Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η Κίνα εξακολουθεί να καταστέλλει τη μνήμη για τη σφαγή της Τιενανμέν


Recommended Posts

Η Κίνα εξακολουθεί να καταστέλλει τη μνήμη για τη σφαγή της Τιενανμέν

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009 [ 18:23 ]

 

1020136b.jpg

 

Φωτογραφία-σύμβολο της δημοκρατικής

εξέγερσης που πνίγηκε στο αίμα

 

 

Ακτιβιστές και αντιφρονούντες παρακολουθούνται, οι επισκέπτες ελέγχονται, δημοσιογράφοι απομακρύνονται, οι Μητέρες της Τιεντανμέν τίθενται υπό περιορισμό, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπλοκάρεται. Αυτά είναι τα μέτρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για την 20ή επέτειο της σφαγής στην Τιενανμέν.

 

Κάθε χρόνο την επέτειο της καταστολής ακτιβιστές τίθενται υπό παρακολούθηση ή κατ' οίκον περιορισμό, ακόμη και οι Μητέρες της Τιενανμέν. Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να καταπνίγει τη δημόσια συζήτηση για τη στρατιωτική καταστολή του φοιτητικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου του 1989. Καμία ανεξάρτητη έρευνα, απούσα η Δικαιοσύνη για τους νεκρούς, καμία αναφορά μέχρι σήμερα σε εφημερίδες, σχολικά βιβλία και δικτυακούς τόπους.

 

Διαφωνούντες αναφέρουν ότι εν όψει της 20ής επετείου από την καταστολή, που συμπληρώνεται την Πέμπτη, κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το Πεκίνο ή τους απαγορεύθηκε να εξέλθουν από τα σπίτια τους. Η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στους επισκέπτες σε ειδικά σημεία γύρω από την πλατεία· ελέγχονται οι τσάντες και τα έγγραφα που κρατούν οι άνθρωποι που διέρχονται από την Τιενανμέν. Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι τους απομάκρυναν από την πλατεία.

 

Η Ντινκ Τσιλίν, επικεφαλής της ομάδας που αποκαλείται Μητέρες της Τιενανμέν και την απαρτίζουν γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους στη στρατιωτική καταστολή- έχει κατά πληροφορίες τεθεί ήδη υπό κατ' οίκον περιορισμό. Το ίδιο και η σύζυγος του φυλακισμένου Κινέζου αντιφρονούντα Χου Ζία. Ο γνωστός Κινέζος ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, σε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στο Πεκίνο κατά του αυταρχισμού και της καταστολής. Την παραμονή της 20ής επετείου οι κινεζικές Αρχές έχουν μπλοκάρει επίσης την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Flickr, αναφέρει το BBC.

 

Ακόμη και ο διάσημος αρχιτέκτονας της «Φωλιά του Πουλιού», του Ολυμπιακού Σταδίου της Κίνας, δηλώνει ότι τα blogs του είναι εκτός λειτουργίας.Το Χονγκ Κονγκ, δε, αρνείται σε ορισμένους διαφωνούντες την είσοδο. Ο Ζιανγκ Ζιαόγι, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος που ζει σήμερα στις ΗΠΑ, προσπάθησε να μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ για να μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, ωστόσο δεν του επετράπη η πρόσβαση και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

 

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στο Χονγκ Κονγκ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατοντάδων ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις που εισέβαλαν με τανκς στην πλατεία Τιενανμέν, πνίγοντας στο αίμα τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία. Στο Πεκίνο, τα μέτρα ασφαλείας είναι κάθε χρόνο δρακόντεια και φυσικά δεν πραγματοποιείται καμία δημόσια εκδήλωση.

 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=271485&dt=03/06/2009

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Η νύχτα που επαναστάτησε η Κίνα

20 χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή των δημοκρατών φοιτητών στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου

Επιμέλεια: ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ | Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

 

Τα πρώτα τανκς άρχισαν να κατεβαίνουν τη λεωφόρο Τσανγκ΄αν προς την πλατεία Τιανανμέν μία ώρα αφότου έπεσε το σκοτάδι το βράδυ της 3ης Ιουνίου 1989. Οι πρώτες σφαίρες άρχισαν να πέφτουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο στρατός είχε ανοίξει πυρ εναντίον των φοιτητών που ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες στην κομμουνιστική Κίνα.

 

Ουρλιαχτά, σειρήνες ασθενοφόρων και αλλόφρονες άνθρωποι που σκόνταφταν σε πτώματα συνέθεσαν το σκηνικό μιας από τις πιο βίαιες προσπάθειες καταστολής της λαϊκής αντίδρασης παγκοσμίως.

 

Οι διαδηλώσεις είχαν αρχίσει από τον Απρίλιο, με τον θάνατο του Χου Γιαομπάνγκ, πρώην επικεφαλής του ΚΚΚ που είχε καθαιρεθεί από την ηγεσία επειδή ήταν υπέρ κάποιων μεταρρυθμίσεων. Φοιτητές και διανοούμενοι, περισσότεροι από 50.000 νέοι άνθρωποι, πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Τιανανμέν στη μνήμη του. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν ως τον Μάιο, όταν συνέπεσαν με τις τελετές για την 70ή επέτειο του λεγομένου Κινήματος της 4ης Μαΐου- μιας αντικυβερνητικής εξέγερσης των φοιτητών που είχαν επιστρέψει από την Ευρώπη μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Λίγες ημέρες μετά από αυτή την επέτειο ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άρχισε μια επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

 

Για τον Γκορμπατσόφ και τους συμμάχους του στη σοβιετική ηγεσία το ταξίδι συμβόλιζε τη συμφιλίωση του διεθνούς κομμουνισμού μετά τον σινοσοβιετικό διχασμό των αρχών της δεκαετίας του 1970. Αυτή ήταν η σημασία της επίσκεψης σε κρατικό και σε κομματικό επίπεδο.

 

Αλλά οι επαναστάτες κινέζοι φοιτητές τής έδωσαν και άλλες διαστάσεις. Ο Γκορμπατσόφ είχε αρχίσει ένα πρωτοφανές άνοιγμα στην πολιτική και στην οικονομική ζωή στην ΕΣΣΔ.

 

Πολλοί από τους φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει την κηδεία του Χου Γιαομπάνγκ και είχαν λάβει μέρος στους εορτασμούς για την 4η Μαΐου άρχισαν απεργία πείνας λέγοντας ότι θα μείνουν στην πλατεία Τιανανμέν ώσπου να προχωρήσει και το ΚΚΚ σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Χαιρέτισαν τον Γκορμπατσόφ ως σύμμαχό τους. Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τιανανμέν. Το ΚΚΚ κατάλαβε ότι ο ενθουσιασμός που επικρατούσε στους δρόμους για τον σοβιετικό ηγέτη ήταν ταυτοχρόνως και μια διαμαρτυρία για την κινεζική πολιτική ηγεσία. Ολόκληρες πόλεις παρέλυσαν, αλλά οι αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε χωρίς να διακινδυνεύσουν μεγαλύτερες ταραχές, ακόμη και μια αιματοχυσία, παρουσία ενός ξένου ηγέτη.

 

Αψηφώντας όλες τις επίσημες εκκλήσεις να φύγουν από τους δρόμους, οι φοιτητές έστειλαν δικούς τους σε όλη τη χώρα για να οργανώσουν διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια και εργοστάσια. Οι προσπάθειες να στρατολογήσουν εργάτες και χωρικούς για την επανάσταση δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες, αλλά καθώς οι αστυνομικοί άφηναν τα πόστα τους στο Πεκίνο για να ενωθούν με τους διαδηλωτές, το φάσμα της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης έπεισε την ηγεσία του ΚΚΚ να αναλάβει δράση. Μόλις έφυγε ο Γκορμπατσόφ, ο πρωθυπουργός Λι Πενγκ αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό με την ηγεσία των φοιτητών. Το βράδυ της 19ης Μαΐου κήρυξε στρατιωτικό νόμο.

 

Τα μεσάνυχτα ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζάο Ζιγιάνγκ εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην πλατεία για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Η παρέμβασή του απέτυχε και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο Ζάο καθαιρέθηκε.

 

Ω ς σήμερα οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι λιγότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πλατεία Τιανανμέν. Αλλοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε αρκετές χιλιάδες. Πολλοί γλίτωσαν, ανάμεσά τους οι δύο χαρισματικοί ηγέτες των φοιτητών, ο Γουάνγκ Νταν και ο Τσάι Λινγκ, οι οποίοι δραπέτευσαν από τη χώρα.

 

«Οταν ξεκινήσαμε την απεργία πείνας, είχαμε μόνο δύο αιτήματα. Το ένα ήταν να διορθώσει η κυβέρνηση ένα κύριο άρθρο που είχε δημοσιεύσει στις 26 Απριλίουαποκαλώντας τους φοιτητές του κινήματος “ντονγκ λουάν”, δηλαδή “ταραξίες”. Το δεύτερο ήταν απλώς να ξεκινήσει έναν δημόσιο διάλογο μαζί μας με σκοπό τη μεταρρύθμιση. Μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για ριζοσπαστικά αιτήματα; Κοιτάζοντας πίσω και σε σύγκριση με τα δημοκρατικά κινήματα στην Ανατολική Ευρώπη ή ακόμη και στην Ταϊβάν οι αλλαγές που ζητούσαμε δεν ήταν ιδιαίτερα ριζικές.

 

Μπορεί βέβαια να τρομάξαμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, αυτό όμως αντανακλά περισσότερο τη βαθιά ανασφάλειά του. Εχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να συνεργαστεί με τον λαό, για τον οποίο υποτίθεται πως νοιάζεται, και πρέπει μόνο του να επωμιστεί το βάρος των εκατοντάδων, ίσων και χιλιάδων ζωών που χάθηκαν. Εν τούτοις, ακόμη και σήμερααρνείται με το άλλοθι της ανάγκης για ενότητα και σταθερότητα να ανοίξει τον φάκελο της Τιανανμένπροτιμώντας να θέτει σε κατ΄ οίκον περιορισμό όσους επιμένουν να ζητούν δικαίωση» λέει ο Γουάνγκ Νταν.

 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=271554&dt=04/06/2009

Link to comment
Share on other sites

Η Τιενανμέν σε ασφυκτικό κλοιό

Στόχος, να μην υπάρξουν τελετές μνήμης για την αιματηρή καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων

 

 

ΠΕΚΙΝΟ. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε χθες η κινεζική αστυνομία, για να προλάβει ενδεχόμενες διαδηλώσεις ή τελετές μνήμης για την 20ή επέτειο της αιματηρής καταστολής των φοιτητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, όμως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποίησαν ολονυκτία στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ιουνίου 1989. Την ίδια στιγμή, η κινεζική κυβέρνηση κώφευε στις εκκλήσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, αλλά και του θετικά προσκείμενου στο Πεκίνο προέδρου της Ταϊβάν για ανοιχτή δημόσια συζήτηση γύρω από τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν.

 

Στην κινεζική πρωτεύουσα, οι ξένοι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν χθες από την αστυνομία να πλησιάσουν την πλατεία Τιενανμέν, την οποία φρουρούσαν στενά αστυνομικοί με πολιτικά. Ενστολοι αστυνομικοί έλεγχαν διαβατήρια στις εισόδους της πλατείας, απαγορεύοντας την είσοδο σε μέλη τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ ξένων μέσων ενημέρωσης.

 

Στην κινεζική ενδοχώρα, οι κρατικές υπηρεσίες λογοκρισίας σταμάτησαν χθες την πρόσβαση των Κινέζων χρηστών σε ιστοσελίδες κοινωνικής επαφής και ανταλλαγής αρχείων, όπως οι Facebook, Twitter και Flickr, ενώ διέκοψαν και τη μετάδοση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου CNN και άλλων ξένων ΜΜΕ, που μετέδιδαν θέματα σχετικά με την 20ή επέτειο της καταστολής των διαδηλώσεων.

 

Στο μήνυμά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον είπε ότι η Κίνα «ως αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη πρέπει να εξετάσει ανοιχτά τα σκοτεινά γεγονότα στο παρελθόν της και να προσφέρει στοιχεία για τους νεκρούς, τους συλληφθέντες και τους αγνοούμενους, για να διδαχθούν οι νέες γενιές και να επουλωθούν οι πληγές». Ο Τσιν Γκανγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις της κ. Κλίντον, λέγοντας: «Πρόκειται για κατάφωρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Καλούμε τις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τις πολιτικές τους προκαταλήψεις και να αποφεύγουν από εδώ και στο εξής να διαταράσσουν ή να υποσκάπτουν τις διμερείς μας σχέσεις». Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα, ο κ. Τσιν είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι σαν κάθε άλλη ημέρα: ήρεμη».

 

Υπό περιορισμό...

 

Οι αρχές ενίσχυσαν χθες τα μέτρα φύλαξης και παρακολούθησης των αντιφρονούντων, με ορισμένους συγγραφείς να τίθενται σε καθεστώς κατʼοίκον περιορισμού. Η συνταξιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των διωχθέντων αντικαθεστωτικών των φοιτητικών διαδηλώσεων, δέχθηκε προχθές την «επίσκεψη» ανδρών της αστυνομίας, που της ανακοίνωσαν ότι αυτή και ο σύζυγός της δεν είχαν δικαίωμα να εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους στο Πεκίνο, μέχρι και το Σάββατο.

 

Εντελώς διαφορετική εικόνα επικράτησε, όμως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου χάρη στη σχετική αυτονομία που απολαμβάνει η νησιωτική περιοχή, κατέστη δυνατή η διοργάνωση και πραγματοποίηση της μεγάλης διαδήλωσης μνήμης. Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις μνήμης δόθηκε στα απομνημονεύματα του πρώην ηγέτη του ΚΚ Κίνας Ζάο Ζιγιάνγκ, που αποκαθηλώθηκε από την ηγεσία το 1989, αφού τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών.

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_05/06/2009_317412

Link to comment
Share on other sites

Μέσα στη θλίψη μου ακούω τους δαίμονες να στριγκλίζουν.

Κλαίω, όταν οι λύκοι και τα τσακάλια γελούν.

Με δάκρυα θρηνώ τον ήρωα,

όμως σηκώνω ξανά ψηλά το κεφάλι

και τραβάω το ξίφος μου.

 

http://kelaidismata.wordpress.com/2009/06/04/tien-an-men/

 

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...