Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Συνταγές για μικρούς μάγειρες

Διατροφή στην βρεφική & προσχολική ηλικία

Διατροφή γενικά

 
Τέρμα το μπιμπερό? Πως να απαλλαχτείτε σταδιακά απο το μπιμπερό.
21/11/2005

 fod                                     

Πότε είναι η ιδανική ηλικία για να σταματήσετε το μπιμπερό και να αρχίσετε σταδιακά τη διατροφή με στερεά τρόφιμα ?
Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή θα ήταν καλό να έχει γίνει όταν το παιδί σας συμπληρώσει την ηλικία του ενός έτους ή έστω τους 18 μήνες.
Έως τότε θα πρέπει να έχετε καταφέρει οι μισές θερμίδες καθημερινά να προσλαμβάνονται απο στέρεα τρόφιμα, και οι άλλες μισές απο το μπιμπερό. 
 
Μετά απο αυτή την ηλικία (12-18 μηνών) τα παιδιά παρουσιάζουν έντονη αντίδραση σε αλλαγές – οπότε για να διευκολυνθείτε εσείς και το παιδί σας, αρχίστε την διαδικασία όποιας αλλαγής πριν απο αυτό το διάστημα.

 1. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική κούπα ειδική για παιδιά (αυτή που όταν πέφτει, δεν χύνεται το υγρό), και δείτε αν θέλει να την χρησιμοποιήσει.
 2. Εάν δείτε ότι το παιδί σας αρνείται κατηγορηματικά να την χρησιμοποιήσει, μετά απο μια εβδομάδα προσπάθειας, μην επιμένετε – ίσως δεν είναι η σωστή χρονική στιγμή ακόμα για αυτό. Δοκιμάστε ξανά μετά απο λίγους μήνες.
 3. Σε περίπτωση που υπήρξε πρόσφατα σημαντική αλλαγή στην οικογένειά σας (γέννηση αδερφής/αδερφού, αποχώρηση οικείου προσώπου, μετακόμιση) αφήστε αυτή την αλλαγή για λίγο αργότερα. Η χρήση του μπιμπερό θα παρηγορεί το παιδί σας – και η όποια προσπάθεια να του το αφαιρέσετε, θα το κάνει να το θέλει απλώς περισσότερο....
 4. Μην βιάζεστε – δεν χρειάζεται να κάνετε αυτή την αλλαγή μεμιάς.
 5. Με την πρώτη ευκαιρία που θα θέλει να πιάσει το δικό σας ποτήρι, έχετε το πρώτο σας σημάδι. Δώστε του την ειδική κούπα να δοκιμάσει.
 6. Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας να αγοράσετε την ειδική κούπα και αφήστε το να διαλέξει αυτή που του αρέσει.
 7. Δώστε του να πιεί τον αγαπημένο του χυμό ή γάλα μέσα σε αυτή την κούπα, μετά το φαγητό - τα παιδιά είναι πάντα πιο χαλαρά τότε.
 8. Σε ένα διάστημα ημερών έως εβδομάδων, αντικαταστήστε αρχικά το πρωινό μπιμπερό με την κούπα, και μετά το μεσημεριανό και απογευματινό. Τελευταίο αντικαταστήστε το μπιμπερό που πίνει πρίν κοιμηθεί.
 9. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν επιθυμεί την κούπα, δεν υπάρχει λόγος για να δημιουργηθεί διαμάχη. Προσφέρετέ του επιλογή – το μπιμπερό με νερό, ή την κούπα με το αγαπημένο του ποτό.
 10. Πολλοί γονείς σε περιπτώσεις που τα παιδιά τους επιμένουν να αρνούνται την κούπα, «νερώνουν» το μπιμπερό σταδιακά, μέχρι στο τέλος να περιέχει μόνο νερό, και τότε προσφέρουν την επιλογή.
 11. Μπορείτε επίσης αντι για νερό, να το γεμίσετε με κάποιο άλλο ποτό που ξέρετε οτι δεν του αρέσει (χυμό γκρέιπφρουτ) για να κάνετε το μπιμπερό λιγότερο επιθυμητό.
 12. Χρησιμοποιήστε τα μεγάλα παιχνίδια και ζωάκια που έχετε στο ράφι, για να δώσετε ευκαιρία για πολλές αγκαλιές και στιγμές τρυφερότητας με το παιδί σας, μιας και ο αποχωρισμός αυτής της συνήθειας δεν είναι και ο πιο εύκολος. 
 13. Σε περίπτωση που θέλει να πιάσει πάλι το μπιμπερό στα χέρια του, μην του πείτε «κάνεις σαν μωρό! » - θα το κάνετε να νιώσει μεγάλη ανασφάλεια για τον εαυτό του.  Επιβραβεύστε το σε κάθε προσπάθεια του, να πιεί απο την κούπα και προσπαθήστε να έχετε πολύ υπομονή.

 

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008