➔ ParentsCafe.gr

Βιβλία για γονείς: Όρια & καθημερινότητα

Τα βιβλία αυτά θα σας βοηθήσουν στην οριοθέτηση και δομή της καθημερινότητας των παιδιών σας

Οι γονείς καλούνται να δημιουργήσουν το πλαίσιο της καθημερινότητας του παιδιού, καθορίζοντας τους κανόνες και τις ελευθερίες που  επιτρέπονται ανάλογα με την ηλικία ή το περιβάλλον το οποίο βρίσκεται ένα παιδί.

Διαφημίσεις

Τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε το παιδί να αποδεχτεί τους εκάστοτε επιλεγμένους από τους γονείς κανόνες, περιορισμούς και σε ποιά σημεία είναι καλό να δίνονται ελευθερίες ως επιβράβευση τήρησης αυτών των κανόνων;

Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς από την στιγμή που το μωρό ή το παιδί περιφέρεται στο σπίτι και χρησιμοποιεί τα αντικείμενα τα δικά του ή της οικογένειας.

Συνηθισμένα ερωτήματα

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να..

  • σέβεται τους γύρω του (και την οικογένειά του, αδέρφια, φίλους κλπ)
  • προσέχει τα παιχνίδια του & τα παιχνίδια των άλλων παιδιών;
  • μιλά χαμηλόφωνα & μην φωνάζει σε δημόσιους χώρους

Σε κάθε μια από αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει ένα παιδί να έχει λάβει σαφείς και συνεπείς απαντήσεις από τους γονείς.

Διαφορετικά όρια ανά ηλικία παιδιού

Δεν είναι εύκολη η διαβάθμιση των ορίων, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα όρια είναι σημαντικό να προσαρμόζονται στις ικανότητες και στην ηλικία του παιδιού, αλλά και στο περιβάλλον & την κατάσταση την οποία αυτό βρίσκεται.

Η οριοθέτηση σχετίζεται αρκετά και με τον αυτοέλεγχο – καθώς τα παιδιά θα πρέπει να έχουν αποκτήσει αυτή την δεξιότητα για να καταφέρνουν να ακολουθούν τα όρια που τους έχουν ζητηθεί, όταν δεν είναι οι γονείς παρόντες ή “από πάνω” τους.
Εξάλλου αυτό που είναι επιθυμητό, είναι τα παιδιά να ακολουθούν και από μόνα τους αυτούς τους κανόνες, όχι μόνο όταν υπάρχει το σχετικό “φοβέρισμα” του γονέα.

Έτσι, πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία & η αντίστοιχη αναπτυξιακή ικανότητα στο να ελέγχει τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του.

Αυτό σημαίνει ότι η οριοθέτηση είναι μια διαδικασία περισσότερο εξελισσόμενη & μακρόχρονη παρά στιγμιαία – κάτι που κάνει την αξιολόγηση της επιτυχίας ή όχι της οριοθέτησης από τον γονέα, πολύ πιο δύσκολη από ότι ίσως θα θέλαμε.

Ακριβώς επειδή οι γονείς ενδεχομένως απελπίζονται με τον τρόπο που τα παιδιά κάποιες φορές αποτυγχάνουν να εφαρμόζουν τους κανόνες που έχουν τεθεί, βοηθά αρκετά μια περεταίρω διερεύνηση του θέματος.

Διαβάστε άρθρα για τον αυτοέλεγχο:

Τι είναι ο αυτοέλεγχος  

Πώς να μεταδώσετε στα παιδιά σας την αίσθηση του αυτοελέγχου

Περισσότερα στα βιβλία:

Filliozat Isabelle: Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Εκδ.Ενάλιος 2011. ISBN 9789605364724

Gordon Thomas: Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα. Εκδ.Ερευνητές 2011.ISBN 9789603684534

Rogge Jan/Uwe: Τα παιδιά χρειάζονται όρια. Θυμάρι εκδόσεις Α.Ε. 2016 ISBN 9789603491026

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: