Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    355
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    4

Όλα όσα δημοσίευσε η/ο Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  1. Τα λέει εξαιρετικά ο συντονιστής μας! Όταν ένας ασθενής βρίσκεται ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις, πρέπει να βάζει τους γιατρούς να μιλάνε μεταξύ τους για να αποφασίσουν μια κοινή γραμμή. Αν αυτό δεν είναι δυνατό στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να δείτε έναν άλλο αιματολόγο (ή έναν άλλο γυναικολόγο, παρότι αυτό συνήθως είναι πιο δύσκολο, αλλά εξαρτάται και από το δικό σας "αισθητήριο", σχετικά με το ποιον γιατρό εμπιστεύεστε τελικά περισσότερο). Αν μπορώ να πω κάποια πράγματα από εδώ, είναι πως το ιστορικό σας έχει βάση (3 αποβολές πρώτου τριμήνου), πως η συγχορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων είναι κατά κανόνα πολύ ασφαλής και πως η κορτιζόνη στην κύηση σπανιότατα έχει ένδειξη και μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, ώστε η χρήση της να πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και μόνο στους ασθενείς που πραγματικά τη χρειάζονται.
  2. Πολύ οριακό το ιστορικό σας, αλλά ναι, θα το έψαχνα σαν να είναι 3 αποβολές, ώστε να είμαι βέβαιος ότι δεν χάνουμε κάτι. Δεν είναι γνωστή παρενέργεια της Ασπιρίνης. Καλό είναι να ρωτήσετε κάποιον ενδοκρινολόγο, αν και η γλυκοζιλιωμένη είναι μέσα στα όρια και δεν νομίζω να υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας.
  3. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημόσια αυτά που γράφετε. Αν εμπιστεύεστε αυτόν που ζήτησε τις εξετάσεις, ακολουθήστε τις συμβουλές του. Το μόνο που θα πω είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι εξετάσεις για μια αποβολή 7ης εβδομάδας.
  4. Οι μελανιές είναι μάλλον απίθανο να σχετίζονται με το Salospir. Ακόμα κι έτσι, όμως, αποτελούν ασήμαντη παρενέργεια και αν η θεραπεία κρίνεται σκόπιμη από τους γιατρούς σας, τότε δεν βλέπω λόγο να ανησυχείτε.
  5. Με μία παλίνδρομη κύηση, αυτά τα αντισώματα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σημαίνουν τίποτα και μάλιστα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε 3 μήνες, γιατί μια θετική εξέταση δεν σημαίνει ότι τα αντισώματα ήρθαν για να μείνουν. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο και να σας εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνουν, με βάση και το υπόλοιπο ιστορικό σας.
  6. Αγνοήστε το. Είναι τόσο οριακό, που θεωρείται πρακτικά φυσιολογικό.
  7. Και μόνο που το ιστορικό σας δεν αφορά σε ανεξήγητες αποβολές, αλλά σε διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, δεν ξέρω γιατί έπρεπε να μπείτε στη διαδικασία του ελέγχου θρομβοφιλίας. Οι εξετάσεις, πάντως, είναι μια χαρά. Μην επαναλάβετε τίποτε και μην πάτε προληπτικά σε αιματολόγο: είναι πολύ πιθανό ότι θα φορτωθείτε με προληπτικές (αλλά στην πραγματικότητα εντελώς αχρείαστες) αντιπηκτικές ενέσεις. Προχωρήστε με θετική σκέψη στην επόμενη προσπάθειά σας!
  8. Η αυτοάνοση θρομβοφιλία (το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο) διαγιγνώσκεται ΜΕΤΑ από κάποιο ατυχές συμβάν, διότι τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα βρίσκονται τυχαία θετικά σε 1 στους 25 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους και η σημασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν πρώτα δεν έχει συμβεί κάτι (θρόμβωση ή ανεξήγητες αποβολές). Άρα μια γυναίκα είτε πληροί τα κριτήρια διάγνωσης του συνδρόμου και λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία (ανάλογα αν έχει υποστεί θρόμβωση ή έχει ανεξήγητες αποβολές) ή δεν τα πληροί και δεν χρειάζεται να λάβει καμία θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η κορτιζόνη δεν αποτελεί μέρος της θεραπείας του συνδρόμου, παρά μόνο σε πανσπάνιες περιπτώσεις όπου μια γυναίκα έχει ανθεκτικό Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (μιλάμε για λιγότερο από 1 στα 100 περιστατικά).
  9. Αιματολογική ένδειξη για να πάρετε κορτιζόνη δεν υπάρχει και άρα δεν παίρνω θέση για τη "προληπτική" σύσταση του συναδέλφου. Αν ήμουν στη θέση σας, θα έβαζα τους γιατρούς να μιλήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν ένα κοινό πλάνο δράσης, χωρίς να έχουν εσάς μπερδεμένη στη μέση.
  10. Με βάση όσα γράφονται, δεν φαίνεται πως είναι αιματολογικής αρχής το πρόβλημα, αφού οι αιμορραγίες δεν είναι χρόνιες και γενικευμένες, αλλά ξεκίνησαν μετά τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και περιορίζονται σε γυναικολογική αιμορραγία. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να γίνει ένας απλός αιμορραγικός έλεγχος (ΡΤ, ΑΡΤΤ, γενική αίματος για αιμοπετάλια) για να είστε σίγουρη. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τον γυναικολόγο ή/και με τον ψυχίατρο, εν ανάγκη και αναζήτηση δεύτερης γνώμης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση που θα αφορά είτε σε αντιμετώπιση του όποιου γυναικολογικού προβλήματος, είτε σε αλλαγή των φαρμάκων αν αυτά θεωρηθούν υπεύθυνα.
  11. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αρνητικό rhesus στην Ομάδα Αίματος - Rhesus negative

    Θα πρέπει να ζητήσετε από εργαστήριο να προσδιορίσει ΣΕ ΠΟΙΟ αντίσωμα βγήκε θετική η έμμεση Coombs (υπάρχουν άλλα περίπου 240, εκτός από το Ρέζους, αλλά από αυτά μόνο 4-5 είναι τα σημαντικά). Όταν έχετε την απάντηση για το είδος του αντισώματος, τότε θα πρέπει να σας δει αιματολόγος για να εξηγήσει τη σημασία του. Η έμμεση Coombs γίνεται συνήθως αξιόπιστα στα μεγάλα μαιευτήρια και σίγουρα στις αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων.
  12. Συγγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά μετά τις γιορτές είχα μεγάλη πίεση στο ιατρείο και δεν πρόλαβα να δω την ερώτησή σας. Χωρίς ιστορικό πολλαπλών ανεξήγητων αποβολών δεν υπάρχει διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Αν πάλι η διάγνωση είναι τεκμηριωμένη, δεν θέλει 2 ενέσεις την ημέρα, αλλά 1 ένεση και Ασπιρίνη. Με αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι πρέπει να σας δει ένας πιο καταρτισμένος αιματολόγος, για να έχετε τις απαντήσεις που ψάχνετε και να ξέρετε πώς θα προχωρήσετε σε επόμενη προσπάθεια, χωρίς αβλεψίες.
  13. Μην σας ανησυχεί. Πρόκειται για κάποιον λεμφαδένα που μεγάλωσε εξαιτίας του εμβολίου (αντιδραστική λεμφαδενίτιδα το λέμε) και θα υποχωρήσει σε λίγες μέρες, αν δεν έχει ήδη υποχωρήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα "καρουμπαλάκια" στην κλείδα (το κόκαλο κάτω από τον λαιμό).
  14. Προγραμματίστε να το κάνετε τον Ιανουάριο, που κλείνετε τους 6 μήνες από τη 2η δόση. Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την κύηση, σε αντίθεση με τον ιό, που μπορεί να σας βάλει σε μεγάλες περιπέτειες.
  15. Συγγνώμη, αλλά τέτοιες ερωτήσεις δεν μπορώ να τις απαντήσω από εδώ. Έχω ξαναπεί ότι ιατρική δεν γίνεται μέσα από μια οθόνη, χωρίς να έχω το πλήρες ιστορικό και χωρίς αναλυτική συζήτηση με την ασθενή, για να εξηγηθούν όσα θέλετε να μάθετε.
  16. Τα d-dimers αυξάνονται φυσιολογικά στην κύηση και δεν αξιολογούνται. Μην σας ανησυχούν. Για τα υπόλοιπα που γράφετε, δεν έχω πλήρη εικόνα και δεν μπορώ να σχολιάσω.
  17. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Θρομβοφιλία

    Η δόση των ενέσεων καθορίζεται σύμφωνα με το βάρος του ασθενούς και διαφέρει από σκεύασμα σε σκεύασμα.
  18. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Θρόμβοφιλια και εμβόλιο COVID

    Η θρομβοφιλία, αλλά ακόμα και το ιστορικό θρόμβωσης ΔΕΝ αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ο ιός προκαλεί πολύ περισσότερες θρομβώσεις από το εμβόλιο. Ότι φοβάστε από το εμβόλιο, να το φοβάστε 1000 φορές περισσότερο από τον ιό! Ειδικά τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) δεν προκαλούν θρομβώσεις και άρα δεν πρέπει να έχετε κανέναν λόγο ανησυχίας.
  19. Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο μέσα από μια οθόνη και σας έχω ήδη αναλύσει πιο πάνω ορισμένα πράγματα για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, που είναι μια πολύ ιδιαίτερη πάθηση, τόσο διαγνωστικά, όσο και θεραπευτικά. Ή θα ακολουθήσετε τις οδηγίες της ρευματολόγου ή θα δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο, αν αυτά που σας είπε δεν σας καλύπτουν.
  20. To θρομβοελαστόγραμμα είναι μια εξέταση που δεν συνιστάται στην κύηση, γιατί δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν τη χρησιμότητά του. Η εξέταση έχει κύρια χρήση σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και στα επείγοντα, όπου καθοδηγεί τη μετάγγιση παραγώγων αίματος. Επιπλέον, επειδή η κύηση εξ ορισμού είναι μια υπερπηκτική κατάσταση, δεν υπάρχουν αποδεκτές τιμές αναφοράς στην κύηση. Άρα, όσοι την κάνουν στην κύηση, την κάνουν καταχρηστικά, εκτός διεθνών οδηγιών. Συνειδητά μένω μακριά από τέτοιες πρακτικές και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τα αποτελέσματα.
  21. To αντιπηκτικό του λύκου είναι μια πολύ δύσκολη εξέταση που γίνεται λάθος σε 99 στα 100 εργαστήρια, ακόμα και στην Αθήνα. Το κέντρο που θα την κάνει πρέπει να μετρήσει με APTT-LA ΚΑΙ ΜΕ DRVVT και να κάνει επιβεβαιωτική μέτρηση και λόγο (screen:confirm ratio).
  22. Το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο είναι μια σύνθετη πάθηση που για να διαγνωστεί απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία κλινικού και εργαστηριακού κριτηρίου. Από όσα γράφετε (εξωμήτριες και ανεμβρυϊκές κυήσεις και παρουσία αντισωμάτων έναντι καρδιολιπίνης που δεν επιβεβαιώθηκαν σε επαναληπτική μέτρηση), κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ έχετε το σύνδρομο. Φυσικά, γράφω συνέχεια ότι ιατρική δεν γίνεται μέσα από μια οθόνη και πρέπει κανείς να έχει ένα πλήρες και αναλυτικό ιστορικό. Δεν γίνεται όμως να είναι ασαφές το αν έχετε ή όχι το σύνδρομο. Ή υπάρχουν τα κριτήρια (που είναι σαφή και αυστηρά) και το έχετε (οπότε πρέπει να πάρετε πλήρη αγωγή) ή δεν το έχετε και δεν χρειάζεστε αγωγή. Η Ασπιρίνη δεν σας καλύπτει αν το έχετε και είναι άσκοπη αν δεν το έχετε. ενώ η ανεμβρυϊκή κύηση (με τον κενό σάκο) -όπως γράφεται και παραπάνω- δεν σχετίζεται με το σύνδρομο, αλλά με πρόβλημα του εμβρύου. Χρειάζεστε καλύτερη επικοινωνία και εκτίμηση από την αιματολόγο σας για να σας φύγουν οι απορίες και οι φόβοι.
  23. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη

    Η τρέχουσα οδηγία είναι ότι τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) είναι απόλυτα ασφαλή στην κύηση και άρα δεν υπάρχει λόγος αποφυγής του εμβολίου αν είναι κάποια έγκυος ή η αναβολή της κύησης για να εμβολιαστεί κάποια που θέλει να ξεκινήσει προσπάθειες. Αν κάποια δεν βρίσκεται σε ενεργή προσπάθεια, αλλά προτίθεται να ξεκινήσει κάποτε στο μέλλον (πχ. σε 3 μήνες ή περισσότερο), τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγει οποιοδήποτε εμβόλιο ως τότε. Είναι σημαντικό να τονίσω με την ευκαιρία πως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο εμάς από τη νόσηση ή τους γονείς μας από το να τους κολλήσουμε. Αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης, για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να μην περάσουμε και δεύτερο χειμώνα όπως ο φετινός. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι αν δεν πιάσουμε επίπεδα εμβολιασμού 70% τότε θα κινδυνεύουμε και από 4ο και από 5ο κύμα πανδημίας, αλλά και από μεταλλάξεις που θα καταστίσουν άκυρο τον εμβολιασμό όλων των υπολοίπων. Αν όλοι περιμένουν "τους άλλους" να εμβολιαστούν πρώτοι, τότε ποτέ δεν θα πιάσουμε τους στόχους ανοσίας για να απαλλαγούμε από τον ιό. Μη φοβάστε το εμβόλιο πιο πολύ από μια νόσο που έχει σκοτώσει 11000 ανθρώπους σε 1 χρόνο.
  24. Μια θετική τιμή από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Χρειάζεται να έχετε σχετικό ιστορικό (3 αποβολές 1ου τριμήνου ή 1 αποβολή μετά τη 10η εβδομάδα ή άλλες επιπλοκές κύησης) και να κάνετε επανάληψη στην εξέταση σε 3 μήνες για να δείτε αν παραμένει θετική. Επειδή αυτές οι εξετάσεις είναι θετικές σε 1 στους 25 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, στις ασθενείς μου που έχουν μετρήσει κατά λάθος και χωρίς σχετικό ιστορικό αυτά τα αντισώματα, συνιστώ να μην ασχοληθούν περισσότερο και να αγνοήσουν το παθολογικό αποτέλεσμα, αφού η πιθανότητα αυτό να έχει κλινική σημασία είναι ελάχιστη. Με την ευκαιρία, να τονίσω και πάλι ότι η διενέργεια εξετάσεων "προληπτικά" και χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη, οδηγεί κατά κανόνα σε αχρείαστα έξοδα, ταλαιπωρία και άγχος. Φυσικά, αν εσείς έχετε σχετικό ιστορικό που να δικαιολογεί τον έλεγχο των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων, τότε καλύτερα είναι να δείτε έναν αιματολόγο κύησης, παρά έναν ρευματολόγο.
  25. Δεν είναι εύκολο να απαντήσω αυτήν την ερώτηση, γιατί μιλάμε για μικρά παιδιά, για τα οποία δεν έχω εμπειρία. Αν σκεφτόμουν ενήλικες θα σας έλεγα ότι πρώτον απαιτείται επανάληψη της εξέτασης για επιβεβαίωση της παθολογικής τιμής. Αν επιβεβαιωθεί, απαιτείται εκτενής έλεγχος προς αποκλεισμό διαφόρων νοσημάτων, αλλά σε ασθενείς με φυσιολογικές όλες τις άλλες εξετάσεις κατά κανόνα η αύξηση της Β12 παραμένει ανεξήγητη (αλλά δεν μας απασχολεί κιόλας, αφού στο μεταξύ έχουμε αποκλείσει όλα τα δυνητικά σημαντικά αίτια).