Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Κατασκευές

Ζυμάρια

Πειράματα & Επιστήμη

Χρώματα

Παιχνίδια & Τραγουδάκια

Προτάσεις για εξορμήσεις

 
Πειράματα Μέρος Πρώτο
10/09/2007

Είναι μαγεία ? Όχι,... ... είναι επιστήμη!

Μπαλόνι, νερό & φούρνος μικροκυμμάτων

(για παιδιά απο 6 ετών)

Σε ένα μπαλόνι, βάλτε μια κουταλιά της σούπας νερό (κρατήστε το για λίγο κάτω απο τη βρύση) και δέστε το κόμπο, χωρίς να έχει αέρα μέσα.
Τοποθετήστε το χωρίς καπάκι στον φούρνο μικροκυμμάτων σε κανονική ισχύ, για μισό ή ένα λεπτό.
Θα δείτε το μπαλόνι να φουσκώνει απο τους υδρατμούς του νερού που βράζει στο εσωτερικό του!
Ανοίξτε τον φούρνο μικροκυμμάτων και πιάστε το μπαλόνι απο το δέσιμο, με πολύ προσοχή (όπου είναι στρογγυλό η θερμοκρασία είναι πολύ ψηλή λόγω των υδρατμών). Κρατήστε το όσο είναι ακόμα φουσκωμένο κάτω απο τη βρύση και θα συρρικνωθεί αμέσως πάλι στο αρχικό του μέγεθος!
Μπορείτε και να το επαναλάβετε αμέσως.

Εναλλακτικά χωρίς φούρνο μικροκυμμάτων

(για παιδιά απο 3 ετών)

Θα χρειαστείτε δυο μπώλ: Ένα με ζεστό νερό (τόσο ώστε να μην καίει αλλά να είναι αρκετά ζεστό) και ένα με κρύο νερό (γεμίστε το με παγάκια) Φουσκώστε ένα μπαλόνι και κλείστε το. Κολλήστε γύρω γύρω μια ταινία σελοτειπ. Αυτή θα είναι το μέτρο σας, έτσι ώστε να αναγνωρίζετε το αν το μπαλόνι μεγαλώνει ή μικραίνει.
Βουτήξτε το μπαλόνι στο κρύο νερό και παρατηρήστε. Τι συνέβη? Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ταινία? Βουτήξτε τώρα το μπαλόνι σε ζεστό νερό και παρατηρήστε. Τι συνέβη? Το μπαλόνι θα μικραίνει στο κρύο νερό, ενώ στο ζεστό νερό θα μεγαλώνει.
 


Λάδι, μικρό πλαστικό σουρωτήρι, υγρό σαπούνι για τα πιάτα & νερό

Πασαλείψτε το στεγνό σουρωτήρι με λάδι έτσι ώστε να καλυφθούν οι τρύπες του. Αφήστε το νερό της βρύσης να κυλήσει απαλά στο σουρωτήρι - αυτό μπορείτε να το κάνετε και με ένα κουτάλι για μεγαλύτερη ευκολία.
Το νερό δεν θα περάσει μέσα απο το σουρωτήρι στα σημεία που έχει λάδι. Το λάδι δημιουργεί μεμβράνη στις τρύπες, και δεν αφήνει να περάσει το νερό.
Στάξτε λίγο απορρυπαντικό μέσα στο νερό που θα χυσετε πάνω απο στο σουρωτήρι και το νερό ξαφνικά θα περάσει απο το σουρωτήρι. Το σαπούνι μειώνει την επιφανειακή τάση του λαδιού.


Συνδετήρας, ποτήρι με νερό, λίγο υγρό σαπούνι για τα πιάτα

Σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, τοποθετήστε προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι τον συνδετήρα στην επιφάνεια του νερού. Τρίψτε τον προηγουμένως λίγο στο μέτωπό σας έτσι ώστε να πάρει λίγη απο την λιπαρότητα του δέρματός σας. Ο συνδετήρας θα επιπλεύσει!. Στάξτε λίγο υγρό σαπούνι για τα πιάτα, και ξαφνικά ο συνδετήρας θα βυθιστεί! Το σαπούνι θα διαταράξει την επιφανειακή τάση του νερού με το λίπος που έχει πάνω του ο συνδετήρας.


Ψαρέψτε παγάκια: ποτήρι με νερό και ένα μεγάλο παγάκι, αλάτι, νερό, κλωστή

Μπορείτε να ψαρέψετε με μια κλωστή ένα παγάκι που κολυμπά μέσα σε ένα ποτήρι νερό? Όχι. Με αυτό το πείραμα όμως θα τα καταφέρετε. Πάνω στο παγάκι (που κολυμπάει μέσα στο νερό) ακουμπήστε την μια άκρη της κλωστής. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο παγάκι. Μετρήστε ως το δέκα. Η κλωστή θα κολλήσει επάνω στο παγάκι και θα ψαρέψετε ένα παγάκι χωρίς να έχει χρειαστεί να δέσετε την κλωστή επάνω του, ή να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους κόλλα.


Ηφαίστειο: μπουκαλάκι πλαστικό του νερού (500ml), ξύδι, νερό, υγρό σαπούνι για τα πιάτα & baking soda

Σε ένα μπουκαλάκι, με τη βοήθεια ενός χωνιού, τοποθετήστε σε αναλογία 2/4 νερό, 1/4 ξύδι και μιά δύο δόσεις υγρού σαπουνιού για τα πιάτα. Μπορείτε και να δοκιμάσετε και με σκέτο ξύδι - απλά γεμίστε το μπουκαλάκι με 250 ml ξύδι.

Για πιο θεαματικό αποτέλεσμα, ρίξτε μέσα και μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αδειάστε τώρα μέσα στο μπουκάλι ένα/δύο φακελάκια baking soda - απο το μπουκάλι θα αρχίσει να βγαίνει αφρός με τον ίδιο τρόπο που ξεπροβάλλει η λάβα απο ένα ηφαίστειο. Κάντε το πείραμα αυτό σε μια λεκανίτσα στο μπαλκόνι ή στην μπανιέρα. Εάν προηγουμένως τυλίξετε το μπουκάλι με εφημερίδες ή άμμο γύρω γύρω θα φαίνεται ακόμα περισσότερο σαν "ηφαίστειο".


Το ασημένιο αυγό: αυγό (ωμό ή βραστό, κατά προτίμηση καφέ αυγό), κερί, ποτήρι γεμάτο με νερό

Αφήστε έναν ενήλικα, να κρατήσει για λίγη ώρα το αυγό πάνω απο τη φλόγα του κεριού έτσι ώστε αυτό να μαυρίσει εξωτερικά. Βουτήξτε το αυγό στο ποτήρι με το νερό. Θα φαίνεται σαν ασημένιο! Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Total reflection: το φώς αντανακλάται αυτούσιο, επειδή ανάμεσα στο νερό και στο αυγό δημιουργείται μεμβράνη απο λεπτό στρώμα αέρα (ο λιπαρός καπνός του κεριού, απωθεί το νερό).


Η ζάχαρη που αστράφτει: στεγνό γυάλινο ποτήρι, ζάχαρη & κουτάλι

Τοποθετήστε 3- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη του εμπορίου σε ένα γυάλινο ποτήρι και βάλτε μέσα ένα κουτάλι. Πηγαίντε σε απολύτως σκοτεινό σημείο του σπιτιού, ή καλύτερα κάτω απο τα σκεπάσματα του κρεβατιού. Το πείραμα θα φανεί μόνο σε απόλυτο σκοτάδι, μην το επιχειρήσετε δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανακατέψτε με το κουτάλι τη ζάχαρη, τρίβοντάς την στο τοίχωμα του ποτηριού. Οι κρύσταλλοι της ζάχαρης που σπάνε απο το ανακάτεμα και το τρίψιμο αυτό, απελευθερώνουν ενέργεια η οποία εμφανίζεται με εντυπωσιακές μικροσκοπικές αστραπές.


Απο το βιβλίο "Experimente", Der Kinder Brockhaus του εκδοτικού οίκου Brockhaus ISBN: 978-3-7653-2401-7 στην Γερμανική Γλώσσα. (http://www.kinderbrockhaus.de/index.php)


 

Δείτε εδώ και άλλα πειράματα: Επιστήμη: Πειράματα Μέρος Δεύτερο

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008