Jump to content
➔ ParentsCafe.gr

AvocadoMama

Members (new)
 • Posts

  17
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

AvocadoMama last won the day on January 21

AvocadoMama had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

AvocadoMama's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • First PostRare
 • CollaboratorRare
 • One Year InRare
 • Week One DoneRare
 • One Month LaterRare

Recent Badges

14

Reputation

 1. Πρόκειται για ζήτημα βαθιά υποκειμενικό. Όμως, τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Η επιλογή σας να μη δουλέψετε για κάποιο διάστημα δεν σημαίνει ότι αποσύρεστε γενικά από την αγορά εργασίας. Αν μάλιστα είστε σε μια σχέση όπου ο σύντροφος σας στηρίζει και σας σέβεται, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Αν δείτε μελλοντικά ότι αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη για εσάς, μπορείτε σταδιακά να αναζητήσετε ξανά απασχόληση. Όλα να σας πάνε όπως τα εύχεστε και τα ονειρεύεστε.
 2. Χαρά στο κουράγιο σας! Να θυμάστε ότι με την επιμονή και τη διεκδικητικότητά σας ανοίγετε το δρόμο για την ουσιαστική συμπερίληψη και άλλων παιδιών. Αλίμονο στα σχολεία που εξαρτούν την καλή τους φήμη από μια "εικόνα".
 3. Καλημέρα! Το σχολείο έχει την ευθύνη της ασφάλειας του παιδιού σας, όπως ισχύει για όλα τα παιδιά. Η/ο εκπαιδευτικός της Παράλληλης Στήριξης μοιράζεται την ευθύνη με το σχολείο για τις ώρες στις οποίες είναι παρούσα/ών. Ο εκπαιδευτικός αυτός συμπληρώνει το έργο του σχολείου, δεν το υποκαθιστά. Δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα για την υπογραφή μιας τέτοιας δήλωσης. Πίσω από αυτό το αίτημα κρύβεται η ευθυνοφοβία του σχολείου. Ενημερώστε το σχολείο μαζί με την/τον εκπαιδευτικό της ΠΣ ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν δεν λάβετε απάντηση προφορικά, καταθέστε το ερώτημά σας έντυπα και με αριθμό πρωτοκόλλου. Το παιδάκι σας έχει το δικαίωμα να απολαύσει την εκδρομούλα, όπως όλα τα παιδιά. Αν λόγω των δυσκολιών του η συμμετοχή του είναι επισφαλής, το σχολείο σε συνεργασία με εσάς και την ΠΣ, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή συμμετοχή του.

 4. Διαφημίσεις

 5. Καλησπέρα, Έκανα πρόσφατα ορμονικές εξετάσεις για πρώτη φορά (2η μέρα κύκλου) και ήθελα μια γνωμούλα καθότι πολύ πολύ αγχωμένη. Με το σύντροφό μου σκεφτόμαστε να αρχίσουμε άμεσα προσπάθειες. Η γυναικολόγος μου είπε ότι τα βρήκε όλα οκ, εκτός από την προλακτίνη που είναι ελάχιστα ανεβασμένη (και δικαιολογείται από μια μικρή ορμονική διαταραχή που είχα) Παραθέτω αποτελέσματα. Τεστοστερόνη ολική: 1,19 DHEA-S: 215 DHEA: 6,3 FSH: 9,62 LH: 7,27 E2: 82.06 PRL: 29 SHBG: 127 Προγεστερόνη: 0,40
 6. Αγαπητή μαμά, Από αυτά που γράφετε, καταλαβαίνω ότι είστε μια μαμά που παρατηρεί πολύ το παιδί και επαγρυπνά. Αυτό είναι πολύ πολύ χρήσιμο, μιας και είστε η καλύτερη πληροφοριοδότης για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Πολλά παιδάκια στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν μια ανάλογη εικόνα, δηλαδή μοιάζουν να "χάνουν" κοινωνικές δεξιότητες που είχαν κατακτήσει και να παλινδρομούν. Ωστόσο, προτού πανικοβληθείτε, είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές πολλές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με τέτοιες παλινδρομήσεις, όπως η εκλεκτική αλαλία, δυσκολίες στο λόγο ή οι αγχώδεις διαταραχές. Ένας καλός αναπτυξιολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει. Επειδή το παιδάκι σας είναι μικρό, είναι πιθανό να λάβετε μια προσωρινή διάγνωση και να χρειαστεί να κάνετε τακτικά επαναξιολογήσεις όσο μεγαλώνει. Να θυμάστε ότι πολλές φορές τα παιδάκια καλύπτουν γρήγορα και σε ικανοποιητικό βαθμό τυχόν ελλείμματα με πρώιμη παρέμβαση. Ακόμη κι αν το μέλλον δείξει ότι το παιδάκι σας είναι στο φάσμα του αυτισμού, έχετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις και ότι πλέον υπάρχουν πολλές μορφές παρέμβασης και υποστήριξης για να πραγματώσει το παιδί το μέγιστο δυναμικό του. Προσπαθήστε να μη διαβάζετε πολλά πολλά στο διαδίκτυο διότι θα συναντάτε πάντα τις πιο ακραίες και δυσοίωνες περιπτώσεις.
 7. Χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτήν εξέλιξη. Ειλικρινά χαίρομαι σαν να ήσουν δικός μου άνθρωπος. Ο βιολογικός σου πατέρας άξιζε να γνωρίζει και άξιζε να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος πως νιώθει για όλα αυτά. Κι εσύ αξίζεις να έχεις δύο οικογένειες που σε θέλουν και σε αγαπούν. Σύντομα θα έχεις και τα επίσημα αποτελέσματα dna. Είμαι βέβαιη ότι σε συνεργασία με τον βιολογικό πατέρα μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να γνωριστεί με τους γονείς σου χωρίς εκείνοι να νιώσουν απειλή. Εσύ πως νιώθεις με όλα αυτά; Υπάρχει κάποιος κοντινός σου άνθρωπος στον οποίο έχεις μιλήσει ή μπορείς να μιλήσεις για να το μοιραστείς όλο αυτό;
 8. Καλησπέρα, Λυπάμαι πολύ που η πρώτη επαφή με τη βιολογική μητέρα σου άφησε μια πικρή γεύση. Έχεις κάθε δικαίωμα να γνωρίζεις κι έχεις κάθε δικαίωμα να γνωστοποιήσεις την ύπαρξή σου στον βιολογικό πατέρα. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζει τίποτα, νομίζω ότι έχει δικαίωμα να μάθει και να αποφασίσει ο ίδιος αν και πως θα το διαχειριστεί. Να θυμάσαι πως κι εκείνοι ίσως χρειαστούν χρόνο για να διαχειριστούν την πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση, δεν είσαι μόνος. Έχεις μια οικογένεια που σε επέλεξε και σε αγάπησε και σε αγαπάει ό,τι κι αν γίνει. Ακόμη κι αν οι βιολογικοί γονείς δεν θελήσουν να αποκτήσουν κάποια σχέση μαζί σου, τουλάχιστον δεν θα ζεις πια στην άγνοια και θα μπορείς να συμπληρώσεις το παζλ της προσωπικής σου ιστορίας. Όλα να πάνε καλά! Αν χρειαστείς μια φίλη να το συζητήσεις, μη διστάσεις να μου στείλεις στο inbox.
 9. Είναι πολύ γλυκό το σχόλιο σας. Το κρατάω στο μυαλό μου γιατί θα μπορούσε να συμβεί σε όλες μας μια σύλληψη ή μια κύηση με προβλήματα.
 10. Αγαπητή φίλη, Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας... Από τα λόγια σας φαίνεται ότι δεν πρόκειται για απόφαση που την πήρατε επιπόλαια. Το συζητήσατε σοβαρά με το σύντροφό σας, πήρατε ιατρικές γνώμες και κάνατε το καλύτερο δυνατόν. Η ίδια η ζωή μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις. Λυπάμαι που έπρεπε να το περάσετε αυτό. Εύχομαι από καρδιάς να είναι όλα καλύτερα για εσάς και το σύντροφό σας σιγά σιγά. Μεγάλη αγκαλιά και στους δυο σας
 11. Αγαπημένη, Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω ότι είσαι μια νέα και δραστήρια γυναίκα, αλλά αυτή η πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση σε έχει καταβάλει ψυχολογικά. Πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια, θα σου σύστηνα να ζητήσεις υποστήριξη από ψυχολόγο ώστε να σε βοηθήσει να διοχετεύσεις αποτελεσματικά το άγχος σου και να νιώσεις καλύτερα. Θα δεις πως όταν μειωθεί λιγάκι το άγχος και η γυναικολογική υγεία μπορεί να βελτιωθεί και θα μπορέσεις να δεις πιο καθαρά τις επιλογές σου. Είσαι πολύ νέα. Είμαι βέβαιη πως όλα θα πάνε καλά για εσένα.
 12. Αγαπητέ μπαμπά, Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ τι έχετε περάσει... Από τα λόγια σας καταλαβαίνω ότι είστε ένας μπαμπάς παρών στη ζωή των παιδιών κι ότι χρειάστηκε δυστυχώς να έρθετε αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Το κοριτσάκι σας έχει επίσης περάσει πολλά και χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού. Μη μπείτε στη διαδικασία να την υποχρεώσετε να μιλήσει σε κάποιον. Μην της μιλήσετε για μια πιθανή συνεδρία με ειδικό, προτού μιλήσετε ο ίδιος μαζί του. Θα πρέπει μαζί με τη μαμά να απευθυνθείτε σε παιδοψυχίατρο ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ώστε να προετοιμάσετε το παιδί για μια πρώτη συνεδρία. Να θυμάστε ότι εσείς είστε μπαμπάς, αλλά όχι ειδικός κι ότι η δική σας βοήθεια δεν αρκεί. Επίσης να ξέρετε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβετε κι εσείς ψυχολογική υποστήριξη ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στη δυσκολία του παιδιού. Όλα να πάνε κατ' ευχήν!
 13. Είναι εντάξει να αλλάξατε γνώμη και είναι εντάξει να επιμένει κι εκείνος στη θέση του. Νομίζω ότι θα πρέπει χωρίς πίεση και με ειλικρίνεια να ακούσετε γιατί δεν επιθυμεί να κάνει άλλο παιδί. Τι ακριβώς εννοεί ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει; Η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού έχει υποχρεώσεις που ίσως εκείνος δεν θέλει πια να αναλάβει. Τα συναισθήματά του έχουν σημασία και θα πρέπει να είναι σεβαστά. Και τα δικά σας συναισθήματα βεβαίως έχουν σημασία. Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε γιατί θέλετε ένα παιδάκι ακόμη. Αν αισθάνεστε ότι αυτό θα ανανεώσει τη σχέση σας ή θα δώσει νέο νόημα στη ζωή σας, αν σας δυσκολεύει το γεγονός ότι τα άλλα σας παιδάκια μεγαλώνουν και γίνονται ανεξάρτητα, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Κάθε παιδί είναι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και δεν έρχεται να καλύψει τα κενά κανενός. Αν ωστόσο θέλετε να διοχετεύσετε την αγάπη σας με το σύντροφό σας σε ένα πλάσμα κι αν αυτή η επιθυμία δεν είναι παρόρμηση, αλλά είναι πολύ πολύ ισχυρή, θα πρέπει να τη συζητήσετε ξανά μαζί του ανοιχτά, αλλά χωρίς απαιτήσεις.
 14. Η εφηβεία είναι μια πολύ περίπλοκη περίοδος για τα περισσότερα παιδιά, καθώς πειραματίζονται με διάφορες ταυτότητες ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους και να ορίσουν τη θέση τους στον κόσμο. Αυτό που περιγράφετε, όμως, δεν φαίνεται να εξηγείται επαρκώς από τη μετάβαση του παιδιού στην εφηβεία. Φαίνεται ότι κάτι έχει στρεσάρει πολύ το παιδί. Πριν ανησυχήσετε πολύ, να θυμάστε ότι τα παιδιά μπορεί να στρεσαριστούν κι από πράγματα που δεν είναι όντως επικίνδυνα ή φοβερά. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει κάποια ερωτική απογοήτευση, κάποια σύγκρουση με φίλος, μια δυσκολία στο σχολείο ή άγχος για την κοινωνική εικόνα. Η έλευση του νέου μέλους στην οικογένεια, οι δυσκολίες της καραντίνας, οι νέες απαιτήσεις του Γυμνασίου μπορούν επίσης να έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην εμφάνιση του άγχους. Προσωπικά θα σας πρότεινα να μιλήσετε με έναν παιδοψυχολόγο ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση. Ο ειδικός θα μπορεί να σας δώσει και μερικές κατευθύνσεις ώστε να στηρίξετε το εφηβάκι σας αποτελεσματικά. Καταλαβαίνω ότι έχετε μια καλή σχέση με το παιδί σας κι ότι σας ανοίγεται στο βαθμό που οι έφηβοι ανοίγονται στους γονείς τους.
 15. Το ξέρω ότι ακούγεται ακατόρθωτο, αλλά μη σας καταβάλει η ενοχή. Καταλαβαίνω ότι είστε μια στοργική μαμά που φροντίζετε τα μωρά σας κι ότι ως νέα μαμά έχετε εκτεθεί σε πολύ στρεσογόνες καταστάσεις (προωράκια, χειρουργείο κτλ). Να είστε βέβαιη ότι το μωράκι σας γνωρίζει ότι είστε η μαμά του κι ότι η οικειότητα ανάμεσά σας δεν έχει χαθεί. Η γιαγιά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο σας επειδή βοηθάει περιστασιακά. Να θυμάστε επίσης ότι ξέρουμε πλέον πως τα μωράκια δημιουργούν σχέσεις δεσμού με περισσότερους από έναν φροντιστές. Αυτό σημαίνει ότι το παιδάκι σας μπορεί να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά και με εσάς και με τη γιαγιά χωρίς πρόβλημα. Είναι πιθανό η μετάβαση της αποκλειστικής φροντίδας από εσάς στη γιαγιά και από τη γιαγιά σ' εσάς να έγινε με τρόπο απότομο, που στρέσαρε το μωρό. Για τα μωρά ο κόσμος είναι άγνωστος και απρόβλεπτος. Ίσως θα βοηθούσε αν τέτοιες μεταβάσεις τις κάνετε ομαλά. Δοκιμάστε όταν επιστρέφετε από κάποια περίοδο απουσίας, να φροντίζετε για κάποιες μέρες το παιδί από κοινού με τη γιαγιά, να την αφήνετε να το ταίσει και να εμπλέκεστε σταδιακά στο τάισμα κτλ ώστε το μωράκι να προσαρμοστεί στην κοινή παρουσία σας και στη μετάβαση από πρόσωπο σε πρόσωπο. Είναι επίσης πιθανό να σας καταβάλει το άγχος και η απογοήτευση όταν το παιδί δεν συνεργάζεται αμέσως στο τάισμα με αποτέλεσμα να το αντιλαμβάνεται και να αντιστέκεται. Εγώ θα σας έλεγα να δείξετε επιείκεια με το μωράκι και τον εαυτό σας. Είστε μια μαμά που νοιάζεται και επαγρυπνά. Τι πιο σημαντικό από αυτί; Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς!
 16. Καλημέρα μαμάδες, Η ξαφνική έλλειψη βλεμματικής επαφής συχνά μας αναστατώνει επειδή αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των αυτιστικών διαταραχών. ΟΜΩΣ υπάρχουν και πολλοί πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό μπορεί να αποφεύγει επίμονα ή περιστασιακά τη βλεμματική επαφή π.χ. κάποια περιστασιακή ή επίμονη δυσκολία στην ακοή, το στρες στα μωρά από κάποια αρνητική για εκείνα εμπειρία κοινωνικής συνδιαλλαγής κλπ Τα βρέφη έως 6 μηνών ως επί το πλείστον αποτυγχάνουν να κάνουν επαρκή βλεμματική επαφή (έχουν κυρίως φευγαλέα βλέμματική επαφή) και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ίσως θα πρέπει να παρατηρήσετε αν το παιδάκι σας κάνει βλεμματική επαφή με κάποιο τρίτο πρόσωπο (μην το πάρετε προσωπικά, τα μωρά κοιτούν πιο επίμονα λιγότερο οικεία πρόσωπα και πράγματα). Αν δυσκολεύεται και με τρίτους και αν αυτή είναι μια κατάσταση που επιμένει, μιλήστε με τον/την παιδίατρο. Αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε αναπτυξιολόγο. Οι πιθανότητες να μην είναι τίποτα σπουδαίο είναι σημαντικά μεγαλύτερες
×
×
 • Create New...