Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

"Έλα να πιάσεις το πουλάκι μου"!!

Recommended Posts

Γειά σας! θα ήθελα τη συμβουλή σας και τις εμπειρίες σας σε κάποιο ζήτημα που με απασχόλησε πρόσφατα. Ήταν μεσημέρι Κυριακής και είμασταν ξαπλωμένοι με τον άντρα μου -χωρίς να κοιμόμαστε- απλά χαζεύοντας στην τηλεόραση. Τα παιδιά, ο γιος μας 4,5χρονών και η κόρη μας 3 , βρίσκονταν στο κοινό τους δωμάτιο και λίγο έπαιζαν, λίγο ξάπλωναν στα κρεβάτια τους και λίγο συζητούσαν τα δικά τους.. Κάποια στιγμή ακούμε τον εξής διάλογο ανάμεσα τους

Γιαννης -Εδώ βρε Ράνια

Ράνια -Πού, να πιάσω?

Γιάννης -Εδώ στο φουσκωτό να το πιάσεις

Ράνια -Α! εδώ

Γιάννης -Ναι! Εδώ να το φιλήσεις!!!

Κοιταζόμαστε έντρομοι με τον άντρα μου και τρέχω δίπλα, όπου ο γιος μου -ευτυχώς ντυμένος!!- έδειχνε στην αδερφή του πού να του ακουμπησει και να του φιλήσει το πουλάκι του!!

Τους απομάκρυνα γρήγορα μεν αλλά χωρίς υστερίες και τους είπα ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Σημειωτέον ότι τους έχουμε βάλει ήδη στο μυαλό ότι το σώμα του καθενός μας είναι αποκλειστικά προσωπική μας υπόθεση και δεν αφήνουμε κανέναν να το αγγίζει χωρίς εμείς να θέλουμε, ούτε βέβαια και το επιδεικνύουμε δεξιά και αριστερά. (αυτά τα συζητάμε όλοι μας σε καθημερινή βάση, αφού στην εποχή μας ακούγονται και γίνονται δυστυχώς διάφορα...)

Τελοσπάντων στην συγκεκριμένη φάση η κόρη μου ως μικρότερη και πιο "στον κόσμο της", έφυγε από τη συζήτηση αφού τους είπα ότι δεν γίνεται να αγγίζονται με αυτόν τον τρόπο. Ο γιος μου όμως που γενικώς είναι της πολύ συζήτησης, άρχισε να με ρωτάει

-γιατί απαγορεύεται να αγγιζόμαστε έτσι με τη Ράνια. γιατί δεν μπορούμε να παντρευτούμε όταν μεγαλώσουμε κλπ τέτοιου είδους ερωτήσεις

Πείτε μου λοιπόν γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΙ ΕΡΩΤΙΚΑ ή ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ? Εγώ του είπα ότι απαγορεύεται γιατί τα παιδιά που θα κάνουν θα είναι πολύ άρρωστα. Αλλά φυσικά με ρώτησε

-γιατί θα είναι άρρωστα?

του είπα ότι έτσι μας έχει φτιάξει η φύση τους ανθρώπους.

(είμαι θρήσκια και πιστεύω στο Θεό αλλά δεν μου αρέσει η μορφή Θεός-Τιμωρός, γιαύτό και δεν είπα ότι αν παντρευτεί με την αδερφή του θα τον τιμωρήσει ο Θεός)

Δεν νομίζω ότι πήρε τις απαντήσεις που ήθελε αλλά ειλικρινά με έπιασε αδιάβαστη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τους ξανατόνισα και στα δύο ότι δεν είναι σωστό να πιάνει ο ένας τα γεννητικά όργανα του άλλου και αρχίσαμε μια άλλη συζήτηση -ανώδυνη για τη μαμά!!

Δεν έχω δει άλλη τέτοια συμπεριφορά εδώ και 1,5 μήνα και βλέπω ότι όταν τα ξεντύνουμε για να τα κάνουμε μπάνιο (αλήθεια πειράζει που τα κάνουμε μαζί ????) δεν έχουν εκφραστεί με τέτοιο τρόπο ξανά.

Σημειωτέον ότι ξέρουν ότι τα παιδιά τα γεννάει μια γυναίκα από το "πιπί της" και ότι χρειάζεται και ένας άντρας για να γεννηθεί ένα παιδί.

Το ζήτημα είναι τί θα πρέπει να πούμε σε τέτοιες απορίες ή πώς να φερθούμε ώστε να μην θίξουμε την προσωπικότητα τους αλλά και να πάρουν τις σωστές απαντήσεις για την ηλικία τους??

Διαφημίσεις

Μotherof2 τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας πολύ συχνά εξερευνούν το σώμα τους και το ανακαλύπτουν. Επίσης ανακαλύπτουν και τις ανατομικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και μπορεί και να επιδεικνύονται μεταξύ τους.

Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, μη σε ανησυχεί καθόλου.

Θεωρώ τύχη το γεγονός ότι έτυχε να βρεθείτε κοντά και να επεμβείτε στο περιστατικό γιατί μπορέσατε να πείτε κάποια πράγματα, να θέσετε περιορισμούς και κανόνες και να δώσετε κάποιες απαντήσεις.

Μπορεί να σου φάνηκε ότι δεν ήταν επαρκείς, όμως δεν είναι καλό να φορτώνουμε τα παιδιά με πολλές και λεπτομερείς πληροφορίες για τέτοια θέματα. Είναι προτιμότερο να μιλήσουμε με απλά λόγια και να εξηγήσουμε τα απολύτως απαραίτητα, αυτά δηλαδή που άμεσα μας ρωτάει το παιδί.

Τα θέματα αυτά δεν τελειώνουν ποτέ. Μπορεί ο γιος σου να επεξεργαστεί τις απαντήσεις σου, να σκεφτεί κάτι άλλο και σε λίγες μέρες να ξαναφέρει το θέμα στην επιφάνεια.

Μην ανησυχείς λοιπόν ότι δεν του έλυσες τις απορίες του. Αρκεί να μην τον απέτρεψες να μιλήσει, να μην τον μάλωσες και να μην τον αγνόησες. Αν γινόταν κάτι τέτοιο μπορεί και να φοβόταν να ξανανοίξει σχετική κουβέντα.

Σε διαφορετική περίπτωση, νομίζω πως θα έχεις ξανά την ευκαιρία να τα ξανασυζητήσετε. Και ίσως να είσαι κι εσύ πιο έτοιμη και πιο "διαβασμένη". :)

Γενικά, το ότι της ζήτησε να αγγίξει ή να φιλήσει το πουλάκι του δε σημαίνει απαραίτητα ότι αγγίζονται ερωτικά. Μπορεί να είναι κάτι που γίνεται στο πλαίσιο της εξερεύνησης του σώματος και της επίδειξης.

Εμείς οι ενήλικες το βλέπουμε και το ονοματίζουμε κατευθείαν ερωτικό άγγιγμα ή ερωτικό παιχνίδι.

Οπότε ίσως είναι πιο σκόπιμο να μιλήσουμε για τις προσωπικές περιοχές του καθενός και όχι για ερωτικά αγγίγματα. Εφόσον ήδη έχετε μιλήσει για το σώμα μας που δεν αφήνουμε κανέναν να το αγγίζει, μπορείς να του πεις ότι μέσα στο "κανέναν" εννοούμε και την αδελφή μας.

Μπορεί να είναι συγγενής και πολύ αγαπημένο και κοντινό πρόσωπο όμως οι πολύ προσωπικές μας περιοχές είναι μόνο για εμάς. (διαχωρίζεις βέβαια την περίπτωση που τον καθαρίζεις εσύ πχ στο μπάνιο, όπου γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό και με στόχο να μάθει και μόνος του να το κάνει, ώστε να αναλάβει στο μέλλον μόνος του).

Μπορείς να του προτείνεις να μιλήσουν για τα σωματά τους, να τα δείξουν ο ένας στον άλλο, να επεξεργαστούν και να αγγίξουν ο καθένας το δικό του, να δουν τις ομοιότητες και τις διαφορές, να τα συζητήσουν μαζί σου. Έτσι, μπορεί να λυθούν τυχόν απορίες και σίγουρα θα διαλυθούν πολλά ταμπου και πράγματα που τυχόν ακούν ή βλέπουν γύρω τους.

Επίσης, μπορείς να τους μιλήσεις για τους κοινωνικούς νόμους. Να τουσ πεις ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε.

Μπορείς να το κάνεις και σε γενικότερο πλαίσιο αυτό, πχ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ θόρυβο 3-5 το μεσημέρι, ότι δεν επιτρέπεται να βγαίνουμε τελείως γυμνοί στο μπαλκόνι ή στο δρόμο, ότι δεν μπορούμε να παντρευόμαστε με τα αδέλφια και τους συγγενείς μας.

Ανάλογη ερώτηση του γιου σου θα μπορούσε να είναι αν μπορεί να παντρευτεί εσένα. Κι εκεί μπορείς να του πεις ότι αυτό απαγορεύεται. Ότι αγαπάμε πολύ τους γονεις, αδέλφια, συγγενείς μας , αλλά δεν μπορούμε να τους παντρευτούμε.

Ότι κι εσύ όταν ήσουν μικρή αγαπούσες πολύ πχ τον μπαμπά σου ή τους συγγενείς σου γενικότερα και παίζατε μαζί, όμως όταν μεγάλωσες γνώρισες τον μπαμπά του, που τον αγάπησες πολύ και παντρεύτηκες εκείνον.

Ειδικά ο μεγάλος είναι σε καλή ηλικία να τα καταλάβει όλα αυτά περι κοινωνικών κανόνων.

Γενικά, χρειάζεται ψυχραιμία, απλά και σαφή λόγια και κατανοητές απαντήσεις για την ηλικία τους.