Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κίνδυνος από την ουσία τεφλόν!

Recommended Posts

Eίναι πρόσφατος ο θόρυβος που προκλήθηκε διεθνώς για το τεφλόν - πλαστικό που χρησιμοποιείται ως αντικολλητικό στα μαγειρικά σκεύη. Eπιστήμονες της αμερικανικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος EWG που πραγματοποίησαν δοκιμές σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη πιστοποίησαν ότι ένα τηγάνι τεφλόν στο «μάτι» μιας κοινής ηλεκτρικής κουζίνας φτάνει γύρω στους 200 βαθμούς Kελσίου μέσα σε 5 λεπτά και εκλύει 15 τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται στο σώμα μας με τις τροφές που μαγειρεύουμε.

O κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχουν χαραγματιές στο υλικό, διότι έτσι προκαλούνται ακόμα μεγαλύτερες μεταναστεύσεις ουσιών.

Oρισμένες από αυτές ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις στο πάγκρεας, στο συκώτι, στους μαστούς και στους όρχεις, καθώς και για γενετικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα έμβρυα. Eπιστήμονες της κατασκευάστριας εταιρείας αναγνώρισαν τώρα ότι τα αέρια τα οποία ελευθερώνονται μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ασθένειες και ειδικότερα μία, που ονομάζεται «πυρετός από αναθυμιάσεις πολυμερών» και μοιάζει με γρίπη. Όμως, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) έκρινε ότι οι ποσότητες των εκλυόμενων τοξικών χημικών από το θερμαινόμενο τεφλόν έχουν αμελητέες επιπτώσεις στην υγεία.

• 7 months later...

Διαφημίσεις

Στους αρτοπαρασκευαστές το υλικό είναι τεφλόν;

Νομιζω πως ναι... Εχω μια τοστιερα με μαυρη αντικολλητικη επίστρωση και ειχα στειλει μαιλ στην εταιρεια αν εχει ουσια τεφλον γιατι εχει γδαρθει και μου απαντησαν ναι οτι εχει την ταδε ουσια (αυτη που εχει το τεφλον, γιατι τεφλον ειναι η μαρκα του προιοντος, αλλα σχεδον ολα τα αντικολλητικα σκευη εχουν αυτη την ουσια. Καλυτερα να μην χρησιμοποιουμε αντικολλητικα σκευη.

0b8bfa6eaf.png

εγώ έχω τους ενδοιασμούς μου για το αν είναι βλαβερό.

ξέρω ότι στους βηματοδότες που βάζουν στην καρδιά χρησιμοποιούν τεφλόν!!!!

Ναι, αλλά μήπως παίζει ρόλο η υψηλή θερμοκρασία στην οποία έρχεται το υλικό με το άναμμα του ματιού, κάτι που δεν συμβάινει μέσα στο ανθρώπινο σώμα..και με τα green pan, το ίδιο λέτε να συμβαίνει κορίτσια?

TTh7p3.png

Διαφημίσεις

ποιος ξέρει τελικά???

και το ηλιέλαιο είναι βλαβερό σε υψηλές θερμοκρασίες..αλλά όλοι σε αυτό τηγανίζουν...

εγω χρησιμοποιώ ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο βέβαια!!

pPyfp1.png

IxVpp1.png

... Εχω μια τοστιερα με μαυρη αντικολλητικη επίστρωση ...

Στην τοστιέρα μπορείς να χρησιμοποιείς λαδόκολλα (χαρτί ψησίματος). Εγώ το έχω μόνιμα μέσα στην τοστιέρα και το αντικαθιστώ κάθε 2-3 ψησίματα. Έτσι, τα τρόφιμα δεν ακουμπούν στο τεφλόν και δεν λερώνεται και η τοστιέρα!

Το σημαντικό με το τεφλόν είναι την ώρα που βρίσκεται το σκεύος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία να μην ακουμπάς μεταλλικό μαχαιροπίρουνο σε αυτό. Δηλαδή να χρησιμοποιείς κάποιο ξύλινο για ανακάτεμα, ή μια σπάτουλα, κλπ. Έχουν βγει και κάποια πλαστικά πολύ ανθεκτικά στις μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά δεν ξέρω πόσο υγιεινά είναι.

• 2 years later...

Μηπως ξερει κανεις κατα ποσο ειναι επικινδυνα τα αντικολλητικα σκευη και ειδικα αν γρατσουνιστουν? Εχω κατι τηγανια που με το που τα αγορασαν καναν λιγες γρατσουνιες και τα προσεχα οσο μπορουσα. Να τα πεταξω?

Εχω ακουσει οτι τα αντικολλητικα αν γρατσουνιστουν μπορει να βλαψουν τον ανθρωπο αλλα ειναι τοσο επικινδυνα τελικα?

Μια τοστιερα και ενα ταψι που ειχαν φθαρει πολυ, φοβηθηκα και τα πεταξα αλλα τα τηγανια λυπαμαι λιγο να τα πεταξω γιατι ειναι σχεδον καινουργια. Τι να κανω.?

Βεβαια αποφασισα να μην ξαναπαρω αντικολλητικα αλλα μονο με κεραμικη επιστρωση που ξερω οτι δεν βλαπτουν.

Υπαρχει και ενα παλιο θεμα στο φορουμ: http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=41800

Αν γογλαρεις θα βρεις διαφορα αρθρα, πχ: http://www.preventionmag.gr/default.php?pid=6&art_id=2022&supercat_id=7

ή http://www.mediamarkt.gr/mp/article/,1013006.html

προσωπικά προτιμώ τα σκεύη από ανοξειδωτο ατσάλι και εχω το κεφαλι μου ήσυχο

(υγ ενα γρατζουνισμένο αντικολλητικό τηγανι τεφαλ το πεταξα στα σκουπίδια)

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

• 4 months later...
  • 1 year later...
Eίναι πρόσφατος ο θόρυβος που προκλήθηκε διεθνώς για το τεφλόν - πλαστικό που χρησιμοποιείται ως αντικολλητικό στα μαγειρικά σκεύη. Eπιστήμονες της αμερικανικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος EWG που πραγματοποίησαν δοκιμές σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη πιστοποίησαν ότι ένα τηγάνι τεφλόν στο «μάτι» μιας κοινής ηλεκτρικής κουζίνας φτάνει γύρω στους 200 βαθμούς Kελσίου μέσα σε 5 λεπτά και εκλύει 15 τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται στο σώμα μας με τις τροφές που μαγειρεύουμε.

O κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχουν χαραγματιές στο υλικό, διότι έτσι προκαλούνται ακόμα μεγαλύτερες μεταναστεύσεις ουσιών.

Oρισμένες από αυτές ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις στο πάγκρεας, στο συκώτι, στους μαστούς και στους όρχεις, καθώς και για γενετικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα έμβρυα. Eπιστήμονες της κατασκευάστριας εταιρείας αναγνώρισαν τώρα ότι τα αέρια τα οποία ελευθερώνονται μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ασθένειες και ειδικότερα μία, που ονομάζεται «πυρετός από αναθυμιάσεις πολυμερών» και μοιάζει με γρίπη. Όμως, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) έκρινε ότι οι ποσότητες των εκλυόμενων τοξικών χημικών από το θερμαινόμενο τεφλόν έχουν αμελητέες επιπτώσεις στην υγεία.

Ανασύρω αυτό το θέμα γιατί και η φριτέζα έχει μαύρο αντικολλητικό κάδο και τηγανίζει στους 190 βαθμούς. Λέτε να υπάρχει πρόβλημα με το υλικό του κάδου?????

Το εν λογω υλικο ειναι επικινδυνο αν χαρακτει, οποτε αν δεν εχει παθει κατι, μπορεις να τη χρησιμοποιεις αν και διατηρω επιφυλαξεις γενικα.

Εμεις παντως πεταξαμε ολα τα σκευη με αυτο το υλικο. Πηραμε τοστιερα με κεραμικες πλακες, κεραμικη πλακα για ψησιμο, επισης κεραμικο τηγανι (τυπου green pan) κλπ. Το κεραμικο δεν πειραζει φυσικα ειναι πολυ υγιεινο.

Κι έχω ένα αγαπημένο μικρό κατσαρολάκι με γυάλινο καπάκι. Έχει αρχίσει να ξηλώνεται όμως το τεφλόν, να το πετάξω ε?

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Albert Einstein

Διαφημίσεις

Ετσι οπως το περιγραφεις, δυστυχως ναι...καλυτερα να παρεις καινουργιο. Αλλιως ανοξειδωτο που σιγουρα ειναι αθανατα ή αυτα τα καινουργια κεραμικα κατσαρολακια με το καπακι, εχω ενα και δεν κολλαει, μπαινει και στο πλυντηριο πιατων.

Δηλαδή ρε κορίτσια οι φριτέζες που είναι όλες αντικολλητικές, τι κάνουμε??

Την προσέχω, δεν την βάζω πλυντήριο πιάτων, με απαλό σφουγγαράκι πλύσιμο ο κάδος. Αλλά???? Δεν υπάρχει κι άλλος τρόπος! Μετά είναι το τηγάνι που γεμίζει ο τόπος λάδια!

• 1 month later...
Εχει καμιά υπόψη της το θέμα με τις φριτέζες τι γίνεται?

Πάντως υπάρχει διάταξη στην Ολλανδία που μένει η αδελφή μου που τις προτρεπει να αλλάζουν τα αντικολλητικά μετά από 3 το πολύ χρόνια, και ΑΜΕΣΑ αν έχουν υποστεί ξύσιμο και αποκόλληση υλικου