➔ ParentsCafe.gr

Ο Συνήγορος του παιδιού!

Δείτε βίντεο σχετικά με την σωματική τιμωρία &  διαβάστε για τον Συνήγορο του παιδιού και την τηλεφωνική του γραμμή (800 11 32000).

Συνήγορος του παιδιού – τι είναι;

Ο Συνήγορος του Παιδιού αποτελεί από το 2003 τμήμα της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» και ασχολείται με υποθέσεις παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού, αναλαμβάνοντας γραπτές αναφορές και παρεμβαίνοντας αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο.

Διαφημίσεις

Επίσης μεριμνά για την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων δικαιωμάτων του παιδιού, παρεμβαίνοντας και σε επίπεδο Βουλής και αρμοδίων Υπουργείων.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του έρχεται πολύ συχνά σε επαφή με παιδιά, διοργανώνοντας επισκέψεις και συζητήσεις σε σχολεία, αλλά και ιδρύματα όλης της χώρας (μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 170 επισκέψεις) και επιχειρεί να μεταφέρει τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους προς την πολιτεία και την κοινωνία.

Ιστοσελίδα: Συνήγορος του παιδιού

Τέλος, διαθέτει ειδική ιστοσελίδα για παιδιά (https://www.synigoros.gr/paidi/) και λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση, όπου οι ανήλικοι μπορούν να αναφέρουν παραβιάσεις δικαιωμάτων τους στο επιστημονικό προσωπικό της Αρχής (800-11-32000, Δε – Πα 09.00-15.30), το οποίο μπορεί να συναντήσει τους ανηλίκους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του Συνηγόρου (Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα 11528).

Η επικοινωνία με τους ενήλικες μπορεί να γίνεται στο τηλ.213 1306703 – 213 1306605. Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου, www.synigoros.gr

Σωματική Τιμωρία – Τι είναι;

Τι είναι Σωματική τιμωρία: https://www.synigoros.gr/paidi/ti-einai-somat-timor.html

Ο Συνήγορος του Παιδιού είναι επίσης Συντονιστής του Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, που δημιουργήθηκε το 2005 από φορείς  που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια, με στόχο την εξάλειψη της κοινωνικής και νομικής αποδοχής της σωματικής τιμωρίας στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα δύο στα τρία παιδιά μεγαλώνουν με «ξύλο» και η αντίληψη ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο παραμένει. Όμως, όπως γνωρίζουμε, οι αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και την προσωπικότητα των παιδιών είναι πολλές και σοβαρές.

Για να γίνει συνείδηση όλων μας ότι η σωματική τιμωρία πρέπει να δώσει τη θέση της στον διάλογο και τις μη βίαιες μορφές διαπαιδαγώγησης, το Δίκτυο πρότεινε τη ρητή νομοθετική απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας, εισήγηση που έγινε δεκτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και υλοποιήθηκε με τη ψήφιση του νόμου 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία περιλαμβάνει σεμινάρια για επαγγελματίες που εργάζονται με γονείς και παιδιά, έντυπο υλικό, διεξαγωγή έρευνας για τη χρήση της σωματικής τιμωρίας στην Ελλάδα, ημερίδες, εκδηλώσεις.

Επίσης δημιούργησε την ιστοσελίδα με πληροφορίες για την αποστολή, τα μέλη και τη δράση του Δικτύου, ερευνητικά δεδομένα, την άποψη των παιδιών, σχετική νομοθεσία, δημόσιες θέσεις διεθνών οργανισμών και φορέων, αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό.

Επειδή η μόνη επίσημη ελληνική έρευνα για τη σωματική τιμωρία στα παιδιά έχει διεξαχθεί το 1997, το Δίκτυο βρίσκεται σε συνεννόηση με φορείς που μπορούν να αναλάβουν τη διεξαγωγή νέας έρευνας υπό την επιστημονική εποπτεία του. Τέλος, το Δίκτυο έχει ετοιμάσει τον Δεκάλογο κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, που θα διανεμηθεί σε μορφή αφίσας σε φορείς και χώρους που έχουν σχέση με τα παιδιά.

Ιδρυτικά Μέλη του Δικτύου είναι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF.
Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.synigoros.gr/paidi/ 

  • Χαλκοκονδύλη 17, Τ.Κ. 104 32, Αθήνα
  • τηλ.213 1306703 – 213 1306605.

Δείτε το τηλεοπτικό σπότ του Συνήγορου του παιδιού, με θέμα την σωματική τιμωρία, που προβλήθηκε στα ΜΜΕ :

 

 

 

Θεσμικό πλαίσιο

Τι ισχύει, τι νόμοι υπάρχουν; Δείτε εδώ:

https://www.synigoros.gr/paidi/somat-timor-thesmiko-plaisio.html

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: