Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Κατασκευές

Ζυμάρια

Πειράματα & Επιστήμη

Χρώματα

Παιχνίδια & Τραγουδάκια

Προτάσεις για εξορμήσεις

 
Το μαγικό Aerogel των διαστημικών αποστολών
09/02/2006

Το aerogel  αποτελείται απο 99,8 αέρα και για αυτό το λόγο έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness σαν το πιό ελαφρύ στερεό υλικό που υπάρχει (είναι σχεδόν όσο ελαφρύ όσο ο αέρας) και το στερεό υλικό με την πιό χαμηλή πυκνότητα που υπάρχει.

Είναι φτιαγμένο απο silicon dioxide και άμμο, παρόμοια συστατικά δηλαδή με αυτά του γυαλιού και δημιουργείται με διάφορες τεχνικές ανάμειξης και θέρμανσης υπο πίεση.

aerogel

Αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες και πιέσεις και είναι θερμομονωτικό - για αυτό το λόγο επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες διαστημικές αποστολές.

aerogel1

Εδώ βλέπουμε πώς οι κηρομπογιές δεν λιώνουν απο τη δυνατή φωτιά της φλόγας, μιας και βρίσκονται πάνω σε μία στρώση aerogel,

aerogel

ενώ εδώ πώς το aerogel που ίσα ίσα φαίνεται, υποστηρίζει το βάρος ενός τούβλου.

 Οι επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ότι είναι ιδανικό για να συλλέξει μικρά σωματίδια μιά και αυτά "σκάβονται" μέσα στο aerogel και παραμένουν ασφαλή εκεί.

aerogel

Έτσι στην αποστολή STARDUST ("αστερόσκονη") το aerogel τοποθετήθηκε σε σημείο του διαστημόπλοιου, μέσα σε ένα ειδικό πλέγμα (που μοιάζει σαν αυτό μιας ρακέτας του τέννις) που θα έρθει σε επαφή με την ουρά του κομήτη Wild 2 και με αυτό τον τρόπο να συλλέξει την πολύτιμη αστερόσκονη!

aerogel

aerogel

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες αναλύουν ήδη την αστερόσκονη που περισυνέλεξε το STARDUST το οποίο προσγειώθηκε στη γή στις 15 Ιανουαρίου του 2006.

(Η αποστολή του STARDUST άρχισε να σχεδιάζεται το 1980 και το STARDUST απογειώθηκε απο την γή το Φεβρουάριο του 1999, σύλλεξε αστερόσκονη το 2000, 2002 και την αστερόσκόνη του κομήτη Wild 2 το 2004)

πηγή: http://stardust.jpl.nasa.gov/home/index.html

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008