➔ ParentsCafe.gr

Καφεΐνη – όρια ημερήσιας κατανάλωσης

Η Ευρωπαϊκής Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) γνωμοδότησε σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης – για ενήλικες, εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.

 

Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης.

Διαφημίσεις

Σύντομη Περιγραφή:
Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης.

Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με την ασφάλεια της καφεΐνης, στην οποία εκτίμησε τόσο τις μεμονωμένες (acute) όσο και τις ημερήσιες (daily) διαιτητικές προσλήψεις οι οποίες δεν εγείρουν ανησυχίες για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Στην εν λόγω γνωμοδότηση επίσης γίνεται αναφορά στην κατανάλωση καφεΐνης από όλες τις διαιτητικές πηγές σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, καθώς και στην κατανάλωση καφεΐνης μαζί με αλκοόλ, με άλλες ουσίες που βρίσκονται στα ενεργειακά ποτά καθώς και με τη p-συνεφρίνη, μια ουσία η οποία ανευρίσκεται όλο και συχνότερα σε συμπληρώματα διατροφής.
Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μετά από εκτενή συλλογή δεδομένων και σχολίων από τα κράτη μέλη, ομάδες καταναλωτών, τη βιομηχανία και άλλους εταίρους. Η διαβούλευση διήρκησε δύο μήνες, ενώ πριν ολοκληρωθεί η διαδικτυακή διαβούλευση έγινε και συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση:

  • Μεμονωμένες δόσεις καφεΐνης μέχρι 200mg (περίπου 3mg/Kg σωματικού βάρους για έναν ενήλικα 70Kg) δεν φαίνεται να εγείρουν ανησυχίες ασφάλειας για τους ενήλικες, ακόμη και όταν αυτή καταναλώνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ωρών πριν από έντονη σωματική δραστηριότητα, κάτω από κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος.
  • Άλλα συστατικά των “ενεργειακών ποτών” στις συνήθεις συγκεντρώσεις τους σε αυτά (περίπου 300-320 mg/L καφεΐνης, 4000 mg/L ταυρίνης και 2400 mg/L γλυκουρονολακτόνης) καθώς και η αλκοόλη σε δόσεις μέχρι 0,65 g/Kg σωματικού βάρους, δεν επηρεάζουν την ασφάλεια της καφεΐνης όταν αυτή καταναλώνεται σε μεμονωμένες δόσεις μέχρι 200mg.
  • Μια συνολική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης μέχρι 400mg από όλες τις πηγές, δεν φαίνεται να εγείρει ανησυχίες ασφάλειας για τους ενήλικες, εκτός από τις έγκυες γυναίκες.
  • Για τις εγκύους, προσλήψεις καφεΐνης μέχρι 200mg ημερησίως, δεν φαίνεται να εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβρύου.
  • Για τις θηλάζουσες γυναίκες, τόσο συνολικές ημερήσιες προσλήψεις όσο και μεμονωμένες δόσεις καφεΐνης μέχρι 200mg δεν φαίνεται να εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των βρεφών που θηλάζουν.
  • Για τα παιδιά και τους εφήβους, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να τεθεί ασφαλές επίπεδο πρόσληψης καφεΐνης. Η EFSA όμως θεωρεί ότι μια ημερήσια πρόσληψη 3mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θεωρείται ασφαλής.

Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε την επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA αναφορικά με την ασφάλεια της καφεΐνης αλλά και το συνοδευτικό υλικό που σχετίζεται με την γνωμοδότηση αυτή (συμπεριλαμβανομένων των απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την ασφάλεια της καφεΐνης):

•    Scientific Opinion on the safety of caffeine 
•    EFSA explains risk assessment: Caffeine
•    Outcome of a public consultation on the draft Scientific Opinion of the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) on the safety of caffeine   
•    Caffeine: EFSA meets stakeholders 
•    EFSA-ANSES-BfR Expert Meeting on the safety of caffeine 
•    FAQs on the Safety of Caffeine

Διαφημίσεις


Περιεκτικότητα ροφημάτων σε καφεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)*
• Τσάι (220 ml) – 50 mg
• Καφές (φίλτρου, ένα φλιτζάνι, 200 ml) – 90 mg
• Καφές (εσπρέσο, 60 ml) – 80 mg
• Συνηθισμένη μερίδα ενεργειακού ποτού (250 ml) – 80 mg
• Συνηθισμένη μερίδα αναψυκτικού cola (355 ml) – 40 mg
• Μια μπάρα σοκολάτας υγείας (50 g) – 25 mg
• Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος (50 g) – 10 mg
*Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ και τη σοκολάτα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής, τις πρώτες ύλες, τη σύνθεση του προϊόντος και άλλους παράγοντες.

Δημοσιεύτηκε: 29/05/2015

Πηγή:  http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1412

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: