Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κρανιακή Πηγή (μαλακο σημειο στο κεφαλάκι - απορίες)

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Οταν η κορη μου ηταν 1,5 μηνων το βραδυ που την θηλαζα τυπησε το κεφαλακι της στην πλατη του κρεβατιου. Εκανε ενα α! και μετα τιποτα. Φοβιθηκα. Επιασα την πηγη και ηταν πηγη και ηταν πολυ βαθουλοτη. :cry::cry::cry:

Πηγαμε στο παιδων σαν τρελλοι και μας ειπαν οτι το παιδι δεν εχει τιποτα.

Τελικα αυτο που εμαθα εκεινη την ημερα ηταν οτι το παιδι οταν το κρατας ορθιο η πηγη ειναι ποιο βαθουλοτη σε αντιθεση οταν το κρατας στο πλαι μπρουμητα η ανασκελα. :wink::wink:

Οπως καταλαβαινεις ηταν η πρωτη φορα που επιανα την πηγη ενω το μωρο ηταν ορθιο. Αν συμβαινει και σε σενα το ιδιο μην ανυσηχεις. :lol::):)

Οταν γεννιετε το μωρο στην κορυφη του κεφαλιου του εχει μια λακουβιτσα σαν τρυπουλα. Απο εκει μεγαλωνει το κεφαλι του. Πρεπει λοιπον επειδη δεν εχει κοκαλο να το προσεχεις λιγο περισσοτερο. Μην σε ανχωνει απλα δεν του δινεις σημασια.

Εμεις ακομα το εχουμε.

Διαφημίσεις

δεν ειναι ακριβως κρεας αλλα μια μεμβρανη.

στους 18 μηνες κλεινει εντελως.

το ρωταω αυτο γιατι μου ειχαν πει οτι αν ειναι βαθουλωτη ειναι σημαδι αφυδατωσης αλλα απο την αλλη σκεφτομαι αφυδατωση σε μωρακι με 5 θηλασμους ημερησιως συν νερο γινεται?

Διαφημίσεις

Αχ εγώ τι έπαθα...δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα.κ όταν το έπιασα πρώτη φορά...NTINOΟΟΟΟΟ ΤΡΕΧΑΑΑΑ το παιδί έχει ανωμαλία στο κεφάλι!!!

χαχαχαχα!!!απιστευτη με εκανες και γελασα!!καπως ετσι εκανε ο αδελφος μου στο δευτερο γιο μου ομως!!και φανταστειτε ο πρωτος ηταν γλομπος ως 15 μηνων ,πως δεν το ειδε?παντως οταν το ειδε στον μικρο δεν ξανακουμπησε το κεφαλι!!

αν κ δεν μου απαντησατε,μου θυμιζεις τον αντρα μου liarena που δεν θελει να της βαζω τσιμπιδακια στα μαλλια γιατι φοβαται μην πεσουν μεσα στην τρυπα :lol:

λες κ ειναι κανενα πηγαδι

Τι προβλήματα μπορει να δημιουργηθουν αν κλεισει νωρίς η πηγή? Του γιου μου έκλεισε 4-5 μηνών και η γιατρος μου το ειπε ότι έκλεισε νωρίς αλλά δεν μου εξήγησε τί μπορει να προκαλεσει. Μου ειπε πάντως οτι δεν μπορουμε να κάνουμε κάτι γιαυτο. Έχετε ιδεα τί μπορει να προκαλέσει? Μέχρι στιγμής δεν έχει κάτι αλλά με βάλατε σε σκεψεις.

s-age.pngs-age.png

Σε διαβασα κ νοιωθω πως πρεπει να απαντησω χωρις να ξερω την σωστη απαντηση ομως...

Θυμαμαι ομως τον συζηγο στους 9 μηνες να λεει στον παιδιατρο με τρομο "Δεν εκλεισε ακομα! Γιατι?" κ εκει επανω μας απαντησε αυτο που εγραψα... :roll:

Για να μην σου ειπε κατι η παιδιατρος σημαινει πως δεν υπαρχει προβλημα. Μην ανησυχεις. Θα ψαξω κ λιγο στο ιντερνετ αν βρω κατι κ θα σου πω.

Κριμα που σε αγχωσαμε, συγνωμη.

Αν ξερει κατι καποια φιλη ας μας πει. Ισως να μην ειναι νωρις το 4 μηνων που λες... :roll:

Βρηκα αυτο

Κεφάλι

Το κεφάλι μόλις γεννηθεί μπορεί να είναι τρομερά ασύμμετρο. Μην ανησυχείτε, είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται κατά τον τοκετό ή των πιέσεων από την πιθανή χρήση εργαλείων από τον γυναικολόγο κατά τον τοκετό. Πάνω στο κεφάλι του μωρού υπάρχουν δυο μαλακά σημεία. Ένα στην κορυφή και μπροστά και ένα άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πρώτο λέγεται πρόσθια πηγή και το δεύτερο οπίσθια πηγή. Το κρανίο δημιουργείται από την συνένωση διαφόρων κοκάλων. Οι πηγές αυτές βρίσκονται στο σημείο συνένωσης αυτών των κοκάλων. Η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών και η οπίσθια μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.

και αυτο

Κρανιακή πηγή

Πρόκειται για τα «μαλακά σημεία» στην κορυφή του κεφαλιού, εκεί όπου τα κρανιακά οστά δεν έχουν ενωθεί ακόμη. Είναι φυσιολογικό να νιώσετε παλμό, αν τα ακουμπήσετε, ιδίως στο μπροστινό σημείο. Η πίσω πηγή κλείνει περίπου σε 6-8 εβδομάδες και η μεγαλύτερη μπροστινή πηγή κλείνει βαθμιαία μέχρι το 18ο μήνα.

Δεν αναφερετε πουθενα κατι το ανησυχητικο :)

Διαφημίσεις

Elias-christina σ'ευχαριστώ για το ψάξιμο και για τις πληροφορίες. Ελπίζω και γω να μην δημιουργηθει κανένα πρόβλημα μεταγενέστερα. Το μικρό μου ειναι ήδη 7,5 μηνων και δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο.

s-age.pngs-age.png

Σκετο κρεας ειναι δηλαδη :?:?:? Προφανως μεγαλωνοντας ενωνονται τα κοκκαλακια και κλεινει ε? :roll:

Όταν η πηγή ή κάποια άλλη ραφή είναι κλειστή το παιδί έχει κρανιοσυνοστέωση και πρέπει να ανοιχτεί άμεσα.

Υπάρχουν ραφές στο κεφάλι που κλείνουν μέχρι και την ηλικία των 8 ετών.

Αν κάποια ραφή είναι κλεστή και δεν ανοιχτεί, μεγαλώνει το κεφάλι ασύμμετρα και με πολλές επιπτώσεις από την πίεση στον εγκέφαλο.

Άλλωστε το νόημα των ανοικτών ραφών είναι να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλος

ΑΝ ΟΜΩΣ είναι κλειστή η πηγή και δεν ανοιχτεί το παιδί πεθαίνει.

Να το διορθώσω λίγο μην τρομάξετε, ΑΥΤΟ πλεον δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί στις μέρες μας, με την ιατρική εξέλιξη που υπάρχει και τα χειρουργεία - ρουτίνας πλέον- που γίνονται

Αν ρωτήσετε μια γιαγιά θα σας το πει το "απαλό" του κεφαλιού του παιδιού και τα παλιά τα χρόνια όταν γεννιόταν το παιδί ήταν το πρώτο πράγμα που κοιτάγανε.

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

• 1 month later...

γεια σας μαμαδες!ηθελα να σας ρωτησω ποτε εκλεισε εσας η πηγη στο κεφαλακι των μωρων σας.εχω αγχωθει γιατι ο παιδιατρος την περασμενη βδομαδα μας ειπε οτι εκλεισε η πηγη στο κεφαλακι της 4μηνης κορουλας μου,κι οτι ειναι πολυ νωρις ακομα για να κλεισει και πρεπει να το παρακολουθουμε.

καλησπερα εμενα ειναι 6 μηνων και δεν εκλεισε ακομα διαβασα σε ενα αρθρο οτι η πηγη κλεινει τελειως πανω στον χρονο αλλα κατι αλλα παιδακια που εχω δει εκλεισε και πιο νωρις τωρα τι να σου πω ακριβως δε γνωριζω..

• 3 weeks later...

κι εμενα βρε κοριτσια εκλεισε 4 μηνων η πηγη στο κεφαλακι του μωρου μου κι ο παιδιατρος με αγχωσε γιατι μου ειπε οτι πρεπει να το ελεγχουμε καθε μηνα.αυτη τη βδομαδα θα παμε παλι κι εχω αγωνια να δω τι θα μου πει.ελπιζω να μην ειναι τιποτα.θα σας ενημερωσω κι εσας να ξερετε.

• 2 months later...

Σήμερα το πρωί είδα ότι το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του μωρού στο πάνω μέρος έχει γίνει στρόγγυλο και κάπως μεγαλύτερο από ότι ήταν. Πριν ήταν πίο μακρόστενο. Είναι φυσιολογικό αυτό; Ξέρει κανείς;

Καλημέρα και να σου ζήσει το μωράκι σου.

Το σημείο αυτό που λέγεται πηγή είναι λογικό να αλλάξει όσο μεγαλώνει το μωράκι και σε λίγο καιρό θα "κλείσει" δηλαδή θα ενωθούν τα κόκαλλα του κρανίου (συνήθως μέχρι τους 18 μήνες εχει γίνεια αυτό).

Ο παιδίατρος πάντα το ελέγχει στις τυπικές εξετάσεις του μήνα.

Εμένα μου είχε πεί ότι αν είναι πιο βαθουλωμένο είναι δείγμα αφυδάτωσης αλλα επειδή γιατροί δεν είμαστε και δεν μπορούμε να κρίνουμε στην επόμενη επισκεψή σας θυμισέ του να το δει.

dhtZp3.png

Χα!εγώ να δεις τι έπαθα όταν το ανακάλυψα κ δεν ήξερα τι ήταν κ νόμιζα ότι το παιδί μου είχε κάποιο πρόβλημα.

Αντιθέτως κοπέλα μου όταν δεν υπάρχει η πηγή τότε υπάρχει πρόβλημα.

όντως η πηγή αν είναι βαθουλωμένη είναι σημάδι αφυδάτωσης.Δεν το ήξερα πριν, αλλα η μικρούλα μου νοσηλεύτηκε 10 μέρες με οξεία γαστρεντερίτιδα και έτσι τώρα το ξέρω...

4S7L.jpgjNXsp3.png