Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Συνταγές για μικρούς μάγειρες

Διατροφή στην βρεφική & προσχολική ηλικία

Διατροφή γενικά

 
Στερεά τρόφιμα - απο πότε?
01/09/2006

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μωρά των οποίων οι γονείς άφηναν να έχουν τον έλεγχο στις πρώτες τους προσπάθειες να καταναλώσουν τα πρώτα στερεά τρόφιμα, έδειξαν μελλοντικά ότι μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα την πρόσληψη τροφής τους σχετικά με το βάρος τους.

Δηλαδή έμαθαν να καταναλώνουν όσο φαγητό χρειαζόντουσαν για να διατηρούν το βάρος τους, πολύ καλύτερα απο άλλα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν πιό αυστηροί σχετικά την πρόσληψη τροφής.

Το τάισμα είναι ένα μέρος της καθημερινότητας όπου ένα μωρό μπορεί να έχει έλεγχο του τί γίνεται.

Όταν οι γονείς δεν αφήνουν ένα μωρό να έχει τον έλεγχο της πρόσληψης της τροφής του π.χ. με το να το πιέζουν να φάει, ή να είναι πολύ αυστηροί στις ποσότητες που του δίνουν, τότε το μωρό δεν θα μπορέσει να αναγνωρίζει απο μόνο του πότε πραγματικά έχει ανάγκη περισσότερο/λιγότερο φαγητό.

Αντιθέτως θα το μάθει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα ανεξάρτητα με τα μυνήματα που του δίνει το ίδιο του το σώμα - πράγμα που θα το κάνει πιό επιρρεπές σε παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές αργότερα.

Για αυτό το λόγο λοιπόν, αφήστε το μωρό σας να επιλέξει το πότε θέλει να καταναλώσει τροφή που δεν είναι αλεσμένη.

Αρχικά αφήστε το να φάει τροφές που είναι εύκολο να μασηθούν (βρασμένες πατάτες, αυγό, καρότο, κολοκυθάκι, τυρί) - και επεκταθείτε σε μικρά κομματάκια κοτόπουλου πρώτα και κρέατος λίγο αργότερα όταν το μωρό σας έχει κάποια απο τα πλαινά του δοντάκια. 

Πηγή: Associated Press

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008