Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θρησκευτικά στο νηπιαγωγείο

Recommended Posts

...και παρότι βλέπεις την δυσπιστία στο ύφος τους...εσύ συνεχίζεις να μιλάς...μήπως και κάπως, κάποτε, κάτι αλλάξει. Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο ρόλος της παιδείας;....

Ε να, ευτυχώς που υπάρχουν εκπαιδευτικοί που σκέφτονται έτσι :D

Διαφημίσεις

Το θέμα που θίγεται κορίτσια είναι όντως πολύ λεπτό και χωρά μεγάλη συζήτηση...συμφωνώ mariamb με όσα λές όχι μόνο ως συνάδερφος αλλά και ως γονιός............Δυστυχώς υπάρχουν ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ και εκπαιδευτικοί... Δεν μπορώ όμως ειλικρινά ως γονιός να κρίνω με τον αυστηρότερο τρόπο τον δάσκαλο του παιδιού μου μπροστά στο ίδιο όπως βλέπω γονείς να κάνουν....είναι καλός αν δίνει 5φωτοτυπιες τη μέρα και κακός δάσκαλος αν δεν δίνει...καλός αν προχωρά γρήγορα την ύλη ...κακός αν ακολουθεί αλλο ρυθμό....Πόσο ως γονείς ακούμε???τα παιδιά μας,τους παιδαγωγούς,τους γύρω μας???Και πόσο οι παιδαγωγοί μας ακούνε.....Επιδιώκουμε διάλογο με το δάσκαλο και όταν μας καλεί ελάχιστοι τελικά πάμε στις συναντήσεις..Υπάρχει δυστυχώς τέτοια απαίτηση και από τις δύο πλευρές....Ναι το δημόσιο σχολείο δεν έχει τη φοβερή οικονομική άνεση του ιδιωτικού...ούτε όταν ήμουν μικρή είχε. Είχε και έχει ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και προσφορά...όπως σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχουν οι μεν και οι δε.Χαίρομαι για το λειτούργημα που ασκώ,που ξυπνώ το πρωί και πάω με όρεξη στο δρόμο μου και όχι με τα μούτρα στο πάτωμα,με χαμόγελο και χαρά μόνο μπορείς να προσφέρεις και όχι κοιτώντας το ρολόι....Μην βάζετε λοιπόν ταμπέλες και αναλογιστείτε πως την επόμενη φορά ο απεργός δασκαλός σας αγωνίζεται για το καλό των παιδιών μας και όχι για να χάνει μισθό και να σας χρεώνει άδειες απ΄τις δουλειά....ΑΝ δεν υπάρχει σφυρί θα καρφώσουμε με την πέτρα....όρεξη χρειάζεται και διάθεση για προσφορά.

SOFTZ

• 2 months later...

Αχ mariamb και sofz πόσο σας νιώθω. Πέρσι σε τμήμα με 25 παιδιά είχα 6 μουσουλμάνους, 3 Μάρτυρες του Ιεχωβά, ένα άθεο και το υπόλοια ορθόδοξα. Τι να κάνω Πάσχα, Χριστούγεννα; Τι να κάνω που με κατακεραύνωσε μια μάνα γιατί στον παιδικό τους είχαν μάθει το Χαίρε Κεχαριτωμένη κι εμείς "δεν κάναμε τίποτα φέτος"; Γιατί καλά η Σβετλάνα παίζει να είναι και ορθόδοξη, ο έρμος ο Μαχμούτ τι έφταιγε; Μια γενική προσευχούλα λοιπόν το πρωί, ενθάρρυνση να χρησιμοποιούν τις συνήθειές τους κατά την προσευχή (το ένα το παιδάκι ήταν Κόπτης και άνοιγε τα χεράκια του και κοίταγε στον ουρανό το καλό μου) και ανοιχτή συζήτηση για όλα όσα έκανε ο καθένας στη δική του "εκκλησία" και για το πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στο Θεό (όπως κι αν τον λέμε) και πόσο σημαντικό είναι να δεχόμαστε τους άλλους και να τους σεβόμαστε (σε όποιο θεό κι αν πιστεύουν).

Ε, οι Ελληνίδες μόνο που δε με φάγανε ζωντανή. Τι να σας πω, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η πίστη είναι πολύ προσωπικό και οικογενειακό θέμα και δεν είναι δουλειά του σχολείου ο ... προσηλυτισμός. Αν θέλω το παιδί μου να είναι χριστιανάκι, εγώ έχω την ευθύνη να το πάω στην εκκλησία, να του μάθω τα ήθη και τα έθιμα. Το σχολείο είναι ο χώρος που θα γνωρίσει και το άλλο, το διαφορετικό, το έξω από εκείνο, για να μάθει να το σέβεται. Δουλειά του σχολείου είναι η δημοκρατία.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Αυτό το παλιό γνωστό "είναι καλύτερα ν΄ανάβεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι", περιγράφει πολλές φορές τις προσπάθειές κάποιων εκπαιδευτικών, ευτυχώς!!

Μιλώντας ως μητέρα και μόνο θα ήθελα να υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι αν και βλέπουν την πλειοψηφία (;; ) να αιτήται εκκλησιασμούς και θρησκευτικά τραγουδάκια της επικρατούσας θρησκείας αγνοώντας το διπλανό παιδάκι, που φανερά ή κρυφά ανήκει σε οικογένεια με άλλες συνήθειες και απόψεις, εκείνοι να επιμένουν να υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα και να το υπερασπίζονται .

Υπάρχουν τόσες αφορμές καθημερινά που κάνουν αυτούς που ανήκουν στην κάθε μειοψηφία να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι (και τελικά να υιοθετούν τη συμπεριφορά αυτή με τα όποια αποτελέσματα...) που ο ρόλος της κάθε θρησκείας θα έπρεπε να ήταν να τις εξαλείφει και όχι να τις προάγει.

Αλλά μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει και η λειτουργία των "αντιπροσώπων - επαγγελματιών" της κάθε θρησκείας επί της γης, αλλά και της ίδιας της θρησκείας με τα πιστεύω της;

Και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα τα οποία να μεταδώσει στο παιδί του, αλλά τονίζοντάς του πάντα ότι η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

Μετά θα δούμε κι άλλα κεριά στο βάθος...

Διαφημίσεις

Όχι βέβαια, απλά να αλλάξουν μορφή. Αντί για κατήχηση στο ελληνο- ορθόδοξο δόγμα, να μελετάμε το θρησκευτικό φαινόμενο σε όλους τους λαούς, την ανάγκη για πίστη και προσευχη και κυρίως να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τα πιστεύω του άλλου στην πράξη.

Δόξα τω Θεώ υπάρχει το κατηχητικό και υπάρχει και η λειτουργία της Κυριακής για να μάθουν τα παιδιά μας τα ιδιαίτερα έθιμα και λατρευτικά στοιχεία της Ορθοδοξίας. Δε χρειάζεται να τα επιβάλλουμε και σε παιδιά που έχουν άλλη προέλευση και να τα αναγκάζουμε να νιώθουν μειονεκτικά.

Το σχολείο πρέπει να συνδέει όχι να χωρίζει.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Εγώ ξέρω ότι εφόσον τα παιδιά βαπτίζονται με χριστιανική βάπτιση, μπορούν να μάθουν περισσότερα για την ορθόδοξη θρησκεία και μέσα απο το σχολείο. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν παραπάνω πράγματα να δηλώνουν εξαίρεση του παιδιού τους απο το μάθημα των θρησκευτικών. Και εγώ δεν τα πάω καλά με τους παπάδες αλλά θεωρώ ότι απο τη στιγμή που έχεις βαφτίσει το παιδί σου ως χριστιανό ορθόδοξο, απο την στιγμή που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα στο νηπιαγωγείο γιατί να μην μαθαίνουν λίγο περισσότερα πράγματα για την ζωή και το έργο του Ιησού? Μεγαλώνοντας θα μάθουν και για τις άλλες θρησκείες, όταν θα είναι πιο ώριμα να δεχθούν τις περαιτέρω θρησκευτικές γνώσεις.

Ναι κι εγώ που βαφτήστικα στα 18 μου είδα πως δεν με υποχρέωσαν να κάνω θρησκευτικά.Και μάλιστα ήταν και ειρωνικός ο θρησκευτικός που δεν ήμουν χριστιανή ( βαφτησμένη) και μου έκανε παρατηρήσεις του στιλ οτι οποιος δεν είναι χριστιανός δεν ειναι και σωστός άνθρωπος.Και βέβαια θρησκευτικά είχα και τον χαμηλότερο μου βαθμό.Τώρα αν μου πουν για το παιδί μου να κάνει θρησκευτικά δεν με αφορά αν θα κάνει ή όχι και να πω και κάτι τα θρησκευτικά δεν είναι και το σημαντικότερο μάθημα στο σχολείο...

Κι εγω ειμαι υπερ του να παψει να ειναι το μαθημα των Θρησκευτικων μαθημα βαθμολογουμενο... Δηλαδη σε τι βαθμολογουν τα παιδια, αν εμαθαν καλα το "Πιστευω" και τα σχετικα?? Το μαθημα των Θρησκευτικων θα επρεπε να ειναι συζητηση και να ειναι εκτος βαθμολογιας...

Ενταξει αυτα που καναμε εμεις στο Δημοτικο ηταν σε στυλ ιστοριουλας και παραμυθιου για την Παλαια και Νεα Διαθηκη... Πειτε μου ομως οτι στα 6 χρονια Γυμνασιου-Λυκειου ολα εκεινα τα δυσπεπτα βιβλια με τις θεολογικες φιλοσοφιες σας ωφελησαν σε κατι εκτος κι αν θελατε να γινετε Θεολογος.. Εγω προσωπικα τα μισουσα...

Ασε που στη σημερινη εποχη οπως επισημανθηκε παραπανω εχει αλλαξει η κοινωνια μας και εχει γινει πολυπολιτισμικη, σε καθε ταξη υπαρχουν τοσα παιδακια απο αλλες εθνικοτητες, οποτε πρεπει να αλλαξει και η φιλοσοφια του μαθηματος...

Δεν ειπα να καταργηθουν αλλα να γινει πιο ευελικτη η διδασκαλια τους και φυσικα να μην πρεπει να δωσεις εξετασεις για να περασεις την ταξη...

oaiqp2.pngm9YLp2.png

Διαφωνω ( συζητηση κανουμε.. ) με το ανωτερω.. φυσικά και να βαθμολογουνται τα "θρησκευτικά"

Προσοχη! η ετοιμολογία της λεξης "θρησκευτικά" εννοει ΟΛΕΣ ( υποτιθεται ) τις θρησκιες.. Δηλ τα παιδια μας να μαθαινουν "τι και πως" για ολες τις θρησκιες

οπως μαθαινουν και τα αλλα μαθηματα..

Εμεις βεβαια εχουμε κανει τα "θρησκευτικά"="ορθοδοξοχρηστιανικά" υπο μορφη οντως κατηχησης και οχι γνωσης

Αντιλαμβανεστε τι εννοω πιστευω..

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...