Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κακόβουλοι άνθρωποι - ενημερώνετε τα παιδιά σας

Recommended Posts

http://www.cnn.com/video/?/video/us/2007/12/21/holmes.attempted.abduction.cnn

είδα αυτό το βίντεο, ... δείχνει πως ένα άλλο παιδάκι, εμποδισε στο να γίνει απαγωγή ενός άλλου παιδιού.

οι παρουσιαστές λένε ότι, το παιδί αυτό μάλλον είχε προετοιμαστεί κατάλληλα απο τους γονείς του για τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει απο άλλο άτομο, και με τις φωνές του κατάφερε να αποτρέψει κάτι...

που πιθανώς να έσωσε και την ζωή του άλλου παιδιού...

ο δράστης όπως λένε οι παρουσιαστής επανέλαβε την προσπάθειά του αργότερα σε ένα άλλο τετράγωνο της γειτονιάς, παρενοχλώντας ένα μεγαλύτερο κορίτσι σεξουαλικά... Εγινε αργότερα η σύλληψή του.

παρόλο που υπήρχε φύλακας εκεί κοντά,... οι φωνές του παιδιού ήταν αυτές που έσωσαν το άλλο παιδάκι.... και όχι κάποιος άλλος.

για όσους δεν έχουν διαβάσει τα άρθρα "προστατέψτε τα παιδιά σας απο κακόβουλα άτομα"....: http://parents.org.gr/psych/?sid=201

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

• 2 weeks later...

Διαφημίσεις

Δυστυχώς δεν μου παίζει. Ανοίγει η σελίδα, δείχνει να φορτώνει αλλά δεν παίζει... Πάντως είναι σημαντικές και οι πληροφορίες από το link που μας παρέθεσες, Μαρία, για το πως να μάθουμε να βοηθάμε τα παιδιά μας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ναι 'σαι καλά.

εμένα παίζει - έκανε 10 15 δευτερόλεπτα να φορτώσει βέβαια.

R.I.P. Michael Jackson.

• 4 weeks later...

Πραγματικά ότι διάβασα στο σχετικό λινκ για την προετοιμασία των παιδιών είναι πολύ ενδιαφέροντα και θοηθάνε πάρα πάρα πολύ.

Μήπως θα ήταν εύκολο να ξαναβάλεις όμως το λινκ για το βίντεο γιατί δεν παίζει ούτε σεμένα?

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Καλό μήνα σε όλους!!!

Δεν ξέρω αν σωστά γράφω σ αυτό το λίγκ αλλά θα ήθελα να σας πω τι έπαθα χθες.

Εγώ πάντα όταν πάω σε καταστήματα, σουπερμαρκετ (σε κλειστούς χώρους γενικά )με τα παιδιά μου τους λέω αν ποτέ χαθούμε, να πάνε στο ταμείο και να πουν στον υπάλληλο ότι έχασα τη μαμά μου.

Χθες το μεσημέρι πήγα με το γιό μου (Α δημοτικού) σε ένα δυόροφο κατάστημα και λόγω της ώρας δεν υπήρχαν πολλοί πελάτες.

Εγώ στεκόμουν στο ταμείο για να πληρώσω και ο γιός μου μου λέει θα είμαι στα παιχνίδια (2 μέτρα μακρυά μου με οπτική επαφή)

Δεν ξέρω πως έγινε, όταν πλήρωσα και πήγα να τον πάρω δεν τον βρήκα εκεί.

Άρχισα να τον ψάχνω και να ανησυχώ αλλά ψύχραιμη λέω στην ταμεία αν έρθει ο γιός μου να τον κρατήσει.

Ήμουν τόσο σίγουρη ότι ο γιός μου θα έκανε αυτό που πάντα λέγαμε που όταν με ρώτησε ο security "μήπως πήγε κάτω ή στο πάρκιγκ" του είπα αποκλείεται.

Και όμως όχι μόνο πήγε στο κάτω όροφο αλλά βγήκε και στο πάρκιγκ τρέχοντας για να πάει στο αυτοκίνητο να με βρεί.

Μετά ξαναμπήκε στο κατάστημα και αφού όλοι οι υπάλληλοι έψαχναν μαζί μου τον βρήκε τελικά μία και τον ρώτησε αν είναι ο Κωνσταντίνος.

Περιττό να σας περιγράψω τα συναισθήματα μου.

Και η ερώτηση είναι. Πως σκέφτονται τα παιδιά και γιατί δεν έπραξε αυτά που συμφωνήσαμε;

Παρ όλα αυτά επειδή δεν το έκανε επίτηδες να κρυφτεί αλλά πραγματικά φοβήθηκε κι αυτός δεν του θύμωσα αλλά το ρώτησα γιατί το έκανε αυτό. Του έδειξα ότι φοβήθηκα και γω πάρα πολύ και με είδε να δακρύζω. (Ούτε εγώ ξέρω πως βρήκα τη δύναμη να μην ξεσπάσω με θυμό μόλις τον είδα)

Η απάντηση του ήταν ότι προσπάθησε να με βρεί και ότι δεν το θυμόταν.

Το βράδυ ο μπαμπάς του πολύ γλυκά του είπε ότι και οι δυό τον αγαπάμε πολύ και ότι ποτέ δεν θα τον ξεχνούσαμε κάπου ώστε να αρχίσει να μας ψάχνει.

Η απάντηση σε αυτό;

" Στη προσοπική μου τιμή, δεν θα το ξανακάνω"

Πως να τον εμπιστευθούμε ξανά;

Μαρία, Αικατερίνη s.o.s!!!!

Διαφημίσεις

Γεωργία μου καταλαβαίνω την αγωνία σου εκείνη τη στιγμή. Τα λεπτά σου φαίνονται αιώνες! Συγχαρητήρια που κατάφερες και συγκράτησες το θυμό σου! Εγώ δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει!

Εγω μαλλον θα ξεσπαγα σε κλαμματα που αντοχη για θυμο...μονο που το σκεφτομαι χανω το κοσμο απο μπροστα μου.

Παντως ο μεγαλος πολλες φορες στο σουπερ μαρκετ μου λεει μαμα να δω αυτο ? κ του λεω οχι κοντα μου κ ας ειναι στο 1 μετρο απο μενα....

Με λιγα λογια, ποιος ειναι ο σωστός τρόπος, για να μεταδώσουμε σε ενα 3χρονο παιδί, οτι υπάρχουν άνθρωποι, που μπορει να έχουν κακές προθέσεις?

Εγω μεχρι στιγμής της λεω, οσο πιο απλα μπορω και με τις λιγοστές γνώσεις επι του θέματος, οτι, οσοι άνθρωποι μπορει να την πλησιάσουν και ειναι μονη της, αν αυτο θα γινει, θα ειναι κατά λάθος, και δεν ειναι συγγενείς οπως ο παππους,γιαγια, νονος, να μην τους αφηνει να την αγκαλιάζουν ή να την χαιδεύουνε κτλ...κτλ...

Αν κάποια στιγμή, κά΄ποιος την ενοχλει, να βάζει τις φωνες δυνατά και η μανούλα της, θα την ακούσει και θα τρεξει.

Μαλον το τελευταίο δεν επρεπε να της το πω..γιατι σήμερα μου ειπε...''μαμά, ο ΝΙκόλας στο σχολείο με πειραζε και φωναξα δυνατα..εσυ δεν με άκουσες στην δουλειά...''?

Οπότε κακώς το ειπα αυτό, το κατάλαβα εκ των υστέρων..

Λοιπόν..τι λεμε στα παιδιά μας?

Τελος, να ρωτήσω κατι?

Ειχε ερθει ενας οικογενειακός φιλος της πεθεράς μου, στο σπίτι τους, και ήμασταν κ εμεις με την κόρη μου.

Η κορη μου, ήταν πολύ άνετη με αυτόν τον κύριο και έπαιζε μαζί του, λες και τον ήξερε.

Εγω, παλι γιατι προβληματίστηκα? Γιατι, θα ήθελα, κάποιες φορές το παιδί μου, να ειναι πιο επιλεκτικό, ή να συμβαδίζει με τα δικά μου κριτήρια? Το ξέρω οτι ζητάω πολλά απο ενα 3χρονο παιδί. :roll:

δεν λέμε στα παιδιά να προσέχουν τους ανθρώπους.

αυτό δεν γίνεται.

λέμε κανόνες

τι επιτρέπεται και τι όχι.

τι επιτρέπεται να μας κάνει κάποιος και τι όχι, ποιος τι. κτλ.

ενισχύουμε το ένστικτό τους με το να μην τα πιέζουμε να αλλάξουν τα συναισθήματά τους για κάποιον (δυσαρέσκεια, να μην θέλουν να τα αγκαλιάσει κάποιος κτλ, να φοβούνται κάτι) όσο αστείο ή ασήμαντη και να είναι η αιτία.

αυτό το ένστικτο θα πρέπει να μάθουν να ακούνε,

και τους κανόνες θα πρέπει να τους θυμούνται,...

γιατί μόνο αν ξέρουν πότε πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες (τι τους λέει το ένστικτό τους) θα τους εφαρμόσουν.

και να είναι ικανά να υπερασπίσουν με φωνές χτυπήματα ακόμα και δαγκωματικές, τον εαυτό τους.

τίποτα δεν είναι πιο ιερό απο την σωματική τους ακεραιότητα.

τους μαθαίνουμε να αγαπάνε το σώμα τους με παιχνίδια, ισορροπίες μασάζ κτλ. και τους διδάσκουμε ποιές είναι οι προσωπικές ζώνες.

δες και το άρθρο στην αρχική σελίδα

http://parents.org.gr/psych/?sid=201

ναι το καλύτερο είναι να λες

"να φωνάζεις μέχρι να σε ακούσει κάποιος. έχεις πολύ δυνατή φωνή και για αυτό σίγουρα θα έρθει αμέσως κάποιος να σε βοηθήσει"

R.I.P. Michael Jackson.

Με λιγα λογια, ποιος ειναι ο σωστός τρόπος, για να μεταδώσουμε σε ενα 3χρονο παιδί, οτι υπάρχουν άνθρωποι, που μπορει να έχουν κακές προθέσεις?

Εγω μεχρι στιγμής της λεω, οσο πιο απλα μπορω και με τις λιγοστές γνώσεις επι του θέματος, οτι, οσοι άνθρωποι μπορει να την πλησιάσουν και ειναι μονη της, αν αυτο θα γινει, θα ειναι κατά λάθος, και δεν ειναι συγγενείς οπως ο παππους,γιαγια, νονος, να μην τους αφηνει να την αγκαλιάζουν ή να την χαιδεύουνε κτλ...κτλ...

Αν κάποια στιγμή, κά΄ποιος την ενοχλει, να βάζει τις φωνες δυνατά και η μανούλα της, θα την ακούσει και θα τρεξει.

Μαλον το τελευταίο δεν επρεπε να της το πω..γιατι σήμερα μου ειπε...''μαμά, ο ΝΙκόλας στο σχολείο με πειραζε και φωναξα δυνατα..εσυ δεν με άκουσες στην δουλειά...''?

Οπότε κακώς το ειπα αυτό, το κατάλαβα εκ των υστέρων..

Λοιπόν..τι λεμε στα παιδιά μας?

Τελος, να ρωτήσω κατι?

Ειχε ερθει ενας οικογενειακός φιλος της πεθεράς μου, στο σπίτι τους, και ήμασταν κ εμεις με την κόρη μου.

Η κορη μου, ήταν πολύ άνετη με αυτόν τον κύριο και έπαιζε μαζί του, λες και τον ήξερε.

Εγω, παλι γιατι προβληματίστηκα? Γιατι, θα ήθελα, κάποιες φορές το παιδί μου, να ειναι πιο επιλεκτικό, ή να συμβαδίζει με τα δικά μου κριτήρια? Το ξέρω οτι ζητάω πολλά απο ενα 3χρονο παιδί. :roll:

....Δεν είμαι παιδοψυχίατρος, αλλα έαν διαβάσεις το σχετικό αρθρο λέει ότι οι κακόβουλοι, μπορεί να έιναι και απο το περιβάλον του παιδίουθα ήταν πολύ κάλο για όλους μας έαν γινονταν κάποια στιγμή ένα σεμινάριο πάνω στο θέμα

Διαφημίσεις

να βάλω και το σωστό λινκ

http://parents.org.gr/psych/?sid=201

αν δω ότι γίνεται κάποιο σεμινάριο θα ειδοποιήσω άμεσα!

R.I.P. Michael Jackson.

Εχω μια απορια.

Ο παππους του μικρου εχει την κακη συνηθεια να του πειραζει το πουλακι (πανω απο το παντελονι) λεγοντας του "Που ειναι το πουλακι σου? Εδω?" Και να του το πιανει. "Νατο" (τι τον ρωταει συνεχεια τα νευρα μου κροσια).

Ειπα λοιπον στον Βασιλη οτι αυτο ειναι προσωπικο μερος του και δεν επιτρεπετε σε αλλους να τον ακουμπανε εκει . Οπως και εκεινος δεν ειναι σωστο να ακουμπαει καποιον που δεν θελει εκει.

Ε! Ο παππους τα πηρε στο κρανιο.

Ειμαι υπερβολικη? Τα κανα σκ...α παλι?

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

ELENIK δεν παει να τα πήρε όπου θέλει!!!!!!!!!!

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΑ!!!!! ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΤΕΙΑ!! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.- :twisted::twisted::twisted:

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΑ!!!!! ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΤΕΙΑ!! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.- :twisted::twisted::twisted:

Συμφωνών και πιστεύω ότι είναι και άκρως φαλλοκρατική συμπεριφορά.... :evil:

Συμφωνών και πιστεύω ότι είναι και άκρως φαλλοκρατική συμπεριφορά.... :evil:

ΣΥΜΦΩΝΩ!!!!!!!!!!ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ......

Διαφημίσεις

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!

ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!

ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ???

(ΚΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΔΙΚΑ?!? ?) (πες του και κατι προς αυτή τη κατευθυνση! :evil: ΜΗΠΩΣ και λειτουργήσει σαν επιχείρημα... όχι ότι συμφωνώ, αλλά αν είναι να πιάσει κάτι, χρησιμοποίησε ότι θέλεις για δόλωμα...)

αυτό είναι τρελλό!

πάρα πολύ καλά έκανες, αλοίμονο!!!!

R.I.P. Michael Jackson.

elenik

αγπητη μου οσο και να προσπαθω να μην θυμωσω δεν τα καταφερνω και τοσο καλα οσον αφορα αυτα τα ζητηματα....θα ειμαι ομως ψυχρεμη....

καταρχας εκανες πολυ καλα. Και αυτο δεν το διαπραγματευομαι

στην συνεχεια εχω να σου πω οτι κανενας συγγενης του συζηγου σου σε αυτην την ηλικια που ειναι, δεν τον πλησιαζει να παιξει με το π....κι του, γιατι δλδ πρεπει να επιτρεπουμε στους αλλους να το κανουν στα δικα μας παιδια? επιδη ειναι μικροτερα?

επισης εχω να σου πω οτι οταν επιτρεπουμε τετοιες συμπεριφορες στα παιδια μας ήτε παρουσια μας ήτε εχωντας γνωση για αυτο..δεν εχει σημασια...αυριο μεθαυριο καποιος "αλλους" θα παει να πλησιασει το παιδακι μας να παιξει με τις προσωπικες του περιοχες και το παιδακι μας θα κατσει γιατι.....ετσι γινεται στο σπιτι του...ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ ΓΙΑΤΙ....Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ...

και οσον αφορα τον παππου....ΞΥΔΙ...

ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ....

• 5 years later...

θα ηθελα και εγω μια γνωμη απο την κυρια Στυλιανακη γιατι ειμαι πολυ αγχωμενη και μετα απο γνωμη παιδοψυχολογου μπερδευτηκα ακομα περισσοτερο.

εχω μια μικρουλα σχεδον 3,5 χρονων η οποια ειναι το κοινωνικοτερο παιδακι που εχετε γνωρισει. χειριζεται πολυ καλα τον λογο, ειναι χαρουμενη, ειναι ανξαρτητη.

η κοινωνικοτητα της ομως ειναι αυτο που θεωρω εγω προβλημα.

απο μωρο γελαγε και χαιρεταγε ολο τον κοσμο.

οταν βγαινουμε απο το σπιτι την φωναζουν ολοι απο τα γυρω μαγαζια και της μιλανε, την χαιρετανε, της χαριζουν πραγματα.

το κακο ειναι οτι μιλαει σε ολους, παει σε ολους οταν πανε να την παρουν αγκαλια, δεν φοβαται τιποτα και κανεναν.

ξεκινησα να της λεω πριν 6-7 μηνες ολα αυτα για τους ξενους και οτι δεν θελουν ολοι το καλο μας και μπλα μπλα μπλα αλλα δεν ειδα να αλλαζει κατι.

πηγα λοιπον σε παιδοψυχολογο στο αγλαια κυριακου για συμβουλευτικη και μετα απο καποιες ερωτησεις αποφανθηκε οτι το λαθος ειναι οτι μαλλον δεν την αγκαλιασαμε πολυ ως μωρο και το ψαχνει ....αλλου:shock:. και οτι το προβλημα ειναι δικο μου γιατι ενδοψυχα θα ηθελα να ηταν παντα μωρο:shock:

πραγματικα μπερδευτηκα πολυ...μπορει οντως να εχω κανει καποιο λαθος και ειναι τοσο κοινωνικη και τοσο ανεξαρτητη?

τι να της πω ωστε να μην ειναι τοσο ανοικτη σε ολους?

αισθηση φοβου απο ποτε εχουν συνηθως?

MD1op3.png

θα ηθελα και εγω μια γνωμη απο την κυρια Στυλιανακη γιατι ειμαι πολυ αγχωμενη και μετα απο γνωμη παιδοψυχολογου μπερδευτηκα ακομα περισσοτερο.

εχω μια μικρουλα σχεδον 3,5 χρονων η οποια ειναι το κοινωνικοτερο παιδακι που εχετε γνωρισει. χειριζεται πολυ καλα τον λογο, ειναι χαρουμενη, ειναι ανξαρτητη.

η κοινωνικοτητα της ομως ειναι αυτο που θεωρω εγω προβλημα.

απο μωρο γελαγε και χαιρεταγε ολο τον κοσμο.

οταν βγαινουμε απο το σπιτι την φωναζουν ολοι απο τα γυρω μαγαζια και της μιλανε, την χαιρετανε, της χαριζουν πραγματα.

το κακο ειναι οτι μιλαει σε ολους, παει σε ολους οταν πανε να την παρουν αγκαλια, δεν φοβαται τιποτα και κανεναν.

ξεκινησα να της λεω πριν 6-7 μηνες ολα αυτα για τους ξενους και οτι δεν θελουν ολοι το καλο μας και μπλα μπλα μπλα αλλα δεν ειδα να αλλαζει κατι.

πηγα λοιπον σε παιδοψυχολογο στο αγλαια κυριακου για συμβουλευτικη και μετα απο καποιες ερωτησεις αποφανθηκε οτι το λαθος ειναι οτι μαλλον δεν την αγκαλιασαμε πολυ ως μωρο και το ψαχνει ....αλλου:shock:. και οτι το προβλημα ειναι δικο μου γιατι ενδοψυχα θα ηθελα να ηταν παντα μωρο:shock:

πραγματικα μπερδευτηκα πολυ...μπορει οντως να εχω κανει καποιο λαθος και ειναι τοσο κοινωνικη και τοσο ανεξαρτητη?

τι να της πω ωστε να μην ειναι τοσο ανοικτη σε ολους?

αισθηση φοβου απο ποτε εχουν συνηθως?

ρωτα και κανεναν αλλον, θα παρει χρονο σε καποιες συνεδριες

αλλα αυτο που λες εσυ ανεξαρτητη και κοινωνικη μπορει οντως να ειναι κατι αλλο και να σημαινει κατι αλλο

μεχρι να ερμηνευτει αυτη η συμεριφορα και να ειπωθουν τα πραγματα που πρεπει οπως πρεπει θελει καποιο χρονο και αξιο ειδικο

σιγουρα θα το κανω γιατι αυτη η απαντηση "δεν μου κανει" καθολου.

ειναι το πρωτο μωρο της οικογενειας, μοναχοπαιδι, ολοι ειμαστε απ'την πρωτη ωρα απο επανω της, απο τους γονεις της (εμας) μεχρι τους παππουδες και τους θειους.

κι αν εχει παρει αγκαλιες και φιλια....

MD1op3.png

οτι θες ακους απο αυτους τους ειδικους..σε λιγο θα μας κανουν να αναρωτιομαστε αν αγαπαμε τα παιδια μας αρκετα..παρε και μια δευτερη γνωμη καλη μου..

εμενα δηλαδη που ΔΕΝ ειναι κοινωνικα δεν εχω κανει κατι λαθος? χαχαχαχα!!! Πιστευω το αντιθετο.

Και τα δυο μου παιδακια, με ξενους ανθρωπους, ουτε καλημερα δεν θελουν να λενε και αυτο το βλεπω μεγαλυτερο προβλημα. Αγωνα κανουμε για τα στοιχειωδη.

Οποτε, ναι, πιστευω οτι για να εχει συμβει και με τα δυο, προφανως εγω εβαλα το χερακι μου.....

Ε τοτε κι εμενα εχει το ιδιο προβλημα αφου μιλαει σε ολο τον κοσμο (αν δεν του απαντησουν απορει κιολας 'μαμα γιατι δεν μιλαει ο κυριος??'), επισης μοναχοπαιδι,μοναδικο εγγονι, τον εχουμε κατσιασει απο αγκαλιες και φιλια!

Εγω του ειπα οτι οπως τον νεμο το ψαρακι το πηρε ο δυτης γιατι τον ειδε μονο του ή οπως η χιονατη εκανε λαθος που μιλησε στη γριουλα μιας και δεν την ηξερε ετσι κι αυτος πρεπει να μην απομακρυνεται οταν ειμαστε εξω και να μην μιλαει σε ξενους.

Το καταλαβαινει εκεινη την ωρα (μαλλον) αλλα ειναι στη φυση του, του αρεσει ο κοσμος! Δεν θα παω σε παιδοψυχολογους για αυτο, θα του μιλαω πιο πολυ και με παραδειγματα, καποια στιγμη θα μαζευτει.

Κακό να μιλάει με τον κόσμο δεν είναι.

Αυτό που είναι κακό είναι να μην αντιδρά όταν κάποιος κάνει κάτι που δεν της/του αρέσει.

Αν π.χ. κάποιος που για κάποιον λόγο δεν τον γουστάρει (όχι απαραίτητα κάποιος "κακός") την αγκαλιάσει και πάει να της δώσει φιλί, το παιδί πρέπει να ξέρει ότι έχει το δικαίωμα να πει ΟΧΙ. Έχει το δικαίωμα να φωνάξει και να απομακρυνθεί. Πρέπει να ξέρει ότι αν αντιδράσει έτσι, δεν θα έχει κάνει κάτι "κακό" και ότι μπορεί να μιλήσει στη μαμά και στον μπαμπά που είναι σύμμαχοί του (η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να το ενθαρρύνουν το παιδί σε παρόμοια συμπεριφορά, ακόμα και αν ο "μη αρεστός" είναι κοντινό πρόσωπο, και μετά να βρούν γιατί είναι "μη αρεστός").

Το παιδί γνωρίζει τι του αρέσει και τι όχι. Γνωρίζει τι θέλει και τι όχι. Δεν είναι χαζό, είναι μικρό με προσωπικότητα. Ο ρόλος των γονέων είναι να ενισχύσουν αυτή την προσωπικότητα και να σέβονται αυτά που αρέσουν στο παιδί τους.

Όσο για τα δωράκια.......ναι, αυτό μπορεί να είναι θέμα, και μάλσιτα σοβαρό. Εκεί, μόνο με κουβέντα και πάλι κουβέντα, ότι όλοι δεν είναι φίλοι μας, ότι δεν παίρνουμε πράγματα από άλλους αν δεν μας πει η μαμά ή ο μπαμπάς....αν συμβεί, παροτρύνετε το παιδί να το πειστρέψει λέγοντας "δεν είπαμε ότι δεν παίρνουμε δωράκια;". Ταυτόχρονα μιλάτε και στους μεγάλους (τους "δωρητές") και τους λέτε ευγενικά και όμορφα να μην δίνουν στο παιδί διάφορα, γιατί μπερδεύεται και υπάρχουν και κίνδυνοι που πρέπει να τους μάθει.