Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Σταγόνες σιδήρου και ταμπλέτες φθορίου

Recommended Posts

Καλημέρα!!!

Η μικρή μου είναι 7 μηνών. Θηλάζει και από στερεές τρώει φρουτόκρεμα και γιαουρτάκι. Τώρα θα ξεκινήσει χορτόσουπες και σύμφωνα με το πλάνο που μου έδωσε ο γιατρός το κρέας θα μπει σε ένα μήνα.

Μου είπε να της ξεκινήσω σταγόνες σιδήρου στην φρουτόκρεμα, προληπτικά για αναιμία, μέχρι να κάνει εξετάσεις στον χρόνο.

Μου έδωσε επίσης κάτι ταμπλέτες φθορίου για τα δόντια (2 έχει η μικρή) γιατί λέει το νερό στην Αθήνα δεν φθοριώνεται καλα.

Για τον σίδηρο, αν και το σκέφτομαι, OK, αλλά το φθόριο δεν το έχω ξανακούσει.

Εσείς τι λέτε? Να της δώσω σίδηρο και φθόριο?

Διαφημίσεις

καλησπέρα Rosoulita, σίδηρο έδωσα και γω προληπτικά στον γιό μου σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου μας για 2 μήνες μόνο, δηλ στον 4 και 5 μήνα. Εμείς ακόμα δοντάκια δεν έχουμε βγάλει οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω για το φθόριο.

Φθοριο δεν εχω δωσει ποτε, αλλα μια φιλη μου παιδοοδοντιατρος μου ειπε οτι ακομα και τωρ αμε τα 2-4 δοντακια θελει ενα πολυ ελεφρυ βουρτσισμα ή φθοριο. Περισσοτερα δε ξερω.

kKZUp2.png

Ρε παιδία τι θα πει προληπτικά σίδηρο να πάρουν μια σταλιά μωρά? Γιατί? Από τη στιγμη που θα αρχίσετε το μοσχαρακι θα περνει το σίδηρο του.Εμεις κάναμε τις πρώτες αιματολογικές 2,5 ετών είχαμε έλλειψη σιδηρου λόγω αφαγιας του μικρου και πάλι δεν μας έδωσε.Μετα απο 3 μηνες καναμε επαναλειψη εξετασεων και επειδη εξακολουθούσε να είναι χαμηλός ο σίδηρους μας έδωσε συμπλήρωμα σιδήρου και όχι σιδηρο.Μιας φιλης ο μικρος και αυτός με έλλειψη σιδήρου και αυτοί δεν πηραν σιδηρο.Οσο αναφορά το φθόριο δεν έχω αποψη διότι πρώτη φορά ακούω-διαβάζω κάτι τέτοιο.Εγώ στη θέση σου θα συμβουλευόμουν παιδοδοντιατρο παντως.

προσωπική γνώμη και πάντα φιλικά

rQGhp3.png

Δεν δίνουμε σίδηρο ή συμπλήρωμα σιδήρου σε μωρό που δεν έχει κανει εξετάσεις που να αποδεικνύουν την έλλειψη. Πολλοί γιατροί κάνουν το ίδιο λάθος και τελικά από την μεγάλη πρόσληψη σιδήρου (σε παιδί που δεν έχει έλλειψη) εμποδίζεται η απορρόφηση του ασβεστίου και υπάρχουν χειρότερα πρβλήματα μετά.

PhC7p3.pngXCt8p2.png

Διαφημίσεις

εμποδίζεται η απορρόφηση του ασβεστίου και υπάρχουν χειρότερα πρβλήματα μετά.

Pipi μου ( με κάθε επιφύλαξη ) νομίζω λόγω εμπειρίας στην ελλειψη σιδήρου :lol: οτι συμβαίνει το αντίθετο.Το ασβέστιο απορροφαέι το σίδηρο και όχι το σιδηρο το ασβέστιο.

Και εδω μέσα στο φορουμ εχει γραφτει πολλες φορες αλλά και απο τον παιδιατρο μου το ξέρω που μου είπε οτι το πολυ γάλα ευθυνεται κατα πολύ για τα πολυ χαμηλα επιπεδα σιδηρου του μικρου.

rQGhp3.png

Μαμάδες ρώτησα τον φαρμακοποιό και μου είπε τα εξής:

Σίδηρο δίνουν γιατί τώρα αρχίζουν να εξαντλούνται τα αποθέματα που είχαν από όσο ήταν στη κοιλιά.

Το φθόριο μου είπε καλό κάνει, κακό σίγουρα όχι.

Το ψάχνουμε λίγο ακόμα (και με τη βοήθειά σας) και βλέπουμε....

Pipi μου ( με κάθε επιφύλαξη ) νομίζω λόγω εμπειρίας στην ελλειψη σιδήρου :lol: οτι συμβαίνει το αντίθετο.Το ασβέστιο απορροφαέι το σίδηρο και όχι το σιδηρο το ασβέστιο.

Και εδω μέσα στο φορουμ εχει γραφτει πολλες φορες αλλά και απο τον παιδιατρο μου το ξέρω που μου είπε οτι το πολυ γάλα ευθυνεται κατα πολύ για τα πολυ χαμηλα επιπεδα σιδηρου του μικρου.

Η Αγλαΐα έχει γράψει το αντίθετο στο "θηλασμός". Ίσως είναι αμφίδρομο το ζήτημα και να ισχύουν και τα δύο. Δεν ξέρω. Θα σε γελάσω...

Ροζουλίτα θα στο ξαναπω, δεν κάνει να δίνουμε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος αν δεν διαπιστωθεί η αντίστοιχη έλλειψη κάθε φορά.

Σίδηρο δίνουν γιατί τώρα αρχίζουν να εξαντλούνται τα αποθέματα που είχαν από όσο ήταν στη κοιλιά.

Δηλαδή κάτα τον φαρμακοποιό σου, τα παιδιά ζουν με τα αποθέματα που έχουν μαζέψει από την κοιλιά; Από τις τροφές που τους δίνουμε δεν παίρνουν καθόλου σίδηρο εε; Από το μητρικό γάλα τίποτα εε; Τέτοια βλακεία δεν έχω ξανακούσει.

PhC7p3.pngXCt8p2.png

Γεια σας κοριτσια.εμενα η μπουμπουκιτσα μου που σε 4 μερες κλεινει τοντριτο μηνα απο οταν μπηκε στον τριτο η παιδιατρος μας ειπε και της δωσαμε βιραμινηD ,γιατι μας ειπε οτι επειδη ειναι χειμωνας και δεν βγαινει εξω θα εχει ελλειψη.ΕΠΙΣΗς μασ ειπε πως οταν μπουμε στον τεταρτο μαλλον θα παρει και σιδηρο γιατι λεει ως ο σιδηρος ειναι το μονο που δεν απορροφατε με το γαλα.Τωρα πυ θα μας επισκευτει θα το συζητισω περισσοτερο.θα ρωτησω και για τις ταμπλετες φθοριου.

Κορίτσια, να σας πω μόνο οτι στον γιο μου και τον σιδηρο αλλά και την βιταμίνη D, κανουν πολύ τακτικά εξετασεις και αναλογα αυξομειώνουν την δόση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί χρειάζεται σίδηρο? Αν ναι, τοτε το λογικό μου φαίνεται είναι να κάνει εξετάσεις και αναλόγως να δώσουν ή όχι.

Όσο για τις ταμπλέτες φθορίου, πρώτη φορά το ακούω. Εμας μας είχαν πει να καθαρίζουμε τα δοντάκια με μια γαζούλα.

Διαφημίσεις

Καλημέρα!!!

Η μικρή μου είναι 7 μηνών. Θηλάζει και από στερεές τρώει φρουτόκρεμα και γιαουρτάκι. Τώρα θα ξεκινήσει χορτόσουπες και σύμφωνα με το πλάνο που μου έδωσε ο γιατρός το κρέας θα μπει σε ένα μήνα.

Μου είπε να της ξεκινήσω σταγόνες σιδήρου στην φρουτόκρεμα, προληπτικά για αναιμία, μέχρι να κάνει εξετάσεις στον χρόνο.

Μου έδωσε επίσης κάτι ταμπλέτες φθορίου για τα δόντια (2 έχει η μικρή) γιατί λέει το νερό στην Αθήνα δεν φθοριώνεται καλα.

Για τον σίδηρο, αν και το σκέφτομαι, OK, αλλά το φθόριο δεν το έχω ξανακούσει.

Εσείς τι λέτε? Να της δώσω σίδηρο και φθόριο?

Το φθόριο για πιο λόγο ακριβώς στο έδωσε; για τόπική χρήση σε γάζα; Ακόμα και έτσι πάντως είναι πάρα πολύ μικρή γαι φθόριο... σκέψου ότι οι φθοριώσεις στα παιδιά ξεκινούν μετά τα 5-6 χρόνια όταν μπορούν να ελεξουν την κατάποση για να μην το καταπιούν.... οι ταμπλέτες φθορίου που πιπιλίζουν τα παιδιά και πάλι αρχίζουν σε αυτές τις ηλικίες... :?

Aso4p2.pngplWtp2.png

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία, στα παιδιά μπορούν να χορηγούνται δισκία φθορίου, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός πρόληψης στον αγώνα κατά της τερηδόνας. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι:

- Παιδιά 6 μηνών ως 2 ετών: 1 δισκίο των 0,25 mg F ανά ημέρα

- Παιδιά 3 ετών ως 6 ετών: 1 δισκίο των 0,50 mg F ανά ημέρα ή 2 δισκία των 0,25 mg F ανά ημέρα

- Παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών μέχρι τα 16 έτη: 1 δισκίο του 1,00 mg F ανά ημέρα ή 2 δισκία των 0,50 mg F ανά ημέρα.

Τελικά βρήκα και αυτά....

Aso4p2.pngplWtp2.png

Αυτό που θα έκαν πάντως είναι να σιγουρευτώ για την περιεκτικότητα του φθορίου στο πόσιμο νερό καθώς και αν υπάρχει περίπτωση να γίνεται πρόσληψη και απο αλλού π.χ. περιεκτικότητα του εμφιαλωμένου νερού που τυχόν πίνει το μωρό, εμπλουτισμένο γάλα...

Το να σου πει οτι το νερό της Αθήνας δεν έχει πολύ φθόριο δεν λέει και κάτι, αυτό που θα έκανα θα ήταν να επικοινωνήσω με κάποιον παιδοδοντίατρο της περιοχής ο οποίος φαντάζομαι θα ξέρει και την περιεκτικότητα σε φθόριο του νερού πριν αρχίσω να το χορηγω...

Είναι δυνατόν να υπάρξουν και προβλήματα απο την χορήγηση φθορίου αν η συγκέντρωση του υπερβεί τα συνιστώμενα όρια... :?

Aso4p2.pngplWtp2.png

Διαφημίσεις

Είναι δυνατόν να υπάρξουν και προβλήματα απο την χορήγηση φθορίου αν η συγκέντρωση του υπερβεί τα συνιστώμενα όρια... :?

Το ίδιο ισχύει και για τον σίδηρο. Και γενικά για όλα τα συμπληρώματα.

PhC7p3.pngXCt8p2.png