή ελαττούμενων υδάτινων αποθεμάτων.

Προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης της ελονοσίας.

Παροχή νερού σε σχολεία, κέντρα υγείας και υποστήριξη στις αγροτικές κοινότητες που ο βιοπορισμός τους γίνεται πιο προβληματικός εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και τις κοινότητες, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή των παιδιών σε τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Ενθάρρυνση και υποστήριξη σχολείων και ομάδων νέων να φυτεύουν και να φροντίζουν αυτόχθονα δένδρα και με τον τρόπο αυτό να βελτιώνουν το περιβάλλον.

Χρήση ηλιακής ενέργειας αντί ορυκτών καυσίμων στα ψυγεία για τη συντήρηση εμβολίων, για το φωτισμό σχολείων και για τη λειτουργία αντλιών νερού.

Υποστήριξη κοινοτήτων ώστε να προετοιμαστούν και να ανταπεξέλθουν σε φυσικές καταστροφές όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία, καθώς αυτές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστρεπτικές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

 

http://www.unicef.gr/whatsnew.php

 

Όλοι αυτοί που...κόπτονται για το περιβάλλον που βρίσκονται άραγε...Α, μάλιστα...συσκέπτονται...

Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν συσκεπτονται τελικα..............Ο Καραμανλης θυμηθηκε να παει να βγαλει λογο (προεκλογικο...!?) στην Ψυταλλεια!!!:roll:

 

Να γελασω?????

Να κλαψω?????

 

Αχ,δεν μπορω αλλη υποκρισια.....:evil:.....ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ..:evil:...(σε ολους τους τομεις.....):wink:

 

 

 

(Γεια σου Μικα..........:-D)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Στα χαρτιά παραμένει η εφαρμογή από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον, επισήμανε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, καταγγέλλοντας τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την κακοδιαχείριση των χρηματοδοτήσεων για το περιβάλλον από τη χώρα μας. Μόνο φωτεινό σημείο αποτελεί η αύξηση πρωτοβουλιών που των πολιτών.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση, το μόνο θετικό που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των πολιτών που ενδιαφέρονται να «κυνηγήσουν» περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ενσωματώσει 16 Οδηγίες για το περιβάλλον - για 10 από τις οποίες η προθεσμία έχει ήδη λήξει! Εκτός από την ενσωμάτωση Οδηγιών, η Ελλάδα έχει σημαντική υστέρηση στην εφαρμογή τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα το κλείσιμο των χωματερών και ο έλεγχος της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων.

 

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δύο υποθέσεις εκκρεμείς στο Ευρωδικαστήριο για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων, καθώς και 25 ανοιχτές υποθέσεις για τις οποίες έχει κινηθεί προδικαστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη 10 καταδίκες για περιβαλλοντικά ζητήματα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ από το 1992 οι καταδίκες εις βάρος της χώρας είναι συνολικά 32.

 

Στην έκθεση που έδωσε στη χθες δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, με τίτλο «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», η οργάνωση επισημαίνει πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον» ενώ υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την ουσιαστική εφαρμογή τού αμιγώς εθνικού δικαίου περιβάλλοντος».

 

Η Συντονίστρια Πολιτικής της οργάνωσης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που συνεπάγεται την έλλειψη συνολικής μετρήσιμης εικόνας και βάσης σύγκρισης.

 

Η οργάνωση χθες συμπλήρωσε 500 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης που διερεύνησε η νομική ομάδα της WWF Ελλάς. Από αυτές, οι 103 είναι υποθέσεις που αφορούν περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (Natura 2000) και καταφύγια άγριας ζωής. Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε με αφορμή της συμπλήρωσης επτά ετών από την έναρξη δράσης της νομικής ομάδας της.

 

http://www.tvxs.gr/v13225

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Παρασκευή, 5 Ιούνιος 2009

 

Δείτε την ταινία ΗΟΜΕ θα σας συγκλονίσει σίγουρα

 

 

home2.jpg

hoem1.jpg

ΕΧΟΥΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουμε 10 χρόνια προθεσμία ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε για να γλιτώσουμε τον πλανήτη. Η ταινία HOME δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει όλους μας. Πρέπει όλοι να τη δούμε

 

 

 

 

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ http://www.youtube.com/user/homeproject

 

Τroktiko blogspot

------------------------------------------------------

Δειτε την,ειναι 1μιση ωρα,αλλα αξιζει τον κοπο..........

 

Link to comment
Share on other sites

Παρασκευή, 5 Ιούνιος 2009

 

Η εσχάτη των ποινών για τον εμπρηστή μεγάλου δάσους στην Καλιφόρνια

 

 

california-fire.jpg

Εμπρηστής που κατέστρεψε μεγάλο δάσος της Καλιφόρνιας--στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, πέντε πυροσβέστες σκοτώθηκαν--καταδικάστηκε, σήμερα αμετάκλητα, από έναν πολιτειακό δικαστή σε "θάνατο". Ο καταδικασθείς στην εσχάτη των ποινών είναι ο 38χρονος Λι Οϊλερ και κρίθηκε: ένοχος για ανθρωποκτονίες, για τέλεση εμπρησμών, για την παράνομη κατοχή και χρήση εμπρηστικών ουσιών...

 

--Πρόκειται για την πολύ μεγάλης έκτασης φωτιά στην Πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, που εμαίνετο για πολλά εικοσιτετράωρα μετά την 26η Οκτωβρίου του έτους 2006. Οι νεαροί πυροσβέστες, μέλη της επιχείρησης με την κωδική ονομασία "Εσπεράντσα", που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθούσαν να διασώσουν τους ενοίκους μιας εξοχικής κατοικίας, καταμεσής του δάσους...

 

"Τελικά οι επιβαρυντικές συνθήκες γιαυτόν τον κατηγορούμενο ήταν και πολλές και πολλαπλάσιες σε σχέση με τα στοιχεία, που κατά την ακροαματική διαδικασία προξένησαν αμφιβολία και δεν ήταν, ως εκ τούτου, δυνατόν να "στηρίξουμε την ποινή", πάνω σε αυτά", όπως δήλωσε σχολιάζοντας την απόφασή ο Αμερικανός δικαστής, Ου. Τσαρλς Μόργκαν.

 

"Είχε μία αποστολή ο κατηγορούμενος: να σπείρει χάος μέσω διαδοχικών εμπρησμών, με σχέδιο δικό του και για λογαριασμό του, όπως συνηγορεί σε αυτό μία πληθώρα στοιχείων", υπογράμμισε ο δικαστής (...) "(ο κατηγορούμενος) γνώριζε, άριστα, ότι νεαροί πυροσβέστες θα διακινδύνευαν και τη ζωή τους ακόμα, για να προστατεύσουν εκείνη των κατοίκων, όπως και την περιουσία τους. Δεν ορρωδιούσε προς ουδενός, όμως, ο κατηγορούμενος και προχωρούσε αδίστακτος στο καταστροφικό του έργο", επισήμανε στο ίδιο σχόλιό του της δικαστικής απόφασης ο δικαστής Μόργκαν.

 

Troktiko blogspot

 

Link to comment
Share on other sites

Σύσταση Δικαστηρίου για Εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος προτείνει Ιταλός νομπελίστας

 

Ο τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης Αντόλφο Πέρεθ Εσκιβέλ πρόεδρος επίσης της βενετσιάνικης «Ακαδημίας των Περιβαλλοντικών Επιστημών», κήρυξε σήμερα από την Ρώμη, όπου βρίσκεται, την εκστρατεία για τη συλλογή μεγάλου αριθμού υπογραφών, ώστε στο μέλλον να αποκτήσουμε ένα «Ποινικό δικαστήριο, αρμόδιο ειδικά για τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος».

 

«Δεν μπορεί, σήμερα, τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος να παραμένουν ατιμώρητα», τόνισε ο 77χρονος νομπελίστας στις δηλώσεις του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

 

«Προτείνω, λοιπόν, αυτό το δικαστήριο να μην επιλαμβάνεται, μόνον, δυστυχημάτων της κλίμακας του Τσερνόμπιλ, αλλά επίσης και όλων των περιπτώσεων μεγάλης αποψίλωσης μεγάλων δασών, της ρύπανσης του νερού, όπως και της καταστροφής των φυσικών πόρων» επειδή «όλα αυτά, είναι η κοινή μας κληρονομιά».

 

«Ας λειτουργήσουμε κερδίζοντας κυβερνητική υποστήριξη στον σκοπό μας, οι κυβερνήσεις από μόνες τους δεν θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση», υποστήριξε ο κ. Εσκιβέλ. «Πρέπει επίσης να συνεγείρουμε και τους λαούς», υπέρ του ίδιου σκοπού, προέτρεψε ταυτοχρόνως ο νομπελίστας.

 

-Ο Αντόλοφο Πέρεθ Εσκιβέλ έχει πολλές φορές απειληθεί, όμως τελικά διασώθηκε, από τους στρατιωτικούς δικτάτορες της Αργεντινής. Τούτο, συνέβαλε πολύ για να τιμηθεί-στη διάρκεια του 1980-με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης.

 

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/06/2009_283207

Link to comment
Share on other sites

Πολύχρωμη Γη

από απο το 2ο Λύκειο Ναυπάκτου 8:38μμ, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

 

 

Γειά σας,

είμαστε απο το 2ο Λύκειο Ναυπάκτου και δημιουργήσαμε μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την διαχειριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

 

 

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο άνθρωπος νοιάζεται τόσο πολύ για το μέλλον, κάτι που είναι λίγο ειρωνικό, διότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει μέλλον. Έχουμε τροποποιήσει το περιβάλλον τόσο πολύ, που τώρα θα πρέπει να τροποποιήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε σε αυτό. Όσο περισσότερο εκμεταλλευόμαστε την φύση τόσο περισσότερο οι επιλογές μας μειώνωνται μέχρι να μείνει μόνο μία: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Η καινούργια βιομηχανική οικονομία μας παίρνει ένα βουνό καλυμμένο από δέντρα, λίμνες, ρυάκια και το μετατρέπει σε ένα βουνό από σκουπίδια και λασπώδεις λακκούβες...

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ:

 

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1040710

 

Πολλά μπράβο στα παιδιά...Άλλωστε αυτοί είναι το μέλλον...

Link to comment
Share on other sites

Μικροσκοπικός δολοφόνος απειλεί το φοινικόδασος της Κρήτης

6 Ιουνίου 2009, 11:56

 

 

Έχει μήκος μόλις τριών εκατοστών, χρώμα κόκκινο και διαθέτει ρύγχος. Ήρθε στη χώρα μας πριν από περίπου 2,5 χρόνια κρυμμένο μέσα στους εισαγόμενους από την Αφρική φοίνικες που φυτεύτηκαν για να στολίσουν τους κήπους μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τα πάρκα, αλλά και τις παραλιακές λεωφόρους της Κρήτης.

 

bug21346563476.jpg

 

 

 

Μόνο που το σκαθάρι με την επιστημονική ονομασία Rhynchophorus Ferrugineus έχει εξελιχθεί στον υπʼ αριθμόν ένα εχθρό των φοινίκων. Έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες δέντρα στη Μεγαλόνησο και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης στο Βάι.

 

Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, μόλις ο κίνδυνος έγινε αντιληπτός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού Λασιθίου εντόπισαν νέα προσβεβλημένα δέντρα και κρούουν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το σκαθάρι είναι ανθεκτικό στα εντομοκτόνα, ενώ πολλαπλασιάζεται συνεχώς.

 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο μοναδικός τρόπος για την εξόντωση του εντόμου και τον περιορισμό του προβλήματος, είναι η εκρίζωση και καύση των προσβεβλημένων φοινίκων, πριν να είναι αργά για το φοινικόδασος του Βάι.

http://www.zougla.gr/news.php?id=44992

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αντιδρούν στη εκμετάλλευση του τροπικού δάσους από ξένες εταιρείες

Συγκρούσεις φυλών του Αμαζονίου με αστυνομικούς στο Περού

 

Τουλάχιστον 31 νεκροί από τα πυρά αστυνομικών

 

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ιθαγενείς του Αμαζονίου, έχασαν τη ζωή τους χθες από τα πυρά περουβιανών αστυνομικών και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν έπειτα από διαδηλώσεις των ιθαγενών που αντιδρούν στην εκμετάλλευση του τροπικού δάσους από ξένες εταιρείες.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν και 9 αστυνομικοί.

 

Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια που συνέβησαν κατά τη διακυβέρνηση του προέδρου Άλμπέρτο Γκαρσία.

 

Όπως αναφέρουν αναλυτές η διαμάχη,μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού του Γκαρσία, ενώ οι συγκρούσεις και η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί εδώ και μήνες υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις που υπάρχουν στο Περού ανάμεσα στις πλούσιες ελίτ στη Λίμα και τις φτωχές ομάδες των ιθαγενών στην ύπαιθρο.

 

Επίσης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τον κύριο αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Αμαζόνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

Στα χθεσινά βίαια επεισόδια, ηγέτες των ιθαγενών δήλωσαν πως η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών από ελικόπτερα προκειμένου να τερματίσουν τον αποκλεισμό ενός δρόμου σε απομακρυσμένο αυτοκινητόδρομο του τροπικού δάσους, 1.400 χιλιόμετρα από την Λίμα.

 

Ωστόσο από την πλευρά της η αστυνομία κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι πυροβόλησαν πρώτοι, κατηγορία την οποία τα μέλη των φυλών αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν είχαν όπλα και πως κρατούσαν μόνο τις παραδοσιακές ασπίδες τους.

 

Χιλιάδες ιθαγενείς του Αμαζονίου, από τον Απρίλιο, πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και άλλων περασμάτων απαιτώντας μεγαλύτερο έλεγχο στους φυσικούς πόρους και απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη προς ξένες ενεργειακές εταιρίες.

 

Σύμφωνα με τους ηγέτες των φυλών του Αμαζονίου, οι ισχύοντες νόμοι προτρέπουν και κάνουν πιο εύκολο για τις πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και γεωργικές επιχειρήσεις να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους του Αμαζονίου. Επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου να μειώσει το ποσοστό φτώχειας από το 36% όπου βρίσκεται και πως τα οφέλη των περιόδων οικονομικής ανάπτυξης πριν από την τρέχουσα ύφεση δεν έφθασαν στους φτωχούς.

 

"Καθιστώ υπεύθυνη την κυβέρνηση του Γκαρσία για τη διαταγή να γίνει αυτή η γενοκτονία", δήλωσε ο ηγέτης των ιθαγενών Αλμπέρτο Πισάνγκο στους δημοσιογράφους στη Λίμα, καθώς η κυβέρνηση εξέδιδε ένταλμα σύλληψής του για ενθάρρυνση των διαδηλώσεων.

 

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Γκαρσία, δήλωσε πως από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μπορεί να ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού του Περού και όχι μόνο οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=51873&ref=search

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση που ακολουθεί είναι μια πρωτοβουλία διεθνούς ελευθεριακής αλληλεγγύης στους ιθαγενείς λαούς του Αμαζονίου του Περού, στον αγώνα τους για την υπεράσπιση και τη διάσωση της γης τους καθώς και της πανάρχαιας κουλτούρας τους.

Η γη και η κουλτούρα αυτή έχουν γίνει αντικείμενο βίας και απειλών εκ μέρους της περουβιάνικης κυβέρνησης, σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό, τις πολυεθνικές και τη Δεξιά (κυρίως την Alianza Popular Revolucionaria Americana, την Unidad Nacilonal και τους συνεχιστές του καθεστώτος Φουτζιμόρι) που έχουν υπογράψει και σύρει το Περού στη δίνη της συμφωνίας NAFTA.

 

Η Union Socialista Libertaria (Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Ένωση) καλεί τις αναρχικές, ελευθεριακές και άλλες παρόμοιες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο να υπογράψουν το παρακάτω ντοκουμέντο, να το υιοθετήσουν και να το δημοσιοποιήσουν σε ηλεκτρονικά φόρουμ, περιοδικά, εφημερίδες, δελτία, τοίχους, δημόσιες πολιτιστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα, με στόχο τη δημιουργία μιας ξεκάθαρης ελευθεριακής μαχητικής θέσης πάνω στο τι γίνεται στο Περού.

 

Έτσι προτείνουμε στους ελευθεριακούς συντρόφους να οργανώσουν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έξω από Περουβιάνικες πρεσβείες σε κάθε χώρα, σε συντονισμό με άλλες συνιστώσες του αγώνα, ώστε να καταγγελθούν οι πράξεις του Κράτους και των πολυεθνικών στη χώρα μας. Έχουμε πίστη στην αλληλεγύη που μας χαρακτηρίζει ως ελευθεριακούς επαναστάτες, ότι μπορούμε να κάνουμε κοινή μας υπόθεση την υπόθεση των ιθαγενών αδελφών μας, κάνοντάς τους γνωστό το ότι δεν είναι μόνοι, ότι οι αγώνες τους είναι και δικοί μας αγώνες, μέχρι που θα έρθουν τέτοιοι καιροί που μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αληθινή κοινωνία πλήρους ελευθερίας, αυτονομίας και ανθρώπινης προόδου, χωρίς εκμεταλλευόμενους και εκμεταλλευτές.

 

Οι ιθαγενείς κοινότητες καθώς και οι κοινότητες στο τμήμα του Αμαζονίου στην περουβιάνικη ζούγκλα (ειδικά στα μέρη Loreto, San Martin, Amazonas, Ucayali, Huanuco, Cuzco και Madre de Dios) για μια ακόμα φορά παίζουν τα τύμπανα της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στο μακελειό που προετοιμάζεται εκ μέρους του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που υποστηρίζεται από την περουβιάνικη κυβέρνηση (με το κόμμα Aprista στην εξουσία). Έχουν καλέσει σε μια λαϊκή εξέγερση διαμέσου μιας επʼ αόριστον λαϊκής γενικής απεργίας η οποία έχει αρχίσει μαζικά από τις 9 Απρίλη. Έτσι, βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του πολέμου εδώ και 50 και πλέον μέρες, ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της οργάνωσης και του ηρωισμού τους.

 

Η διαδικασία εντατικοποίησης του αγώνα των ιθαγενών και των λαών του Αμαζονίου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του περουβιάνικου Κράτους, που σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει, όπως η Συμφωνία των Ιθαγενών και των Ινδιάνικων Φυλών (Νο 169) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), τις καταπατά συστηματικά, παρʼ ότι με τις συμφωνίες αυτές είναι υποχρεωμένο να συζητά με τους ιθαγενείς λαούς οποιοδήποτε σχέδιο τους αφορά.

 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των Aprista έχει εισάγει μια νέα εκστρατεία καταλήστευσης και ξεπουλήματος στις καλύτερες πολυεθνικές, εδαφών με παράδοση και ιστορία, έχοντας βάλει χέρι σε όλες τις ιθαγενείς κοινότητες (Wajun-Wampis, Kichuas, Arabelas, Huaronis, Pananujuris, Achuar, Murunahus ή Chitonahuas, Cacataibos, Matses, Candoshis, Shawis, Cocama-Cocamilla, Machiguengas, Yines, Ashaninkas, Yaneshas και άλλων) οι οποίες απαιτούν σήμερα το δικαίωμά τους στην αντίσταση και την ίδια τους την ύπαρξη.

 

Ο ρόλος του περουβιάνικου Κράτους

 

Ο Νόμος 20653, μέρος του Γενικού Νόμου περί των Ιθαγενών Κοινοτήτων, ο οποίος ψηφίστηκε από το καθεστώς του στρατηγού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο τον Ιούνη του 1974, αναγνωρίζει τη “νόμιμη ύπαρξη και τη νομική ταυτότητα των ιθαγενών λαών του Αμαζονίου και των εδαφών τους, διακηρύσσοντας τα πλήρη τους δικαιώματα”. Αυτό επιβεβαιώθηκε με το Σύνταγμα του 1979. Ωστόσο, όλα αυτά διαγράφτηκαν με μια μονοκονδυλιά με το Σύνταγμα του καθεστώτος Φουτζιμόρι, το 1993, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της αρπαγής και της καταλήστευσης των εδαφών αυτών από τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν το καθεστώς αυτό, ανοίγοντας την πόρτα στη NAFTA, και έτσι έγινε νόμος της δεύτερης κυβέρνησης των Aprista.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι με το Σύνταγμα του Φουτζιμόρι το 1993, ανοίχτηκε, επίσης, ο δρόμος για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως ειπώθηκε πριν. Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι το όλο σχέδιο για να πνιγούν και απομονωθούν οι κοινότητες αυτές έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, για την απληστία των πολυεθνικών ώστε να κερδίσουν πρόσβαση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την εξορυκτική βιομηχανία, τον τουρισμό και την υλοτομία, σε περιοχές που παραδοσιακά ανήκουν στους λαούς που διαμένουν εκεί.

Με άλλα λόγια, στρώθηκε ο δρόμος στο Κράτος να διακηρύξει ότι η γη των ιθαγενών λαών είναι “διαπραγματεύσιμη, σύμφωνα με την οικονομία της αγοράς” μέσω των εκτελεστικών τους διαταγών και προσπερνώντας το κοινοβούλιο.

 

Ξανά, το περουβιάνικο Κράτος έδειξε ότι αποτελεί όργανο κυριαρχίας και εκμετάλλευσης στα χέρια των εκμεταλλευτριών τάξεων της χώρας, που επιζητούν να συνεχίσουν την απαλλοτρίωση όχι μόνο των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά ακόμα και των πηγών των ιθαγενών λαών μας, οι οποίοι εξεγείρονται τώρα ενάντια στην καταπιεστική εξουσία.

 

Ως ελευθεριακοί κομμουνιστές, διακηρύσσουμε ότι το δικαίωμα των ιθαγενών κοινοτήτων στον ελεύθερο και χωρίς όρους αυτοκαθορισμό είναι η εξάσκηση της λαϊκής εξουσίας, μιας και βασίζεται σε κομμουναλιστικές αρχές, τη χρήση και τη συλλογική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών καθώς και σʼ εκείνες τις μορφές συλλογικής εργασίας και οφέλους που έχουν διατηρηθεί παραδοσιακά στον Αμαζόνιο, που είναι το σπίτι των 31 από τα 114 οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, το 95% των δασών της χώρας καθώς και μια σημαντική πηγή νερού και αντιστοιχης ενέργειας.

 

Ο αγώνας των ιθαγενών της Abya Yala

 

Στο πλαίσιο της ιθαγενούς λαϊκής γενικής απεργίας, έγινε μια σημαντική συνέλευση των ιθαγενών κοινοτήτων των Άνδεων στη νότια περιοχή του Περού, Puno. Η συνέλευση αυτή κάλεσε την 4η Ηπειρωτική Σύνοδο των Ιθαγενών Λαών και Εθνών της Abya Yala και στις 31 Μάη, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, δημοσιοποιήθηκε μια διακήρυξη με την οποία καλούνται οι πάντες να σεβαστούν τη μάνα γη και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, προς όφελος του ανθρώπινου είδους, μαζί με μια δυναμική άρνηση της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης του νερού, της παρουσίας των πολυεθνικών και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου.

 

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονταν στη Διακήρυξη της Mama Quta Titikaka (λίμνη Titicaca στα σύνορα Περού-Βολιβίας), στην οποία ενσωματώθηκε και μια συμφωνία για την κινητοποίηση των διαφόρων κοινωνικών και ιθαγενικών οργανώσεων τον Ιούνη για την υπεράσπιση των λαών του Αμαζονίου, όπως συνέβη και με το κάλεσμα για διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έξω από τις περουβιάνικες πρεσβείες σε κάθε χώρα.

 

Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη φύση της συνόδου αυτής των ιθαγενών, η οποία ήταν αυτοδιευθυνόμενη, το είδος αυτό της οργάνωσης που προωθείται από τους ελευθεριακούς αγωνιστές. Στις Τελικές της Προτάσεις, η σύνοδος κάλεσε για “τη συγκρότηση λαϊκών κοινοτήτων βασισμένων στην αυτοκυβέρνηση και τον ελεύθερο καθορισμό κάθε λαού”.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, κατήγγειλε τις απόπειρες του επίσημου Τύπου, που έχει αφιερώσει τις προσπάθειές του στην παραπληροφόρηση, την λαθεμένη ερμηνεία ή την απόκρυψη των δίκαιων μέσων αγώνα που έχουν γίνει αντικείμενο επίθεσης στη ζούγκλα του Περού, σε αγαστή συνεργασία με την παρούσα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και τους ηγέτες της, τον πρόεδρο Άλαν Γκαρσία, τον αντιπρόεδρο και συνταξιούχο ναύαρχο που είναι και υπεύθυνος για το μακελειό στις φυλακές κατά τη διάρκεια της τότε διακυβέρνησης από τους Aprista, στη δεκαετία του 1980, Luis Giampietri, τον πρωθυπουργο, Yehude Simon, ο οοίος από ηγέτης της Αριστεράς έγινε στήριγμα της των ανταδραστικών Aprista.

 

Είναι ξεκάθαρο να δούμε ότι για τους μπουρζουάδες που ελέγχουν το Κράτος κάτω από τις ιμπεριαλιστικές διαταγές, ο μόνος δρόμος είναι το να απαλλοτριώσουν τη γη των κοινοτήτων. Και είναι την ίδια στιγμή που που εκπονούν σχέδια καταστροφής του είδους της κοινωνικής οργάνωσης των κοινοτήτων αυτών καθώς και τη σχέση που τις συνδέει με τη γη τους, μια σχέση που, στην ουσία, έρχεται σε σύγκρουση με τη δυτική αντίληψη περί ιδιοκτησίας και αποτελεί συνεπώς ένα φρένο στη λαιμαργία του πολυεθνικού κεφαλαίου, το οποίο προσπαθεί να ριζώσει στις περιοχές αυτές, σφετεριζόμενο τη γη αυτή σε συνεργασία με το Κράτος και μετατρέποντάς τη σε πεδίο μάχης για να εγγυηθεί την ευημερία και κυριαρχία των εκμεταλλευτών.

 

Ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία ψεύδεται όταν λέει ότι από τα 63 εκατομμύρια εκτάρια της περουβιάνικης ζούγκλας μόνο τα 12 ανήκουν στις ιθαγενείς κοινότητες, όταν, αντίθετα, είναι περίπου 25 εκατομμύρια, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τον ηγέτη και εκπρόσωπο των αγωνιζόμενων κοινοτήτων, Alberto Pizango, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι “θέτει σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια και καταστρέφει τις δημόσιες υπηρεσίες” μαζί με τους άλλους ιθαγενείς ηγέτες, Marcial Mudarra, τους αδελφούς Saul και Servando Puerta, Daniel Marzano και Teresita Antazu. Επιπλέον, ο Pizango έχει ήδη κατηγορηθεί επίσημα και για “εξέγερση, στάση και άλλες παραβάσεις” από το Περιφεριακό Κακουργιοδικείο της Λίμα και αντιμετωπίζει μια τρίτη κατηγορία από το Περιφερειακό Κακουργιοδικείο της Utcubamba για “διατάραξη κοινής ειρήνης”.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι κατηγορίες και γενικά η όλη νομική και πολιτική καταστολή αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Κράτους να ποινικοποιήσει κάθε λαϊκή διαμαρτυρία και να καταστείλει τα δίκαια κοινωνικά αιτήματα, να επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνωμη παρουσιάζοντας τους ιθαγενείς αδελφούς και αδελφές μας ως “σκέτους βανδάλους ή καταστροφείς, που δεν έχουν ιδέα από την πρόοδο που φέρνει η παγκοσμιοποίηση”.

 

Γιʼ αυτό, ως ελευθεριακοί πιστεύουμε ότι ο αγώνας των ιθαγενών λαών, του Αμαζονίου και των Άνδεων για την υπεράσπιση της γης τους, του τρόπου αυτο-οργάνωσής τους και του πολιτισμού τους, είναι μέρος του μίνιμουμ προγράμματος που περιλαμβάνει την ικανοποίηση των αιτημάτων των κααπιεσμένων λαών από το Κράτος, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Η μίνιμουμ αυτή πλατφόρμα πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη χρήσης άμεσης δράσης ώστε να εκδιωχθούν οι πολυεθνικές από τη γη των ιθαγενών. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να προστατευθεί η αγνότητα και βιωσιμότητα του οικοσυστήματος της περιοχής – το οποίο, πρέπει να υπενθυμίσουμε, είναι ένας από τους “πνεύμονες του πλανήτη – καθώς και για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδιασμένη χρήση της χλωρίδας και πανίδας στη βάση των κριτηρίων που τέθηκαν από τις ίδιες τις κοινότητες. Επιπλέον, όλα αυτά επιβάλλουν την ανάγκη της αυτοάμυνας για την υπεράσπιση της γης τους που πρέπει να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της.

 

Έτσι πιστεύουμε ότι η αληθινή και ενεργός αλληλεγγύη με τους αγώνες των ιθαγενών λαών του Αμαζονίου θα πρέπει να πάρει τη μορφή λαϊκής διαμαρτυρίας (μαζική προπαγάνδα, απεργίες των συνδικάτων και λαϊκές απεργίες, άμεση δράση κ.λπ.) ώστε να ενσωματωθεί στη γενική πλατφόρμα του αγώνα που είναι βασισμενη σʼ αυτή των ιθαγενών.

 

Υποστηρίξτε τις δίκαες διαμαρτυρίες των ιθαγενών λαών του Αμαζονίου

 

Ως ελευθεριακοί κομμουνιστες που δεν περιμένουμε τίποτε από το Κράτος (παρά μόνο την καταστροφή του), βρισκόμαστε σε άμεση συμπάθεια με τους αγώνες αυτούς των ιθαγενών άμεσο μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου απελευθέρωσης των εκμεταλλευόμενων λαών και, γιʼ αυτό, μέρος μιας πιο ευρείας στρατηγικής ή ενός μάξιμουμ προγράμματος κοινωνικής επανάστασης.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να υποστηρίξουμε τα αιτήματα εκείνα που κοντοπρόθεσμα εξυπηρετούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και για να ενδυναμώσουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική οργάνωση, με στόχο την αντιμετώπιση του εκμεταλλευτή Κράτους, καταστρέφοντάς το από τα μέσα, οικοδομώντας αυτούς τους πυρήνες λαϊκής εξουσίας οι οποίοι θα αναποδογυρίσουν τον γίγαντα και το προκάλυμά του τον καπιταλισμό, ο οποίος έχει τραυματιστεί πλέον θανάσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο από μια παγκόσμια κρίση από την οποία δεν πρόκειται να συνέλθει, όπως επιθυμούμε, μιας και είναι η μπουρζουαζία που πρέπει να πληρώσει και όχι οι εργαζόμενοι.

 

Έτσι, υποστηρίζουμε τον αγώνα των λαών του Αμαζονίου και τις διάφορες κοινότητές του, που αναζητούν μια άμεση λύση, και ενωνόμαστε μαζί τους στα αιτήματα:

 

- ακύρωση όλων των νόμων που καταστρέφουν ή καταπατούν τα συμφέροντα των ιθαγενών και αγροτικών κοινοτήτων, με άλλα λόγια τους νόμους αυτούς που επιβλήθηκαν στο λαό χωρίς να ρωτηθεί

 

- σεβασμός της αυτονομίας και του αυτοκαθορισμού των ιθαγενών κοινοτήτων καθώ και της ενεργού πολιτικ΄τους συμμετοχης στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Η τελική απόφαση αν ή όχι θα δεχθούν νομικές ρυθμίσεις ή συμβόλαια παραχώρησης, πρέπει να λαμβάνεται μέσω αμεσοδημοκρατικών μηχανισμών (λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα κ.λπ.)

 

- οφέλη και ευκολίες έτσι ώστε οι ιθαγενείς κοινότητες να μπορούν να αναπτύξουν τις παραγωγικές, εμπορικές και βιομηχανικές τους δραστηριότητες, με έμφαση στον άμεσο έλεγχο από τους ίδιους, βασισμένου στις αρχές της αυτοδιεύθυνσης και ης κοινωνικοποίησης

 

- οφέλη και ευκολίες για την προώθηση και βελτίωση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ανάμεσα στις κοινότητες (απο αυτούς γιʼ αυτούς). Περισσότερα σχολεία και πτυχιούχοι δάσκαλοι ώστε να πριωθηθεί η εκπαίδευση στους ιθαγενείς σπουδαστές. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη ενός ορθολογικού, υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς ανταγωνισμό και τάσεις αρπαγής που δημιουργεί ο καπιταλιστικός κόσμος της αγοράς

 

- μεγαλύτερα οφέλη στους ιθαγενείς λαούς από την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του υσικού αερίου, μαζί με την κατασκευή νοσοκομείων, δρόμων και όλης της απαραίτητης υποδομής, που θα αποφασιστεί από τον ίδιο το λαό και που θα διευθύνεται από τις κοινότητες διαμέσου μηχανισμών που παρέχουν πλήρη έλεγχο των δικών τους υποθέσεων

 

- Άμεση ανάκληση της εκστρατείας ποινικοποίησης των διαμαρτυριών από την κυβέρνηση των Aprista και της περουβιάνικης Δεξιάς μαζί με ένα τέλος στην κακοποίηση των κοινωνικών αγωνιστών και των άλλων ψυχολογικών μέσων με στόχο τη λαϊκή αποστροφή από τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

 

Διεθνιστική αλληλεγγύη στον αγώνα των λαών των Αμαζονιου του Περού!

 

Άμεση ανάκληση όλων των νόμων κ.λπ. που καταπατούν την κυριαρχία των ιθαγενών!

 

Για την ελευθερία και την υπεράσπιση της σκέψης, του πολιτισμού και του αυτοκαθορισμού όλων των λαών του κόσμου!

 

Ενάντια στην εξουσία του Κράτους, οργάνωση κι αγώνας από τα κάτω!

 

Κάτω η NAFTA και οι άλλες καπιταλιστικές συμφωνίες!

 

Έξω οι ιμπεριαλιστικές πολυεθνικές και ο αμερικάνικος στρατός από τη Λατινική Αμερική!

 

Τέρμα στην ποινικοποίηση των διαμαρτυριών και άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων του αγώνα!

 

Ζήτω οι ηρωικοί αγώνες των ιθαγενών λαών της Abya Yala!

 

Είμαστε όλοι Αμαζόνιοι!

 

Ζήτω αυτοί που αγωνίζονται!

 

Λίμα, 5 Ιούνη 2009.

 

Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει οι (ως επί το πλείστον αναρχοκομμουνιστικές) οργανώσεις:

1. Unión Socialista Libertaria (Lima, Peru) 2. Red Libertaria Popular Mateo Kramer (Colombia) 3. Periódico Barrikada (Uruguay) 4. Convergencia Anarquista Específica (Chile) 5. Corriente Acción Libertaria (Chile) 6. Huancayo Rebelde (Huancayo, Peru) 7. Centro de Estudios Sociales Manuel González Prada (Huancayo, Peru) 8. Columna Libertaria Joaquín Penina (Argentina) 9. Organisation Communiste Libertaire (France) 10. Asociación Obrera de Canarias / Ēššer Ămăhlan n Təkanaren (Canary Islands, Africa) 11. Frente de Estudiantes Libertarios (Chile) 12. Federazione dei Comunisti Anarchici (Italy) 13.- Ateneo Autónomo de Contracultura y Estudios “La Libertaria” (Venezuela) 14.- Red Libertaria (Argentina) 15.- Antorcha Libertaria (Colombia) 16.- Revista libertaria Divergences (Belgium) 17.- Colectivo de comunicación y agitación popular “Mecha” (Colombia) 18.- Colectivo ReXiste Riot Grrrl (Colombia) 19.- Estrategia Libertaria (Chile) 20.- Federación Anarquista Uruguaya (Uruguay) 21.- Organización Socialista Libertaria (Argentina) 22.- Organización Comunista Libertaria (Chile) 23.- Colectivo Agitación Libertaria (Chile) 24.- The Anarchist International (V/P) 25.- Espacio Libertario (Argentina) 26.- Kolectivo Utopía Ácrata Libertario (Argentina) 27.- Colectivo ResGestae (Colombia) 28.- Federation Anarchiste (Francia – Bélgica) 29.- Colectivo Qespikay (Cusco, Perú) 30.- Periódico Anarquista “El Surco” (Chile) 31.- Buffalo Class Action (EE.UU.)

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 10 Ιούνη 2009.

 

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1044156

 

Γιατί ΜΟΝΟ οι "αναρχοσυμμορίτες" να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει; Γιατί ΜΟΝΟ αυτοί, ναι αυτοί οι κακοί κουκουλοφόροι, να προσπαθούν να αλλάξουν κάτι; Όταν τα σπάνε είναι υποκινούμενοι, τώρα;

Link to comment
Share on other sites

Στην ανακύκλωση το εκλογικό υλικό

Οι εκλογές...ρυπαίνουν

 

1.275 δέντρα κόπηκαν για να γίνουν αφίσες

 

Εκατόν δέκα τόνους υλικού που χρησιμοποιήθηκε κατά την προεκλογικη περίοδο και την ημέρα των ευρωεκλογών, συγκέντρωσε ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης.

 

 

Από το συνολικό υλικό που μόλις έπεσε η αυλαία των εκλογών κατέληξε στους κάδους της ανακύκλωσης οι 75 τόνοι αφορούσαν υλικό για αφίσες. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων τα πολιτικά κόμματα δε στάθηκαν στο ύψος των περιβαλλοντικών περιστάσεων τη στιγμή μάλιστα που έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το χαρτί για τις αφίσες αντιστοιχεί στην καταστροφή 1.275 δέντρων.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=52709

Link to comment
Share on other sites

Δευτέρα, 15 Ιούνιος 2009

 

"σκουπίδια στον Αξιό"

 

 

4

"Πέρασε η μέρα Περιβάλλοντος μας λέει η Οικολογική Ομάδα Βέροιας και οι φωτογραφίες είναι πρωϊνές στον Αξιό στην...

 

παλιά γέφυρα πριν τη Χαλάστρα. Τα ΄΄λίγα΄΄ σκουπίδια σταμάτησαν στη γέφυρα τα υπόλοιπα διασκορπίστηκαν στον Θερμαϊκό.Ένα μεγάλο Μπράβο. "

http://www.agroschannel.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1846:2009-06-13-05-03-42&catid=44:2009-02-22-08-58-03

------------------------------------------------

Troktiko blogspot

 

Link to comment
Share on other sites

«Για άλλη μια φορά η αδιαφορία, η ένοχη σιωπή και η ύποπτη κάλυψη σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, αποδεικνύεται καταστροφική για το περιβάλλον. Πρόκειται για την κοίτη του Αξιού ποταμού, ο οποίος πέραν της εισαγόμενης ρύπανσης από την ΠΓΔΜ, υπόκειται και σε μια σειρά καταστροφικές παρεμβάσεις εντός του Ελληνικού εδάφους, χωρίς κανένας επίσημος κρατικός ή αυτοδιοικητικός φορέας να παρεμβαίνει για το έγκλημα που συντελείται.

Οι επιπτώσεις αυτής της αλόγιστης αδιαφορίας, αφορούν την ανεξέλεγκτη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την υπερεκμετάλλευση των φερτών υλικών, την ρύπανση των υδάτων με βιομηχανικά και χημικά απόβλητα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων τα οποία καταλήγουν στην κοίτη του ποταμού, την μη οριοθέτηση της κοίτης και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα:

1) Η ανεξέλεγκτη χρήση γεωτρήσεων κατά μήκος όλης της κοίτης του ποταμού για αρδευτικούς σκοπούς με την μέθοδο της τεχνητής βροχής, προκαλεί υπερβολική σπατάλη νερού με αποτέλεσμα την μείωση του υδάτινου όγκου και πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

2) Η υπερεκμετάλλευση των φερτών υλικών ( αμμοληψίες ) από μεγάλους εργολαβικούς οργανισμούς για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, με την συγκατάθεση των Νομαρχιών και των παραποτάμιων Δήμων, έχει επιφέρει περαιτέρω πτώση της στάθμης του ποταμού κατά 6-7 μέτρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι σχετική αποξήρανση των γύρω περιοχών, ασύμφορη άντληση νερού λόγω πτώσης της στάθμης και τελικά σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες και το εισόδημα των αγροτών.

3) Επανειλημμένα έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη οι δραστηριότητες βιομηχανιών κατά μήκος της κοίτης του Αξιού για την ανεξέλεγκτη ρήψη αποβλήτων και χημικών υποπροϊόντων. Συχνό επίσης το φαινόμενο εμφάνισης χωματερών κατά μήκος της κοίτης με την ανοχή των Δήμων, από την στιγμή που οι Δήμοι της περιοχής δεν έχουν προβλέψει την χωροθέτηση και την κατασκευή ΧΥΤΑ. Η Έλλειψη δε συγκροτημάτων βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων είναι παντελής.

Τα παραπάνω αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα για τις περιοχές των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης τους οποίους διαπερνά ο Αξιός ποταμός και η οποία επηρεάζει όλο το μικροκλίμα της περιοχής.

Υπεύθυνοι για την διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης είναι οι φορείς: Π.Κ.Μ/ΔΕΚΕ, Π.Κ.Μ/ΔΙΠΕΧΩ, Δ.Τ.Υ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔ. ΚΙΛΚΙΣ, ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΙΛΚΙΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ ΔΗΜΟΙ, Δ.Τ.Υ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΞΙΟΥ.

Σας κάνουμε γνωστό ότι κανένας από τους προαναφερθέντες φορείς δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν ενεργοποιήθηκε από την καταγγελία του Δημάρχου Ευρωπού, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους, ο οποίος βλέποντας την καταστροφική συμπεριφορά όσων εμπλέκονται στην εκμετάλλευση και την διαχείριση του Αξιού, απεχώρησε και αρνήθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του Δήμου του. Οι λόγοι της αποχώρησής του είναι καθαρά λόγοι προστασίας περιβάλλοντος και παραβίασης νόμων και κανονισμών διαχείρισης της κοίτης του Αξιού. Η κινητοποίηση δε των αγροτών της περιοχής συγκεντρώνοντας 500 υπογραφές είναι ενδεικτική για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειές τους.

Η Κοινωνία πολιτών ν. Κιλκίς καταγγέλλει την αδιαφορία και την αδράνεια όλων των παραπάνω φορέων και ζητάει την άμεση διακοπή όλων των παρεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού, την αυτεπιστασία του χώρου και την σύνταξη μελέτης διαχείρισης και ελέγχου με συγκεκριμένα μέτρα και εξοπλισμό.

Καλεί όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της κεντρικής Μακεδονίας να κινητοποιηθούν για να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται στην κοίτη του Αξιού.

 

....μπράβο μπουκίτσα...είχα ξεχάσει τα δικά μας τα χάλια....

Link to comment
Share on other sites

ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΛΛΟ ΑΥΤΑ???? χρειαζομαι ενα καλο διαλλειμα! κατι ρε παιδι μου να μου δωσει ελπιδα....αυτο ρε γμτ χρειαζομαστε να κανουμε κατι ολοι κ να πετυχουμε το στοχο μας! ετσι αρχιζουμε να ελπιζουμε να ενδιαφερομαστε να κινητοποιουμαστε...

Link to comment
Share on other sites

Η σφαγή του Αμαζόνιου. Ποιος ευθύνεται;

Ιούνιος 22, 2009

 

Τα βόδια δεν τρώνε το δάσος του Αμαζόνιου, σίγουρα όμως υπάρχουν κάποια δίποδα βοοειδή που αποψιλώνουν το τροπικό δάσος για να κάνουν μπίζνες. Η Greenpeace μετά από 3 χρόνια μυστικής έρευνας, ανακάλυψε ότι για τη σφαγή του Αμαζόνιου υπεύθυνες είναι μεγάλες πασίγνωστες εταιρίες τροφίμων, μόδας και αθλητικών ειδών.

 

Η καινούρια έκθεση της Greenpeace «Σφαγή του Αμαζονίου», διερευνά τον κτηνοτροφικό οργασμό στην περιοχή που δυστυχώς γεννάει ολοένα και περισσότερες εκτάσεις βοσκής, συρρικνώνοντας συνέχεια το τροπικό δάσος, καταπατώντας τη γη των αυτόχθονων της περιοχής και υιοθετώντας πρακτικές δουλείας.

 

Στη διάρκεια της έρευνας, ακολουθώντας την αλυσίδα προσφοράς-ζήτησης, πέσαμε πάνω σε παλιούς γνωστούς και (όχι τόσο) φίλους. Adidas, Reebok, Timberland, Geox, Carrefour, Eurostar, Honda, Gucci, IKEA, Kraft, Clarks, Nike, Tesco και Wal-Mart.

 

Οι εκπλήξεις δε σταμάτησαν στις εταιρίες, αντιθέτως αποκαλύφθηκαν κουστούμια και γραβάτες, μιας που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ανάμιξη στη χρηματοδότηση της καταστροφής. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει κατοχυρωμένο ενδιαφέρον στην επέκταση της βιομηχανίας βοοειδών, καθώς της ανήκουν μερικώς τρεις από τις γιγαντιαίες βιομηχανίες (Bertin, JBS και Marfring) που είναι υπεύθυνες για ένα απροσδιόριστου έκτασης και πολύ μεγάλο κομμάτι της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula, προβλέπει ότι το μερίδιο της χώρας στην παγκόσμια αγορά βοοειδών θα διπλασιαστεί μέχρι το 2018. Στον αντίποδα υπάρχει η δέσμευση της χώρας ότι θα μειώσει την αποψίλωση του τροπικού δάσους κατά 72%.

 

Η Βραζιλία στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων ρυπαντών του κλίματος δεν παίρνει μετάλλιο, αλλά αν ο πρόεδρος της Lula συνεχίσει να υπονομεύει τις δικές του δεσμεύσεις, θα έχει πολύ σύντομα μια θέση στο βάθρο. Η εκποίηση και το κάψιμο του δάσους του Αμαζόνιου είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή του κλίματος.

 

Από την άλλη πλευρά, τον Δεκέμβριο του 2009 οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για τη διάσωση του κλίματος, θα κορυφωθούν στη διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, με σκοπό οι ηγέτες να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Η αποψίλωση του τροπικού δάσους είναι υπαίτια για το 20% των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό των συγκοινωνιών παγκοσμίως, άρα οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τις μπίζνες του Αμαζόνιου.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δύο εβδομάδες μετά το ξεσκέπασμα, οι εταιρίες εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια... κρυολογήματος. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αποσύρει δάνειο 90 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δώσει σε μία από τις τρεις βραζιλιάνικες κτηνοτροφικές βιομηχανίες (τη Bertin).

 

Το δάνειο θα το χρησιμοποιούσε η εταιρία για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην περιοχή του Αμαζόνιου (σφαγή το λέμε στο χωριό μας). Η τελευταία του δόση (30 εκ. δολάρια) δε θα δοθεί και περιμένουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα ζητήσει πίσω τις προηγούμενες δόσεις νωρίτερα απʼ ότι είχε συμφωνήσει με την εταιρία.

 

Πίσω στους παλιούς γνωστούς και (όχι τόσο) φίλους: οι 3 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βραζιλίας, Carrefour, Wal-Mart και Pão de Açúcar... φταρνίστηκαν και είπαν ότι δε θα προμηθεύονται βοοειδή και παράγωγα από τις φάρμες που βρίσκονται στην περιοχή του Αμαζόνιου. Πάρα πολύ καλά μέχρι εδώ, περιμένουμε την απάντηση των υπόλοιπων.

 

Καλά νέα υπάρχουν και στο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς του ξεσκεπάσματος ακολούθησε παρέμβαση εισαγγελέα. Στο φάκελό του υπάρχουν πάνω κάτω 20 φάρμες, 10 κτηνοτροφικές βιομηχανίες (η Βertin ανάμεσά τους), μήνυση για περιβαλλοντική καταστροφή, αναστολή δραστηριότητας και 1 δις δολάρια πρόστιμα. Έκτακτα!

 

Όπως φαίνεται τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και είναι κάτι που επιδιώκαμε. Εμπόδια υπάρχουν ακόμα πολλά, όπως η πίεση που ασκεί η βιομηχανία κτηνοτροφίας για την αντικατάσταση του υπουργού περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Carlos Minc. Ο προφανής λόγος είναι ότι ο υπουργός εγκωμίασε την έκθεση της Greenpeace και συμφώνησε με τις προτάσεις της.

 

Εμπόδιο αποτελεί και μια πρόσφατη ψήφιση νόμου. Σκοπός ήταν να νομιμοποιήσει την κατοχή μικρής έκτασης γης, κάποια άρθρα όμως μπορούν να νομιμοποιήσουν μεγαλύτερη κατοχή. Ο νόμος μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση έκτασης του Αμαζονίου ίση με τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Μαζί...

 

Αφού σας είπαμε όλη την ιστορία, πάρτε το ποντίκι σας και στείλτε ένα email στον πρόεδρο Lula για να του πείτε να κόψει τα παράθυρα του νόμου και να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

 

Σίγουρα θα υπάρξουν πολλά επεισόδια ακόμα. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

 

ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ:

http://www.greenpeace.org/greece/news/slaughtering-the-amazon/petition

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...