➔ ParentsCafe.gr

Ένα νέο ενυδρείο στο Ηράκλειο της Κρήτης

Το ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος – CretAquarium” στο Ηράκλειο της Κρήτης προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία ενός ταξιδιού στον κόσμο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου.

Το Ενυδρείο Κρήτης σκοπό έχει να ενημερώνει και να επιμορφώνει για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, να προκαλεί το σεβασμό και την αλληλεγγύη προς το μοναδικό κόσμο της Μεσογείου και να εμπνέει μικρούς και μεγάλους να ευαισθητοποιούνται και να κινητοποιούνται για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Διαφημίσεις

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Κυριακή 10.00 έως 17.30 (μέχρι 31/3/06)

Τιμή εισιτηρίου:      7 € (για παιδιά κάτω των 5 ετών η είσοδος είναι δωρεάν) (μέχρι 31/3/06)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 2810-337788,   +30 2810-337888

 Tο Ενυδρείο Κρήτης στοχεύει στο:

  • να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που θα γοητεύει πάντα μικρούς και μεγάλους
  • να προσφέρει σχετικές πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου με ποικίλους τρόπους (ερμηνευτικά γραφικά, διαδραστικές τεχνικές, σύγχρονα συστήματα πολυμέσων κλπ) ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη μετάδοση της γνώσης
  • να εκλαϊκεύει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ινστιτούτα και να προσφέρει στους επισκέπτες του επίκαιρη σχετική πληροφορία
  • να οργανώνει διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια ώστε να προκαλεί νέα ερεθίσματα στο κοινό να συνεργάζεται με σχολεία και περιβαλλοντολογικά κέντρα εκπαίδευσης βελτιώνοντας την εκπαίδευση για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000τμ που περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο έρευνας & διοίκησης (~5.500τμ) και τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών AquaLabs (~3.500τμ).

Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του. Η θέση του Θαλασσόκοσμου είναι επίσης προνομιακή, αφού αναπτύχθηκε στο παραλιακό τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης που εκτείνεται από τις Γούρνες Ηρακλείου, προς τη Χερσόνησο και τον Αγ. Νικόλαο.

Το συνολικό μέγεθος του ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων). Έτσι, έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή κλπ), να υπάρχει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη όπως επίσης να γίνει εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους.

Εσωτερικοί χώροι: Ο επισκέπτης που φτάνει στο ενυδρείο αντικρίζει κατ’αρχήν ένα μοντέρνο κτίριο που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του παραπέμπει σε πλοίο με στραμμένη την πλώρη του προς τον δυτικό ορίζοντα της θάλασσας.

Μετά την είσοδό του στον εκτεταμένο χώρο υποδοχής μπορεί να επιλέξει να περιηγηθεί στο χώρο των ενυδρείων–δεξαμενών, να απολαύσει φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο ή στο snack bar, να παρακολουθήσει προβολές ή εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η περιήγηση υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου 1 ώρα αν ο επισκέπτης επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων.

Τα μεγέθη του χώρου αυτού σχετίζονται με τη διαδρομή σε μια θαλάσσια σκηνογραφία μήκους 1 περίπου χιλιομέτρου, όπου εκτίθενται θαλάσσιοι οργανισμοί στις πολυάριθμες δεξαμενές του, συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων.

Στις μικρότερες δεξαμενές θα αντικρίζει  κανείς συγκεκριμένα είδη και μικρο-οικοσυστήματα τα οποία ενώ είναι εντυπωσιακά και σημαντικά θα παρέμεναν απαρατήρητα στις μεγαλύτερες δεξαμενές.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα μπορεί να ξεκουράζεται σε συγκεκριμένα σημεία απολαμβάνοντας το θέαμα θαλάσσιων ζώων να περιπλανώνται πίσω από διαφανείς επιφάνειες που φθάνουν σε εμβαδόν τα 10 τετραγ.μέτρα.

Ακολουθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 150 ατόμων. Είναι ένας χώρος έκπληξης για τον επαναληπτικό επισκέπτη και ένας χώρος ξεχωριστού θεάματος για τον κάθε νέο επισκέπτη, αφού εκεί θα μπορεί να παρακολουθεί μοναδικές προβολές σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο χώρος προσφέρεται επίσης για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, εκθέσεις, ομιλίες, οργανωμένα προγράμματα ενυδρείου, ειδικές προβολές, περιοδική προέκταση της διαδρομής επίσκεψης του ενυδρείου κλπ.

 Ένα snack bar και ένα εστιατόριο περιμένουν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με θέα στη θάλασσα ενώ στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να προμηθευτούν μοναδικά αναμνηστικά της επίσκεψης από το κατάστημα που θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο.

Επισκεψιμότητα-Βιωσιμότητα: Το Ενυδρείο απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, οικογένειες και κυρίως παιδιά, σχολεία, συλλόγους, στα ερευνητικά πνεύματα, στους ρομαντικούς, στους φυσιολάτρες, στους ειδικούς και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να περάσουν μια ξεχωριστή μέρα.

“Παρά το σημαντικό κόστος λειτουργίας του εκτιμούμε ότι το Ενυδρείο θα είναι βιώσιμο προσελκύοντας όλους τους Κρητικούς, τους εκατομμύρια ξένους και έλληνες τουρίστες του νησιού, τους χιλάδες μαθητές της Κρήτης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), όλα τα σχολεία της Ελλάδας καθώς και τους φοιτητές θαλασσίων ερευνών και σχετικών κατευθύνσεων.

Ένα σημαντικό κόστος που υπάρχει για κάθε ενυδρείο είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των ειδών, την παρακολούθηση των φυσικοχημικών παραμέτρων της διαβίωσής τους, τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, την ανάδειξη νέων ειδών και οτιδήποτε άλλο που άπτεται των επιστημονικών ερωτημάτων από το πεδίο της θαλάσσιας βιολογίας.

Στο ενυδρείο Κρήτης η συνιστώσα αυτή καλύπτεται και υποστηρίζεται από το εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο οποίο ανήκει και το ενυδρείο. Η διαφοροποίηση του Ενυδρείου της Κρήτης από άλλα Μεσογειακά- Ευρωπαϊκά Ενυδρεία Το Ενυδρείο Κρήτης ξεχωρίζει για δύο σημαντικούς λόγους σε σχέση με άλλα Μεσογειακά αλλά και την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Ενυδρείων:

Είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη φιλοξενία και στην ανάδειξη των Μεσογειακών ειδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη των ειδών των Ελληνικών θαλασσών και της ανατολικής Μεσογείου επειδή η φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό και τη λειτουργία του ενυδρείου μας είναι η μετάδοση γνώσης και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον που καθορίζει όλους τους Μεσογειακούς λαούς.

Το Ενυδρείο Κρήτης ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του μεγαλύτερου θαλάσσιου επιστημονικού φορέα στη χώρα μας, αλλά και ενός από τους μεγαλύτερους Μεσογειακούς αντίστοιχους φορείς με εκατοντάδες ειδικούς επιστήμονες θα υποστηρίζει τον επιστημονικό σχεδιασμό, τη διάχυση της γνώσης αλλά και τη λειτουργία του Ενυδρείου. Ακόμα και η χωροθέτηση του κτιρίου του ενυδρείου ως μέρος του Θαλασσόκοσμου είναι μοναδική. Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000τμ που περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο έρευνας & διοίκησης (~5.500τμ) και τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών AquaLabs (~3.500τμ). Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του. ”

Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium “Θαλασσόκοσμος”

Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών Τ.Θ. 2214 Ηράκλειο 71003 Κρήτη Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00 έως 17.30 Τηλέφωνο επικοινωνίας 2810 337788, 2810 337888

πηγή: www.pathfinder.gr

σχετικές ιστοσελίδες:

http://www.hcmr.gr/greek_site/aquaria/crete/index.html (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών)

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φωτιά Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη ΩάριοΔιαφημίσεις (5)
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: