nmicha

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  55
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

0 Neutral

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

 1. 11-08-2014 έγραψα στην 78η σελίδα τούτου εδώ του νήματος: ".... Μία φορά, την εποχή των παχέων αγελάδων, πήγα στο νοσοκομείο για την υπογραφή της διευθύντριας της κλινικής η οποία μόλις είχε παυθεί και την αναπληρούσε μια εντελώς ξεψάρωτη. Συνέβη το εξής: Τι θέλετε; μου λέει, της εξηγώ. Παίρνει το χαρτί της έγκρισης, το κοιτάει, ανοίγει το πάνω αριστερό συρτάρι του γραφείου της, βγάζει ένα μπλέ σχολικό τετράδιο, το ανοίγει, γράφει το όνομα της κόρης μου και κάποια νούμερα, κλείνει το μπλέ τετράδιο, το βάζει πίσω στο συρτάρι, μου υπογράφει και μου υπενθυμίζει να μην ξεχάσω να περάσω από το πρωτόκολο του νοσοκομείου για την στρογγυλή σφραγίδα. Τώρα, γιατι αυτή κρατούσε προσωπικό αρχείο δεν μπορώ, μετά βεβαιότητας, να σας πώ. Ας υποθέσουμε, ότι ήταν στα πλαίσια κάποιας ιατρικής "έρευνας"......" Σήμερα διαβάζω εδώ: http://www.iefimerida.gr/news/306859/skandalo-diafthoras-tis-novartis-stin-ellada-ereyna-i-epitropi-kefalaiagoras-ton-ipa "..... Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας. Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας.......". Γίνονταν τέτοια πράγματα; Μπα, αποκλείται -ώς συνήθως- δεν θα κατάλαβαν καλά αυτοί που τα διαδίδουν.
 2. @ robenula 7cm/έτος είναι πάνω από τον μέσο όρο για ηλικίες μεταξύ 5-10 χρόνων (πριν ξεκινήσει το "πέταγμα" της εφηβείας). 7cm σε διάστημα 2 ετών, ήτοι 3,5cm/έτος, είναι ανησυχητικά λίγο. Δες την εκατοστιαία θέση για την ηλικία της.
 3. ma
  Διαφημίσεις

 4. @alex1979 Οι τιμές της σωματομεδίνης C στα παιδιά έχουν πολύ μεγάλα όρια διακύμανσης που εξαρτώνται από: α) την ηλικία β) το φύλο γ) το στάδιο εφηβείας δ) τον αναλυτικό τρόπο μέτρησης Η τιμή των 23,7 αν εκφράζεται σε ng/mL ή μg/L (το ίδιο είναι), είναι όντος πολύ χαμηλή εφόσον αφορά παιδί και όχι μωρό. Δες σχετικά papers: 1) Παλαιότερο, το συμβουλευόμουν και εγώ Reference Values for IGF-I throughout Childhood and Adolescence: A Model that Accounts Simultaneously for the Effect of Gender, Age, and Puberty http://press.endocrine.org/doi/10.1210/jcem.86.12.8117 1) Πιό πρόσφατο Reference Intervals for Insulin-like Growth Factor-1 (IGF-I) From Birth to Senescence: Results From a Multicenter Study Using a New Automated Chemiluminescence IGF-I Immunoassay Conforming to Recent International Recommendations http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2013-3059 Και μιας και άνοιξα τον παλιό φάκελο, η δική μου σε ηλικία ~10,3 χρόνων υποβλήθηκε στο "generation test" το οποίο αναλύεται σε: Την πρώτη ημέρα μέτρηση της σωματομεδίνης, το ίδιο βράδυ μια συντηρητική δόση αυξητικής ορμόνης, της επόμενη ημέρα δεύτερη μέτρηση σωματομεδίνης. Αποτέλεσμα, από 79 σε 172 ng/mL !
 5. Στην πρώτη σελίδα αυτού του νήματος -Αύγουστος 2008- στο πρώτο μου μήνυμα, έγραψα: γ) Αν μπείτε στην διαδικασία της αυξητικής ορμόνης, πράγμα που δεν σου το εύχομαι αλλά το βλέπω εξαιρετικά πιθανόν, πρέπει να ξέρετε ότι ξεκινάτε ένα πραγματικό Μαραθώνιο. Και για να τρέξετε τον Μαραθώνιο πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς, πριν σηκωθεί πολύ ο ήλιος (εξ ού και η πρώτη συμβουλή) και προπάντος να διατηρήσετε δυνάμεις για να τερματίσετε. Μην τα παρατήσετε στην διασταύρωση της Ραφήνας. Στον Μαραθώνιο δεν τρέχεις ενάντια στους άλλους δρομείς. Τρέχεις ενάντια στις δικές σου αντοχές.
 6. Άλλαξε παπούτσια ή άθλημα. Spikes στον Μαραθώνιο δεν παίζουν. Η άσφαλτος δεν είναι tartan track.
 7. Κοριτσομάνα: η κορη μου που το καλοκαιρι θα γινει δεκατρια εχει περιθωριο για υποστηριξη... Μικρά βέβαια τα περιθώριά της, αλλά σίγουρα όχι αμελητέα. Σε μια φάση της δικής μας διαδρομής περίμενα στην αναμονή μαζί με μία μητέρα που είχε κατέβει από τα Γιάννενα. Αυτή 1,70+, ο σύζυγός της, όπως μου είπε, 1,80+ και ο 16χρονός γιός τους 1,90+. Η μικρή κόρη ... άσε το καλύτερα. Δεκατεσσάρων ετών άρχισε την θεραπεία. 'Όταν την ρώτησα, "καλά πως και το αφήσατε τόσο;", μου απάντησε ότι στα Γιάννενα την καθησύχαζαν μέχρι που σηκώθηκε και κατέβηκε στην Αθήνα, οπότε και ο γιατρός στο Παίδων της είπε "γρήγορα και ότι προλάβουμε". Η δική μου πάντως ολοκλήρωσέ την αγωγή στα 16α γενέθλια της.
 8. Μην περιμένετε να δείτε απτά αποτελέσματα στο ύψος μετά από 1-2 μήνες χορήγησης της ορμόνης. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, που κάθε άλλο παρά γραμμικός (δλδ ομαλά συνεχής) είναι. Πολλά παιδιά παίρνουν "μαζεμένο" ύψος δύο φορές τον χρόνο. Άλλα όμως, 3 ή πολύ πιο σπάνια 4 φορές. Αν έχετε ακριβείς μετρήσεις ύψους από ηλικίας 2 ετών και άνω, θα μπορέσετε να προσανατολισθείτε ως προς αυτό. Ένας χρόνος είναι η ελάχιστη διάρκεια για να δείξει η θεραπεία τις δυνατότητές της. Καλό κουράγιο.
 9. Το είχα φτιάξει ώς εξής: Είχα πάρει τα στατιστικά στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού των ΗΠΑ από το σχετικό site. Έχω δώσει το σχετικό λινκ σε παλαιότερη ανάρτηση, γύρισε πίσω να το βρείς. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε δύο μορφές: α) υπό τον τύπο των γνωστών καμπυλών ανάπτυξης β) για τους ερευνητές, υπό μορφή πίνακα, με βήμα 1 μήνα χρονολογικής ηλικίας, τριών παραμέτρων (L, M, S parameters) και της μαθηματικής σχέσης που συνδέει το ύψος του παιδιού με την απόκλιση από το μέσο, σε SDS. Εννοείται ότι τα α) και β) δίδονται χωριστά για αγόρια ή κορίτσια Στο excel το δικό μου, για μεγαλύτερη ακρίβεια, κάνω interpolation στις L,M,S παραμέτρους γιατί τα στοιχεία μετρήσεων τα έχω σε ανάλυση ημέρας. Ευχαρίστως θα σου τον έστελνα, αλλά για 2,5 λόγους δεν σου κάνει: Πρώτος λόγος, έχει φτιαχθεί για κορίτσι. Δεύτερος λόγος, το interpolation έχει γίνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ( π.χ περί τα 6 χρόνια βλέπω 3 μετρήσεις στους 69,6-72,5-74,3 μήνες) Τέλος, ο μισός λόγος είναι ότι τα στοιχεία της απογραφικής υπηρεσίας των ΗΠΑ πρέπει να είναι του 2000 και στο μεταξύ θα πρέπει να έχουν βγεί πλέον προσφατα, εκτιμώ περί το 2010. Καμία σχέση η ακρίβεια αυτής της μεθόδου με τις καμπύλες που χρησιμοποιούν οι γιατροί στην καθ' ημέραν πρακτική τους. Οι L,M,S παράμετροι δίδονται με 8-9 σημαντικά ψηφία. Για να αποδόσει όμως πρέπει και οι μετρήσεις ύψους να είναι αντίστοιχης ακριβείας.
 10. Στην θέση σας θα πετούσα από την χαρά μου... Τα ανθρώπινα οστά δεν είναι φτιαγμένα από λάστιχο να τα τραβάς και να μακραίνουν. Όταν η ταχύτητα της αύξησης του μήκους τους είναι υψηλότερη του "κανονικού", οι πόνοι στα άκρα τους (από τα δύο άκρα μακραίνουν) είναι εύκολα εξηγήσιμοι. Και σου αφήνω σαν άσκηση εφαρμογής της θεωρίας μου, το γιατί παραπονείται για τα γόνατα και όχι την λεκάνη ή τον αστράγαλο.
 11. Σύμφωνα με το παλαιό μου excel, η κορούλα σου ευρίσκεται στις -2,07 SDS (τυπικές αποκλίσεις). Η δική μου, στην ίδια περίπου ηλικία, ήταν 95,7 cm ή 1,78 SDS. Δες εδώ: http://s29.postimg.org/dnwedfpjb/SDS.jpg Στην κανονικά κατανομή το 3% αντιστοιχεί σε -1,88 SDS. Ευρίσκεται δηλαδή ήδη κάτω από αυτό που λαμβάνεται σαν το "ελάχιστο φυσιολογικό". Πολύ καλά κάνεις και ακολουθείς τον γνωστό δρόμο με όλα όσα δύσκολα και δυσάρεστα συνεπάγονται (ταπεινή μου άποψη).
 12. Τυχερός ο αδελφός σου, άρχισε την θεραπεία αρκετά μεγάλος*, γιατί οι πρώτες ορμόνες είχαν ανθρώπινη προέλευση και υπήρξε σημαντικός αριθμός ληπτών που προσβλήθηκε -και κάποιοι από αυτούς πέθαναν κιόλας- από την νόσο των τρελών αγελάδων. Θα είναι από τους πρώτους που πήραν την συνθετική ορμόνη που δεν περικλείει τέτοιους κινδύνους. Ακόμη όμως και πριν από λίγα χρόνια, η κόρη μου πήγε να δώσει αίμα και δεν της το επέτρεψαν, όταν απάντησε καταφατικά στο κατά πόσο της είχε χορηγηθεί στο παρελθόν αυξητική ορμόνη. Πολύ την στεναχώρησαν, γιατί ήταν για προσφιλές της πρόσωπο. Προφανώς, η νοσοκόμα που ακολουθούσε το σχετικό πρωτόκολο, δεν γνώριζε την διαφορά των δύο ορμονών (ανθρώπινη-συνθετική), ούτε βέβαια μπορούσε από την ηλικία της να εκτιμήσει το είδος της ορμόνης που της είχε χορηγηθεί. (*) "In 1985, biosynthetic human growth hormone replaced pituitary-derived human growth hormone for therapeutic use in the U.S. and elsewhere." http://en.wikipedia.org/wiki/Growth_hormone
 13. Η nikodete ρώτησε: "Πως υπολογίζεται σε ποια εκατοστιαία θέση είναι το παιδί ?" Συγκρίνοντας την επίδοσή του με τα στατιστικά δεδομένα (για την κανονική κατανομή, μέση τιμή και τυπική απόκλιση). Το Excel, αλλά και όλα τα γνωστά spreadsheets, έχουν τους σχετικούς τύπους ενσωματωμένους. Πχ (Excel Function NORMINV) Δίνεις την πιθανότητα (άλλως την εκατοστιαία θέση επί τοις %), την μέση τιμή και την τυπική απόκλιση και σου επιστρέφει την τιμή της καμπύλης κανονικής κατανομής στο συγκεκριμένο σημείο. Για 5% εκατοστιαία θέση βάζεις 0,05 Syntax: NORMINV(probability,mean,standard_dev) Probability = is a probability corresponding to the normal distribution. Mean = is the arithmetic mean of the distribution. Standard_dev = is the standard deviation of the distribution.
 14. Αναφέρομαι στον πίνακα με τους πολλαπλασιαστές του αθλίατρου. Πίνακας στατιστικών μεγεθών στον οποίο δεν δίδονται παράλληλα και οι τυπικές αποκλίσεις των τιμών, ΔΕΝ έχει καμία πρακτική χρησιμότητα στην περίπτωση εφαρμογής τους σε μικρά δείγματα, πόσο δε μάλλον σε μοναδιαία. Αναφέρεται, αφορά και έχει νόημα ΜΟΝΟ για ΠΟΛΥ μεγάλα στατιστικά δείγματα. Στα σοβαρά έντυπα και δημοσιεύσεις όπου δίδονται πάντα και οι τυπικές αποκλίσεις, αν υπολογίσει κανείς τα περιθώρια σφάλματος περί την μέση τιμή, για έναν εύλογο βαθμό εμπιστοσύνης, καταλήγει στο συμπέρασμα: "Καλά, τώρα κάτι μάθαμε. Το ότι θα γίνει συν/πλην 10-15 εκ. περί τον μέσο όρο το ξέραμε και εμείς χωρίς να βγάλουμε calculator". Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι όσο αυξάνει η ηλικία του παιδιού, συμπιέζονται οι τυπικές αποκλίσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει το "Δείχνει ποσο θα γίνει". Θα έπρεπε στις ιατρικές σχολές να διδάσκεται (στοιχειωδώς) στατιστική, γιατί τέτοιου τύπου αδόκιμες εφαρμογές των στατιστικών μεγεθών τις συνηθίζουν και πολύ μάλιστα, οι ασχολούμενοι με το θέμα.