Γεώργιος Κωνσταντίνου

Επιστημονικός συνεργάτης
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  62
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

0 Neutral

Converted

 • Περιοχή
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων
 • Έχω εμπειρία/γνώσεις σε:
  Σε θέματα όπως:
  τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα αλλεργικό βρογχικό άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, ατοπικό έκζεμα, κνίδωση αγγειοοίδημα, δερματίτιδα εξ επαφής, αλλεργία σε τσιμπήματα μέλισσας/σφήκας

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

 1. Καλησπέρα σας, Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι στην αλλεργική πρωκτοκολίτιδα μάλλον δεν έχουν διαγνωστική θέση τα atopy patch tests. Κατʼ επέκταση οι χαρακτηρισμοί ψευδώς ή αληθώς αρνητικό ή θετικό δεν έχουν θέση σε μια εξέταση που απλά δεν συνίσταται. Η ουσία είναι η παρακολούθηση των κενώσεων και η σωστή αναζήτηση της ευαισθησίας του γαστρεντερικού με προκλήσεις σε συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν με συγκεκριμένη σειρά και με προκαθορισμένο χρονικό μεσοδιάστημα παρακολούθησης. Να τονίσω ότι τις περισσότερες φορές - αν όχι όλες - οι προκλήσεις για την αλλεργική πρωκτοκολίτιδα δεν χρειάζεται να γίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τώρα, για αυτά που περιγράφετε ως «κοκκινίλες που το παιδί έχει στο πηγούνι και στο ποδαράκι» θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά σενάρια. Το πιο κοντινό στην Αλλεργιολογία είναι η ατοπική δερματίτιδα, όμως το πιο συχνό είναι η ερεθιστική δερματίτιδα. Το αν το παιδί σας, τελικά, έχει ατοπική δερματίτιδα και τι χειρισμούς (διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς) θα πρέπει να κάνετε σχετικά θα σας το πει ένας έμπειρος αλλεργιολόγος που ασχολείται με την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά. Τέλος, επιγραμματικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η αλλεργία μπορεί να αποδίδεται: α) στα αντισώματα της αλλεργίας (ειδικές IgE σε διάφορα αλλεργιογόνα οι οποίες όταν είναι παθολογικές μπορεί να δώσουν θετικές δερματικές δοκιμασίες διά νυγμού ή και να ανιχνευθούν στον ορό του αίματος) και β) στα κύτταρα της αλλεργίας. Στην περίπτωση αυτή δεν βρίσκουμε θετικές τις δερματικές δοκιμασίες αλλά ούτε και τις ειδικές IgE στον ορό του αίματος, είναι όμως δυνατόν να βρούμε θετικά τα atopy patch tests. Και στις δύο περιπτώσεις είναι δυνατόν να έχουμε ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά αποτελέσματα η ερμηνεία των οποίων χρειάζεται εμπειρία και προσοχή. Πρωτίστως όμως χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την κάθε διαγνωστική μεθοδολογία εκεί που πραγματικά χρειάζεται και στις περιπτώσεις εκείνες που το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί ωφελώντας τον ασθενή και όχι μπλέκοντας τη τελική διάγνωση.
 2. Καλησπέρα σας, Η περιγραφή σας ταιριάζει σε μια πάθηση που ονομάζεται αλλεργική πρωκτοκολίτιδα. Αρχικά μάλλον θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο που να έχει εμπειρία σε παιδιά ώστε να θέσει τη διάγνωση και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Στην περίπτωση που θα σταματήσει το γάλα σας και με το δεδομένο ότι θα τεθεί η διάγνωση της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδα τότε μάλλον δεν είναι η σωστή επιλογή ένα ΗΑ γάλα. Αναφέρετε ότι το παιδί σας έχει και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για αυτή θα πάρετε κατάλληλες οδηγίες από τον/την παιδίατρό σας. Είναι όμως δυνατόν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να αποτελεί εκδήλωση τροφικής αλλεργίας και αν οι χειρισμοί του/της παιδιάτρου αποτύχουν είμαι σίγουρος ότι θα σας παραπέμψει μεταξύ των άλλων και για αλλεργιολογική εκτίμηση.

 3. Διαφημίσεις


 4. Καλησπέρα σας, Οι ραγάδες στο περίνεο (περιοχή πρωκτού και γύρω από αυτόν) μπορούν να δικαιολογήσουν μικροαιμορραγία του κατώτερου πεπτικού όχι όμως τις πρασινωπές και δύσοσμες κενώσεις. Αν τα δύο τελευταία επιμένουν θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/την παιδιάτρο και τον/την σύμβουλο θηλασμού σας. Αν η ραγάδα έχει επουλωθεί θα χρειαστεί και αλλεργιολογική εκτίμηση από έμπειρο αλλεργιολόγο.
 5. Καλησπέρα σας, Σε γενικές γραμμές σε επίμονες αλλεργικές πρωκτοκολίτιδες επιθυμούμε την πλήρη αποχή απο τυποποιημένα προϊόντα. Αν και αυτό το μέτρο αποτύχει προχωρούμε σε ειδικούς αλλεργιολογικούς χειρισμούς και επί νέας αποτυχίας συνεργαζόμαστε με τους παιδογαστρεντερολόγους για να αποκλείσουμε και τα λοιπά αίτια αιμορραγίας του γαστρεντερικού.
 6. Καλημέρα σας, Είναι δυνατόν μια πλημμελής ανάπτυξη να αποδοθεί σε μια αλλεργική πρωκτοκολίτιδα ή πιο συχνά εντεροκολίτιδα. Η εξήγηση είναι λίγο περίπλοκη. Αν θα μπορούσα να την απλουστεύσω λίγο θα σας έλεγα ότι η αλλεργία αυτή κάθε αυτή δημιουργεί προβλήματα στο έντερο με συνέπεια να μην γίνεται σωστή απορρόφηση. Επιπροσθέτως, η παρουσία αίματος μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα αυξάνει την κινητικότητά του και αυτό έχει ως συνέπεια να επιταχύνεται η δίοδος της τροφής και να μην απορροφάται επαρκώς. Τέλος τα συστατικά που τελικά απορροφούνται και στα οποία είναι αλλεργικός ένα οργανισμός δεν αφομοιώνονται με ευκολία.
 7. Καλησπέρα σας, Ευτυχώς 9 στα 10 βρέφη με αλλεργική πρωκτοκολίτιδα που θηλάζουν αποκλειστικά, ανταποκρίνονται σε εξατομικευμένες δίαιτες αποκλεισμού της θηλάζουσας μητέρας. Υπενθυμίζω ότι ανταπόκριση δεν θα πει αναγκαστικά ύφεση των συμπτωμάτων. Μπορεί να σημαίνει σημαντική βελτίωση. Αναλόγως της ανταπόκρισης, ο αλλεργιολόγος σε συνεργασία με τον/την παιδίατρό σας θα σας καθοδηγήσουν για τα περαιτέρω.
 8. Καλημέρα σας, Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα που περιγράφετε, αλλεργικές και μη. Θα πρότεινα ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί με δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού από έμπειρο αλλεργιολόγο με την χρήση ποιοτικών αντιδραστηρίων, καθώς και με ειδικές αλλεργιολογικές αιματολογικές εξετάσεις σε αξιόπιστο μικροβιολογικό εργαστήριο. Η κλινική εξέταση και εικόνα του παιδιού σας από μόνες τους θα δώσουν πολλές πληροφορίες ενώ τα αποτελέσματα του αλλεργιολογικού ελέγχου θα δώσουν πληροφορίες για την ενδεδειγμένη αγωγή. Ενδεχομένως να χρειαστεί και συνεργασία με ειδικό παιδοοφθαλμίατρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά δεν βρίσκεται το αίτιο σε κάτι που μοιάζει με αλλεργία. Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθείται η ενδεδειγμένη αγωγή η οποία μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η οποία σε κάθε περίπτωση θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές. ΥΓ: απολογούμαι για την καθυστερημένη απάντηση αλλά για κάποιο, τεχνικό προφανώς, λόγο δεν έλαβα ειδοποίηση για το μήνυμά σας
 9. Καλησπέρα σας, Τις περισσότερες φορές οι εξάρσεις της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας, είτε αυτές είναι ήπιες (π.χ. μόνο λίγες βλεννώδεις κενώσεις) είτε πιο σοβαρές (π.χ. βλεννοαιματηρές κενώσεις), συσχετίζονται με έκθεση σε κάποια τροφή. Συνήθως η αρχική δίαιτα αποκλεισμού περιλαμβάνει αυστηρή αποχή από γαλακτοκομικά και σόγια καθώς και παράγωγα και ότι περιέχει ακόμα και ίχνη τους. Υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να παρθεί απόφαση να διακοπούν και άλλες τροφές. Ο γιατρός σας σωστά λέει ότι μάλλον δεν χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Όμως θα χρειαστεί ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος πριν την άμεση ή έμμεση (μέσω θηλασμού) επανεισαγωγή των γαλακτοκομικών και της σόγιας. Καλή συνεργασία μεταξύ παιδιάτρου και αλλεργιολόγου συνήθως είναι σκόπιμη ειδικά στις επίμονες πρωκτοκολίτιδες σχετικά με την εισαγωγή στερεών τροφών για πρώτη φορά στη δίαιτα του βρέφους.
 10. Καλησπέρα σας, Επειδή εξάνθημα μπορούν να κάνουν πολλές καταστάσεις στην ιατρική, είναι προτιμότερο να βλέπει τις δερματικές βλάβες κάποιος ειδικός ιατρός πριν αποφασιστεί η χορήγηση ή η συνέχιση οποιουδήποτε φαρμάκου. Γενικά μας βοηθούν πάρα πολύ οι φωτογραφίες των όποιων δερματικών βλαβών και ευτυχώς στις μέρες μας η τεχνολογία (π.χ. σύγχρονα κινητά τηλέφωνα) μας βοηθά πολύ.
 11. Καλημέρα σας, Οι δερματικές εκζεματικές βλάβες είναι καλό να εκτιμώνται από ειδικούς ιατρούς πέραν των παιδιάτρων όπως αλλεργιολόγοι παίδων που ασχολούνται με το παιδικό έκζεμα ή και παιδοδερματολόγοι. Με δεδομένη την εμμονή της βλάβης και το θετικό οικογενειακό ιστορικό (κυρίως αναφέρομαι στον πατέρα) πιστεύω ότι έχει νόημα να πραγματοποιηθεί ο σχετικός με το έκζεμα ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος.
 12. Καλησπέρα σας, Όπως σας είπαν και από το συνεργείο απεντόμωσης τα εντομοκτόνα που χρησιμοποίησαν είναι χαμηλής τοξικότητας. Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το προσεγγίσει και με το σκεπτικό ότι ακόμα και αν είναι ΧΑΜΗΛΗΣ τοξικότητας δεν παύουν να είναι ΤΟΞΙΚΑ. Από τη στιγμή δε που έχετε και εσείς συμπτώματα αυτό σημαίνει ότι κάτι ερεθιστικό υπάρχει στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας με ότι συνεπάγεται αυτό για της υγεία σας και της οικογένειά σας. Πάντως θα ήθελα να επισημάνω ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που δημιουργούν αναπνευστικές και δερματικές αλλεργίες ΔΕΝ είναι ορατά με γυμνό μάτι.
 13. Καλημέρα σας, Η IgE είναι μια ανοσοσφαιρίνη ή απλά ένα αντίσωμα που κυκλοφορεί στο αίμα μας φυσιολογικά. Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί η τιμή αυτή να βρεθεί παραπάνω από το φυσιολογικό χωρίς αναγκαστικά αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί όμως να σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές ο οργανισμός έχει την προδιάθεση να εμφανίσει αλλεργίες. Το παιδί σας μπορεί να ανήκει σε αυτή την τελευταία κατηγορία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω από ότι κάνετε μέχρι στιγμής. Συνεχίστε την ενυδάτωση και την αγωγή που σας έχει προτείνει ο παιδοπνευμονολόγος και απευθυνθείτε και σε κάποιον έμπειρο παιδοαλλεργιολόγο για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την πιο ειδική διερεύνηση που προτείνουμε στα πλαίσια της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των αλλεργικών νοσημάτων.
 14. Καλημέρα σας, Η εμφάνιση αίματος ή βλέννης στις κενώσεις ενός μωρού είναι δυνατόν να συσχετίζεται με μια αλλεργική οντότητα που ονομάζεται αλλεργική πρωκτοκολίτιδα. Αυτή συνήθως οφείλεται στο γάλα που πίνει το παιδί ή στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα. Τις περισσότερες φορές η κατάλληλη αλλαγή του γάλατος που πίνει το παιδί σε ένα πιο υποαλλεργιογονικό ή/και η σωστή και στοχευμένη δίαιτα αποκλεισμού από την μεριά της θηλάζουσας μαμάς φτάνει. Τις περισσότερες φορές οι διατροφικοί αυτοί χειρισμού βελτιώνουν και τα λοιπά συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε σχετικά κάποιον ειδικό στα θέματα τροφικής αλλεργίας αλλεργιολόγο ο οποίος ενδεχομένως να ζητήσει και ειδικό αλλεργιολογικό έλεγχο ανάλογα με το λοιπό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Επίσης θα ήταν σκόπιμο να δει και τα «σπιθουράκια» που περιγράφετε στο πρόσωπο του παιδιού αν και εφόσον ξαναεμφανιστούν ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός αρχόμενου ατοπικού εκζέματος.
 15. Καλημέρα σας, Το ατοπικό έκζεμα (ΑΕ) ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια πάθηση του δέρματος που είναι δυνατόν να εμφανιστεί από τόσο μικρές ηλικίες όση η ηλικία του παιδί σας. Πολλές φορές το σμηγματορροϊκό έκζεμα κάνει την εμφάνισή του ακόμα νωρίτερα και συγχέεται με το ΑΕ αφού είναι δυνατόν ορισμένες τροφές να το επιδεινώνουν και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η παρατήρηση της ενδεχόμενης συσχέτισης με κάποια τροφή, ιδιαίτερα σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά, είναι πολύτιμη. Όμως, πριν μπούμε στη διαδικασία αποκλεισμού των τροφών που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνα για την έξαρση του εκζέματος, χρειάζεται να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε το έκζεμα. Την κατάλληλη θεραπεία (ανάλογα με τη βαρύτητα του εκζέματος), η οποία δεν είναι αναγκαστικό να περιέχει κορτιζόνη, και τον απαραίτητο ειδικό αλλεργιολογικό έλεγχο θα σας τον προτείνει ένας έμπειρος ειδικός αλλεργιολόγος που να ασχολείται με παιδιά με ΑΕ. Η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής στο ΑΕ είναι πολύ αμφιλεγόμενη οπότε θα πρότεινα να ξεκινήσετε με την συμβατική ιατρική φροντίδα από ειδικό αλλεργιολόγο. Να θυμίσω κλείνοντας ότι προσέχουμε πολύ ώστε να μην ακουμπούμε ενεργές βλάβες ΑΕ με «λερωμένα» χέρια. Στο «λερωμένα», εκτός από το «βρώμικα», προσθέστε και τις περιπτώσεις εκείνες που έχουμε έρθει σε επαφή με κάποια τροφή. Με καθαρά χέρια αποφεύγουμε την ενδεχόμενη επιμόλυνση των βλαβών του ΑΕ με μικρόβια και την ενδεχόμενη περαιτέρω ευαισθητοποίηση του παιδιού σας στις τροφές με τις οποίες οι βλάβες έρχονται σε επαφή.
 16. Καλησπέρα σας, Ο χρόνιος βήχας είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο στην ιατρική. Πολύ συχνά βήχας προκαλείται στα πλαίσια μιας αλλεργικής πάθησης τόσο του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) όσο και του κατωτέρου αναπνευστικού (π.χ. αλλεργικό βρογχικό άσθμα). Το γεγονός ότι και εσείς μάλλον έχετε μια αλλεργία του αναπνευστικού αυξάνει την πιθανότητα και το παιδί σας να έχει εχει κληρονομήσει από εσάς αυτή την ευαισθησία και ο χρόνιος βήχας να είναι ένα από τα πρώτα αλλεργικά συμπτώματα. Και όταν λέμε αλλεργία εννοούμε αλλεργία σε κάποιο από κοινά αεροαλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι αερομεταφερόμενοι μύκητες, το τρίχωμα των ζώων και οι γύρεις. Με αυτή τη λογική σαφώς και έχει νόημα το παιδί σας να ψαχθεί από ειδικό αλλεργιολόγο που να ασχολείται με την αλλεργία του αναπνευστικού προκειμένου να αναζητηθεί το πιθανό ενοχοποιούμενο αεροαλλεργιογόνο. Σε περίπτωση που και ο αλλεργιολογικός έλεγχος αποβεί αρνητικός τότε θα πρέπει να γίνει μια σειρά από επιπλέον εξετάσεις για τις οποίες θα σας ενημερώσει είτε ο αλλεργιολόγος είτε ο παιδίατρος του παιδιού σας.