Ttbdad

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  18
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

15 Neutral
 1. Ψάχνοντας το θέμα στο google βρίσκω πως σημαντικά μεγάλες πιθανότητες για ρήξη της μήτρας σε περίπτωση vbac μετά από καισαρική έχουν οι γυναίκες με μεσοδιαστημα μεταξύ του τοκετού και της έναρξης της επόμενης εγκυμοσύνης λιγότερο από 6 μήνες . Δείτε εδώ έρευνα https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17978122 όπου σναφέρει 2,66% πιθανότητα. Γενικά ως προς την έναρξη επόμενης εγκυμοσύνης μετά από καισαρική (όχι για vbac) εδώ http://www.fisher-price.com/en_AU/playtime/parenting/articlesandadvice/articledetail.html?article=tcm:175-25998 Λέει πως μεταξύ τοκετών (προσοχή όχι μεταξύ τοκετού και επόμενης έναρξης εγκυμοσύνης) συστηνόταν διάστημα 19 μηνών με άλλους να συστήνουν και πιο σύντομα. Μια καλή απάντηση έχει και εδώ http://www.caesarean.org.uk/FAQ.html#preGap όπου αναφέρει πως η ρήξη μετά από καισαρική έχει μικρές πιθανότητες 2% και είναι αυξημένη περισσότερο σε όσες έχουν έναρξη εγκυμοσύνης κάτω από 6 μήνες μετά το προηγούμενο τοκετό. Πέρα από τις έρευνες η προσωπική μου γνώμη είναι πως και το πολύ σύντομα αλλά και η μεγάλη αναμονή λόγω φόβου είναι προς τα άκρα και θα πρέπει να αποφεύγονται.
 2. Καλύτερα να επαναλάβετε τις εξετάσεις και σε αλλο κέντρο εξειδικευμένο και να δειτε αν είναι πάλι ίδια τα αποτελέσματα, επίσης εξεταστείτε για μικρόβια, ειδικά ο συζυγος στο σπέρμα. Πάρτε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και αλλάξτε τρόπο ζωής, όχι καθιστική, υγιηνή και πλήρη διατροφή και γυμναστική, πάρτε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κσντε τα όλα για ενα τρίμηνο συνεχόμενα. Επαναλάβετε τι εξετάσεις μετά το τρίμηνο για να δείτε αν είχατε κάποια βελτίωση. Γενικά προσπαθήστε λίγο ακόμα μιας και είστε μικροί.
 3. Λογικά τα επίπεδα της ακτινοβολίας δεν επηρεάζουν τόσο πολύ ώστε να δημιουργήσουν μεταλλάξεις, παρόλα αυτά το σπέρμα έχει πλήρη κύκλο ανανέωσης κάθε 2,5 μήνες, οπότε μπορείτε να περιμένετε τόσο αν ανησυχείτε

 4. Διαφημίσεις


 5. Οι συμβουλές για διάλυση της οικογένειας θα έπρεπε να δίνονται με φειδώ και μόνον όταν γνωρίζω πραγματικά ένα ζευγάρι θα τολμούσα να το προτείνω. Το βήμα του διαζυγίου ενδεχομένως να επιδεινώσει πολλές καταστάσεις και να δημιουργήσει άλλα σοβαρά προβλήματα. Έως το διαζύγιο ο πιο δύσκολος δρόμος είναι αυτός της αντιμετώπισης της ρίζας του προβλήματος εντός της σχέσης. Να ξεβολευτεί ο άντρας από τη μαμακίασή του, αλλά και να αναζητήσει εσωτερικά η θεματοθέτρια αν από τη μεριά της πρέπει να βελτιώσει κάτι στη σχέση της, αλλά και να δώσει τις μάχες που πρέπει. Θεωρώ επικίνδυνο να διαλύσει τη σχέση της όταν η ίδια δε το επιθυμεί επειδή παροτρύνθηκε από ενα φόρουμ αγνώστων, από ανθρώπους με διαφορετικά βιώματα και συνεπώς αισθητήρια κρίσης καταστάσεων. Βέβαια η λαμβάνουσα τις συμβουλές είναι απολύτως υπεύθυνη για το ποιες συμβουλές θα ακούσει και τι θα πράξει τελικά Η παρουσίαση από τη μια πλευρά ενός ζητήματος ακόμα και στους πιο αντικειμενικούς ανθρώπους κρύβει υποκειμενικότητα, όπως και πολλές φορές γεγονότα. Στο θέμα τώρα, εδώ έχουμε ένα πόλεμο θηλυκής κυριαρχίας σε οικογένεια. Το μεγαλύτερο θηλυκό, μη σεβόμενο τα όρια της νέας οικογένειας και έχοντας δυναμικό χαρακτήρα, εξουσιάζει ασκώντας εξουσία στο πιο αδύναμο φαινομενικά θηλυκό και στο γιό της. Εδώ έχεις 2 θέματα. Πρώτον Να συζητήσεις και να δεις την άποψη του συντρόφου σου και να εξετάσεις τη δική του γνώμη αν είναι σωστή και αν ταυτίζεται με τη δική σου. Αν έχετε άλλη οπτική γωνία επανεξέτασε τα δεδομένα και δες αν έχουν κάποια βάση όσα λέει και απέριψε όσα λέει για τη δική του βόλεψη. Αν συμφωνείτε μεταξύ σας οπλίσου για τη μάχη με τη πεθερά. Δεύτερον, ως προς τη πεθερά, έχει καθιερωθεί ένα status quo, μια δεδομένη ιεραρχία, όμως προφανώς αυτή πρέπει να αλλάξει. Ή θα βάζεις τρίτον να πολεμήσει τη μάχη της σχέσης για εσένα, το γιο της δηλαδή, κατανοώντας ότι αυτό δεν έχει φέρει το αποτελεσμα που θες και δεν θα σου κερδίσει το πόλεμο, ή θα πάρεις την απόφαση και με πυγμή θα τσακωθείς εσύ θα επιβάλεις τα όριά σου και θα πολεμήσεις τη πεθερά σου ανατρέποντας τους συσχετισμούς και θα τερματίσεις τις παρεμβολές. Δεν είναι εύκολη μάχη, αλλά πρέπει να βάλεις τα όριά σου, και να υπερσπίσεις της οικογένειά σου, εσένα το παιδί και το σύζυγο! Αυτό θα έκανα στη θέση σου, και πάλι όμως μπορεί να είναι άκυρο, μιας και δε σε ξέρω, ουτε και τη σχέση σου πραγματικά.
 6. Καλό είναι να επισκεφθείς τους χώρους και να πάρεις ιδέες για το τι παρέχουν, άλλα έχουν τεράστιες υποδομές με πολύποίκηλες δραστηριότητες και πρόγραμμα, όπως πχ η Λιληπούπολη, ενώ άλλα έχουν πιο προσωπική ζεστή σχέση λόγω μικρότερων διαστάσεων του σταθμού, όπως πχ τα φιλαράκια μας ,ή το κούνια μπέλα στο Περιστέρι. Κακοί και καλοί είναι εντελώς υποκειμενικά και κάθε γονιός ψάχνει κάτι άλλο.
 7. Το ότι δεν έχει εκδώσει ποτέ βιβλιάριο δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν λάμβανε φάρμακα. Μάλλον για αυτό δεν τους αρκεί η βεβαίωση ότι δεν έβγαλε ποτέ βιβλιάριο. Ρώτησε μήπως μπορείς να λάβεις αναλυτική εκτύπωση των συνταγογραφήσεων του συζύγου. Αν βγαίνει τέτοια εκτύπωση θα αποδείξει το ζητούμενό σου. Επίσης ρώτα στην επιτροπή αν εχουν ξαναλάβει τετοια βεβαίωση, από ποιο τμήμα είναι για να πάρεις τηλέφωνο , ίσως κάτι δεν στο εξήγησαν καλά ως προς το είδος της βεβαίωσης
 8. πιο πάνω έχουν μαζευτεί πολλών ειδών θεραπείες, έχεις δοκιμάσεις Όλες? κάθε οργανισμός δεν είναι ίδιος και μπορεί σε εσένα να πιάσει κάτι άλλο. Σε εμάς δούλεψε καλύτερα ότι έγραψα πιο πάνω, σε άλλους άλλο. Επίσης οι γαλακτοβάκιλοι αν μπαίνουν κάθε 3 μέρες προληπτικά βοηθούν γιατί φτιάχνουν τη σωστή χλωρίδα του κόλπου.
 9. Κάτι λίγο πιο δραστικό, που βοήθησε σε μυκητίαση είναι η πλύση με octenisept αραιωμένο με νερό. Μετά οπωσδήποτε προβιοτικά για τη ξηρότητα. Είναι πιο δραστικό γιατί είναι σαν το pedadine αλλά διάφανο, και όταν αραιώνεται αρκετά έχει οδηγίες και για κολπική χρήση
 10. Θα τα καταφέρεις ! Και κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζονται πολύ και παρόλααυτα όλα πάνε καλά.
 11. καλησπέρα, δες και αυτό ίσως δώσει κάποια ιδέα για κάτι που δεν έχετε κάνει.
 12. Απαντώ χωρίς εμπείρα καισαρικής, αλλά αισθανομαι πως έχεις ανάγκη έστω και από 2 γραμμές απάντησης. Χάνεσαι μέσα στο πακτωλό των συναισθημάτων που έχουν αφετηρία και τις ορμονικές εξάρσεις χωρίς τα περισσότερα από αυτά να έχουν τόσο σημασία όσο σου μοιάζουν. Είναι σαν τα δέντρα και το δάσος όπου χάνεσαι στις λεπτομέρεις αδυνατώντας να δεις την ουσία. Σκέψου το σαν όταν είναι να κάνεις επαφές και σου έρχεται στο μυαλό πως τα νύχια σου δεν είναι φτιαγμένα και τι θα σκεφτεί ο άντρας σου, ε καμία σχέση, δεν θα το σκεφτεί και ακόμα και Αν το προσέξει θα το προσπεράσει θα το διαγράψει ευθύς αμέσως και θα προχωρήσει, κανείς δε θα σου πει, πωωω αβαφα νύχια, άστο δεν. Έτσι και με τη καισαρική, το τέλειο δεν είναι πάντα εφικτό και η ουσία είναι πως έχετε πετύχει τον πραγματικά σημαντικό και ουσιαστικό στόχο σας. Το παιδί σας. Στόχο που άλλα ζευγάρια δεν δύνανται να πετύχουν και μαζεύουν ξανά τα κομμάτια τους και ξαναπροσπαθούν. Ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι πιο σημαντικός από τη ζωή του παιδιού και την ευτυχία του ζευγαριού. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα κουταλιές πικρών αμφιβολιών στον ωκεανό ωραίων στιγμών που μπορεί να σας δώσει το νέο μέλος σας. Προσπάθησε να είσαι καλή μητέρα σύζυγος και άνθρωπος και πίστεψέ τον εαυτό σου περισσότερο. Δεν στέρησες ούτε πίκρανες κανέναν, φέρατε στο κόσμο μια νέα ζωή. Χαρείτε τη.
 13. Το e coli είναι ένα πολύ δύσκολο μικρόβιο . Έχει δυο μηχανισμούς που δυσκολεύουν πολύ την αντιμετώπιση, ο ένας είναι ακίδες σαν αγκίστρια που γραπώνονται στα τοιχώματα του ουροποιητικού (ουρήθρα κυρίως και μετά να ανεβαίνουν προς την κύστη), και ένας μηχανισμός (που ερευνάται) που του επιτρέπει να είναι σε αδράνεια στις μικρές πτυχώσεις του ουροποιητικού και όταν υπάρχει συνεύρεση /επαφή από την τριβή που προκαλείται εμμέσως μέσω των ταλαντώσεων των εφαπτόμεων τοιχωμάτων του κόλπου, αυτά να βγαίνουν στην επιφάνεια και να ενεργοποιούνται. Αυτό που κάνουν οι χυμοί cranberry, η σόδα, οι γαλακτοβάκιλλοι αλλά και το φυτικό σκεύασμα manose, είναι να δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να μην λειτουργούν αποτελεσματικά οι ακίδες του μικροβίου και έτσι να αποβάλλεται με τα πολλά υγρά και τα ούρα. Το Urovaxom είναι εμβόλιο και λειτουργεί ως τέτοιο για κάποια στελέχη όμως και δεν πιάνει όλες τις περιπτώσεις. Το Furolin παρόλο που είναι φάρμακο συνήθως δεν το συνηθίζει εύκολα ο οργανισμός, ούτε και αποκτά ευαισθησία το μικρόβιο, πάντα εξαρτάται τη γυναίκα όμως. Αντίθετα το Zinadol, το οποίο είναι επίσης αποτελεσματικό στη χημειοπροφύλαξη πρέπει να χρησιμοποιείται όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί αλλιώς το ecoli δημιουργεί μεταλλάξεις και ανθεκτικότητα. Επίσης πέρα από την καθαριότητα, σημαντικό είναι το τράβηγμα στο καζανάκι σε κοινόχρηστε τουαλέτες πριν την χρήση, όπως και η φορά του σκουπίσματος πάντα από επάνω προς τα πίσω και όχι ανάποδα. Στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ΜΗΝ παίρνετε φάρμακα χωρίς να έχετε κάνει και αντιβιόγραμμα . Μόνο τότε θα ξέρετε σε ποια φάρμακα είναι ανθεκτικό το μικρόβιο και τι πρέπει να πάρετε για να το αντιμετωπίσετε. Πιο σωστά και αναλυτικά στοιχεία αναφέρονται στην παρακάτω ανάλυση από το site: https://www.athensmicrolab.gr/?p=2016 ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο με την επικοινωνία με το γιατρό σας τα κατωτέρω, και ποτέ στα 2ης γραμμής αντιβιοτικά απευθείας. -Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις- Η επανεμφάνιση μιας ουρολοίμωξης είναι αρκετά συχνή ιδιαίτερα στις γυναίκες σε ποσοστό 10-20%. Μάλιστα οι υποτροπές μπορεί να είναι πολύ συχνές και το φαινόμενο αυτό ταλαιπωρεί τις γυναίκες αυτές και επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους. Πολύ σημαντικό ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο συχνά αγνοείται, είναι η λήψη άφθονων υγρών και η τακτική κένωση της κύστης. Επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσωπική υγιεινή και στο σωστό σκούπισμα από εμπρός προς τα πίσω. Αφού εξασφαλιστεί αυτό και αφού αποκλειστεί κάποια πάθηση του ουροποιητικού με τον απεικονιστικό έλεγχο και παρόλα αυτά οι υποτροπές συνεχίζονται, τότε ως σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται η σεξουαλική δραστηριότητα και ακολουθούν η χρήση ενδοτραχηλικού σπιράλ, τα αντισυλληπτικά και σε μεγαλύτερες γυναίκες η κολπική ατροφία, η ακράτεια των ούρων και ο καθετηριασμός της κύστης. Συχνά όμως δεν ανευρίσκεται κάποιος παράγοντας κινδύνου οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ενοχοποιούνται γενετικοί παράγοντες. Φαίνεται ότι στις γυναίκες αυτές υπάρχει μια ατέλεια στον τοπικό αμυντικό μηχανισμό που ευνοεί τον εύκολο αποικισμό του περινέου, του κόλπου και της ουρήθρας με μικρόβια που προέρχονται από τη χλωρίδα του εντέρου. Επίσης έχει βρεθεί ότι σε κάποιες γυναίκες η χλωρίδα τους είναι εμπλουτισμένη με στελέχη από τα ίδια μικρόβια αλλά πιο τοξικά που έχουν την ικανότητα, παρά την ακεραιότητα του αμυντικού μηχανισμού να φτάνουν μέσα στο ουροποιητικό σύστημα και να προκαλούν φλεγμονές.(το τελευταίο συχνά οφείλεται σε κατάχρηση αντιβιοτικών) Προφύλαξη α)Μη αντιμικροβιακή προφύλαξη 1.Ορμονική υποκατάσταση με ενδοκολπικά οιστρογόνα σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 2.Ανοσο-προφύλαξη: Κυκλοφορούν δύο εμβόλια το Uro-Vaxom από του στόματος και το Urovac σε κολπικό υπόθετο. Περιέχουν μικροοργανισμούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό με πολύ καλά αποτελέσματα στην αποτροπή ουρολοιμώξεων 3.Προβιοτικά: Μόνο στελέχη Γαλακτοβακίλλων όταν χορηγούνται ενδοκολπικά έχει δειχθεί ότι ασκούν προστατευτική δράση 4.Προφύλαξη με Cranberry: Υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σε διάφορες μελέτες οπότε ακόμα δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για την προστατευτική του δράση 5.Προφύλαξη με ενδοκυστική έγχυση υαλουρονικού οξέος και χονδροιτίνης ή με λήψη καθημερινώς 2γρ d-μαννόζης είναι ακόμη υπό έρευνα β)Αντιμικροβιακή προφύλαξη Αυτή συνιστάται μόνο αφού έχουν τροποποιηθεί οι παράγοντες κινδύνου και έχει αποτύχει η μη αντιμικροβιακή προφύλαξη. 1.Συνεχής χημειοπροφύλαξη για 3-6 μήνες: Το συνηθέστερο σχήμα που προτείνεται είναι η νιτροφουραντοίνη (Furolin) 50mg/24ωρο, η κοτριμοξαζόλη (Septrin) 240mg/24ωρο, η φωσφομυκίνη(Fosfocin) 3γρ/10ήμερο,η κεφακλόρη (Ceclor) 250mg/24ωρο, η νορφλοξασίνη (Norocin) 200mg/24ωρο 2.Χημειοπροφύλαξη μετά τη σεξουαλική πράξη σε περιπτώσεις που για τη λοίμωξη ενοχοποιείται η σεξουαλική δραστηριότητα: Προτείνεται η χρήση μιας δόσης νιτροφουραντοίνης 50mg,ή κοτριμοξαζόλης 240mg, ή νορφλοξασίνης 200mg μετά τις επαφές Αλέξανδρος Τσίπηρας 20/12/2016 Βιβλιογραφία Grabe, et al. Guidelines on Urolocigal Infections 2015 – European Association of Urology http://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-Urological-Infections-v2.pdf Kalpana Gupta, et al. International Clinical Practice Guidelines for the Treatment of Acute Uncomplicated Cystitis and Pyelonephritis in Women: A 2010 Update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases Φωκάς Σπ. Κλινική Μικροβιολογία 2003 Γιαμαρέλλου Ελ. Κατευθυντήριες οδηγίες για τη Διάγνωση και την Εμπειρική θεραπεία των Λοιμώξεων. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.2007 Καμπερογιάννη Μ. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – κυστίτιδα πυελονεφρίτιδα. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας 2012-2013 Δημόπουλος Κ. Ουρολογία 1998 Κωστακόπουλος Α.Ν. Ουρολογία 2003 Λεγάκης Ν. Αντιμικροβιακά Φάρμακα & Κλινική Προσέγγιση των Λοιμώξεων 2008 Maxwell V. Meng, et al. Urologic Disorders. CURRENT Medical Diagnosis & Treatment 2015 τέλος πρόσθεσης κειμένου από admin ————————————————————————— Από ότι μας ενημέρωσε η λοιμωξιολόγος που μας παρακολουθεί, τα φάρμακα πρώτης γραμμής είναι φάρμακα τα οποία καταπολεμούν στην πρώτη εμφάνιση του προβλήματος και είναι τα αρχικώς χορηγούμενα από τους γιατρούς μιας και είναι ευρύτερης χρήσης και δεν έχουν πολλές παρενέργειες. Τα φάρμακα 2ης γραμμής έχουν άλλο τρόπο λειτουργίας από τα πρώτης, και μας είπε πως είναι τα φάρμακα τα οποία όταν τα πρώτης γραμμής δεν είναι αποτελεσματικά, τότε και μόνο χορηγούνται ή συνταγογράφονται ώστε να αποφευχθεί η ευρεία χρήση τους και συνεπώς και η απόκτηση ανθεκτικότητας σε αυτά των μικροβίων, ενώ επιπλέον έχουν ενδεχομένως και σημαντικά περισσότερες παρενέργειες. Πολλές από τις παρακάτω θεραπείες ακολουθήθηκαν στο παρελθόν προσπαθώντας να θεραπεύσουμε τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι. για τις κυστίτιδες είχαμε πάρει Τα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής είναι η κοτριμοξαζόλη (Septrin) 960mg δις για 3 ημέρες, η νιτροφουραντοίνη (Furolin) 100mg δις για 7 ημέρες, η φωσφομυκίνη (Fosfocin) 3gr άπαξ, η πιβμεκιλλινάμη (Selexid) 400mg δις για 5 ημέρες. Τα αντιβιοτικά δεύτερης γραμμής είναι η σιπροφλοξασίνη (Ciproxin) 250mg δις για 3 ημέρες, η νορφλοξασίνη (Norocin) 400mg δις για 3 ημέρες, αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ (Augmentin) 625mg τρις ή 1gr δις για 5 ημέρες, κεφαλοσπορίνες β γενεάς όπως η κεφακλόρη (Ceclor), κεφουροξίμη (Zinadol), κεφπροζίλη (Procef) 500mg δις για 5-7 ημέρες ——————————————————————————————————————— Edit administrator: Μην παίρνετε φάρμακα ποτέ χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι προς σύγκριση/επαλήθευση και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις οδηγίες του θεράπων ιατρού σας. Στη περίπτωση που έχετε λόγο να αμφισβητείτε τις οδηγίες του γιατρού σας, συζητήστε μαζί του πιο εκτεταμένα, ή επισκεφτείτε άλλο γιατρό.
 14. Καλό είναι να εξετάζονται βήμα βήμα όλοι οι γνωστοί παράγοντες. Γράφω μερικά από προσωπική έρευνα και μόνον μήπως κάποια από αυτά βοηθήσουν κάποιο ζευγάρι. Για το γυναικείο παράγοντα: -Σαν πολύ απλοϊκός οδηγός για το που να εστιάσουμε τον έλεγχο, αν παρουσιάζονται βιοχημικές κυήσεις σημαίνει πως η μήτρα μπορεί να δεχτεί και να κάνει την αρχική προσκόληση/ εμφύτευση στο έμβρυο, και μάλλον το απέριψε μετά ο οργανισμός ως μη σωστό έμβρυο, για να γλιτώσει τον οργανισμό από το να σπαταλήσει ενέργεια σε μια κακής ποιότητας εγκυμοσύνη. Αν δεν παρουσιάζονται καθόλου βιοχημικές εγκ. ή προσκολήσεις, τότε καλό είναι να γίνει λίγο παραπάνω εστίαση στη φυσιολογία της μήτρας και της δεκτικότητάς της στα έμβρυα. -Έχετε κάνει έλεγχο αποθηκών ωαρίων? Είναι μια εξέταση που ελέγχεται η ορμόνη AMH σε συνδυασμό με την FSH (την 2η με 3η ημέρα του κύκλου), την Εστραδιόλη (την 2η με 3η ημέρα του κύκλου) και ίσως την ινχιμπίνη B. Σε περίπτωση κακών αποτελεσμάτων το τέστ με κλομιφαίνη και το DHEA ίσως βοηθήσει, μόνο όμως αν σας το εγκρίνει ο γιατρός. -Η ποιότητα των ωαρίων (είτε ως προς τη μιτοχονδριακή ενέργεια που έχουν είτε προς τα χρωμοσόματά τους) είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και είναι και αυτός ένας παράγοντας. Σκεφτείτε πως από κάθε 10άδα ωαρίων στατιστικά στα 25 έτη σχεδόν τα μισά είναι πολύ καλά, ενώ όσο μεγαλώνουμε σταδιακά φθίνουν με ποσοστό που φτάνει 1 με 2 ανά 10άδα στην ηλικία των 40. Φυσικά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν είναι πάντα στους μέσους όρους αυτούς. Αν χαρακτηρίσουμε τα ωάρια σαν μπαταρίες που χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να περάσουν όλες τις διαδικασίες καλό είναι να πάρουμε συμπληρώματα όπως CoQ10, φολικό οξύ, (τα 2 πιο σημαντικά ίσως) βιταμίνη Ε, νιταμίνη C, L-arginine και Ω3 για να βοηθήσουμε λίγο τις μπαταρίες τους, πάντα με την έγκριση του γιατρού. -Στις IVF συζητείτε σε επιστημονικά άρθρα πως μάλλον έως το στάδιο της βλαστοκύστης δουλεύει το γεννετικό υλικό και οι αποθήκες ενέργειας από το ωάριο για να μεγαλώσει το έμβρυο (δηλαδή το γεννετικό υλικό της γυναίκας με τα αποθέματα ενέργειας των ωαρίων της γυναίκας), ενώ μετά την 3η ημέρα πχ κατά την βλαστοκύστη μπαίνει στο "παιχνίδι" και το γεννετικό υλικό του άντρα. -Κάτι άλλο που πρέπει να ελεγχθεί είναι οι ορμόνες του θυροειδή πχ η FSH, η free FSH και τα αντισώματα Anti-Tpo & anti -TG . Υπάρχουν έρευνες που σημειώνουν πως οι μη ρυθμισμένοι θυροειδείς αδένες, όταν υπάρχει υποθυροειδισμός (Hashimoto) ή υπερθυροειδισμός τότε εμποδίζουν την σύλληψη . -Επίσης πρέπει να ελεγχθεί η μήτρα για πολύποδες κλπ. με υπερήχους, αλλά και επίσης για τυχόν μικρόβια λοιμώξεις που τυχόν υποβόσκουν στο περιβάλλουν και το κάνουν πιο εχθρικό στο έμβρυο. - Άλλος έλεγχος (λίγο τραβηγμένος) είναι να ελεγχεί το ζευγάρι για καρυότυπο ώστε να δει αν κάποιος από τους 2 έχει κάποιο χρωμόσωμα ασταθές. -Σε περίπτωση που έχουν αποκλεισθεί όλοι οι άλλοι παράγοντες, τότε ίσως να εξετάζονται άλλες όχι αποδεδειγμένων αποτελεσμάτων μεθόδους, πχ κορτιζόνες ή άλλα για τα ΝΚ κύταρρα και επίθεση του αμυντικού συστήματος της μητέρας στο έμβρυο. -Κάποιοι γιατροί προτείνουν να γίνει απόξεση της μήτρας ώστε το φρέσκο στρώμα μετά από 2 με 3 κύκλους μετά να είναι θεωρητικά πιο γόνιμο, όμως θέλει προσοχή γιατί είναι μια εύκολη πηγή χρημάτων για τους γιατρούς μέσω επέμβασης και χειρουρείου, και καλό είναι να εξετάζεται αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι τέτοιο, όπως πχ κάποιος πολύποδας . Σημειώνεται πως σε κάθε περίοδο αυτό ακριβώς κάνει το σώμα, χάνει τις παλιές στρώσεις πτυχώσεων και δημιουργεί πάλι νέες μετά για να υποδεχτεί το έμβρυο. -Σε κάποιες γυναίκες ταιριάζουν διαφορετικά φάρμακα και σε άλλες άλλα, οπότε για να παραμείνει κάποιος σε ένα πρωτόκολλο/ φάρμακο είναι καλό να εξετάζεται πόσα ωάρια και σε τι μέγεθος προέκυψαν από αυτό. Συνεπώς αλλάζετε και φάρμακα για να αλλάξετε και τις πιθανότητες αν η προηγούμενη δεν πήγε τόσο καλά, ή και τη δοσολογία αυτών. Υπάρχουν πολλά φάρμακα έξω, και ενώ η βασική δραστική ουσία είναι παρόμοια τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα με μεγάλες διαφορές ίσως. -Επίσης αν παράγονται ωάρια σε κάθε κύκλο με φυσικό τρόπο, τότε αν έχουν αποτύχει τα πρωτόκολλα με τα φάρμακα, να δοκιμασθεί και ένας φυσικός κύκλος, ώστε να διαπιστωθεί αν ο οργανισμός θέλει με τις δικές του δυνάμεις να μεγαλώσει τα ωάρια και μετά κάποιο από αυτά να είναι το σωστό και να τα καταφέρει. Για τον ανδρικό παράγοντα: - Έχετε εξετάσει το σπέρμα σε εξειδικευμένο εργαστήριο (αν όχι κάντε το τα τοπικά μικροβιολογικά, ακομά και μερικά αλυσίδων είναι άσχετα με το αντικείμενο, είτε δεν έχουν τα μηχανήματα, είτε την εμπειρία, είτε τις τεχνικές για να δούνε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους). Μια παράμετρος ακόμα είναι είναι η κατάτμηση DNA στο σπέρμα που σπάνια σου τη λένε, όμως μπορεί να δείξει πως ίσως πρέπει να γίνει μικρογονιμοποίηση ή επίσης να γίνει προγεννετικός έλεγχος . Επίσης οι βιταμίνες C, D, E , L carnitine , arginine και γενικά οι αντιοξειδωτικές μπορεί να βοηθήσουν την κινητικότητα τη ποσότητα ή και άλλες παραμέτρους του σπέρματος. Επίσης πρέπει να γίνει έλεγχος για μικρόβια όχι με απλή εξέταση μικροβιολόγου, ούτε με υποτιθέμενες πατέντες άλλων που βγάζουν σχεδόν πάντα πρόβλημα. Η μόνη έως σήμερα μέθοδος εξέτασης που είναι αντικειμενική και με μεγάλη ακρίβεια είναι η PCR (real time) που εξετάζει υπολείμματα DNA των μικροβίων. Δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες μεταβλητές που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και ποτέ μέχρι το τέλος μιας εγκυμοσύνης δεν μπορείς να προβλέψεις, όμως η συστηματική και μελετημένη προσπάθεια, η υπομονή, το σθένος ψυχικά που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις συνεχόμενες αποτυχίες ή και απώλειες, και το κουράγιο και η αλληλο"υ"ποστήριξη του ζευγαριού, τελικά ίσως δώσουν σε κάθε ζευγάρι που δυσκολεύεται αυτό που τόσο επιθυμεί. Καλή επιτυχία από καρδιάς σε όλες και όλους